Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POPORODNÍ DEPRESE PŘÍZNAKY

OBSAH

Léčba poporodní deprese

S poporodní depresí je zacházeno rozdílně v závislosti na typu a závažnosti symptomů u žen. Možnosti léčby zahrnují užívání léků proti úzkosti nebo antidepresiv, psychoterapii a také účast v podpůrné skupině pro emocionální podporu a vzdělávání. V případě poporodní psychózy se užívají léky k léčbě psychózy. Velmi vhodné je i hospitalizování pacientky.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi NERVOVÉ POPORODNÍ STAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Dohnalová.

dobrý den prosím o radu na dobreho lekaře,který se tímto stavem zabývá dcera 14 dní po císařském řezu a má tyto stavy s teplotami děkuji moc za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nervové poporodní stavy

Co je to poporodní deprese?

Poporodní deprese je spojena s chemickými, sociálními a psychickými změnami. Termín zahrnuje celou řadu fyzických a emocionálních změn, kterými trpí mnoho „nových“ maminek. Poporodní deprese se dají řešit pomocí léků nebo pomocí poradenství. Chemické změny zahrnují náhlý pokles hormonů, který nastává zejména po porodu. Hladiny estrogenu a progesteronu (ženské reprodukční hormony) jsou totiž v průběhu těhotenství zvýšeny až desetinásobně a po porodu dochází k náhlému poklesu těchto hormonů.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav kleprlík.

podívej se na babí recept na karpály...jednoduché....lesana,acylpiri a 5 listů aloe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Hrad..

Prosím o radu - zlobí mě na levé ruce /postižené poporodní obrnou/
karpál. Těžko si s rukou poradím, bolí dosti, ale operovat se nechci nechat, protože mám strach, když není v pořádku. Tak bych si přála nějakou radu, jak na to.
Cvičím, mažu, ale asi nesprávným způsobem. Děkuji moc za Vaši radu.

Zdroj: diskuze Karpály léčba

Příznaky poporodní deprese

Příznaky mohou bez léčby přetrvávat týdny, měsíce nebo roky:

  • těžký smutek;
  • pocity beznaděje;
  • sebeobviňování z toho, že jsem špatná matka;
  • neschopnost navázat kladný vztah k dítěti;
  • ztráta životní energie;
  • silná frustrace;
  • extrémní únava a vyčerpání;
  • ztráta chuti k jídlu, nebo naopak nadměrná konzumace potravy;
  • nespavost, nebo naopak nadměrná spavost;
  • nechuť k sexu;
  • nezájem o okolí.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi ASPERGRŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta macoszkova.

Dobry den , mam syna z aspergrovym syndromem ,ma 18 let nebere žadne medikamenty ,odmita je ma sklony k alkoholu ,když ma deprese řeši je alkoholem a to tak že se opiji do nepřičetnosti ,alkohol si obstara jak jen muže a řeši s tim možne deprese , prosim o radu . Děkuji macoszkova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aspergrův syndrom

Deprese a těhotenství

Potenciální vliv deprese na těhotenství zahrnuje následující:

  • Deprese způsobuje zanedbávání osobní péče během těhotenství.
  • Deprese vede k užívání návykových látek, jako je tabák, alkohol nebo nelegální drogy, které mohou způsobit poškození dítěte.
  • Deprese může mít vliv na celkový vývoj dítěte.

Vliv těhotenství na deprese u žen:

  • Stres během těhotenství může způsobit deprese nebo recidivy, ba dokonce zhoršení příznaků deprese.
  • Deprese během těhotenství zvyšuje riziko výskytu poporodní deprese.

Zdroj: Deprese u žen

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilda.

za jak dlouho bude znát zlepšení při užívání betahistinu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vilda.

Můžu při užívání betahistinu 16mg 3* denně, k léčbě tinnitusu používat ještě psychowalkmen.

Zdroj: diskuze Betahistin

Typy poporodních depresí

Poporodní deprese se vyskytuje u žen po porodu. Žena se obává, zda se dokáže o dítě správně postarat. Existují tři hlavní typy:

  • poporodní blues – objevuje se 2.–4. den po porodu. Mezi příznaky patří podrážděnost, úzkost, kolísání nálady, větší přecitlivělost, neschopnost cítit lásku k novorozenci s následným sebeobviňováním;
  • poporodní deprese – většinou se objevuje 6.–12. týden po porodu, výjimečně až po roce. Příznaky: přílišná únava až vyčerpanost, úzkost, podrážděnost, sebevýčitky. Postižená se vyhýbá kontaktu s lidmi, ztrácí chuť k jídlu, trpí nespavostí a ztrácí potěšení z oblíbených aktivit. Může se vyskytnout obava z toho, že dítěti cíleně a smrtelně ublíží (například vyhozením z okna). To může vést k myšlenkám na odložení dítěte, protože žena sama má pocit, že je pro něj nebezpečná;
  • poporodní psychóza – jedná se o vzácnou formu poporodní deprese. Vyskytuje se u 1 nebo 2 žen z 1 000. Může se objevit v prvních 2 až 3 dnech po porodu, ale také až po několika týdnech. Projevuje se neklidem, problémy se spaním a podrážděností. Dále se vyskytují bludy a halucinace, žena je přesvědčena, že dítě je špatné. V tomto případě jsou jak dítě, tak jeho matka v ohrožení života.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAGMAR MRAZKOVA.

DOBRY DEN JE MI 54LET A DELŠI DOBU UŽ MAM NAVALY HORKA NERVOZITA DEPRESE JE TO PŘECHOD ALE MENZES POŘAD MAM A DOKONCE CYSTU 4X4 MAM ANTIKO NELYA A BERU JI BEZ PAUZY MUŽU JI TAK BRAT?NEVADI TO UŽ ASI PUL ROKU POMUŽE TO I NA CYSTU?MA TO NĚJAKY VLIV? JAK NEJDELE MUŽU BRAT NELYU BEZ PŘESTAVKY? DĚKUJI MRAZKOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, Ve vašem případě bych navštívila gynekologa. Příznaky, které popisujete s největší pravděpodobností souvisí s přechodem. A to, že máte menstruaci je vlivem antikoncepce, kterou užíváte.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Pravděpodobnost depresí u žen

  • rodinná anamnéza poruch nálad;
  • výskyt poruch nálad na počátku reprodukčního období;
  • ztráta rodičů před dosažením věku 10 let;
  • ztráta sociální podpory nebo hrozba takovéto ztráty;
  • dlouhotrvající psychologický nebo sociální stres – ztráta zaměstnání, stres, špatný vztah, odloučení nebo rozvod;
  • fyzické nebo sexuální zneužívání v dětství;
  • užívání některých léků.

Ženy mohou trpět poporodní depresí po narození dítěte. Deprese je jednou z částí bipolární poruchy.

Zdroj: Deprese u žen

Poradna

V naší poradně s názvem TYPY DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

ráno po probuzení se mi vůbec nic nechce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omezte večeře a večerní mlsání. Choďte spát ne hladová, ale s prázdným žaludkem. Po probuzení si dopřejte snídani složenou z jídel, která máte ze všeho nejraději, i když to třeba nejsou jídla typicky snídaňová, a po probuzení se na ně těšte. Uvidíte, že to bude lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Typy deprese

Příčiny poporodních depresí

Příčina této nemoci se dává do souvislosti s hormonem prolaktinem, jehož vylučování působí na tvorbu mateřského mléka. Tato nemoc se nedá zvládnout silnou vůlí, nedá se překonat. Tento stav sám „nepřejde“, jak často slýcháváme v laických radách a doporučeních: „Vydrž, to přejde, bude lépe.“ Ve většině případů si matka sama nepomůže a potenciálně je sobě i svému dítěti nebezpečná. Je to stav, kdy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. Je možné, že deprese spontánně vymizí, nicméně platíme za to cenu mnoha měsíců neskutečného trápení – a nejen svého, ale i svého dítěte.

Zdroj: Poporodní deprese

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ládík.

V článku vám chybí to že již dávno existují nenávykové léky na spaní které navíc fungují daleko lépe než Benzodiazepiny. Bohužel díky naši legislativě tyto léky mohou pacientovi napsat jen odborní lékaři. Naštěstí k jednomu takovému chodím a ten nemá problém mi Mirtazapin napsat...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirtazapin byl poprvé syntetizován v Organonu a publikován v roce 1989, poprvé byl schválen pro použití u závažné depresivní poruchy v Nizozemsku v roce 1994 a ve Spojených státech byl uveden na trh v roce 1996 pod značkou Remeron.
Mirtazapin je atypické tetracyklické antidepresivum a jako takové se používá především k léčbě deprese. Jeho první účinky se mohou objevit až za čtyři týdny, ale mohou se projevit i již za jeden až dva týdny. Často se používá v případech deprese komplikované s úzkostí nebo nespavostí. Účinnost Mirtazapinu je srovnatelná s jinými běžně předepisovanými antidepresivy.
Bohužel nelze říci, že by Mitrazapin nebyl návykový. Mirtazapin, podobně jako další antidepresiva může po vysazení způsobit abstinenční příznaky. Pro minimalizaci abstinenčních příznaků se doporučuje postupné a pomalé snižování dávky. Příznaky náhlého ukončení léčby Mirtazapinem mohou zahrnovat depresi, úzkost, tinitus, záchvaty paniky, vertigo, neklid, podrážděnost, sníženou chuť k jídlu, nespavost, průjem, nevolnost, zvracení, příznaky podobné chřipce, příznaky podobné alergii, např. svědění, bolesti hlavy a někdy mánie nebo hypománie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na spaní

Atypická deprese

Příznaky atypické deprese zahrnují následující:

  • přejídání;
  • časté zaspávání;
  • únavu;
  • extrémní citlivost;
  • výkyvy nálad.

Příčiny atypické deprese zahrnují:

  • stresující událost;
  • genetiku;
  • biochemii;
  • minulé zkušenosti.

Zdroj: Typy deprese

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřiška Sedláčková..

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera trpí od malička atopickým ekzémem. Je jí 48 let a je v přechodu. Může mít přechod vliv na zhoršení ekzému?
Děkuji za odpověď. Sedláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobrý den, poslední rok mám tak týden před menstruací stavy úzkosti hlavně v noci, bez nálady a deprese, čím nebo jakými prostředky toto mohu zmírnit.

Děkuji moc

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Průběh a prognóza deprese

I když v životě proděláte jen jednu epizodu deprese, riziko návratu depresivních příznaků je vysoké. Každá nová epizoda deprese má 10–15% riziko přechodu do chronického stavu, kdy nedojde k úplnému uzdravení a příznaky různé závažnosti přetrvávají u pacienta dlouhodobě nebo trvale.

Zdroj: Deprese a její léčba

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE LÉČÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

dobrý den,už dva roky se léčím na deprese ale pořád se toho nemúžu zbavyt.pouřívám antidepresiva elicea 20mg na den a amisulprid 100mg .jsem pořád dost unavený ke všemu jsem dost lhostejný a nic mě nebaví pořád bych jenom pospaval.Prosím o radu jak dlouho to ještě bude trvat než se uzdravím.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se léčí deprese

Jak se deprese léčí

Deprese je léčitelná jednak léky (psychofarmaky), jednak psychoterapií a také dalšími biologickými prostředky. Nejdůležitější pro léčbu deprese a pro její předcházení je užívání léků – antidepresiv. U lehčích forem deprese může dostatečně pomoci samotná psychoterapie. Optimální je kombinace antidepresiv a psychoterapie.

Zdroj: Deprese a její léčba

Poradna

V naší poradně s názvem RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se domluvit se svým psychiatrem na úpravě dávkování, abyste mohla užít jednu dávku ráno i večer. Tím by se mohly ranní chmury zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Sezónní vlivy

U menší části lidí s depresí se příznaky pravidelně objevují na podzim a ustupují na jaře. Souvisí to s nedostatkem světla v tomto období a této variantě deprese se říká sezónní afektivní porucha. Provázejí ji i některé atypické příznaky deprese jako zvýšený příjem potravy, především sladkých jídel, a zvýšená spavost.

Zdroj: Příčiny deprese

Příčiny deprese

Na pozadí deprese bývá většinou nevyváženost chemického prostředí v mozku (což se také rádo dědí). Pak stačí dlouhodobý stres, nahromaděné problémy nebo nějaké silné trauma a propukne deprese.

Zdroj: Typy deprese

Jak poznat depresi?

Deprese často vypadá jinak u mužů a žen, také se jinak projevuje u mladých nebo starších lidí. Povědomí o těchto rozdílech pomáhá zajistit, že je problém včas rozpoznán a léčen.

Deprese u mužů

Deprese je již běžným slovem naší kultury. Mnozí ji spojují se znakem slabosti a nadměrných emocí, ale nesprávně. Nejčastěji je takto viděna u mužů. Depresivní jedinci trpí pocity, které jim nepomáhají. Nejčastěji se domnívají, že jsou oškliví a nedůležití. Mají tendenci stěžovat si na únavu, podrážděnost, problémy se spánkem a ztrátu zájmu o práci a koníčky. Mezi jiné příznaky deprese u mužů patří hněv, agresivita, násilí, bezohledné chování a zneužívání návykových látek. U mužů je vysoké riziko sebevražd, způsobených právě depresí.

Deprese u žen

Deprese u žen je dvakrát vyšší než u mužů. To je částečně způsobeno hormonálními faktory, zejména u premenstruačního syndromu, premenstruální dysforické poruchy, poporodních depresí a perimenopauze. Co se týče příznaků, ženy jsou častěji než muži vtaženy do svých pocitů, zejména pocitů viny. Tyto pocity vedou k přejídání a přibývání na váze. U žen se také častěji vyskytují sezonní afektivní poruchy.

Deprese u teenagerů

Někteří dospívající trpící depresí se cítí smutní, jiní naopak ne. Ve skutečnosti za to může podrážděnost, která převládá u dospívajících adolescentů. Depresivní teenager může být nepřátelský, nevrlý, snadno takzvaně přichází o nervy. Běžným příznakem deprese u mladých lidí bývají nevysvětlitelné bolesti. Neléčená deprese v tomto věku může vést k problémům doma i ve škole. Zároveň může dojít k užívání návykových látek nebo ke změnám chování, které vedou k násilnostem. Deprese u teenagerů je léčitelná.

Deprese u starších dospělých

Deprese u této věkové skupiny je těžkou změnou, která může být zapříčiněna úmrtím blízké osoby, ztrátou nezávislosti a zdravotním stavem. Deprese není normální součástí stárnutí. Starší lidé mají tendenci si více stěžovat na fyzickou stránku nežli na emocionální. Deprese u starších osob je spojena se špatným zdravotním stavem, vysokou mírou úmrtnosti a zvýšeným rizikem sebevražd, takže diagnostika a léčba jsou nesmírně důležité.

Poporodní deprese

Mnoho nových maminek trpí nějakou prchavou formou deprese. Poporodní deprese jsou déletrvající a vážnější formy deprese vyvolané částečně hormonálními změnami spojenými s dítětem. Poporodní deprese se vyvíjejí brzy po porodu, neměly by se rozvíjet v období šestinedělí.

Zdroj: Jak poznat depresi

Chronická deprese (dystymie)

Chronická deprese je ta, u níž přetrvávají příznaky onemocnění dlouho dobu a mohou vést ke značným omezením. Tato varianta mívá závažnější sociální důsledky pro rodinné vztahy, mezilidské vztahy a omezuje i profesní uplatnění.

Zdroj: Typy deprese

Psychotická deprese

Psychotická deprese je na rozdíl od ostatních klinických forem relativně homogennější depresivní poruchou, jejíž léčba spadá vždy do kompetence psychiatra a obvykle vyžaduje hospitalizaci. Psychotická deprese je charakterizována klinicky přítomností psychotických příznaků, zjednodušeně řečeno přítomností bludů (porucha myšlení) nebo halucinací (porucha vnímání) s depresivním obsahem nebo stuporem (strnulost, otupění). Patří k obtížně léčitelným a je častější, než by se obecně předpokládalo. Ve srovnání s nepsychotickou se u psychotické deprese vyskytují častěji relapsy (návraty příznaků) a opakované epizody. Nemocní více využívají zdravotnických služeb. Psychotická deprese vede k větší neschopnosti a je spojena s horším průběhem. Jedná se vždy o závažnou depresi spojenou s biologickými koreláty. Nejčastěji se u psychotické deprese vyskytují bludy nebo jiné příznaky psychózy doprovázené příznaky deprese.

Zdroj: Typy deprese

Jak deprese vzniká

Přesný a jednoznačný mechanismus vzniku deprese není dosud znám. Z dosavadních vědeckých poznatků vyplývá, že deprese je způsobena nerovnováhou biochemických látek (neurotransmiterů), které se zásadně podílejí na přenosu informací v mozku. Jsou to především serotonin, noradrenalin, dopamin, kyselina aminomáselná a glutamát.

Deprese je jednoznačně biologicky podložená nemoc. V žádném případě nejde o rozmar, osobní slabost nebo životní nekázeň. Počátek onemocnění, jeho příznaky a průběh jsou ovlivněny genetickými, biochemickými a hormonálními vlivy a také prostředím.

Zdroj: Deprese a její léčba


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP