Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PIŠTĚL U ŘITNÍHO OTVORU FOTO

OBSAH

Píštěl konečníku

Řitní píštěle jsou chodbičky (kanálky) kolem řitního kanálu a konečníku. Mohou být úplné, to znamená, že mají zevní ústí na kůži nebo vnitřní v řitním kanálu v konečníku, anebo neúplné, kdy vnitřní nebo zevní ústí chybí.

Řitní píštěle nejčastěji vznikají po perforaci nebo ošetření konečníkových abscesů. Mají-li zevní ústí na kůži při řitním otvoru, obtěžují produkcí hnisu, což způsobuje maceraci, ekzémy a svědění, pomineme-li problémy hygienické.

Pohledem vidíme ústí píštěle s výtokem hnisu v okolí řitního otvoru. Pohmatem se dá zjistit tuhý pruh, který odpovídá průběhu píštěle pod kůží.

Zde se můžete podívat, jak vypadá řitní píštěl.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi LEČBA PIŠTĚLE U ŘITNÍHO OTVORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gažur.

Už asi 3 krát se mi vrátil pištěl u řitního otvoru a to jsem byl na chirurgickém zákroku ale vrátilo se to opět ted momentálně po vypuštění abcesu ještě ale stále trošku vymačkávám dávám záložky jak se zbavit zbytku aby výtok přestal pomůže višnová mast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš.

Prosím o radu,jsem po operaci perianalni abces ale ještě se mi udělala malá píštěl a vitíká zní menší množství hnisu s krví.Dá se to léčit? Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Lečba pištěle u řitního otvoru

Píštěl v ústech

Píštěl na dásni jsou vtažené slizniční či kožní nálezy chronického původu, které souvisejí s trvajícím zánětlivým procesem v jejich okolí.

Píštěl na dásni je kanálek vedoucí z místa chronického zánětu na povrch. Zubní píštěl na dásni, vzácně i na kůži, je pozorovatelná infekce s občasným výtokem hnisu.

Projevem je konstantní pulzující bolest a otok v postižené oblasti. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl v ústech.

Zdroj: Píštěl

Metody bělení

Existuje několik způsobů, jak provádět bělení řitního otvoru. Nejběžnější, bezpečný a spolehlivý způsob je pomocí osvětlovacího krému, který se nanese na oblast řitního otvoru. Existují však i jiné metody, které se používají pro zesvětlení pokožky.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Poradna

V naší poradně s názvem UNIKÁNÍ TEKUTINY ...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Poslední dobou,unikání tekutiny z řitního otvoru,nevím co je příčinou.

Ke kterému lékaři /obvoďákovi/ ? On doporučí další vyšetření ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte-li dobré vztahy se svým praktickým lékařem, tak to můžete probrat s ním. Musíte počítat s tím, že vám tento lékař bude muset prohlédnout váš konečník. Pokud chcete jít rovnou ke specialistovi, tak se objednejte na gastroenterologii. Tam mají speciální přístroje na vyšetření konečníku a výhodou je, že mají zkušenosti s podobnými problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Unikání tekutiny ......

Rizika bělení řitního otvoru

Chemické zesvětlování pokožky v oblasti rozkroku a řitního otvoru s sebou zákonitě přináší zdravotní rizika, jako je podráždění, puchýře, či dokonce popálení citlivé pokožky. Pokud už se rozhodnete pro bělení svých intimních partií, pořiďte si bělicí krémy speciálně vyrobené pro intimní oblast.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z prášku sušeného kostivalu rozmíchaného s trochou medu a oleje z pšeničných klíčků. Pak se přiloží na píštěl. To by mohlo pomoci zmírnit bolest stejně, jako urychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opakovaná píštěl

Foto píštěle

Zdroj: Řitní píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÁ PÁLIVÁ BOLEST V ŘITNÍM OTVORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.

Už více než měsíc trpím pálivou bolestí na konci řitního otvoru.Ve škol-
ním hodnocení je to několikrát za den horší než čtyřka.Na bolest používám faktu mast i čípky a lunaldin ,zlepšení je na chvilku.
Byl bych moc rád za radu,která mně od této bolesti pomůže.
Zdravím a děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je třeba zjistit, co je příčinou vašich obtíží a to půjde jedině v ordinaci gastroenterologa. Používá se k tomu taková průhledná trubička, která se vsune asi 3 cm do konečníku a lékař může jasně vidět, co způsobuje tyto obtíže. Dokonce je lékař může hned při tomto vyšetření napravit. Objednejte se co nejdříve na toto vyšetření, které vám uleví jednou pro vždy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci rekta

Bělící krém – cena

Zde jsou uvedeny nejnižší ceny bělicích krémů.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Diskuze

V diskuzi NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,
poslední dobou bojovnice vůbec nejí a drží se jen u hladiny.Nevíte čím to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Takové chování bety bojovnice může způsobovat mnoho faktorů. Od špatné vody, přes nemoc, až po stres. Základem zdravé bety je vodní filtr a teplota vody 28 až 30°C. Betu zkontrolujte, jestli nemá chomáčky kolem úst a u řitního otvoru. Zároveň je třeba zkontrolovat ploutve, jestli netrpí bakteriologickým rozpadem ploutví. Každá nemoc vyžaduje jinou léčbu, některé postupy zahrnují vykoupání rybičky ve slané vodě, popřípadě ve vodě se Savem. Jiné zase použití antibiotik. Blíže vám poradí v akvaristice podle toho, co na betě zjistíte.

Zdroj: diskuze Nemoc

Průběh bělení konečníku

Rozhodně si nemůžete vybělit konečník doma, ale potřebujete na to pomoc odborníka. Omytí a osušení je ještě v pořádku, pak ale následuje epilace voskem a samotné bělení speciálním krémem na barvu, kterou si zvolíte. Krém se nanáší štětečkem, podobně jako při malování na plátno.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL UVNITŘ BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,moji mamce se před rokem po chirurgickém zákroku na břiše,udělal uvnitř břicha píštěl.Lékaři ale nevědí,kde ten píštěl končí.V březnu ji znovu operovali,kůži nešili,aby se to vyhojilo zevnitř,ale pořád ji to místo teče.Je ji 78roků a další operaci už podstoupit nechce.Bylo by možné najít nějakou bylinku,která by ji pomohla? Dozvěděla jsem se o jakési paní,(kamarádka někde četla a neví už kde),která měla také píštěl a vyléčila ho pomocí bylinných čajů.Poradíte mi prosím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zdravím, kdysi jsem s touto problematiku se potkal. Je potřeba najít znalce v oboru mumiální léčba . tím směrem je velká šance. V

Zdroj: diskuze Píštěl uvnitř břicha

Jak poznat výtok z hemoroidu

Výtok z hemoroidu poznáte tak, že se objeví bezprostředně po stolici. Hemoroidy se typicky projevují bolestí, svěděním a krvácením. Má je v podstatě každý z nás. Jde totiž o žilní pleteň, která prostupuje stěnami dolní části konečníku a řitního otvoru. Společně se zarudnutím kůže v okolí řitního otvoru jsou způsobeny zánětem. Může se přidat i krvácení, které má obvykle podobu stop jasně červené krve na stolici nebo toaletním papíře. V některých případech může být krvácení i dlouhodobé a vést postupně až k chudokrevnosti.

Hemoroidy se podle výše svého uložení obvykle dělí na vnitřní a vnější. Vnitřní jsou hlouběji v konečníku a nemusí být dlouho patrné. Upozorní na sebe nejčastěji krvácením. Velké městky mohou působením tlaku vyhřeznout navenek. Vnější hemoroidy se objevují na hranici sliznice a kůže v konečníku. Mohou tvořit tmavě červené uzlíky viditelné a hmatatelné i zvenku.

V případě vyhřeznutí hemoroidů můžete u svého řitního otvoru pozorovat tmavě červené hroznovité útvary. Obvykle jsou silně bolestivé a krvácejí. Mají většinou tendenci ke zvětšování a zhoršování. Zpočátku jsou viditelné jen po stolici nebo zvýšení tlaku uvnitř konečníku a samy se vracejí zpět. Později po vyhřeznutí zůstávají venku. Lze je ale prstem zatlačit zpět do konečníku. V nejtěžších případech již nelze vyhřezlé hemoroidy vrátit zpět.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁLÍK DOMÁCÍ A JEHO NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL SCHMAUS.

BOBKY VYHAZUJI OBDEN MAXIMALNĚ 3 DEN.......

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Králík se chová podobně jako přežvýkavec, aby mohl strávit trávu / seno. Jelikož ale nemá 4 žaludky jako kráva, tak musí druhou etapu zvládnout z toho co vykajdí, tedy ze svých bobků. Tyto bobky jsou měkčí, obalené hlenem, a králík je vylučuje a pojídá přímo od řitního otvoru v nočních hodinách. Jsou to takzvané cékotrofy. Cékotrofy jsou výsledkem trávení králíka ve slepém střevě, tzv. céku, kde králík tráví vlákninu pomocí probiotických bakterií a tvoří se zde i vitamíny B a K. Výsledný měkký bobek – cékotrof – je zdrojem nejen těchto vitamínů, ale také minerálů a především bílkovin. Dejte tedy pozor, abyste nevyhazoval tyto měkké bobky. Tady je vidět rozdíl mezi bobky images.app.goo.gl/jN…

Zdroj: diskuze Králík domácí nemoci

Píštěle močového a pohlavního ústrojí

Nejběžnějším typem píštěle je vezikovaginální píštěl. Tato píštěl způsobuje únik moči z pochvy a vede často až k močovému měchýři. Zároveň může spojit vagínu s tlustým střevem, takže dochází k výtoku výkalů. Tyto druhy píštěle se nejčastěji vyskytují v chudých rozvojových zemích.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL PERIANÁLNÍ ...ZVÝŠENÉ LEUKOCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa .

Dobrý den je možné že by kvůli perianální Píštěl mohli bejt zvýšené leukocity v krevním obraze? Nebo je to nesmysl? Děkuji za Vaši odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Píštěl perianální ...zvýšené leukocity

Píštěl na krku

U píštěle na krku se jedná o ohraničenou formu hnisavého zánětu.

Píštěl na krku vzniká jako následek neošetřeného abscesu a hnis se provalí píštělí na povrch.

Sliznice v oblasti zánětu se vyklene, ztenčí, je zbarvená a někdy jí prosvítá nahromaděný hnis. Když dojde k vytvoření píštěle, spontánní bolesti pominou, zůstane jen nepatrná tlaková bolest, teplota vymizí, nebo je jen mírně zvýšená.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl na krku.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi PTAČÍ BUDKY PRO VRABCE PRŮMĚR VCHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Poslt.

Dobrý den, potřeboval bych vědět jaký by měl být průměr vchodu do budky pro vrabce. děkuji Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Průměr vstupního otvoru do budky pro vrabce jsou 4 cm.

Zdroj: diskuze Ptačí budky pro vrabce průměr vchodu

Cekotrofie u zvířat

Strava zajícovců je těžce stravitelná díky velkému množství celulózy, a proto trávení napomáhá velké slepé střevo. Slepé střevo zadržuje vodu a obsahuje příznivé symbiotické mikroorganismy, které pomáhají celulózu trávit. Po bakteriální fermentaci zde vzniká řídký kašovitý výměšek. Tuto řídkou stolici požírá zvíře přímo z řitního otvoru a následně dochází k druhému trávení, jehož výsledkem jsou klasické králičí tvrdé bobky.

Zajícovci tak mohou využít i živiny, které by pro ně byly jinak nedostupné.

Zdroj: Cekotrofie

Můžete si nechat vybělit konečník u nás?

V některých zemích je bělení konečníku dokonce zákonem zakázáno, protože kromě firem vyrábějících bělicí krém poctivě jsou na trhu i nepoctivci, kteří si příliš nelámou hlavu s tím, zda jejich prostředek je možné použít na pokožku, zda nepůsobí dráždivě či alergenně a zda není karcinogenní. Proto si například konečník nemůžete nechat vybělit ve Francii ani v Británii. V Česku zákon o bělení konečníku nemáme, a je tedy možné tuto proceduru provozovat, ovšem to, zda ji kosmetické salony a salony estetické chirurgie dělají, je věc druhá.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Léčba píštěle

Píštěl, která se nehojí, musí být léčena chirurgicky. Nejdůležitější je nalézt vnitřní ústí píštěle, proto se před operací provádí fistulografie. Po chirurgickém zákroku, tj. po odstranění píštěle, stačí dodržovat zvýšenou hygienu v okolí rány, a ta se časem sama zacelí.

Zdroj: Píštěl

Bělicí techniky

Pokud máte zájem o zesvětlení kůže v oblasti řitního otvoru, zde jsou tři doporučované metody:

  • Můžete požádat o pomoc kosmetického chirurga nebo dermatologa. Lékař vám předepíše lokální léčbu. Některé procedury jsou prováděny pod dohledem lékaře, zatímco jiné se mohou provádět v klidu domova. Tyto bělicí krémy jsou na stejné bázi jako krémy proti akné. Zároveň jsou předepisované pro onemocnění známé jako melasma.
  • Další a velmi účinnou technikou je použití volně prodejných krémů určených pro zesvětlení pleti. Vynikající formou jsou krémy určené pro světlou pokožku. Krém by měl obsahovat 2 % hydrochinonu. Tyto krémy se používají k minimalizaci skvrn, které se vyskytují v důsledku slunečního záření, věku nebo používání antikoncepčních pilulek. Pokud chcete efektivně vybělit řitní oblast, měli byste tyto krémy aplikovat minimálně dvakrát denně. Výsledky působení jsou viditelné rychle. Pokud při používání krému trpíte nepohodlím, okamžitě jej přestaňte používat.
  • Dalším způsobem, jak zabránit vzniku análních skvrn, je pomocí vlhkého stírání po každé stolici. Tím bude zajištěno, že plocha zůstane čistá a skvrna zmizí. Používání vlhčených ubrousků je zvláště důležité. Pozor: Dětské ubrousky nesplachujte do záchodu, protože by mohlo dojít k jeho ucpání, což není zrovna ideální.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Vrozené ušní píštěle

Vrozený ušní píštěl má podobu kanálku, jenž je nejčastěji lokalizován v ascendentní části helixu. Vzácnější jsou koloaurikulární píštěle, které začínají v zevním zvukovodu a mohou vyúsťovat na krku v linii předního okraje kývače. Píštěle se odstraňují chirurgicky, protože se často sekundárně infikují (tvoří záněty).

Zdroj: Píštěl v uchu

Pro dospělé obvykle stačí obsah jedné lahvičky.

Aplikace

Lahvičku otevřete a lehce namažte nástavnou trubičku (například vazelínou). Při zavádění nástavné trubičky do řitního otvoru by měl pacient pokud možno ležet na levém boku. Lehkým tlakem na plastovou nádobku se obsah pomalu vstříkne do konečníku. Nádobka musí zůstat stisknutá ještě i během vytažení. Pacient by neměl podlehnout po dobu minimálně 15–20 minut puzení k vyprázdnění, aby tak bylo zaručeno intenzivní vyprázdnění konečníku. Proběhne-li vyprázdnění předčasně, je možné aplikaci bez zdravotního rizika opakovat.

Klysma salinické není určeno k trvalému užívání. Lze je však dle potřeby aplikovat opakovaně v nepravidelných intervalech.

Zdroj: Salinické klysma a jeho užití před vyšetřením


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP