Zajímá vás téma PITI PIVA PRI ZLUCNIKU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Mohu pít alkohol s diabetem? Možná se ptáte na tuto běžnou otázku, pokud máte cukrovku nebo prediabetes. Alkoholické nápoje mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi a citlivost na inzulín a pití alkoholu může mít krátkodobé i dlouhodobé následky.
Pokud si myslíte, že se bez piva neobejdete a máte cukrovku, tak můžete jako kompromis zkusit pivo Birell s nízkým obsahem alkoholu. Pro lidi s diabetem je nealkoholické pivo a nealkoholické nápoje dobrou volbou. Birell má několik druhů nízkoalkoholických piv, z nichž čtyři druhy s velmi podobnou chutí, jako má pivo alkoholické.
Míchané nápoje Birell při cukrovce
Birell má ve své nabídce také další nápoje, které jsou líznuté příchutí piva, ale jejich chuť klade důraz na ovocnou příchuť. Většina z nich má stejné obsahy sacharidů jako klasická nízkoalkoholická piva, ale dva druhy jsou trochu více sladší. Platí zde také používání malé sklenky o objemu 100 ml, která by měla odměřovat jeden drink za hodinu. Naráz vypité vyšší objemy těchto piv, by mohly mít negativní vliv na krevní cukr.
Vhodné míchané nápoje Birell:
Birell Hrozno je osvěžující míchaný nápoj na bázi nealkoholického piva Birell, ve kterém je příjemná hořkost chmelu mistrovsky doplněna o vyvážený poměr sladké chuti bílého a červeného hrozna. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5,8 g na 100 ml;
Birell Červený Pomeranč v sobě spojuje jemnou hořkost nealkoholického piva s výraznou a svěží chutí červeného pomeranče. I tato varianta je bez konzervantů a umělých barviv. Má snížené množství cukru a obsahuje vitamíny C, B5 a B6. Obsah sacharidů: 5,8 g na 100 ml. Obsah alkoholu 0,5% obj.
Birell Limetka & Malina je míchaný nápoj se svěží příchutí ovoce, který si uchovává všechny přednosti výjimečného nealkoholického piva Birell, jehož chuťový profil je mistrovsky doplněn o vyvážený poměr šťavnaté, osvěžující limetky a vůni čerstvých malin. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5.4 g na 100ml.
Birell Zelený ječmen je osvěžující nápoj na bázi světlého nealkoholického piva Birell. Tento speciál je výjimečný zejména díky přítomnosti zeleného ječmene, který se v posledních letech stává symbolem zdravého životního stylu a je nazýván superpotravinou. Výsledkem je více hořké nealko pivo s výraznější pivní chutí a vůní zeleného ječmene. Obsah alkoholu max. 0.5 % obj. Obsah sacharidů 5 g na 100 ml, ale cukry v nich tvoří jen 2,4 g.
Birell Malina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Malina se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4 g na 100ml.
Birell Bezový květ je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Bezový květ se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4,1g na 100 ml.
Birell Višeň a ostružina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů n
V naší poradně s názvem NEALKOHOLICKÉ PIVO A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.
Tak můžu při dně nealko pivo nebo nemůžu !!!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel ani pivo bez alkoholu není při dně dobré. Při pití nealkoholického piva dochází v lidském těle k podpoře vzniku kyseliny močové, která souvisí s dnou. U alkoholického piva je tento efekt umocněn alkoholem a to do té míry, že řadí alkoholické pivo jako hlavní příčinu vzniku dny. Takže nealkoholické pivo jen svátečně a při pití mějte na paměti, že vám to neprospěje.
Pivo je osvěžující nápoj, a to zejména v horké letní noci. Ale lidé s cukrovkou musí mít rozum, pokud jde o konzumaci piva (nebo jiného alkoholického nápoje), a vždy jej zahrnout do svého jídelního plánu. Někteří jedinci (včetně těhotných žen) by neměli pít ani pivo, ani žádný jiný typ alkoholického nápoje. Vždy je rozumné poradit se nejprve s lékařem, pokud máte obavy ohledně konzumace alkoholu a vaší léčby. Napít se občas piva v rozumné míře je ale obecně pro většinu lidí s cukrovkou neškodné.
Pokud ovšem užíváte inzulin nebo antidiabetika, máte vyšší riziko vzniku hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi). Jakýkoli typ alkoholu pak může zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi, takže je nejlepší jíst k alkoholu něco, co obsahuje sacharidy. Nicméně je nepravděpodobné, že budete mít z konzumace piva nízkou hladinu cukru v krvi. Světlé pivo bývá lepší volbou, protože obsahuje méně alkoholu anebo méně kalorií.
Pivo zvyšuje hladinu glukózy v krvi vlivem obsahu sacharidů. V každém případě je dobré se naučit, že jakýkoli typ alkoholického nápoje ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Zkuste si zkontrolovat hladinu cukru glukometrem před a po pití alkoholu. Nezapomeňte také, že alkohol by měl být konzumován jen v omezené míře (nejvýše dvě dávky denně pro muže, ne více než jednu dávku denně ženám), a to zvláště v případě, že se snažíte zhubnout.
Pozor, alkohol mění hladinu glukózy! Tento fakt může být nebezpečný pro osoby užívající inzulin, protože kombinace inzulinu s pivem může vyvolat hypoglykemickou epizodu. Pití ve skupině pak může být ještě nebezpečnější, protože pak lehce ztratíte přehled o tom, kolik alkoholu konzumujete, dokud vám neklesne hladina krevního cukru příliš nízko.
Zde jsou čtyři tipy, jak pít zodpovědně:
Alkohol zůstává ve vašem těle déle než glukóza z jídla, takže byste měli pivo konzumovat pouze s jídlem. Pití piva s jídlem pomáhá zpomalit míru absorpce alkoholu a nabízí určitou ochranu proti nárůstům nebo poklesům cukru.
Světlé pivo nebo značky s nízkým obsahem alkoholu mohou pomoci s regulací hladiny cukru u cukrovky, problém ale zcela nevyřeší. Pivo je nabité sacharidy, takže si pamatujte, že je třeba s ním zacházet jako s dezertem plným cukru.
Ti, kdo užívají inzulin, nejsou jediní, kteří si musí být vědomi spotřeby piva. I jedinci užívající léky na cukrovku by měli pečlivě sledovat příjem piva a alkoholu obecně. Některé léky proti cukrovce mají své vedlejší účinky, například rychlou srdeční frekvenci, a některé léky mohou dokonce změnit hladinu glukózy. Běžný lék jako metformin by se kvůli možným vedlejším účinkům neměl například nikdy míchat s pivem.
Pokud si příležitostně přejete pořádně vychutnat to jedno pivo, postupujte podle s
V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Králíková.
Opravdu je tak Eliquis nebezpečný s alkoholem? Je i jedno pivo alkohol? Nebo se nesmí ani hlt?
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alkohol je při užívání Eliquisu nebezpečný, když se pije naráz a mnoho.
Během užívání Eliquisu můžete pít alkohol, ale ne více než 14 jednotek alkoholu týdně - dvě jednotky denně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu. Při užívání Eliquisu je nebezpečné nadměrné pití, zejména nadměrné pití velkého množství alkoholu najednou. S Eliquisem se nesmíte nikdy opít.
Alkohol působí jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Alkohol tak může zhoršit nežádoucí vedlejší účinky Eliquisu, jako je krvácení. Zvýšené riziko krvácení je přímo úměrné množství vypitého alkoholu. Při velkých množstvích alkoholu se může objevit krvácení, které vás může ohrozit na životě.
Žlučník je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která v játrech vzniká. Žlučník je uložený ve žlučníkové jámě na spodní ploše pravého jaterního laloku a je 8–12 cm dlouhý. Má objem 30–80 ml. Anatomicky se dělí na tři části. Tou první je dno (fundus vesicae biliaris), které směřuje dopředu a dolů, asi o 1 cm přesahuje volný okraj jaterní a naléhá na břišní stěnu v místě, kde pravá medioklavikulární čára protíná žeberní oblouk. Místo, kde se dno žlučníku promítá na břišní stěnu, se dá najít také v místě styku pravého přímého břišního svalu a chrupavky pravého devátého žebra, nebo pomocí pomyslné čáry probíhající z předního horního kyčelního trnu skrz pupek směrem nahoru – dno žlučníku je tam, kde tato čára protíná okraj žeberního oblouku. Dno plynule přechází v tělo žlučníku (corpus vesicae billiaris), které leží ve žlučníkové jámě a seshora je kryté dolní plochou pravého laloku jater, dolní plocha je volná. Tělo se směrem nahoru zužuje a přechází v infundibulum, přechodnou oblast mezi tělem a krčkem žlučníku (collum vesicae billiaris). Krček žlučníku je 5–7 mm dlouhý a přechází do vývodu žlučníku (ductus cysticus). Ten je součástí žlučových cest, ústí do hlavního žlučovodu (ductus choledochus), jímž se žluč dostává do dvanáctníku. Naplněný žlučník je hmatný.
Zásobení žlučníku krví zajišťuje především větev jaterní tepny (arteria cystica). Menší cévy vstupují do žlučníku z jater přes žlučníkovou jámu. Odkysličená krev je odváděna žlučníkovou žílou (vena cystica), která se vlévá do vrátnicové žíly. Ve stěně žlučníku se nacházejí lymfatické cévy, které odvádějí mízu do mízní uzliny při krčku žlučníku. Z těch se míza dostává do uzlin doprovázejících hlavní žlučovod. Žlučník je bohatě inervovaný, a to jak parasympatickými nervy z větví bloudivého nervu, tak sympatickými vlákny z ganglií (ggl. coeliaca).
Při zavřeném Oddiho svěrači v ústí hlavního žlučovodu do střeva produkovaná žluč teče nahoru a je hromaděna ve žlučníku. Přechází do něj asi polovina veškeré vytvořené žluči. Epitelové buňky žlučníku mají schopnost účinné resorpce vody. Na jejich bazolaterální straně se nachází Na+/K+ ATPázová pumpa, která odčerpává sodné ionty pryč z výstelky žlučníku. Zároveň epitel vyměňuje sodné ionty uvnitř žlučníku za kationt vodíku. Koncentrace sodíku uvnitř žlučníkové žluči tak klesá a osmoticky z něj uniká voda, čímž se žluč až 12x zahušťuje. Vylučovaný kationt vodíku reaguje s HCO3- za vzniku oxidu uhličitého a vody. Dochází také k mírnému snížení pH žlučníkové žluči.
Vyprazdňování žlučníku je řízeno autonomními nervy. Sympatikus snižuje stahy žlučníku a zvyšuje tonus Oddiho svěrače, parasympatikus působí naopak, podporuje stahy žlučníku a uvolnění svěrače. Vyprazdňování žlučníku je podmíněno i hormonálně, především hormonem cholecystokininem. Žluč se ze žlučníku dostává do střeva po příjmu potravy, která obsahuje tuk.
Žluč je produkována v množství cca 0,7–1,2 litru/den. Její základní složky jsou žlučové kyseliny, cholesterol a bilirubin (žlučový pigment).
V naší poradně s názvem PIVO PRI DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN.
Dobrý deň, mám zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi.. a som milovník piva (iný alkohol pijem sporadicky, ak je nejaká oslava). Viem, že pivo je absolútne nevhodné pri DNE, chcem sa ale spýtať, či mi to veľmi dvihne hladinu kys. močovej, ak si dám občas 1-2 10° pivá (príp. nealkoholické). Ďakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
I při dně si občas můžete dát jedno nebo dvě piva, ale v ten den musíte výrazně omezit příjem masa ve svých pokrmech. Pokud požijete pivo nebo jiný alkohol, musíte k tomu během dvou hodin vypít alespoň litr a půl čisté vody. A opravdu alkohol a pivo nejsou dobří společníci při dně. Alkoholické nápoje se tváří jako přítel, který vám zvedne náladu, ale jakmile se hodně spřátelíte, promění se na svini první třídy, která vás sejme ukrutnými bolestmi v podobě záchvatu dny.
Jak můžete vidět, tak pivo má svůj potenciál, jako součást vlasových přípravků. Jeho výhody jsou však závislé na typu vlasů a jejich stavu. Někomu pivo na vlasy pomůže jinému zase ne. Máte-li chuť s pivem v koupelně trochu experimentovat, tak zde jsou pro vás připraveny recepty, jak to správně zkusit.
Recept na domácí pivní šampon
1 šálek šamponu na jemné vlasy, 1/2 šálku chmelového piva. Odměřené pivo přivedeme k varu a odklopené necháme volně vychladnout na pokojovou teplotu. Ačkoli alkohol v pivu má čistící vlastnosti, tak jeho kombinace se šampónem vytvoří směs, která přesahuje účinek odstraňování nečistot a mastnoty a vede ke zhoršení celkového stavu vlasů. Proto se vařením alkohol z piva nechá odpařit. Jako alternativu, můžeme použít nealkoholické pivo, které se vyrábí z normálního piva, ale před stočením se z něj nechává v pivovaru alkohol odpařit. Vychladlé pivo smícháme s odměřeným šampónem a normálně si s ním umyjeme vlasy. Takový domácí pivní šampon nejen vlasy bezvadně umyje, ale ještě k tomu zlepší celkový stav vlasů.
Recept na domácí pivní kondicionér
Smícháme 1 šálek teplého piva, nejlépe když je mírně vonící a k tomu přidáme jojobový olej 1 lžičku. Tento přírodním nemastný kondicionér pravidelně používejte po každém mytí vlasů svým pivním šamponem. Na vlasech to nechte chvíli působit a potom to důkladně opláchněte vodou. Pivo dodává vlasům správnou strukturu a jojobový olej zase vlasům dodává zářivý lesk.
Pivo s octem
Pivo a jablečný ocet je bezvadná koupel na vlasy. Smíchejte půl deci vody, 2 lžičky jablečného octa, půl deci vlažného piva a 5 kapek esenciálního oleje z rozmarýnu. Vše dobře smíchejte a nalijte do rozprašovače a pak si to pečlivě nastříkejte na vlasy, aby tím byly všechny dobře promočené. Nechte působit a volně na vlasech zaschnout nejlépe přes noc. Ráno to pak v případě potřeby opláchněte chladnou vodou. Vlasy po této kůře budou silné a lesklé s mírným nádechem vůně z rozmarýnu.
Ve svém příspěvku ŠVÉDSKÉ KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL HOCIK*1946* D O T A Z *.
*********************************************************************************
DOBRY DEN....DUCHODCE SE TAZE....ZDALI MOHU PITI ZELENE CAJE....VELICE DRIVE ME CHUTNAL....SDELTE ME PO ZEPTANI SE MOJI ODBORNE LEKARKY.....IVANKY FISEROVE NA TELEFONNI LINCE...PRAHA....VAJGARSKA-P.9-KYJE...TELEFON....281 021 219....U KTERE SE LECIM....ZDALI MOHU PITI VSECHNY ZELENE CAJE? DIKY VAM ZA VASI MILOU OCHOTU***
PROTOZE VZDY PO PITI ZELENYCH CAJU JSEM SE CITIL ...LEPSI***
MILUJI TAKE KOPRIVOVY CAJ....MEDUNKU....MATU PEPRNOU...A DALSI CAJE*****
DEKUJI ZA VASI MEJLOVOU ODPOVED.....MUJ TELEFON.....281 864 341***
DUCHODCE-KAREL HORCIK*DOLNI POCENICE*P9*
DATUM......26.12-2021***** HODNE ZDRAVI VSEM V NOVEM ROCE***KAREL*1946*
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při zavřeném Oddiho svěrači v ústí hlavního žlučovodu do střeva produkovaná žluč teče nahoru a hromadí se ve žlučníku. Přechází do něj asi polovina veškeré vytvořené žluči. Epitelové buňky žlučníku mají schopnost účinné resorpce vody: na jejich bazolaterální straně se nachází Na+/K+ ATPázová pumpa, která odčerpává sodné ionty pryč z výstelky žlučníku. Zároveň epitel vyměňuje sodné ionty uvnitř žlučníku za kationt vodíku. Koncentrace sodíku uvnitř žlučníkové žluči tak klesá a osmoticky z něj uniká voda, čímž se žluč až 12x zahušťuje. Vylučovaný kationt vodíku reaguje s HCO3- za vzniku oxidu uhličitého a vody. Dochází také k mírnému snížení pH žlučníkové žluči. Vyprazdňování žlučníku je řízeno autonomními nervy: sympatikus snižuje stahy žlučníku a zvyšuje tonus Oddiho svěrače, parasympatikus působí naopak, podporuje stahy žlučníku a uvolnění svěrače. Vyprazdňování žlučníku je podmíněno i hormonálně, především hormonem cholecystokininem. Žluč ze žlučníku se dostává do střeva po příjmu potravy, zejména takové, která obsahuje tuk. Dalšími funkcemi žlučníku jsou vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích či neutralizace střevního obsahu. Žlučové kyseliny se však na rozdíl od zbytku žluči v asi 95 % ve střevě znovu vstřebávají, čímž vzniká jejich neustálé cestování mezi játry a střevem. Tolik stručně k funkci žlučníku.
K čemu je žlučník? Bez žlučníku se lze poměrně uspokojivě obejít, jelikož vyprodukovaná žluč odtéká z jater přímo do dvanáctníku. A to je pro naše trávení za běžných okolností dostačující. Zažívací potíže nastávají pouze v případech, kdy jedinec nedodržuje doporučená opatření a konzumuje výrazně tučná jídla, na jejichž bezproblémové zpracování by byla potřeba větší zásoba žluči. Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny a karcinom žlučníku.
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Foff.
Dobrý den paní Vinšová,
uvádíte zde např. pivo Plzeň 13 mg/100g, ale jinde (Bc.Jakub Vinš v publikaci České nemoci 12.1.2023) uvádí-purinová dieta-pivo patří mezi hlavní spouštěče dny. To je velký rozpor, předpokládám ,že se nejedná jen o shodu jména.Jak tomu rozumět?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lidé s onemocněním dnou bohužel nemohou pít běžné pivo. V opačném případě riskují vzplanutí záchvatu dny. Pivo (i to nealkoholické) obsahuje puriny díky sladu a hlavně díky pivovarnickým kvasnicím. Čím méně je pivo filtrované, tím má vyšší obsah purinů. Pivo navíc obsahuje alkohol, který přirozeně zpomaluje vylučování kyseliny močové. Kyselina močová je výsledný produkt přítomnosti purinů v lidském organismu. Obsah purinů v pivu je udáván pro množství 100 ml, ale běžně zkonzumované množství piva bývá v litrech. Když si člověk nemocný se dnou dopřeje nedělní oběd s porcí masa a zapije to obvyklým množstvím piva, přijme extrémní množství purinů, které díky alkoholu navíc zůstanou v těle déle a způsobí velmi bolestivé komplikace.
Projevy bolesti žlučníku jsou různé, záleží na příčině. Nejčastější bolesti vznikají na základě podráždění (podrážděný žlučník), dále kvůli přítomnosti písku ve žlučníku (písek ve žlučníku), zánětu či kaménků nebo ze stresu. Toto vše může také vyvolat bolest zad. Choroby žlučových cest a žlučníku jsou poměrně časté, avšak úmrtnost následkem jejich výskytu je poměrně nízká. Pokud je při výskytu některého z těchto onemocnění potřeba žlučník odstranit, je možné se poměrně uspokojivě obejít i bez něj, neboť vyprodukovaná žluč odtéká z jater přímo do dvanáctníku. To je pro trávení za běžných okolností dostačující, zažívací potíže nastávají jen v případech, kdy jedinec nedodržuje doporučená opatření a konzumuje tučná jídla, na jejichž bezproblémové zpracování je potřeba větší zásoba žluči. Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny a karcinom žlučníku.
Žlučníkové kameny: Projevují se pocity plnosti v okolí žaludku, pocity tlaku vpravo pod žebry, nesnášenlivostí tučné stravy, nevolností a nadýmáním. Typickým příznakem této nemoci je však biliární kolika. K ní dochází v situaci, kdy se kámen zaklíní v oblasti krčku žlučníku a ten reaguje stažením svaloviny své stěny. V místě zaklínění se začnou uvolňovat látky vyvolávající zánět. Vzniká tak velice krutá bolest, která přichází ve vlnách. Nejčastěji se objevuje navečer a z pravého podžebří mnohdy vystřeluje do zad až k lopatce. Nemocný je neklidný, bledý, může mít i zvýšenou teplotu a být mírně zažloutlý. Ve více než polovině případů provází bolest i zvracení, které však nepřináší úlevu. Záchvat je často vyvolán konzumací tučných jídel, ale může být vyprovokován i tělesnou námahou či prochladnutím.
Zánět žlučníku: Projevuje se silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů. V případě chronického zánětu je žlučník svraštělý a v jeho stěně se často ukládá vápník. Průběh onemocnění je spíše nenápadný, příznaky jednoznačně poukazující na tuto chorobu nebývají přítomny. Obvykle si nemocní stěžují na tlak vpravo pod žebry, nevolnost, poruchu trávení a nesnášenlivost určitých pokrmů.
Karcinom žlučníku: Projevy rakoviny žlučníku jsou v počátečních stadiích obvykle skryty za dlouhotrvajícími žlučníkovými obtížemi. Typické jsou především necharakteristické potíže se zažíváním. Nádor se však může projevit i jako náhle vzniklý zánět žlučníkového měchýře. V pozdějších stadiích je charakteristická trvalá bolest v oblasti vpravo pod žebry. Brzy se rozvíjí žloutenka, nechutenství, hubnutí a zvracení.
V naší poradně s názvem ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Čím zklidnit podrážděný žlučník
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud máte pocit podráždění žlučníku (často popisované jako tlak nebo nepříjemné pocity pod pravým žebrem, nevolnost nebo nadýmání), existují některá bezpečná domácí opatření, která mohou pomoci zmírnit příznaky. Tato opatření nenahrazují lékařské vyšetření, zejména pokud je bolest silná, přetrvávající nebo se zhoršuje.
Co často pomáhá zklidnit podráždění žlučníku
1. Dočasně přejděte na dietu s velmi nízkým obsahem tuku
Toto je obvykle nejrychlejší způsob, jak snížit podráždění žlučníku.
Vhodné jsou:
- Vařené brambory
- Rýže, toast
- Dušená zelenina
- Libové drůbeží maso nebo tofu
- Čiré polévky
Vyhněte se:
Smaženým jídlům
Sýru, máslu, smetaně
Tučnému masu
Vejcům (mohou u některých lidí spouštět podráždění)
Žlučník se nejsilněji stahuje v reakci na tuky, takže snížení příjmu tuků ho může uklidnit.
2. Teplý obklad nebo vyhřívací podložka
Teplý (ne horký) obklad na pravou horní část břicha může zmírnit křeče a nepohodlí.
3. Hydratace
Popíjejte teplou vodu nebo bylinné čaje (mátový, heřmánkový, zázvorový).
Vyhněte se:
Alkoholu
Velmi slazeným nápojům
Velkým, těžkým jídlům
4. Menší, častější jídla
Konzumace velkých jídel vyvolává silnější kontrakce žlučníku. Zkuste jíst 5–6 malých jídel po dobu několika dní.
5. Po jídle se vyhněte ležení naplocho
Po jídle zůstaňte 1–2 hodiny ve vzpřímené poloze, abyste snížili tlak a příznaky podobné refluxu.
6. Lehký pohyb
Pomalá chůze po jídle může pomoci s trávením a snížit zátěž žlučníku.
Příznaky vyžadující lékařskou pomoc
Vyhledejte pomoc co nejdříve, pokud máte:
- Neustálou nebo silnou bolest v pravé horní části břicha trvající déle než 1–2 hodiny.
- Bolest vyzařující do ramene nebo zad.
- Horečku nebo zimnici.
- Zežloutnutí kůže nebo očí.
- Zvracení, které neustává.
- Tmavou moč nebo bledou stolici.
Toto může naznačovat žlučové kameny, zánět (cholecystitidu) nebo obstrukci žlučovodu, což vyžaduje okamžitou léčbu.
Podrážděný žlučník, známý také jako cholecystitida, označuje zánět žlučníku, často způsobený žlučovými kameny blokujícími žlučovod. Tato blokáda brání žluči v odchodu ze žlučníku, což vede k hromadění a podráždění stěn žlučníku.
Co způsobuje podráždění žlučníku?
Žlučové kameny
Nejčastější příčinou jsou žlučové kameny, což jsou ztvrdlé usazeniny žluči, které se mohou tvořit ve žlučníku. Tyto kameny mohou blokovat žlučovod a bránit tak odtoku žluči.
Další příčiny
Zánět žlučníku mohou způsobit i další faktory, včetně nádorů, infekcí nebo problémů s prokrvením žlučníku.
Příznaky podrážděného žlučníku
Bolest: Náhlá, silná bolest v pravé horní části břicha, která může vyzařovat do zad nebo ramene.
Další příznaky: Může se také objevit horečka, nevolnost, zvracení a žloutenka (zežloutnutí kůže a očí).
Světlá stolice a tmavá moč: Může naznačovat ucpání žlučovodů.
Co se stane, pokud se podráždění žlučníku neléčí?
Komplikace
Neléčený zánět žlučníku může vést k závažným komplikacím, jako je infekce, ruptura žlučníku nebo ucpání žlučovodu.
Chirurgický zákrok
V mnoha případech se doporučuje chirurgické odstranění žlučníku (cholecystektomie), aby se zabránilo budoucím atakům a komplikacím.
Prevence
Strava: Zdravá strava s nízkým obsahem tuku a rafinovaných cukrů může pomoci předcházet žlučovým kamenům a problémům se žlučníkem.
Pravidelné stravování: Pravidelné stravování může také pomoci.
Poraďte se s lékařem: Pokud se u vás objeví jakékoli příznaky žlučníkového záchvatu, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.
V naší poradně s názvem NORMÁLNÍ PŘÍJEM PURINŮ ZA DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adam Ch..
Dobrý den, chci se zeptat, byl jsem pivař. Pak mi obvodačka zjistila zvysenou kys.močovou. Piju ted Birell, patri mezi nevhodné potraviny (kvůli kvasnic) ? Předem děkuji za odpověď. Adam Ch.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Birell je skvělý nápoj, protože neobsahuje tolik alkoholu, jako běžné pivo. Při dně ho ale i tak raději nepijte, pokud to s léčbou myslíte vážně. Nealkoholické pivo je při dně nevhodné díky tomu, že obsahuje výtažek z obilí, který po vypití v těle zvýší množství kyseliny močové. Svůj příjem tekutin byste měl postavit především na čisté vodě bez bublin, které byste měl vypít 2 až 3 litry každý den. Pití piva je jednou z nejčastějších příčin vzniku dny, takže je logické, že se nesmí dále konzumovat, pokud má být dna pod kontrolou.
Žatec je nejenom chmelařskou velmocí ale především krásným historickým městem, které stojí za to navštívit. Je to jedno z nejstarších královských měst u nás, založené již kolem roku 1000 našeho letopočtu. V žádném jiném městě na světě nenajdete tak unikátní komplex chmelařských budov, uliček a náměstí v těsném sousedství středověkých hradeb.
Nově zde můžete navštívit Chrám chmele a piva s unikátním orlojem a 3D rozhlednou. Chrám je zábavným a poučným komplexem určeným pro všechny věkové kategorie a díky interaktivní expozici zde můžete odhalit tajemství pěstování chmele a vaření dobrého piva. V soutěži Destinacze 2014 pořádané agenturou cestovního ruchu CzechTourism, jejímž cílem je najít nejkrásnější místa v Česku, se Chrám chmele a piva probojoval mezi finalisty v kategorii Fénix - Znovuzrozený projekt.
Součástí turistického areálu Chrám chmele a piva je Chmelařské muzeum Žatec. Vlastní největší expozici svého druhu na světě. Na ploše 4 000 m představuje vývoj chmelařství od raného středověku až do současnosti. Samotné Chmelařské muzeum Žatec je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století.
Pokud patříte mezi milovníky a obdivovatele lahodného zlatavého moku, určitě navštivte město Žatec v době, kdy se koná slavnost chmele a piva - Dočesná. Město v této době ožívá a nabízí bohatou kulturní i společenskou zábavu. Více na www.docesna.cz.
Osladit den si můžete v Žatci návštěvou stylové kavárny s příhodným názvem Mlsná koza, která se nachází poblíž náměstí. Příjemný personál vás rozmazlí lahodnou kávou a úžasnými dorty domácí výroby.
Zdroj: fotogalerie kavárny Mlsná koza.
Autor článku a fotografií: P. Dolečková pro web zdravi-lecba.cz
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.
Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.
Žlučník, též žlučový měchýř, lat. vesica fellea či vesica biliaris, je vakovitý orgán hruškovitého tvaru sloužící ke skladování a úpravě žluči, která v játrech vzniká. Je uložený ve žlučníkové jámě na spodní ploše pravého jaterního laloku a je 8–12 cm dlouhý. Jeho objem je 30–80 ml. Anatomicky se dělí na tři části: dno, fundus vesicae biliaris, směřuje dopředu a dolů, asi o 1 cm přesahuje volný okraj jaterní a naléhá na břišní stěnu v místě, kde pravá medioklavikulární čára protíná žeberní oblouk. Místo, kde se dno žlučníku promítá na břišní stěnu, se dá najít také na místě styku pravého přímého břišního svalu a chrupavky pravého devátého žebra, nebo pomocí pomyslné čáry probíhající z předního horního kyčelního trnu skrz pupek směrem nahoru – dno žlučníku je v místě, kde tato čára protíná okraj žeberního oblouku. Dno plynule přechází v tělo žlučníku, corpus vesicae billiaris, které leží ve žlučníkové jámě a seshora je kryté dolní plochou pravého laloku jater, dolní plocha je volná. Tělo se směrem nahoru zužuje a přechází v infundibulum, přechodnou oblast mezi tělem a krčkem žlučníku, collum vesicae billiaris. Krček žlučníku je 5–7 mm dlouhý a přechází do vývodu žlučníku, ductus cysticus. Ten je součástí žlučových cest, ústí do hlavního žlučovodu (ductus choledochus), jímž se žluč dostává do dvanáctníku. Naplněný žlučník je hmatný.
Krevní zásobení žlučníku zajišťuje především a. cystica, větev jaterní tepny. Menší cévy vstupují do žlučníku z jater přes žlučníkovou jámu. Odkysličená krev je odváděna žlučníkovou žílou v. cystica, která se vlévá do vrátnicové žíly. Ve stěně žlučníku se nacházejí lymfatické cévy, které odvádějí mízu do mízní uzliny při krčku žlučníku. Z těch se míza dostává do uzlin doprovázejících hlavní žlučovod. Žlučník je bohatě inervovaný, a to jak parasympatickými nervy z větví bloudivého nervu, tak sympatickými vlákny z ganglií ggl. coeliaca.
V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.
Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.
Biomarkery v klinické praxi byly obecně používány jako prostředek screeningu pacientů na možný problém s alkoholem. Ačkoli se obvykle používají v prostředí primární péče, byly také použity ve specializovaných lékařských zařízeních, jako jsou pohotovostní ambulance, psychiatrické kliniky, gynekologické kliniky a interní ordinace. Ve většině případů poskytnou přesnější výsledky, než vlastní přiznání pacienta, jako je test identifikace poruch užívání alkoholu, ale v některých situacích, například po traumatu, je možné, že pacient nebude schopen říci svou přesnou anamnézu pití alkoholu. V ještě jiných případech se pacienti mohou zdráhat uznat úroveň své spotřeby nebo její nepříznivé důsledky. Přidání biomarkerů tak může identifikovat některé jedince, kteří potřebují protialkoholní léčbu a kteří by nebyli odhaleni vlastním přiznáním. Jak bylo pozorováno dříve, vědomí pacienta, že jeho vlastní hlášení bude potvrzeno laboratorními testy, může také vyvolat vyšší míru otevřenosti ohledně důvěryhodnosti vlastního hlášení. Je doporučeno, aby byla biochemická opatření a screeningová opatření na základě vlastního hlášení používána v kombinaci. A aby se pro účely screeningu použil více než jeden biomarker. Tato kombinace může sestávat například z GGT, CDT a MCV.
Druhým potenciálním klinickým využitím biomarkerů je pomoci při diferenciální diagnóze, aby se zjistilo, zda užívání alkoholu může podněcovat nebo zhoršovat existující zdravotní problém. Tyto informace mohou lékaři poskytnout užitečné vodítko pro klinickou léčbu.
Zatřetí, poskytnutí zpětné vazby pacientům o úrovních biochemických měření empatickým způsobem může pomoci motivovat pozitivní změnu chování při jejich pití.
Za čtvrté, časté monitorování hladin biomarkerů v průběhu léčby alkoholem může poskytnout klinickému lékaři vodítko k včasnému rozpoznání relapsu, což může naznačovat potřebu zintenzivnit nebo přesměrovat úsilí k prevenci dalšího pití. Zejména několik studií zvažovalo potenciál elevace CDT jako prostředku k rozpoznání návratu k pití. Všechny projekty přinesly pozitivní výsledky a co je důležité, ve dvou z nich hladiny CDT vzrostly několik týdnů předtím, než pacienti přiznali svému terapeutovi, že se vrátili k pití. Kombinace markerů, jako je CDT a GGT, se doporučuje pro sledování stavu pití u pacientů v léčbě. Testování by pravděpodobně mělo být poměrně časté v rané fázi sledování, kdy je riziko recidivy nejvyšší. Jeho frekvence se pak může snižovat, jak se pacientův průběh střízlivosti stabilizuje.
V naší poradně s názvem PRADAXA A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Dobrý den
Od včerejška užívám lék Pradaxa 2x denně,ráno a večer.Chtěl bych se zeptat jestli si mohu během dne dopřát nějaký alkohol,např. jedno pivo.Případně jaká jsou rizika ?
Za odpověď předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou známé žádné interakce. To znamená, že alkohol nijak neovlivňuje účinnost léku Pradaxa. Obecně, vzhledem ke srážlivosti krve, je bezpečné, nikoliv zdravé, pití alkoholu v množství 1 litr piva nebo 400 ml vína denně.
Pivo bez alkoholu Birell může být pro diabetiky dobrou volbou. Diabetikům může pomoci snížit obsah kalorií a alkoholu ve vypitém pivu přechodem na pivo s nízkým obsahem alkoholu bez výrazné újmy na chuti. Birell tak může být zdravý kompromis pro diabetiky milující pivo.
Na co si dát pozor při pití piva Birell při cukrovce? Na sacharidy, na cukry obsažené v daném nápoji Birell. Birell má ve své nabídce celkem 14 nápojů s příchutí podobnou skutečnému pivu, ale jen s nízkým obsahem alkoholu. Alkohol se v těchto nápojích vyskytuje v množství od 0,3 až po 0,5 % z celkového vypitého objemu. Klasické alkoholické pivo má obsah alkoholu 4 až 5 %. Sacharidy tyto nápoje obvykle obsahují v množství okolo 5 gramů na 100 ml. Právě množství 100 ml je optimální míra těchto piv na jeden drink. Další drink pak za hodinu. Větší objemy vypité naráz by mohly mít negativní dopady na cukr v krvi.
Birell podobný klasickému pivu
Birell s názvem Za Studena Chmelený je nealkoholické pivo, jež vyniká plnou chutí inspirovanou českými ležáky. Ta je dána použitím několika druhů sladů a výraznější příjemnou chmelovou hořkostí. Díky harmonickému sladění všech chutí je velmi dobře pitelný a láká k dalšímu doušku. Skvělý zážitek z napití piva Birell dotváří jedinečné chmelové aroma podpořené procesem studeného chmelení.
PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)
Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
Energie 96 kJ / 23 kcal;
Sacharidy 5,4 g;
z toho cukry 2,3 g;
Bílkoviny < 0,5 g;
Sůl 0 g.
Birell podobný pivu IPA
Birell Stylu IPA je nealkoholické pivo, jehož chuť je inspirována pivy stylu IPA. Je typický svou osvěžující chutí a náznakem citrusového aroma získaným díky studenému chmelení odrůdou chmele Citra.
PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)
Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
Energie 87 kJ / 21 kcal;
Sacharidy 5,0 g;
z toho cukry 2,4 g;
Bílkoviny < 0,5 g;
Sůl 0 g.
Birell podobný světlému pivu
Vylepšený Birell Světlý obsahuje vyšší podíl karamelového sladu pro plnější chuť, na konci vaření přidáváme chmel Sládek, který zajistí výraznější aroma, a nově využíváme procesu rmutování namísto infuze. Podtrženo sečteno, vylepšený Birell Světlý s chutí bohatší na chmel a slad oslní i ty nejzkušenější pivaře.
V naší poradně s názvem DNA A VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr.Michal Bruna.
Při dně jsem si "naordinoval"malé množství kvalitního stolního vína nebo bílé suché.Je to špatně?Sedět s lidmi večer u limonády je stresující,tedy nezdravé...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Často na základě neoficiálních informací existují protichůdné názory na vliv vína na dnu. Nicméně výsledky vědeckých studií dospěly k závěru, že alkohol v jakékoliv formě spouští opakující se záchvaty dny. Studie nezjistily, že by se riziko opakujících se záchvatů dny lišilo podle typu vypitého alkoholu. Konečným závěrem je, že množství etanolu v jakémkoli alkoholickém nápoji je odpovědné za opakující se záchvaty dny.
Jinými slovy, nesnížíte riziko vzniku dnavých záchvatů pitím vína místo piva nebo alkoholických koktejlů.
Tato studie z roku 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.go… jasně prokazuje, že pití 1 nápoje vína (150 ml) jednou za 24 zvyšuje riziko dnavého záchvatu o 36%.
Jak bolí dna určité víte. Také víte, jakou slast vám přináší vypití jedné sklenky vína. Takže můžete porovnat tyto strasti s slasti a sám si vybrat, jak budete dále pokračovat.
Zánětlivé onemocnění je způsobené infekcí, která do žlučníku vnikla krevní cestou nebo ze střeva v protisměru vylučování žluči. Katarální zánět vzniká po tomto infikování nebo po předcházející žlučníkové kolice a uzávěru cystiku. Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Zánět může být způsobem jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. V případě zánětu žlučníku (odborně cholecystitidy) jde o závažné onemocnění, které tvoří poměrně vysoké procento všech náhlých příhod břišních. Toto onemocnění se může projevit v kterémkoliv věku u obou pohlaví, typicky se však vyskytuje u obézních žen ve věkovém rozmezí 20−50 let.
Projevy
Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou, neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů. V případě chronického zánětu je žlučník spíše svraštělý a v jeho stěně se často ukládá vápník. Průběh onemocnění je obvykle nenápadný, příznaky jednoznačně poukazující na tuto chorobu nejsou přítomny. Často si nemocní stěžují na tlak vpravo pod žebry, nevolnost, poruchu trávení a nesnášenlivost určitých pokrmů.
Diagnostika
Stanovení diagnózy vychází z pečlivé anamnézy, samotného vyšetření lékařem a ze zobrazovacích metod. Lékař při vyšetření zjišťuje přítomnost takzvaného Murphyho příznaku. Ten spočívá v tom, že pacient cítí při nádechu ostrou bolest ve chvíli, kdy lékař zatlačí rukou vpravo pod žebry. Pokud se kámen zaklíní trvale ve vývodu žlučníku, obsah měchýře se významně zvětší a vzniká takzvaný hydrops. Při jeho výskytu je možné přes břišní stěnu nahmatat tuhý, hruškovitě zvětšený útvar. Žlučník se obvykle znázorňuje pomocí ultrazvuku či CT, důležité je i vyšetření scintigrafické, které umožňuje zhodnotit obsah tohoto orgánu a stav jeho stěny. To je možné vpravením kontrastní látky do žlučových cest a jejím zobrazením pod rentgenovými paprsky.
Léčba
Léčba vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů. Chronický zánět žlučníku se léčí také touto metodou.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Bouchal.
Dobrý den jsem 4 den po odstranění žlučníku měl jsem žlučníkové kameny a zánět bylo by možné poradit co mám jíst děkuju bouchal
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po odstranění žlučníku můžete konzumovat běžnou stravu, ale velká jídla je třeba rozdělit na menší části a ty pak jíst postupně například s hodinovým odstupem. Po odstranění žlučníku se dál vaše žluč dostává do zažívacího traktu a tam normálně pomáhá trávit potravu, jako dříve se zlučníkem. Rozdíl je jen v tom, že žluč proudí do střeva stále nikoliv naráz, jako při přítomnosti žlučníku. To znamená, že když naráz sníte mnoho jídla, nebude v ten okamžik dostatek žluči a může to vést k zažívacím potížím. Proto je třeba velké porce rozdělit na menší jídla. Ale co se týče diety, tak se nemusíte nijak omezovat a můžete jíst vše na co máte chuť.
Neexistují žádné spolehlivé důkazy o tom, že přírodní prostředky dokáží rozpustit žlučníkové kameny. Zde jsou nejoblíbenější způsoby přírodní léčby jako alternativy k lékařským zákrokům.
Očista žlučníku
Jedním z nejčastějších způsobů léčby žlučových kamenů je pročištění žlučníku. Zastánci této metody tvrdí, že rozkládá žlučové kameny a vyplavuje je z těla. Vědecké důkazy na podporu čištění žlučníku jsou minimální, neoficiální zprávy však naznačují, že to může být pro některé lidi užitečné.
Výplach žlučníku zahrnuje konzumaci směsi jablečné šťávy, bylinek a olivového oleje po dobu 2 až 5 dnů. Recepty se liší a některé postupy umožňují člověku jíst jídlo, zatímco jiné ne.
Tato dieta může být nebezpečná pro lidi s cukrovkou nebo problémy s krevním cukrem, kteří během očisty nekonzumují pevnou stravu.
Jablečný ocet s jablečnou šťávou
Někteří lidé věří, že jablečný džus změkčuje žlučové kameny a umožňuje jejich snadné vylučování z těla.
Jeden recept na očistu doporučuje vmíchání jablečného octa do jablečné šťávy před pitím. Je třeba zmínit, že žádné studie nepodporují použití jablečného octa na léčbu žlučových kamenů.
Kromě toho by si lidé s cukrovkou, žaludečními vředy a hypoglykémií měli dávat pozor na konzumaci velkého množství ovocných šťáv.
Pampeliška
Pampeliška byla od pradávna používána k léčbě problémů se žlučníkem, játry a žlučovými cestami. Zastánci věří, že hořké kořeny mohou stimulovat produkci žluči ve žlučníku.
Lidé obvykle pijí pampeliškový čaj nebo kávu z kořene pampelišky, aby si odstranili žlučové kameny. Neexistuje však žádný důkaz, který by naznačoval, že je to prospěšné. Kromě toho by lidé se žlučovými kameny, problémy se žlučníkem nebo ledvinami měli před konzumací pampelišky promluvit s lékařem.
Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský se v medicíně používá k detoxikaci jater po staletí. I když může podporovat játra a žlučník, neexistují žádné studie hodnotící jeho účinky na žlučové kameny.
Ostropestřec může člověk užívat jako tonikum nebo ve formě kapslí či tablet. Lidé s cukrovkou, alergiemi na ambrózii nebo s rakovinou citlivou na hormony v anamnéze by měli užívání ostropestřce probrat se svým lékařem.
Vrbina
Lysimachiae herba neboli vrbina je populární tradiční čínský lék na žlučové kameny. Výzkum[1] naznačuje, že může být prospěšný pro léčbu nebo prevenci cholesterolových žlučových kamenů.
Artyčok
Extrakt z artyčoku může podporovat funkci žlučníku.
Extrakt z artyčoku byl použit ke stimulaci produkce žluči a podpoře funkce žlučníku a jater. Neexistuje však žádný výzkum specificky zaměřený na účinky artyčoku na žlučové
V naší poradně s názvem TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Někteří lidé mají po této operaci řídkou stolici, nazývanou také průjem. Ve většině případů průjem netrvá déle než několik týdnů až několik měsíců. Pokud po odstranění žlučníku nemáte žádné zažívací komplikace, pak pro vás neexistuje žádná specifická dieta, kterou byste měli dodržovat. Existuje však několik věcí, které byste mohli zvážit.
Předně pomáhá, když pochopíte, proč máte průjem. Zdá se, že průjem po odstranění žlučníku souvisí s uvolňováním žluči přímo do střev. Původní žlučník shromažďoval a koncentroval žluč a pak ji postupně uvolňoval, když jste jedli, aby podpořila trávení tuků. Po odstranění žlučníku je žluč méně koncentrovaná a kontinuálně odtéká do střev, kde může působit projímavě.
Roli hraje množství tuku, které najednou sníte. Menší množství tuku je snadněji stravitelné. Větší množství může zůstat nestrávené a způsobit plynatost, nadýmání a průjem.
Ačkoli neexistuje žádná dieta na odstranění žlučníku, následující tipy vám mohou pomoci snížit problémy s průjmem poté, co vám byl odstraněn žlučník:
Pomalu si zvykejte na tuk. Nejméně týden po operaci nejezte jídla s vysokým obsahem tuku, smažená a tučná jídla a mastné omáčky a šťávy. Místo toho volte potraviny bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné potraviny jsou potraviny, které nemají více než 3 gramy tuku v jedné porci. Zkontrolujte štítky a dodržujte uvedenou velikost porce.
Zvyšte množství vlákniny ve své stravě. To může pomoci k pravidelnějšímu pohybu střev. Přidejte do svého jídelníčku rozpustnou vlákninu, jako je oves a ječmen. Množství vlákniny však zvyšujte pomalu, například v průběhu několika týdnů, protože zpočátku příliš mnoho vlákniny může zhoršit plynatost a křeče.
Jezte menší a častější jídla. To může zajistit lepší smíchání s dostupnou žlučí. Zdravé jídlo by mělo obsahovat malé množství libových bílkovin, jako je drůbež, ryby nebo mléčné výrobky bez tuku, spolu se zeleninou, ovocem a celozrnnými výrobky.
Omezte potraviny, které mají tendenci zhoršovat průjem:
Kofein,
Mléčné výrobky,
Velmi sladká jídla.
Do životního stylu po odstranění žlučníku se řadí dostatečný příjem tekutin a omezení určitých typů jídel, viz níže uvedený jídelníček. Dále je potřeba omezit psychické vypětí a zvýšenou fyzickou aktivitu. Tato omezení je důležité dodržovat první 3 až 4 týdny po zákroku. Pak se můžete vrátit zpět ke stylu života, který jste vedli před výkonem. Jestliže však byl příčinou zdravotních problémů nevhodný životní styl, pak by měla být omezení dodržována nadále. Kupříkladu jedinci, který za den vypil méně než 1 litr tekutin, se doporučuje dostatečný pitný reži
V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
Dobrý den
Mám radu let zlutou.. pískovna barva.. stolici, obcas řítkou jak kase. Někdy průjem. Často tlak pod pr zebrem asi zlucnik. Jsem abstinent kvůli těmto problemum, přesto jat.testy GGT 5 a víc. Bral jsem essenciale,ostropestrec kvůli hodnotám, ty se zlepšili jen po dobu užívání. Muže špatně vylučování zluci poškozovat játra? Ta stolice asi je kvůli zlucniku, kameny nemam. Jak zlepšit funkci zlucniku? Zkouším vse, byliny, léky a nic moc nepomaha. Jim zdrave, zřídka něco Tučného a smazaného ale to mi nezpůsobí zhorseni.
Moc děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Okrová barva stolice a střídání průjmů může být pozůstatek po léčbě antibiotiky. Antibiotika vyhubí střevní flóru, která se jen těžko sama obnoví. Proto by bylo vhodné zkusit užívat probiotika (laktobacily). Kupte si probiotika s trávicími enzymy a užívejte je podle návodu. Když se vlivem této léčby váš stav zlepší, tak si kupte ještě jedno balení a užívejte nepřetržitě po jedné kapsli (většinou jde o poloviční dávku doporučeného dávkování) až do vyčerpání obsahu balení.
Pro některé lidi je alkohol i v malém množství rizikový. Jde o ty, kteří užívají léky na ředění krve nebo mají nekontrolovaný vysoký tlak. Alkohol totiž zvyšuje tlak a ředí krev a je navíc zdrojem kalorií, které jsou postrachem tloustnoucího národa. Pití ve velkém pochopitelně není zdravé pro nikoho, vede k mrtvici, srdečnímu selhání a řadě dalších problémů, které se netýkají jen srdce, ale například i zvýšeného rizika autonehod. K těmto problémům přitom stačí ženám napít se méně než mužům. Jednou příčinou je to, že jsou menší, to ale není důvod jediný. Cévy žen mají jiné hormonální prostředí, a tak jsou ženy více náchylné k protisrážlivým účinkům alkoholu. Podle národního onkologického institutu navíc i mírné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu.
Bohužel se zdá, že víno nemá žádný zvláštní přínos oproti jiným druhům alkoholu. Před deseti lety se rozšířil mýtus, že červené víno je lepší než bílé a víno obecně je lepší než pivo či tvrdý alkohol. Jenže nic z toho studie nedokázaly. Možná jsou nějaké důkazy, že sklenička vína k jídlu je v pořádku. Je ale velmi zrádné si říct: tak jo, dvě jsou ještě možná lepší. Lékaři doporučují, aby muži nepili více než dvě jednotky alkoholu denně, ženy pak jednu jednotku. Jednotka odpovídá deseti gramům etanolu. Půllitr desetistupňového piva přitom obsahuje zhruba 16 gramů, dvanáctistupňového piva 20 gramů, dvě deci vína mívají mezi 15 až 20 gramy a malý panák čtyřicetistupňového destilátu obsahuje okolo 16 gramů etanolu. Vliv má také to, zda se alkohol konzumuje při jídle, mimo něj se totiž projevuje negativněji.
Za rozhodnutím zbavit se tohoto orgánu stojí většinou opakující se bolesti a trávicí obtíže. Nejedná se o tak běžnou operaci, jako je slepé střevo, ale i přesto je tato operace velmi častá. Nejčastějším onemocněním žlučových cest jsou kameny (odborně cholelitiáza), které vznikají vysrážením žluči při jejím nevhodném složení. Postihují zhruba 10 % populace a nemusí se nijak projevovat, ale také mohou. A právě komplikace vznikající kvůli žlučovým kamenům jsou nejčastějším důvodem k odstranění žlučníku.
Komplikace:
útvary vyvolávající bolest a trávicí obtíže
kámen ve vývodu žlučových cest – žlučová kolika
zánět žlučníku
zánět slinivky břišní
vznik píštěle mezi žlučníkem a střevem
Odstranění žlučníku s téměř stoprocentní pravděpodobností zabrání návratu kamenů a s nimi spojených komplikací.
Odstranění žlučníku – cholecystektomie – se většinou provádí laparoskopicky.
Místo velkého řezu udělá chirurg jen několik malých otvůrků do dutiny břišní. Jimi zavede kameru s lampou a speciální chirurgické nástroje. Břicho pro lepší přehlednost naplní oxidem uhličitým a žlučník odstraní. Laparoskopická metoda má nespornou výhodu v tom, že je pro operovaného méně zatěžující a umožní mu rychlejší hojení.
Otevřená cholecystektomie, kdy se ke žlučníku přistupuje jedním větším, asi 15 cm dlouhým řezem v pravé horní části břišní stěny, se ovšem provádí stále, a to u pacientů se srůsty v břišní dutině či v případě, že se laparoskopický zákrok nezdaří, anebo jej není možné provést.