Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

POKOJOVÉ


Zajímáte se o téma POKOJOVÉ? Tak právě pro vás je určen tento článek. Food Detective je diagnostický test potravinové intolerance, který si můžete provést sami v pohodlí svého domova. Nepotřebujete navštěvovat lékaře ani čekat týdny na výsledky z testovacích laboratoří. Použití testu Food Detective je velmi jednoduché.


Zkušenosti s Food Detective

Food Detective je první test na světě, který je určen na samodiagnostiku potravinové intolerance. Testovací podložka, na které jsou naneseny potravinové extrakty, vám ukáže, na kterou z potravin se vám vytvořily protilátky. Souprava Food Detective tedy dokáže identifikovat potraviny, které spouští tvorbu protilátek. Přítomnost těchto protilátek se pak obvykle projevuje v souvislosti s nepříznivými stavy organismu, jako jsou například plynatost, průjem, migrény, syndrom dráždivého tračníku, ekzémy či artritida. Jakmile tyto potraviny jednou identifikujete, můžete se jim propříště vyhnout a těmto stavům organismu předcházet. Food Detective ale neidentifikuje klasické potravinové alergie vyvolané protilátkami typu IgE.

Samotný postup je jednoduchý. Na testovací podložce jsou proteinové extrakty různých potravin. Z konce prstu se po malém vpichu odebere vzorek krve, který se zředěný nalije na testovací podložku. V následujících krocích se za použití detekčního a barvícího roztoku identifikuje přítomnost IgG protilátek proti testovaným potravinám, projevující se prostřednictvím jednoho nebo více modře zbarvených bodů, které se objeví na reakční podložce. Po porovnání s přiloženým schématem můžete lehce identifikovat, na kterou z potravin se u vás protilátky vytvořily.

Food Detective je jednorázový test, který může být vykonán pouze dospělou osobou; test a lanceta mohou být použity pouze jednou. Neotevírejte fólii testovací podložky, dokud jste úspěšně neodebrali vzorek krve.

Postup přípravy:

  • Umyjte si ruce v teplé vodě, aby kůže změkla a prokrvila se.
  • Prst, do kterého chcete provést vpich, otřete přiloženým dezinfekčním polštářkem a nechte uschnout.
  • Z lancety odstraňte ochranný kryt (barva lancety se může lišit).
  • Přidržte červený konec lancety na prstu, ze kterého chcete odebrat vzorek krve.
  • Lancetu pevně přitlačte k prstu. V momentě, kdy dojde k propíchnutí kůže, pocítíte lehké píchnutí.
  • Prst masírujte směrem k propíchnutému místu, abyste získali kapku krve.
  • Přiložte špičku mikropipety ke kapce krve a po celou dobu ji držte v horizontální poloze. Dbejte na to, abyste nezakryli malou ventilační dírku svými prsty. Kapilární efekt automaticky vtáhne krev k černé rysce a naplní mikropipetu požadovaným objemem. Balónek mikropipety nestlačujte. Pokud nelze získat dostatečné množství z jedné kapky krve, pokračujte s odběrem krve, dokud není dosaženo černé rysky.
  • Z lahvičky obsahující roztok A (rozpouštědlo vzorku) sejměte červenou krytku. Okamžitě zmáčkněte balónek mikropipety, abyste přenesli krevní vzorek do roztoku (po přidání krevního vzorku je možné pozorovat tmavší barvu roztoku). Pevně kry

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Food Detective

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Jak uchovat česnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.

Zdroj: příběh Jak uchovat česnek

Kakaové máslo

Kakaové máslo je velice odolný tuk získaný lisováním nebo vykapáním z kakaové hmoty. Má světle žlutou až zlatožlutou barvu, jemnou čokoládovou chuť a vůni. Neobsahuje kofein. Můžete ho skladovat při pokojové teplotě 2 až 5 let. Při pokojové teplotě je kakaové máslo tuhé, při teplotě lidského těla taje. Má speciální vlastnosti při tuhnutí a tání, což je velkou výhodou v potravinářství pro výrobu čokolády, dezertů, cukrovinek a polev. Kakaové máslo je důležitou surovinou při výrobě krémů, mastí, balzámů na rty, mýdel a jiného.

Zdroj: článek Kakaové boby

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Sokolovská.

Zdravím a mám velikou prosbu. Nemohu sehnat cibulovou mast na bradavice. Tak hledám návod, jak si ji udělat doma. Pomůže mi někdo a poradí.
S touto mastí jsem byla velice spokojená, ale když jsem si ji chtěla objednat, již to nejde. Prosím pomozte. Předem Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agar agar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.

Zdroj: příběh Prosba

Svrab

Toto onemocnění v Čechách méně známé pod pojem sarkoptóza se latinsky nazývá scabies a vzniklo od slova „scabere“, což znamená „drbat se“. Toto onemocnění se u zvířat nazývá prašivinou.

Jedná se o infekční onemocnění, které způsobuje zákožka svrabová (= parazitický roztoč = členovec, žijící ve svrchních vrstvách kůže, kde si vrtá chodbičky esovitého tvaru způsobující svědění. Zákožka dokáže během jednoho dne vyhloubit zhruba 2 - 3 mm chodbičky. Roztoč se živý tkáňovým mokem a uvolněnou rohovinou. Tento roztoč ukládá svá vajíčka do chodbiček a z nich se pak vylíhnou larvy.). Zákožka (řád Acarina, podřád Astigmata a čeleď Sarcoptidae) má rozměry 300 – 500 mikrometrů. Zákožka parazituje nejen u lidí, ale může se vyskytovat na těle i jiných savců. Délka života zákožky je zhruba 4 – 6 týdnů, za tu dobu dokáže celkově naklást zhruba 40 – 50 vajíček, ale ne všechna se vyvinou (podle odhadů se to podaří jen asi desetině). Tato vajíčka během zhruba 72 – 96 hodin vyspějí v dospělého jedince.

Toto onemocnění je v České republice celkem časté. Podle některých zdravotnických informací je hlášeno zhruba 30 – 40 případů tohoto onemocnění na 100 000 obyvatel. V historii se obvykle epidemie svrabu vracely v pravidelných intervalech asi patnácti let. Ale poslední šíření tohoto onemocnění začalo v roce 1960 a v podstatě trvá dodnes, jen s různými počty případů onemocnění, Pro ukázku, podle některých studií bylo v roce 1993, nahlášeno 134 případů na 100 000 obyvatel, O dvanáct let později (rok 2005) to již bylo jen 32 případů na 100 000 obyvatel. Zajímavé je, že i v dnešní době je v některých zemích (hlavně v rozvojových) téměř 100 % populace nakažená tímto onemocněním. Vzhledem k tomu, že k přenosu viru dochází přímým kontaktem s nemocným, anebo kontaktem s kontaminovanými textiliemi (oblečení, povlečení, polštáře, peřiny, atd.) či látkovými předměty, Není překvapivé, že svrab se často šíří i mezi zdravotnickým personálem ve všech zdravotnických zařízeních.

Svrab lidský

Svrab trápí lidi již mnoho století, důvod tohoto onemocnění odhalil vídeňský lékař pocházející z Brna Ferdinand von Hebr v 19. století.

Roztoč zákožka svrabová vyvrtává kanálky do zrohovatělé vrstvy pokožky. Samice do nich denně naklade několik vajíček (zhruba 0,3 – 0,4 mm dlouhá). Z vajíček se vylíhnou larvy, které pak žijí na povrchu kůže. Z larev se zhruba během tří dnů vyvinou nové samice a opět nakladou vajíčka. Další možností je, že se nové larvy přesunou na jiného hostitele. K přesunu dochází těsným nebo déletrvajícím kontaktem, problémové může být společné obl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Svrab u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ LIPOVÉHO KVĚTU SUŠENÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie brandlova.

Prosím o sdělení jak mám skladovat sušený lipový květ?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Lipový květ se po usušení skladuje v hadrovém pytlíku doma při pokojové teplotě bez přístupu světla.

Zdroj: příběh Skladování lipového květu sušeného

Babské rady

Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak uděláme nejlépe, to vydrží spolehlivě dva měsíce. Když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce začne zeleně rašit nebo zplesniví a tím se také znehodnotí. Nejlépe je si česneku kupovat jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Zdroj: článek Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Příběh

Ve svém příspěvku VÝROBA RAKYTNÍKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Plody rakytníku jsem nakládala do vodky, bez použití cukru. Nechala odležet při pokojové teplotě v zašpuntovaných lahvičkách po dobu cca 4 měs. Je možné, aby byl zkažený? Děkuji předem ze odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Truth33.

není, pokud bylo vše ponořeno v alkoholu nad 40%

Zdroj: příběh Výroba rakytníková tinktura

Jak se omeprazol skladuje?

Omeprazol by měl být skladován při pokojové teplotě, mezi 68 F až 77 F (20 C až 25 C). Může být vystaven teplotám mezi 59 F až 86 F (15 C až 30 C) po kratší dobu, například při přepravě. Skladujte na chladném a suchém místě.

Tablety rozpadající se v ústech nevyjímejte z blistru, dokud nejste připraveni je užít.

Zdroj: článek Omeprazol-ratiopharm 20 mg

Příběh

Ve svém příspěvku KDY SKLÍZET KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatoslava.

Dobrý den,
také nevím, kdy je nejvhdnější sklízet plody tomelu. Nechala jsem je až do prosince. Prý plody lépe dozrají, když je necháme přejít mrazem. Plody na mém stromě použe změnily barvu - na šedohnědou, ale stejně nedozrávají.
Zatím je začali nazobávat ptáci, a tak jsem je všechny otrhala. Mám je v pokojové teplotě, ale pořád jsou stejné - tmavé a nezralé.
Pokud by se vám podařilo získat nějakou radu, byla bych vám moc vděčná, když se se mnou o tuto radu podělíte. Zatím jsem nenašla žádné dobré informace.
Zdravím a předem děkuji.
Svatoslava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Liba.

Některé plody jsem otrhala v listopadu,ale bylo to moc brzy,doma nedozrály,byly stále uprostřed trpké.Co jsem nechala přejít mrazem byly měkké a musela jsem je jíst lžíci.Tak nevím,kde se stala chyba Liba

Zdroj: příběh Kdy sklízet kaki

Jak předejít rýmě a kašli?

Když budete dodržovat těchto několik zásad, snížíte riziko onemocnění rýmou a kšlem v létě

.

1. Myjte si ruce.

Většina virů rýmy se šíří přímým kontaktem a samoinfikovaním, tedy tak, že se dotkneme předmětu nebo osoby nakažené virem rýmy a pak se neumytýma rukama dotýkáme vlastních očí, nosu nebo úst. Proto je třeba si během dne často mýt ruce dezinfekčním mýdlem, kupříkladu Radox. Pokud není k dispozici, tak ruce oplachujte čistou teplou vodou. Pamatujte si, že virus na vás může číhat na klávesnici počítače, na telefonu nebo jiných předmětech i týdny.

2. Při kýchání a kašlání si nezakrývejte rukou ústa a nepoužívejte ani plátěné kapesníky.

Plátěné kapesníky jsou sběrnicí choroboplodných zárodků, které si pečlivě ukládáme do kapes nebo kabelek. Používejte hygienické papírové kapesníčky a hned po použití jich odhazujte.

3. Častěji si vyměňujte zubní kartáček.

Abyste se po překonání rýmy znovu neinfikovali, zahoďte svůj zubní kartáček a kupte si nový. Vlhké zubní kartáčky uložené v tmavých koupelnách jsou ideálním místem k uchování virů a také živnou půdou na rozmnožení bakterií. Vyléčení z rýmy proto oslavte koupí nového zubního kartáčku.

4. Zvlhčujte své prostředí

Přiměřená vlhkost prostředí jako prostředek boje proti rýmě se často podceňuje. Vysušená sliznice nosu není schopna ubránit se vpádu viru a zneškodnit ho. Proto udržujte relativní vlhkost mezi 50% až 60% a investujete do přístroje na měření vzdušné vlhkosti. Pokud topíte, tak ústřední topení velmi vysušuje prostředí, proto na něj připojte zvlhčovací agregát. Zvlhčovače je potřeba denně čistit. Pokud máte klimatizaci, kontrolujte denně, zda je správně nastavena vlhkost vzduchu. V chladnějších dnech při topení je vhodné blízko topného tělesa umístit nádoby s vodou, vhodné jsou i pokojové fontánky. Pěstujte také v místnostech více pokojových rostlin, protože rostliny zvlhčují ovzduší a obohacují jej o kyslík.

5. Pijte hodně tekutin

Zdravý dospělý člověk potřebuje denně přijmout nejméně dva litry tekutin, které je třeba rozdělit na celý den. Voda prochází celým naším tělem a vyplavuje z něj jedy. Nejlepším indikátorem, zda pijete dostatek tekutin, je barva moči. Pokud je moč bledá a vodově průhledná, pijete dost. Pokud je tmavší a hustší, pijete málo.

6. Proplachujte si nos osolenou vodou a dýchejte nosem, ne ústy.

Do obou nosních dírek si také lze nanést lékařskou vazelínu. Lékařská vazelína v nose zabrání vysušení sliznice, a tím vniknutí virů.

7. Pravidelně navštěvujete saunu.

Pokud navštívíte saunu dvakrát do týdne, snížíte riziko onemocnění na rýmu na polovinu. Omezte návštěvy nemocných příbuzných a přátel a na návštěvu ček

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kašel a rýma

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍCHANÍM PRAŠKOVÉ SÍRY S VODOU VZNIKÁ SMĚS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Babuš.

Co vznikne když smíchám praškovou síru s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se smíchá prášková síra s vodou za normální teploty tak vznikne obyčejná suspenze, protože síra při pokojové teplotě je tzv. alfa síra kosočtverečná (ortorombická) a ta je nerozpustná ve vodě. Když se ale tato suspenze zahřeje na 500 °C tak vznikne sulfan H2S a oxid siřičitý SO2, oboje jsou jedovaté látky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Smíchaním praškové síry s vodou vzniká směs

Léčba horečky

Léky na předpis

Při medikamentózní terapii se používají léky, které tlumí bolest a zároveň snižují zvýšenou tělesnou teplotu (analgetika-antipyretika). Působí dobře u horečnatých onemocnění, jako jsou virózy, nachlazení a stavy po očkování. Velmi časté jsou kombinace s léky, které odstraňují další nepříjemné příznaky při nachlazení (pocit ucpaného nosu, tlumí suchý a dráždivý kašel). Léky proti horečce (antipyretika) začínají účinkovat přibližně po 30 minutách a maximálního účinku dosahují až za 2–4 hodiny po podání. Pro kojence jsou vhodné léky v čípcích, pro batolata v sirupu, větším dětem a dospělým jsou podávány v tabletách.

Přírodní a doplňková léčba

Používají se preparáty podporující imunitu, tedy multivitamíny, a to zejména vitamín C a beta-karoten.

Studené zábaly

Neklesá-li teplota, přikládáme studené až ledové zábaly i několikrát krátce za sebou na trup (nejlépe na končetiny), aby teplota rychle poklesla. Zábaly můžeme dát kromě trupu i na hlavu, vždy na čelo, popřípadě užijeme vlažnou sprchu. Tyto studené mokré zábaly opakujeme do snížení teploty pod 38 °C. Po skončení zábalů nemocného přikryjeme lehkou pokrývkou a zajistíme čerstvý vzduch.

Potní kúra

Je jedním z prostředků ke snížení tělesné teploty. Docilujeme jí rychlým překrvením povrchových částí těla. Potní kúrou se odvádí teplo z těla pomocí vody. K navození pocení je vždy zapotřebí:

  • Dostatečného přísunu teplé tekutiny nejlépe ve formě čaje (čaj s potivými účinky, například z lipového květu, s medem a citrónem). Dbejte na dostatečné množství – u dětí 250 ml, u dospělého minimálně 500 ml.
  • Rychlého zahřátí povrchu těla tak, aby došlo k překrvení kůže. To usnadňuje pocení a odvádění tepla do zevního prostředí. Zahřívacím prostředkem je vlhký vlažný zábal, kterému říkáme Priessnitzův zábal neboli zapářka. Zábal nesmí být teplý, pouze vlažný. Může to být látka (prostěradlo, ručník) namočená do vody pokojové teploty. Je důležité dobré vyždímání, aby se dobře odsál z pokožky horký pot. Přes tento vlhký textil se přiloží silnější vrstva suchého textilu (je možné vložit igelit). Navrch se dá přikrývka. Zábal ponecháme asi 20–30 minut.

Zdroj: článek Horečka

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Dobrý den vím že mi to ne doporučíte ale mám tento přípravek 2 roky prošly . Může mi to nějak uškodit. Peníze na jiný nemám. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U prošlého přípravku na regeneraci kloubů Alavis je nebezpečná plíseň. Je-li přítomna poznáte podle změny struktury prášku a změny pachu. Takto zkažený Alavis již nepoužívejte. Pokud jste nádobu skladoval uzavřenou v temnu při stálé pokojové teplotě, neměl by být problém použít Alavis prošlý i po tak dlouhé době.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prosím o radu

Domácí léčba zápalu plic

Během léčby je nutno dodržovat klid, zprvu vždy na lůžku, zdržet se konzumace alkoholických nápojů a nekouřit. Důležitý je dostatečný přísun tekutin (bylinné čaje na onemocnění dýchacích cest, minerální vody) a pestrá strava. Prospěšné jsou zábaly hrudníku. Pacient by měl pobývat v prostředí o pokojové teplotě, vzduch může být zvlhčen zvlhčovačem vzduchu nebo například pokládáním vlhkých tkanin na topení.

Zdroj: článek Zápal plic

Tablety na spalování tuků

Spalovač tuků Lipo-6 od společnosti Nutrex představuje ideální produkt pro muže i ženy, kteří chtějí zvítězit v boji proti tělesnému tuku. Díky převratné technologii tekutých kapslí dosahuje produkt Lipo-6 vynikající absorpce a velmi rychlých výsledků. Unikátní složky, které byly zkoumány z hlediska ztráty tělesné hmotnosti, zajistí rychlé a účinné spalování tuků, budou kontrolovat vaši chuť k jídlu, zrychlí metabolismus a dodají energii, kterou potřebujete k překonání namáhavého dne. Tyto tekuté kapsle byly původně vyvinuty pro ženy, přičemž velmi účinně působí především v problematických partiích břicha, hýždí, boků a stehen. Mimo jiné kapsle Lipo-6 vytvářejí i silnou termogenezi, která vede k celkovému úbytku tělesného tuku. Díky unikátní technologii a složení jsou kapsle Lipo-6 doporučovány i mužům, kdy k největším úbytkům dochází v oblasti břicha, v dolní části zad a také u převisů na bocích. Také muži tedy brzy najdou v produktu Lipo-6 nového spojence v boji za štíhlé a pevné tělo.

Dávkování produktu

První dva dny užívejte 1 kapsli ráno a 1 kapsli odpoledne. Po dvou dnech zvyšte dávku a užívejte 2 kapsle ráno a 1 kapsli odpoledne. Každou dávku zapijte 2–3 dl čisté vody. Pro lepší výsledky konzumujte Lipo-6 asi 30 minut před jídlem. Nejpozději užívejte 6 hodin před plánovaným spánkem. V žádném případě nepřekračujte maximální denní dávku 3 kapslí! Doporučujeme užívat v 8týdenních cyklech, po kterých následuje týdenní pauza. K dosažení nejlepších výsledků kombinujte přípravek s intenzivním cvičením a výživovým programem.

Upozornění

Není vhodné pro osoby mladší 18 let! Během užívání dodržujte dostatečný pitný režim a nepřekračujte doporučenou denní dávku! Uchovávejte mimo dosah dětí na suchém a chladném místě při pokojové teplotě! Neužívejte, pokud jste těhotná nebo kojíte, pokud berete léky obsahující inhibitor monoamin (MAOI), selektivní serotoninový inhibitor (SSRI) nebo jiný výrobek obsahující složky se známým stimulačním účinkem! Přípravek obsahuje kofein a synefrin, proto jej nekombinujte s jinými zdroji kofeinu nebo synefrinu (například káva, čaj, soda a další potravinové doplňky obsahující fenylefrin nebo kofein)! Nikdy neberte 2 dávky naráz nebo krátce po sobě! Nesprávné požívání nezlepší výsledky a není doporučeno! Před používáním zkonzultujte s lékařem, zda máte dobrou fyzickou kondici, a to z hlediska různých orgánů, jako je srdce, játra či ledviny (ale nejen těchto), dále zda netrpíte nemocemi štítné žlázy, psychickými poruchami, obtížemi s močením, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, srdeční arytmií, úpornými bolestmi hlavy, zvětšenou prostatou či šedým zákalem. Své užívání tohoto přípravku konzultujte s lékařem také tehdy, pokud berete lék na předpis nebo i volně prodejný! Předtím než začnete jakoukoliv dietu nebo cvičební program, konzultujte to se svým lékařem. V případě, že u vás nastanou mdloby, bolesti hlavy, rychlý tlukot srdce, zadýchávání či jiné symptomy, ihned přerušte užívání! Nepovažuje se za náhradu běžné stravy! Po otevření spotřebujte do 3 měsíců.

Zdroj: článek Jak na špatné spalování tuků

Popis svrabu

Původcem svrabu je samička zákožky svrabové (Sarcoptes scabiei), což je roztoč řádu Acarina, podřádu Astigmata a čeledi Sarcoptidae. Zákožka, která má velikost asi 300–500 mikrometrů, je obligátním lidským parazitem (obligátní parazit znamená, že je schopna napadnout pouze člověka). Zákožka pak v pokožce člověka vytváří chodbičky (přesně řečeno tvoří je v poslední vrstvě kůže, která se označuje jako vrstva rohová – stratum corneum). V těchto chodbičkách samička kálí a klade vajíčka. Na člověku samička přežívá asi 4–6 týdnů a v průměru naklade 40–50 vajíček, jen z desetiny se ale za dalších 14 dní vyvinou dospělí jedinci. Pro zákožku je charakteristické to, že je mimo organismus člověka velice citlivá na vyschnutí a vlhko. Při pokojové teplotě není schopna pohybu a umírá do tří dnů. Pokud vystavíme zákožku teplotám okolo 50 °C, zahyne do 10 minut.

Zdroj: článek Mast na svrab

Domácí recepty na proleženiny

Příprava mycího roztoku „saline“ = slaná voda = „fyziologický roztok“ domácí výroby:

  • do 1 litru převařené pitné vody (minimálně 5 minut ponechat ve varu) nebo destilované vody přidat 2–3 kávové lžičky kuchyňské soli;
  • dobře promíchat, aby se sůl rozpustila;
  • připravit si dobře vymytou skleněnou nebo plastovou láhev (nejlépe vymýt horkou vodou);
  • před použitím zchladit roztok na pokojovou teplotu, roztok může být skladován při pokojové teplotě v dobře uzavřené skleněné nebo plastové láhvi až 1 týden;
  • při aplikaci by měl být roztok vlažný (minimálně pokojová teplota).

Nepoužívat vodu ze studny, destilovaná voda má horší vlastnosti než převařená pitná voda (neobsahuje minerální látky), ale lze ji bez obav použít.

Zdroj: článek Proleženiny

Tekutá strava

Kompletní tekutá strava se skládá pouze z tekutin a potravin, které jsou normálně tekuté, a z potravin, které se vážou na tekutinu, když jsou při pokojové teplotě. Tekutá strava obsahuje například krémové polévky, čaj, džus, želé, mléčné koktejly, pudink. Tekutá strava je stravitelnější než pevná, dodává tělu bílkoviny, tekutiny, soli a minerály, které jsou potřebné pro energii. Cílem tekuté stravy je zabezpečit organismu dostatečný příjem, což činí 1 350–1 500 kalorií a 45 gramů bílkovin denně.

Při používání kompletní tekuté stravy se dostává do organismu dostatek výživy, jedinec tak může na této stravě zůstat delší dobu. Lékař může doporučit k této stravě některé vitamíny a doplňky stravy navíc. Tekutá strava je bezpečná i pro lidi s cukrovkou, ale pouze v případě, že jsou pravidelně sledováni svým lékařem.

Tekutá strava foto

Zde najde fotografie tekuté stravy.

Zdroj: článek Tekutá strava

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Jitka Konášová


pokojová rostlina rýmovník
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pokojové ibišky prodej
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.