Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POPALENI HYPERMANGANEM

OBSAH

Bělení zubů hypermanganem

Na bělení zubů je možné použít i hypermangan, ale jeho použití může být trochu nebezpečné. Chcete-li se dozvědět více, o bělení zubů hypermanganem, podívejte se na náš článek o moderních způsobech použití hypermanganu.

Zdroj: Domácí bělení zubů

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den. Prosím o radu. Dá se léčit svrab hypermanganem? Má s tím někdo zkušenost? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hypermangan může pomoci jen s léčbou svědivých puchýřků, ale svrab nezahubí a je tedy při léčbě svrabu neúčinný. Svrab vyléčíte pomocí masti Infectoscab, která je k dostání v lékárně na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Otrava hypermanganem

Dotek s hořlavým materiálem může způsobit požár (jiné oxidující látky a přípravky, včetně anorganických peroxidů, které mohou způsobit požár nebo zvýšit nebezpečí požáru při styku s hořlavým materiálem). Hypermangan je dost jedovatý, není určený ke konzumaci, ale dezinfekci ve formě slabého vodního roztoku. V praxi málo co účinného není rizikové a téměř vše neškodné je neúčinné.

Zdroj: Co je hypermangan

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN – POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Klementová.

Dobrý den chci se zeptat jak provádět vyplach pochvy hypermanganem jak ho naředit atd.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan – použití

Desinfekce půdy hypermanganem v květináčích

Manganistan draselný může být také použit jako dezinfekce půdy v květináčích. Obecně řečeno, roztok manganistanu draselného pro dezinfekci půdy je 0,05 % až 0,1 % (světle fialové barvy), poté se nalije do zeminy v květináči, přikryje se fólií a dusí se 2 až 3 dny a poté se zalije. Tím v podstatě zajistíte, že zárodky a vajíčka škůdců v půdě budou zcela odstraněny.




Zdroj: Desinfekce půdy hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Zdravím chci se zeptat, když čistím mokvavou ránu zředěným hypermanganem, musím to pak oplachovat? Nebo to můžu nechat na ráně? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokožka po koupeli v hypermanganu se neoplachuje, nýbrž se jen osuší ručníkem. Pokud by se roztok hypermanganu dostal na zdravou pokožku, tak je třeba ji hned omýt mýdlem a opláchnout čistou vodou. Podrobný návod, jak použít hypermangan ke koupeli je zde: www.ceskenemoci.cz/k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypermangan

Moření česneku v hypermanganu

Do roztoku hypermanganu stroužky česneku namočit můžete, nic tím nepokazíte. Česnek hypermanganový roztok natáhne, bude rychleji kořenit a bude méně náchylný k chorobám.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Diskuze

V diskuzi CO JE HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Fojtová.

Dobrý den,chěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi červeným a zelenomodrým hypermangánem? Já jsem totiž dostala v lékárně zelenomodrý.Děkuji a s pozdravem.Fojtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

hypermangan-:
- dezinficiens, krystalky, které se rozpouští na VODNÝ slabě růžový roztok (fialový už je míc silný)

zelené barvivo-chirurgická zeleň=briliantová zeleň:
- dezinficiens (roztok vodný nebo s lihem)
- nebo to může být Novikův roztok, který obsahuje toto barvivo a zároveň kolodium, které zasychá v takový film+ další složky, často se tím potírá čerstvá řezná rána, odřenina, apod.

Zdroj: diskuze Co je hypermangan

Hypermangán použití

Hypermangán, neboli manganistan draselný, se dá použít nejen k léčení a desinfekci, ale může také sloužit jako silná třeskavina. Některé pokusy s hypermangánem jsou vidět na videu tady: hypermangán použití video.

Zdroj: Hypermangan cena

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN SODNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,chci se zeptat na použití u koček,po použití Advete pipetka co se na nanáší za krk zvířete se ušní svrab ztratí cca2dny,a je to drahá záležitost.Kočka se drápe na spáncích do krve.Může se hypermanganem potírat kočce uši,rozdrápané spánky?děkuji za odpověd´ mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Dobrý den,

rozhodně ne, hypermangan není běžná desinfekce. Je jedovatý a neměl by se používat vnitřně, tedy ani na otevřené rány. Použijte standardní desinfekci na bázi jódu atd..

Zdroj: diskuze Hypermangan sodný

Moření česneku před výsadbou

Do půllitru vody dejte cca 2 zrnka hypermanganu a nechte v nádobě rozpustit. Připraveným roztokem přelijte česnek tak, aby byl ponořený, a nechte 24 hodin působit. Takto ošetřený česnek můžete použít k okamžité výsadbě.

V současné době se už nedoporučuje rozdružení česneku na stroužky a jejich moření výhradně těsně před výsadbou, ale považuje se za správné rozdružit jej na stroužky a mořit dříve, třeba už začátkem září. Po namoření musí být stroužky během 12 hodin vysušeny a uloženy do doby výsadby na suchém a větraném místě.

Za základ moření se dříve pokládal přípravek SULKA (5%) proti vlnovníku česnekovému. Česnek se mořil 6 až 12 hodin (přes noc), ne déle – mohlo dojít k popálení. Mořicí lázeň nebylo možné používat opakovaně. Byl-li česnek namořen v Sulce již dříve, musely se před vlastní výsadbou stroužky namočit asi na 1 hodinu do vody a po oschnutí co nejdříve vysadit.

Proti fuzáriu (houbová choroba) se doporučuje například Fundazol, ale účinnou obranou je i pozdní výsadba česneku. Nejlepší termín výsadby je tedy den před zamrznutím půdy.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem GLADIOLY PLÍSEŇ NA CIBULKÁCH PŘED VÝSADBOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk SAIS.

Nové nyní zakoupené gladoly mají v spodní části (kořenové) v důlku plíseň. Jen tam o velikosti 5-6mm. Stačí postřik z hypermanganu ? 4. zrnka na litr a půl vody? Nebo radši namočit na 24.hod. a pak hned zasadit? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik hypermanganem nestačí a pokud takové hlízy zasadíte, tak plíseň pohltí nejen hlízu samotnou, ale bude se dál šířit na okolní rostliny. Nejlepší je gladioly s plísní vůbec nezasazovat. Pokud to jsou nově zakoupené hlízy, tak je zluste vrátit a požadovat zdravé.

Zdroj: diskuze Gladioly plíseň na cibulkách před výsadbou.

Jak z hypermanganu vyrobit mořidlo na česnek

Ve studené vodě rozmícháte pár krystalků hypermanganu tak, aby vznikl světlerůžový roztok. Můžete v něm stroužky ponechat i celou noc. Ráno vodu slijte a můžete vysazovat ihned nebo nechte česnek mírně oschnout.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila jirků.

Dobrý večer už asi 3 týdny mám mravenčení v těle od likte pravé ruku přes prsa az k loktulevé ruky od 3 hodin v noci je to jak popálení kopřiv a teplotu v noci nemám, myslím, že je to psychického původu syn vnuk je to na delsí povídání a mě se to hodně dotklo můžete me zavolat a poradit 607904165
děkuji Jirků Ludmila
74 let užívám hořčík v prášku asi 3 dny byla jsem u obv lékařky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení v těle

Desinfekce semen před vysetím

Dalším využitím hypermanganu je dezinfekce semínek, kde se jeho koncentrace obvykle pohybuje kolem 1 %. Způsob dezinfekce spočívá v máčení semen v roztoku, přesná doba máčení je dána odrůdou semen. Po namočení po dobu 2 až 3 hodin se semena omyjí a vysuší vodou a poté zasejí, čímž se eliminují zárodky přenášené semeny a podpoří se rychlé klíčení a úhledný růst plodin.

Zdroj: Desinfekce půdy hypermanganem

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPÍM TEKUTÝ DUSÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa.

Prosím o kontakt na koupi tekutého dusíku. V lékárně mi řekli, že jej neprodávají. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sehnat tekutý dusík není problém, když jste továrna nebo ordinace, ale když potřebujete pár litrů, tak to je problém. U dusíku je jeho prodej v malém množství komplikován jeho možnými nebezpečími z popálení mrazem a taktéž i jeho přeprava vyžaduje speciální izolační nádoby. V ČR je v malém množství tekutý dusík k dostání jen v Praze, jako gastronomická ingredience. Zde najdete bližší informace i cenu: www.molekularnikuchy…

Zdroj: diskuze Kde koupím tekutý dusík

Rizika bělení řitního otvoru

Chemické zesvětlování pokožky v oblasti rozkroku a řitního otvoru s sebou zákonitě přináší zdravotní rizika, jako je podráždění, puchýře, či dokonce popálení citlivé pokožky. Pokud už se rozhodnete pro bělení svých intimních partií, pořiďte si bělicí krémy speciálně vyrobené pro intimní oblast.

Zdroj: Bělení řitního otvoru

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladis.

Prosím o radu na nohou se mi udělaly flíčky viz fotografie. nevíte co by to mohlo být? děkuji za každou informaci
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na první pohled to vypadá jako popálení kůže nějakou chemikálií. Například by to mohl být hydroxid sodný (louh), který se vyskytuje jako malé bílé vločky. Ty mohly být rozsypány někde kde jste šel bos a tím se vám mohly vytvořit tyto flíčky. Jestli vás to nijak nebolí, tak to nechte v klidu odrůst a pokud to do tří týdnů nezmizí, tak navštivte kožního lékaře, který to bude moci lépe vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky na nohou

Příčiny

Impetigo je způsobeno jednou ze dvou bakterií druhu streptococcus nebo stafylokoky. Tyto bakterie se dostávají do těla, pokud je pokožka podrážděná nebo poškozená v důsledku jiných kožních problémů, jako jsou ekzémy, bodnutí hmyzem, plané neštovice, popálení nebo řezné rány. U dětí bývá impetigo způsobeno rýmou nebo alergií v důsledku poškození kůže pod nosem. Impetigo se objevuje i na zcela zdravé kůži.

Zdroj: Impetigo

Poradna

V naší poradně s názvem RANKY PO DÁVNÝCH POPÁLENINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý, den, chtěla jsem se zeptat, mám drobné popáleninky po klasických nehodách (opaření vodou, žehličkou lehce), některé mám už 2roky, ale na prstech mi třeba zůstalo malinké kolečko tmavší pleti někdy trošičku vystouplé. Vím, že bych hlavně měla být opatrnější, ale nejsou nějaké přípravky či babské rady, jak to zkusit nechat vymizet? To už ty skvrnky budu mít do konce života? Děkuju předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Natálie, s jizvami po popálení je to podobné jako s tetováním, je to na celý život. Můžete jen zjemnit kontrast jizev po spáleninách pomocí chemického peelingu, tak zvaná exfoliace pleti. Chemický peeling dokáže narušit vrchní část pokožky a vyvolat její obnovení. Provádí se výlučně ve specializovaných studiích, protože je to nebezpečný zákrok a hrozí u něho nevratné poškození kůže, proto je třeba ho provést jen odborně!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ranky po dávných popáleninách

Na co je dobrá kalciová mast

Kalciová mast obsahuje především sůl kyseliny pantotenové, která se používá k podpoře obnovy poraněné kůže nebo sliznice a také na podporu růstu nově tvořené tkáně.

Mast Calcium pantothenicum se používá místně k podpoře hojení a epitelizaci malých poranění, jako jsou například drobná popálení a oděrky a pomáhá také při akné. Dále se kalciová mast uplatní při léčbě podráždění kůže, které vzniklo jako důsledek například nemoci z ozáření rentgenem nebo po nadměrném slunění, tedy popálení od slunce.Také chronické (vleklé) bércové vředy a trhliny v konečníku jdou úspěšně léčit pomocí kalciové masti. Dále se kalciová mast používá pro pravidelné ošetřování prsů u kojících matek a na léčbu poranění a ragád (trhlin) prsních bradavek. I opruzeniny u kojenců se dají léčit pomocí kalciové masti, slouží zde jako prevence a léčba plenkové dermatitidy (opruzení). Pouze na doporučení lékaře se mast používá na ošetření děložního čípku.

Zdroj: Na léčbu pokožky zkuste kalciovou mast

Možné vedlejší účinky

  • Podráždění kůže, pokud roztok nebyl správně naředěn.
  • Může dráždit oči a sliznice (např. ústa, nos, uši, genitálie, řitní otvor) – vyhněte se kontaktu s těmito oblastmi.
  • Suchost kůže.
  • Při příliš dlouhém namáčení kůže může dojít k popálení pokožky.
  • Poleptání oděvů, látek a keramických umyvadel.
  • Při používání tohoto produktu nejezte ani nepijte.

Jestliže náhodou polknete krystaly nebo roztok manganistanu draselného:

  • pijte hodně vody,
  • nesnažte se vyvolat zvracení,
  • okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Hypermangan na vlasy

Příznaky alergie na brusinky

Níže uvádíme některé společné příznaky spojené s alergií na brusinky.

  • Alergie na brusinky způsobuje vyrážku po celém těle – reakce na přecitlivělost. Tato vyrážka bývá zarudlá a svědí, občas je podobná skvrnám, které naskáčou po popálení kopřivou.
  • Alergie na brusinky může být spojena s pocitem tísně na hrudi, s otokem úst, jazyka, rtů a tváří.
  • Velmi vzácně se objevují respirační potíže, které se projevují dušností a lapáním po dechu.
  • Ve velmi vzácných případech dochází k anafylaktickému šoku. Tento šok je život ohrožující.

Při těžké formě alergické reakce je důležitá okamžitá hospitalizace a lékařská pomoc.

Zdroj: Alergie na brusinky

Mast na spáleniny

Spálenina (combustio) je poškození způsobené vysokou teplotou. Na kůži se projevuje zarudnutím, puchýři, příškvary až úplným odumřením kůže a podkoží. Při postižení velké plochy těla navíc hrozí šok a rozsáhlá infekce. Popáleniny a spáleniny vznikají v důsledku působení přímého nebo nepřímého tepla (suchého i mokrého). Podle intenzity a rozsahu rozlišujeme 4 stupně popálení. Všechny stupně popálení, kromě prvního, vyžadují lékařské ošetření. První stupeň se projevuje zčervenáním kůže a tvorbou puchýřů. Puchýře se neodstraňují, aby nedošlo k infikování obnažené tkáně. Po ochlazení popáleného místa (vlažnou vodou, ne tekoucí) se kůže ošetří krémem nebo mastí s hojivým účinkem (s výtažkem z heřmánku, měsíčku, aloe vera, s kalciumpantotenátem, dexpanthenolem) a sterilně se kryje (obvazem nebo náplastí).

Před použitím masti z heřmánku se doporučuje postiženou partii omýt vodou bez mýdla a dobře vysušit. Mast se nanáší v tenké vrstvě na pokožku tak, aby neucpala póry. Heřmánkovou mast používáme 2–3x denně (nebo dle aktuální potřeby), jemně ji vtíráme 2 až 3 minuty do kůže. Správnou aplikací masti pomáháte zvyšovat její účinek. Heřmánkovou mast se doporučuje skladovat při teplotě 5 až 25 °C.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Účinky exfoliace pleti

Pleť má po zhojení viditelně lepší srukturu a dochází k postupnému vyhlazení vrásek. Pleť je vyrovnaná, jemnější, hydratovaná a odstraňují se i předchozí projevy akné a některých pigmentových skvrn. Domácí exfoliace pleti kyselinou glykolovou nebo i kyselinou mandlovou nemohu doporučit, protože při nesprávné aplikaci může dojít k neodstranitelnému popálení pokožky a vzniku rozsáhlých svráštělých jizev. Určitě chemický peeling svěřte do rukou odborníků v některém z kosmetických salonů. Obvykle se chemický peeling provádí pět krát po sobě. Mezi jednotlivými aplikacemi je přestávka jeden týden na zhojení pleti.

Zdroj: Co je exfoliace pleti?

Proti plísni

Hypermangan proti plísni je v podstatě dezinfekce, která by se měla používat pár dní, a pak je nutné udělat pauzu. Koncentrovanější roztok zanechá hnědé fleky, případně poleptá kůži a hlavně sliznice.

Dávkování a ředění

Na plíseň používejte roztok, který vytvoříte cca z 5 zrníček na 1 litr vody. Teplota vody při léčbě nemá vliv. Pozor, roztok způsobuje hnědé skvrny na kůži i na textilu. Dají se odstranit pyrosiřičitanem draselným (takzvaný pyrosulfit v drogerii na síření vína). Roztok hypermanganu používejte maximálně jeden týden. Pokud příznaky nevymizí, navštivte lékaře. Nikdy nezvyšujte koncentraci roztoku. Mohlo by dojít k popálení kůže nebo sliznice.

Zdroj: Na co je dobrý hypermangan


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP