Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PIGMENTOVÉ FLEKY NA OBLIČEJI

OBSAH

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ FLEKY POD NOSEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Chtěla bych se zeptat,jestli někdo neví jak na tmavé fleky pod nosem,na obličeji. Nevím přesně jestli to jsou pigmentové skvrny,ale kremy na tyhle skvrny mi to nepomáhají odstranit! Jsem s toho neštastná,vypadá to jako bych měla kníra. Prosím poradte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Já mám něco podobného. Na zesvětlení tmavých skvrn na obličeji používám bělící makeup. Ten nechám zaschnout a pak na něj dám normální odstín kricího makeupu. Fleky bráním před sluncem, aby se opalovala jen ta světlejší pokožka a tím se mi to přes léto vždy pěkně vyrovná.

Zdroj: diskuze Tmavé fleky pod nosem

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den mužete mi poradit mám na obličeji pigmentové skvrny a připadá mi že jich mám každý rok víc a víc poradte mi jak na ně.Vlasta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Bukovská.

Mám o koutků očí dvě pigmentové skvrny ve velikosti nehtu. Kamarádka byla v Barceloně na kosmetice a tam jí dělali nějaký hloubkový peeling s krémem White Urban. Přijela úplně jiná holka. menší póry, hladší pleť a vybělené skvrny. Ona tam studuje a má babičku a tak mluví skvěle španělsky a kosmetička jí říkala, že to je naprostá novinka určená právě na odstanění pigmentových skvrn. Tady jsem se o tom nikde nedozvěděla. Víte někdo o co jde a kde to dělají? Dík Julča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Nevím to určitě ,ale domnívám se,že tyto pigmentové skvrny odstraňují v laserstudiu Šumperk,mají inter.stránky.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem VZNIK PIGMENTOVÉ SKVRNY U NOVOROZENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evík.

Chtěla jsem se zeptat, zda má na pigmentové skvrny u novorozence vliv stres a fyzické týrání matky ve vysokém stádiu těhotenství...
Můj přítel mě bil přes holé nohy měla jsem na obou nohách zarudlé bolavé fleky. Po porodu se mému synovi v těch samých místech objevili modřinky stejného tvaru a ve stejných místech a ty se během pár dnů změnily v pigmentové skvrny. ( tmavě hnědé fleky )
Je to možné, že by se to přenášelo z matky na plod? Nebo je to jen náhoda a babská povídačka...
Má s tím někdo nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Evíku, co takhle vyměnit manžela??? Přenos zevních ran a pohmožděnin z matky na plod před porodem je vyloučený. Vyloučena ale není recidiva Vašeho manžela, který by stejné postupy fyzického násilí mohl aplikovat i na Vaše miminko. Buďte opatrná a raději si popovídejte se svou dětskou lékařkou, která fleky u Vašeho miminka může vidět a lépe je diagnostikovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vznik pigmentové skvrny u novorozence

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLEM S PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonia .

prosim vas chtela bych se svami poradit nevim co by me pomohlo proti pigmenty a fleky na tvari poradte mi prosim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde naleznete návody i výrobky, které redukují pigmentové skvrny a fleky: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Problem s pleti

Proč to svědí

Citlivá pokožka se vyznačuje přecitlivělostí především na kosmetické prostředky s obsahem chemických látek. Pokud se jedná o náhlý problém a na pokožce se objeví červené flíčky nebo svědění, zkuste se nejdříve zamyslet a sami zapátrat po příčině. Zhoršení stavu pokožky může způsobit i stres či velké vypětí, změna kosmetiky, návštěva kosmetického studia, sauny, ale i chlorovaná voda v bazénu či solárium. Alergenem může být například i jídlo nebo hormonální změna (antikoncepce).

Červené loupající se fleky na obličeji – foto.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Chtěla bych se zeptat,zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu. Udělal se mi tmavý pruh pod nosem,pigmentace,jako,když mám knírek,jem to od sluníčka,mažu se 50,i ruzné kremy na bělení mám vyzkoušené,bohužel nic nepomohlo,nevíte,co s tím?
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Na pigmenty jen alex laser, chemický peeling, nic jiného mi nezabralo a to jsem zkoušela vše.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Co způsobuje loupání kůže a červené fleky

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Citlivost pleti ovlivňují externí vlivy (životní prostředí a jiné), kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LENKA 75.

Dobrý den, mám posldních pár let problém s pigmentovými skvrnami hnědé barvy na obličeji a opravdu to záleží na délce opalování.
Jednou mi kamarád doporučil 7% pantenol krém od firmy OMEGA a kapsle a opravdu musím říci, že mi to pomohlo a to jsem vyzkoušela snad skoro všechno od krémů k tomuto určených drahých i levných a nic, vyhozené peníze. Doporučuji každému kdo má tyto problémy určitě vyzkoušet a cena je také v pohodě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Já mám tytéž problémy.Letos v létě u moře mi to udělalo poprvé.Velké skvrny-mapy na celém obličeji nejvíce pod nosem a celé čelo,jinak na těle nic.Píšete tady o krému-dá se koupit klasicky v lékárně?a nejaké kapsle-ty jsou k vnitřnímu užití?a jak se presně jmenují?děkuji za odpověď.Katka.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Make up na červené fleky

Levnější řešení s okamžitým výsledkem je použití krycího make-up. Tento způsob vám váš problém sice trvale neodstraní, ale pomůže vám zamaskovat vaše nedostatky. Například přípravek COVERDERM CLASSIC. Je to tuhý make-up balený v 30ml kelímku s uzávěrem zabraňujícím jeho vysychání. Poslouží vám bezvadně k zakrývání nedostatků pleti a to nejen projevů červených fleků v obličeji, ale schová se s ním pigmentová skvrna, také jizvy po akné, sluneční skvrny, stařecké skvrny a pigmentové skvrny, jizvy i tetování a můžete ho použít i proti pihám. Má perfektně přilnavý, dlouhotrvající efekt maskování a vydrží na pokožce i více než 24 hodin. K dostání je v 9 odstínech. Nedráždí, je vhodný pro všechny typy pleti a je vhodný na celodenní použití a neodolá před ním ani stařecká skvrna. Odstíny si vyberete podle stávajícího tónu své pleti. Je lepší mít dva pro střídání. Vaše pleť má totiž jiné zabarvení v létě a jiné v zimě. Odstín Classic 0 - bílý se používá jako podklad v případě výrazných barevných odstínů modré nebo černé barvy například již nechtěné tetování. Odstín Classic 8 - šedozelený se používá jako podklad v případě výrazných barevných odstínů červené, což je právě angioma a nebo také akné. Všechny tyto produkty lze dostat u vizážistů sdružení PEI, ve vybraných lékárnách a na internetu na adrese www.vizazista.cz.

Držíme vám palce a přejeme, ať se vám podaří býti ještě krásnějšími.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Ahojky, vyborne pry pomaha krem MELADERM. Tady v USA stoji $49,99 a je to podle hodnoceni zakazniku zatim nejucinnejsi krem , ktery jsem nasla. Kdo ho vyzkousel rika, ze po nem mizi nejen hnede flicky od opalovani, ktere se tvori zenam po hysterectomy, ale take ruzna znaminka, pigmentove skvrnky a jizvy. Takze ja ho nejdriv vyzkousim a po mesici se sem vratim (dneska je 23. dubna) a napisu vam jestli to opravdu funguje tak, jak vsichni rikaji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martol.

Milá Mirko, děkuji za Tvůj příspěvek do diskuze a prosím, mohla bys mi tento krém dovézt? Už jsem moc hledala pomoc jak na pigment v obličeji a zdá se, že opravdu tento výrobek má nejlepší výsledky. Děkuji. Email: martol@tiscali.cz

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Jak odstranit červené fleky v obličeji

K odstranění červených fleků na obličeji se nejčastěji používá laser. Laser dokáže odstranit nejen červené fleky v obličeji, ale také jizvy po akné. Nejmodernější laserové systémy dnes dokáží tyto poruchy odstranit, aniž by zanechaly po sobě jizvy. U některých lidí se laserem dá oheň na kůži odstranit zcela, u některých jen z části. Léčba laserem spočívá v úzkém zaměření laserového paprsku, který reaguje na hemoglobin - červené barvivo a jeho působením se zataví cévní kapiláry, které se pak přirozeně po zákroku zahojí - tělo je vstřebá a nejsou pak tolik vidět. Trvání laserové léčby a počet ošetření závisí na typu a rozsahu vady kůže a může se u každého lišit. Často je nutné absolvovat více sezení k dosažení optimálních výsledků. Tyto zákroky jsou prováděny v rámci estetické mediciny a nejsou tedy hrazeny zdravotními pojišťovnami. Z finančního hlediska je třeba u tohoto zákroku počítat s jistými náklady, které pro odstranění těchto vad bude nezbytné obětovat. Bližší informace získáte v některém z laserových center, například zde http://www.asklepion.cz/problemy/metlicky-modre-zilky-cevni-zil.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVÉ SKVRNY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bobina.

Zdravím, absolvovala jsem kryolipolýzu a po poslední aplikaci na zadní straně stehen mi zůstaly hnědé fleky (byla jsem na destičkách). Jsou to již 2 měsíce. Poraďte prosím co s tím.
Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bobino, to vypadá, že Vám při kryolipolýze příliž zmrazili ošetřovanou kůži a ta teď asi odumřela a změnila barvu, podobně, jako by byla opálená od slunce. Nejspíše tedy máte omrzliny. Pigmentové skvrny od kryolipolýzy se obvykle spraví podobně, jako u spálené kůže od slunce, je třeba nechat mrazem popálenou kůži regenerovat a obnovit. Během této regenerace doporučuji tmavá místa masírovat a promazávat sádlem nebo lékařskou vazelínou. Masáž je důležitá, protože pomůže obnovit původní prokrvení poškozené tkáně a napomůže Vaší kůži vrátit i její původní barvu.
Jste-li odvážná a máte-li na to chuť, mohla byste tyto nepříjemné nežádoucí účinky kryolipolýzy reklamovat v salonu, kde Vám to takto provedli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na nohou

Červené fleky na prsou

Červené fleky na prsou mohou být způsobeny alergií na slunce. Sluneční alergie se u citlivých jedinců projevuje výsevem červených fleků na kůži, někdy červených krupiček, a to na hrudi nebo jiném místě těla. Prevencí je ochrana před sluncem.

Zde se můžete podívat, jak vypadá alergie na slunce.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospíšilová.

Také jsem vyzkoušela všechno a učinek žádný.A teď tři měsíce chodím ke kožnímu s fleky a šupiny na obličeji ,hrůza a nic.Krev mám v pořádku a nikdo neví co dál

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Pospíšilová, napište nám sem co tak obvykle za jeden týden sníte. Rozdělte to na dny a v každém dni popište jídla, která jíte, v jakou dobu, a která z nich máte nejraději. Pak dále zda-li kouříte, nebo berete nějaké léky, či doplňky stravy. Připojte také svůj věk a můžete sem poslat i odkaz na fotografie svých fleků a šupin na obličeji. Zkusíme najít přičinu, proč Vaše tělo vysílá prostřednictvím Vaší pokožky takovéto signály.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nehty

Co jsou pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny jsou hnědá místa vyskytující se na různých místech pokožky. Zabarvení kůže způsobují buňky nazývané melanocyty (nacházejí se v kůži, ve vlasových folikulech, v okolí mazových žláz atd.), které společně s buňkami pokožky (keratinocyty) vytvářejí určitý barevně odlišený okrsek na kůži. Vlivem slunečního záření se zvyšuje počet i aktivita melanocytů, čímž dochází ke zvýšené produkci kožního barviva melaninu. Je to složitý chemický proces, při kterém hrají roli také hormony, bílkoviny a enzymy. Existuje však mnohem více příčin vzniku pigmentových skvrn. Stává se, že pokožka reaguje na některé kosmetické přípravky či léky, které společně s UV zářením způsobují množení skvrn. Nejsou sice nebezpečné, ale z kosmetického hlediska neestetické.

Pigmentových skvrn je několik druhů:

  • Lentigo - objevují se ve středním věku u žen i mužů, nejčastěji na rukách a obličeji a jejich barva se nemění podle množství slunečního záření, jemuž jsou vystaveny.
  • Ephelides – vyskytují se na hlavně na obličeji a mění barvu podle intenzity slunečního záření.
  • Chloasma (uterinum) – vznikají vlivem hormonální nerovnováhy nejčastěji v obličeji
  • Melasma – větší ložiska vyskytující se hlavně na obličeji (čelo, spánky) a krku převážně u žen. Reagují na UV záření, mohou sami vymizet.

Zdroj: Pigmentové skvrny

Červené fleky od štítné žlázy

Kožní změny jsou často prvním projevem onemocnění štítné žlázy a při správné léčbě mizí. Zvýšená produkce hormonů štítné žlázy, to je hypertyreóza, se může projevovat zarudnutím neboli erytémem dlaní či obličeje.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Léčba

Obecně se doporučuje při výskytu svědivých červených fleků v obličeji používat přírodní kosmetické výrobky. S výběrem kosmetiky byste měli být opatrní, jelikož i tyto výrobky mohou obsahovat chemické látky, které mohou vyvolat tyto obtíže. Pokožka potřebuje dostatek výživných látek, proto dbejte na zdravou stravu, která obsahuje vyváženou část čerstvé zeleniny a ovoce. Vyhýbat byste se měli kořeněným jídlům, sladkostem a sušenkám. Dostatečnou hydrataci pleti zajistíte příjmem čisté vody v přiměřeném množství.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Červené fleky po akné

Červené fleky na kůži po akné vznikají v důsledku hojení infekčních ložisek. Výskyt a trvání je vždy individuální, záleží na rozsahu akné.

V tomto případě ruka lékaře není nezbytná, problémy s poškozenou pletí lze řešit i bez odborného dohledu, v teple domova, a to biolampou. Aknózní pleť se dvakrát denně po dobu 10–15 minut vystavuje polarizovanému světlu biolampy, výsledky by měly být patrné do 14 dní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Červené fleky na jazyku

Příčinou červených fleků na jazyku může být potravinová alergie. Lidé, kteří jsou alergičtí na některé potraviny, například vejce, mléko či burské oříšky, trpí tvorbou fleků při konzumaci konkrétních potravin. Někdy může dojít k žaludeční nevolnosti.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadají červené fleky na jazyku.

Léčba potravinové alergie patří vždy do rukou lékaře, který posoudí stav a vybere vhodnou léčbu.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Červené fleky na obličeji

Červené zarudlé fleky na obličeji mohou signalizovat atopický ekzém, seborhoickou či periorální dermatitidu. Červené fleky na obličeji často vznikají i zvýšenou dráždivostí drobných cévek v obličeji, které reagují na podněty, jako je stres, změny teploty nebo alkohol. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc, není k dispozici ani léčba. Zkuste používat krémy a make-upy určené pro pleť se sklonem k zarudnutí.

Pokud se na vaší pokožce vyskytnou občas svědící suché červené fleky, mohlo by jít o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červený obličej z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červené suché fleky na obličeji se šupinkami bývají charakteristické pro periorální dermatitidu. U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Červené fleky na obličeji po alkoholu jsou způsobeny biogenními aminy, což jsou látky, které mohou podpořit vznik alergických obtíží. Různé typy alkoholu jich obsahují jiné množství. Neznamená to tedy, že byste byl na alkohol alergický, ale dodáte do organismu látky, které alergickou reakci mohou spustit.

Červené fleky v obličeji obecně mohou mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Červené zarudlé fleky na obličeji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP