PODĚKOVÁNÍ SMUTEČNÍM HOSTŮM je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Pro smuteční řeč je velice těžké napsat několik slov, a člověk ani často neví, kde začít. Doporučují se stručné proslovy, žádné životopisy. Řeč má být stručná a zapamatovatelná, vždyť zemřelého všichni zúčastnění znali. Mluvčí z rodiny ví, o kom hovoří, a je úplně jedno, zda na něco zapomene. Osobní, srdečná a emocionální smuteční řeč přispívá k tomu, že si milovaného člověka pozůstalí živě vybaví a poslední rozloučení se stane jedinečným.
Osnova
Poděkování
Oslovení
Jak dotyčný/á zemřel/a (po dlouhé nemoci, náhle, stáří a podobně).
Pochopení bolesti pozůstalých a myšlenka, že když někdo zemře, tak vzpomínky nemizí.
Z kolika dětí byl/a zesnulý/á, z jakých poměrů (v případě, že byl/a chudý/á – pocházel/a z prostých poměrů, bohatý/á – měl/a hojný život obohacený nejen cennostmi, ale hlavně láskou...).
Kolik měl/a dětí a koho tady zanechal/a.
Dobré vlastnosti a skutky, jestli byl/a v nějakém sdružení, spolku, sportovním týmu, v čem vynikal/a a čím se kupříkladu živil/a.
Nakonec přidat verš nebo krátkou píseň
Podklady pro profesionální smuteční projev:
Jméno a příjmení zesnulého/zesnulé, věk
Datum a místo narození
Jména rodičů zesnulého/zesnulé
S kolika sourozenci zesnulý/zesnulá vyrůstal/a, popřípadě jména
Poslední zaměstnání
Jméno manžela/manželky, kolik let trvalo manželství
Pokud je vdovec/vdova, úmrtí manžela/manželky
Počet a jména dětí
Počet a jména vnoučat
Počet a jména pravnoučat
Povahové rysy
Zájmy, záliby
Zvláštní poděkování rodiny někomu (například za péči)
Hotel Libuše je zrekonstruovaný lázeňský hotel ve středu města situovaný na okraji lázeňského parku. Lůžková kapacita objektu činí celkem 64 lůžek. Hostům jsou k dispozici 2 jednolůžkové pokoje, 28 dvoulůžkových pokojů a 3 apartmá. Všechny pokoje jsou vybaveny sprchou a WC, telefonem s přímou provolbou, ledničkou a barevným televizorem se satelitním příjmem. Na recepci vám rádi podáme veškeré informace týkající se všech léčebných pobytů a také kulturního i sportovního vyžití.
Stravování: Všem ubytovaným hostům slouží ke stravování restaurace v přízemí hotelu. Hosté, kteří nejsou omezeni žádnou dietou, si mohou vybírat z nabídky několika pokrmů.
Léčení: Veškeré procedury jsou zajištěny v objektu Centrálních a Letních lázní, které jsou od hotelu Libuše vzdálené přibližně 30 m.
Smuteční řeč je pravděpodobně asi jedním z nejsložitějších slohových útvarů právě pro jeho emocionální zaměření. Jistě není třeba zdůrazňovat, že smuteční řeč je určená na pohřby.
Při pohřbu se může rodina obránit na profesionálního řečníka, který ve svém projevu může vycházet z projevu, který mu připraví rodina, nebo může říct svou vlastní řeč. Většinou se pak jedná o univerzální projev, který jen doplní konkrétními událostmi ze života zemřelého.
Druhou variantou je, že na smuteční slavnosti promluví někdo z pozůstalých, většinou to bývají nejbližší příbuzní, kteří si svůj projev také sami připraví. Napsat smuteční projev není jednoduché. Vždy záleží na vztahu mluvčího k zemřelému a na přístupu, který řečník zvolí. V podstatě není přesně vymezené, jak musí projev vypadat, klidně může být i nekonvenční, základním pravidlem ale je, že by měl být plný opravdu upřímné účasti.
Je několik bodů, které by se v projevu asi měly objevit, ale myslím, že nejsou vždy podmínkou. Také je na řečníkovi, jakou jejich formu zvolí.
Při smuteční řeči není vhodné zdůrazňovat záporné vlastnosti zemřelého (pokud si to rodina vyloženě nepřeje).
Při smutečním proslovu by řečník měl jistě vyjádřit nejen soustrast pozůstalým, ale také by je měl ujistit o tom, že v tom nejsou sami. Měl by se snažit jim pomoci ulehčit v bolesti.
Řečníci se často ve svých projevech uchylují k různým neupřímným a prázdným klišé, které zesnulého nijak nepřiblíží a ani to na nikoho nezapůsobí. Naopak je vhodné využívat v projevu vzpomínky na život zemřelého a na jeho životní postoje.
Také je třeba si uvědomit, že smuteční projev je určen pro pozůstalé, ne pro zemřelého, proto by celý proslov měl směřovat k nim. Jim má tato řeč pomoci překonat bolest. Řečník by vždy, ať už pochází z rodiny, nebo ne, měl v prvním řadě myslet na nejbližší příbuzné, a proto by zrovna je měl oslovit vždy jako první. U smutečního řečníka se předpokládá, že v projevu nebude zdůrazňovat svůj zármutek. Samozřejmě při projevu na pohřbu blízkého příbuzného (matky, otce, syna, dcery...) se tomu nelze zcela vyhnout. Vždy je ale třeba uvědomit si, že i pro další příbuzné je ztráta milované osoby těžká.
Smuteční projev by měl být na určité úrovni a měl by být vždy předem připraven a nikdy by neměl být výsledkem improvizace, která by mohla způsobit, že by zaznělo něco, co není vhodné. I pokud řečník umí svůj projev zpaměti, může si s sebou vzít desky (tmavé barvy) s připraveným projevem (kdy by zapomněl, nebo v rozrušení nevěděl, jak dál pokračovat). Také je třeba si uvědomit, že cílem smuteční řeči není informovat o všech událostech ze života zesnulého. Při
Ve svém příspěvku PODĚKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.
14 let? :D takový starosti bys ve svém věku ještě řešit nemusel ;)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nereknu jmeno:D.
Kámo, 14 nebo ne, ono když to je zarostlý jak prase, tak to taky není 3x příjemný, nikde není napsaný, že hned jde ehm. Já to tam mám "porostlý" už od pátý třídy a taky to musim schazovat :D :D
Průběh pohřbu obvykle vychází z přání zesnulého a mají ho na starosti pozůstalí, ti tedy rozhodují, jak bude pohřeb vypadat, jestli se bude skládat jen ze smutečního obřadu, anebo jestli jeho součástí bude i smuteční hostina. Pokud se pozůstalí rozhodnou zorganizovat smuteční hostinu, je jen na nich, kdo se jí bude účastnit. Nikde není dáno, že musí být pro všechny účastníku pohřbu. Řada pozůstalých dává přednost smuteční hostině v úzkém kruhu rodiny. Pohřební hostina se koná až po obřadu, nikdy ne před ním. Při hostině nejde o samotné jídlo, opět jde o vzdání úcty nebožtíkovi a sdílení vzpomínek na něj. Lidé se zde scházejí, aby se mohli společně podělit o vzpomínky a ještě jednou projevit soustrast nejbližším příbuzným. V případě, že se smuteční hostina koná, tak se pozvaným na tuto událost posílá nejen smuteční oznámení, ale také pozvání ke smuteční hostině. Tak každý dopředu ví, že se taková akce bude konat. Pozůstalí při rozhodování o místě smuteční hostiny, by měli mít na paměti, že je vhodné uspořádat hostinu blízku místa obřadu, protože pokud se bude kar konat jinde, musí zajistit pro účastníky odvoz na dané místo. Finanční náročnost této části pohřbu je různá, závisí na tom, jaký typ hostiny si pozůstalí zvolí. Nejméně finančně náročná je smuteční hostina, při níž se nepodává žádné hlavní jídlo. Slouží jen k setkání blízkých, kteří společně připijí na zemřelého. Tato hostina nemá dlouhé trvání, obvykle trvá maximálně půl hodinu a není finančně náročná, protože kromě již zmíněného vína se na ní podávají jen nějaké maličkosti vhodné k vínu. Další a finančně náročnější je uspořádání smuteční hostiny v restauraci. V takovém případě by se měla hostina skládat ze slavnostního přípitku na počest zemřelého, oběda a dezertu. Ani v tomto případě není vhodné na hostině déle prodlévat. Obvykle po dezertu smuteční hosté postupně odcházejí. Poslední a často finančně nejnáročnější variantou je domácí hostina pro blízké příbuzné a další hosty, která se koná obvykle v domě zemřelého, nebo u jeho blízkých příbuzných. Tato hostina trvá podstatně delší dobu (i několik hodin) a je na ni potřeba zajistit dostatek pokrmů a nápojů. Výhodou je, že se nemusí jednat o pokrmy koupené v restauraci, mohou být domácí, připravené blízkými příbuznými. Důležitou součástí každé smuteční hostiny je vždy slavnostní projev, který by opět měl mít blízký příbuzný, nebo přítel. Nemusí to být ale stejný řečník, který hovořil na pohřbu. Řečníku může být i více. Vždy by po projevu mělo následovat symbolické připití na počest zemřelého. Řeč by neměla být dlouhá, měla by obsahovat poděkování za projevené soustrasti, nebo za účast na pohřbu.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Ricinový olej se získává lisováním semen skočce obecného. Výsledný produkt je bezbarvý nebo mírně zbarvený do žluta. Základní nebezpečí spočívá v tom, že ricinová semena obsahují ricin, což je jedovatý lektin. Ohřev během procesu extrakce oleje denaturuje a deaktivuje tento lektin. Pokud je ohřev aplikován i při výrobě technického ricinového oleje, pak je z tohoto pohledu bezpečný i ten technický. Pokud není znám technologický proces výroby, je možné technický ricinový olej preventivně zahřát na teplotu 200 °C po dobu několika minut.
Další úskalí u technického ricinového oleje tkví v jeho obohacování dalšími látkami. Například je li používán k výrobě maziv, změkčovačů a barviv, tak bývá obohacen o kyselinu sírovou a má barvu jako český rum. U technického ricinového oleje je dobré mít i jeho technický list, ze kterého se dozvíte co daná tekutina přesně obsahuje.
Alergické sloučeniny, které se nacházejí na povrchu rostliny, mohou způsobit trvalé poškození nervů. Tyto sloučeniny mohou být přítomny i v technickém ricinovém oleji, kam se dostaly při sklizni a následné extrakci.
Vzhledem k těmto rizikům u technického ricinového oleje není vhodné jeho použití pro humánní účely.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.
Dobrý den,
velmi Vám děkuji za podrobnou informaci.
V boji proti „nezvaným hostům“ v ústech pomáhá vitamín C a vitaminy skupiny B, které posilují imunitu. Jejich podávání v doplňku stravy však nemá velký význam a vhodnějším řešením je získat tyto látky zcela přirozeně – stravou. Pomáhají však i prostředky orální hygieny, obsahující flavonoidy, polyfenoly a další antioxidanty, které zvyšují účinnost vitaminu C. Výborným řešením při zápasu s afty je extrakt z grapefruitových jadérek ve formě kapek anebo dentální gel Citrovital. Ty můžete na postižené místo nanést přímo, nebo je používat k opakovanému výplachu úst během dne. Grapefruitová jádra obsahují protizánětlivé, antibakteriální a antivirové složky, které si s afty poradí. Jsou vynikajícím antioxidantem, který podporuje imunitní buňky v boji proti infekci. Dalším vhodným řešením jsou bylinné odvary a kloktadla. K výrobě odvarů na afty se jako domácí léčba hodí například levandule, heřmánek, řepík či echinacea. Společným rysem těchto bylin jsou jejich desinfekční účinky. Kromě rychlejšího hojení působí i jako prevence proti vzniku aft. V lékárně je také dostupný roztok Herbadent nebo také JOX, které v sobě nesou aktivní jód, který afty efektivně léčí.
Jedete-li do lázní na přelomu ročních období, počítejte s měnícím se počasím a velkými teplotními změnami během pobytu. Přizpůsobte tomu výběr vhodného oblečení i obuvi. Pokrývku hlavy je dobré mít pro jistotu s sebou i v relativně teplém ročním období.
Nezapomeňte se případně vybavit i na rozličné outdoorové aktivity – sportovním oblečením, obuví, cyklistickou přilbou atd. – neboť ve většině lázní se široké možnosti sportovního vyžití přímo nabízejí. A pamatujte, že prostá turistická chůze je vynikajícím prostředkem ke zlepšení zdraví, srovnání BMI, srdečního rytmu atd. Denně alespoň 3–4 km, s vypnutou hrudí a plným dechem, při chůzi vtahujte břicho a rovnejte záda!
Nezapomínejte na dodržování lázeňského řádu a ohleduplnost vůči ostatním hostům.
Povezete-li si s sebou cennosti nebo větší množství peněz, využívejte pro jejich uložení vždy hotelového trezoru.
Své zavazadlo do hmotnosti 30 kg si můžete také předem zaslat poštou, nejlépe po dohodě s recepcí svého hotelu.
Přibalte s sebou i dobrou náladu a přelaďte se na pohodu! Lázně vám jistě pomohou zlepšit kondici i zdravotní stav! Užijte si ten krásný čas a péči, která vám bude věnována.
Unikátní architektonický skvost z 20. let minulého století je zasazen do krásného prostředí lužního lesoparku v blízkosti řeky Labe i centra Poděbrad. Hotel prošel citlivou rekonstrukcí a nabízí svým hostům moderní komfort ve stylovém prostředí.
Parkování: Hotel má vlastní parkoviště, parkování je zpoplatněno, 1–4 noci 70 Kč/noc, 5–13 nocí 50 Kč/noc, 14 a více nocí 35 Kč/noc.
Platby: Recepce přijímá hotovost a platební karty (Visa, Mastercard, Maestro, American Express, JCB, V PAY, Discover, Dinners Club International). Pokud nemáte svůj pobyt uhrazen předem, plaťte hotelový učet nejpozději v den odjezdu v recepci.
WIFI: Zdarma.
Bezbariérový přístup: Ano.
Děti: Jsou v hotelu vítány v doprovodu alespoň jednoho rodiče. Dětem do 18 let žádné léčebné nebo relaxační procedury neprovádíme. Výjimkou je solná jeskyně.
Domácí zvířata: Menší plemena psů jsou akceptována za poplatek 150 Kč/noc. Pobyt s domácím zvířetem je nutné avizovat předem. Lázně Poděbrady, a.s., si vyhrazují právo pobyt domácích zvířat odmítnout.
Balneoprovoz: Hotel má vlastní balneoprovoz, některé procedury probíhají v Centrálních nebo Letních lázních.
Praní a čištění osobního prádla: Na objednávku u pokojských; host předá požadovaný textil či prádlo do připraveného pytle a pokojská zajistí do 24 hodin předání čistého textilu.
Transfer: Mezi hotely a léčebnami v rámci společnosti je zdarma, na autobusové a vlakové nádraží je za poplatek.
Služby hotelu: V suterénu hotelu se nachází wellness centrum a posilovna, které jsou otevřeny každý den.
Sport: Půjčovna jízdních kol a nordických holí, cyklistické a in-line stezky, tenis, golf (recepce zajistí rezervace časů a místa), relaxační bazén, jezdectví, bowling, squash, nohejbal – pronájem kurtů, fitness a wellness.
Výlety: Parník po Labi, ZOO Chleby, Polabské muzeum Přerov nad Labem, Botanicus Ostrá, Kutná Hora, Karlštejn, Praha. Fakultativní výlety je možné objednat a zaplatit na recepci.
Kulturní a společenské akce: Pořádány pravidelně. O konkrétních termínech budete informováni při příjezdu, popřípadě informace naleznete na našich webových stránkách v aktualitách nebo Facebooku.
Kouření: Hotel je nekuřácký.
Pokoj
Přistýlka: Ano.
Trezor: Doporučujeme vám využít možnost uložit zdarma cenné věci v trezoru v recepci.
Minibar: Každý pokoj je vybaven ledničkou, zboží ze seznamu z nabídkového lístku nápojů je k dispozici k zakoupení na hotelové recepci.
Úklid: Běžný úklid probíhá každý den (koupelna, WC). Výměna ručníků se provádí vždy po třech dnech pobytu. Výměna ložního prádla se provádí vždy po sedmi dnech pobytu.
Hotel je umístěn v klidné ulici poblíž lázeňské kolonády a je propojen prosklenou spojovací chodbou s hotelem Libenský. Ubytovací kapacita hotelu je 90 lůžek, z toho 9 jednolůžkových, 39 dvoulůžkových pokojů a 2 apartmá.
V těchto pokojích je vybavení odpovídající standardu *** – sprcha s WC, lednička, telefon s přímou provolbou a barevný televizor se satelitním příjmem.
Na recepci vám pracovníci rádi poskytnou veškeré informace týkající se všech léčebných pobytů, kulturního i sportovního vyžití a dalších služeb. Hotel má vlastní parkoviště a nabízí hostům půjčovnu jízdních kol nebo pronájem relaxačního bazénu.
Stravování: Hotel má 1 jídelnu s kapacitou 100 míst v komplexu Libenský, kde se nachází i krásná stylová kavárna s terasou. Důležitou složkou léčebného pobytu je také vhodná strava – dieta, kterou určí při vstupní prohlídce pacienta ošetřující lékař na základě povahy onemocnění. O pacienty pečuje nutriční terapeut, se kterým je možno kdykoliv stravu konzultovat.
Léčení: Léčebné procedury jsou zajištěny v objektu hotelu Libenský anebo v Centrálních lázních, kde se nachází balneoprovoz, elektroléčba včetně rehabilitace a tréninkové ergometrie. Další služby zajišťuje hotel Libenský, kde se nachází stálá služba sester a pohotovostní služba lékaře. V objektu jsou ordinace ošetřujících lékařů a další odborné vyšetřovny (EKG, diagnostická ergometrie, doppler a další). Součástí je i vlastní solárium a místnost pro oxygenoterapii.
Tento masovo-bramborový guláš je pomalu pečený k dokonalosti, s bohatě ochucenou omáčkou a jemnými kousky hovězího masa a zeleniny. Tento uklidňující guláš si můžete připravit předem, abyste jej mohli podávat hostům nebo jej mít po ruce k ohřátí jako snadnou týdenní večeři.
Ingredience
1,5 kg vykostěné hovězí plece, nakrájené na kousky o velikosti 5 cm;
1 ½ lžičky soli;
1 lžička čerstvě mletého pepře;
2 lžíce řepkového oleje;
2 střední cibule, nakrájené;
8 stroužků česneku, oloupané a rozdrcené;
¼ hrnku rajčatového protlaku;
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu;
¼ hrnku hladké mouky;
2 hrnky suchého červeného vína, jako je cabernet sauvignon;
4 hrnky nesoleného hovězího vývaru;
5 čerstvých snítek tymiánu;
1 bobkový list;
700 g žlutých malých brambůrků;
3 střední mrkve, oloupané a nakrájené příčně na kolečka;
2 lžíce balzamikového octa;
1 lžíce nastrouhaného křenu;
nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu.
Postup
Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 160 °C. Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu.
Hovězí maso společně s 1 lžičkou soli a pepře dejte do velké mísy, přidejte olej a krouživým pohybem maso obalte. Ve 3 dávkách přidejte hovězí maso na pánev a smažte do zhnědnutí na všech stranách, 2 až 3 minuty na každé straně. Přeneste na talíř. Opakujte se zbývajícím hovězím masem.
Snižte teplotu na střední a přidejte cibuli a česnek; smažte za častého míchání, dokud nezměkne a nezačne lehce hnědnout, asi 3 minuty. Přidejte rajčatový protlak a rozmarýn; vařte za stálého míchání, dokud rajčatový protlak neztmavne, asi 1 minutu. Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání, dokud se vše neobalí, asi 1 minutu.
Vmíchejte víno a přiveďte k varu; vařte, míchejte, dokud nezezlátne a nezhoustne, asi 5 minut. Přidejte vývar, snítky tymiánu, bobkový list a zbývající 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Vmíchejte hovězí maso a případnou vyteklou šťávu. Odstraňte z ohně a pevně přikryjte pokličkou. Přendejte do trouby a pečte, dokud se omáčka nezredukuje a hovězí maso je skoro měkké, asi 2 hodiny.
Vyjměte z trouby, vmíchejte brambory a mrkev. Přikryjte a pokračujte v pečení, dokud hovězí maso, brambory a mrkev nezměknou, asi 1 hodinu.
Vmíchejte ocet a křen. Podle potřeby ozdobte petrželkou.
Uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 5 dnů nebo zmrazte po dobu až 3 měsíců.
Poslední rozloučení zesnulého člověka mají obvykle na starosti jeho příbuzní, kteří rozhodují o tom, jak bude pohřební akt vypadat, kde se bude konat, kolik přijde lidí, jestli součástí bude i hostina, kdo tam promluví atd. Při rozhodování se mohou řídit přáním zemřelého, pokud nějaké projevil za svého života, nebo tím co o něm vědí, co se k němu hodí atd., případně sami vyberou to, co považují za nejlepší. Důležitá je v neposlední řadě také finanční stránka, protože uspořádání pohřbu není nejlevnější záležitostí. Je třeba zajistit si pohřební službu, která se postará o zemřelého (uložení do rakve, také i umytí zemřelého, oblečení a další nutné úpravy), zajistit parte, rozhodnout o způsobu pohřbení (do země v rakvi, nebo kremace), místo pohřbení, nebo uložení urny, místo pro smuteční obřad (pokud o něj pozůstalí stojí), případně pro smuteční hostinu. S tím vším může pozůstalým pomoci právě pohřební služba, která vychází z přání pozůstalých. Pokud se pozůstalí rozhodnou pro pohřeb, jehož součástí bude i smuteční obřad, musí se rozhodnout, jestli jeho součástí bude i pohřební řeč. Pohřební řeč není vždy nutná, je možné mít jen jednoduchý obřad, při němž bude puštěna vhodná hudba a pozůstalí a další lidé, kteří se přišli rozloučit, jen k rakvi položí květiny a věnce a v tichosti se rozloučí se zemřelým. V případě, že se pozůstalí rozhodnou pro smuteční obřad se smutečním projevem, musí si zvolit vhodného řečníka. V takovém případě se nabízí několik možností. Jednou variantou je, že řeč přenechají profesionálovi, který buď působí u pohřební služby, nebo pod pohřební síní. Takový řečník jim předá dotazník, do něhož vyplní základní informace o zemřelém a to, co si přejí, aby na pohřbu zaznělo. Výhodou tohoto řečníka je, že ví, jak se má obléci, umí mluvit a nenechá se ničím rozhodit. Jeho projev ale může na někoho působit neosobně. Další variantou je, že řečníkem bude někdo blízký zemřelému. Nemusí se vždy jednat o příslušníka jeho rodiny, řeč může mít i nejlepší přítel, nebo někdo jiný, kdo zemřelého dobře znal. Při některých pohřbech se dokonce střídá více řečníků, někdo promluví za rodinu, pak třeba některý přítel, kolega atd. V takovém případě je důležité, aby řečníci své projevy sladili a „nelezli si do zelí“. Není třeba, aby se všechny informace opakovaly, každý by se pak měl držet svého okruhu. Mnohem jednodušší situace je, když mluví jen jeden řečník. Ten by měl samozřejmě při tvorbě své řeči respektovat pravidla tohoto slohového útvaru a i při samotném obřadu musí dbát na správnou etiketu vycházející z dané situace.
Projev, který si řečník sám připraví, musí odrážet jeho
Smuteční řeč se přednáší během smutečního obřadu či pohřbu. Měla by dokazovat, že zájem o pozůstalé a jejich problémy přetrvává, stejně jako pochopení a dobrá vůle stát jim v těžkých chvílích po boku.
Smuteční řeč nemá svou specifickou délku, záleží na každém řečníkovi, jak dlouhý a procítěný proslov má v plánu vyjádřit. Měl by ale být přímý, jednoduchý a výstižný.
Smuteční řeč je vzdáním úcty zemřelému a jeho pozůstalým. Může být pronesena knězem, profesionálním řečníkem krematoria či rodinou a přáteli. Smuteční řeč může být pronesena i více osobami.
Profesionální řečník přesně ví, jak má dokonalý smuteční proslov vypadat. Pokud si sami netroufáte na smuteční projev, řečník je ten pravý člověk, který vám podá pomocnou ruku. Profesionální řečník ví, jak se tvářit, co říkat, jak na se na smutečním obřadu chovat a působit.
Citáty a básně patří na začátek smuteční řeči a dodávají jí vážný a emocionální ráz. Takovéto básnické prvky slouží k poetickému popsání člověka, který již není mezi námi, a mají být vybrány tak, aby co nejpřesněji vyjádřily osobnost a charakter zemřelé/ho. Pomáhají nám dát najevo lásku, respekt, vděk a všechny další důležité emoce, které při rozloučení cítíme. Proto je velmi důležité, abychom výběru citátu či básně věnovali patřičnou pozornost.