Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POMOC CO ZNAMENA PALENI JAZYKU

OBSAH

Co dělat při pálení uší

Většina ušních infekcí, u kterých bývá i pocit pálení uší, se dá buď řešit domácí léčbou anebo léčbou s antibiotiky. Ovšem některé stavy, při kterých také dochází k pálení uší, tak vyžadují okamžitou lékařskou péči, protože mohou ukazovat na závažnou infekci kostí za uchem nebo třeba na prasklý ušní bubínek, což již není žádná banalita, kterou vyléčíme nastrouhaným bramborem. Ušní pálení může být také příznakem anafylaxe, život ohrožující alergická reakce (anafylaktický šok). Proto, máte-li pálení uší s těmito závažnými příznaky, nebo pokud máte společně s pálením uší i nějaké další závažné příznaky včetně otoku hrdla nebo obtížného dýchání, či vysokou horečku (vyšší než 38,3 stupňů Celsia), nebo když se s pálením uší objevuje také silná bolest celé hlavy, otok a zarudnutí kůže kolem ucha, nebo je-li bolest pulzující nebo se objevuje bolestivost kosti za uchem, tak neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc zavoláním na telefonní číslo 112. Lékařskou pomoc vyhledejte také, pokud máte nějaké další pálení uší, které vám působí obavy.

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Poradna

V naší poradně s názvem PALENI ZAHY A PUCHYRE V ZADU NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Moravcova.

Dobry den,v zady v krku na jazyku se mi udelali jakoby vodnate puchyrky,neboli ani nepali,jen me v poslednich dnech pali dost casto zaha.Muzete mi poradit o co se jedna?Mam jit k doktorovi?Predem dekuji za odpoved s pozdravem Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na pálení žáhy vám pomůže soda bicarbona, ale s těmi puchýřky na jazyku se stavte na ORL, ať máte jistotu, co to je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni zahy a puchyre v zadu na jazyku

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Řípová.

pálení jazyku patra krku a bolesti zubu
zuby mám všechny zdravé
tyto bolesti jsou trochu jiné než je angina
chtěla bych vědět zda nemám nemoc slinivky děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v krku

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi CO ZNAMENA KOUSKY SRAZENÉ KRVE V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Dankova.

Měla jsem malé asi 4 kousíčky krve v moči ,která čpěla. Bylo to jen jednou,ale občas mám pálení. Děkuji za odpověd. Dankova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co znamena kousky srazené krve v moči

Červený pupínek versus vředy na jazyku

Červený pupínek na jazyku se může proměnit na vřed na jazyku, který může mít souvislost s HPV virem. Pokud se defekt nehojí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc na rozdíl od červeného pupínku, který ve většině případů během několika dní sám vymizí.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem OPARY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Zdravím, mám takovéhle opary na jazyku až 5 dní a každým dnem je to horší a horší... Nemůžu jíst, mluvít ani pít, šla jsem do nemocnice a doktorka mi předepsala prášky, ale osobně myslím, že mají opačný účinek... Prosím co s tím mám dělat??? Opravdu nejsem schopna jíst a pít už jen trošičku.A k tomu se mi dneska objevili takové bouličky v dásni.... nebo né bouličky, prostě se mi nafoukla dáseň úplně vzadu a příšerně mě to bolí. Pomoc prosím!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aneto, zřejmě máš na jazyku aftózní vředy, které jsou velmi bolestivé. Je potřeba jíst řídkou stravu zejména vývary a kaše. Někdy to způsobí například rajčata nebo exotické ovoce, takže to teď vyřadit. Zahojení bývá max do 10 dnů. Pomůže natírání vředů roztokem Herbadent a klokaní stopanginu. Proti bolesti a otoku pomůže kostka ledu přiložená na bolavé místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opary na jazyku

Bradavice na jazyku

Bradavice na jazyku jsou ojedinělým případem. Pokud se již na jazyku vytvoří, tak se odstraňují excizí, tedy vyříznutím.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem KÍČENÍ DLE JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kadlecová.

Dobrý den,
mám následující problém. Již od rána mám povrch jazyka
bílý a uprostřed v dolní části je jazyk červený.
Prosím o radu, na koho se mám obrátit.
Díky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

S bílým povlakem na jazyku si zajděte na oddělení ORL (ušní, nosní, krční).

Zdroj: diskuze Kíčení dle jazyku

Fotografie vředů na jazyku

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ SKVRNY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta páleníková.

Dobrý den.Prosím dcera 30let ma čas od času bolestivé skvrny na jazyku,bílý povlak.Nyní je gravidní.
Nevíme co s tím.Zda nechat udělat stěr,odebrat krev a na co?
Prosím o radu.
Děkuji
páleníková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je-li vaše dcera gravidní, tak nejlepší řešení bude požádat o pomoc gynekologa v rámci těhotenských prohlídek. Nejspíše se bude jednat o candidu albicans, která se léčí speciálním ústním roztokem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé skvrny na jazyku

Co s tím dělat

Výskyt puchýřů na jazyku trvá zhruba jeden týden a pak zmizí. Není zapotřebí žádné léčby. Pokud puchýře do týdne nezmizí anebo se výskyt puchýřů na jazyku opakuje, je nutné navštívit lékaře, který zjistí příčinu a zajistí případnou léčbu.

Fotografie puchýřů na jazyku.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADÁVÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý.den chtěla bych poradit.Pálí mě pokožka na hlavě jak kdybyhc měla. Nějaké vředy ale nic nemám mam jenom zarudlou kuží hodně mi vypadávají vlasy i z kořínky. přišla sem ho hodně vlasů. Moje sestra je na tom stejně. Prosím. O radu děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyhledejte ve svém okolí trichologickou poradnu a tam si nechte vlasovou pokožku vyšetřit. Tak nejrychleji zjistíte co je příčinou vypadávání vlasů a pálení pokožky. Podobnou pomoc můžete nalézt také v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadávání vlasů

Vřídky vzadu na jazyku

Vřídek na jazyku může vzniknout po požití určité potraviny.

Příčiny

Pokud máte vypozorováno, že u vás bolestivé eroze v dutině ústní souvisejí s požitím určité potraviny, měli byste se nechat vyšetřit na alergologii a imunologii, s vysokou pravděpodobností by se totiž mohlo jednat o potravinovou alergii. Samozřejmě je důležité omezit kontakt s daným alergenem, to znamená vynechávat rizikovou potravinu.

Léčba

Léčba je individuální. Každopádně je závislá na vynechání dané potraviny z jídelníčku.

Rizika

Pokud se vyskytují vřídky na jazyku, mohou vypadat jako rakovina jazyka. Rizikem u potravinové alergie je otok jazyka a následné ucpání dýchacích cest.

Zdroj: Vředy na jazyku

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

GERD, to bude příčina vašich potíží. Zde je popis nemoci s názvem gastroezofageální reflux: www.ceskaordinace.cz…
Zkuste v lékárně koupit lék Omeprazol a užívat ho podle přiloženého návodu po dobu jednoho měsíce. Omeprazol je při krátkodobém užívání bezpečný a neškodný lék, který upravuje kyselost v žaludku. Také by bylo vhodné učinit tato vyšetření:
- gastroenterolog, který vyšetří jícen a svěrač, neboť zde hrozí vznik nádoru jícnu
- laboratorní vyšetření krve na přítomnost minerálů, především železa (nedostatek železa je příznakem GERD)
Na základě výsledků vyšetření se dohodněte s lékařem jak dál, zejména jaká jídla vyřadit a jak bezpečně doplnit případné nedostatky železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

Lingvální papilitida

Lingvální papilitida je označení pro zánět papily na jazyku.

Zvětšené papily na jazyku

Papily na jazyku jsou fyziologické, někdy však může dojít k jejich zvětšení na základě podráždění potravou či alergickou reakcí.

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky u kořene jazyka (kořen jazyka pupínky) mohou signalizovat banální, ale i závažná onemocnění, která byla popsána výše v článku. Pokud si nejste jistí příčinou svých zdravotních potíží, je dobré vyhledat lékaře.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Diskuze

V diskuzi MŽURKA ZVĚTŠENÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Zdravím,chci požádat o pomoc a radu,kočka a kocourek mají zvětšenou mžurku nebo jak píšou třetí víčko odborný název neznám,dnes jsem si toho všimla nevíte prosím někdo co to znamená,děkuji mnohokrát za odpověd Silvie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mžurka zvětšená

Herpes na jazyku foto

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět projevy herpesu na jazyku.

Zdroj: Herpes na jazyku

Výrůstky na jazyku

Výrůstky na jazyku jsou chuťové papily, které se mohou zvětšit na hořkou chuť, těchto se zbavit nelze. U hrany jazyka se může objevit mapovitý jazyk, který vzniká na základě dráždění zuby, většinou tento problém zmizí sám, léčba tedy není zapotřebí.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Červené pupínky na jazyku u dětí

Červené pupínky na jazyku mohou být u dětí způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka nebo alergie. Může jít ale o banální podráždění potravinami.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Bílé tečky na jazyku

Bílé tečky na jazyku mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je známá jako afty nebo kandidóza a je způsobena plísní Candida albicans. Předtím než se objeví bílé léze na jazyku, dochází k jeho otoku a bolesti.

Takto vypadají bílé tečky na jazyku.

Bílé tečky na jazyku se vyskytují v rozmezí jednoho týdne a pak samy od sebe zmizí. Z tohoto důvodu není zapotřebí žádná léčba. Ale v některých případech je dobré navštívit lékaře, zejména pokud se puchýřky objevují příliš často nebo dochází k jejich extrémnímu zvětšení. Lékař zjistí příčinu a léčí ji odpovídajícím způsobem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Léčba

Když se objeví první příznaky vedoucí k popraskání rtů, tedy jejich pálení, bolest, suchost, šupinatění, je potřeba v prvé řadě provést inventuru životosprávy. Při pobytu ve vytopených místnostech se sliznice rtů rychleji vysušuje, stejně jako v klimatizovaných budovách, což jde často ruku v ruce. To znamená, že pitný režim by měl být vyšší než normálně, klidně vypijte až tři litry tekutiny, v tomto období nejlépe slabého čaje, za den. Popraskané rty jsou také prvním příznakem chybějícího vitamínu B v těle. To znamená zařadit do stravy například více vajíček a jako první pomoc i nějaké potravinové doplňky s komplexem vitamínu B (doplnit jen jeden druh vitamínu B nepomůže). Dávejte si pozor na alkohol. Alkohol B vitamín spotřebovává ve velkém. Proto na to myslete už předem, víte-li, že vás čeká čas oslav a večírků, a doplňte jej do těla.

Neolizujte si rty, a to nikdy, ani jako první pomoc, protože to uleví jen na pár vteřin a vzápětí se rty ještě více vysuší a bolí. Nekupujte si balzámy s přídavky minerálních olejů. Ty totiž vytvářejí na rtu jen jakýsi film, ale neléčí příčinu, rty se pod pokrývkou naopak mohou snáz zanítit a vzniknou bolestivé koutky. Stejně tak jsou nevhodné balzámy s mnoha chemickými přídavky, které jednak zafungují jen na pár vteřin, jednak se „chemie“ skrze sliznici rtů rychle dostane do těla. Ideální ke zvláčnění rtů jsou naopak tyčinky se včelími vosky nebo s bambuckým máslem.

Nezapomínejte, příčiny popraskaných rtů je třeba hledat uvnitř těla.

Zdroj: Pálení rtů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP