Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PIŠKOTY


Moučníky

Moučníky jsou nezbytnou součástí života, ale i této diety. Dává se přednost sladkým moučníkům tvarohovým nebo plněným tvarohovými krémy. Sortiment receptů je široký. Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku – těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky a nedoporučují se ani omelety a palačinky. Kynuté pečivo se připravuje obyčejné, tedy s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení. Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků a jejich přepalování výhodné. Rovněž mák, ořechy a čokoláda se vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.

Ananasové řezy

Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva nebo 1 lžička sody, špetka soli, 1 celý ananasový kompot včetně šťávy (565 g, pokrájený)

Ingredience na náplň: 2 tvarohy, 1 vanilkový cukr, 5 lžic cukru moučka, trochu skořice

Postup: Všechny suroviny na těsto lehce zamícháme vařečkou. Nalejeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 minut. Na náplň utřeme tvarohy s cukry. Náplň natřeme na vychladlý moučník, nazdobíme vidličkou a ozdobně poprášíme skořicí.

Nepečený dort

Ingredience: 900 ml mléka, 2 vanilkové jogurty (dohromady 250 g, například Safari od Yoplait nebo Activia), 1 vanilkový pudink, cukr podle chuti, kompotované mandarinky nebo kompotované broskve, meruňky či ananas, plátková želatina Dr. Oetker (nebo od stejné firmy ztužovač za studena na tvarohové a jogurtové moučníky), 1 balíček želé na dorty (čiré nebo červeného želé Labeta či Vitana), ½ balíku piškotů

Postup: V půl litru mléka s cukrem uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Přidáme zbytek mléka a jogurty a postupným šleháním přidáme želatinu připravenou podle návodu (plátkovou rozpustíme dle návodu rychle v mikrovlnce). Šleháme asi 3 minuty. Formu nebo skleněnou mísu lehce vymažeme olejem a poklademe piškoty, navršíme polovinu hmoty, opět proložíme piškoty a dáme zbytek hmoty. Uhladíme povrch a necháme krátce zatuhnout v ledničce. Povrch lehce ztuhlého moučníku poklademe ovocem, šťávu slijeme a doplníme do 250 ml, lehce přisladíme, přidáme pár kapek citronu a vmícháme dortové želé. Přivedeme k varu, provaříme cca 10 sekund a po krátkém zchladnutí nalijeme lžící na moučník. Necháme vychladit v lednici alespoň 5

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ HLAVNĚ S ROZUMEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Pokaždé, když si přečtu několik reklamních ... tedy pardon ... dobře míněných rad a následně reakcí lidí, naběhne mi husí kůže. Ne z toho, že se výrobci tukožroutských prostředků snaží nalákat lidi, ale naopak z lidí, kteří neustále hledají snadnou cestu jak zhubnout. Opakovaně, stále a pořád. Ani po letech jim není jasné, že tudy cesta nevede. Je nutné si přiznat, že jsme již společnost poněkud líná, přesycená přebytkem cukrů a potravin a nedostatek pohybu je vidět. Na konfekčních velikostech. Ale kritizuje se snadno, budete zajisté souhlasit. Jestli mohu, přispěji vlastní zkušenosti.

Před 3 týdny jsem se přihlásila na kurz kubánských tanců ... ano, po 10 letech jsem opět začala tančit! Skvělý pocit a skvělý pohyb pro tělo.

Přidala jsem další den cvičení - tentokrát "Heaty", na internetu si nadejte co to je...

Po 6té hodině večer nejím (výjimkou jsou saláty, rukolu s rajčaty zkrátka miluji) a polovinu denního jídla tvoří zelenina.

Prošla jsem špíz a vyházela cokoli, co na první pohled vypadalo lákavě ... popkorn, piškoty, nějaká ta čokoláda, slané týčinky ... a večer slídím po bytě, co by tady bylo dobrého. No zkrátka nic. Drželo mne to i druhý den a třetí večer mozek konečně pochopil, že čistka byla důkladná. Tak teď už se ničeho nedožaduje.

Výtah jsem vyměnila za schody a vynáším odpadky raději i několikrát denně a to ještě raději třídím i 2 x.

Po 3 týdnech se mi kráčí po světě líp, jaksi lehce. Ale osobní váhu nevlastním, proč vlastně? Pokud se stále vejdu do čísel 36/38 - jsem stále v "normě".

Hezký den všem!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Hubnutí hlavně s rozumem

Co jíst při průjmu a bolesti břicha

Při průjmu je důležité na začátku zcela vynechat nevhodnou stravu a naopak zvýšit příjem tekutin. Není ale dobré vynechat jídlo zcela (prvních pár hodin třeba ano, ale pak tělo potřebuje energii). Pro první den s tímto zdravotním problémem je vhodné jíst třeba rýži, pečivo (ne čerstvé!), kuřecí maso (minimum koření). Piškoty a pečivo se doporučují jako potraviny na zastavení průjmu.

Během průjmu je třeba jíst malé porce, ale pravidelně, zhruba po 2 - 3 hodinách.

Během dalších dní se při zlepšení střevních potíží ke konzumaci doporučuje rýže (ve formě rýžových odvarů, nebo rýžové kaše), mrkev (vařená i dušená, nebo mírně osolený zeleninový vývar s mrkví a rýží), starší bílé pečivo (housky, rohlíky, veka, toastový chléb, netučná vánočka, chléb), dětské piškoty, těstoviny, brambory (je možná i bramborová kaše, ale bez mléka), banány, jablka, kuřecí maso (vařené i dušené). Kromě jablek a banánů se doporučuje z ovoce konzumovat i meruňky. Ze zeleniny je kromě mrkve vhodný i celer, petržel, dýně a špenát, lisovaná zelená fazolka. Kromě kuřecího masa, se může jíst i krůtí nebo králičí maso. V dalších dnech se mohou přidat i libové vepřové kotlety, nebo kýta ať už vepřová nebo hovězí, ryby a dietní šunka.

Zhruba po dvou dnech, když se průjem zlepší, je možné zkusit zakysané výrobky. Postupně se může přidat netučný tavený sýr, nízkotučné tvrdé sýry, nízkotučné tvarohy, netučné jogurty.

Při průjmu je důležité nejen to, co člověk smí jíst, ale i to co jíst rozhodně nesmí (nedoporučuje se). Je důležité se vyhnout všem tučným a smaženým jídlům. Na průjem se nedoporučuje jíst mléčné výrobky (mléko, plísňové sýry, smetanové sýry, šlehačky, atd). Nedoporučuje se také konzumace uzenin, paštik, tučného a smaženého masa. Vyhnout se je potřeba veškeré zelenině, která je nadýmavá, jako zelí, kapusta, květák, cibule, kukuřice a hrášek, paprika, okurky, hlávkový salát, rajčata. Nevhodné jsou také maliny, borůvky, třešně, ostružiny, ovoce, fíky, švestky, hroznové víno, rybíz, angrešt, kiwi, višně. Člověk trpící průjmem by se měl vyhnout i hrachu, fazolím, čočce, a dalším luštěninám. Z pečiva není vhodné konzumovat vše kynuté (buchty, koláče, koblihy), celozrnné potraviny, sladké pečivo a hlavně vše, co je čerstvé a müsli.

I po několika dnech je potřeba se vyhýbat smaženým jídlům, pálivému koření a všemu s vysokým obsahem tuků.

Při střevních potížích všeobecně platí, že zhruba první tři dny by se nemělo jíst nic mastného, naopak se doporučují neosolené rýžové polévky, piškoty, rýže, tvrdé pečivo, brambory, mrkev, banán. Maso by se do stravy mělo řadit zhruba až od pátého dne (nejprve ale nepříliš ochucené). Přestože střevní potíže často doprovázejí pocity nechutenství, pacient se musí "přemoci" a jíst a pít. Jeho tělo příjem živin nutně potřebuje, aby mělo energii "bojovat" s onemocněním.

Zdroj: článek Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Recepty s vodním melounem

Melounová limonáda

Ingredience: melounová šťáva, startér, máta

Postup: Meloun vložte do odšťavňovače i s bílou částí slupek (obsahuje nejvíc citrulinu) a získejte melonovou šťávu. Vychlazená a s troškou citronu je skvělá sama o sobě. Pokud nemáte odšťavňovač, tak v mixéru rozmixujte meloun s vodou na pyré a posléze přeceďte přes plátno. Pro výrobu limonády nasekejte mátové lístky, dejte je do melounové šťávy a přilijte trochu oblíbeného startéru na mléčné kvašení. Nechte přes noc v teple, posléze přeceďte (máta začne hnědnout), nalijte do láhví, uzavřete a dalšího půldne nechte v lednici. Limonáda dozraje, vzniknou v ní bublinky. Dá se s velkým úspěchem použít jako základ pro různé letní koktejly s bílým rumem, vodkou anebo tequillou.

Startér = předchystaná kultura bakterií, kterou si můžeme připravit doma třeba z jogurtu nebo je možné ji zakoupit v obchodě.

Melounový salát

Ingredience: 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek, 150 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 50 g baby špenátu, 150 g sýru feta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř

Postup: Meloun nakrájíme na kostičky o straně 2 cm. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata, nakrájené olivy, opláchnuté listy špenátu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr feta. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeme dochutit solí a pepřem.

Ovocný melounový salát

Ingredience: 1 vodní meloun, 200 g broskví, 200 g meruněk, 1 hruška, 150 g rybízu, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce vodky – nemusí být, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva

Postup: Omyté broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky. Odpeckované meruňky a oloupanou hrušku pokrájíme na kostičky, posypeme moučkovým cukrem a drobně pokrájenými ořechovými jádry. Pokapeme vodkou a citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme v chladničce asi 3 hodiny proležet. Z dužniny melounu vypícháme kulatým vypichovačem kuličky. Opláchnutý rybíz zbavíme stopek, promícháme s vychlazeným ovocem a naplníme do melounové slupky, jejíž okraj jsme ozdobně vyřezali. Salát podáváme vychlazený.

Melounový dort

Ingredience: 100 g másla, 200 g cukrářských piškotů, 1 balíček citronového želé nebo jiné ochucené želatiny pro 1/2 l tekutiny, 100 g žervé nebo tučného tvarohu, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce cit

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vodní meloun

Kašovitá strava

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh a formu stravování ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Tento druh stravy bývá doporučen zpravidla jen krátkodobě!

Tipy

Při kašovité dietě by měla být strava hlavně chutná a lehce stravitelná. Zároveň by měla obsahovat vše, co tělo potřebuje pro správné fungování. Důležité je také dodržovat pitný režim.

Pravidlo kašovité stravy: Běžně připravovaná strava se zpracuje do kašovité konzistence. Jak již bylo popsáno, maso se doporučuje upravovat dušením nebo vařením. Možné je i pečení (spíše výjimečně) či zapékání ve vodní lázni. Za vhodnou přílohu se samozřejmě považují brambory. Hodí se ale i těstoviny a další.

Tip: Jídlo je třeba vždy připravit do měkka.

Při krátkodobém (v řádu dnů) „pojídání“ kašovité stravy asi není nezbytně nutné do detailu sledovat, zda je ve stravě obsaženo vše, co by v ní mělo být. Na druhou stranu nelze doporučit ani druhý extrém, tedy vůbec si složení stravy nevšímat.

Recepty

Recepty se neliší od běžného stravování. Pouze se připravené pokrmy nakonec rozmixují.

Doporučení:

  • polévky – vývary, zeleninové
  • bramborová kaše, těstoviny, rýže; v podstatě je možný i knedlík
  • libové maso (hovězí, kuřecí, krůtí, může být i vepřové) a netučné ryby (nejlépe filé)
  • omáčky
  • dětské přesnídávka – lze přidat drcené piškoty
  • jogurty, tvarohy
  • krupicová kaše, pudink
  • sýry (tavené i tvarohové), vejce, pomazánky
  • banány, jahody, broskve, meruňky, jablko a další; zvolit lze i ovoce ve formě kompotu
  • vhodná je i zelenina – mrkev, řepa, rajčata a další
  • pečivo – netučné rohlíky, veka, piškoty jako přídavek do tekuté stravy
  • z tuků nejlépe rostlinné; přidávají se do hotových produktů

Co vynechat

Při kašovité dietě se doporučuje vynechat zejména potraviny, které jsou hůře stravitelné, dráždí zažívací trakt, způsobují nadýmání či se špatně zpracovávají do kašovité podoby. Patří k nim například:

  • tučné maso, uzeniny (zejména kořeněné a tvrdší)
  • chléb, čerstvé kynuté pečivo
  • kapusta, zelí, paprika, česnek, nakládané okurky, angrešt, fíky, datle, ořechy a další
  • některé druhy koření – zejména ostré
  • horké nápoje, nápoje s bublinkami, alkohol, káva

Zdroj: článek Kašovitá strava recepty

Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Tekutá dieta před kolonoskopií

Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.

Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.

Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – maximálně 1 denn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Recept na nepečený dort

Ingredience:

  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 2 celá vejce
  • 1/8 rostlinného másla
  • umělé sladidlo dle chuti
  • uvařený vanilkový pudink – umíchat krém
  • dětské piškoty
  • ovoce (například meruňky)

Postup přípravy:

Na dno dortové formy naskládáme piškoty, které pokapeme šťávou z ovoce. Dáme vrstvu krému, ovoce a vrstvy opakujeme. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.

Zdroj: článek Kašovitá jídla - recepty

Vhodné potraviny při a po mononukleóze

Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné se vyvarovat tučných druhu masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora). Tuk dávejte při přípravě až do hotových pokrmů, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé, vhodné je tedy jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění používejte pečivo bílé, rohlíky, veky, chléb bílý, vánočka, piškoty, suchary. U této diety je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda, a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích kůrek a spálených částí.

Dieta s omezením tuků (dieta č. 4): Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, pouze má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně protisklerotický charakter. Ordinuje se v odeznívajícím akutním stadiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater.

Výběr potravin

Maso:

  • maso libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík
  • ryby – netučné, sladkovodní i mořské (například filé, treska, kapr, lín, pstruh)
  • uzeniny – libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží

Mléko:

  • mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů; možné je pouze nízkotučné, egalizované
  • vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko

Mléčné výrobky:

  • jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí
  • termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • sýry tavené do 30 % tuku v sušině bez pikantních příchutí
  • sýry tvrdé, strouhané – eidam, moravský bochník
  • vhodné jsou tvarohové sýry

Vejce:

  • bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den
  • vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů

Tuky:

  • povoleno maximálně 55 g tuku na den – volného i v potravinách (volný tuk maximálně 35 g, 20 g tuku obsaženého v potravinách)
  • větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, mé

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při mononukleóze

Dieta

Dietní režim u onemocnění slinivky v zásadě sleduje tři cíle:

  1. Vyloučit látky, které podporují zánět zevně sekretorické tkáně slinivky břišní.
  2. Vyloučit součásti jídel, jež nemohou být pro nepřítomnost enzymů stráveny a podléhají ve střevě kvasným procesům s nepříjemnými vedlejšími projevy.
  3. Po operacích v dutině břišní je nutno vyloučit části stravy, které vedou k urychlení střevní činnosti nebo plynatosti. Pooperační srůsty a slepeniny kliček bránící dobrému průchodu obsahu střeva by mohly být příčinou bolestí v břiše. V případě, že se jedná o diabetika, jak to často u onemocnění slinivky bývá (přes 30 %), je třeba dietu korigovat především v obsahu cukrů.

Dietní opatření: Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omezení spotřeby tuků, u těžkých forem je nutné korigovat i bílkoviny. Doporučuje se přísun velkého množství vitamínů, protože jejich vstřebávání je většinou vázáno na rozpustnost v tucích. Ty jsou v dietě omezovány. Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle stupně onemocnění a váhového profitu nemocného. Nutnost substituce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30–50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci jejich množství klesá. Po operaci bývá nemocný odkázán na čaj a tekutiny s úhradou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechází na libová masa.

Je zakázáno: tučné vepřové maso, husa, kachna, tučné ryby a rybí konzervy, masa smažená na oleji, uzená masa, slanina, sádlo, lůj, kořeněné pokrmy, čerstvé kynuté a tučné pečivo, zelí, kapusta, celer, cibule, česnek, pórek, majonéza, jíška, těžké sýry, ořechy, oříšky, mák, silná černá káva, vývary, samotné vejce, čokoláda, cukrářské výrobky, smetana, šlehačka, alkohol v každé formě.

Je povoleno: vejce v pokrmech, starší chleba, starší pečivo, mléko ve všech formách včetně mléka kyselého, kefír, jogurty, netučný tvaroh a jemné netučné sýry, piškoty, suchary, rýže, těstoviny, vločková, krupicová či rýžová kaše, houskové a bramborové knedlíky, knedlíky z krupicového i tvarohového těsta, brambory ve všech formách, kde není použit tuk, žemlovka, piškotová těsta, pudingy, mrkev, špenát, mladý hrášek a fazolky, hlávkový salát, rajčata, zelenina vařená i dušená, z ovoce jablka, banány, pomeranče, meruňky, broskve, citrony, kompoty bez omezení. Maso má být vařené, nikoliv smažené na tuku, může být dušené, pečené na vodě, grilované, zadělávané, ale jen libové. Je doporučováno telecí maso, maso z libových ryb, z uzenin libová šunka. Z tuků je povoleno 4–5 dkg másla a rostlinných tuků zapracovaných do pokrmů. Polévky z povolených surovin, zahuštěné moukou, ne jíškou. Omáčky jsou povoleny bešamelové, pažitková, koprová, rajská a petrželová. Kořenit lze pouze zelenou natí a citronovou kůrou. K inspiraci je dobré si opatřit speciální kuchařku s návody k úpravě dietních jídel pro nemocné po operaci a s nemocnou slinivkou.

Zdroj: článek Slinivka břišní

Účinky skořice na hubnutí

Skořice, díky svému pozitivnímu vlivu na metabolizmus cukrů, může ovlivnit i hubnutí a dá se říci, že skořice může být použita jako redukční dieta. A jak na to? Nejprve je třeba ráno nastartovat svůj metabolizmus. Toho dosáhnete, když si každý den ráno, půl hodiny před snídaní, dáte na lačný žaludek směs 3 lžíček medu a půl lžičky skořice zalité teplou vodou. Pak do půl hodiny si dejte svou obvyklou snídani a v tomto tempu pokračujte dál. Co dvě hodiny, to jedno malé jídlo. Ráno, dopoledne a po obědě si dopřejte jídla s převahou sacharidů (sušenky, piškoty, pečivo) a k večeru zase pak už jen bílkoviny (maso, vejce, šunku, šmakoun, tvaroh). Před spaním si dejte zase med se skořicí, jako ráno, ale rozdělejte si to do teplého mléka. Pravidelné užívaní skořice a medu sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Dále užívání medu a skořice zabraňuje usazování tuku a aktivuje jejich odbourávání při pohybu.

Zdroj: článek Skořice, magická a léčivá

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vápník v potravinách

Pálení v krku

Pálení v krku velmi často provází lehké onemocnění z nachlazení, počínající virózu, rýmu nebo třeba i přílišné namáhání hlasivek. Jedním z nejčastěji používaných prostředků je samozřejmě cibulový sirup. Ne každý ho má rád, protože má velmi výraznou vůni a chuť, ale kvalitu mu rozhodně nelze upřít. Vyrobit ho můžeme velmi jednoduše. Stačí si nastrouhat jednu cibuli na jemném struhadle, vymačkat z ní šťávu a pak jen přidat med a citron. Podáváme dvě lžičky čtyřikrát až pětkrát denně. Více se nedoporučuje, protože některým lidem může mírně podráždit žaludek. Proti pálení v krku jsou užitečná i různá domácí kloktadla. Úplně nejjednodušší si vyrobíme z jedné lžičky soli. Rozmícháme ji ve sklenici vlažné vody, kterou třikrát až čtyřikrát denně vykloktáme. Ještě úspěšnější je šťáva z červené řepy, ale pokud nemáme odšťavňovač, tak je příprava trochu náročnější. Zeleninu musíme najemno nastrouhat a pak vymačkat. K tekutině přidáme lžíci jablečného anebo vinného octa a kloktáme v pravidelných odstupech osmkrát denně. Pokud pálení v krku doprovází i chrapot, můžeme vyzkoušet bramborový obklad. Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme, rozmačkáme, a když mají alespoň trochu přijatelnou teplotu, položíme je na nějakou lněnou či bavlněnou látku, přitiskneme na krk, zabalíme do vlněného šátku a necháme na těle vychladnout. Když nás pálí v krku, nesmíme zapomínat na pravidelný pitný režim. Velmi vhodné jsou různé bylinkové a ovocné čaje, šťávy, ale i obyčejná voda. Také se raději vyhýbejme všem suchým potravinám (piškoty, suchary, sušenky atd.), které by mohly sliznici ještě dodatečně podráždit. Pokud pálení v krku doprovází vysoké horečky, bolesti kloubů a zvětšené uzliny, raději vyhledejte lékaře, protože může jít o angínu bakteriálního původu, která bez léčby může vyvolat i další, závažnější zdravotní problémy. Pokud bolest v krku nepolevuje několik dní a vyzkoušeli jste už všechny domácí prostředky, je také lepší navštívit odborníka.

Zdroj: článek Bolest v krku

Dieta při rakovině slinivky

Dieta při rakovině slinivky je ovlivněna i fyzickým stavem pacienta. Bohužel vyvolává nechutenství, takže je nutné se přizpůsobit se i tomuto faktu. Strava musí být jednoznačně precizně hlídaná. Při nedodržení stravovacích návyků může rakovina slinivky vyvolat selhání jater. Určitě je třeba říct, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci. Je doporučována konzumace stravy s omezením tuků, to znamená dieta č. 4. – je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně proti sklerotickému charakteru.

Vhodné potraviny

Maso: libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík. Ryby – netučné, sladkovodní i mořské (například filé, treska, kapr, lín, pstruh). Uzeniny – libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, drůbeží.

Mléko: nízkotučné egalizované, nepodáváme ho jako samostatný pokrm, pouze na jejich přípravu. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko.

Mléčné výrobky: jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí. Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný. Sýry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí, tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník. Vhodné jsou tvarohové sýry.

Vejce: bílky neomezeně, žloutky jeden kus denně. Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů.

Tuky: povoleno max. 55 g tuku denně – volného i v potravinách (volný tuk max. 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer. Čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora. Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový).

Sacharidové potraviny: cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní – nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky. Pečivo bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s drobenkou. Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.

Ovoce: dobře vyzrálá syrová jablka, meruňky, broskve; tepelně upravená jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle. Ovoce jižní – banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity.

Zelenina: mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná. Mrkev, celer, petržel, pastinák, černý kořen, mladá brukev, mladý květák – malé množství, hrášek – malé množství, dýně, patisony, špenát, fazolky, rajčata, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí.

Koření: pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citronová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.

Záliba v alkoholu se musí změnit na totální abstinenci.

Zdroj: článek Rakovina slinivky břišní

Žlučníková dieta

Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.

Zásady žlučníkové diety:

  • Dodržovat zásady zdravé výživy.
  • Jíst alespoň 4x až 5x denně.
  • Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
  • Začít den lehkou snídaní.
  • Všechna jídla připravovat čerstvá.
  • Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
  • Jíst vařená a dušená jídla.
  • Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
  • Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
  • Pít dostatečné množství neperlivé vody.

Vhodné potraviny:

  • maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
  • v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
  • ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
  • brambory na loupačku a bramborová kaše
  • ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
  • produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
  • zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
  • kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
  • tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
  • ne příliš kořeněné a tučné polévky
  • koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
  • v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
  • čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin

Nevhodné potraviny:

  • tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
  • ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
  • mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
  • smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
  • čerstvé a světl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Čím zklidnit podrážděný žlučník

Cholesterol v potravinách

Obsah cholesterolu ve 100 g potravin:

Maso: jehněčí 71 mg, hovězí zadní 67 mg, telecí kýta 65 mg, vepřový bok 75 mg, vepřová pečeně 9 mg, vepřová kýta 60 mg, kuře s kůží 75 mg, srnčí hřbet 85 mg

Ryby: kapr 70 mg, kaviár 490 mg, sardinky v oleji 140 mg, treska (filé) 50 mg

Uzeniny: párky 85 mg, salám lovecký 85 mg, šunka bez kosti 68 mg

Vnitřnosti: jitrnice 105 mg, játrová paštika 108 mg, játra 300 mg, ledvinky 380 mg, mozeček 2 500 mg

Tuky, vejce: máslo 240 mg, máslo pomazánkové 93 mg, sádlo vepřové 94 mg, vejce slepičí (1 ks) 250 mg

Sladkosti: čokoláda mléč. 74 mg, keksy máslové 37 mg, piškoty 223 mg

Příkrmy: těstoviny vaječné 30 mg

Mléčné výrobky: jogurt 2,5 % tuku 9 mg, jogurt 1 % tuku 5 mg, kefír 4 mg, mléko egalizované 14 mg, nanuk 31 mg, smetana 12% 37 mg, šlehačka 33% 105 mg, Hermelín 45% 77 mg, Eidam 80 mg, sýr Niva 50% 105 mg, sýr tavený 65% 90 mg, tvaroh měkký, netučný 5 mg, tvaroh tvrdý 11 mg

Uzeniny: šunka bez kosti 7 g, tlačenka 38 g, tlačenka drůbeží 11 g, salám Vysočina 40 g, salám drůbeží 10 g, salám šunkový 13 g, salám Poličan 35 g, párky 22 g, paštika játrová 41 g

Pečivo: chléb 1 g, bábovka 23 g, listový závin 16 g, slané crackery 30 g

Tuky, vejce, ořechy, máslo: 75 g, máslo pomazánkové 32 g, slanina 78 g, Flora 70 g, Rama 75 g, olej 74 g, Diana 40 g, vejce 1 ks 5 g, mandle 50 g, lískové ořechy 63 g

Mléčné výrobky: mléko egalizované 2 g, mléko nízkotučné 1 g, žervé 15 g, sýr tavený 30% 11 g, sýr tavený 70% 34 g, Lučina 27 g, Eidam 30% 14 g, jogurt bílý 4 g, jogurt Vitalinea 1 g, tvaroh Danissimo 6 g

Zdroj: článek Tuky v krvi

Ketogenní dieta v kulturistice

Nejsou popsány pozitivní vlivy ketogenního stavu na sportovní výkon. Cyklická ketogenní dieta má, co se týče síly a tréninkových vah, spíše negativní efekt. Na cyklickou ketogenní dietu se váže i silový trénink, první dvě tréninkové jednotky si nechte na první dva dny v týdnu. Zde budete mít ještě dost sil na to, abyste celý trénink absolvovali kvalitně. Další 1 den odpočívejte a jděte do posilovny až po něm. Pro udržení ketózy můžete také zařadit aerobní aktivitu v délce maximálně 30 minut. Tato aktivita vám zaručí dostatečné prohloubení ketózy společně s minimálním vlivem na odbourávání svalové hmoty. Fáze CARB UP odstraňuje negativní vliv cyklické ketogenní diety na schopnost podávat submaximální silové výkony v tréninku. Ve dnech se zvýšeným příjmem sacharidů absolvujte pouze jeden trénink. Je možné, že budete vyšším příjmem energie značně utlumeni, takže dopřejte tělu čas na to, aby mohlo doplnit glykogenové rezervy.

Těžký trénink se zařazuje do prvních dvou dnů bezsacharidové fáze, během nichž máte ve svalech dostatečnou zásobu glykogenu. Tento glykogen je potřeba zužitkovat, aby vaše svaly dostaly podnět pro růst. Zároveň je úkolem prvních dvou tréninků vyčerpat jej pro nástup organismu do ketózy. Počet opakování se pohybuje v rozsahu 8–10. Pokud vám záleží na udržení síly, můžete svůj trénink přizpůsobit předřazením několika sérií základních cviků s nižším počtem opakování. Jestliže jste odcvičili správný trénink a přijímali správnou stravu, měli byste být nejpozději večer po druhém tréninku v ketóze (zjistíte indikačním papírkem). Máte-li problém se do ketózy dostat nebo se v ní udržet, můžete přidat aerobní činnost. Intenzita aerobní zátěže by však měla být spíše mírná, aby nedocházelo k devastaci svalové hmoty. Jednoduchá poučka říká: volte takovou intenzitu, abyste byli schopni pronést kdykoliv v průběhu aerobního cvičení souvislou větu. Poslední den před sacharidovou fází je třeba maximálně dokončit vyprázdnění glykogenu a připravit tak organismus na jeho zvýšené ukládání. Přichází tak na řadu další trénink (třetí a poslední v daném týdnu). Chvíli před ním zkonzumujte cca 50 g sacharidů, nejlépe jednoduchých (džus, ovoce), čímž se dostanete zpět na metabolismus sacharidů. V tomto stavu je třeba vykonat trénink přizpůsobený k dovyčerpání glykogenu. Osvědčenou metodou je kruhový trénink: dvě až tři série s velmi lehkou zátěží a vysokým počtem opakování

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Cyklická ketogenní dieta

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


piškotové těsto z hladké mouky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
piškoty při jaterní dietě
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.