Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÍSEK V MOČOVÉ TRUBICI

OBSAH

Proč se tvoří písek v močovém měchýři

Písek v močovém měchýři se tvoří z močových kyselin, rozborem se zjistí, zda jde o usazeniny vápníku, oxalátů, či fosfátů. Vápenatý písek pochází nejčastěji z nadměrné konzumace sýra a jiných mléčných výrobků, oxalátový pak z konzumace špenátu, angreštu či rybízu, fosfátový z celé řady jídel a písek z kyseliny močové pak z konzumace jater, ledvin, sardinek a rybích jiker.

Zdroj: Písek v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rosi.

Naopak.Pokud je v moči kyselost tak ta vede k nemoci DNA a taky vytváří ledvinové kamínky a kamínky v močové trubici.

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Vyšetření

Zánět močové trubice je třeba řešit co nejdříve, aby se nedostal do horních částí močových cest. Je tedy nutné navštívit lékaře, který vyšetří vzorek moči na přítomnost bakterií. Pokud jsou bakterie přítomny, jsou spočítány a díky tomu je možné přesněji určit, kam až zánět postoupil – jestli je lokalizován pouze v močové trubici, nebo je například i v močovém měchýři.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý večer.

Na penisu se mi udělal bílí puchýř,který při močení nebo zvětšení penisu mě způsobuje pálení v močové trubici. Chtěl bych vědět jaké mám možnosti léčby.


Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza na penisu

Infekce močových cest

Infekce močových cest postihuje častěji ženy než muže. Zpravidla se jedná o zcela jednoduchou příčinu, která způsobí infekci močové trubice nebo močového měchýře a vede k bolesti zasažených míst. Infekce močových cest nastane při rozmnožování bakterií v močové trubici, odkud se dále rozšiřuje až do močového měchýře. Někteří lidé mohou mít infekci, aniž by to tušili. Většina pacientů však trpí silnou bolestí, nucením na močení a bolestí spodní části zad, dokonce se může v moči objevit i krev.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Poradna

V naší poradně s názvem ANATOMICKÉ ZMĚNY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vokatý Petr.

Dobrý den,
před třemi týdny jsem si nahmatal bouličku na močové trubici v polovině penisu. Je to jako kroužek kolem celé trubice. Nebolí, žádné potíže nemám.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude třeba provést ultrazvukové vyšetření penisu, aby se zjistilo jakého charakteru je kroužkovitý výrůstek. Zajděte s tím na urologii, kde vám udělají všechna potřebná vyšetření, abyste mohl být klidný, že se nejedná o nic nebezpečného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anatomické změny na penisu

Příčiny

Příčin je velké množství – v zásadě mohou být infekční a neinfekční. Infekční jsou vyvolány bakteriemi nebo viry. Mohou být předány sexuálním stykem. Patří sem chlamydiové, kvasinkové a plísňové infekce, kapavka nebo virová onemocnění, jako je opar. Neinfekční jsou způsobeny mechanickými příčinami. To jsou třeba močové kameny, které při vylučování trubicí poškodí její výstelku, častý sex, nevhodné sexuální pomůcky a podobně. Další příčiny mohou být chemického původu – jsou to různé přípravky, které se aplikují na genitálie – mýdlo, lubrikační gely – a vyvolají alergickou reakci. Do močové trubice, která je přecitlivělá, se snáze dostanou bakterie a vyvolají zánět. Další látky, které zánět mohou vyvolat, jsou ty, které se vylučují močí – léky, drogy, alkohol, ale i třeba koření nebo potravinové alergeny.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Diskuze

V diskuzi PÍSEK U PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Dobrý den,
mám fenu Hrubosrstého foxteriéra (7 let) a v moči jsem zjistil jemný písek . Pod mikroskopem jsou vidět struvity, Ph 6,2. Před tím jsem měl též fenu a ve věku 7 let jsem zjistil stejný problém. Hledám příčinu, kde jsem se mohl dopustit chyby. V jídelníčku, pohybu, možná v pití. Léčba veterinářem pasta, krmivo pro rozpouštění struvitů. Prosím o radu chovatelů tohoto plemene, kteří se setkali s tímto problémem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Písek u psů

Příznaky

Příznaky vzniku močových kamenů jsou zpočátku tak nenápadné, že si jich nemusíte ani všimnout. Později se objeví problémy s močením a v moči se objeví krev. Pes močí v bytě, chodí často, ale vyloučí velmi malé množství moči, a navíc s krví. Podobné příznaky by měly být podnětem návštěvy veterináře.

Objevuje se: časté močení, ztížené močení, obtížné a pomalé močení, bolestivost při močení, inkontinence, krev v moči.

Pokud nedojde k diagnóze a léčbě, mohou se kameny zvětšit a ucpat močovou trubici, odpadní a toxické látky se začnou hromadit v těle a pes je ohrožen na životě.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem POZNAM CHLAMIDIE UZ PO TRECH DNECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den.
Prosim Vas o radu. Mel jsem oralni sex s neprilis spolehlivou holkou (ona to delala me). O dva dny pozdeji jsem dostal z niceho nic velke teploty 39,5' a mam obrovske uzliny v krku,ktere me taky dost boli. Take me boli hned nad udem (to asi nejsou trisla ze).

Myslite ,ze se toto onemocneni muze projevit tak rychle,i kdyz je inkubacni doba 1-3tydny? Dnes mi doktorka predepsala antibiotika. Domniva se,ze mam anginu i kdyz jsem ji rekl o mem podezreni. Kdy bych mel zacit trvat na vysetreni na chlamidie? Za tri tydny,kdy se mozna projevi dalsi priznaky?

Moc dekujo za brzkou odpoved,jsem nervozni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše současné potíže nejspíše nebudou zaviněny vaším posledním rizikovým sexuálním kontaktem - přišly moc brzo. Antibiotika účinkující na angínu obvykle vyléčí i případnou infekci v močové trubici. Abyste měl jistotu, že nemáte chlamydie, tak týden po dobrání ATB si nechte udělat kontrolní vyšetření chlamydií na kožním (oddělení venerologie). Toto oddělení bývá obvykle ve větších městech a je určeno právě pro tyto potřeby - vyšetření po rizikovém sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poznam chlamidie uz po trech dnech?

Jak poznám písek v moči u psa

Klinické příznaky urolitiázy se liší v závislosti na anatomické lokalizaci urolitů. Urolity se klinicky neprojevují, pokud nenaruší normální funkci ledvin. Obvykle v močových cestách způsobí zánět, jehož vlivem dojde mimo jiné k otoku sliznice. Tento otok napomáhá ke zmenšení průměru močových cest a močové kameny se tak mohou snáze ukotvit – takto dochází k částečné nebo absolutní obstrukci močových cest. Majitel takového zvířete si v tuto chvíli všímá typických příznaků, jako jsou neúspěšné pokusy o močení, bolestivé močení, časté močení po malých množstvích, bolestivost na spodině břicha a nezřídka také krev, barvící moč do různých odstínů červené až hnědé barvy.

Lokalizace urolitů je různá, může být od ledvinné pánvičky přes močovody, močový měchýř až po samotnou močovou trubici.

Diagnostika urolitiázy se provádí prostřednictvím vyšetření moči, poté pomocí nativních nebo kontrastních rentgenových snímků. Velkým pomocníkem při diagnostice tohoto onemocnění je také ultrasonografické vyšetření. Pomocí rentgenového nebo ultrasonografického vyšetření lze stanovit nejen velikost a počet urolitů, ale také jejich lokalizaci v močovém traktu.

Klinicky se přítomnost kaménků v močových cestách projevuje častějším močením s vyloučením pouze malého množství moči, která může být hustší, tmavší a případně zapáchající (i z důvodu přítomnosti bakteriální infekce). V moči se může objevovat krev, viditelná pouhým okem, nebo identifikovatelná při mikroskopickém či biochemickém vyšetření.

Projevy urolitiázy závisí především na lokalizaci urolitů. Pokud se vytvoří v ledvinné pánvičce, může být onemocnění zcela bez příznaků, zvláště pokud je proces pouze jednostranný a urolit není infikován bakteriemi. V případě infekce může dojít k septikémii a stavům s ní spojených: horečce, apatii, nechutenství, ... Při oboustranné obstrukci v ledvinné pánvičce může dojít až k chronickému renálnímu selhání.

Urolity lokalizované v močovodech se projevují akutní bolestivostí břicha, výskytem krve v moči, může dojít i k poškození ledvin s příznaky uvedenými výše.

Lokalizace urolitů v močovém měchýři může být také zcela bez příznaků. Častěji však vzniká zánět, a tak se u pacienta projevují příznaky z něj vyplývající: obtížné, bolestivé a přerušované močení, nucení na močení, inkontinence. Velmi častý je také výskyt krve v moči. Někdy je možné urolity cítit pohmatem dutiny břišní.

Příznaky spojené s výskytem urolitů v močové trubici jsou podobné lokalizaci v močovém měchýři. Při úplné obstrukci dochází k přeplnění močového měchýře, výrazné bolestivosti při pohmatu dutiny břišní. Pokud není umožněn odtok moči, objevuje se zvracení, slabost, problémy s koordinací až kóma. Za 24–72 hodin poté dochází k srdečnímu selhání v důsledku vysokého množství draslíku v těle, jež působí kardiotoxicky.

Zdroj: Písek v moči u psů

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Francálek.

Dobrý den,
rostlinky jsou jakoby vyždímané, nemají "tučnost " listů. Co dělám špatně?
Doma na parapetu na východní straně, 1x týdně malinko cvrknu vodu zespod do misky.
Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sára.

Dobrý den , přesadila jsem aloe do univerzálního substrátu ,přidala písek a aloe listy se po několika týdnech začaly kroutit jakoby do ruličky ..Prosím nevíte někdo kde je problém ? děkuji

Zdroj: diskuze Pěstování aloe vera

Vlastní výroba levného pozadí do terária

Nejlevnějším pozadím do terária bude vámi inspirovaná instalace. Z nasbírané kůry, větví, kamenů si můžete vytvořit vlastní pozadí. Nasbírané věci musí být dostatečně vyschlé, poté se mohou pomocí bezbarvého silikonu připevnit do terária. Vytvoří se úkryty, terasy a kaskády.

Jiným levným řešením je opískování zadní stěny. Montáž se provádí tak, že na zadní stranu terária nanesete bezbarvý silikon a na něj nasypete písek, můžete připevnit i kamínky. Kamínky a písek je potřeba do silikonu zatlačit.

U vlastní výroby záleží na fantazii výrobce.

Zdroj: Pozadí do terária

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY UNIKU MOCI DO POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobry den,chtela byvh se informovat jake priznaky jsou uniku moci do pochvy tak zvana pistel,..jsem.po operaci gynekologicke vajecniku a vygynalni pistele slepe,pred 10letma my byla odoperovana deloha,operace dalsi byla letos v lednu,...mam stale mokro v pochve a pozoruji malinko unik moci s mocove trubyce,jinak zadne problemy nemam ani bolesti ,jen mokrko v pochve hned po operaci,byl mi delan rentgen ve vagine pred op jodem,je mi 50let,dekuji za informaci s pozdeavem Pfaflova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření u gynekologa, aby zjistil případné propojení vaginy s močovou trubicí. Bez tohoto vyšetření není možné určit další postup. Nebojte se a běžte co nejdříve na tuto prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky uniku moci do pochvy

Písek v moči u koček

Močový písek vzniká v krystalizačním centru, což bývá kousek odloupnuté sliznice močového měchýře. Sliznice se přirozeně odlupuje podobně jako horní vrstvička kůže, ale při zánětu k tomu dochází ve zvýšené míře. Do močového měchýře z ledvin přitéká moč, která obsahuje rozpuštěné minerální látky. Pokud je dostatečně kyselá a minerálů je přiměřené množství, nic se neděje. Jestliže však moč svou kyselost ztratí nebo je minerálů příliš, začnou v močovém měchýři krystalizovat a usazovat se na odloupnutých kouscích. Tak vzniknou nejprve zrníčka (močový písek), pak kamínky až kameny. Záleží především na tom, kolik minerálů je v moči obsazeno, jak je moč kyselá a hlavně – jak dlouho v močovém měchýři zůstává.

Močový písek začne vadit v okamžiku, kdy se dá do pohybu, a to při odcházení společně s močí. U kocourů může přispět k ucpání močové trubice a v poměrně krátké době hrozí prasknutí močového měchýře a otrava krve. U koček se v močovém měchýři hromadí a způsobuje zánět, který stav nadále zhoršuje, protože přítomné bakterie mají na svědomí ztrátu kyselosti moči, což tvorbu dalších kamenů urychluje.

Přítomnost krve v moči může být známkou zánětu i přítomnosti kamenů. Někdy je nutné pouze přeléčení, jindy rozpouštění kamenů speciální dietou, nebo dokonce operace. Návštěvu ordinace neodkládejte, i když je zvíře na pohled v pořádku. Prevencí vzniku močového písku je dostatečný přísun tekutin pro kočky.

Zdroj: Krev v moči u kočky

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Příznaky písku v moči

Písek v močovém traktu doprovázejí různé potíže, například obtížné močení, někdy i s náhlou zástavou, bolesti v podbřišku, bolesti v kříži, krev v moči, někdy přímo i nález písku či drobných kaménků v moči. V akutní fázi koliky se objevuje intenzivní jednostranná bolest v bedrech či podél močovodu, která přichází v záchvatech, dále pocení, neklid, třesavka, horečka, až šok připomínající housera. Nejčastějšími akutními příznaky je řezavá bolest a silné pálení při močení, zvýšená frekvence odbíhání na toaletu. Čím dříve se v této fázi začínají užívat bylinné směsi na vypuzení písku, popřípadě kamenů, tím je i větší šance na úspěch.

Zdroj: Písek v moči

Diskuze

V diskuzi BETONOVÁ SMĚS NA VENKOVNÍ POUŽITÍ POMĚR PÍSEK CEMENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří hauer.

potřeboval jsem poradit jaký beton mám namíchat na část základu z tvárnic jako věnec.Tvárnice jsou staré se dvěma dutinami.Věnec bude jen na jedné ze čtyř stran v rozměrech 150 x 100 x 3500 šířka výška délka. Tvárnice jsou do výšky 1m a na betonový pás bude postavena zeď z porobetonu do výšky cca 2m. Vše bude čelit vlivúm počasí ze západu.Jsem ve věku 74 l a nevím zda vám dotaz dorazí. Pokud se to povede budu rád a předem děkuji. S pozdravem Hauer Jiří

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

K přípravě betonu použijte Portlandský cement CEM I 42,5 R, říční písek frakce 0,5 až 3 mm, kamenivo frakce 10 až 20 mm, plastifikátor od firmy Den Braven a provzdušňovač. Beton připravte smícháním dvou dílů kameniva, dvou dílů písku a jednoho a půl dílu cementu. Přidáním plastifikátoru se sníží množství potřebné vody, proto ji přidávejte pomalu a jen tak, aby směs byla vlhká. Když bude směs přemokřená, tak to bude mít negativní dopad na výslednou pevnost a životnost betonu. Když to přeženete s vodou, tak jednoduše přidejte všechny ostatní přísady v uvedeném poměru. Beton připravte v míchačce a nechte míchat alespoň 15 minut, aby se uplatnil provzdušňovač, který ochrání beton před mrazem. Takový beton pak vydrží být pevný i více než sto let.

Zdroj: diskuze Betonová směs na venkovní použití poměr písek cement

Léčba

Při ledvinové kolice se ulevuje bolestem podáním léků proti bolesti (analgetik) a léků, které uvolňují stahy hladké svaloviny v močovodech (spasmolytika). Vyskytuje-li se u dehydratovaných pacientů nevolnost a zvracení, podává se dostatečné množství tekutin. U vážnějších stavů spojených s urputnými bolestmi, které nechtějí polevit, při těžkém zvracení či známkách infekce, je nevyhnutelná hospitalizace pacienta. Přibližně 80 % konkrementů z těla odejde. Též se používají thiazidy, které snižují vylučování oxalátů a vápníku asi o polovinu. Allopurinol se podává u pacientů s hyperurikosurií, což je zvýšené vylučování kyseliny močové. U nemocných se struvitovými konkrementy by se měla pokusně nasadit dlouhodobě antibiotika, alespoň 6 týdnů, s následným zvážením pokračování terapie litotrypsí nebo chirurgicky.

Zdroj: Písek v moči

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rémiš Miroslav.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat,jsem po operaci zvětšení
prostaty.Na operaci jsem byl 25.7.2022.Už je to 6 měsíců a pořád ejakulaci nemám přes močovou trubici,ale jde mi to do močového měchýře .Je to běžné po takové době nebo mám jít zpět na urologii a říct jim o problému který mám po operaci.
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Prevence

Prevence spočívá v důsledném všímání si svého čtyřnohého přítele, množství a barvy moči, po domluvě s veterinárním lékařem také ve správné výživě a v neposlední řadě v pravidelném preventivním vyšetřování moči v ordinaci veterinárního lékaře.

I v urologii, stejně jako v ostatních oblastech medicíny, totiž platí, že prevence je vždy levnější a jednodušší než následná léčba daného problému.

Zdroj: Písek v moči u psů

Rizikové faktory zánětu močových cest

Nejčastější způsob, jakým se bakterie dostane do našeho močového systému, je z konečníku přes hráz do močové trubice, a to i přesto, že přísně dodržujeme hygienické zásady. Ženy jsou více náchylné k onemocnění infekcí močových cest, protože konečník a močová trubice jsou u nich velmi blízko u sebe a bakterie musí překonat jen malou vzdálenost, aby se dostaly do močových cest. Muži trpí infekcí močových cest méně nejen proto, že mají konečník a močovou trubici dál od sebe než ženy, ale také proto, že mají močovou trubici delší než ženy a bakterie tak většinou nestihnout doputovat močovou trubicí až do močového měchýře, kde by se mohly rozmnožit a způsobit infekci. Kromě nedostatečné hygieny zánět močových cest způsobuje také například zadržování močení, nedostatečný přísun tekutin, ochablé svalstvo po porodu, těhotenství nebo menopauza. Riziko infekce močových cest také stoupá při rizikovém sexuálním chování. Nechráněný pohlavní styk, střídání sexuálních partnerů, nedodržování hygieny při sexu či anální sex mohou vést k zánětu močových cest. Riziko zánětu je také vyšší u lidí trpících cukrovkou. Důvod je prostý – jejich moč obsahuje větší množství cukru než u zdravých lidí a toto sladké prostředí prospívá bakteriím, kterým dává více šancí na přežití a umožňuje jejich lepší množení. Další riziko přestavují vrozené vady močového ústrojí. Lidé trpící nemocí, která se projevuje zpětným tokem do močového ústrojí, trpí velmi často i zánětem močových cest. Aby se tomuto problému zabránilo, je v mnoha případech třeba provést operaci na specializovaném urologickém oddělení. Zánět močových cest se také častěji vyskytuje u lidí, kterým byla v nemocnici zavedena takzvaná permanentní močová cévka. Pokud byla zavedena minimálně na jeden týden, pacient mohl získat infekci močových cest, protože bakterie měly během této doby možnost dostat se přes cévku do močové trubice a začít se tam rozmnožovat.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Jak si poradit se záchvatem bolesti při písku

K vyloučení písku přispívá vedle bylinných směsí i maximální pití tekutin (obzvláště močopudných, jako je kupříkladu zelený čaj či Prazdroj) a pohyb (například skákání ze schodů). Bylinné směsi se užívají po dobu nejméně tří měsíců i po operativním odstranění či spontánním vyplavení, neboť je zapotřebí prostředí vlhka a horka řádně vyčistit.

Zdroj: Písek v moči

Uretritida

Uretritida je zánět močové trubice. Hlavním symptomem je dysurie, což je obtížné, pálivé a bolestivé močení, někdy též výtok z močové trubice. Uretritida se dělí na dva druhy. Jedním je kapavčitá uretritida a tím druhým nekapavčitá uretritida.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Operace močových kamenů u psů

Před samotnou operací je potřeba vysvětlení nutnosti zákroku u psa a následná dietní omezení. Kameny se tvoří převážně v močovém měchýři, mnohem vzácněji v ledvinách. Z močového měchýře mohou být drobnější kamínky protlačeny močovou trubicí ven, mohou ovšem také ucpat dolní močové cesty a způsobit velice bolestivé a nebezpečné akutní stavy.

Průběh

Operace močového měchýře je pro zvíře i majitele zátěží, a proto je nutno na operaci zvíře připravit a stabilizovat. Po chirurgickém zákroku následuje infuzní terapie a další léčba, pooperačně jsou medikována antibiotika a léky proti bolesti, většinou spojená s krátkodobou hospitalizací. Při následné kontrole cca za dva dny po operaci je pes v dobré kondici a nemá s močením žádné problémy.

Ovšem kamínky někdy není možné vypláchnout z trubice ven. Zde může být dána indikace k takzvané uretrostomii, při které vytvoříme chirurgicky trvalý „náhradní“ vývod z močové trubice. Chirurgií ovšem terapie nekončí. Bez řešení infekce, která tvorbu samotných kamenů vyvolala, a bez striktní speciální diety nelze očekávat úspěšnou léčbu.

Odstraněné močové kameny je vhodné podrobit analýze ve specializované laboratoři. U těch typů konkrementů, jejichž složení to umožňuje, se předepíše speciální dieta, která slouží jako prevence vzniku dalších urolitů.

Cena

Chirurgické odstranění močových kamenů (cystotomie) se pohybuje v rozmezí od 2 800 do 4 000 Kč.

V ceně operačních zákroků je zahrnuta cena za kanylaci, infuzní terapii, anestezii při použití intravenózních anestetik a cena za léky v den operace.

Veškeré ceny jsou smluvní, mohou se u jednotlivých pacientů lišit v závislosti na technické a časové náročnosti operačních zákroků.

Zdroj: Močové kameny u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP