Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PODKOZNI LIPOMY PO CELEM TELE

OBSAH

Příznaky a projevy lipomů

Lidé si často vůbec ani neuvědomují, že se u nich vyvíjí lipomy, dokud se nerozrostou do dostatečné velikosti, aby byly vidět nebo cítit hmatem. Růst lipomů probíhá pomalu v průběhu několika let.

Nejčastější projevy lipomů:

  • Lipomy mohou mít kopulovitý nebo vejčitý tvar o průměru od 2 do 10 cm. Některé lipomy mohou růst i do ještě větších rozměrů.
  • Lipomy bývají měkké a hladké a snadno se přemísťují pod kůží při zatlačení prstem.
  • Některé lipomy mají gumovou nebo těstovitou konzistenci.
  • Lipomy se nejčastěji objevují jako tukové pupínky na rameni, krku, trupu a na pažích, ale mohou se objevit kdekoliv na těle, kde je tuková podkožní tkáň. Zde pak bývají lipomy na čele, lipomy na hlavě, lipom na obličeji.
  • Většina lipomů bývá bez příznaků, ale některé lipomy jsou bolestivé při stlačení. Takový bolestivý lipom bývá obvykle angiolipom. Angiolipom je tukový lipom, který je navíc ještě prorostlý malými krevními cévkami.

Zdroj: Lipomy

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Lipom, jak vzniká?

Příčina tvorby lipomů je zatím neznámá. Z dlouhodobého sledování těchto jevů je patrné, že lipomy mohou být ovlivněny genetickou predispozicí, protože mnoho pacientů s lipomy pocházejí právě z rodin, kde se tyto nádorky vyskytovaly. Někdy může lipom vyprovokovat i zranění, jako je tupý úder do některé části těla, a to pak může vyvolat růst lipomu.

Zdroj: Lipomy

Diskuze

V diskuzi LIPOMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepca.

Radu ohledně lipomů nikde nenajdete! Prostě se s nimi naučte žít.
Žádná léčba neexistuje a po chirurgickém odstranění vám s největší pravděpodoností lipomy narostou znovu.
Hlavně nenaleťte na různé zaručené masti, které nabízí internet,
jen z vás vytáhnou peníze a výsledek je nula!
Někteří lidé jsou lipomy poseti po celém těle!
Problém u lipomů je spíš v psychice. Sice to nebolí, ale nevypadá to pěkně
a otázky typu: "Co to máš za boule?" určitě nikomu příjemné nejsou.
Takže trička s dlouhým rukávem atd. Nic jiného totiž udělat nemůžete!
Kruté, bohužel, ale uvědomte si, že jsou lidé, kteří mají např. zhoubné nádory, takže jste na tom ještě relativně dobře!
Držím palce, patřím totiž mezi vás!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lipomy

Lipom obrázky

Fotografie, na kterých jsou vidět lipomy, jsou zde: lipom foto.

Zdroj: Lipomy

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY PO CELÉM TĚLE-SVĚDIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radmila Lőrinczová.

Prosím o radu kamarádčina maminka má malé puchýřky skoro po celém těle a je z toho nanervy. Trvá to už dlouho a každý pohyb či dotek trička nebo i kalhotky na těle ji šíleně svědí a pořád jen brečí a brečí. Bohužel jsem to nevyděla tak to nemohu blíže popsat. Byla i na alergologii kde ji vzali vzorek kůže a nic nebylo zjištěno. Kdysi měla rakovinu a ted´jí někdo postrašil že to může být příznak že se to vrací. Prosím zkuste poradit je mi ji hrozně líto je strašně hodná. Děkuji Radmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tento stav, kdy dochází k výsevu puchýřků po celém těle, může mít mnoho příčin. Jestli je vám paní skutečně líto, tak ji doprovoďte na kožní, protože to je opravdu to nejlepší, co pro ni můžete udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky po celém těle-svědivé

Závěr

Černá mast je nadále používána mnoha lidmi po celém světě, přičemž léčbu často zahajují sami bez formálního lékařského posouzení nebo rady. Mohou nastat katastrofální následky. Praktičtí lékaři by měli mít vysoký stupeň podezření na používání černé masti a měli by být připraveni diskutovat s pacienty o jejím nebezpečí. Jak vypadají následky po použití černé masti se můžete podívat zde: fotografie s následky použití černé masti.

Zdroj: Černá mast na lipomy

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROFIBROMATOSA - LIPOMATOSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Dobrý den,
mám po celém těle (především ruce, břicho záda) spoustu boulí které se pod kůží volně pohybují a krom vnitřní strany lokte jsou spíše pod povrchem.
Moje diagnóza na neurologii byla stanovena jako neurofibromatósa se závěrem sledovat. Boule stále rostou ovšem podle popisu a všeho co jsem viděl na internetu se mi zdá že se jedná o klasické lipomy. Je možné provést diagnózu odborníkem který 100% rozezná o co se vlastně jedná a zda je nutné s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neurofibromatóza je relativně časté dědičné onemocnění. Takže pokud vaše bouličky nemá žádný váš předek, tak neurofibromatózu nemáte. Pokud ano, tak doporučuji důsledné sledování odborníkem, protože bouličky - neurofibromy bývají někdy zhoubné. Lipomy na 100% diagnostikuje kožní lékař pohmatem a biopsií - odebráním vzorku z bouličky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neurofibromatosa - lipomatosa

Podkožní akné na nose

Podkožní akné na nose je tvořeno z nahromaděného podkožního tuku.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT TUKOVE BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Našla jsem u mého pejska bulku na břichu. Zatím se hárá, tak čekám k dr., až přestane. Často ji hladím, před měsíce jsem ji stříhala a žádné, ani malé bulky jsem si nevšimla, až teď, když je velikosti menší, než koruny, tvar víc plochý, než tvar hrášku.. Obsah se dá podebrat, nebrání prstům se přes kůži vzájemně dotknout. Necítím bod bulkou žádné spojní s tělem. Ochlupení ani barva není změněna.Dá se poznat z mého popisu o jaký původ bulky jde? Díky za zodpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I pejsci mohou mít lipomy. Zároveň ale mohou mít i podkožní nádory, které mohou být zhoubné. Lipom je psovi neškodný, může ale vyrůst natolik, že začne překážet. Zhoubné podkožní nádory jsou mnohem nebezpečnější a je třeba je odhalit včas. Proto nechte raději pejska vyšetřit veterinářem, ať máte klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit tukove boule u psa

Léčba lipomů.

Lipomy obvykle nevyžadují žádnou léčbu, protože většina z nich nakonec zastaví svůj růst a zůstanou neomezeně dlouho bez problémů. Občas se může lipom vytvořit v místech, která interferují s pohybem sousedních svalů, a pak takový stav vyžaduje chirurgické odstranění.

K dispozici je několik metod:

  • Lipom se dá odstranit jednoduchým chirurgickým vyříznutím. Obvykle stačí naříznout kůži a přes tento malý otvor lipom vytlačit, jako akné.
  • Lipom se dá také odstranit pomocí liposukce, kdy se provede jeho odsátí tenkou kanylou, zavedenou do podkoží.


Zdroj: Lipomy

Diskuze

V diskuzi LIPOMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Kwaczková.

Dobrý den, je mi 65 let a mám po těle lipomy foto je levá ruka. Dcera je postižená také. Již některé byly operovany. Je jich mnoho. Prosím o kontakty pro vyšetření a operaci lipomu. Bydlíme Frýdek - Místek. Děkuji. S pozdravem Kwaczková Tel 608447946

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lipomy

Podkožní akné na bradě

Podkožní akné na bradě souvisí s hormony a pohlavními orgány.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Prosm osypala jsem se po celem těle a hodně to svědí byla jsem u lékařky dala mi injekci a dále to svědí a dělají se mi další již je mám po celém těle.moc mně to svědí.děkuji za odpověd a objednání moc to svědí nemohu ani spát.
Beyerová Jiřina tel. 723025339

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Bylinná mast z krušiny

Opadavé keře či stromy krušiny rostou převážně v Evropě či Asii a mohou dorůstat výšky 6 m. Jedná se o významnou medonosnou rostlinu. Dřevo se využívá v truhlářství. Větve krušiny se používaly na dřevěné uhlí pro výrobu střelného prachu. Z rostliny se vyrábějí barviva a pěstuje se i jako dekorativní. Toxické látky kůry mizí po jejím zahřátí, též po velmi dlouhém skladování. Používá se v léčitelství. Ve větších dávkách je krušina při vnitřním užívání jedovatá, proto dbejte na správné dávkování. Na běžné použití proti zácpě stačí jedna lžíce kůry na 250 ml vody. Krušina se má používat vždy jen krátkodobě. Vyrábí se z ní bylinná a regenerační mast (mast na lipomy).

Účinky a použití krušinové masti:

  • Obsahuje velké množství krušinové kůry!
  • Používá se na hrubou a pomerančovou kůži, při redukci tuků, na jizvy, pajizévky, strie, praskliny, jako prevence strií v těhotenství, na onemocnění růže, skvrny na pokožce, na suchou a zanícenou pokožku.
  • Má antiseptické účinky, zjemňuje a vyhlazuje pokožku.
  • Je účinná na lipomy, podkožní bulky, tukové bulky, tukové nádory, na růži, na popraskanou kůži při náhlém zhubnutí nebo přibrání na váze, na tukové převisy.
  • Vhodná také pro pejsky s boulemi na kůži.

Obsah kelímku: 30 ml.

Zdroj: Krušinová mast

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Tuková bulka

Tuková bulka neboli lipom je vlastně nádor, který je nezhoubný (benigní). Roste velmi pomalu, je tvořený tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velká bulka pod kůží. Může se ale vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Může být i mnohočetná. Příčiny vzniku nejsou zcela jasné. Svou roli hrají zřejmě genetické dispozice, jindy vznikají lipomy například v důsledku úrazu nebo například tupého nárazu. Lidé se často bojí, že jakmile najdou bulku pod kůží, jde o zhoubný nádor, ale tuková bulka sama o sobě není nijak nebezpečná, pokud se nezanítí. Přesto ji lékaři doporučují raději odstranit.

Příznaky

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně, objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může, ale nemusí být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami). Tukové bulky ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, obvykle dle místa lokace a velikosti nádoru.

Léčba

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se tedy provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, v místním znecitlivění.

Bylinky

Bylinky mají pozitivní vliv na odbourávaní lipomů, například kurkuma nebo šalvěj. Pomoci může také tato mast z krušiny.

Domácí léčba

Riziko lipomů můžete snížit dodržováním zdravého životního stylu, vyváženou stravou s omezením průmyslově zpracovaných potravin nebo umělých sladidel.

Vyšetření

Jakoukoli bulku by měl vidět praktický nebo kožní lékař. Zkušený kožní lékař dokáže do značné míry lipom poznat. V určitých případech se provádí biopsie a mikroskopické vyšetření.

Trvalé následky

Velice vzácně se mohou stát z lipomu zhoubné nádory. Proto se vždy doporučuje nechat si bulku prohlédnout lékařem.

Prevence

Vzhledem k tomu, že není zcela zřejmá příčina, prevence neexistuje. Riziko vytvoření lipomů můžete snížit dodržováním zdravého životního stylu, vyváženou stravou s omezením průmyslově zpracovaných potravin nebo umělých sladidel.

Zdroj: Krušinová mast

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Liposarkom

Je naštěstí vzácná forma tukového nádorku. Liposarkom téměř nikdy nevzniká v kůži. Liposarkom má tendenci vznikat hluboko pod kůží a nejčastěji roste na stehnech, v tříslech nebo na zadní části břicha. Pokud se tento liposarkom začne zvětšovat anebo začne být bolestivý, tak je třeba konzultovat tento stav s kožním lékařem. Kožní lékař nejspíše provede odběr malého množství tkáně z lipomu pomocí biopsie a histologickým vyšetřením zjistí přesnou formu sarkomu a pak zvolí nejvhodnější léčbu.

Zdroj: Lipomy

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Podkožní zánět

Zánět podkoží (latinsky erythema nodosum) je akutní onemocnění podkožní tkáně. Podkožní tkáň není pouze jednoho druhu, infekce proto může postihnout jak vazivo, tak i tuk. Příznaky onemocnění se objevují velmi rychle: postižená končetina je teplá a oteklá a při sebemenším doteku velmi bolestivá, kůže nad otokem je hrubá a tvoří se na ní šupinky. Nemocný má také horečku a nevolnost. A zánět se může šířit dále. Když zasáhne sval, začne se rozvíjet velmi nebezpečná gangréna (sněť), což může vést až k amputaci postižené končetiny. Základem léčby je pravidelné užívání antiflogistik, jež potlačují rozvoj zánětu. Dále může lékař předepsat antibiotika. Velmi důležité je rovněž dodržování klidu na lůžku, neboť i to významně přispívá k vyléčení nemocného.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Mílie versus podkožní akné

Podkožní akné se často zaměňuje s míliemi. Mílie jsou bulky vytvořené z rohoviny, kdežto akné je zánětlivé onemocnění, při kterém se tvoří boule pod kůží.

Mílie jsou bílé tečky (drobná zrnka rohoviny), jež nelze zmáčknutím odstranit. Tvoří se především v tenké kůži kolem očí a na lícních kostech. Dispozice k tvorbě mílií jsou dědičné. Zajímavé je, že se více než 50 % novorozenců rodí s míliemi na nose. Vzniku mílií lze předcházet, a to správnou péčí o pokožku obličeje a zdravou životosprávou s dostatkem tekutin. Jestliže se mílie vytvoří a člověku na obličeji vadí, v každém kosmetickém salonu je dokážou odstranit (kosmetička pokožku propíchne, přesto je zákrok bezbolestný).

Podkožní akné je zánětlivé onemocnění, kdy se pod kůží tvoří doslova boule, které mohou přetrvat až do dospělosti. Podkožní akné musí léčit kožní specialista, ne kosmetička. I když je léčba těžších forem akné komplikovaná, v současné době je tato choroba ve všech formách již léčitelná.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Svědění kůže po celém těle

Zajímavou příčinou svědění po celém těle je porucha odtoku žluči. Žlučové kyseliny se začnou ukládat v kůži a způsobí tak nepříjemné svědění. Podobnou nemocí, jako je problém s odtokem žluči, se stává selhávání ledvin. V těle se začne hromadit močovina, která má opět za následek svědění.

Možné příčiny

  • cholestáza – stav, kdy žluč nemůže řádně odtékat do tenkého střeva a produkty, které jsou jí odváděny, se hromadí v organismu; svědění se zhoršuje v noci;
  • dlouhodobá nedostatečná funkce ledvin – dochází k záchvatům trýznivého svědění, které se zhoršuje v létě;
  • tvorba nadměrného množství hormonů štítné žlázy;
  • chudokrevnost, způsobená nedostatkem železa;
  • cukrovka neboli diabetes mellitus;
  • parazitární a také virové infekce (plané neštovice, pásový opar);
  • hubnutí u poruch příjmu potravy – dalším příznakem je ztráta ochlupení;
  • psychogenní příčiny jako je stres, úzkost.

Léčba

Pokud se svědění vyskytuje dlouho a zhoršuje vám kvalitu života a pokud se k tomu přidávají i jiné příznaky, poraďte se svým lékařem, který jako jediný dokáže objektivně posoudit daný stav. Jestliže je svědění bez kožního projevu, provádí se laboratorní vyšetření krve, které může odhalit cukrovku či selhávání ledvin. Při léčbě je nutné léčit především příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky zvanými antihistaminika.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Háďátka střevní – SRONGYLOIDES STERCORALIS

Velikost: 1–2 mm

Vyskytují se především na sliznici dvanácterníku a lačníku. Ještě ve střevě se líhnou larvy, které odcházejí stolicí ven. Mohou žít v půdě bez hostitele i několik let, při první příležitosti pak pronikají pokožkou dalšího hostitele (například když člověk pracuje na zahradě). Migrují plícemi, tracheou, hrtanem do trávicí trubice. Zde dospívají. Zdrojem nákazy může být i pes nebo kočka. Larvy mohou ve spodní části střeva pronikat střevní stěnou a migrovat dále tělem. Je to častá infekce. Na kůži způsobuje vyrážky, svědění, otoky. V plicích způsobuje kašel, v zažívání průjmy a bolesti břicha. Pokud jsou již háďátka rozeseta po celém těle (játra, srdce, žlučník, plíce, střevo, pohlavní orgány, oči), má onemocnění těžší průběh. Tyto paraziti se nacházejí i v zubních váčcích, v dásních, míše, periferních nervech, hltanu, podkoží, v cévách. Kvůli rozsevu drobných háďátek po těle je potřeba vyšších dávek benzi-midazolových přípravků Vermox, Zentel.

Zdroj: Parazité v lidském těle

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Přírodní léčba akné

Tradiční domácí léčba akné může často mnohem více ublížit než pomoci.

Zdroj: Léčba podkožní akné


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP