Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POKOŽKA CÍTIT PO ACETONU

OBSAH

Zápach stolice po acetonu u dospělých

Při hladovění, když je vaše tělo v ketóze, tak přeměňuje uložený tuk na palivo místo sacharidů, a produkuje při tom ketony. Ketony jsou chemikálie jako acetoacetát, beta-hydroxybutyrát a aceton. To jsou chemikálie přirozeně produkované vaším tělem, ale při hladovění, nebo při keto dietě jich vaše tělo produkuje více a přebytek může způsobit, že vaše hovínka, čůrání a dech budou páchnout po acetonu.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Poradna

V naší poradně s názvem STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf jurecek.

zapach stolice po acetonu pricina dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapáchající stolice po acetonu je způsobena přítomností nestrávených cukrů ve stolici. Zápach po acetonu může mít několik příčin. První a nejčastější je přemíra alkoholu. Další příčinou může být cukrovka. Zkuste si dát na týden dietu, méně masa, více vlákniny, žádný alkohol ani kávu a uvidíte, jestli se to spraví. Pokud ne, tak budete muset navštívit svého praktického lékaře, aby vám udělal několik diagnostických odběrů krve, moči a případně i stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stolice

Ketodieta a zápach po acetonu

Krátkodobé výsledky ketodiety jsou přitažlivé, protože ztrácíte tuk a můžete vypadat dobře a cítit se energicky. Některé příznaky se zlepšují, ale je to vše krátkozraké.

Protože při keto dietě konzumujete obrovské množství živočišných bílkovin a mléčných výrobků (s vysokým obsahem tuků), což změní váš střevní mikrobiom (střevní flóru), který je nezbytný pro vaše zdraví.

Ketodieta změní vaši střevní ekologii na mnohem méně příznivé bakterie a to zase změní vaše střeva a ovlivní věci, jako je stav vaší kůže a pach dechu, potu a pach stolice.

Po změně stravování na rostlinnou stravu, se za tři měsíce vrátí normální tělesný pach a přispěje to k dalším zdravotním přínosům.

Ketodieta v podstatě mění váš mikrobiom a změny jsou nepříznivé pro vaše zdraví - to může být to, co způsobuje konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a živočišných produktů, které pak mají za následek systémové změny.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Aceton v dechu a slinivka

Slinivka patří do párového prvku země a zastupuje v organismu dvě základní funkce. Jednou z nich je tvorba štěpných enzymů, které se podílejí na trávení a zažívání, a druhou je tvorba hormonu inzulínu v Langer­hansových ostrůvcích, které regulují hladinu cukru v krvi. Pokud je cítit aceton v dechu osoby, vypovídá to o poškozené slinivce, tudíž o problému s cukrem, může jít o náběh na cukrovku. Hyper- nebo hypoglykémie se diagnostikuje mimo jiné právě za pomoci dechu pacienta, který může vykazovat známky acetonu.

Zdroj: Aceton v dechu

Zápach stolice po acetonu u dětí

Děti mohou mít páchnoucí stolici z různých důvodů. Mohou mít žaludeční infekci nebo to může být příznak něčeho vážnějšího, jako je celiakie nebo cystická fibróza. Může to být také důsledek nedostatku vitamínů.

Maminka sedmiměsíčního chlapce se ptala lékaře: Dnes ráno jsem ho přebalovala a jeho hovínko bylo lepkavé, tvrdé a kašovité zároveň a páchlo to jako lak na nehty. Vím, že se k žádnému odlakovači nemohl dostat, protože doma žádné nemáme.

Odpověděl jí na to dětský lékař Dr. Pandurang Sawant.

Nebojte se, jen sledujte vývoj. Pokud bude mít dítě další 2 dny nepříjemný zápach z pohybu, pak mu můžeme předepsat nějaké léky. Zkontrolujte, zda se u něj nevyskytují související problémy, jako je horečka, krev ve stolici, zvracení atd., to je vše.

U malých dětí, které kálí do jednorázových plenek se může objevit pocit zápachu po acetonu z jejich stolice. Důvodem může být látka s názvem indol. Indol se přirozeně vyskytuje v lidských výkalech a dává jim specifický zápach. V nízkých koncentracích však voní po květinách a používá se pro parfemaci plenek. Při vyšších koncentracích pak může zapáchat po rybině nebo jako acetonový odlakovač na nehty nebo acetonové ředidlo. K vyšším koncentracím může dojít v případě spojení přirozeného indolu ze stolice dítěte a přidaného indolu pro parfemaci plenek.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Diskuze

V diskuzi OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Já myslím, že to bude jednoznačně tím. Kup si parazitex a vyčisti si střeva, uvidíš, že se budeš cítit super.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Polik.

Na ten dech rozhodně můžu doporučit monitory no :). Hlavně vyber správně. Mrkni se třeba sem www.arecenze.cz/moni… :).

Zdroj: diskuze Očista

Zápach potu z důvodu choroby

Zdravý člověk, který jí relativně vyváženou stravu a nepřehání to s česnekem a podobně, je cítit v podstatě neutrálně, a když se pravidelně sprchuje, nemusí používat ani moc deodorantů a různých voňavek, pokud si je kupuje, jde spíš o příjemný bonus pro něj a jeho okolí. Jiná situace nastane, když v nás začne pracovat nějaká nemoc. Náš tělesný pach se mění. U některých onemocnění je zápach velmi charakteristický.

Cukrovka – zápach po acetonu

Lidé, kteří trpí diabetem, jsou cítit acetonem. A to nejen při pocení, tento odér má i jejich moč. Je to kromě výraznější žízně jeden z velmi častých příznaků této choroby.

Játra a žlučník v ohrožení – zápach po tukovém odéru

Hodně lidí si myslí, že když někomu špatně fungují játra, tak se to pozná především zežloutnutím kůže nebo očního bělma. Typický je ale i zápach těla – nemocný s játry nebo se žlučníkem kolem sebe šíří odér oleje nebo tuku (sádla, margarinu), který necháte stát někde v teple.

Nádory na mozku – zápach po spálené pneumatice

Často se stává, že lidé, kteří onemocněli nějakým nádorem mozku, začnou postupně cítit pach jakoby spálené gumy. V tomto případě tedy nevydávají oni nějaký charakteristický odér, ale vnímají jej sami. Přitom nikdo z jejich okolí zápach spálené gumy necítí. Když to trvá déle než dva dny, určitě e nutné zajít k lékaři a trvat na neurologickém vyšetření.

Choré srdce a tenké střevo – zápach po připálenině

Různé srdeční poruchy a onemocnění tenkého střeva pacienta prozradí odérem připáleného jídla. Občas je to dost výrazně cítit a někteří lidé v okolí se domnívají, že se dotyčný stravoval v nějaké restauraci čtvrté cenové skupiny.

Slinivka, žaludek – zápach po pečeném jídle

Onemocnění těchto orgánů jsou specifické vůní pečeného masa, brambor, někdy i těsta a podobně. Je to z různých zmíněných odérů relativně nejpříjemnější.

Plíce, tlusté střevo – zápach po rybině

Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo.

Ledviny a močový měchýř – zápach po hnilobě

Žádná sláva není ani odér hniloby, který tělo vylučuje, když je člověk nemocný s ledvinami nebo močovým měchýřem.

Zdroj: Stařecký zápach

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE DÁ VYROBIT CHLOROFORM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Nevíte někdo jak se dá doma vyrobit chloroform?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chloroform se doma dá vyrobit tak zvanou haloformovou reakcí. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu se přikapává aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který se přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí. Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se dá vyrobit chloroform

Zápach moči v těhotenství

Pokud se domníváte, že je vaše moč nejen silně cítit, ale i jinak, než je obvyklé, může to být známkou infekce, například onemocnění močového měchýře. Zvláštní zápach moči u žen může také signalizovat počátek těhotenství. Ať tak či onak, je vhodná návštěva lékaře, který vám s tímto problémem pomůže.

Zdroj: Páchnoucí moč

Diskuze

V diskuzi WURM-EX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcelka.

Takže když nemám doma psi tak to brát nemusím? Chápu dobře?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemusíš ani když je doma máš..ale pokud se chceš cítít lépe a zdravě, tak to ber tak či tak...určitě si se za celý život setkala s kočkou nebo psem, který je těchto parazitů přenašečem

Zdroj: diskuze Wurm-ex

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Léčba

Domácí léčba

  • Pijte více vody, aby se odpad pohyboval v těle a zlepšilo se trávení a vstřebávání živin.
  • Veďte si deník jídla, abyste viděli, zda určité jídlo, které jíte, nezpůsobuje páchnoucí stolici.
  • Jezte více potravin bohatých na přirozeně se vyskytující probiotika, jako jsou fermentované potraviny a jogurty, aby byl váš střevní mikrobiom vyvážený. Pomůže také konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce a zelenina.
  • Přestaňte kouřit nebo pít alkohol, který může dráždit váš zažívací trakt.

Další možná léčba

  • Léky k léčbě jakýchkoli základních infekcí (tj. antibiotika na bakteriální infekci).
  • Diagnostické testy na syndrom dráždivého tračníku nebo jiná onemocnění (jako je krevní test nebo endoskopie).
  • Léky k léčbě příznaků, jako jsou léky proti průjmu nebo spazmolytika, které pomáhají zmírnit příznaky.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Čím trpí suchá kůže?

Suchou pokožkou trpí nejčastěji děti a lidé starší šedesáti, ale tento problém se nevyhýbá ani ostatním. Suchá kůže trpí nedostatkem hydratační látky zvané urea a záleží na tom, kolik vám jí chybí, podle toho jsou vaše problémy intenzivní... Urea je totiž látka, která na sebe váže vodu a je přirozeným hydratačním faktorem lidské pokožky. Není však jediná, hydrataci pokožky zabezpečují například různé aminokyseliny nebo speciální lipidy a další. Suchá pokožka je vlastně normální pokožka, která nedokáže udržet potřebnou hydrataci v důsledku nedostatku těchto látek, a tak se stává suchou. Pokožka je napjatá, na dotek hrubá a má sklony se olupovat, v případech, kdy jde o extrémní suchost, pokožka velmi svědí, až bolí, má sklony praskat a tvoří se na ní celá zrohovatělá suchá ložiska.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Čau, jaký je to pocit, když ti lezou ti broučci v kůži? Je to cítit a nebo teprve jsou znát až ty záněty a vlastně ani nevíš, že ti něco leze v kůži. Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Myslel jsem, že neštovice a svrab jsme již vymýtili. Nebo se snad svrab ještě v Evropě běžně mezi lidmi vysktuje?

Máte nebo měli jste svrab?

Zdroj: diskuze Svrab

Citlivá pokožka

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Zvýšená sensibilita se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění se jedná.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Diskuze

V diskuzi POLYTAR SAMPON JE SKODLIVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sara.

Polytar se nyní kvůli zákazu nevyrábí a vypadá to, že letos už nebude…aspoň podle polytar.cz/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

lékárnicí mi byl místo polytaru doporučen mediket ictamo
moc mi pomáhá,dokonce není vůbec cítit jako polytar.
www.mediket.ct/medik…

Zdroj: diskuze Polytar sampon je skodlivy

Zápach moči po myšině

Tento příznak je typický u fenylketonurie, což je dědičné metabolické onemocnění, kdy chybějící enzym způsobí hromadění jedné aminokyseliny (fenylalaninu). Ten je částečně přeměňován jinou metabolickou cestou na fenylpyruvát, který je vylučován močí. To způsobí, že moč je cítit myšinou.

Pokud se prokáže, že má dítě fenylketonurii, může až do skončení vývoje mozku jíst jen některé potraviny, ve kterých není fenylalanin. Po skončení vývoje nervové soustavy mohou již pacienti jíst, co chtějí.

Zdroj: Páchnoucí moč

Proč je cítit aceton v dechu při cukrovce

Z dechu je cítit aceton i za běžných okolností, ale ve velmi malém množství. Vzniká přirozenou chemickou reakcí a ketolátky tělo využívá jako zdroj energie v případě nedostatku glukózy (při hladovění). Pokud je ho však v těle příliš, jde cítit ve velké míře z úst.

Aceton spolu s kyselinou hydroxymáselnou a acetoctovou (dohromady takzvané ketolátky) vzniká při neléčené cukrovce (především u diabetu I. typu, který je diagnostikován u mladých jedinců a je způsoben nedostatečnou tvorbou inzulinu slinivkou břišní). Hladina glukózy v krvi je značně zvýšená, ale chybí inzulin, který se podílí na jejím transportu do tkání. Tkáně tak vlastně hladovějí, což je signálem k masivní aktivaci tukových rezerv. Ne všechny mastné kyseliny z tuků mohou být zpracovány na využitelnou energii, některé jsou tedy přeměněny na ketolátky.

Ketolátky okyselují vnitřní prostředí organismu, aceton je navíc jedovatý pro nervovou tkáň. Nebyla-li dosud u nemocného cukrovka zjištěna nebo zapomněl-li si diabetik píchnout dostatečnou dávku inzulinu, projeví se vysoká hladina cukru v krvi spolu s přítomností velkého množství ketolátek „hyperglykemickým ketoacidotickým kómatem“. Jedná se o poruchu vědomí, která se rozvíjí postupně a předcházejí jí další příznaky: žízeň, bolesti břicha, zvracení, hluboké dýchání.

Aceton je prchavá látka, přechází proto do vydechovaného vzduchu, v němž je cítit. Celý stav připomíná otravu jedem. A ve své podstatě otravou je, přestože jed vznikl přímo v těle nemocného. Při rozvoji popsaných příznaků je nutné ihned přivolat záchrannou službu.

Zdroj: Aceton v dechu

Na co si dát pozor

S návštěvou specializovaného centra počítejte také s tím, že v něm pracují s jednou anebo několika vybranými specializovanými značkami pleťové kosmetiky. Pracovníci centra se Vám budou snažit doporučit vhodnou pečující kosmetiku. Budete-li mít pocit nerozhodnosti, nátlaku, anebo si nabídku budete chtít zkrátka promyslet, nenechte si vnutit zboží jen proto, že se budete cítit trapně. Myslete na to, že je to služba jako každá jiná a zaměstnancům jde přirozeně o provize. Požádejte proto raději o vzorky kosmetiky, a pokud vás nějaká značka osloví, můžete si ji kdykoli zakoupit.

Zdroj: Diagnostika pokožky

Zápach moči po rybině

Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo. Pokud trpíte tímto charakteristickým zápachem moči, je vhodná návštěva lékaře, který prověří váš zdravotní stav.

Silně páchnoucí moč

Existuje celá řada situací včetně mnoha chorobných stavů, které mohou způsobit silnější nebo neobvyklý zápach moči. Vždy je vhodné navštívit ošetřujícího lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Páchnoucí moč

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP