Téma: 

pohanka lámanka příprava recept


Facebook Twitter Pinterest email tisk

POHANKA JAKO LÉK

Pohanka lámanka

Pohanka lámanka je, jak název napovídá, nalámaná pohanková kroupa, která je o něco jemnější a rychleji uvařená. Tato pohanka je vhodná pro ty, kteří nesnesou běžné obilniny nebo se vyhýbají lepku, lze ji použít do polévek, kaší, pomazánek, nádivek.

Pohanku lámanku před použitím propláchněte ve studené vodě, abyste ji zbavili případných nečistot. Pohanka lámanka se vaří v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Stačí vařit velmi krátce, jen cca 2 až 3 minuty. Není třeba míchat. Pokud chcete, ani ji vařit nemusíte. Postačí ji nechat přes noc namočenou a poté konzumovat třeba se sušeným i čerstvým ovocem a s ořechy.

Detail odstavce: Pohanka lámanka
Zdroj: Pohanka jako lék
Zveřejněno: 10.3.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

ČAJ Z POHANKY

Účinky pohankového čaje

Vitamíny a minerály obsažené ve slupkách pohanky působí blahodárně na obranyschopnost organismu a na prevenci srdečních chorob. Pohanka také obsahuje kyselinu linolenovou a linolovou a nenasycené mastné kyseliny snižující LDL cholesterol. Pohanka dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy. Největší předností pohanky je to, že působí jako prevence proti cévním poruchám. Zpevňuje totiž žilní stěny. Je vědecky prokázáno, že snižuje riziko infarktu myokardu, mrtvice či trombózy.

Detail odstavce: Účinky pohankového čaje
Zdroj: Čaj z pohanky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: červená čočka a pohanka

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Odesláno: 10.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POHANKA JAKO LÉK

Pohanka a zdraví

Pohanka je vynikající alternativou k pšenici. Neobsahuje však lepek, což je důležité pro všechny alergiky a pro ty, kteří se chtějí detoxikovat. Při svém vysokém obsahu proteinů je rovněž výbornou náhradou rýže. Po konzumaci pohankové kaše musí tělo například vyloučit daleko méně inzulínu než v případě rýže nebo pšenice. Pohanka dokonce dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy.

Chystáte-li se jíst pohanku, měli byste vědět, že pohanková mouka nemůže nikdy vykynout, protože neobsahuje lepek. Což je samozřejmě výhoda pro celiaky a také pro pacienty s cukrovkou. V případě celiakie je však důležité, aby pohanková mouka pocházela ze specializovaného mlýna, aby v ní nemohly být příměsi běžné mouky.

Pohanka obsahuje mnoho prospěšných látek: 18 různých aminokyselin, vlákninu, zinek, měď, selen, mangan, vitamín B1, B2, niacin, vitamín E, vitamín C, cholin, rutin. Aminokyselina lysin, kterou pohanka také obsahuje, je důležitá v prevenci proti oparům. Vitamíny B nám dodávají energii, podporují správnou funkci nervů a spolu s rutinem a vitamínem C snižují nebezpečí cévních příhod. Cholin zajišťuje přenos nervových vzruchů, regeneruje jaterní buňky a pomáhá odbourávání tuku, nahromaděného v játrech. Pohanka obsahuje i kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

V 16. století u nás byla bezkonkurenčně nejoblíbenější potravinou. Pak začala její obliba klesat, až se téměř vytratila. Dnes však pohanka zažívá svou renesanci.

Detail odstavce: Pohanka a zdraví
Zdroj: Pohanka jako lék
Zveřejněno: 10.3.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: červená čočka a pohanka

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Odesláno: 10.9.2015 uživatelem Miroslava Žáková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POHANKA A OSTRUHY

Účinky pohanky na patní ostruhy

Pohanka je neprávem zapomenutý (vše)lék – je velice prospěšná lidskému organismu, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C, navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina. Kromě toho, že patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů, například ze skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamin E, niacin a rutin.

Pokud chcete pomoci s ostruhou, tak minimálně denně konzumujte jedno jídlo z pohanky. Vhodná je lámanka. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje hodně vápníku, čímž v těle urychluje jeho metabolismus a paradoxně tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Detail odstavce: Účinky pohanky na patní ostruhy
Zdroj: Pohanka a ostruhy
Zveřejněno: 6.5.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Warfarin a bulgur,pohanka

Ano, bulgur, pohanka ani kuskus nijak Warfarin neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a bulgur,pohanka
Odesláno: 31.8.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POHANKA A CUKROVKA

Pohanka pro diabetika

Pohanka zřejmě obsahuje určité chemické látky, které snižují po jídle hladinu krevního cukru. Jednou z těchto látek může být chiroinositol, který se v pohance vyskytuje v relativně vysokém množství. Diabetici by tedy měli pohanku zahrnout do svého jídelníčku. Mimo jiné pohanka dokáže skvěle očistit, uvolnit žaludek a střeva. Osvědčila se i jako dieta při cukrovce, kdy je možné zhubnout až 14 kilogramů.

Detail odstavce: Pohanka pro diabetika
Zdroj: Pohanka a cukrovka
Zveřejněno: 19.12.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: prosím o recept na vysychání kloubů

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů
Odesláno: 16.8.2015 uživatelem Stanislav Sláma
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

POHANKA A OSTRUHY

Recept

Nebo můžete vložit do mixéru banán, cca 1/4 litru mléka, polévkovou lžíci medu, 3 polévkové lžíce pohanky (lámanky), 1 polévkovou lžíci chia semínek a máte výbornou a super zdravou svačinku. Nebo jen 3 až 4 kávové lžičky lámanky zalijte jogurtem – změkne a bez problémů se dá sníst.

Detail odstavce: Recept
Zdroj: Pohanka a ostruhy
Zveřejněno: 6.5.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

POHANKA A OSTRUHY

Aplikace

Lámanku konzumujte minimálně 1x denně.

Detail odstavce: Aplikace
Zdroj: Pohanka a ostruhy
Zveřejněno: 6.5.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

OVESNÉ VLOČKY A DIABETES

Pohanka a cukrovka

Pohanka poskytuje značné zdravotní výhody, například snížení krevního tlaku, prevence některých typů rakoviny, zvládání cukrovky, zlepšení trávení a hladiny cholesterolu, posílení imunitního systému, eliminace žlučových kamenů, ochrana před astmatickými záchvaty, úleva od zácpy a jiných střevních potíží. Tyto přínosy lze většinou připsat působivému spektru bílkovin, minerálů, antioxidantů a aromatických látek.

Zajímavost: Pohanka nepatří mezi obiloviny. Ve skutečnosti je příbuzná rebarboře a ta část, kterou jíme, je jednoduše semínko. Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro alergiky. Pohanka patří do rodiny rostlin Polygonaceae a předpokládá se, že se rozvinula v jihovýchodní Asii a poté se postupně rozšířila po asijském kontinentu. Existuje i druhová variace rostliny, která se nachází v Himálajích.

Vysoká hladina vlákniny v pohance je jedním z důvodů, proč může pomoct diabetikům. Kromě toho je pohanka skvělým zdrojem hořčíku, což je nezbytná část téměř 300 enzymů v lidském těle, včetně těch, které ovlivňují hladiny glukózy a inzulinu a jejich uvolňování. Vysoká hladina hořčíku je například spojena se sníženým rizikem cukrovky typu 2. Pohanka má velký obsah antioxidantů, jako jsou tokoferoly, fenolová kyselina, selen a flavonoidy. Všechny tyto sloučeniny se nacházejí ve vysokých koncentracích v extraktu z pohanky. Zvyšují aktivitu jiných antioxidantů, jako je mimo jiné vitamín C.

Detail odstavce: Pohanka a cukrovka
Zdroj: Ovesné vločky a diabetes
Zveřejněno: 13.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: bylinná mast z levandule recept

Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? www.oveckarna.cz/byl…

Zdroj: diskuze Bylinná mast z levandule recept
Odesláno: 19.10.2014 uživatelem Lennanov
Počet odpovědí: 0

ČAJ Z RÝMOVNÍKU

Recept na čaj

Příprava čaje z listů rýmovníku je velmi jednoduchá.

Ingredience:

  • 10 lístků rýmovníku
  • 0,5 l vody
  • Med

Postup přípravy:

Čerstvě utržené lístky rýmovníku je třeba nejprve dobře omýt, a pak je přelít horkou vodou a nechat asi na pět minut vylouhovat. Čaj je možné dochutit medem (tak jak každému vyhovuje).

Detail odstavce: Recept na čaj
Zdroj: Čaj z rýmovníku
Zveřejněno: 21.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky
Odesláno: 13.1.2016 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POHANKA A CUKROVKA

Připomenutí

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta, podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady (viz výše), ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulínu či lékové léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Detail odstavce: Připomenutí
Zdroj: Pohanka a cukrovka
Zveřejněno: 19.12.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

POHANKA A CUKROVKA

Zdravá strava v podobě pohanky a tip na jídelníček

Pohanky můžete denně sníst tolik, kolik chcete. Nekořeňte ji, nesolte ani nevyužívejte omáčky na dochucení (kromě omáčky sójové, ta je povolená). Během dne vypijte litr kefíru či jogurtu (1–1,6%). Nutno je také dodržovat pitný režim, minimálně 1,5 litru vody, doplnit ji můžete zeleným čajem. Povolena je i káva, maximálně však 2 šálky denně, a to bez cukru. Poslední jídlo je důležité sníst 4 hodiny před tím, než jdete spát. Během dne si můžete vzít ovoce či zeleninu (jablko, pomeranč, saláty, sušené švestky, zelenou zeleninu či lžíci medu). Rovněž si můžete připravit dušenou zelenou zeleninu (růžičková kapusta, hrášek, špenát, brokolice), to vše bez soli či jiného koření.

Pohanka je zdravá a není to „hladová potravina“, takže byste po ní neměli mít pocit hladu. Pohanka patří mezi nízkokalorické potraviny, obsahuje velké množství proteinů, aminokyselin, železa, hořčíku, draslíku, vitamínu B1, B6, P, jódu a fosforu. Jakmile dietu ukončíte, počkejte ještě 3–4 dny a teprve pak zkoumejte úbytky na váze.

Detail odstavce: Zdravá strava v podobě pohanky a tip na jídelníček
Zdroj: Pohanka a cukrovka
Zveřejněno: 19.12.2017

RECEPT NA OŠKVARKOVÉ PAGÁČE

Příprava oškvarkových Pagáčů

Na vál prosejeme mouku, přidáme tuk, mleté škvarky a dobře promícháme. Přidáme protlačené vařené brambory, žloutky, smetanu, sůl a vypracujeme těsto, které rozválíme a přeložíme, jako se to dělá s listovým těstem. Plát necháme asi 15 minut odležet, poté jej opět dvakrát přeložíme a necháme odpočinout. Nakonec těsto rozválíme na plát silný 1,5 cm, nožem do něj vykrojíme hustou mřížku a kulatou formičkou z něj vykrajujeme pagáče (kolečka), která potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve středně vyhřáté troubě (180–200 °C).

Detail odstavce: Příprava oškvarkových Pagáčů
Zdroj: Recept na oškvarkové pagáče
Zveřejněno: 5.11.2014

ČAJ Z POHANKY

Způsob přípravy č. 2

Potřebujete oloupanou a přebranou pohanku. Pohanku na pánvici opražte. Míchejte a pražte do té doby, než pohanka začne pukat. Pokud okamžitě nespotřebujete opraženou pohanku, je možné ji uskladnit v uzavřené nádobě a odložit na jindy. Na jeden hrnek čaje si připravte asi dvě lžičky pražené pohanky. Dejte ji do šálku a zalijte asi 200 ml vroucí vody. Jakmile odvar vychladne, slijte ho. Nápoj je připraven ke konzumaci. Pohanku lze použít opakovaně. Spaření je možné dokonce až dvakrát a stále bude mít nápoj velmi neobvyklou příchuť. Po spaření je možné pohanku sníst. Při přípravě tudíž nemáte žádný odpad.

Detail odstavce: Způsob přípravy č. 2
Zdroj: Čaj z pohanky
Zveřejněno: 21.9.2015

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Hrníčkový recept

Těsto na palačinky recept bez vážení.

Suroviny:

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • trochu krupicového cukru
  • tuk na smažení
  • oblíbená náplň

Postup:

Vejce důkladně rozkvedlejte v mléce a poté postupně přidávejte hladkou mouku se špetkou soli. Pokud chcete palačinky na sladko, přisypte ještě podle chuti cukr. Když je těsto hotové a odležené, můžete na předem rozehřátou pánev nalít rostlinný olej nebo máslo. Naběračkou pak nalévejte těsto na pánev a po osmažení palačinky do zlatavé barvy z jedné strany ji otočte a smažte i z druhé strany. Palačinky servírujte například potřené marmeládou nebo sladkým tvarohem, zabalené do rolky a posypané moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Hrníčkový recept
Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014

PIZZA RECEPT

Pizza recept bez droždí

Suroviny:

  • 1 špetka soli
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 1,5 dl vody
  • 250 g hladké mouky

Postup:

Uvedené suroviny (mouku, prášek do pečiva, olej, vodu a sůl) smíchejte a vypracujte vláčné těsto. S vodou dávejte pozor, někdy stačí méně, někdy více. Plech potřete olejem a těsto pomalu vymačkejte po celém plechu. Těsto se trošku smršťuje, musí se proto tlačit a zároveň s těstem pracovat. Nejlépe je těsto potřít ochuceným rajským protlakem a na něj rovnou položit sýr. Až na tuto vrstvu pak pokládejte ostatní suroviny podle chuti. Sýr se tímto způsobem hezky vpije a upeče s těstem. Nekynuté těsto na pizzu je dobré a velmi rychlé!

Detail odstavce: Pizza recept bez droždí
Zdroj: Pizza recept
Zveřejněno: 6.10.2014

RECEPT NA OŠKVARKOVÉ PAGÁČE

Servírování oškvarkových Pagáčů

Oškvarkové pagáče se podávají teplé i studené. Před servírováním se natřou lektvarem, pocukrují se, případně se jen obalí v cukru s vanilkou. Výborné jsou samostatné. Mohou se podávat jako příloha k masu i se zelím, anebo na sladko s mákem či povidly. Každému dle chuti.

Detail odstavce: Servírování oškvarkových Pagáčů
Zdroj: Recept na oškvarkové pagáče
Zveřejněno: 5.11.2014

FORTRANS PŘED KOLONOSKOPIÍ

Kde se dá koupit a jeho cena

Fortrans je dostupný v každé lékárně. Fortrans bez receptu není možné zakoupit.

Maximální úhrada pojišťovny je 248,55 Kč.

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 271,45 Kč.

Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 22,90 Kč.

Detail odstavce: Kde se dá koupit a jeho cena
Zdroj: Fortrans před kolonoskopií
Zveřejněno: 16.2.2018

RECEPT NA LEČO

Recept na klasické lečo

Ingredience: 1 cibule, 500 g červené papriky, 2 vejce, 800 g rajčat, 200 g měkkého salámu, 2 lžíce sádla, sůl, pepř mletý, špetka drceného kmínu

Technologický postup: Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme papriku a restujeme, dokud paprika nezměkne. Pak přidáme rajčata, sůl, drcený kmín a společně dusíme doměkka. Zatím si nakrájíme salám na kostičky. Jakmile bude zelenina měkká, vsypeme do leča nakrájený salám a prohřejeme. Do hrníčku rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou a zahustíme jimi lečo. Nakonec pokrm ochutíme solí a pepřem. Hotové klasické lečo podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s chlebem.

Detail odstavce: Recept na klasické lečo
Zdroj: Recept na lečo
Zveřejněno: 15.2.2016

PIZZA RECEPT

Pizza z jogurtu

Suroviny:

  • 2 bílé jogurty
  • 2 jogurtové kelímky polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • sůl
  • ¼ lžičky prášku do pečiva

Postup:

Nejprve ušlehejte jogurt s vejci, olejem a trochu osolte. Poté zašlehejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný pekáč (formu). Potřete kečupem, posypte kroužky nakrájené cibule, poklaďte kolečka salámu a hustě posypte strouhaným sýrem. Upečte v předehřáté troubě dozlatova.

Detail odstavce: Pizza z jogurtu
Zdroj: Pizza recept
Zveřejněno: 6.10.2014

RECEPTY JAK PŘIPRAVIT ČERSTVÝ LISTOVÝ ŠPENÁT

Recept s mraženým listovým špenátem

Ingredience: 1 listový mražený špenát, 3 stroužky česneku, 100 ml smetany ke šlehání (33%), 1 cibule, 2 vejce, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte špenát a česnek pokrájený na kolečka, nebo prolisovaný. Osolte, opepřete. Nechte chvilku provařit, přidejte polovinu kelímku smetany. Nechte vařit a nakonec zahustěte vejci.

Detail odstavce: Recept s mraženým listovým špenátem
Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát
Zveřejněno: 28.2.2017