Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POHANKOVÝ ČAJ

OBSAH

Pohankový čaj v těhotenství

Těhotná žena by rozhodně měla být pečlivá při výběru bylinek a volně prodejných léků a potravinových doplňků. Není bylina jako bylina. Čekáte-li narození miminka, zkuste do svého jídelníčku zařadit pohanku, ta obsahuje hodně rutinu, který je přímo balzámem na cévy. Obzvlášť pohankový čaj je na něj bohatý.

Zdroj: Čaj z pohanky

Pohankový čaj se šípkem

Pohankový čaj je vyroben z natí a slupek pohanky s přídavkem šípku. Jeden nálevový sáček obsahuje 30 % sušené pohankové nati, 30 % pohankových slupek a 20 % sušeného šípku. Jednou z možností, jak chutně a kvalitně zajišťovat tělu dostatek retinu a vitamínu C, je pravidelné pití pohankového čaje se šípkem.

Postup: Sáček přelijte horkou vodou a nechte louhovat 10 minut. Poté sáček vyjměte a můžete čaj konzumovat. K tomuto čaji se jako sladidlo výborně hodí med. Jedno balení „Pohankového čaje“ obsahuje 20 nálevových sáčků.

Zdroj: Čaj z pohanky

Bezlepková dieta - jídelníček

Jídelníček při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící vitamíny.

Snídaně

Ke  snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj, müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou (například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s  ovocem, vločky s ovocem a medem.

Svačina

Denní dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou (zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve, jablka, mrkvový salát, citrusy.

Oběd

Správný oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla. Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová, kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a  bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží, grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.

Svačina

Odpolední svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko, k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem, bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s  meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.

Večeře

I večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí, lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s  dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.

Zdroj: Bezlepková dieta

Jídelníček podle glykemického indexu

Pondělí

  • Snídaně - pohankové vločky (30 g), brusinky (10 g), vlašské ořechy (10 g), mléko (250 ml), 1 294 kJ/309 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (3x 8,9 g), žervé (30 g), mrkev (100 g), voda, 727 kJ/174 kcal
  • Oběd - celozrnné špagety s parmskou šunkou, voda s citronem, 1 390 kJ/331 kcal, bílkoviny 18 g, sacharidy 38 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • Svačina - jablko (150 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 783 kJ/187 kcal
  • Večeře - treska (150 g) na grilu s mandlemi (10 g), rajčaty (100 g) a brokolicí (100 g), tmavá rýže (80 g), jasmínový čaj, 1 363 kJ/326 kcal
  • II. večeře - kiwi (70 g), 167 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 724 kJ/1 363 kcal

Úterý

  • Snídaně - celozrnný žitný chléb (2x 50 g), avokádová pomazánka (50 g) s žervé, zelený čaj, 1 282 kJ/306 kcal
  • Svačina - hruška (140 g), bílý jogurt (150 g), voda, 761 kJ/182 kcal
  • Oběd - přírodní kuřecí řízky (150 g) s ledovým salátem s mrkví a čínským zelím (150 g), celozrnný chléb (30 g), voda, 1 387 kJ/331 kcal
  • Svačina - pomeranč (150 g), acidofilní mléko (250 ml), 719 kJ/172 kcal
  • Večeře - salát s vejcem, fazolkami a paprikou, mátový čaj, 1 254 kJ/299 kcal, bílkoviny 14 g, sacharidy 31 g, tuky 8 g (v 1 porci)
  • II. večeře - slunečnicová semínka (10 g), 244 kJ/58 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 647 kJ/1 345 kcal

Středa

  • Snídaně - ovesná kaše (50 g), hroznové víno (50 g), mandle (10 g), ovocný čaj, 1 231 kJ/294 kcal
  • Svačina - pohankový dalamánek (60 g), mrkvová pomazánka (30 g), voda, 749 kJ/179 kcal
  • Oběd - kuře na kari se zázvorem, čočkou, mrkví a rýží, mátový čaj, 1 343 kJ/321 kcal, bílkoviny 27 g, sacharidy 39 g, tuky 4 g (v 1 porci)
  • Svačina - grahamové plátky (2x 7 g), kiwi (70 g), sójové mléko přírodní (200 ml), 822 kJ/196 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (100 g) s rajčaty (100 g), rukolou (100 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), zelený čaj, 1 286 kJ/307 kcal
  • II. večeře - lískové ořechy (10 g), 287 kJ/69 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 718 kJ/1 361 kcal

Čtvrtek

  • Snídaně - vícezrnný chléb (2x 30 g), margarín (20 g), tvrdý sýr 30% (30 g), rukola (50 g), bílý čaj, 1 241 kJ/297 kcal
  • Svačina - čerstvé fíky (2x 40 g), bílý jogurt (150 g), sezamová semínka (10 g), voda, 773 kJ/185 kcal
  • Oběd - hovězí plátky se salátem a avokádem, voda s citronem, 1 333 kJ/318 kcal, bílkoviny 25 g, sacharidy 17 g, tuky 15 g (v 1 porci)
  • Svačina - tmavý rohlík (60 g), brokolicová pomazánka s tofu (40 g), paprika (100 g), voda, 795 kJ/190 kcal
  • Večeře - tmavá rýže (100 g) s olivami (20 g), parmskou šunkou (30 g) a sušenými rajčaty (50 g), olivový olej (3 g), zelený čaj, 1 300 kJ/311 kcal
  • II. večeře - grapefruit (150 g), 255 kJ/61 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 697 kJ/1 356 kcal

Pátek

  • Snídaně - špaldové vločky (30 g), nastrouhané jablko (80 g), slunečnicová semínka (10 g), skořice, ovocný čaj, 1 267 kJ/302 kcal
  • Svačina - celožitný dalamánek (40 g), sýr cottage (50 g), rajče (100 g), voda, 753 kJ/180 kcal
  • Oběd - hovězí steak (120 g) s houbami (50 g) a bramborami (100 g) vařenými ve slupce, voda s citronem, 1 432 kJ/342 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (2x 8,9 g), mandarinky (2x 50 g), kefírové mléko (250 ml), 816 kJ/194 kcal
  • Večeře - krůtí maso se salátem, grapefruitem a vlašskými ořechy, voda, 1 298 kJ/310 kcal, bílkoviny 31 g, sacharidy 11 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • II. večeře - paprika (100 g), 121 kJ/29 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 687 kJ/1 354 kcal

Sobota

  • Snídaně - omeleta se zeleninou a šunkou, zelený čaj, 1 207 kJ/288 kcal, bílkoviny 20 g, sacharidy 10 g, tuky 15 g (v 1 porci)
  • Svačina - lískové ořechy (10 g), hroznové víno (50 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 832 kJ/199 kcal
  • Oběd - kuřecí prsa (120 g) na grilu s ledovým salátem a mrkví a celerem (200 g), brambory vařené ve slupce (100 g), voda, 1 359 kJ/325 kcal
  • Svačina - jablko (150 g), bílý jogurt (120 g), voda, 729 kJ/174 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (80 g) s tofu (60 g), rukolou (50 g), rajčetem (100 g), balzamikový ocet a olivový olej (3 g), voda s citronem, 1 290 kJ/308 kcal
  • II. večeře - vlašské ořechy (10 g), 279 kJ/67 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 696 kJ/1 356 kcal

Neděle

  • Snídaně - sójový rohlík (68 g), žervé (30 g), dušená vepřová šunka (20 g), okurka (100 g), bílý čaj, 1 250 kJ/298 kcal
  • Svačina - jogurt se švestkami a cereáliemi (200 g), voda, 768 kJ/184 kcal
  • Oběd - kuličky z mletého masa s houbami a rýží, voda s citronem, 1 359 kJ/325 kcal, bílkoviny 12 g, sacharidy 30 g, tuky 13 g (v 1 porci)
  • Svačina - bílý jogurt (150 g), neslazený jablečný džus (250 ml), 785 kJ/188 kcal
  • Večeře - ledový salát (120 g) s paprikou (50 g), rajčaty (100 g), červenými fazolemi (60 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), jasmínový čaj, 1 288 kJ/308 kcal
  • II. večeře - dýňová semínka (10 g), 168 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 618 kJ/1 338 kcal

Zdroj: Glykemický index

Využití pohanky

Následující potraviny obsahují pohanku a lze je podávat bez masa a mořských plodů:

  • pohankové palačinky,
  • pohankové chleby,
  • pohankové muffiny,
  • pohankové krekry,
  • pohankové bagely,
  • pohankové sušenky,
  • pohankové tortilly,
  • některé snídaňové cereálie,
  • pohanková krupice,
  • pohanková kaše,
  • pohankový salát s houbami a petrželovým olejem,
  • pohankové nudle,
  • japonské nudle soba,
  • kalifornské pohankové chapati,
  • kasha knishes.

Pohankové nudle se po staletí jedí v Tibetu a severní Číně, kde je vegetační období příliš krátké na pěstování pšenice. Při výrobě pohankových nudlí se používá dřevěný lis k lisování těsta, kterou rovnou padá do horké vroucí vody. Staré lisy nalezené v Tibetu a Shanxi mají stejné základní konstrukční prvky. Japonci a Korejci se od nich možná naučili proces výroby pohankových nudlí.

Pohankové nudle hrají hlavní roli v kuchyních Japonska, kde se jím říká soba a Koreje, kde mají názvy naengmyeon, makguksu a memil guksu. Soba nudle jsou v Japonsku předmětem hlubokého kulturního významu. Obtížnost výroby nudlí z mouky bez lepku vyústila v tradiční umění vyvinuté kolem jejich ruční výroby. Z pohankového škrobu se vyrábí želé nazývané v Koreji memilmuk.

Pohankové nudle se objevují také v Itálii, s těstovinami di grano saraceno v regionu Apulie v jižní Itálii a pizzoccheri v regionu Valtellina v severní Itálii.

Pohanková krupice se běžně používá v západní Asii a východní Evropě. Kaše byla běžná a často je považována za definitivní selský pokrm. Vyrábí se z pražených krup, které se vaří s vývarem na texturu podobnou rýži nebo bulguru. Pokrm se rozšířil do Severní Ameriky, kam jej přivezli ukrajinští, ruští a polští imigranti, kteří mu říkali kaša, a mísili ho s těstovinami nebo používali jako náplň do kapustových závitků (plněné zelí), knishe a blintze. Pohanka připravená tímto způsobem se tak v Severní Americe nejčastěji nazývá kasha. Kroupy byly celosvětově nejrozšířenější formou pohanky během 20. století, jedly se především v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Rusku, Ukrajině, Bělorusku a Polsku, nazývané grechka (řecky zrno) v běloruštině, ukrajinštině a ruštině.

Pohankové palačinky se jedí v několika zemích. Jsou známé jako pohankové blini v Rusku, galettes bretonnes ve Francii, ployes v Acadia, poffertjes v Nizozemsku, boûketes v oblasti Valonsko v Belgii, kuttu ki puri v Indii a kachhyamba v Nepálu. Podobné palačinky byly běžným jídlem v dobách amerických pionýrů. Jsou lehké a pěnivé. Pohanková mouka dodá palačinkám zemitou, jemně houbovou chuť.

Kynuté placičky zvané hrechanyky se vyrábí na Ukrajině.

Zdroj: Dna a pohanka

Cukrovka, dieta, tabulky

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Nevhodné potraviny:

  • bílé pečivo a chléb
  • tučné maso a uzeniny
  • smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
  • sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
  • uzeniny, slanina, červené maso
  • sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
  • sušené ovoce, rozinky
  • sladké ovocné džusy
  • slazené limonády
  • slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
  • přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
  • ořechy
Méně vhodné potraviny:
  • vaječné těstoviny
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky
  • příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno

Potraviny a jejich glykemický index – seznam

Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.

Chléb, pečivo – glykemický index (GI):

  • bageta – 95
  • chléb libanonský – 86
  • pufované rýžové koláčky – 82
  • chléb bezlepkový – 79
  • houska hvězdička (Keiserova) – 73
  • bagel – 72
  • chléb Kavli – 71
  • chléb světlý – 70
  • chapati – 63
  • chléb s máslem a džemem – 62
  • chléb pita – 57
  • chléb slunečnicový – 57
  • chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
  • chléb tmavý celozrnný – 53
  • chléb pohankový – 47
  • chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
  • lívanec, lívanečky – 67–85
  • kobliha – 76
  • vafle – 76
  • donut – 75
  • croissant – 67
  • muffin – 62
  • listové těsto – 59
  • piškotový dort – 46
Sušenky –GI:
  • Bebe jemné sušenky – 67
  • Mars – 65
  • müsli tyčinka s ovocem – 61
  • Digestive sušenky – 59
  • Bebe Dobré ráno čokoládové – 57
  • Snickers – 55
  • sušenky Prince, Disko – 52
  • Bebe Dobré ráno s medem a oříšky – 51
  • Twix – 43
  • sušenky Polomáčené – 42
Snídaňové cereálie – GI:
  • Chocapic – 84
  • rýžové burizony – 82
  • cornflakes – kukuřičné lupínky – 81
  • ovesná kaše – 50–65
  • müsli vločky Natura bez cukru – 40–57
Sladkosti – GI:
  • čokoláda mléčná – 41
  • nutela – 33
  • lentilky – 33
  • čokoláda hořká – 22
Zmrzliny – GI:
  • zmrzlina ovocná netučná – 61
  • zmrzlina nízkotučná jogurtová – 43
  • zmrzlina smetanová – 38
Sladidla – GI:
  • maltóza – 105
  • glukóza – 100
  • sacharóza – 68
  • med – 55
  • laktóza – 46
  • fruktóza – 19
Ovoce – GI:
  • datle sušené – 103
  • meloun vodní (červený) – 72
  • meloun ananasový – 65
  • kompot – 40–64
  • fíky – 61
  • hrozinky – 60
  • ananas – 59
  • hroznové víno červené – 59
  • papája – 59
  • meruňka – 57
  • ovocný salát – 55
  • džem – 55
  • kiwi – 53
  • banán – 52
  • mango – 51
  • hroznové víno bílé – 46
  • broskve – 42
  • pomeranč – 42
  • jahody – 40
  • švestky – 39
  • hruška – 38
  • jablko – 38
  • sušené ovoce – 29
  • grapefruit – 25
  • třešně – 22
Zelenina – GI:
  • pastinák – 97
  • dýně – 75
  • tuřín – 72
  • červená řepa – 64
  • sladká kukuřice – 53
  • hrášek – 48
  • zelené fazolky – 48
  • mrkev – 41
  • ostatní druhy zeleniny mají nízký GI
Přílohy – GI:
  • rýže jasmínová – 109
  • rýže – 50–90
  • brambory pečené – 85
  • bramborová kaše instantní – 80
  • brambory z mikrovlnky – 79
  • hranolky – 75
  • bramborová kaše – 70
  • gnocchi – 68
  • brambory z páry – 65
  • špagety vařené – 40–65
  • rýže basmati – 58
  • brambory nové – 57
  • bramborové knedlíky – 52
  • brambory vařené – 50
  • fazole v tomatové omáčce – 48
  • makarony – 47
  • brambory jamy – 37
  • cizrna – 33
  • fazole – 29
  • čočka – 26
  • hrách – 22
  • sójové boby – 18
Obiloviny – GI:
  • pšenice – 90
  • proso – 71
  • kuskus – 65
  • oves – 59
  • semolina (tvrdá pšenice) – 55
  • pohanka – 54
  • pšenice špalda (bulgur) – 48
  • žito – 34
  • amarant – 34
  • ječmen – 25
Maso – GI:
  • kuřecí nugety – 46
  • rybí prsty – 38
  • párek – 28
Mléčné produkty – GI:
  • mléko kondenzované – 61
  • sójový jogurt – 50
  • pudink čokoládový – 47
  • Actimel – 46
  • sójové mléko – 44
  • pudink vanilkový – 40
  • jogurtový nápoj – 38
  • šodó – 38
  • mléko čokoládové – 34
  • jogurt nízkotučný ovocný – 32
  • mléko nízkotučné – 32
  • mléko plnotučné – 27
  • jogurt netučný s umělým sladidlem – 14
Slané mlsání – GI:
  • preclíky – 83
  • popcorn – 72
  • bramborové lupínky – 54
  • ořechy – 14–22

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se  uvaří podle návodu. Kuřecí maso se omyje a nakrájí. Kousky kuřecího masa se osolí, opepří a na olivovém oleji se osmahnou. K masu se přidá nakrájená cibule a žampiony. Vše se  osmahne a pak zalije vodou a dusí se. Maso se pak dochutí solí, pepřem, citronovou šťávou a podle chuti i případně petrželí.

POHANKOVÉ PALAČINKY S OVOCEM

Ingredience

2 hrnky pohankové mouky

500 ml mléka

1 vejce

Sůl

Třtinový cukr

Tvaroh

Ovoce

Postup

Do  zahřátého mléka se přidá vejce, mouka, trocha soli a třtinového cukru. Vytvoří se směs, která se nalévá na pánev. Osmahnou se  palačinky, které se pak potřou tvarohem (může být oslazený) a  ozdobí ovocem podle chuti (banán, jahody, borůvky, maliny, atd.).

ZAPEČENÝ FENYKL S RAJČATY A PARMEZÁNEM

Ingredience

Fenykl

Rajčata

Pórek

Česnek

Parmezán

Olivový olej

Pepř

Tymián

Sůl

Postup

Nejprve se  fenykl omyje, odstraní se jeho svrchní listy a odkrojí se stopka. Pak se teprve fenykl nakrájí na plátky, které se orestují na  olivovém oleji. Orestované plátky se vloží do nádoby na  zapékání, na ně se pokládají kousky rajčat, pórku a česnek. Vše se opepří, osolí, přidá se tymián a vše se ještě na  závěr důkladně posype parmezánem. Pokrm se peče v troubě asi 15 minut na 200 °C.

SLANÝ POHANKOVÝ KOLÁČ

Ingredience

1  hrnek pohankové mouky

1  hrnek kukuřičné mouky

2  vejce

½ hrnku oleje

1  hrnek vody

1  kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

1  lžička soli

Zelenina

Oregano

Bazalka

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, které se vloží na  plech a rozprostře se po něm. Na těsto se vkládá nakrájená zelenina podle chuti (rajčata, cuketa, olivy, cibule a další). Vše se dochutí oreganem a bazalkou. Poté se plech vloží do trouby a  peče se asi 15 minut na 200 °C.

JÁHLOVÝ NÁKYP S OVOCEM

Ingredience

1  hrnek jáhel

Voda

Ovoce

Rozinky

Ořechy

Skořice

Třtinový cukr

Postup

Nejprve je třeba jáhly důkladně promýt a třikrát spařit. Poté se  vaří asi půl hodiny. Na vymazaný plech se dá část jáhel, na  ni se pokládají plátky ovoce, ořechy a rozinky. Celé se to posype skořicí a zbytkem jáhel. Nákyp se peče asi půl hodiny při teplotě 200 °C.

CANDÁT SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY A ZELENÝMI FAZOLKAMI

Ingredience

Filet z candáta

Brambory

Zelené fazolky

Rozmarýn

Oregano

Petržel

Pažitka

Olivový olej

Máslo

Citrón

Sůl

Postup

Filety z candáta se omyjí, osuší, pak se osolí. Připraví se pánev s olivovým olejem, na kterém se filety osmaží s rozmarýnem a oreganem. Mezitím se uvaří brambory, scedí se a rozmačkají. Do brambor se přidá trocha másla, cibulky, petrželky a pažitky. Zelené fazolky se připraví na páře. Na závěr se ryba pokape citrónem.

TĚSTOVINY S DÝNÍ A ŽAMPIONY

Ingredience

Bezlepkové těstoviny

Žampiony

Malá dýně

Olivový olej

Zelenina

Jarní cibulka

Česnek

Sůl

Pepř

Špenát

Nastrouhaný parmezán

Postup

Těstoviny se povaří podle informací na jejich obalu. Žampiony a dýně se  nakrájí na kousky. Na olivovém oleji se osmahnou kousky zeleniny s jarní cibulkou a česnekem. Žampiony a dýni se přidají k zelenině. Směs se osolí, opepří a přidá se špenát. Chvíli se směs podusí. Nakonec se těstoviny promíchají se  zeleninovou směsí, dochutí se a přidá se parmezán.

KREKRY

Ingredience

85  g bezlepkové mouky

15  g kukuřičné mouky

25  g másla

30  ml smetany

½ vejce

10  g cukru

2,5  g soli

2  g kypřícího prášku

10  g máku

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, až na mák, který  se nechá na posypání. Těsto zabalené v potravinářské fólii se nechá asi hodinu uležet. Poté se z těsta vyválí placka a z ní se vykrájí tvary krekrů. Krekry se posypou mákem a solí. Pečou se asi 20 minut při teplotě 170 °C.

BEZLEPKOVÁ VEKA

Ingredience

250 ml bílého jogurtu

450 ml mléka

3 lžíce oleje

1 lžíce cukru

450 g bezlepkové mouky

1 a ½ lžičky soli

1 a ½ balíčku sušeného droždí

Postup

K pečení této veky je vhodné použít pekárnu. Do pečící nádoby se  nalije mléko, jogurt a olej, přidá se cukr, sůl a bezlepková mouka. Nakonec se přidá sušené droždí. V pekárně se pak zvolí program na pečení bezlepkového chleba.

CUKETOVÉ LASAGNE

Ingredience

1 cuketa

2 lilky

3  rajčata

4 vejce

½ kg mletého masa

150 ml smetany

Bezlepková strouhanka

200 ml bílého jogurty

3 lžičky kukuřičného škrobu

Tymián

Sůl

Pepř

2  stroužky česneku

4  brambory

Máslo

Postup

Cuketu a  lilky je potřeba nakrájet na tenké plátky. Brambory se musí oloupat a uvařit. Mleté maso se dochutí solí, pepřem, česnekem, tymiánem a dvěma vajíčky. Do zapékacího pekáčku se nejprve naskládají plátky uvařených brambor, přidá se vrstva ochuceného mletého masa, po ní vrstva nakrájené cukety a lilků a plátky rajčat, takto se vrstvy budou střídat. Nakonec se  přelijí smetanou. Pokrm se peče zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Potom se ještě přeleje směsí jogurtu s vejci a  kukuřičným škrobem a v troubě se dopeče.

BEZLEPKOVÉ TAŠTIČKY

Ingredience

Bezlepkové listové těsto

Bezlepková mouka

Bezlepková šunka

Sýr

Vajíčko

Postup

Šunka a  sýr se nakrájí na malé kostičky. Vál se musí poprášit bezlepkovou moukou, aby se na něj těsto nelepilo. Těsto se rozválí a vykrajují se z něj kolečka, která se naplní směsí a  jejich kraje se zmáčknou k sobě, aby se těsto spojilo. Taštičky se potřou vajíčkem. Pečou se asi 5 minut.

ZELENINOVÉ KARBANÁTKY

Ingredience

10 dkg jahelných vloček

Mrkev

Celer

Petržel

Cibule

Česnek

2 vejce

Bezlepková mouka

Sůl

Kukuřičná strouhanka

Sádlo

Postup

Zelenina se  nastrouhá (případně nakrájí na malé kostičky) a ve slané vodě uvaří. Uvařená zelenina i s vývarem se přidá k vločkám, poté se přidá česnek, vejce, směs se osolí a  zamíchá. Počká se, až vločky nabobtnají. Pokud je těsto řídké, zahustí se bezlepkovou moukou. Poté se pomocí lžíce tvarují karbanátky a obalují se v kukuřičné mouce. Nakonec se osmaží na sádle.

BROKOLICOVÝ KOLÁČ

Ingredience

Brokolice

1 hrnek bezlepkové krupice

1 hrnek bílého jogurtu

2 lžičky hořčice

1 lžička Dijon hořčice

2 lžíce pažitky

1 vejce

1 lžička prášku do pečiva

Sůl

Pepř

Postup

Brokolice se uvaří v osolené vodě. Krupice se smíchá s bílým jogurtem, přidá se vejce a hořčice. Směs se nechá asi 2 hodiny uležet. Pak se přidá prášek do pečiva, sůl, pepř, pažitka a  vše se promíchá. Vloží se do vymazané formy a těsto se proloží brokolicí. Koláč se peče asi půl hodiny na 170 °C.

BEZLEPKOVÉ LÍVANCE

Ingredience

3 vejce

1 lžíce vody

1 lžíce vanilky

2 lžíce javorového sirupu

2 hrnky mandlové mouky

¼ lžičky soli

¼ lžičky jedlé sody

50 ml oleje

Postup

Vejce, voda, vanilka a javorový sirup se v míse našlehají, pak se  přidá mouka, soda a sůl. Lívance se pečou na pánvi a mohou být podávány s ovocem, s javorovým sirupem, medem, tvarohem atd.

OVOCNÉ KNEDLÍKY

Ingredience

150 g pohankové krupice

400 ml mléka

1 vejce

20 g hnědého cukru

Sůl

150 g pohankové mouky

Ovoce

Postup

Do mléka se přidá krupice a uvaří se hustá kaše, která se pak nechá vychladnout. Promíchá se s vejcem, cukrem, špetkou soli a  pohankovou moukou. Vytvoří se těsto, které se na válu rozválí a z něho se vykrajují kolečka, do nichž se balí ovoce a kraje těsta se pak spojí. Knedlíky se vaří v osolené vodě asi 8  minut.

ZELENINOVÝ VÝVAR S NOKY

Ingredience

350 ml zeleninového vývaru

140 g kukuřičné krupice

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

1 vejce

1 lžíce smetany

2 lžíce petrželky

1 l zeleninového vývaru

Postup

Zeleninový vývar se přivede k varu a postupně se do něj sype kukuřičná krupice a znovu se povaří. Krupice se vaří asi 5 minut a pak se  nechá nabobtnat. V jiném hrnci se zatím nechá vařit osolená voda. Nabobtnaná kukuřičná hmota se osolí, opepří a dochutí, nechá se vychladnout a potom se do ní vmíchá vejce a smetana s bylinkami. Pomocí lžiček se z hmoty vytvoří nočky, které se povaří v osolené vodě, dokud nevyplavou nahoru. Potom se přidají do zeleninového vývaru.

COOKIES

Ingredience

200 g bezlepkové mouky

120 g másla

120 g cukru

1  vanilkový cukr

Špetka soli

1 vejce

4 g kypřícího prášku

Postup

Máslo se  nechá změknout a pak se utře s vejci a cukrem. Do této směsi se vmíchá mouka, prášek do pečiva a sůl. Dále se přidají další libovolné ingredience (ořechy, čokolády, atd.), těsto se  nechá chvílí odstát. Na pečící papír se pak vkládají pomocí lžíce malé sušenky. Pečou se asi 15 minut při teplotě 180 °C.

Zdroj: Bezlepková dieta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP