Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PLÍSŇOVÁ INFEKCE NEHTŮ

OBSAH

Plíseň na nehtech u nohou

Nejchoulostivějším místem na vznik plísňové infekce nehtů na nohou je poškozený povrch pokožky nebo nehtu, Ten se poškodí neustálým tlakem pracovní obuvi, sportovní obuvi nebo zraněním. Plísňová infekce nehtů má typický průběh, který začíná na předním a bočním okraji nehtu. Ze vstupní části se patogen šíří stále dál dozadu ve směru nehtového valu, dokud není celý nehet zasažen. Pokud není léčena plísňová infekce, tak to většinou povede k celkovému zničení nehtu. Plíseň nehtů se někdy hojí sama, ale je tu riziko šíření na kůži, na jiné nehty nebo přenos na někoho jiného. Nejčastěji při plísni nehtů na noze se objevuje i bolest při běhu.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PROKANAZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, vážení a milí, mám dotaz, lék Prokanazol, jak tady čtu, je víceméně na infekce u pohlavních orgánů, ale manžel to dostal předepsané od lékaře, na jakousi plíseň , údajně v jícnu?? Tak to tedy nechápu, nikde se nepíše, že by to bylo na léčbu nějaké plísně v zažívacím traktu, můžete mi to trochu vysvětlit, i to, jak se může utvořit plíseň v jícnu, děkuji za odpověď, Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prokanazol je lék určený k léčbě plísňových infekcí pochvy, kůže, ústní dutiny, očí, nehtů nebo vnitřních orgánů, tedy i jícnu. Nejčastější plísňová infekce jícnu je kandidoza. Kandidóza je infekce způsobená kvasinkou zvanou Candida. Candida normálně žije na kůži a uvnitř těla, v místech, jako jsou ústa, hrdlo, střeva a pochva, aniž by způsobovala jakékoli problémy. Někdy se Candida může množit a způsobit infekci, pokud se prostředí uvnitř úst, hrdla nebo jícnu změní způsobem, který podporuje růst plísní. Kandidóza v jícnu se nazývá ezofageální kandidóza. Příznaky kandidózy v jícnu obvykle představují bolest při polykání a potíže s polykáním.
Kandidóza v jícnu je u zdravých dospělých neobvyklá. Většina lidí, kteří dostanou kandidózu v jícnu, má oslabený imunitní systém, což znamená, že jejich tělo špatně bojuje s infekcemi. Patří sem lidé žijící s neléčeným HIV/AIDS a lidé s rakovinou krve, jako je leukémie a lymfom. Lidé, kteří dostanou kandidózu v jícnu, mají často také kandidózu v ústech a krku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prokanazol

Vyšetření nehtové mykózy

Pro správné diagnostikování plísňové infekce nehtu, bude lékař vyšetřovat nečistoty, které odebere z pod nehtu. Stěry budou použity při zkouškách s hydroxidem draselným (KOH) nebo se z nich vykultivuje plísňová kultura, která se pak zkoumá pod mikroskopem. Test s KOH lze provést rychle, zatímco kultivace plísňové kultury může trvat týdny. Lékaři musí být opatrní při diagnostice plísňových infekcí nehtů, protože několik jiných onemocnění může mít podobné příznaky jako plíseň, patří sem (lupénka, kontaktní dermatitida, trauma, nádor nehtového lůžka, ekzém a syndrom žlutého nehtu).

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA KŮŽI NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Potřebuji poradit s plísní na zádech. Objevila se u u mého otce, který je nyní trvale na lůžku. Bojim se, aby se mu to nerozmokvalo a netrpěl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lili25.

Já bych za sebe ještě mohla doporučit konopnou kosmetiku. Měla jsem mastičku z konopí a moc mi to pomáhalo ale hlavně šampony ty byli luxusní.

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Léčba plísně nehtů

Plísňová infekce nehtu se může léčit jak zevně (lokálně), tak také pomocí lékové terapie (systémově). Trvání léčby závisí na stupni rozvinutí plísně.

Mírné až středně těžké onemocnění plísní nepřesahuje 50% nehtové ploténky. U onychomykózy s méně než 50% zasažením infekcí nehtové ploténky nebo nehtu je prováděna zevní lokální léčba. Rozhodující pro úspěch léčby všech nehtů s plísňovým onemocněním je její včasné zahájení.

Jestli je infekce rozsáhlejší než 50% nehtu, tak by měla být zahájena léčba pomocí orálního léku (tablety) pomocí systémové terapie. Správná forma léčby by měla být stanovena z diagnózy a od dermatologa.

Podpůrnou léčbou je bedlivě provedená lékařská pedikúra, u které jsou nehty ošetřeny profesionálně od lékaře. Pedikúra pomáhá udržovat nohy zdravé a s minimálním výskytem plísně.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE STANE KDYZ JE NEHET CERNY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den chci se zeptat co se mi muže stát když mam černý nehet protože mi na něj spadlo zavaží a ja si ho nechci strhnout poraditee mi? děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To černé pod nehtem je sražená krev, která prosákla z poškozených cév vlivem úrazu. Tato vrstvička krve oddělila nehet od nehtové ploténky a nehet už drží jen u svého kořínku odkud ho asi do měsíce vytlačí nový nehet. Tím dojde k samovolnému oddělení nehtu od prstu. Rozhodně nehet násilím neoddělujte, protože hrozí infekce houbami a bakteriemi. Nový nehet doroste asi tak za 6 až 8 měsíců, na ruce dříve. Kvalitu nového nehtu můžete podpořit užíváním maltodextrinu, čímž posílíte zejména jeho tloušťku a odolnost. Zde je uvedena cena maltodextrinu www.zbozi.cz/?q=malt…

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Co se stane kdyz je nehet cerny diskuze

Nakažlivá plíseň nehtů

Onychomykóza je velmi nakažlivé onemocnění, které se přenáší z osoby na osobu. Počátky nákazy jsou velmi často na veřejných prostranstvích, jako jsou lázně, sauny, bazény a sprchy u sportovních zařízení. Důvod rychlé nákazy je prostý, lidé zde chodí bosí a tím na sebe přenášejí infekci prostřednictvím styku kůže s podlahou.
Plísňová infekce může ovlivnit různé oblasti nehtu: nehtový val, nehtové lůžko a samotný nehet. Infekce většinou začíná na předním okraji nehtu, odkud se může rozšířit po celém nehtu. Mnozí trpí s viditelnými následky plísně nehtů, protože mají nehty zdeformované se žlutými nebo hnědými či bílými skvrnami.

Typické příznaky plísně nehtů na nohou

  • Nehty s plísní jsou křehké a praskají v jednotlivých vrstvách.
  • Nehty s plísní mají bělavé až žlutohnědé zbarvení.
  • U nehtů s plísní dochází k ztluštění nehtu.
  • Plíseň nehtu na noze může být také doprovázena bolestí při chůzi.

Plíseň nehtů na nohou foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň nehtů na nohou.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kašpar.

Jak použít sodu proti plísni nehtů, nohy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Bohužel mám čerstvou zkušenost a dělala jsem si koupele v lavoru se sodou a pak jsem pokapávala tímto www.biomineraly.cz/d… Opravdu to vypadá jako krev :-) Ale je to míza stromu, potírala jsem jí i prsty, záhyby, prostě i vše okolo...

Zdroj: diskuze Jedlá soda na plíseň nehtů

Jak poznat plíseň nehtu

Hlavní příčinou nehtové plísně je styk s kontaminovanými předměty, jako jsou špinavé podlahy nebo obuv. Může být rovněž způsobena oslabením imunitního systému a nadměrným pocením. Ačkoli tento stav zpočátku mizí, během několika dní se plísňová infekce objeví znovu a může způsobit na nehtech žluté zbarvení, téměř vždy doprovázené oslabením a zlomením.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tyto nehty jsou zdravé a krásné. Dokonce i celková tělesná výživa se zdá být podle nehtů v pořádku. Vše je jak má být u 14ti letého dorostence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Plíseň nehtů a její příčiny

Plísňová infekce nehtu je způsobena mikroskopickými organismy, které nevyžadují sluneční světlo ke svému přežití. Kandida patří do skupiny plísní zvané dermatofyty a je zodpovědná za mnoho mykotických infekcí nehtů. Ovšem mimo kandidu mohou způsobit plíseň nehtů i jiné druhy. Například trichophyton rubrum je další nejčastější dermatofyt, který způsobuje mykózu nehtů. Zde je seznam dalších druhů, které mohou způsobit plíseň nehtů Trichophyton interdigitale, Epidermophyton floccosum, Trichophyton violaceum, Microsporum gypseum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton soudanense. Dále to jsou celé rody plísní Neoscytalidium (celý rod hub), scopulariopsis (rod anamorphních hub, který obsahuje 22 druhů), aspergillus (jedná se o rod plísní, který se skládá z několika stovek druhů a je v různých klimatických podmínkách po celém světě). Patogeny, které způsobují mykózu nehtů, se obvykle dostávají do kůže přes malé řezy či malé prasklinky mezi nehtem a nehtovým lůžkem. Plísně rostou, když je pod nehtem vlhké a teplé prostředí.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co toto znamená bole tečky na nehtech,rýhy a jakoby na konci nehtů taková červená čárka mam to u každého nehtů přikládám foto a děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Co znamená třepení nehtů u dětí

Třepení nehtů u dětí je normální a může se objevit bez zjevné příčiny. Dětské nehty jsou tenké a mohou se zatrhnout a třepit bez jakéhokoliv zjevného důvodu. Častěji se objevuje třepení nehtů po běžné dětské nemoci, jako je nachlazení, infekce močových cest nebo virové onemocnění s vyrážkou, a to zejména v případě, že má dítě teplotu. Dalším důvodem způsobujícím třepení nehtů je dětská slintavka a kulhavka, která může dokonce způsobit uvolnění nehtů. Zároveň se mohou objevit příznaky, které zahrnují vředy v ústech a typickou vyrážku postihující nohy a ruce. Další příčinou bývá plísňová infekce, která vesměs ovlivňuje jen jeden nebo dva nehty. Projevuje se nažloutnutím nehtového lůžka a ztluštěním nehtů. Nehty jsou odrazem celkového zdravotního stavu dítěte a dlouhodobé problémy mohou být například indikátorem anémie, která vzniká z nedostatku železa. Také se mohou objevit problémy se štítnou žlázou nebo jiná metabolická či genetická onemocnění. Specificky vzácné genetické onemocnění je ektodermální dysplazie, která způsobuje abnormalitu nehtů. Je důležité říci, že, ve většině případů není při třepení nehtů žádný důvod k obavám, pokud je však problém dlouhodobý, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý je to ekzém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Co je to modeláž nehtů

Modeláž nehtů je úprava nehtů do požadovaného tvaru, délky, barvy a hlavně i odolnosti každodenní námahy a poškození či opotřebení.

Zdroj: Modeláž nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Richtrova.

Dobrý den ,měla bych dotaz ,muj pes měl bradavici kousek od čumáku,jenže přišel pán a myslel si že je to klíště a utrhl jí to,muže se něco stát?!Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrozí zde infekce kůže, protože pejsek čichá všude kolem a může si ránu infikovat.
Kupte v lékárně desinfekční roztok Solutio Novikov a tím ránu potřete. Vytvoří se tak zelená ochranná vrstva, která zabrání vniku infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Nebezpečné lokality s plísní

Plíseň se drží v horkém a vlhkém prostředí, proto je nejčastěji v saunách a v bazénech. Ale nachází se i ve sportovní obuvi, veřejných sprchách, hotelových pokojích a dalších místech, která nabízejí optimální možnosti infekce.

Sauna a plísňová onemocnění nehtů

Do sauny jde téměř každý na boso bez přezutí, v těchto místech se plíseň vyskytuje nejvíce. Použití pantoflí poskytuje jednoduchou a účinnou ochranu.

Plísňová onemocnění při sportu

Sporty, jako je tenis, horolezectví, jízda na koni, hra fotbalu a turistika patří ke sportům, ve kterých se nosí pevná a uzavřená obuv, která je ideálním místem pro vznik plísně, protože noha je propocena a po námaze. Krom toho se mohou tvořit v důsledku fyzické aktivity malé slzy nebo jiná zranění nehtů, které jsou ideálním vstupním místem pro plíseň. A dalším místem v této oblasti jsou společné sprchy, které sportovci využívají po sportu a spoléhají na ně, že jsou čisté.

Cestování a plíseň nehtů

Při cestování nejčastěji narazíte na plíseň v hotelových pokojích a tamních sprchách, protože se tam opravdu často nacházejí mykotické patogeny. Doporučuje se nošení přezůvek, aby se zabránilo nákaze.

Plíseň v domácnosti

I ve své vlastní domácnosti můžete chytit plísňovou infekci nehtů. Jestli máte člena rodiny, který má plíseň nehtů, tak se jedná o další možnost přenosu. Ale nejčastějšími oběťmi plísní nehtů jsou lidi s oslabenou imunitou, jedná se o staré lidi a lidi s cukrovou.

Plíseň z povolání

V některých profesích, jako jsou dělníci, řemeslníci, zahradníci, lesníci a další, by měli používat solidní obuv. Ale i s pevnou obuví a potícími se nohami se produkuje vlhko a teplé klima, které je ideální pro plíseň. U těchto profesí je třeba pravidelná kontrola lékařem, abyste se ujistili, zda nemáte plíseň nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Diagnóza plísně

Plísně, které způsobují infekci nehtů, se nacházejí v našem prostředí, protože se mají rády teplo a vlhko. Normální zdravý nehet není infikován tak snadno, ve většině případů vzniku plísňové infekce za to může oslabení imunitního systému, různé nemoci nebo poranění nehtu. Rozpoznání plísně je jednoduché, protože je změněna barva nehtu, který se může také začít drolit. Pokud máte plísňovou infekci, tak je nutná léčba. Lékař diagnostikuje plísňovou infekci pod mikroskopem ze vzorku nehtu nebo za použití plísňové kultury.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

Plíseň nehtů

Většinou postihuje muže než ženy, nebo starší lidi, u mladých lidí je jen malá pravděpodobnost výskytu.

Vlastnosti nebo faktory zvyšující riziko plísně nehtů

  • snížený krevní oběh,
  • pomalu rostoucí nehty,
  • rodinná anamnéza plísňové infekce (genetika),
  • silné pocení,
  • pracovní prostředí (vlhkost),
  • ponožky a boty, které brání větrání,
  • chůze naboso ve vlhkých veřejných prostředích (bazény, tělocvičny a sprchy),
  • předchozí zranění, infekce na kůži nebo nehtech,
  • cukrovka, AIDS, cirkulační problémy, oslabený imunitní systém,
  • těsná obuv,
  • cvičení, která způsobuje opakované drobné trauma na hyponychium (kde se prst váže k nehtu)

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Plísňová infekce nehtů

Plíseň nehtů patří k nejčastějším onemocněním nehtů. Vyskytuje se čtyřikrát častěji na nehtech nohou než na nehtech rukou. Původci nemoci číhají doslova všude, dokonce i doma mezi čtyřmi zdmi. Mnoho lidí mívá tento problém, ale nemoc je často dlouho nerozpoznána. A bohužel ani ti s vážnou infekcí nehtů ne vždy vyhledají lékařskou pomoc. Přitom je plíseň nehtů více než pouhý kosmetický problém a nutně potřebuje odborné lékařské ošetření a léčbu.

Nebezpečí nákazy nehtů plísněmi je vysoké. Už i malé poškození nehtu nebo kůže kolem nehtu stačí k tomu, aby došlo k infekci. Plísně, obvykle skryté v šupinkách kůže, číhají skutečně téměř na každém kroku – především v teplém a zároveň vlhkém prostředí, jakými jsou například bazény, rošty ve sprchách, sauny, zahrada, kůže zvířat, setkat se s nimi můžeme i doma. Často plísni nehtů předchází plísňové onemocnění kůže nohou. Vývoj plísně podporuje nošení gumových rukavic nebo neprodyšných bot, například gumových holínek, lyžařských bot nebo jiné sportovní obuvi z plastických materiálů, neboť houbám (většinou dermatofytům nebo kvasinkám) se obzvlášť dobře daří ve vlhkém a teplém prostředí. Také kousání nehtů a nedostatečná péče o nehty jsou častými příčinami. Riziková jsou některá povolání (malíři, lakýrníci nebo kadeřníci), kteří pracují s rozpouštědly nebo jinými chemickými látkami, které poškozují kůži i nehty. Do skupiny silně ohrožených lidí patří také lidé trpící cukrovkou, osoby s onemocněními kůže nebo s oslabenou imunitou. U pacientů s cukrovkou se může vyvinout rovněž necitlivost na chodidlech. V tomto případě se jedná o poškození nervů (polyneuropatie).

Plíseň nehtů

Zde je článek, který podrobně rozebírá plíseň nehtů.

Plíseň nehtů – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy plísně nehtů.

Zdroj: Kožní nemoci

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Preventivní opatření proti plísni nehtů

Každý, kdo již někdy trpěl mykózou nehtů, tak je stále ohrožen, protože může dostat plíseň nehtů znovu. Doporučuje se pravidelné prozkoumávání nehtů, ke zjištění zda už nevznikají nějaké další nové příznaky plísňové infekce.

Hygiena proti plísni nehtů

  • Do veřejných míst, jako jsou bazény, sauny, hotelové pokoje, choďte jen v pantoflích.
  • Pravidelně měňte ručníky a perte je aspoň při 60°C.
  • Na sušení nohou používejte pouze vlastní ručníky.
  • Ujistěte se, že máte suché nohy, hlavně mezi prsty.
  • Používejte tenké, prodyšné bavlněné ponožky, ve kterých se nohy tak snadno nepotí.
  • Měňte své ponožky denně.
  • Své boty měňte jak je to možné.
  • Pravidelně dezinfikujte svou obuv.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Ukázky modeláže nehtů

Modeláž nehtů a výsledek této práce si můžete prohlédnout jak na fotografiích, tak na videu, které vám modeláž přiblíží.

Zdroj: Modeláž nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP