Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PODRÁŽDĚNÉ SLEPÉ STŘEVO PŘÍZNAKY

OBSAH

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem SLEPÉ STŘEVO PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý den, mám bolesti v pravém podbřišku.Může se jednat o slepé střevo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zánět slepého střeva, ale taky to může být gynekologický problém. Určitě by bylo vhodné poradit se o tom se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slepé střevo příznaky

Umělé slzy

Používání umělých slz je nutné v případech, kdy vaše oči nevytvářejí dostatečné množství přirozených slz pro mazání, nebo když se slzy nemohou dostat na povrch oka. Doplnění nebo výměna přirozených slz za umělé slzy účinně léčí suché a podrážděné oči, protože jsou opětovně odplavovány alergeny a mazání očí zmírňuje podráždění. Pokud nechcete kupovat komerční oční kapky, můžete si vytvořit vlastní domácí roztok. Budete potřebovat ½ lžičky soli a sklenku horké vody. Nechte roztok vychladnout a aplikujte dvě kapky do každého oka pomocí sterilního kapátka. Roztok odstraňuje nečistoty z očí po 24 hodinách. Používejte jen sterilní přísady a kapátka při aplikování očních kapek, abyste zabránili případné oční infekci.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Prognóza po operaci slepého střeva

Slepé střevo se zdá být nadbytečným orgánem, protože lidské tělo si bez něj docela dobře poradí. Neexistuje žádná šance, že bychom se s apendicitidou znovu setkali, protože slepé střevo je zcela odstraněno.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi ZAKALENÉ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel Šafář.

Dobrý den,

Moje koťátko plemena ragdoll,7měsíců má dnes ráno zakalené jedno oko a je zakalené jako by bylo slepé.Je to domácí kočka takže by neměla mít onemocnění z venvkovních vlivů.Chtěl bych se zeptat na možnou léčbu ,protože návšťěvu veterináře můžu uskutečnit až přístí týden.

Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Nevi nekdo co to znači u člověka,kdyz ma zakalene oči a vidi tak nejak divně ,jakoby dookola rozmazane,nebo trubicovite ?Lekaři nevědi a posilaji na ruzna vyšetřeni a stejne nic .Je to psychicky fakt naročne.Už to trva pul roku.Dekuji za odpoved .Yveta

Zdroj: diskuze Zakalené oko

Problémy spojené se zánětem slepého střeva

Apendicitida nastává, když je slepé střevo zablokováno a infikováno v důsledku invaze střevních bakterií. Příčin zánětu slepého střeva může být několik:

  • Adheze střev;
  • Otok lymfatické tkáně slepého střeva v důsledku virové infekce;
  • Cizí těleso;
  • Fekalit (malá, tvrdá masa fekálií), která způsobuje ucpání, zánět a infekci.

Pokud se zánět slepého střeva neléčí, může způsobit prasknutí apendixu. Pokud apendix praskne, infikovaný obsah vyteče do dutiny břišní. To může způsobit mnohem závažnější problém známý jako peritonitida, což je zánět membrán lemujících břišní stěnu a orgány. Bez včasné léčby může být peritonitida život ohrožující.

Chirurgie je preferovanou léčbou apendicitidy. Odkládání operace (v naději, že se slepé střevo „usadí“) jen zvyšuje riziko prasknutí apendixu.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Malý.

Dobrý den mám na vás dotaz se kterým mi doufám poradíte. Když jdu na záchod tak se mi objevuje na papíře krev. Ze začátku se moc neobjevovala ale posledních dnech se to zhoršilo. Po sprše když jdu na záchod tak se neobjevuje ale druhý den už se opět objeví. Poradíte mi děkuji Karel Malý .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležitým ukazatelem je barva krve. Je-li čerstvá, červená, tak zřejmě máte hemoroid. Pokud je krev tmavá, tak krvácí tlusté střevo. Nejlepší bude, když zajdete na gastroenterologii. Tam vám vyšetří celý konečník i střevo a vy přesně budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z konečníku

Komplikace operace slepého střeva

Každá operace s sebou nese určitý stupeň rizika. Jednou z nejčastějších komplikací po apendektomii je infekce. Přibližně u 20 procent lidí, kteří mají prasklé slepé střevo, se asi dva týdny po apendektomii vyvine absces (hnisavá koule) v břišní dutině. Tyto abscesy je nutné chirurgicky drénovat. Dalším běžným typem infekce po apendektomii je infekce rány.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Vážený pane doktore,od soboty mámvyš.krve na podezření na slepé stř.leuko9,7,Hb 141,trombo255,crp7..Odběr dělali po té co jsem vylučovala krev ve stolici. Měla jsem jít dnes na chir.příjem,ale odmítli mě a poslai na gastro.Tam udělali výtěr z konečníku prohmatali břicho a diag.Susp.enteritis ac.Mám docela obavu,stále mi není dobře a jsem vyčerpaná a je mi na zvracení.Snědla jsem jen kousek housky a vše vyzvrátila,dostala jsem k užívání Smectu. Jakou dietu bych teda měla zvolit,když nic v sobě neudržím a bolesti a křeče mám stále. Moc Vám děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Poradna DZ.

Dobry den, odpoved na Vas dotaz jsme Vam poslali do mailu. Okamzite vsak navstivte lekare a trvejte na dalsim vysetreni!!! Klidne pohrozte televizi a pod. Je smesne, jak vubec na takove potize muzete dostat Smectu.



Poradna DZ

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Léčba zánětu slepého střeva

Jakmile budete v nemocnici, bude zmapována vaše teplota, puls, dechový vzorec a krevní tlak. Pokud má chirurg podezření, že vaše slepé střevo vykazuje známky toho, že by mohlo prasknout, budete co nejdříve převezeni na operační sál.

Pokud je diagnóza méně jasná, může být před rozhodnutím o operaci zapotřebí další vyšetření pomocí metod, jako je CT vyšetření nebo ultrazvuk a krevní testy.

Postup apendektomie

Dvě hlavní chirurgické techniky zahrnují otevřenou a laparoskopickou apendektomii. Patří mezi ně:

  • Otevřená apendektomie – řez je veden přes kůži, pod ní ležící tkáň a břišní stěnu za účelem přístupu k apendixu.
  • Laparoskopická apendektomie – zahrnuje provedení tří malých řezů v břiše, kterými se zavádějí konkrétní nástroje. Do břišní dutiny je jemně pumpován plyn, aby se oddělila břišní stěna od orgánů. To usnadňuje vyšetření slepého střeva a vnitřních orgánů.

Typ operace, kterou podstoupíte, bude záviset na tom, jak závažná je vaše apendicitida. Chirurg s vámi probere vaše možnosti. Pokud něco chcete vědět nebo vám není jasné, je důležité požádat svého lékaře nebo chirurga, aby vám to vysvětlil tak, abyste všemu rozuměli. Laparoskopická apendektomie může přejít v otevřenou operaci, pokud apendix během výkonu praskne.

Jakmile je slepé střevo zpřístupněno buď otevřenou nebo laparoskopickou operací, krevní cévy, které ho zásobují, jsou zasvorkovány a apendix je přeříznut a odstraněn. Při laparoskopické apendektomii se apendix vytáhne jedním ze tří malých řezů.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY UNIKU MOCI DO POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobry den,chtela byvh se informovat jake priznaky jsou uniku moci do pochvy tak zvana pistel,..jsem.po operaci gynekologicke vajecniku a vygynalni pistele slepe,pred 10letma my byla odoperovana deloha,operace dalsi byla letos v lednu,...mam stale mokro v pochve a pozoruji malinko unik moci s mocove trubyce,jinak zadne problemy nemam ani bolesti ,jen mokrko v pochve hned po operaci,byl mi delan rentgen ve vagine pred op jodem,je mi 50let,dekuji za informaci s pozdeavem Pfaflova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření u gynekologa, aby zjistil případné propojení vaginy s močovou trubicí. Bez tohoto vyšetření není možné určit další postup. Nebojte se a běžte co nejdříve na tuto prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky uniku moci do pochvy

Neprůchodné bývá tenké nebo tlusté střevo

Střevní neprůchodnost může postihnout tenké i tlusté střevo.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Colonix doporučuji,ale s podmínkou příjmu čisté vody.Střevo celé nevyměníme jako třeba zanesené vodovodní trubky. Proto je potřeba se o své střevo starat včas a je nutné provádět jeho pravidelnou údržbu

Vhodné je vyčistit si jednou za rok šetrně a důkladně tlusté střevo, nejlépe několikrát po sobě. Tak jak nemůžete očekávat od jedné tablety zmizení všech nemocí a problémů přes noc.Zuby si čistíme nejméně dvakrát denně, o čistotu svojí kůže se staráme také denně. A co naše tlusté střevo, necháme je pro nás tvrdě pracovat bez úlevy?! Vytvoří-li se na stěnách lepkavý potah, nemohou ho uspokojivě rozpustit ani opakované klasicky známé nálevy. Pokud by se toto odstranilo příliš rychle, mohlo by to kromě jiného také vést k bolestivé reakci sliznice tlustého střeva. Obdobně jako při odstraňování tapet, musí se povlak z fekálií v tlustém střevě nejdříve pořádně nasáknout tekutinou, aby vyloučení mohlo proběhnout účinně a bez potíží.Proto je tak důležité při kůře Colonix pít dostatek čisté vody.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Projevy

Neprůchodnost střev se může v závislosti na příčině jejího vzniku projevovat různě. Typickými varovnými příznaky rozvoje onemocnění jsou ale: zástava odchodů plynů a stolice, ať už v důsledku překážky, nebo zástavy peristaltiky. Ve střevě tak dochází k jejich hromadění, což způsobí roztažení střev, které se projeví vzedmutím břicha. Jelikož potrava se kvůli překážce ucpávající střevo nemůže posouvat dále, dochází k úpornému zvracení. Tyto příznaky doprovází silná bolest, která může mít kolikovitý charakter (přichází ve vlnách, stupňuje se až do maxima, pak slábne, a znovu zesiluje), nebo může být trvalá, krutá a neutišitelná – tak tomu bývá u strangulačního ileu, kdy střevo trpí nedostatkem kyslíku. U strangulačního ileu (nejvíce nebezpečného) se také mohou objevit příznaky počínajícího šoku – tedy neklid, nebo naopak výrazná spavost, bledá kůže se studeným potem, rychlé bušení srdce, zrychlené dýchání.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PRI PODRÁŽDĚNĚ SLINIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Slabenakova.

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice se používá jen jako dochucovadlo, takže se jí zkonzumuje jen malé množství. Malé množství skořice nemá na slinivku žádný vliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Jak se projevuje nemocná slinivka

U nemocí slinivky dávejte pozor na problémy se žlučníkem a žlučovými cestami, s játry, která mohou být zvětšená a která vždy dráždí slinivku.

Příznaky a projevy podrážděné slinivky:

  • prudká bolest v nadbřišku;
  • bolest v levém podžebří nebo celém břiše;
  • bolest vystřeluje pod levou lopatku a do zad;
  • zvracení nebo pocit na zvracení;
  • škytání a říhání;
  • zástava odchodu plynů;
  • obtížná nebo zcela zastavená stolice;
  • schvácenost;
  • horečka;
  • dezorientace;
  • zrychlený tep.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Diskuze

V diskuzi VÝVOD PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mění se sáček denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bláha Emil.

V roce 2017 jsem byl 38x ozařován pro rakovinu¨ ¨prostaty.Ozařováním mě poškodíli tlusté střevo 8 cm od konečníku (krvácím už rok ) Vyjmout tu poškozenou část nejde protože je blízko konečníku.Zda je možné udělet dočasný vývod před poškozeným místem a po zahojení dané části střevo znovu napojit. Takhle je ta poškozená část neustále rušena stolicí . Nebo mě hrozí trvalý vývod,protože tak jak to mám teď se stav stále zhoršuje Už má 4 transfuze
a věčně prý transfuze nelze dávat,
Moc děkuji za odpověď Bláha Emil Nové Město na Moravě

Zdroj: diskuze Vývod po operaci tlustého střeva

Ochrana před environmentálními dráždidly

Alergie na pyl, prach, domácí mazlíčky a plísně jsou častou příčinou vysychání očí. Je spousta jedinců trpících různými alergiemi, z nich asi ¼ lidí má alergii spjatou s očními příznaky. Suchým a podrážděným očím způsobeným alergií lze pomoci nošením slunečních brýlí, používáním vzduchových filtrů i řízením vozidla se zavřenými okny. Vzduchové filtry odstraňují prach a další environmentální dráždidla ze vzduchu, brýle chrání oči před větrem a sluncem. Také se doporučuje přestat kouřit, tedy pokud kouříte, a rovněž se vyhýbat místům, kde se kouří.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Jak se pozná břišní kýla

Břišní kýla, také kýla v jizvě, se nachází na břiše kdekoli mimo pupek a tříslo. Břišní kýly se vyskytují nejčastěji v oblasti jizev, kde je místo oslabené. Příznakem břišní kýly je měkké nebolestivé vyklenutí různé velikosti, závislé na velikosti defektu ve stěně břišní. Zde naleznete obrázky i fotografie (obrázek) pro představu, jak vypadá břišní kýla.

Příznaky kýly:

  • viditelné vyklenutí, které lze většinou tlakem opět zatlačit zpět do břicha;
  • pocit plnosti nebo tíhy v břiše;
  • při zvedání, zakašlání nebo v předklonu bolest v tříslech nebo v břiše;
  • někdy nucení na zvracení

Pokud se kýla včas léčí, nejedná se o nebezpečný problém. Je-li léčba kýly oddalována, může dojít k takzvanému uskřinutí. V takovém případě nelze obsah kýly vrátit zpět do dutiny břišní a pacient pociťuje výrazné bolesti. Střevo se stává neprůchodné a hromadí se v něm obsah. Hrozí nebezpečí odumření tkáně a následná infekce. Takový stav se projeví bolestí v břiše, zvracením a zástavou odchodu plynů i stolice a vyžaduje okamžitý lékařský zákrok.

Kýlu tvoří:

  • kýlní vak – vyklenutá pobřišnice (tenká, průsvitná blána, která vystýlá dutinu břišní a obaluje většinu orgánů zde uložených);
  • kýlní branka – defekt či oslabení stěny břišní, kudy se orgány dutiny břišní tlačí ven;
  • kýlní obsah – nejčastěji se jedná o střevo, nicméně vyklenovat se mohou kromě slinivky všechny orgány dutin břišní.

Zdroj: Břišní kýla

Jak poznat polyp na konečníku u dětí

Střevní polypy jsou malé výrůstky abnormální tkáně na střevní sliznici. Mohou se vyskytovat kdekoli ve střevech, nejčastěji postihují tlusté střevo. Většinou jsou neškodné a časem se ztratí. V ojedinělých případech se však mohou stát zhoubnými.

Zdroj: Polyp rekta

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Ostatní prostředky

Udržujte oči hydratované pomocí pitné vody, zvlhčujte vzduch v interiéru, a to zejména během zimních měsíců, kdy bývá vzduch sušší. Ale pozor na vysokou vnitřní vlhkost, která podporuje růst plísní a může způsobovat alergické reakce projevující se zase suchýma a podrážděnýma očima. V domácnostech je doporučeno udržovat úroveň vlhkosti mezi 30–45 %, aby nevznikaly plísně. Suchým očím uleví i časté mrkání, vhodné je nošení brýlí při plavání. Také se doporučují teplé a vlhké obklady, které podráždění uklidňují a stimulují produkci slz.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky

Domácí léčba podrážděné slinivky

  • Čistěte játra každé dva týdny.
  • Zlepšete svůj jídelníček, důležité je, aby obsahoval syrovou zeleninu a ovoce.
  • Zlepšete svůj životní styl (více čerstvého vzduchu, více fyzických aktivit, jako je chůze, plavání, turistika).
  • Důležité je, aby došlo k očištění ledvin, aby se zabránilo tvorbě ledvinových kamenů.

Zároveň je velmi vhodné odstranit z jídelníčku tyto potraviny:

  • cukr
  • alkohol
  • smažené potraviny
  • veškeré tepelně upravované rostlinné oleje
  • průmyslově zpracované potraviny (polotovary)
  • grilované potraviny
  • rafinované potraviny
  • margarín
  • aspartam
  • potravinářské přídavné látky

Zdroj: Podrážděná slinivka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP