Téma: 

pivovarské kvasnice a přibírání


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VITAMÍNOVÁ KOUPEL PRO KRÁSNOU PLEŤ Z KVASNIC.

Přírodní pivovarské kvasnice dodají kůži mimořádně vysoký obsah vyživujících látek, především všechny vitamíny řady B. Bohatý komplex účinných složek obsažených v pivovarských kvasnicích se do pokožky může dostat prostřednictvím drožďové masky na obličej anebo na celé tělo pomocí koupele z kvasnic.

Zdroj: Vitamínová koupel pro krásnou pleť z kvasnic.
Zveřejněno: 1.9.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PANGAMIN

Pangamin klasik

Přípravek Pangamin klasik obsahuje pivovarské kvasnice obohacené o sladový extrakt. Látky obsažené v přípravku Pangamin klasik se rozvíjí životními procesy v buňkách při kvašení a z ječmene procesem klíčení.

Cena výrobku Pangamin klasik.

Detail odstavce: Pangamin klasik
Zdroj: Pangamin
Zveřejněno: 11.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Warfarin+Pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice obsahují mimo jiné vitamíny řady B (B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, pangamová a listová, niacin, biotin, cholin). Z nich vitamín B6 (pyridoxin) a B8 (cholin) mají prokazatelně interagující účinky s Warfarinem. Při normální spotřebě droždí ve stravě to moc nevadí, ale při cíleném doplňování těchto vitamínů nad rámec běžné stravy to může mít za následek zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale jen pod dohledem a s vědomím lékaře, který případně upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice
Odesláno: 9.5.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PANGAMIN

Pangamin bifi plus

Prebiotika Pangamin bifi plus představují přírodní přípravek obsahující 50 % kvasničné biomasy a 50 % zakysaného odtučněného mléčného polotovaru s obsahem bifidobakterií a laktobacilových kultur s dietetickoochrannými účinky. Pivovarské kvasnice jsou přírodním zdrojem vitamínů skupiny B, enzymů, stopových prvků a dalších látek, jejichž úloha je v organismu nezastupitelná. Přítomnost užitečné mikroflóry je významná zejména pro obnovu bakteriální rovnováhy po jejím porušení vlivem vnějších faktorů: při léčbě antibiotiky, vlivem ionizujícího záření, nesprávnou výživou, vlivem stresů a podobně. Pangamin bifi plus podporuje zdravý proces trávení, funkci jater, ledvin a ostatních orgánů, má pozitivní vliv na imunitní systém. Rozhodujícím způsobem ovlivňuje vstřebávání důležitých živin. Doporučuje se při velké psychické nebo fyzické zátěži a sportovní činnosti.

Cena výrobku Pangamin bifi plus.

Detail odstavce: Pangamin bifi plus
Zdroj: Pangamin
Zveřejněno: 11.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: tabletky na přibírání

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Zdroj: diskuze Tabletky na přibírání
Odesláno: 7.11.2011 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 0

TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ

Proč užívat Pangamin?

Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Detail odstavce: Proč užívat Pangamin?
Zdroj: Tabletky na přibírání
Zveřejněno: 2.11.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Dotaz na kvasnice

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně
Odesláno: 20.12.2017 uživatelem Kubcova Eva
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ

Pangamin podporuje chuť k jídlu

Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.

Detail odstavce: Pangamin podporuje chuť k jídlu
Zdroj: Tabletky na přibírání
Zveřejněno: 2.11.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: kvasnice na akné

Skinoren-najít,pročíst,použivat.Výsledky vyzkoušené.Tečka.

Zdroj: diskuze Kvasnice na akné
Odesláno: 21.11.2015 uživatelem vitio
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PANGAMIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Zvláštní opatření a upozornění

Těhotenství a kojení: Není k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání pivovarských kvasnic v podobě tablet, pokud jste těhotná nebo kojíte, o vhodnosti užívání Pangaminu se tedy poraďte se svým lékařem.

Alergie: Lidé, kteří jsou alergičtí nebo citliví na kvasinky, mohou pociťovat svědění a otok.

Crohnova choroba: Pivovarské kvasnice mohou Crohnovu nemoc horšit, proto nepoužívejte pivovarské kvasnice, pokud u vás byla tato nemoc diagnostikována.

Diabetes: Užívání pivovarských kvasnice s obsahem chromu může snížit hladinu cukru v krvi. Pokud máte cukrovku a užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi a současně pivovarské kvasnice, je možné, že se u vás projeví pokles hladiny cukru v krvi. Jestliže tedy budete u tohoto onemocnění užívat Pangamin, je důležité sledovat stále hladinu cukru v krvi.

Detail odstavce: Zvláštní opatření a upozornění
Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno: 25.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KVASNICE NA AKNÉ

Na co kvasnice zabírají?

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?

Detail odstavce: Na co kvasnice zabírají?
Zdroj: Kvasnice na akné
Zveřejněno: 25.11.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kvasnice na akné

Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou skutečně účinné kvasnice na akné? Slyšela jsem od několika kamarádek, že ho jedí a mají prý po tom lepší pokožku. Poradíte mi prosím jak to ve skutečnosti je s kvasnicemi na akné nebo droždím na akné? Děkuji, Áďa.

Zdroj: diskuze Kvasnice na akné
Odesláno: 25.11.2011 uživatelem Adéla
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ

Pangamin léčí!

Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.

Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamín má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.

Detail odstavce: Pangamin léčí!
Zdroj: Tabletky na přibírání
Zveřejněno: 2.11.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: lahůdkové droždí

Manžel má dnu. Vím, že mu škodí kvasnice. Je lahůdkové droždí stejně škodlivé?

Děkuji

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova
Odesláno: 29.5.2017 uživatelem Jana Celjaková
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

PŘÍRODNÍ PÉČE O PLEŤ

Kvasnice na pleť

Kvasnice jsou považovány za přírodní elixír mládí prověřený staletími. Postačí, když do vlažného mléka rozdrobíte kvasnice, rozmícháte je a pomocí plátýnka nebo vatičky touto směsí pravidelně omýváte svou pleť. Poté budete odměněni – zmizí vám všechny kožní potíže a zůstane vám hladká, vláčná pleť i v pokročilém věku.

Kvasnice se vyrábějí ze zkvašených cukrů, hmota se ředí a sterilizuje. Přítomné cukry slouží k výživě kvasinek, tudíž se jedná o stále živé mikroorganismy. Klasické droždí se používá v pekařství. Kvasnice jsou však významné i pro výrobu mnoha dalších produktů – třeba piva, vína či lihu. Kvasnice umí vyřešit nejen problémy s pletí, ale i se sliznicemi. Lze je používat vnitřně i lokálně. Vedle pokožky vám poděkují také vlasy a nehty. Díky přítomným vitamínům skupiny B jsou kvasnice vysoce hodnotnou potravou rovněž pro náš mozek, pomohou mu udržet se ve formě a zrychlit řadu procesů.

Také pivovarské kvasnice se opět začínají hlásit o slovo v oblasti zdravé výživy. Jsou vedlejším produktem při výrobě piva a v nich obsažené cenné látky jsou doslova balzámem pro lidský organismus. Díky tomu se již zcela běžně prodávají samostatně jako potravinový doplněk. Sice se jedná o kvasinku stejného druhu, jako je ta „kvasnicová“, rozdíly však mezi nimi jsou a jsou způsobeny právě příslušností k různým kmenům. Pivovarské kvasnice byly hojně užívány při onemocněních způsobených nedostatkem vitamínů. Dnes se mimo jiné užívají při trávicích obtížích, problémech nervové soustavy či při chronickém akné.

Detail odstavce: Kvasnice na pleť
Zdroj: Přírodní péče o pleť
Zveřejněno: 12.8.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kvasnice na akné

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?
Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

- Biologicky cenné látky dusíkaté
(proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny).

- Glycidy
(zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)

- Lipidy
(nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F).

- Fosfatidy a steroly
(lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům).

- Minerální látky
(Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)

- Stopové prvky
(Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)

- Vitaminy
(Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D).

- Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz.

- Ostatní biologicky účinné látky
(biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Zdroj: diskuze Kvasnice na akné
Odesláno: 25.11.2011 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PANGAMIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Účinky Pangaminu

Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk výživy, zvláště při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jater či během radioterapií při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jejich role při podpoře trávení, a to díky obsahu vitamínů skupiny B. Nedostatek těchto vitamínů v žaludečním traktu zhoršuje metabolické procesy. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobakterií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá. Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, při demenci, alkoholismu, chronické artritidě či u kardiovaskulárních chorob. Užívání Pangaminu je užitečné také pro zlepšení spánku, nervozity či pocitu únavy. Samotný produkt (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství a pro děti. Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Detail odstavce: Účinky Pangaminu
Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno: 25.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: kvasnice

Děkuji moc za odpověď. On si o ně sám říká... jen jsem nevěděla jaké množství je ještě přípustné... krásný den přeji. J.

Zdroj: diskuze Kvasnice
Odesláno: 8.5.2015 uživatelem jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ

Tablety na přibírání

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamín, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.

Detail odstavce: Tablety na přibírání
Zdroj: Tabletky na přibírání
Zveřejněno: 2.11.2011

MÝTY A POVĚRY O HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI

Přibírání na váze

Na trhu existuje velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti, a tím i přibírání na váze. Gestrogeny v hormonálních tabletkách sice mohou zvyšovat chuť k jídlu, případně u některých žen způsobovat zadržování tekutin v těle, ale zvýšená tělesná váha bývá spíše výsledkem životního stylu, a ne užívání antikoncepce.

Detail odstavce: Přibírání na váze
Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci
Zveřejněno: 12.3.2013

KYNUTÉ TĚSTO

Rychlé kynuté těsto

Tento způsob přípravy je výborný, pokud máme málo času.

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 2 1/2 dl oleje, 6 dl mléka, 5 lžic cukru krystal, 1 kostka kvasnic, 2 vanilkové cukry, špetka soli, citrónová kůra

Na koláč: 30 dkg hladké mouky, 80 cl oleje, 2 dl mléka, 1 1/2 lžíce cukru krystal, 1/3 kvasnic, 1 vanilkový cukr, špetka soli, citrónová kůra

Postup: Do mísy dáme mouku, olej, zbylé mléko, cukr a vykynuté kvasnice (kvasnice + vlažné mléko + trochu cukru) a další, tedy trochu soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Všechno důkladně vypracujeme a hned můžeme dělat koláč na plech nebo jablečný závin (štrůdl). Naslano, to je bez cukru, vanilkového cukru a citrónové kůry, můžeme připravit bochánky k čočce, mrkvi nebo pizzu.

Detail odstavce: Rychlé kynuté těsto
Zdroj: Kynuté těsto
Zveřejněno: 19.7.2016

KVASNICE NA AKNÉ

Aktivní látky kvasnic

Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

  • Biologicky cenné látky dusíkaté
    (proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny)
  • Glycidy
    (zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)
  • Lipidy
    (nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F)
  • Fosfatidy a steroly
    (lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům)
  • Minerální látky
    (Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)
  • Stopové prvky
    (Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)
  • Vitaminy
    (Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D)
  • Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz
  • Ostatní biologicky účinné látky
    (biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Detail odstavce: Aktivní látky kvasnic
Zdroj: Kvasnice na akné
Zveřejněno: 25.11.2011

TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ

Další účinky Pangaminu

Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.

Detail odstavce: Další účinky Pangaminu
Zdroj: Tabletky na přibírání
Zveřejněno: 2.11.2011

BIOTIN - VITAMÍN B7

Biotin a tloustnutí

Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.

Detail odstavce: Biotin a tloustnutí
Zdroj: Biotin - vitamín B7
Zveřejněno: 23.7.2015

KYNUTÉ TĚSTO

Kynuté těsto na koláče

Koláče jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku. V letních měsících se doslova samy nabízejí, a to s borůvkami, meruňkami, rybízem, rebarborou. Můžeme použít rozmanité ingredience a postupy na výrobu těsta.

S olejem

Ingredience: 2 dl oleje, 500 g hladké mouky, 3 vejce, 60 g cukru krystal, 0,5 lžičky soli

Těstíčko: 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 1 kvasnice

Postup: Ušleháme žloutky s cukrem a olejem. Na kvásek smícháme mléko s kvasnicemi a cukrem. Do mísy si dáme mouku a sůl, přidáme kvásek a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem. Vše vypracujeme v hladké těsto a dáme kynout. Těsto používáme na koláče, buchty, táče a podobně. Vše je z tohoto kynutého těsta výborné.

Na drobenku: 50 g másla, 50 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit hrubou moukou), 50 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice

Postup: Smíchejte všechny suroviny na drobenku a pomocí prstů je promněte, dokud nevznikne sypká hrudkovitá směs.

Detail odstavce: Kynuté těsto na koláče
Zdroj: Kynuté těsto
Zveřejněno: 19.7.2016

DROŽĎOVÁ MASKA

Význam droždí v péči o pokožku

Pokud stále trpíte občasnými pupínky nebo akné, měli byste svou stravu obohatit o kvasnice a vitamín B. Výborné je spojit konzumaci kvasnic s pojídáním vajíček, ta totiž dodávají pleti zase elasticitu a pružnost. A protože ideální kombinací droždí a vajíček jsou drožďové pomazánky, zkuste se ve svém jídelníčku zaměřit právě na ně. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou, jak se říká. Pleť dostane potřebný vitamín B z droždí, a navíc získá bílkoviny z vajíčka. Receptů na takovou pomazánku je celá řada. Například stačí na oleji jemně osmahnout jednu cibulku nakrájenou na kostičky, pak přidat zhruba 60 gramů nadrobeného droždí a surovinu zpěnit. Nakonec se přidávají dvě vajíčka, mléko a trochu strouhanky na zahuštění. A léčivý zázrak je na světě. Účinky se dostavují již po dvou třech dnech pravidelné konzumace většího množství droždí.

Detail odstavce: Význam droždí v péči o pokožku
Zdroj: Drožďová maska
Zveřejněno: 12.2.2014

TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ

Co obsahuje pangamin?

Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Detail odstavce: Co obsahuje pangamin?
Zdroj: Tabletky na přibírání
Zveřejněno: 2.11.2011

LÍVANEČKY

Lívance bez vajec

Ingredience: 3 dl mléka, ½ kostky kvasnic, polohrubá mouka dle hustoty těsta, 1 lžička mleté skořice, 1 špetka soli, 1 lžička cukru, cca 2 jablka (dle potřeby). Na smažení: olej. Na ozdobení: šlehačka, zakysaná smetana, jogurt. Na posypání: moučkový cukr se skořicí.

Postup: Mléko nalijeme do vyšší nádoby, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme cukr, skořici a sůl a vše promícháme. Po lžících přisypeme mouku, a to takové množství, aby vzniklo táhlejší těstíčko (hustší než palačinkové, aby drželo na plátcích jablek), které důkladně promícháme (naženeme do něj vzduch) a necháme v teple kynout. Mezitím si připravíme jablka: oloupeme je, vykrojíme z nich střed s jadérky a pokrájíme je na plátky. Vykynuté těsto lehce promícháme. Plátky jablek v něm postupně namáčíme a ihned je klademe do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova z obou stran. Hotové lívanečky ozdobíme šlehačkou, zakysanou smetanou nebo jogurtem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Podávat je můžeme jako hlavní chod nebo jako dezert. Výborné jsou jak teplé, tak studené.

Detail odstavce: Lívance bez vajec
Zdroj: Lívanečky
Zveřejněno: 29.9.2016

RECEPT NA CHLEBA

Recept na domácí chleba v troubě

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 20 g kvasnic
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička kmínu
  • sádlo nebo olej na vymazání formy

Postup:

Odvažte si mouku a dejte do větší nádoby, ve které se vám bude těsto dobře propracovávat. K mouce přidejte ostatní suroviny, jen kvasnice nechte až na závěr. Všechny ingredience důkladně propracujte vařečkou nebo rukou, zkuste sami, jak se vám to bude dělat lépe. Důkladně vypracované těsto jemně pomoučete, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, ještě jednou propracujte a vytvořte úhledný bochánek. Připravte si ošatku na pečení chleba nebo skleněnou zapékací mísu, kterou vymažte sádlem. Přendejte připravený chléb a přiklopte jej víkem nebo zakryjte alobalem. Vložte do trouby předehřáté asi na 200 °C a pečte asi půl hodiny, pak odklopte a pečte další půlhodinu. Špejlí zkontrolujte, jestli je již chléb upečený – těsto se nesmí na špejli lepit. Upečený chléb vyjměte z trouby, potřete vodou a zabalte do utěrky, ve které ho můžete skladovat až do té doby, než ho sníte, ale myslím, že vám moc dlouho nevydrží, protože je opravdu výborný.

Detail odstavce: Recept na domácí chleba v troubě
Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno: 22.2.2016