Většina lidí vůbec neřeší, co jí, a jedí prostě to, co jim chutná. Ať to je sladké, slané nebo dělané na tuku. Přemíra tuku v naší stravě však způsobuje podráždění žlučníku. Podrážděný žlučník je nepříjemnou zdravotní komplikací, která může potkat každého člověka. Jenže mnoho postižených často ani netuší, že jejich problémy souvisí s podrážděným žlučníkem. Často příznaky přiřazují žaludečním obtížím nebo jen tomu, že se přejedli nebo něco špatného snědli. Pokud se však problémy se žlučníkem neodhalí včas, budou se většinou zhoršovat. Podrážděný žlučník se musí zklidnit přísnou dietou s omezením tuků.
Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž napomáhá uvolnění bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Mezi nabízené produkty patří ESSENTIALE FORTE N 100 tobolky, ROWACHOL CPS 50, ISOCHOL 30X400MG obalené tablety, IBEROGAST TCT 1X20ML, CHOLAGOL 1X10ML kapky, roztok, ROWACHOL GTT 1X10ML.
Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, doporučuje se užívání choleretik spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Kapky jsou jednou z nejoblíbenějších forem léků na žlučník u lidí, kteří neradi polykají tablety. Vyzkoušejte například Cholagol, který povzbuzuje tvorbu a vylučování žluči a zmírňuje křeče hladkého střeva a žlučových cest, má mírně projímavý účinek. Klasické obalené tablety, které rovněž podporují tvorbu žluči, uvolňují křeče a odstraňují chronickou zácpu. Zástupcem těchto tablet je Isochol. Tobolky se užívají o poznání lépe než tablety, výborný je Essentiale Forte pro prevenci tvorby žlučových kamenů.
Zde je seznam léků na žlučník, které lze volně koupit: léky na žlučník cena. Na tlumení bolesti žlučníku se používají analgetika - léky proti bolesti, například Valetol, Atalargin, APO-Ibuprofen Rapid, atd.
Jako doplněk k těmto lékům se doporučuje pití dostatečného množství žlučníkového čaje, především odvaru ze šalvěje či řepíku lékařského. Uvedené bylinky a čaje na žlučník však slouží spíše jako podpůrný prostředek při lehkých žlučníkových obtížích. V případě, že bolesti neustoupí do 5 dnů, je nutné léčbu konzultovat s lékařem, neboť se může jednat o závažný zánět žlučníku.
Ve svém příspěvku PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Belanka.
Žlučník ma nebolí a jeden den jsem měla závratě a bobolívalo mne brřicho.
Sjedla jsem půlku hrušky,topinku a par lžic bramborového salátu s majonézou.
Netvracím,ale není mi dobře.Děkuji za radu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Podrážděný žlučník se může v těhotenství objevit. Pokud se jedná pouze o dietní chybu, je dobré tento stav řešit dietou a potíže se žlučníkem samy odezní. Výborný je i žlučníkový a mátový čaj na odeznění nepříjemných problémů se žlučníkem v těhotenství. Tento čaj se pije 2x až 3x denně a neublíží miminku. Samozřejmě je důležitá konzultace s gynekologem.
V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.
Dobrý den,
už skoro měsíc mě p. doktor léčil práškami erdomed...Až mám v ústech bílý jazyk, na jazyku pupínky. Jazyk mě pálí, největší problém je v noci, nemohu spát, protože se mi vytváří sliny. Byla jsem na ORL - prý mykóza - dostala jsem něco namíchaného z lékárny a mám to žmoulat 2x denně, ale nepomáhá. Byla jsem na vyšetření Gastro - p. doktor říkal, že mám slabě podrážděný žaludek - omaprezo, ale na mykózu, že to nevypadá.
Už nevím co mám dělat, protože jsem nikdy prášky nebrala.
Můžete mi prosím poradit o co by se jednalo?
A něco přírodního? Jsem spíše na bylinky, čaje.
Moc děkuji. S pozdravem Mgr. Naxerová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jazyk patří do kompetence zubního lékaře. Zajděte ke svému zubaři a trvejte na stěru z jazyka a jeho následném laboratorním vyšetření. Tohle zvažování, co to je, či není, jen podle toho, jak to vypadá, evidentně nikam nevede. V laboratoři jasně identifikují případný patogen a zároveň k tomu přiloží i seznam tři léků, které odzkoušeli a prokázali účinnost. Podle laboratorních výsledků se uvidí jak dál.
Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.
Zásady žlučníkové diety:
Dodržovat zásady zdravé výživy.
Jíst alespoň 4x až 5x denně.
Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
Začít den lehkou snídaní.
Všechna jídla připravovat čerstvá.
Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
Jíst vařená a dušená jídla.
Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
Ve svém příspěvku RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.
Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lamička * *.
Dobrý den, předavkovala jsem se horkým nápojem celaskon. Měla jsem horečku a nevšimla jsem si ,že je tam napsáno jeden sáček na den. Nic méně objevili se mi hrbolky na jazyku popřípadě mám i lehce podrážděny hltan. Doktor mi předepsal takovou žlutou lepkavou tekutinu a prý si to tím mám mazat. Může mi nějaký doktor který mě nechce zabít vysvětlit jestli se jedná o rakovinu. Díky za nic
Na podrážděný žaludek a zvracení je vhodná následující žaludeční směs: smíchejte po 20 g rozdrobeného kořene andělky, natě benediktu lékařského, listu máty peprné a listu meduňky a po 10 g rozdrobeného kořene omanu, natě vlaštovičníku a natě jablečníku. Půldruhé lžíce směsi zalijte v termosce 2 sklenicemi vroucí vody. Pijte půl sklenice 2–3krát denně při obtížích po lžičkách, posléze před každým jídlem.
Ve svém příspěvku ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Pěkný den dnes jsem byl v nemocnici mám zvýšené jaterní testy,na žlučníku tečky písku,bolí mě břicho měl jsem už víc jak 8 dní průjem.V nemocnici měli podezření na virová hepatitida..Nevěděli chtěli si mě tam nechat marodím doma a mám dietu...překvapil mne počet doktorů a doktorek z UK .český byl jediný.Uk doktorce jsem moc nerozuměl...Zítra se jdu domluvit se svou skvělou doktorkou co dál.Do těžké práce pro bolesti břicha nemohu..Mějte se krásně chci být zase zdravý a ještě dva roky do důchodu po odpracovaných 44 letech práce...Milan
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Řepík lékařský – příznivě ovlivňuje trávicí procesy zažívacího traktu. Podporuje zažívání, správnou činnost jater, žlučníku a střev. Protože působí protizánětlivě a hojivě, používá se zevně jako obklad nebo koupel při různých vyrážkách, nehojících se ranách, odřeninách a popáleninách. Je užitečný jako kloktadlo při zánětech horních cest dýchacích. Jako hlavní účinné složky v něm působí třísloviny nebo flavonoidy.
Jablečník obecný – používá se jeho nať, která se uplatní při povzbuzení chuti k jídlu, ke zlepšení trávení, při nízké tvorbě žluči a při žlučníkových potížích. Navíc se doporučuje při bronchitidách, při průduškovém astmatu a při menstruačních bolestech. Z účinných složek obsahuje silice, flavonoidy a diterpeny.
Pampeliška lékařská – podporuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv. Používá se rovněž jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organismus a je známo, že je oblíbenou součástí jarních bylinných kúr. Obsahuje draslík, fruktózu, inulin, hořčiny a další složky.
Máta peprná – k léčbě se používá její nať a list. Mátový čaj je asi jedním z nejužívanějších čajů připravovaných z léčivých rostlin. Pozitivně ovlivňuje zažívání, působí hlavně na vylučování žaludečních šťáv a žluče. Čaj z máty peprné příjemně chutná po své hlavní složce – mentolu. Máta peprná je silně aromatická rostlina, která povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, dále zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Je o ní známo, že se přidává do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti. Z účinných látek obsahuje samozřejmě silice, dále třísloviny, flavonoidy, triterpeny a organické kyseliny.
Kurkuma – používá se její kořen. Kurkuma podporuje tvorbu žluči a tím napomáhá lepšímu trávení tuků. Působí pozitivně na prokrvení. Obsahuje škrob, silice a kurkuminoidy.
Šalvěj – používá se při nechutenství, nadýmání, průjmech, omezuje vyměšování potu.
Hlavním příznakem je zvláštní druh bolesti až pálení žáhy neboli pyróza. Tato bolest je charakterizována jako palčivá bolest za dolní částí hrudní kosti. Zpočátku se objevuje jen po určitých jídlech (pečená jídla, smažené pokrmy, sladké, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný bolestmi po každém jídle, leckdy nalačno a také v noci, kdy se stav zhoršuje po ulehnutí a při snížené tvorbě slin. Zdrojem bolesti je přímé dráždění sliznice, roztažení jícnu a naopak dočasné stažení jícnu v jiných úrovních.
Dalším příznakem může být pocit uváznutí sousta v krku – obtížné polykání (dysfagie), bolestivé polykání (odynofagie) či pocit cizího tělesa v krku bez prokázané příčiny (takzvaný globus).
Bolesti na hrudi mohou být někdy tak nespecifické, že mohou imitovat jiná onemocnění, například choroby srdce (srdeční infarkt). Řada nemocných si také stěžuje na ztrátu chuti, chrapot, chronický kašel, záněty průdušek i astma, a proto se často nedaří odhalit příčinu nemoci, protože jen polovina nemocných má při gastroskopickém vyšetření (endoskopické vyšetření jícnu a žaludku pomocí kamery zavedené přes ústa) pozitivní nález na jícnové sliznici.
Soda má mírně abrazivní mechanický účinek při tření o zuby a zároveň působí také chemicky, protože reaguje se zubním kamenem, čímž jej rozpouští. Velkým přínosem je, že pomáhá také neutralizovat bakterie a tímto způsobem vlastně bělení zubů léčí špatný dech.
Vybělení zubů můžeme vidět okamžitě a je bezbolestné. Navíc soda napomáhá odstranění zubního kamene. Ovšem je třeba se vyhnout agresivnímu tření dásní, které mohou být podrážděny mechanickým účinkem sody.
Použití jedlé sody k bělení
Nejšetrnějším způsobem je kúra na jeden měsíc dvakrát ročně, přičemž sodu aplikujeme jen jednou nebo dvakrát týdně, abychom se vyhnuli možnému poškození skloviny zubů, protože soda má silný abrazivní účinek při užívání v dlouhodobém horizontu.
Mokrý kartáček namočíme do práškové jedlé sody, přičemž pokryjeme zcela štětiny kartáčku shora, a takto si vyčistíme zuby. Sodu lze rovněž nasypat na zubní pastu a touto směsí si vyčistit zuby. Smíchání sody se zubní pastou zmírňuje slanou chuť sody, ale zvyšuje brusný účinek.
Jiná forma použití je rozpustit sodu do vody, a to tak, že přidáme lžíci jedlé sody do sklenice s polovinou vody, rozmícháme a vyplachujeme tímto roztokem ústa. Tím sice příliš zuby nevybělíme, ale zato získáme domácí ústní vodu, která neutralizuje bakterie v ústech.
Po nacementování korunky do úst je zapotřebí si na novou situaci nějaký čas zvykat. Člověk v ústech citlivě vnímá i sebemenší prostorové a tvarové změny. Přestože to není pravidlem, mohou nastat po nacementování korunky určité potíže s navykáním na novou situaci, což může být způsobeno několika důvody. Zubní nerv může být například již před ošetřením mírně podrážděný přítomným zubním kazem a na zatížení způsobené proběhlým ošetřením (preparace, otisk, cementování a tak dále) pak reaguje zvýšenou citlivostí. Každý člověk má navíc jiný práh pro vznik bolesti.
Typické potíže, které mohou po nacementování korunky nastat, jsou:
Citlivost na teplotu, zejména na studené, líčí pacienti nejčastěji. Trvá-li citlivost na teplo a chlad jen několik sekund, můžeme to považovat za „normální“. Během několika dnů či týdnů by potíže měly ustoupit. Důležité je, aby měl pacient pocit, že citlivost postupně spíše slábne, než sílí. Jestliže však bolest po tepelném podnětu trvá celé minuty, objevuje se spontánně, sama od sebe, nebo dokonce její intenzita sílí, je možné, že došlo k zanícení zubního nervu, a pak je nutné ošetření. V takovém případě je zapotřebí se co možná nejdříve obrátit na zubního lékaře.
Pocit napětí a změna pocitů při kousání je považována za normální reakci a většinou se upraví během 1–2 dnů.
Pacient má pocit, že je korunka příliš vysoká. V prvních několika dnech to může být jen subjektivní pocit vyvolaný tím, že se nový zub opět normálně namáhá. Pokud by vám však připadalo, že se ostatní zuby při skusu vzájemně nedotýkají tak, jak mají, určitě se vydejte ke svému zubaři. Na porušení správné výšky skusu reaguje žvýkací aparát velmi citlivě. Snížení korunky o necelý milimetr může přinést okamžitou úlevu.
Zub s nasazenou korunkou bolí při skusu, bolí spontánně sám od sebe, v noci se budíte bolestí nebo vám připadá, že je zub mírně pohyblivý. To jsou již příznaky, že nastal vážnější problém, a je bezpodmínečně třeba co nejdříve navštívit zubní ordinaci.
U pacientů s prokázanými žlučovými kameny či jinou poruchou funkce žlučníku je důvod k chirurgickému řešení. Operace žlučníku se v převážné míře provádějí jen laparoskopicky. Výkon lze provést bez hospitalizace v nemocnici. Většinou se tento operační zákrok provádí standardně při krátkodobém pobytu na lůžku, nejvýše se jedná o 24 hodin. Podezření na onemocnění žlučníku lze potvrdit nebo vyvrátit ultrazvukovým vyšetřením. Laparoskopickou operaci v režimu jednodenní chirurgie nemohou podstoupit pacienti, kteří prodělali žlučníkové záchvaty s následnou žloutenkou, a často i ti, kteří měli žlučníkový záchvat v nedávné době spojený s teplotou. Velmi často jsou z laparoskopických operací vyloučeni pacienti, kteří mají za sebou již větší počet břišních operací (velká pravděpodobnost břišních srůstů, které znemožní laparoskopický přístup). V tomto případě se provádí klasická operace, která vyžaduje delší dobu hospitalizace. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je mnohem kratší než u klasické operace, a to jeden nebo maximálně dva týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat, jak byl zvyklý s nařízenou dietou před operací. Po týdnu od operace může pomalu zkoušet i nedietní jídla. Tento výkon je plně hrazen zdravotními pojišťovnami.
Pokud lékař dovolí konzumovat pevnou stravu, začíná se vždy od diety s přísným omezením tuku. Suroviny a pokrmy z nich připravované jsou převážně sacharidového, škrobového typu.
Ke snídani se doporučuje starší pečivo, které nenadýmá, a slabě oslazený černý čaj. K dopolední přesnídávce a odpolední svačině je vhodná ovocná přesnídávka se sucharem nebo ovocný rosol (pudink, kde je místo mléka ovocná šťáva).
Na hlavní chody, tedy oběd a večeři, je pak nejvhodnější takzvaná šlemová polévka, jako je rýžová nebo vločková.
Z ovoce vybíráme jemné, šetřící druhy bez peciček, jadérek a silné slupky, jako jsou meruňky, jablka, broskve, dále ovocné přesnídávky, ovocné přírodní šťávy. Ze zeleniny je to například kořenová zelenina, hlávkový salát a ledový salát, červená řepa, cuketa, chřest, rajský protlak (ale už ne kečup).
Nevhodné jsou luštěniny a celozrnné obiloviny a rovněž pečivo z nich. Z povolených obilovin je to pak rýže, ovesné vločky, pohanka, krupky, bílá mouka a pečivo z ní.
Libové maso není problém, takže pečené kuře může být vhodnou volbou. Z uzenin je nejvhodnější kvalitní šunka.
Máslo je lehčeji stravitelné než olej, kvalitní oleje jsou také samozřejmě vhodné. Vždy je vkládáme až do hotového pokrmu.
Z koření jsou to zelené natě a sušená koření nevýrazného typu, jako jsou pažitka, petrželka, majoránka, vývar z kmínu, kopr, meduňka a další.
Z moučníků je vhodné piškotové a odpalované těsto. Pozor na různé sladké krémy, které jsou pro žlučníkovou dietu velmi nevhodné.
Z technologických úprav se doporučuje dušení, pečení v alobalu, vaření. Zahušťuje se zálivkou z nasucho opražené mouky nebo například pečivem či ovesnými vločkami, které se nechají rozvařit.
Žlučník je vakovitá výchlipka dlouhá 7–10 cm s kapacitou kolem 50 ml. Slouží jako rezervoár žluče a jako tlakový regulátor celého systému žlučových cest. Je umístěn na spodní ploše jater těsně pod pravým obloukem žeberním. Žluč je ze žlučníku vypuzována jeho smrštěním a reaguje tak na různé podněty související s příjmem jídla. Odchází žlučníkovým vývodem, který se spojuje se společným jaterním vývodem ve žlučový vývod. Ten pak ústí společně s vývodem ze slinivky břišní otvorem do části tenkého střeva za žaludkem, a to do dvanácterníku. Žlučník je orgán, který nám pomáhá při trávení jídel s vysokým obsahem tuků.
Charakteristickým příznakem onemocnění jater a žlučníku je zabarvení pokožky do žlutého odstínu. Také se může objevit tmavá moč, svědění pokožky a výrazná únava. Mezi nejběžnější onemocnění jater ve spojitosti s onemocněním žlučníku patří záněty žlučníku, kameny ve žlučníku a žlučovodech a dále nádorová onemocnění. Včasná diagnostika těchto nádorů je velmi obtížná a z tohoto důvodu byste nikdy neměli podceňovat bolestivé příznaky v pravém podžebří.
Nakrájíme prsa na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Přidáme na jemno nakrájená rajčata, ze kterých jsme odstranili semínka. Jakmile maso změkne, přidáme dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku a petrželovou nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. Souběžně připravujeme špagety klasickým způsobem. Když je vše hotové, špagety podlijeme omáčkou a posypeme sýrem.
Vařené hovězí maso s pažitkou
Suroviny:
200 g hovězího libového masa
40 g hladké mouky
10 g másla
2 dcl nízkotučného mléka
pažitka a sůl
Postup:
Libové hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. Opražíme na sucho hladkou mouku, zředíme ji nízkotučným mlékem a vodou, osolíme, promícháme a chvíli povaříme. Následně do omáčky přidáme máslo a nasekanou pažitku. Hovězí maso nakrájíme a přelijeme hustou omáčkou. Doporučujeme podávat s vařenými bramborami.
Mrkvový salát s jablkem
Suroviny:
2 mrkve
3 jablka
citron
1,5 kávové lžičky pšeničných klíčků
Postup:
Mrkev a jablka nastrouháme na jemno, zalijeme vodou. Směs můžeme ochutit kapkou citronové šťávy. Posypeme pšeničnými klíčky a podáváme.
Kuře dušené na rajčatech
Suroviny:
1 kuře
20 g hladké mouky
20 g másla
1 dcl nízkotučného mléka
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl podle chuti
Postup:
Kuře naporcujeme, osolíme, podlijeme vodou a rajským protlakem. Dusíme v hrnci do měkka. Hotové kuře vyjmeme. Šťávu zahustíme na sucho opraženou hladkou moukou a chvíli povaříme, následně zahustíme mlékem a máslem, případně přisolíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Tvarohová pomazánka s mrkví
Suroviny:
400 g nízkotučného tvarohu
100 g mrkve
40 g cukru nebo medu
2 lžíce jablečného nebo meruňkového kompotu i se šťávou
citron
Postup:
Tvaroh se ušlehá s kompotem, vmíchá se do něj předem uvařená, na drobno nakrájená a již vychladlá mrkev. Podle vlastní chuti přidáme cukr, med nebo citronovou šťávu.
Příznaky u žlučníku mohou být neurčité, nespecifické trávicí potíže, jako jsou nevolnosti, zvracení, hubnutí, nadýmání, říhání, nesnášenlivost tučných a smažených jídel. Charakteristická je bolest pod pravým obloukem žeberním v souvislosti s pohybem kamenů nebo stažením vývodů. Bolesti mají kolikovitý charakter, to znamená náhle vzniklou až nesnesitelnou bolest v pravém podžebří, která se střídavě zesiluje a mírně zeslabuje, vystřeluje pod pravou lopatku a do zad, je doprovázena nevolností až zvracením žlutozelených hořkých šťáv.