Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PH CITRONU

OBSAH

Detoxikační dieta s citronem

Kúra trvá dva týdny. První den před snídaní se vypije šťáva z jednoho citronu, zředěná studenou vodou. Každý další den se použije o jeden citron víc až do celkového počtu sedmi. Pak se zase opačně jejich množství snižuje a poslední den se pije opět jen šťáva z jednoho citronu.

Kúra není vhodná pro děti a starší osoby a také pro jedince s nemocnými ledvinami, malým množstvím červených krvinek a vápníku. Citrony mohou mít i nežádoucí toxické účinky, ale v podstatě jen tehdy, kdy je jejich konzumace, případně zevní použití neředěné šťávy, nadměrné. V takových případech může dojít k podráždění žaludku nebo dásní.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

dobrý den chtěla bych vědět domáci trik na bělení zubů při použití citronu a soli jaké množství citronu a soli děkuji za odpověd Markéta

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Osvěžující letní drink z rozmarýnu a bílého vína

Recept na výrobu je jednoduchý. Nejprve si vezmeme 8 citrónů, které umyjeme a vymačkáme z nich šťávu. Zbylou citrónovou kůru společně se dvěma šálky vody, dvěma šálky cukru přivedeme k varu a přidáme k tomu vyvařit i 8 rozmarýnových větviček. Vaříme to, dokud se cukr nerozpustí a pak to odstavíme a necháme zchladnout a přecedíme. Pak vezmeme velký demižón s objemem na 6 litrů a nalijeme do něj 3 lahve bílého vína, šťávu z citronů, oblíbený sirup v polovičním množství, než je množství šťávy z osmi citrónů, a nalijeme k tomu i vyvařenou tekutinu z citrónové kůry a cukru. Přidáme ještě 6 šálků ledu, několik citrusových plátků a pár snítků čerstvého rozmarýnu a lahodný letní nápoj je hotov. Tuto rozmarýnovou limonádu pijeme během dne v množství maximálně 3 až 4 deci denně.

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaké množství soli a citronu je potřeba na vytvoření pasty pro bílé zuby.děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Já to dělám tak, že si vymačkám šťávu z jednoho citronu a v ní pak namočím suchý zubní kartáček, který pak vložím do soli. Sůl se na vlhký kartáček nalepí a s ním si pak čistím zuby. Namočení v citrónu a obalení v soli pak během čištění několikrát opakuji.

Zdroj: diskuze Bělení zubů

Jak vyplavit kyselinu močovou z těla

Je třeba zastavit proces vzniku kyseliny močové a rozpustit její vrstvy v kloubech a svalech pomocí citronu a tím odstranit z kloubů krystalky kyseliny močové.

10denní preventivní očista citronem:

  • den 1. a 10. – 1 citron
  • den 2. a 9. – 2 citrony
  • den 3. a 8. – 3 citrony
  • den 4. a 7. – 4 citrony
  • den 5. a 6. – 5 citronů

Šťávu z citronu vymačkejte a vypijte bez přídavku cukru. Pokud by vám to opravdu vadilo, tak můžete šťávu zředit vodou a přidat 1 lžičku medu. Popíjejte ji cca 30 minut, a to 1 hodinu po jídle. Šťáva je bohatá na vitamin C, mikroelementy a hormony. Skvěle čistí organismus od nerozpustných solí a hlenu.

Během 10 dní vypijte šťávu z 30 citronů.

Zdroj: Dna a citron

Diskuze

V diskuzi PRAVDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nostradame.

ano šťáva z citronu je opravdu zázrak pro ženy mám to již vyskoušeno u dvou mých bývalých žen a opravdu je to přírodní antikoncepce a nejen to pomáhá ženám proti jejich různým neduhům,proto 100procentně doporučuji a ať ženy nemají vůbec obavy a používají šťávu z citronu a ne nějaké chemikálie které jim škodí ne jen citron ale i mnoho dalšího ovoce pomáhá dokonce existuje ovoce které léčí rakovinu 1000x účinnější než antibiotika.Lidstvo by se mělo zamyslet vše už tady bylo jen moderní člověk hledá nahrážky aby získal finanční výhody , jak seříká lékař léčí ale přiríroda uzdravuje.!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peťan.

Ano je to pravda moje žena měla takové ty ženské problémy ,kvasinky,svědění a díky šťávě z citronu je dnes v pohodě,jsem pro a ženy by si měly uvědomit zda drahé chemické prostředky,Já dávám šťávě z citronu zelenou a doporučuji. P

Zdroj: diskuze Citron a antikoncepce

Pro přípravu tinktury citron - česnek budete potřebovat:

  • 30 stroužků česneku,
  • 5 středních citrónů,
  • 100 ml 60% vodky.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEK, CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Kolikrát za týten se pužívá tahle maska???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na pleť z bílku a citronu se používá maximálně 2 krát do týdne. Maska z bílku a citrónu má spíše obnovovací účinky na pleť, trochu ji vybělí a zbaví jí odumřelých kožních buněk a pokožku vypne. Tato maska by se měla ve zbylých dnech týdne vystřídat s nějakou pěstící mastnou maskou z avokáda nebo olivového leje.

Zdroj: diskuze Bílek, citron

Zábal z kiwi na křehké vlasy

  • 1 kiwi
  • šťáva z jednoho citronu

Kiwi oloupejte a pořádně rozmixujte do hladka. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu. Pořádně smíchejte. Masku naneste na vlasy, zabalte igelitem a přes to ručníkem. Nechte působit alespoň jednu hodinu. Pak vlasy pořádně propláchněte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Kuře na medu podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 kuře nebo kuřecí čtvrtky
  • 1 kostka másla
  • 3 lžíce medu
  • kůra z jednoho citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kuře omyjte, osušte, osolte a opepřete. Po celém kuřeti rozetřete asi čtvrtku másla a vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Kuře dejte hřbetem nahoru, aby se nepřichytilo. Takto připravené pak pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, postupně podlévejte vodou, pak kuře otočte a pečte dalších 15 minut. Připravte si kůru z jednoho citronu, tu nakrájejte na malé kousíčky a smíchejte se 3 lžícemi medu. Kuře vyndejte z trouby, přelijte výpekem a důkladně potřete připravenou směsí citronu s medem. Mezitím zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a kuře ještě na 5 minut vraťte zpět, aby se vše zapeklo a dotvořila se kůrčička.

Zdroj: Kuře na medu

Ingredience

  • 1 avokádo;
  • 1 zelená chilli paprička;
  • 50 g zakysané smetany;
  • 40 g majonézy;
  • hrst koriandru;
  • 1 stroužek česneku;
  • šťáva z 1/2 citronu;
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

Zdroj: Avokádová pomazánka podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi FLEKY NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Riegerová Dana.

flek je mírně vyvýšen, je asi 13 cm nad kolenem na vnitřní straně stehna, nesvědí, nezvětšuje se a je stejný asi dva měsíce velikost je v průměru 2 cm, není přesně zaoblený, stejně teplá kůže na fleku, jako okolí,mazala jsem flek pouze pudrem na kopřivku, protože jsem si myslela, že je to z citronu, který si dávám jak do čaje, tak do vody při pití.V ,mládí jsem trpěla kopřivkou, ale tento flek nesvědí.Citrónu spotřebuji asi tak každý den půlku.
děkuji a přeji hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dajda.

takže vyléčeno, byla to AVIVÁŽ, takže si lidé dejte pozor na Aviváže!!!!

Zdroj: diskuze Fleky na stehnech

Léčivé účinky citronu

Toto ovoce je bohatým zdrojem látek posilujících imunitu, cévy, napomáhajících uzdravení kůže a také bránících některým buněčným změnám vedoucím například k rakovině. Vitamín C je silným antioxidantem, snižuje hladinu volných radikálů a pomáhá i posilovat srdce. Citrony obsahují kyselinu citronovou, sloučeninu snižující vylučování vápníku. Dva a půl litru vody s příměsí šťávy z jednoho většího citronu zajistí stejný účinek jako citrátové léky. Citrony rovněž pomáhají odkyselovat organismus.

Zdroj: Detoxikace citronem

Poradna

V naší poradně s názvem CITRÓN S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

To myslíte vážně, přidávat k citrónu a česneku Alpu? Je to sice bylinný roztok, ale určený k masážím a ne k pití! Jiné podobné recepty Alpu neuvádějí...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marto, pro vnitřní užívání bude vhodnější nahradit Alpu vodkou. Tato přísada je použita především jako macerační činidlo (navazuje na sebe léčivé látky) a také jako konzervant celé směsi, aby byla déle stabilní. Díky za Vaši připomínku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citrón s česnekem

Na zvápenatělé věnčité tepny

Česnek a citron se s úspěchem používá proti zvápenatění věnčitých tepen srdce a k vyčištění kloubů od solí a vápenatých usazenin. K těmto účelům se užívá tinktura z česneku a citrónu. Zde je návod na její přípravu.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Diskuze

V diskuzi PROSÍM ODPOVĚD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nattaliiinka.

jde to udělat i bez citronu???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prosím odpověd

Léčivé účinky

Citron posiluje imunitní systém a obranyschopnost, pomáhá při zažívání, zabraňuje krvácení z dásní, posiluje tepny, posiluje vlasy, nehty a pokožku, zvyšuje výkonnost, působí preventivně proti křečovým žilám.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Poradna

V naší poradně s názvem ČÍM UMÝT BARVU NA VLASY Z KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorka.

Ale uz se stalo-barvila jsem vlasy doma a na hodne tmavy odstin-co tedy? Jak ,nebo cim ji odstranim z obliceje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tmavé skvrny na pokožce po barvení vlasů nejlepé odstraní šťáva z citronu anebo také jedlá soda. Každé ale samostatně, nemíchat dohromady!.

Zdroj: diskuze Čím umýt barvu na vlasy z kůže

Citronové kuře podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g kuřecího masa, 2 stonky celeru, 1 cibule, 2 mrkve, šťáva ze 2 citronů, špetka cukru krupice, 30 ml margarínu, 30 ml olivového oleje, 1 lžíce bazalky, 1 bobkový list, pepř, kůra ze 2 citronů, sůl

Technologický postup: Kuře opečeme ze všech stran (na oleji a margarínu) a dáme stranou. Do šťávy přidáme na tenké plátky nakrájenou zeleninu a asi 3 minuty ji smažíme tak, aby změkla, ale nezhnědla. Přidáme bazalku, bobkový list, citronovou šťávu a kůru, 150 ml vody, sůl a pepř. Povaříme asi 2 minuty, občas promícháme. Kuře vrátíme do pánve, přivedeme k varu, přiklopíme a dusíme asi 40 minut. Před podáváním vyndáme bobkový list.

Zdroj: Kuře na citronech

Recept na přípravu

Ingredience: 1 vejce, 1 lžíce medu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, kapky citrónu.

Postup: Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme dvě lžíce olivového oleje a jednu lžíci medu, aby vznikla mazlavější směs. Můžeme přidat pár kapek citrónu pro osvěžující pocit pokožky hlavy. Masku aplikujeme masírováním pokožky hlavy a necháme ji působit po dobu 20 minut. Velmi vhodné je překrýt pokožku hlavy koupací čepicí, nebo aspoň ručníkem. Pokožku hlavy a vlasy poté důkladně opláchneme vlažnou vodou. Pro druhé mytí se doporučuje použít regenerační šampon, který vlasy šetrně dočistí.

Zdroj: Maska na vlasy s olivovým olejem, vejcem a medem

Citronová šťáva při dně

Citron patří k tradiční medicíně mnoha zemí, a to i při léčbě nemocí pohybového aparátu. Jeho šťáva pomáhá bojovat proti artritidě, revmatismu a artróze. Citron je nasycený vitaminy A, B1 a B2, P a C, jakož i kyselinou citronovou. Tyto komponenty mají posilující a protizánětlivé vlastnosti. Zbavit se nemoci pouze použitím citronu není sice možné, ale může sloužit jako vynikající podpora. Doporučuje se použít citronovou šťávu nebo tinkturu z citronové kůry: rozřízněte si jeden citron a vymačkejte z něho šťávu. Potírejte s ní klouby 2x denně a nehýbejte se, dokud zcela nevyschne. V případě, že nemáte čas na tinkturu, připravte si z citronové kůry čaj: nalijte do hrnce 1 litr vody a přidejte šťávu a kůru ze 2 citronů. Vařte 15 minut, když čaj trochu vychladne, oslaďte ho medem a pijte.

Zdroj: Dna a citron

Domácí šampóny a kondiconéry

Zde je pár ozkoušených receptů, které se dají použít na místo šampónů z drogérie. Ingredience bývají velmi podobné, jako při výrobě domácích zábalů na vlasy.

Domácí vajíčkový šampon pro lámavé vlasy

  • 2 vajíčka,
  • minerální neperlivá voda,
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa.

Rozmíchejte vajíčka (žloutek i bílek dohromady) s minerální vodou a přidejte ocet nebo citronovou šťávu. Tuto směs pak naneste na vlasy a jemně masírujte vlasovou pokožku i samotné vlasy. Po tom, co vás to přestane bavit to opláchněte studenou vodou. Vlasy po tom budete mít posílené, hebké a lesklé.

Domácí šampón pro suché vlasy

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce šťávy z citrónu

Rozmíchejte vajíčko a ještě jeden žloutek navíc s medem a šťávou z citrónu a pak vetřete do vlhkých vlasů. Masírujte a nechte působit asi tak 5 minut, pak to opláchněte studenou vodou.

Domácí kondicionér na suché vlasy

  • 3 lžíce klasického kondicionéru z drogérie
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • několik kapek oblíbeného vonného olejíčku
  • 1 lžička olivového oleje
  • 3 lžíce kopřivového výluhu

Vlasy nejprve umyjeme šampónem. Po umytí naneseme směs ze zde uvedených ingrdiencí a necháme působit 10 minut.

Autor: redakce

Foto: Fotolia.com

Zdroj: Domácí koupele a šampóny

Jak odstranit pihy

Klasické babské rady pomohou, ale ani ony pihy neodstraní, spíš je trochu zesvětlí.

Můžete například vyzkoušet šťávu z citronu, okurky nebo křenu, bílou šťávu, která vytéká ze stonku pampelišky, či rozmačkanou kaši z jahod.

Z bylinek pomůže vlaštovičník a měsíček lékařský. Ale pozor. Každá pleť je jinak citlivá a kyseliny a další účinné látky v těchto pomocnících mohou vyvolat i nepěknou alergickou reakci, třeba vyrážku.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih

Citronové kuře s česnekem

Ingredience: 1 kuře, 2–3 stroužky česneku, šťáva ze dvou citronů, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky oregana, 2 citrony, zelená petrželka

Technologický postup: Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na čtvrtky. Ze všech stran ho osolíme a rozložíme do pekáčku. V misce smícháme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, oregano a přelijeme přes porce kuřete. Obalíme je v marinádě, pekáč přikryjeme a marinujeme v chladu alespoň 1 hodinu nebo přes noc. Předehřejeme troubu na 250 °C, pekáč s porcemi kuřete otočenými kůží nahoru vložíme do trouby a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 180 až 200 °C, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou. Nakonec sundáme poklici a dopečeme kůrčičku dozlatova. Podáváme s dílky citronu, zelenou petrželkou a rýží nebo vařenými brambory a salátem z čerstvé zeleniny.

Zdroj: Kuře na citronech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP