Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÍCHÁNÍ NA HRUDI PŘI NÁDECHU

OBSAH

Bolest na hrudi při nádechu

Jednou z nejčastějších možných příčin bolestí hrudi při nádechu, zejména u mladších a jinak zdravých jedinců, je bolest neuro-muskuloskeletárního původu, způsobená poruchou nervů, svalů a kostí. Vzniká po nepřiměřené jednorázové fyzické námaze, jakou je například velký úklid, přenášení nábytku či jiných břemen, delší činnost v takzvaných vynucených polohách, například věšení záclon, přibíjení či šroubování v těsných, špatně přístupných prostorách a podobně. Bolest je způsobena přetížením určitých svalových skupin, případně blokádou určitého segmentu zad po prudkém pohybu či nepřiměřeném zatížení. Tato bolest se může potom šířit na přední hrudní stěnu až do oblasti srdce.

Další příčinou bolesti na hrudi při nádechu bývá nadměrná námaha dýchacího svalstva při onemocnění průduškovým astmatem anebo při chronickém zánětu průdušek, hlavně když se tato onemocnění klinicky zhorší. Takováto bolest nepřetrvává dlouhodobě, zpravidla se vytratí do týdne po úpravě dýchání.

Další možností bolesti hrudi při nádechu může být blokáda plotének v hrudní oblasti páteře.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST NA HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

dobry den mam 15 let a casto me boli nebo me picha na hrudniku a spatne se mi dycha mam strach nwm co to je diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ve věku od 13 do 18 let se takto může projevovat počínající skolioza páteře v diagnóze morbus scheuermann. Určitě by bylo vhodné obrátit se na lékaře - ortopeda a nechat si vyšetřit (zrentgenovat) záda. Když se to zanedbá, tak píchání na hrudi za několik let sice přejde, ale zůstane zkřivená páteř na celý život a velmi bolestivé svalstvo kolem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi

Bolest na hrudi ze stresu

Bolest na hrudi ze stresu se projevuje pícháním v oblasti hrotu srdce, pod levou paží a mírně vpředu, obrazně řečeno pod levou bradavkou. Tato bolest bývá často spojená se strachem a úzkostí, někdy i s pocitem nedostatku vzduchu, či s pocitem nemožnosti se dostatečně hluboce nadechnout. Píchnutí se objeví na vrcholu hlubokého nádechu. Tyto bolesti mají příčiny v úzkosti, zvýšeném emočním napětí, strachu z něčeho. Bolesti bývají často spojené s bušením a rychlou činností srdce i dalšími somatickými příznaky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi POTŘEBOVALA BYHC RADU - DĚKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Macháčková.

Dobrý den jak popisujete viz, nahoře bolest na hrudi při nádechu, způsobené nadměrnou zátěží v tomto případě jsme se já vtom našla, akorát byhc potřebovala radu,,, mám tuto bolest an hrudi už asi 4týden od určité námahy , kdy jsme pocítila , že mne to začlo a zda stím mám jít k lékaři- co by mne on doporučil nebo kdy se ta bolest vytratí či stím něco musím dělat, Jelikož mne to už dost znepříjemnujě pohyb a nelepší se to,,, moc vám děkuji za pomoc, Macháčková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potřebovala byhc radu - děkuji

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marha.

Dobrý den,ví někdo jak na píchání v uchu?Čiže,najednou mi projede píchnutí v uchu,byla jsem na ORL-vše v pořádku,píchání mě vzbudí i v noci.Není to v kuse,po rúzných intervalech.Velmi nepříjemné a bolestivé.Co s tím?Děkuji za rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Píchání v uchu může zapříčinit jeho otlačení, například při spaní na jedné straně - boku. Dá se to zmírnit výměnou polštáře nebo spaní na zádech čelem vzhůru. Stejně tak můžou píchání způsobit těsná čepice, čelenka a nebo nožičky od brýlí. Odstraněním těchto příčin zmizí i píchání v uchu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucho

Tupá bolest na hrudi

Tupá bolest na hrudi je ve většině případů spojená s infarktem myokardu. Srdeční infarkt je odúmrť části srdečního svalu, vzniklý následkem prudkého snížení krevního průtoku věnčitými tepnami v určitém úseku srdce. Prvním příznakem srdečního infarktu bývá tupá nebo tlaková bolest za hrudní kostí, často vyzařující do zad, čelisti nebo levé paže.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem BODAVÁ BOLEST PŘI NÁDECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

při nadechnuti bodavá bolest pod žebry vlevo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodavou bolest pod žebry vlevo může zapříčinit nemocná slezina, žaludeční vředy, braniční kýla a nebo i nemocná slinivka nebo srdce. Bližší určení příčiny prokáže až ambulantní vyšetření, popřípadě vyšetření ultrazvukem, či jinými metodami. Jsou-li bolesti snesitelné a nevedou ke křečím, tak v nejbližších dnech zajděte ke svému praktickému lékaři. Pokud je bolest silná, tepavá, vedoucí ke křečím a omezující schopnost dýchání, tak na nic nečekejte a jděte rovnou na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bodavá bolest při nádechu

Bolest na hrudi a pod lopatkou

Bolest na hrudi a pod lopatkou může být způsobena pásovým oparem. Pásový opar je bolestivé infekční onemocnění, které je vyvoláno herpetickým virem Varicella zoster. Varicella zoster je tentýž původce, který vyvolává plané neštovice u dětských pacientů. Kromě vodnatých puchýřků, které jsou vysoce infekční, a příznaků chřipky se pásový opar projevuje také svěděním a bolestí. V prvních stadiích se objevuje různě závažná pálivá nebo řezavá bolest hrudi. Při zasažení trupu je bolest hrudi nejintenzivnější v místě nervu vycházejícího z páteře na úrovni svědícího pruhu a vystřeluje pod lopatku. Bolest hrudi může přetrvávat i měsíce po vymizení vyrážky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi BOLESTI NA HRUDI ASI OD PÁTEŘE S se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna mornstejnova.

Stále me boli na hrudi myslím ze toje od páteře v noci mi to nebolí dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Mornstejnova .

Stále me boli na hrudi není to srdce

Zdroj: diskuze Bolesti na hrudi asi od páteře s

Dráždivost kůže

Černouhelný dehtový šampon může dráždit vaši pokožku. Někteří lidé zažívají pocity pálení nebo píchání, svědění, zarudnutí, otoku nebo citlivosti. Přestaňte tedy používat černouhelný dehtový šampon a poraďte se se svým lékařem, pokud se u vás objeví závažné pálení pokožky, bodání nebo otok.

Zdroj: Nebezpečí dehtového šamponu

Bolest na plicích

Záněty dýchacích cest se jak u dětí, tak i u dospělých mohou projevit bolestí na plicích. Bolest na plicích bývá častá u zápalů plic, kdy pacient kromě bolesti na plicích má také bolesti na hrudi, zvýšenou teplotu a suchý kašel nebo vykašlává hlen.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Pálení na hrudi při kašli

Pokud kašel trvá téměř měsíc a v posledních dnech se navíc objeví bolest a pálení pravé poloviny hrudníku závislé na dýchání, měli byste co nejdříve navštívit plicního lékaře, který vám kromě fyzikálního vyšetření nechá udělat i RTG plic. Existuje totiž celá řada stavů s podobnou bolestí různé závažnosti.

Zdroj: Pálení na hrudi

Diskuze

V diskuzi BOLEST NA HRUDI NA PRAVÉ STRANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,mam bolest na pravé hrudi přesně jak to mate vyze uvedené ,cítím jak mi ta bolest přechází i do zad. Nevíte co to muže být? Ráno jsem skytala a pak se mi objevila tato bolest,předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Bolí mě na hrudi převážně na pravé straně je to tupá bolest a když mě tam při pohybu zvláštně bodne bolest postoupí a bolí celá hruď

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi na pravé straně

Pálení na hrudi od páteře

Jedním z nejčastějších důvodů pálení na hrudi, a to zejména u mladých a zcela zdravých lidí, je nepřiměřená fyzická aktivita, na kterou tělo není zvyklé. Může se jednat například o stěhování nábytku, generální úklid domácnosti anebo jednorázově přehnané sportování. Pokud však nejde o intenzivní bolesti, není se čeho bát.

Pravděpodobně nejběžnějším viníkem potíží je hrudní páteř spolu se svými nervy. Jedná se o bodavé, pálivé bolesti vystřelující ze zad, které mohou být velmi nepříjemné, zpravidla však nebývají nebezpečné.

Zdroj: Pálení na hrudi

Diskuze

V diskuzi BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olina.

prosim poradte co pomuže na mravevčeni bolest pichani ve stehně děkuji.olina

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Projevy dušnosti

Tlak na hrudi mohou doprovázet další příznaky, které se liší v závislosti na základním onemocnění.

Jedná se o tyto projevy:

  • závratě nebo mdloby
  • nepravidelná srdeční frekvence (arytmie)
  • rychlá srdeční frekvence (tachykardie)
  • respirační příznaky, které se mohou vyskytnout spolu s tlakem na hrudi
  • kašel nebo sípání (pískot dechu)
  • otok nosní sliznice
  • bolest břicha
  • obtížnost polykání
  • pálení žáhy
  • nevolnost se zvracením nebo bez něj
  • reflux obsahu žaludku do jícnu, hrdla nebo úst
  • náhlé průjmy

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE V PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Havlíková.

Dobrý den.
Již 3/4 roku se léčím s bolestmi na hrudi, v oblasti pravé lopatky, pravého žebra. Doktoři mě léčí na Cervikobrachiální syndrom. Na rehabilitacích si vyžádali udělat krevní testy na chlamydie a boreliozu. Pan doktor mi sdělil, že jsem obojí kdysi prodělala a získala jak boreliózu, tak chlamydie pneumonie, ale že tělo se s nimi, i když jsem vůbec nebyla nijak léčena,poradilo samo. Tak teď jsem prý jako očkovaná proti nim, jelikož mám vytvořené protilátky a nemusí mě nijak léčit či kontrolovat. Mám pořád problémy s bolestmi na hrudníku, teď i střevní problémy, křeče, blok na žebrech, bolesti na pravé lopatce, píchání v pravém rameni. Na rehabilitaci si s mnou nevědí rady, hned lepší, pak zas horší. Potíže se zhoršují jakoukoliv námahou. Mohly by tyto moje příznaky souviset s chlamydií pneumonie?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Odpovídám na Váš dotaz. Pokud Vám byly chlamydie pneumonia prokázány, snažte se dostat k nejlepším odborníkům na toto onemocnění. Nenechte se ničím a nikým odbýt, nebo dopadnete moc špatně. K tomu Vám chci sdělit. Měla jsem úplně ty samé problémy, chodila jsem od " čerta k ďáblu " , nikdo mi nedokázal sdělit opravdu objektivně o jaké onemocnění se jedná. Přestože jsem byla přeléčena AT, můj stav se zhoršoval natolik, že bylo neúnosné cokoli dělat. Zbořila se mi celá páteř, výsledky na MR moc špatné, se střevy jsem rovněž skončila v nemocnici, neúměrná únava Vás naprosto skolí, nebudete schopna již žít normálním životem. Mám zato, že je snad zákaz chlamydie řešit. Skončila jsem v invalidním důchodu, přestože jsem byla celý život workoholik, a moc jsem se těšila dál na práci. Nemohu dělat nic. Po obyčejném nákupu, kde dnes bez vozíku nefunguji vůbec, pak doma třeba tři hodiny spím, a nejsem ničeho schopná. Strašná únava, bolesti stále dokola. To samé má můj manžel. Nepodceňujte to a snažte se to nějak léčit. V léčení Vám neporadím, prostě tady se to moc neřeší. Snad až to skolí půl národa, tak to budou možná řešit. Je to fakt strašné. Přeji Vám zlepšení a mnoho zdraví.

Zdroj: diskuze Chlamydie v plicích

Pálení na plicích

Vážným onemocněním, které se projevuje pálením a bolestmi na hrudi, je plicní embolie. Při té dochází ke vzniku krevní sraženiny v některé žíle v těle, nejčastěji jde o stehenní tepnu. Sraženina se pak s krví dostává do plic, kde ucpe některou z plicních cév, což může skončit až smrtí. Kromě bolestivého hrudníku jsou typickými příznaky suchý kašel a dušnost.

Prakticky všechny záněty dýchacích cest se mohou projevit pálením na hrudi. Často se tak děje zejména u zápalu plic, kdy pacient dále trpí výrazným kašlem, ať už suchým či s vykašláváním hlenu, a zvýšenou teplotou.

Zdroj: Pálení na hrudi

Pálení na hrudi v těhotenství

Velmi časté bývá například pálení na hrudi v těhotenství spojené s postižením svalů nebo nervů – nazývá se muskuloskeletální. Na hrudi se projevuje i pálení související s refluxem, tedy nežádoucím vzlínáním žaludečních šťáv do jícnu, jemuž se lidově říká pálení žáhy. Další možností jsou pocity pálení způsobené různými záněty, například infekcemi dýchacích cest. Existuje také řada stavů, které se označují jako psychogenní, kdy si pacient sám vsugeruje, že jej něco trápí. Pociťované pálení na hrudi pak nemá žádnou zjistitelnou organickou příčinu.

Mnoho žen se setká s pálením na hrudi poprvé až v souvislosti s těhotenstvím. Těhotné ženy začíná trápit na začátku třetího trimestru a je spojené s pálením žáhy. Pálení žáhy způsobuje zejména růst dělohy, která stlačuje okolní orgány v dutině břišní. Také je na vině hormon progesteron, který snižuje napětí svěrače mezi jícnem a žaludkem. Toto způsobuje návrat žaludečních šťáv do jícnu a dochází k nepříjemnému pálení žáhy. S porodem je trápení spojené s pálením žáhy ukončeno.

Zdroj: Pálení na hrudi

Noční pocení na hrudi

Nadměrným pocením hrudníku trpí mnoho lidí. Spouštěčem pocení není ani tak samotná okolní teplota, jako rychlý přechod ze studeného do vytopeného prostředí nebo jakákoli stresová situace. V létě typicky z klimatizovaného auta ven a v zimě naopak příchod ze studeného venkovního prostředí do vytopené budovy nebo dopravního prostředku. Noční pocení na hrudi může mít mnoho příčin. Vždy je dobré vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Pocení

Co znamená noční pocení na hrudi

Noční pocení na hrudi může mít řadu příčin. Tou nejčastější je, že se tělo prostě vypořádává s přehříváním organismu, a takhle se snaží udržet v optimální teplotě. V takovém případě se kromě hrudi pocení projevuje i v podpaží nebo třeba i na ploskách nohou. V jiném případě ale může být pocení na hrudi i signálem nějakého problému autonomního nervového systému. To může vyvolat třeba kolísavá hladina cukru v krvi, infekce, revmatická horečka či jiná chronická onemocnění. Pokud je tedy pocení dlouhodobé a nelepší se (naopak může i sílit), je lepší vyhledat lékaře, který provede vyšetření, aby zjistil příčinu tohoto zdravotního problému. Mezitím je možné vyzkoušet různé přípravky proti pocení, jestli danou situaci nezlepší. Pokud noční pocení nezpůsobuje vážný zdravotní problém, obvykle pak stačí kombinace přípravků proti pocení s úpravou spánkového režimu (teplota místnosti, oblečení, ve kterém spíme, typ peřiny, neklid během spánku, léky, životní styl). Také je potřeba sledovat, jestli pocení na hrudi provází i bušení srdce, v takovém případě ho způsobují psychické problémy jako úzkostné poruchy a panické ataky.

Při nočním pocení na hrudi je důležité kromě četnosti pocení sledovat i dobu, kdy k nočnímu pocení na hrudi dochází.

Zdroj: Noční pocení bez horeček

Ekzém

Ekzém je další příčinou zarudnutí kůže a svědění, zanechává pokožku suchou, hrubou, šupinatou. Obvykle signalizuje onemocnění imunitního systému. Červené skvrny způsobené ekzémem se mohou časem zbarvit do hněda. Pokud ekzém neléčíte, může dojít k většímu poškození kůže, k otevřeným rankám, což je velmi přívětivé prostředí pro vznik infekce. Ekzém může být také způsoben alergiemi nebo astmatem. U dětí bývá často vyvolán některými potravinami. Nejčastěji jsou postiženy paže a nohy, ale i na hrudi se může objevit ekzém.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Bolest na hrudi a kašel

Bolest na hrudi s kašlem může způsobit plicní embolie. Plicní embolie je ucpání některé plicní cévy krevní sraženinou. K velmi závažnému stavu dochází, pokud se krevní sraženina dostane do plicní tepny, která vede krev z pravé komory srdce do plic. Plicní embolie může probíhat velmi nenápadně a projevovat se jako bolest hrudi, dušnost a suchý kašel, ale může být i příčinou náhlého úmrtí. V případě ucpání pacient pociťuje prudkou bolest hrudi, těžkou dušnost a má nepravidelný pulz. Tento stav vyžaduje stejně jako srdeční infarkt neprodlený převoz do nemocnice.

Další možností bolesti s kašlem je zánět průdušnice. U zánětu průdušnice pacient pociťuje palčivou až řezavou bolest za hrudní kostí, zvětšující se při kašli.

Také zánět osrdečníku je provázen bolestí v srdeční krajině při kašli, která může trvat řadu hodin až dnů. Charakteristická je obvykle úleva od bolesti v poloze vsedě a zhoršení vleže. Někteří nemocní proto spí v křesle. Typická je prudká bolest při kašli nebo hlubokém dýchání.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP