Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POBYT U MOŘE PO CHEMOTERAPII A OZAŘOVÁNÍ

OBSAH

Ozařování a alkohol

Tvrdý alkohol by se během radioterapie neměl požívat. Při ozařování je potřeba konzumovat antioxidanty, které obsahuje i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství.

Zdroj: Ozařování

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO ODSTRANĚNÍ DĚLOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Chlumová.

Dobrý den,

chci se zeptat, zda moje mamka má nárok na lázně. Je po komplexním odstranění dělohy pro karcinom endometria. Je jí 50 let a je téměř 3 měsíce po operaci.

K této situaci má ještě postiženého syna - dětský mozková obrna a autismus, který momentálně je také nemocný a zároveň má velmi časté záchvaty agrese, které naštěstí zatím jsou pouze vůči jemu samotnému nebo vybavení domu.

Mamka je z toho již hodně psychicky vyčerpaná což nepřispívá k léčení po této náročné operaci.

Chtěli jsme aby si jela odpočinou do lázní, ale gynekolog jí řekl, že to asi na vzp neprojde jelikož není dle věku v tzv. produktivním ženském věku.

Neexistuje možnost jak jí do lázní dostat? Opravdu by jsme potřebovali aby si odpočinula. Na koho by jsme se měli případně obrátit?

Děkuji moc

Chlumová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lydie.

Měla jsem podobné problémy - kompletní hysterektomie pro maligní lymfom a mám také syna s Asperger. syndromem, což je forma autismu.Poukaz na lázeňskou léčbu mi vystavila praktická lékařka na doporučení onkologa, protože jsem absolvovala chemoterapii, biologickou léčbu a ozařování 2010. Do dvou let od skončení léčby by se mělo nastoupit do lázní, aby léčba měla efekt. Tehdy trval pobyt 21 dnů, ale na místě jsem požádala o prodloužení a bez problémů mi vyhověli. Jsem přesvědčená, že na lázeškou léčbu má Vaše maminka rozhodně nárok, buď z onkologického nebo gynekologického hlediska. Dnes trvá pobyt v lázních 28 dnů. Nenechte se odbýt. Také jsem musela onkologa o doporučení žádat. S pozdravem Lydie

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Barvení vlasů po chemoterapii

Při imunosupresivní léčbě často dochází ke ztrátě vlasů, které se po skončení chemoterapie znovu obnoví. Obnova je však pomalá a je třeba hýčkat každý vlásek. Proto i při jejich barvení je třeba dbát zvýšené opatrnosti a v domácích podmínkách zvolit raději tónování. Barvení vlasů po chemoterapii je možné, ale měl by ho provést profi kadeřník, neboť hrozí, že barva bude reagovat s novými vlasy a pokožkou atypicky. Může vlasy popálit nebo chytnout do špatného odstínu nebo vyvolat neočekávanou, alergickou reakci a proto je lepší mít odborníka při ruce.

Zdroj: Barvení vlasů nebo raději tónování

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Klímová.

Dobrý den, jsem 3 měsíce po chemoterapii a 3 dny po ozařování a stále mě bolí v kříži a kolena i kyčle , tak neví jestli to je následkem onkologické léčby rakoviny prsu

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Alkohol při ozařování

Při ozařování se doporučuje konzumace antioxidantů, které obsahuji i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství. Tvrdý alkohol se nedoporučuje.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Bartoníková.

Jsem po léčbě rakoviny prsu, 5 měsíců po chemoterapii a 2 měsíce po ozařování. Mám stále bolesti kostí, kloubů, zad a to hlavně v noci.Prodělala jsem při chemoterapii herpes zofer v zádové oblasti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Ano jsem také pět měsíců po chemoterapii a začaly mě bolet kosti ,záda ,a hlava i zlomenina . Co s tím ? Děkuji Dalibor

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Barvení vlasů po chemoterapii

Ženy po chemoterapii by se neměly stresovat svými vlasy, pokud zatím nejsou po nemoci takové, jaké by si přály mít. Chce to jen trochu trpělivosti a času, než se vše vrátí k normálu. Domácí barvení vlasů po chemoterapii se nedoporučuje, protože barva může chytnout špatně nebo může vlasy a pokožku poškodit. Před barvením si nikdy nemyjte vlasy, protože pokožka hlavy je chráněna alespoň přirozenou vrstvou tuku. Barvu použijte až po konzultaci s odborníkem, který zhodnotí kvalitu vašich vlasů a doporučí vám tu nejšetrnější variantu vhodnou právě pro vaše vlasy.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ NA SLUNÍČKU PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Vaňková.

Dobrý den mám prosbu,manželka ukončila chemoterapii je možné odjet k moři a slunit se. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chemoterapie je velký zásah do fungování celého organismu a fundovaně může na vaší otázku odpovědět jen onkolog, který chemoterapii vedl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opalování na sluníčku po chemoterapii

Vypadávání vlasů po ozařování

Vypadávání vlasů je častým vedlejším účinkem u nádorů hlavy. Objevuje se po dvou až třech týdnech ozařování a bývá omezené na ozařovací pole.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NEUROPATIE PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Řičánek.

mám po chemoterapii neuropatii končetin.Gabapentin mně moc nepomáhá.Co by bylo lepší? Dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Položili jste si nebo svým lékařům někdy otázku, proč neuropatii máte nebo co je její příčinou? Bez vyřešení skutečné příčiny neuropatie končetin nepřináší užívání léků trvalé výsledky. Příčinou vzniku neuropatie jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u neuropatie jsou ničeny nervová spojení v nohou a rukou. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si neuropatii sami trvale odstranili, a žádné léky jste nepotřebovali. Konzultace zdarma na tel. 608 155 338.

Zdroj: diskuze Léčba neuropatie po chemoterapii

Následky ozařování prsu

Ozařování je většinou další fází léčby po prostém odstranění nádoru prsu. Léčba probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování. Čerstvý gel z aloe nanesený na postižená místa pomáhá ke zhojení kůže poškozené ozařováním.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ KŘÍŽKOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Šťastný.

Jsem po operaci levého kyčelního kloubu dne 2.1.2020. Pobyt by byl placen VZP. Bylo by možné zajistit pobyt u vás? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O lázeňské léčbě rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě návrhu vašeho ošetřujícího lékaře. Pojišťovna zároveň určí místo léčby, které potom kontaktujete telefonem a dohodnete si termín a úroveň ubytování. Nejdříve se tedy obraťte na svou pojišťovnu a potom na vybrané lázeňské zařízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Františkovy lázně křížkové

Obnova vlasů po chemoterapii

Ztráta vlasů (alopecie) je naštěstí dočasná, po ukončení chemoterapie dojde k obnovení vlasového porostu. Stupeň poškození pohlavních orgánů cytostatiky a s tím související funkční důsledky, stejně jako možná změna (reverzibilita) tohoto poškození, závisí na několika okolnostech, ale především na druhu a dávce podaného cytostatika. Pozdní následky po radioterapii se objevují po třech a více měsících od ukončení léčby (12 až 24 měsíců) a jsou neměnné (ireversibilní). Jedná se o některá orgánová poškození, vznik nežádoucích účinků radioterapie závisí do určité míry na dávce ozáření a ozařovaném místě, například oblast hrudníku, oblast malé pánve. Po ozařování místa s vlasovým porostem může být ztráta vlasů (alopecie) trvalá, někdy zůstává v ozařovaném místě i zvýšená pigmentace kůže.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirekjanousek.

dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Dieta při ozařování prostaty

Dieta či předem stanovený jídelníček neexistuje, postupuje se individuálně. U protonového ozařování je však před každým ozařováním nutná následující příprava: vyprázdněná stolice, plný močový měchýř (vypít obrovské množství tekutin před každým ozařováním). Tento postup je zapotřebí, aby orgány ve vašem těle byly vždy nastaveny pro ty nejlepší účinky cíleného ozařování.

Zdroj: Ozařování prostaty

Diskuze

V diskuzi STAVY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rybková.

Dobrý den, čeká mě chemoterapie, našla jsem si v pravém prsu bulku velikost 24x24x13mm. Můj postup je chemoterapie ,operace a ozařování. Čeká mě bio-CHT AC/T + Herceptin. Mám prosbu, mohu k této léčbě užívat Wobenzyn. Moc děkuji za odpověď. Rybková Marie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stavy po chemoterapii

Příznaky

Různé protinádorové léky vykazují různou míru neurotoxického působení.

Zdroj: Léčba neuropatie po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Karlíková.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možno si rezervovat termín pobytu už teď
, chtěli bychom jet s manželem až koncem října a během listopadu 2023.Návrh na KLP bychom chtěli podat během 14 dnů. Manžel je po komplikované reoperaci kyčelního kloubu, s následným poškozením tibiální částí ischiadiku, a žilní trombozou ve druhé končetině. Já se dlouhodobě léčím s vysokým Tk,jsem po operaci obou kolenních kloubů, a léčím se v psych. ambulanci pro endog. deprese.
Prosím o odpovědˇ a předem velmi děkuji. Zuzana Karlíková
Sobětuchy 71
537 01 Chrudim
tel. 725 684 416

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lázeňský pobyt si můžete rezervovat až po schválení návrhu vaší zdravotní pojišťovnou. Dříve si můžete rezervovat pobyt pouze jako samoplátce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Františkovy Lázně hrazené pojišťovnou

Co je zakázáno při ozařování

Podávání vysokých dávek antioxidantů může vést ke snížení pozitivních účinků radioterapie. Při ozařování v oblasti krku je zakázáno kouření, pacient nesmí jíst kořeněná či tuhá jídla, nesmí konzumovat alkohol. Zcela nevhodné je úplně měnit jídelníček, například vynechat maso, držet hladovku.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Poradna

V naší poradně s názvem BRNO PAN MGR OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Skoupá.

chci se zeptat pana mgr Pleskače, co mohu užívat, nebo který čaj pít na potíže se střevy

(mám průjmy, křeče, v roce 1992 jsem prodělala gyn. operaci, chemoterapii a
ozařování, v roce 1976 jsem prodělala operaci žlučniku, nyní vyšetření
jater ultrazvukem bylo v pořádku) jsem nar. v roce 1946

děkuji Vám za odpověď

Jarmila Skoupá, Brno

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Problémy se střevy, jako je průjem a křeče, mohou souviset s absencí žlučníku. Po takové době od operace žlučníku se může ve střevech vyvinout nerovnováha střevní flóry a ta pak způsobuje tyto obtíže. Jako první volbu bych doporučil koupit si probiotika na 30 dní a pravidelně je každý den užívat. Pokud po měsíci nepocítíte žádné zlepšení, tak další volbou by měla být návštěva gastroenterologie. Tam vám pak řeknou další možnosti léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brno pan mgr otec pleskač

Opětovný růst vlasů po chemoterapii

Naštěstí je ztráta vlasů u většiny lidí, kteří podstupují chemoterapii, dočasná. Jak dlouho trvá, než vlasy dorostou, se liší od člověka k člověku. Chloupky mohou začít znovu růst, i když stále podstupujete chemoterapii nebo hned po ukončení léčby. Mnoho lidí uvádí, že zaznamenávají růst vlasů přibližně čtyři až šest týdnů po ukončení léčby.

Když vlasy a chlupy dorostou, připravte se, že mohou mít jinou strukturu nebo možná i jinou barvu, než byla před zahájením léčby. Pokud jste například měli rovné vlasy, mohou vám znovu narůst kudrnaté. Někteří lidé také zjistí, že jim vlasy šednou a až po několika měsících se jim vrátí jejich přirozená barva.

Při opětovném růstu vlasů po chemoterapii používejte jemný šampon a kondicionér. Možná budete chtít barvit vlasy po chemoterapii, zvláště pokud vaše nové vlasy dostaly barvu, která se vám nelíbí. Prvních šest měsíců je třeba počkat s chemickými procesy, jako je trvalá nebo barvení vlasů, protože nové vlasy jsou stále křehké a pokožka hlavy je stále velmi citlivá. Poškození vlasů může také způsobit použití vysoušeče vlasů nebo kulmy/žehličky. Poraďte se se svým onkologem a dermatologem, aby vám na toto téma lépe poradili.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Vedlejší účinky ozařování

V důsledku ozařování se mohou u některých pacientů objevit obtíže jako zvýšená únava, snížená chuť k jídlu a bolesti hlavy. Po ukončení léčby tyto obtíže většinou ihned mizí. Pacienti, kteří na počátku ozařovací kúry ještě mají vlasy, je ztrácejí po dvou až třech týdnech ozařovaní, a to v místech ozařovaných polí na hlavě. Pokud si pacient na začátku ozařování objedná paruku nebo příčesek, mohou být tyto pomůcky hotovy v okamžiku, kdy se vypadávání vlasů začne objevovat. Vypadávání vlasů je většinou dočasné, někdy je ztráta vlasů trvalá. Vliv na to má i podaná dávka záření. V závislosti na umístění ozařování v lebce se mohou u pacienta objevit i problémy s viděním či sluchem. Tyto obtíže většinou po ukončení ozařování mizí. Pozdními průvodními jevy po léčbě ozařováním jsou poruchy paměti a schopnosti koncentrace. Vznikají 1–3 roky po léčbě a často dlouhodobě přetrvávají.

Pacient, který prodělal operaci a ozařování, nebo pouze ozařování mozkového nádoru, zůstává i nadále po celý život pod kontrolou odborného lékaře.

Zdroj: Ozařování mozku

Levné šátky a šály

Šátky, šátečky, šály, plédy a pašmíny jsou fantastické doplňky každé ženy. Dokážou zázraky, a nadto zahřejí vaše zmrzlá záda, krk či hlavu. Šátky levně můžete koupit zde.

Zdroj: Dámské šátky na hlavu po chemoterapii

Periferní senzorická polyneuropatie po chemoterapii

Podkladem je axonální poškození silných anebo tenkých nervových vláken, a to dle příslušného preparátu buď senzitivních, autonomních, nebo motorických. Mezi neurotoxická cytostatika patří zejména platinové deriváty, taxany, vinca-alkaloidy. Poškození nervů mohou ale také působit biologika, jako jsou inhibitory proteazomového komplexu a thalidomid. Většina polyneuropatií indukovaných chemoterapií (CIPN) je alespoň částečně reverzibilních, některé léky (například thalidomid) však mohou nervová vlákna poškodit nenávratně. Rozvoji neuropatie lze předcházet správnou indikací neurotoxické chemoterapie se zohledněním preexistující polyneuropatie a jejích rizikových faktorů. Stav periferního nervového systému je během protinádorové terapie nutné monitorovat a při výskytu relevantních klinických symptomů redukovat dávku či změnit aplikované léčivo.

Zdroj: Léčba neuropatie po chemoterapii

Délka ozařování prsu

Délka ozařování prsu je individuální. Ozařování probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování.

Ozařování nádoru je jednou z nejstarších onkologických léčebných technik. Působí na nádorové buňky tak, že zahynou nebo ztratí schopnost nekonečného množení. Dnes se využívá jako doplněk operace, a to zásadně po operaci, kdy se v prsou předpokládá minimum zbylých patologických buněk. V tom případě je efektivní. Nemůže však nikdy nahradit operaci, protože samo o sobě není schopné rakovinu vyléčit.

Radioterapie se indikuje:

  • po záchovných operacích (je-li odstraněna jen část prsu, zvyšuje se riziko recidivy);
  • u pokročilejších nádorů (u nádorů větších než 4–5 cm hrozí i po odstranění celého prsu znovuobjevení onemocnění na hrudní stěně);
  • vždy při zasažení podpažních uzlin;
  • ve specifických případech vyznačujících se vysokým rizikem návratu onemocnění.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Vedlejší účinky ozařování krku

Samotná terapie zatíží už i tak oslabený organismus. Jako vedlejší účinek radioterapie pacienti často udávají únavu, nechutenství, hubnutí a obecně špatný stav.

Protože ozařování proniká pokožkou, vedlejší účinky terapie jsou zde nejviditelnější. Typickým příznakem na zasaženém místě je vysušení, svědění, ale i ztráta ochlupení a vlasů. Kvůli zmírnění kožních problémů se v této době nedoporučuje používání mýdel s umělými přísadami, parfémů a jiných kosmetických přípravků. K mytí jsou nejlepší neutrální přípravky z přírodních složek, například organická mýdla. Na zmírnění podráždění a pálení mohou pomoci obklady se studenou vodou a chlazení pokožky. Je velmi důležité vyhýbat se po chemoterapii slunečnímu záření. Ani po uplynutí jednoho roku se nesmí citlivá pokožka opalovat. Vypadávání vlasů je pouze přechodné, ale opětovný růst začne pomalu.

Pokud se paprsky ozařování dotýkají i sliznice, která obklopuje duté orgány, může v těchto místech vzniknout vyschnutí. Mezi časté vedlejší účinky ozařování hlavy nebo krku patří poruchy tvorby slin a také (dočasná) ztráta chuti a čichu. Typickým příznakem jsou i těžkosti s polykáním, což může dohromady s nechutenstvím vést k výrazné ztrátě hmotnosti. Proto v těchto případech lékař předpisuje léky, které podporují chuť k jídlu, a je potřebné zvýšit i příjem vitamínů a živin. Ozařování zvyšuje riziko dehydratace, a proto se doporučuje zvýšený příjem tekutin. Vedlejším účinkem radioterapie je také zánět sliznice, který se týká jícnu, ústní dutiny, žaludku a střev.

Dehydratace se může objevit nejenom při ozařování hlavy a krku, ale i po radioterapii, která se týká trávicího systému. Příčinou je průjem, který je v každém případě potřeba léčit. Řešením může být užívání probiotik a ještě lépe synbiotik, která obsahují probiotické bakterie i prebiotika. Italští vědci zjistili, že díky podávání mléčných bakterií se průjem jako následek ozařování objevuje méně často. Dobrým řešením je i zvýšený příjem vlákniny rozpustné ve vodě (pektin, inulin, betaglukan), které se nacházejí zejména v banánech, jablkách, artyčoku, hruškách, červené řepě, ovsu a dýni na pečení. V případě průjmu je potřeba vyhýbat se mléčným výrobkům a kofeinu.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP