POHANKOVÁ NAŤ je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Dna je jednou z nejběžnějších forem zánětlivé artritidy způsobené hromaděním krystalů kyseliny močové v kloubu. Může mít za následek silné bolesti a otoky kloubů, nejčastěji báze palce nohy, ale i jiných kloubů.
Pravidelná fyzická aktivita a léky vám mohou pomoci zvládnout bolest a udržet ji pod kontrolou, zároveň i vaše vhodná strava jistě nějaký rozdíl přinese. Například pohanka, která může pomoci snížit bolest nebo zánět kloubů.
Při dně se nedoporučuje konzumace obilovin, pohanka a jáhly jsou ale výjimkou. Pohanka je vysoce výživná a bezlepková. Čím je prospěšná při dně? Pohanka má protizánětlivé účinky, které mohou zmírňovat projevy dny.
Využití pohanky
Následující potraviny obsahují pohanku a lze je podávat bez masa a mořských plodů:
pohankové palačinky,
pohankové chleby,
pohankové muffiny,
pohankové krekry,
pohankové bagely,
pohankové sušenky,
pohankové tortilly,
některé snídaňové cereálie,
pohanková krupice,
pohanková kaše,
pohankový salát s houbami a petrželovým olejem,
pohankové nudle,
japonské nudle soba,
kalifornské pohankové chapati,
kasha knishes.
Pohankové nudle se po staletí jedí v Tibetu a severní Číně, kde je vegetační období příliš krátké na pěstování pšenice. Při výrobě pohankových nudlí se používá dřevěný lis k lisování těsta, kterou rovnou padá do horké vroucí vody. Staré lisy nalezené v Tibetu a Shanxi mají stejné základní konstrukční prvky. Japonci a Korejci se od nich možná naučili proces výroby pohankových nudlí.
Pohankové nudle hrají hlavní roli v kuchyních Japonska, kde se jím říká soba a Koreje, kde mají názvy naengmyeon, makguksu a memil guksu. Soba nudle jsou v Japonsku předmětem hlubokého kulturního významu. Obtížnost výroby nudlí z mouky bez lepku vyústila v tradiční umění vyvinuté kolem jejich ruční výroby. Z pohankového škrobu se vyrábí želé nazývané v Koreji memilmuk.
Pohankové nudle se objevují také v Itálii, s těstovinami di grano saraceno v regionu Apulie v jižní Itálii a pizzoccheri v regionu Valtellina v severní Itálii.
Pohanková krupice se běžně používá v západní Asii a východní Evropě. Kaše byla běžná a často je považována za definitivní selský pokrm. Vyrábí se z pražených krup, které se vaří s vývarem na texturu podobnou rýži nebo bulguru. Pokrm se rozšířil do Severní Ameriky, kam jej přivezli ukrajinští, ruští a polští imigranti, kteří mu říkali kaša, a mísili ho s těstovinami nebo používali jako náplň do kapustových závitků (plněné zelí), knishe a blintze. Pohanka připravená tímto způsobem se tak v Severní Americe nejčastěji nazývá kasha. Kroupy byly celosvětově nejrozšířenější formou pohanky během 20. století, jedly se především v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Rusku, Ukrajině, Bělorusku a Polsku, nazývané grechka (řecky zrno) v běloruštině, ukrajinštině a ruštině.
Pohankové palačinky se jedí v několika zemích. Jsou známé jako pohankové blini v Rusku, galettes bretonnes ve Francii, ployes v Acadia, poffertjes v Nizozemsku, boûketes v oblasti Valonsko v Belgii, kuttu ki puri v Indii a kachhyamba v Nepálu. Podobné palačinky byly běžným jídlem v dobách amerických pionýrů. Jsou lehké a pěnivé. Pohanková mouka dodá palačinkám zemitou, jemně houbovou chuť.
Kynuté placičky zvané hrechanyky se vyrábí na Ukrajině.
V naší poradně s názvem NEMOCI KUZE NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nat.
na chodidflech se mi objevili bile dirky, jsou to takove tecky odlupujici kuze s dirkou uprostred,nohy si pravidelne oskrabuji ale tecky zustavaji.-
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Malé bílé dírky s odlupující se kůží kolem na ploskách nohou - to jsou bradavice. A jak na bradavice? Je třeba co nejdříve koupit v lekárně lak na bradavice a měsíc ho denně používat. V praxi máme vzykoušené dva, DUOFILM LIQ 1X15ML a Phyteneo Kolodium forte 10 ml. Oba fungují bezvadně a po měsíci pravidelného užívání je po bradavicích. Jejich funkce je založena na destrukci svrchní vrstvy kůže, podobně, jako to dělá tekutý dusík. Aplikace laku nebolí, ale je třeba ho nanést výlučně jen na místo s bradavicí. Oba přípravky jsou volně prodejné a stojí kolem 100 Kč.
Nepodceňujte léčení bradavic, protože čím dříve začnete, tím rychleji se jich zbavíte. Navíc jde o virové onemocnění kůže, které se velmi dobře dále šíří a to jak na samotném nositeli, tak i po kontaktu na druhé osoby. Takže co nejrychleji zahajte léčbu!
Na čaj proti křečím z plavuně budeme potřebovat nať plavuně 5 lžic, nať bazalky 5 lžic, nať meduňky 3 lžíce, nať máty 3 lžíce, nať z rostliny řebříček 2 lžíce, nať z rostliny routa 1 lžíce. Všechny tyto byliny smícháme dohromady. Jednu lžíci této směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme přiklopené 16 minut louhovat. Pak se to přecedí a přidá se arniková tinktura (tinktura z prhy) dvacet kapek a kozlíkové kapky, také dvacet kapek. Všechnu tuto tekutinu vypijeme po částech během 3 hodin.
Ve svém příspěvku ČIŠTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Ahoj, máte někdo zkušenosti s použitím petrželky na čištění ledvin? Vím, že jsou v petrželi silné bioflavonoidy, které by měly napomoci při úklidu usazenin v ledvinách, ale nevím jestli se používá i nať nebo jen kořen. A také nevím v jaké formě se to užívá, jestli jen tak nastrouhané a nebo jako nějaká tinktura z petržele. Budu ráda za každou radu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Čajová směs na úpravu krevního tlaku. Přeslička nať 3 lžíce, kokoška nať 3 lžíce, zlatobýl nať 2,5 lžíce, benedikt nať 1 lžíce, řebříček nať 1 lžíce, nastrouhaný kořen pampelišky jedna lžíce, routa vonná nať jedna lžíce a tinktura ze jmelí jedna kávová lžička. Mimo tinktury ze jmelí se vše dobře promíchá a pak se zalije vroucí vodou jedna lžíce této směsi a nechá se louhovat po dobu 15 minut. Po této době se to přecedí, přidá se tinktura ze jmelí a pije se vychladlý jeden čaj ráno na lačno a druhý večer před spaním, užívá se dlouhodobě.
V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V naší poradně s názvem NÁDOR NA LEDVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Turek Miloslav.
Dorý den otče Pleskač v roce 2012 mi odbrali ledvinu kvůli nádoru,
V červenci mi vyoperovali nádor na druhé ledvině byl veliký 3,5 cm
nebyl agresivní.Prosím touto cestou o radu jak se léčit aby mi
nádory se nádory netvořily.Ráno si natrhám nať cerelu,petržele
mrkev a červenou řepu naleju as 1dcl vody rozmixuji a vypiju.
Jídlo strašně málo solím,uzeniny nejím a maso jím vařené.Ještě jsem s nízkotučným jogurtem asi 2velké lžíce smíchal s pomletou čajovou lžičkou lněného semena.Nevím,jestli když jím maso v malýh porcí jestli to semeno můžu jíst.
Prosím Vás tímto o radu.
Pán Bůh zaplať za radu M.Turek
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Máte velmi pěkně nastavený jídelníček. Někdy nádory vznikají bez ohledu na způsob stravování. Ovlivňují je faktory, jako například genetická dispozice, vlivy vnějšího prostředí a také kosmické záření. Vy zřejmě budete více vnímavý a náchylnější ke vzniku nových nádorů. Doporučuji zůstat v péči lékařů - onkologů a absolvovat pravidelné prohlídky. Dnešní technika dokáže nádor objevit brzy a bezbolestně. Včasná léčba cílená proti nádorům pomůže k uzdravení.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.
Na wikipédii píšou o pěstování kotvičníku v našich klimatických podmínkách toto:
Pěstování v ČR
Kotvičník lze dobře pěstovat a množit i v našich klimatických podmínkách. Daří se mu ve volné půdě, kde bezproblémově dozrávají semena, která v půdě přezimují a na jaře klíčí. Jednou možností je nechat rostlinu „zplanět“ a pěstovat ji ve volné půdě ze samovýsevů.
Druhou možností je jarní předpěstování ze semen. Ta se několik dní máčí ve vodě, aby pak lépe a rovnoměrněji klíčila. Protože jsou mladé rostlinky poměrně citlivé na houbové choroby, je dobré výsevní substrát propařit a semena před vlastním výsevem namořit, případně celý výsev zalít roztokem Previcuru. Po výsadbě na trvalé stanoviště rostou sazenice dosti rychle a když dosáhnou výhony délky okolo 5 cm, začínají vykvétat. Rostliny ponecháváme na venkovním stanovišti, co nejdéle počasí dovolí, tzn. před příchodem prvních mrazů je vhodné sklidit celou rostlinu. Nať využíváme v průběhu celé vegetace a dozrávající plody lze sklízet průběžně.
Pohanka je vynikající alternativou k pšenici. Neobsahuje však lepek, což je důležité pro všechny alergiky a pro ty, kteří se chtějí detoxikovat. Při svém vysokém obsahu proteinů je rovněž výbornou náhradou rýže. Po konzumaci pohankové kaše musí tělo například vyloučit daleko méně inzulínu než v případě rýže nebo pšenice. Pohanka dokonce dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy.
Chystáte-li se jíst pohanku, měli byste vědět, že pohanková mouka nemůže nikdy vykynout, protože neobsahuje lepek. Což je samozřejmě výhoda pro celiaky a také pro pacienty s cukrovkou. V případě celiakie je však důležité, aby pohanková mouka pocházela ze specializovaného mlýna, aby v ní nemohly být příměsi běžné mouky.
Pohanka obsahuje mnoho prospěšných látek: 18 různých aminokyselin, vlákninu, zinek, měď, selen, mangan, vitamín B1, B2, niacin, vitamín E, vitamín C, cholin, rutin. Aminokyselina lysin, kterou pohanka také obsahuje, je důležitá v prevenci proti oparům. Vitamíny B nám dodávají energii, podporují správnou funkci nervů a spolu s rutinem a vitamínem C snižují nebezpečí cévních příhod. Cholin zajišťuje přenos nervových vzruchů, regeneruje jaterní buňky a pomáhá odbourávání tuku, nahromaděného v játrech. Pohanka obsahuje i kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
V 16. století u nás byla bezkonkurenčně nejoblíbenější potravinou. Pak začala její obliba klesat, až se téměř vytratila. Dnes však pohanka zažívá svou renesanci.
V naší poradně s názvem UŽÍVÁM STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
Moc prosím za odpověď, zda při užívání stacylu mohu jíst medvědí česnek a cibulovou nať.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Stacyl je lék podobný Acylpyrinu, oba obsahují stejnou léčivou látku kyselinu acetylsalicilovou. Není zde žádná významná potravinová interakce. Cibulovou nať i medvědí česnek můžete normálně konzumovat, i když užíváte Stacyl.
Pro osoby s cukrovkou je celozrnná pšeničná mouka, mandlová mouka a ovesná mouka dobrou volbou díky vyššímu obsahu vlákniny a nižšímu glykemickému indexu ve srovnání s rafinovanou bílou moukou. Prospěšné mohou být i další možnosti, jako je pohanková mouka, cizrnová mouka a ječná mouka.
Celozrnná mouka
Tato mouka si zachovává otruby a klíčky, které jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Vláknina pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy a zabraňuje rychlému kolísání hladiny cukru v krvi.
Mandlová mouka
Bezlepková varianta vyrobená z mletých mandlí, má nízký obsah sacharidů a vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Má nízký glykemický index, což znamená, že má minimální vliv na hladinu cukru v krvi.
Ovesná mouka
Tato mouka vyrobená z mletého ovsa je dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, zejména beta-glukanu, který může zlepšit citlivost na inzulín a pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.
Další možnosti
Pohanková mouka, cizrnová mouka a ječná mouka jsou také dobrou volbou, protože mají vyšší obsah vlákniny a mohou pomoci s kontrolou hladiny cukru v krvi.
Nepoužívejte rafinované bílé mouky
Hladká, hrubá, polohrubá, krásně bílá mouka, ze které se pečivo jen rozsýpá. Bílou mouku nelze nedoporučit lidem s cukrovkou, protože má nízký obsah vlákniny a v těle se rychle přeměňuje na glukózu, což vede k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi.
Tipy pro používání mouky pro diabetika
Postupné zavádění
Pokud nejste na používání těchto mouk zvyklí, začněte je zařazovat do svého jídelníčku postupně, aby si vaše tělo mohlo zvyknout.
Experimentujte s recepty
Mnoho receptů lze upravit tak, aby tyto mouky používaly. Na internetu najdete řadu receptů na bezlepkové a diabetické pečivo.
Rostlinná diuretika způsobují zvýšení průtoku krve ledvinami, zvyšují filtraci a tvorbu primární moče, ovlivňují vodní bilanci organismu. Proto jsou vhodná ke zvýšení tvorby moče a odvodnění organismu. Nejčastější formou užívání přírodních diuretik jsou čajové směsi a z nich připravené nálevy, odvary. Méně časté jsou rostlinné tinktury a používání čerstvých rostlin bez úpravy. Podle odborníků, kteří nezpochybňují odvodňovací účinky rostlinných přípravků, patří mezi nejpříjemnější diuretika arabská káva, přírodní čaje a kakao. Miřík celer (nať, bulva), bříza bradavičnatá (list), přeslička rolní (nať), sadec nachový, pýr plazivý (oddenek, kořen), jalovec obecný (podle doporučení lékaře), libeček lékařský (nať), kukuřice setá, řebříček obecný (květ a nať), jehlice trnitá, trubkovec tyčinkovitý, drnavec lékařský, fazol obecný, truskavec rdesno ptačí, rybíz černý, bez černý (květ, plod), zlatobýl obecný (nať s květem), maliník obecný (list), pampeliška (smetanka) lékařská, kopřiva dvoudomá, medvědice lékařská, klikva velkoplodá, brusinka obecná.
V naší poradně s názvem POHANKOVÁ KAŠE MLETÁ JE STEJNÁ JAKO HRUBÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hušková Zdenka.
Je mletá pohanka stejná jako celozrná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mletá pohanka a pohankové zrno (také známé jako krupice) pocházejí z jedné rostliny – pohanky, liší se však svou formou a zpracováním. Mletá pohanka jsou jednoduše zrna pohanky, které byly rozemlety na mouku, zatímco celozrnná pohanka jsou loupaná semena této rostliny. Mletá pohanka je v podstatě zpracovaná forma krup, která se používá pro pečení a další vaření.
omezení soli – nesolit při přípravě jídla a nedosolovat, kupované potraviny obsahují již dost soli
omezení kyselinotvorných potravin, místo toho konzumovat zásadotvorné potraviny
draslík vyskytující se v meruňkách, banánech, bramborách či datlích pomáhá proti zadržování vody v těle
omezení cukru – má také negativní účinek při zadržování vody
čaj na odvodnění těla – používat bylinkovou směs, která pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu z těla
lymfatické masáže – pravidelné masáže také mohou pomoct
ovoce a zelenina – skvělým diuretikem je meloun nebo okurka, dále pak kořenová zelenina jako celer, petržel a pastinák, z ovoce jsou dobrým pomocníkem pro odvodnění i obyčejná jablka, která navíc pomáhají upravovat peristaltiku střev
pitný režim – je nutné dostatečně pít, i když chcete tělo odvodnit. Častou chybou je, že lidé přestanou pít, aby se zbavili zavodnění, což jim vůbec nepomůže; organismus bude ještě více šetřit a vy se zavodněného těla nezbavíte; vsaďte na čistou vodu a bylinkové čaje
bylinky – miřík celer (nať, bulva), bříza bradavičnatá (list), přeslička rolní (nať), sadec nachový, pýr plazivý (oddenek, kořen), jalovec obecný (podle doporučení lékaře), libeček lékařský (nať), kukuřice setá, řebříček obecný (květ a nať), jehlice trnitá, trubkovec tyčinkovitý, drnavec lékařský, fazol obecný, truskavec rdesno ptačí, rybíz černý, bez černý (květ, plod), zlatobýl obecný (nať s květem), maliník obecný (list), pampeliška (smetanka) lékařská, kopřiva dvoudomá, medvědice lékařská, klikva velkoplodá, brusinka obecná – ze všech těchto druhů bylin si jednotlivě můžete připravit odvar, který vám pomůže k odvodnění
hormonální antikoncepce – v případě zadržování vody je lepší vyměnit stávající za jinou
Švédské kapky Maurers jsou stejně jako elixíry vyráběny ze vzácných bylin podle starých originálních rakouských receptur. Švédské kapky mají 2,5% obsah alkoholu. Jedná se o doplněk stravy. Jsou určeny pro vnitřní i vnější použití.
Jsou vhodné pro: žlučník, pokožku, organismus, vylučovací systém.
Bylinné kapky Dr. Popova jsou originální bylinné kapky na odvodnění, obsahují byliny známé pro svoje účinky na funkci močových cest, vylučování vody z organismu a zmírnění pocitu těžkých nohou. Jalovec a tužebník napomáhají vylučování vody z těla a přispívají k normální činnosti ledvin. Ibišek osvěžuje tělo, odvodňuje organismus a také vylučuje vodu z těla. Navíc podporuje normální činnost cévní soustavy – když ta funguje správně, zmírňuje se pocit těžkých nohou. I obsažená gotu kola vhodně působí při pocitu těžkých nohou. Pampeliška účinkuje jako antioxidant a přispívá ke zdravému vylučování. Vřes podporuje činnost ledvin a močových cest, svízel povzbuzuje činnost lymfatického systému.
Složení: voda, jemný kvasný líh (40%), pampeliška – list, tužebník – nať, svízel – nať, vřes – nať, jalovec – nať, gotu kola – list, růžový ibišek – květ. 100 g výrobku obsahuje extrakt cca 2,38 g všech obsažených bylin.
Dávkování a způsob užití: 3x denně užívat 20 kapek tinktury. Tinkturu je možno nakapat i do nápoje, například vody, čaje. Doporučená denní dávka (60 kapek) obsahuje extrakt z cca 57 mg všech obsažených bylin.
Upozornění: Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Výrobek není určen pro děti, těhotné a kojící ženy. Ukládejte mimo dosah dětí. Před použitím protřepat, lehký zákal není na závadu. Uchovejte v suchu při teplotě 5–25 °C.
Alternativní léčba: Každý den ráno si dejte štamprli extra panenského olivového oleje a večer pijte čaj z kotvičníku. Podstatné zlepšení poznáte už během týdne.
Z bylin vám mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin, která v sobě kombinuje byliny slizovité s účinkem pozitivně působícím na trávicí trakt.
Jako první pomoc od prudké bolesti vzniklé křečovitým stažením jícnového svalstva poté, co do něj vnikne žaludeční kyselina, pomáhá směs Antispasmos, kdy jejím pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle přes sliznici dutiny ústní dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.
Také je vhodný čaj na omezení tvorby žaludeční kyseliny.
Složení čaje:
jitrocel list (Folium plantaginis)
mochna nať (Herba anserinae)
vachta list (Folium trifolii fibrini)
světlík lékařský nať (Herba euphrasiae)
pampeliška kořen (Radix taraxaci)
borůvka list (Folium myrtilli)
řebříček nať (Herba mille folii)
lnice květel nať (Herba linariae)
Příprava čaje:
Dvě polévkové lžíce sypané bylinné směsi zalijeme ½ l vroucí vody, necháme přikryté vylouhovat asi 20 minut a přecedíme. Čaj pijeme 2–3krát denně nalačno, asi půl hodiny před jídlem.
Na detoxikaci organismu po léčbě antibiotiky je vhodný preparát ATB.
ATB je doplněk stravy, jedná se o kapky s rostlinnými výluhy. ATB preparát je určen k odstranění reziduí antibiotik, která se do těla dostávají s potravou nebo jako léky. Rezidua antibiotik mohou v těle vést k přemnožení plísní, k dysbióze, případně mohou negativně měnit epigenetické prostředí.
Použití: 20 minut před užitím a po užití nejíst, nekouřit, nepít žádné nápoje kromě čisté vody. Pokud užíváte současně více preparátů Joalis, je nutné mezi užitím dodržovat pauzu 1 min. Nepoužívat kovovou lžičku.
Uchovávání: Skladujte při teplotě od 5 do 25 °C. Preparát by neměl být vystaven přímému slunečnímu záření ani silnému elektromagnetickému poli. Neskladujte jej proto ve vzdálenosti méně než pět centimetrů od mikrovlnné trouby, lednice, televize, mobilního telefonu a podobně. Obsah preparátu nesmí přijít do styku s kovy a aromatickými potravinami.
Upozornění: Přípravek není určen pro děti. Tento přípravek není lék a nemůže proto nahradit léky předepsané lékařem. Není určeno jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládat mimo dosah dětí.
Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.
Pomoci s výběrem receptů pro žlučníkáře může tato kuchařka, která vám poradí, co vařit při žlučníkové dietě. Výtečné jsou pak recepty na kuřecí maso v této kuchařce.
A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:
Zapečené těstoviny se špenátem
Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.
Šunková pomazánka
Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel
Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.
Čaj na žlučníkové kameny: 50 g máty peprné (nať), 20 g jablečníku (nať), 20 g řepíku (kvetoucí nať), 10 g reveně. Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.
Čaj proti bolesti žlučníku: 50 g vlaštovičníku, 50 g máty peprné. Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.