Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PITÍ ALKOHOLU PO NARKÓZE

OBSAH

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.

Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Králíková.

Opravdu je tak Eliquis nebezpečný s alkoholem? Je i jedno pivo alkohol? Nebo se nesmí ani hlt?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol je při užívání Eliquisu nebezpečný, když se pije naráz a mnoho.
Během užívání Eliquisu můžete pít alkohol, ale ne více než 14 jednotek alkoholu týdně - dvě jednotky denně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu. Při užívání Eliquisu je nebezpečné nadměrné pití, zejména nadměrné pití velkého množství alkoholu najednou. S Eliquisem se nesmíte nikdy opít.
Alkohol působí jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Alkohol tak může zhoršit nežádoucí vedlejší účinky Eliquisu, jako je krvácení. Zvýšené riziko krvácení je přímo úměrné množství vypitého alkoholu. Při velkých množstvích alkoholu se může objevit krvácení, které vás může ohrozit na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Voda

Nedostatek tekutin, zejména vody, ztěžuje tělu vylučování toxinů. Dobrým cílem pro všechny je vypít denně šest až osm sklenic vody. Nečekejte, až budete mít žízeň, abyste se napili; do té doby už budete mírně dehydratováni. Vymezte si přestávky na pití vody po celý den. Dobrou pomůckou je vypít sklenici vody každé dvě hodiny během dne. Bezprostředně před spánkem ale pití omezte.

Zdroj: Očista těla po narkóze

Poradna

V naší poradně s názvem NEALKOHOLICKÉ PIVO A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Tak můžu při dně nealko pivo nebo nemůžu !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel ani pivo bez alkoholu není při dně dobré. Při pití nealkoholického piva dochází v lidském těle k podpoře vzniku kyseliny močové, která souvisí s dnou. U alkoholického piva je tento efekt umocněn alkoholem a to do té míry, že řadí alkoholické pivo jako hlavní příčinu vzniku dny. Takže nealkoholické pivo jen svátečně a při pití mějte na paměti, že vám to neprospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nealkoholické pivo a dna

GGT a pití alkoholu

GGT se může zvýšit v důsledku zvýšené syntézy nebo zrychleného uvolňování z poškozených nebo mrtvých jaterních buněk. Zdá se, že primárně ukazuje na nepřetržité pití alkoholu, než pouze epizodické pití. Nadměrné pití alkoholu není jedinou příčinou zvýšených hladin GGT; mohou také narůst v důsledku většiny hepatobiliárních poruch, obezity, diabetu, hypertenze a hypertriglyceridémie. Existuje také velké množství falešně negativních výsledků pro GGT ve vztahu se zneužíváním alkoholu. Například Brenner a jeho kolegové v roce 1997 pozorovali, že pouze 22,5 procenta stavebních dělníků, kteří pili alkohol v průměru 50–99 g/den, mělo zvýšené hodnoty GMT, a dokonce i mezi těmi, kteří konzumovali více než 100 g/den, pouze 36,5 procenta mělo vysoké hladiny GMT.

Zdroj: Hodnoty GGT u alkoholiků

Poradna

V naší poradně s názvem TEBOKAN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den,
užívám 2 pilulky denně Tebokan 40 mg. Mohu zapíjet jídlo pivem? Mohu dát třetinku něčeho ostřejšího (do 45%)?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tebokan obsahuje hlavně extrakt z jinanu dvoulaločnatého (Ginkgo biloba), který se užívá k léčbě příznaků poruchy paměti, poruchy pozornosti, snížené schopnosti soustředění a emoční lability. Ačkoliv není známa žádná interakce mezi Ginkgem a alkoholem, tak přesto pití alkoholu v tomto případě nelze doporučit, neboť alkohol zhoršuje všechny zde vyjmenované příznaky. Jedno pivo denně neuškodí, ale vyšší dávky alkoholu s denní pravidelností je již problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tebokan a alkohol

Zmatenost po narkóze

Ztráta paměti po narkóze je opravdu velmi výjimečná, spíše se jedná o zmatenost, která může být vyvolána i léky k tišení bolesti a zklidnění u starších pacientů. Většinou se jedná o přechodný stav, který se v průběhu hospitalizace upraví.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Kdy se může alkohol po narkóze

Alkohol se bezprostředně po narkóze nedoporučuje, protože by mohlo dojít k interakci a vzniku nežádoucích účinků. Alkohol je možné pozřít nejdříve 48 hodin po operaci, kdy lékaři mají jistotu, že organismus zcela metabolizoval léky související s narkózou. U starších pacientů je tato doba ještě prodloužena, neboť mají pomalejší metabolismus.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimir zeman.

Dobrý den, chci se zeptat, zda pravidelné pití alkoholu může způsobovat pocit neovladatelných nohou /jako po obrně/, byť sem vypil 4dc vína. Je to doprovázeno bolestmi lýtka /pomáhá hořčík/. Děkuji za informaci a zdravím.

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Poškození mozku

Lékaři připouštějí, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ve většině případů ale není důvod k obavám. K úmrtí v narkóze či po narkóze sice občas dochází, se samotnou anestezií to ovšem v drtivé většině případů nesouvisí. Příčinou bývá pacientova diagnóza.

Zdroj: Vliv narkózy na mozek

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVÁ NARKOZA A ALKOHOLISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Haasová .

Prosím o poznatky, lékař mi řekl, ze se mohu tzv.zbláznit. Jdu na výměnu kyčelního kloubu. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Celkovou anestezii, neboli narkózu, je možné provést jen u střízlivého člověka. Pokud nemáte pod kontrolou pití alkoholu, tak před operací se budete muset přemoci a několik dní před zákrokem abstinovat. Jakmile by anesteziolog poznal, že jste pod vlivem alkoholu, tak operaci zruší a Vy budete muset uhradit škodu, která tím nemocnici vznikla (operační tým, rezervace sálu, příprava implantátů, atd) - řadově tisíce až desetitisíce. Takže rozum do hrsti a pevnou vůli!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celková narkoza a alkoholismus

Fraxiparine a pití alkoholu

Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.

Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivost krve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.

Zdroj: Fraxiparine a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den
Od včerejška užívám lék Pradaxa 2x denně,ráno a večer.Chtěl bych se zeptat jestli si mohu během dne dopřát nějaký alkohol,např. jedno pivo.Případně jaká jsou rizika ?
Za odpověď předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou známá interakce. To znamená, že alkohol nijak neovlivňuje účinnost léku Pradaxa. Obecně, vzhledem ke srážlivosti krve, je bezpečné pití alkoholu v množství 1 litr piva nebo 400 ml vína denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Zbytkový alkohol

Rychlost odbourávání alkoholu z krve závisí především na pohlaví, ale i na tom, zda jste najedení, vyspaní, zda nejste nemocní a neberete léky. To všechno totiž prodlužuje dobu odbourávání. Naopak rychleji odbourávají lidé, kteří jsou na alkohol zvyklí a pijí častěji. A obecně lépe mizí alkohol z krve mužům. Deset věcí, které zpomalují vylučování alkoholu z těla:

  • pohlaví ženské
  • nemoc
  • nevyspání
  • únava
  • stres
  • pití nalačno
  • některé léky
  • hmotnost člověka
  • málo zkušeností těla s pitím alkoholu
  • etnikum

Zdroj: Alkohol za volantem

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI KARCINOMU PROSTATY A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Tomínová.

Článek jsem si přečetla a moc mi pomohl a v názoru, jak se pacient má chovat.Doufám, že i manželovi to něco dá.
Jsme úplně na začátku léčby RT. Prosím o odpověď na můj email
ohledně alkoholu.Pacient je pijan. Pivo,červené víno i tvrdý alkohol-denní konzument a bohužel ani tato nemoc ho zatím nepřiměla k omezení této činnosti. Co se s tím dá dělat?Rádi bychom mu celá rodina pomohla,ale on se chová s prominutím
jako dement a jakoukoli pomoc odmítá.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové chování svědčí již o závislosti na alkoholu a tu sami doma nevyléčíte. Na to je třeba speciální odvykací kůra vedená zkušenými terapeuty.
Pití alkoholu obecně zkracuje život, protože jeho odbourávání devastuje především játra a kardiovaskulární systém. I při karcinomu prostaty by bylo lepší tedy abstinovat. Ale když pacient s karcinomem prostaty přestat nechce, tak mu to v tomto moc nepřitíží, ale je třeba očekávat zhoršení zdravotního stavu přidáním dalších nových nemocí v brzké budoucnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Strava při karcinomu prostaty

Kdy navštívit lékaře?

Průjem po pití alkoholu by neměl trvat déle než 48 hodin. Jakmile tělo metabolizuje alkohol, neměl by na tělo nadále působit.

Pokud průjem trvá déle než 48 hodin, může způsobit dehydrataci a další potenciální zdravotní problémy. V takovém případě je na místě vyhledat lékařskou pomoc a léčbu. Můžete totiž potřebovat perorální rehydratační roztok, který by nahradil ztracené soli a elektrolyty.

Při zácpě byste měli pít hodně vody, jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny a věnovat se fyzickému cvičení. Pokud je zácpa přetrvávající, může lékárník doporučit mírné projímadlo Gutalax.

Je důležité navštívit lékaře, pokud je stolice tmavá nebo je v ní jasně červená krev, která se objevuje i po několika dnech abstinence. Tyto příznaky mohou naznačovat závažnější zdravotní problém.

Můžete také vyhledat radu lékaře, pokud alkohol nepříznivě ovlivňuje váš život. Mezi známky potenciálního problému s alkoholem patří pití více, než bylo zamýšleno, rizikové chování a neschopnost omezit konzumaci alkoholu. Alkohol pak může dráždit trávicí systém a změnit způsob, jakým tělo vstřebává tekutiny. Může změnit pravidelnost stolice a může mít za následek průjem nebo zácpu.

Nadměrné pití alkoholu může časem poškodit žaludek a střeva. Omezení příjmu alkoholu, jídlo před jeho pitím a udržení hydratace při pití alkoholu může předejít problémům v následujících dnech.

Zdroj: Je běžná černá stolice po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi PO KAŽDÉ NARKOZE JSEM ZTRACEL VĚDOMOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Sasák.

Po každé narkoze na operaci jsem stále více ztrácel vědomosti.
Vím to určitě, protože po každé operaci mi známí spoluobčané říkali, že se to po urřité době zlepší.
Bohužel se to nezlěpšilo.
Zdeněk Sasák

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po každé narkoze jsem ztracel vědomosti

Následky po narkóze

Škodlivost narkozy je díky vědeckému pokroku snížena na minimum. Tudíž jsou vedlejší účinky a problémy po narkóze i u starších lidí minimální. Mezi relativně časté, ale ne závažné nežádoucí účinky anestezie patří u starších lidí nevolnost, únava, pocit škrábání v krku, bolesti hlavy či svalů. Starší pacienti se také často mylně domnívají, že brnění, snížená citlivost v končetinách či omezení pohybu jsou následkem celkové anestezie, ty však bývají mnohem častěji důsledkem polohy při operaci.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Další problémy po narkóze

Respirační komplikace:

  • aspirace – po narkóze může dojít k aspiraci žaludečních šťáv, a to nejčastěji při úvodu a ukončování anestezie, při zvracení, ileusu, atonii žaludku
  • atelektáza – okrsek nevzdušné plicní tkáně vznikající po uzávěru bronchu, hromadění sekretu v dýchacích cestách, neschopnost odkašlat si
  • plicní edém – selhávání levého srdce, hromadění krve před srdcem, v malém oběhu filtrace přes bazální membránu
  • apnoe – zástava dechu při probouzení z anestezie
  • šoková plíce – u šokujících poranění
  • záněty plic – bronchitida, bronchopneumonie
Dalšími komplikacemi jsou:
  • komplikace operační rány
  • pooperační komplikace kardiální
  • tromboembolické komplikace
  • poruchy hemostázy
  • poruchy funkce močového systému
  • poruchy funkce jater
  • gastrointestinální komplikace
  • nervové poruchy
  • duševní poruchy

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Biomarkery ukazující nadměrné pití alkoholu

Vzhledem k tomu, že žádný z aktuálně dostupných biomarkerů nenabízí dokonalou validitu jako odraz těžkého pití alkoholu, byl proveden značný výzkum s cílem vyhodnotit jejich použití v kombinaci několika ukazatelů. Původně měla tato šetření formu odvozování vícerozměrných kombinací velkého počtu markerů pro odlišení těžkých pijáků od jiných skupin nebo pro identifikaci toho, zda se léčený alkoholický pacient vrátil k pití. Jedním z prvních a nejúspěšnějších pokusů o použití biomarkerů v kombinaci byl Irwin a kolegové v roce 1988. Ti zjistili, že pacienti, u kterých došlo k relapsu do 3 měsíců po propuštění z ústavní péče, měli obecně hladiny GMT ≥ 20 procent, hladiny AST ≥ 40 procent nebo hladiny ALAT ≥ 20 procent oproti hodnotám naměřeným v době, kdy opustili zařízení.

V poslední době se vědci pokusili vyvinout screening nebo biochemické profily sledování relapsu tím, že označují jako pozitivní jedince, kteří jsou nad standardními hraničními hodnotami screeningu na alespoň jednom ze dvou nebo více biomarkerů. Nejčastěji se k tomuto účelu používá kombinace CDT a GGT. Obecně platí, že ačkoli se ukázalo, že CDT identifikuje návrat k alkoholu mnohem lépe než GGT, alespoň u mužů, kombinace těchto dvou markerů má tendenci poskytovat ještě vyšší citlivost.

Zdroj: Hodnoty GGT u alkoholiků

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Rady a tipy, co nejrychleji spálí alkohol

  • Pokud už pijete, jezte! Jídlo, zejména pak jídlo s vysokým obsahem bílkovin a tuků (maso, sýry), zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve.
  • Pijte jen v případě, kdy sami skutečně a vědomě pít chcete. Pijte po velmi malých doušcích.
  • Pokud máte žízeň, pijte vodu, nikoli alkoholické nápoje. Vyvarujte se neznámých nápojů, ve kterých je přítomnost alkoholu pomocí chuti těžko zjistitelná.
  • Neúčastněte se her, při nichž se pijí alkoholické nápoje jako přímá součást pravidel.
  • Každý vypitý alkoholický nápoj prokládejte nealkoholickým nápojem. Za hodinu nepijte víc než jeden alkoholický nápoj. Pití velkého množství alkoholických nápojů není nikdy dobrý nápad.
  • Buďte aktivní, a pokud pijete, neseďte. Fyzická aktivita napomáhá rychlejšímu odbourávání alkoholu.
  • Nikdy nepijte, pokud užíváte jakékoli léky.
  • Pokud pijete alkoholické nápoje, nepijte kávu. Kofein vás sice „nakopne“, ale v odbourávání alkoholu z těla nepomáhá – naopak. Alkohol v krvi zůstává déle!

Zdroj: Alkohol za volantem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP