Téma: 

pohanka a puriny


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POHANKA JAKO LÉK

Pohanka lámanka

Pohanka lámanka je, jak název napovídá, nalámaná pohanková kroupa, která je o něco jemnější a rychleji uvařená. Tato pohanka je vhodná pro ty, kteří nesnesou běžné obilniny nebo se vyhýbají lepku, lze ji použít do polévek, kaší, pomazánek, nádivek.

Pohanku lámanku před použitím propláchněte ve studené vodě, abyste ji zbavili případných nečistot. Pohanka lámanka se vaří v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Stačí vařit velmi krátce, jen cca 2 až 3 minuty. Není třeba míchat. Pokud chcete, ani ji vařit nemusíte. Postačí ji nechat přes noc namočenou a poté konzumovat třeba se sušeným i čerstvým ovocem a s ořechy.

Detail odstavce: Pohanka lámanka
Zdroj: Pohanka jako lék
Zveřejněno: 10.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: červená čočka a pohanka

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Odesláno: 10.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Detail odstavce: Co je to purin
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: červená čočka a pohanka

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Odesláno: 10.9.2015 uživatelem Miroslava Žáková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Detail odstavce: Puriny a dna
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Warfarin a bulgur,pohanka

Ano, bulgur, pohanka ani kuskus nijak Warfarin neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a bulgur,pohanka
Odesláno: 31.8.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Detail odstavce: Kešu a puriny
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: obsah purinů v nati a slupkách pohanky

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky
Odesláno: 13.1.2016 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POHANKA A CUKROVKA

Pohanka pro diabetika

Pohanka zřejmě obsahuje určité chemické látky, které snižují po jídle hladinu krevního cukru. Jednou z těchto látek může být chiroinositol, který se v pohance vyskytuje v relativně vysokém množství. Diabetici by tedy měli pohanku zahrnout do svého jídelníčku. Mimo jiné pohanka dokáže skvěle očistit, uvolnit žaludek a střeva. Osvědčila se i jako dieta při cukrovce, kdy je možné zhubnout až 14 kilogramů.

Detail odstavce: Pohanka pro diabetika
Zdroj: Pohanka a cukrovka
Zveřejněno: 19.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 g purinů.

Detail odstavce: Cuketa a puriny
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: salátovky

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun
Odesláno: 17.7.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: puriny a cizrna

Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř

Zdroj: diskuze Puriny a cizrna
Odesláno: 14.7.2016 uživatelem Hana Pořízová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Detail odstavce: Med a puriny
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Puriny

Děkuji moc a přeji hezký den,
Martin Šťastný

Zdroj: diskuze Puriny
Odesláno: 6.9.2017 uživatelem Martin Šťastný
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Detail odstavce: Puriny ve víně
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 g purinů.

Detail odstavce: Cizrna a puriny
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Prosím pošlete mě jídelníček na dnu děkují Klimentová

Zdroj: diskuze Jídelníček na dnu
Odesláno: 16.4.2019 uživatelem Vladimíra Klimentová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Červené maso a vnitřnosti

Červené maso obsahuje puriny, a proto by se mělo konzumovat co možná nejméně, to samé platí i o vnitřnostech, hlavně játra, ledvinky a brzlík jsou puriny nabité.

Detail odstavce: Červené maso a vnitřnosti
Zdroj: Zakázané potraviny
Zveřejněno: 20.12.2018

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Jáhly a puriny

Jáhly mají průměrný obsah purinů mezi 75 a 150 mg na 100 g.

Detail odstavce: Jáhly a puriny
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Detail odstavce: Puriny v potravinách
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017

PURINY TABULKA

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Detail odstavce: Puriny – tabulka
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Puriny a kyselina močová

Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.

Detail odstavce: Puriny a kyselina močová
Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno: 29.3.2015

NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Detail odstavce: Puriny v potravě
Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny
Zveřejněno: 25.4.2016

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Detail odstavce: Červená čočka
Zdroj: Potraviny obsahující puriny
Zveřejněno: 20.2.2019

ČAJ Z POHANKY

Účinky pohankového čaje

Vitamíny a minerály obsažené ve slupkách pohanky působí blahodárně na obranyschopnost organismu a na prevenci srdečních chorob. Pohanka také obsahuje kyselinu linolenovou a linolovou a nenasycené mastné kyseliny snižující LDL cholesterol. Pohanka dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy. Největší předností pohanky je to, že působí jako prevence proti cévním poruchám. Zpevňuje totiž žilní stěny. Je vědecky prokázáno, že snižuje riziko infarktu myokardu, mrtvice či trombózy.

Detail odstavce: Účinky pohankového čaje
Zdroj: Čaj z pohanky
Zveřejněno: 21.9.2015

OVESNÉ VLOČKY A PURINY

Ovesné vločky

Ovesné vločky nezpůsobují dnu, ale pokud vám již bylo diagnostikováno toto onemocnění, lékař by vám mohl doporučit omezit konzumaci ovesných vloček. To proto, že ovesné vločky obsahují puriny, které přispívají k formě artritidy v podobě dny. Potraviny, jako jsou játra, ledviny, zvěřina, sardele a masové omáčky, obsahují vysoké množství purinů. Ovesné vločky obsahují malé množství purinů, takže jestliže máte dnu, může vám být lékařem doporučeno konzumovat pokrmy z ovesných vloček s mírou.

Ovesné vločky ve 100 g obsahují 42 purinů.

Detail odstavce: Ovesné vločky
Zdroj: Ovesné vločky a puriny
Zveřejněno: 15.2.2019