Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POCIT TĚŽKÝCH NOHOU A RUKOU

OBSAH

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi ZAVODNĚNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli má někdo zkušenosti ze zavodnění nohou a kolen a kotníků,byla jsem u lékaře sice mi napsal léky,ale neustupuje mi to,mám nohy těžké napínající,hlavně večer,trvá mi to zhruba měsíc a příbírám i na váze,máte-li někdo s tím zkušenosti,prosím o radu s tímto problémem. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, měla jsem dlouhou dobu stejný problém jako vy. Oteklé nohy v kotnících, pocit těžkých nohou a do toho sedavé zaměstnání a braní antikoncepce. Nechala jsem si u Dr udělat kompletní vyšetření a vyšlo mi velké množství vody v těle. V lékárně mi doporučili H2Out Forte, tak vyzkoušejte.

Zdroj: diskuze Zavodnění nohou

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Měla jsem oteklé nohy a pořád pocit těžkých nohou.. Kámoška mi doporučila ať si koupím nějakou mast, která obsahuje kaštan koňský.. Tak jsem googlila a nejlepší recenze jsem našla na právě zmíněný Priessnitz žilní. Koupila jsem si mazání na žíly a ulevil mi :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou)..
Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Zdroj: diskuze Oteklé nohy

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kůdelová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou příčinu může mít pocit chladu a neurčitý pocit, jako brnění na hřbetech rukou a nártech nohou- přechází to až do prstů. Přitom končetiny mám teplé. Projevilo se to, když jsem v klidu seděla doma, trvá to nadále. Občas mívám problémy s bederní páteří a byla mi před několika lety diagnostikována tetanie. Beru hořčík a na cévy Detralex, kompresivní punčochy nosím. Poraďte, prosím. Děkuji H.K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém s divným pocitem na hřbetu ruky a na nártech bude mít souvislost s žilním onemocněním, které léčíte pomocí Detralexu. Nejvhodnější by bylo tyto příznaky konzultovat s lékařem - kardiologem. Ten může provést několik testů, kterými zjistí příčinu a doporučí další postup. Sama si můžete pomoct zařazením zdravého pohybu do svého každodenního harmonogramu. Pohybem rozproudíte krev a budete také posilovat cévní stěny a tím by se mohly tyto problémy zmírnit. Stejně tak by mohla být prospěšná i sauna, včetně ochlazení studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění končetin

Příznaky alkoholické polyfunkční neuropatie

U porušených nervů dochází ke zpomalení vedení vzruchu (axonálního transportu). Tento defekt zahrnuje jak motorovou (pohybovou), tak i senzitivní (citovou) složku nervového systému. Zpočátku se nemoc projevuje mravenčením dlaní a plosek nohou, které postupně přechází v bodavou bolest. Nemocný trpí pocitem necitelnosti a hůře provádí jemnou motoriku. Často popisuje, že má pocit, jako by měl na rukou tlusté rukavice. Později dochází také k poruchám motoriky. Svalová hmota končetin atrofuje (ubývá) a kůže je mramorová a lesklá. Tyto změny vedou k narušení hmatových schopností a také ke zhoršení chůze. Pacient tak často zakopává, při chůzi nezvedá dostatečně nohy.

Zdroj: Polyfunkční neuropatie

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOK NOHOU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.

mám už dva roky otoky nohou,je to divný otok mě to spíž připadá ,jako od propadlé klenby příčné a je to pocit jako když mi něco tlačí na chodidla .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otok nohou .

Prevence

Protože příčina dyshidrózy je obecně neznámá, neexistuje žádný osvědčený způsob, jak tomuto stavu zabránit. Můžete pomoci předejít vzniku vodnatých puchýřků tím, že budete zvládat stres a vyvarujete se vystavení kovovým solím, jako je kobalt a nikl.

Zde jsou uvedeny některé správné postupy péče o pokožku, které mohou také pomoci chránit pokožku:

  • Používejte jemné čisticí prostředky a vlažnou vodu k mytí rukou a osušení rukou;
  • Pravidelně pokožku zvlhčujte;
  • Používejte ochranné rukavice.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ VYRÁŽKA KOŽNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Vaněk.

Začaly se mi dělat boláčky na hlavě, na krku. Potom se mi udělaly červené fleky na těle. Zejména na bocích, na vnitřních částí rukou. Podle vzhledu to vypadalo podobně jako opařenina. Nejhorší bylo svědění, které se nedalo vydržet. Žádné mastičky nepomáhaly. Předcházelo tomu - pocit únavy, úzkosti a deprese, bolest nohou, pocit "vybitých baterek". Dle mého soudu šlo o snížení funkce imunního systému a toxikaci organismu.Tak jsem začal brát Ostropestřec mariánský. Trvalo to téměř měsíc, než to začalo ustupovat.
Máte někdo s něčím podobným zkušenosti, prosím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

Dobrý den, v pátek jsem začala užívat ostropestřec mariánský a v sobotu jsem se mi po celém obličeji udělaly červené pupínky, nejvíc na čele a okolí pusy. Užívám ještě antibiotika tak nevím jestli to není redakce i k nim. Ostropestřec jsem vysadila a zkusím ho začít užívat až po dobrání antibiotik. Budu doufat, že pupínky zmizí co nejdříve.

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský vyrážka kožní

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Mravenčení nohou z cukrovky

Získané polyneuropatie jsou častější než vrozené. Nejdůležitějšími příčinami jsou přitom diabetické, alkoholově-toxické i uremické polyneuropatie. Při diabetické polyneuropatii dochází k poškození nervů – pravděpodobně následkem chorobných změn malých cév, které je zásobují (čili následkem takzvané mikroangiopatie), – jakož i k poruše látkové výměny sorbitolu. Objevuje se zejména v nohou a chodidlech, projevuje se poruchami senzibility, mravenčením nebo pocitem „dřevěných“ nohou, pálením, křečemi v lýtkách a slabostí svalů. Autonomní polyneuropatie (spoluúčast vegetativního nervového systému) se projevuje poruchami srdečního rytmu, poruchami regulace krevního tlaku spojenými se závratěmi a nevolností, poruchami vyprazdňování žaludku, poškozením střevní peristaltiky průjmem nebo zácpou, poruchami vyprazdňování měchýře a impotencí.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem ZNAMÉNKA NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,už několik let mám toto znaménko na noze.Řekla bych že se mi objevilo v dospívání,nyní mi je 33 let a obávám se čím dál více.Pod kůži je to možná do 2 cm velké a tvrdé,jako by kulatý útvar.Na vrchu je to ohraničené a uvnitř trošinku bílé,mění to barvu podle roč.období.V létě fialové až hnědé,v zimě světlé,do běla.Není to hladké,uprostřed jak bradavička.Po prázdninác s přítelem plánujem miminko a tak se obávám čím dál víc.Mnoho let jsem čekala na tuto krásnou chvili.Znaménko mě někdy pobolívá,málokdy.Jinak mám potíže od dospívání s žílamy.Po nohou tzv. metličky myslíím.Špatně se prokrvuji,neustále studené končetiny a občas pocit těžkých nohou.Písnete mi svůj názor prosím?Děkuji sl.Lenka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě to nebude nic vážného. Pro jistotu raději zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit dermatoskopem. Tím se přesně odhalí povrchová struktura a rovněž se zadokumentuje stav znaménka pro porovnání při dalším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znaménka na kůži

Bolest nohou a alkohol

Toxická polyneuropatie u alkoholiků vede chybnou výživou a nedostatkem vitamínů k poškození takzvaného předního rohu míchy a následně k symetrickému modelu zachvácení. Symptomy jsou: výpadek reflexů, atrofie svalů nebo úbytek svalů, především svalstva lýtek, jakož i snížení vnímání a tlaková bolest lýtek. Diagnóza je potvrzena důkazem o alkoholismu i jinými orgánovými poškozeními. V pokročilém stadiu může být zredukována rychlost nervové vodivosti. V EMG (elektromyografie) lze rozeznat patologické změny.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem MALÉ NEHTY NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Jánský.

Dobrý večer můj syn 15 let má malé hehty jak na rukou i nohou co je to za příčinu a jak srovnat jeho vývinu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když má někdo od narození malé nehty, tak je to nadosmrti. Je potřeba si na to zvyknout. Některé věci půjdou s těmito prsty vykonat hůře. Rovněž je u těchto prstů zvýšená zranitelnost, protože nehet nechrání konce prstů. U dětí s malými nehty je důležité zamezit okusování nehtů. Lidé s malými nebo krátkými nehty mívají analytické schopnosti a bývají perfekcionisté. Tito lidé mívají schopnost vizualizovat, artikulovat, vnímat nebo vyřešit složité i nekomplikované problémy s tím, že jejich rozhodnutí jsou rozumná s ohledem na dostupné informace. Mezi dovednosti lidí s malými nehty často patří schopnost uplatnit logické myšlení při řešení složitých problémů. Perfekcionisté neodolatelně a neustále prahnou po nedosažitelných cílech a míra jejich sebevědomí závisí na produktivitě a úspěchu. Tlačí sami sebe k dosažení nereálného cíle, což nevyhnutelně vede ke zklamání. Perfekcionisté bývají velmi sebekritičtí, když se jim nepodaří splnit své standardy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Malé nehty nemoc

Časté mravenčení v rukou a nohou

Máte-li tyto potíže natolik často, že je vnímáte jako téměř trvalé, převažující v čase dne (nebo noci), anebo Vám dokonce brání ve vykonávání činností, které pro Vás do té doby byly běžné, mohlo by se jednat také o nedostatek hořčíku; můžete jej doplnit, doporučuje se společně s vápníkem v poměru 2:1 (a se zinkem). Nicméně je třeba především vyloučit postižení periferních nervů: objednejte se proto na kontrolu u specialisty-neurologa (přes svého praktického lékaře). A... dlouho toto vyšetření neodkládejte!

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem MUCHNIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Glosová.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se pozná že mám s tímto druhem hmyzu problémy ve svém těle?. Po těle mám asi 6 strupů ale mám fotografii a jasně vidím nožičky a tělo. Po nocích mi otečou prsty na nohou, prsty na rukou mám kompletně červené. Po blížím zkoumání jsem zjistila že po nohou mám jakési puchýřky ve stejném tvaru a když je po stranách zmáčknu tak tak se mi zdá že vidím nějakého brouka. Ještě jedna věc již párkrát se mi stalo že jsem cítila jak na mně něco leze, ale nelezlo. Předchází tomu silné brnění rukou a nohou. Může toto způsobit muchnička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muchnička je malá muška, která létá v létě. Teď v zimě se volně nevyskytuje. Vaše problémy můžou způsobovat blechy nebo štěnice. Pro přesné určení je třeba hmyz lépe prozkoumat lupou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muchnička

Příznaky periferní neuropatie

Periferní neuropatii charakterizují pálivé, řezavé a palčivé bolesti nohou. Tato neuropatie se projevuje pocitem neklidu v nohou, někdy mravenčením prstů. Bolesti jsou většinou v klidovém stavu a při zátěži se mírní. Často vyžadují léčbu analgetiky a hypnotiky a výrazně snižují kvalitu života. Přidává se svalová slabost a zhoršená kloubní pohyblivost nohou, ale i dalších tělesných partií.

Dalším projevem neuropatie je ztráta citlivosti v nohou. Diabetik necítí tlakovou bolest ani bolest při vznikajícím zánětu. Je ohrožen rozvojem hlubokých akutních zánětů až odumíráním tkání. V závažných případech může lékař přikročit i k amputaci končetiny.

Periferní neuropatie:

  • Postihuje hlavně dolní končetiny, méně často ruce.
  • Projevuje se mravenčením a sníženou citlivostí prstů či celých končetin, k večeru a v noci se může objevovat pocit pálení a bolest.
  • Hlavní hrozbou jsou poranění, ta se totiž kvůli současné přítomnosti diabetické angiopatie často špatně hojí, komplikují se infekcemi a mohou vést až k amputacím končetiny.

Je důležité pravidelně si prohlížet nohy, nosit pohodlné boty a dávat pozor při pedikúře.

Zdroj: Neuropatie nohou

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA NOHOU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada .

Manželovi moc pomohla na plíseň na nohách "obyčejná" voda z mrtvého moře. Je to přírodní plné minerálů, tak by to mohlo pomoci i na na nehty na rukou. morespa.cz/obchod/ba…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Prosím Vás a jak jste tuto vodu používala? Můžete nám poradit? A to jste se té plísně úplně zbavila?

Zdroj: diskuze Plíseň na nohou diskuze

Příčiny

Končetiny, a zvláště prsty, jsou vždy o něco chladnější než zbytek těla, protože krev nejdříve putuje přes srdce, mozek, plíce a další důležité orgány a až poté se dostává do končetin. Rozvod krve až do nejvzdálenějších míst těla je náročný. Pokud jsou vaše prsty stále studené, jde o problém, který má vašemu tělu něco signalizovat. Důvody studených prstů mohou být různé. Nejčastěji to bývají problémy s oběhovým systémem, psychické poruchy, anémie, nedostatek vitamínu B12, nízký krevní tlak, stres, léky či kouření.

Zdroj: Pocit nedokrvených rukou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP