Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PORANĚNÍ ŽEBER

OBSAH

Rozdíl mezi naraženým, nalomeným a zlomeným žebrem

Naražení žeber je někdy bolestivější než zlomenina žeber. Zlomeniny žeber se dělí na:

  • traumatické – úrazové
  • spontánní – patologické
  • jednoduché – zlomení 1 až 3 žeber
  • sériové – zlomení více než 3 žeber

Příznaky:

  • bolest v místě zlomeniny
  • píchání při dýchání – povrchní dýchání
  • vyhledávání polohy vsedě
  • dráždění ke kašli, ale pro bolest strach odkašlávat
  • zlomeninu je možné vyhmatat na rozdíl od naraženiny

Někdy se žebro zlomí a úlomky se proti sobě neposunou, takže jen dráždí okolí, jen bolí. Dojde-li k posunu úlomků proti sobě, potom mohou poranit okolní tkáně, poplicnici a třeba i plíce, jde o komplikace, které je nutné urychleně zjistit. Lékař postiženého pošle na rentgen, kde se provede jednoduchý a rychlý snímek, který jednoznačně poranění žeber vyloučí. Nalomení či pohmoždění se od zlomeniny na první pohled nepozná, diagnóza je možná pouze rentgenovým snímkem.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpán.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda se mám obávat fleku na nehtu palce u nohy.
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obávat se nemusíte. Jde o poranění vlásečnic pod nehtem, ze kterých vyteklo trochu krve, což způsobilo toto nahnědlé zbarvení. Časem zmizí. Poranění je následkem přílišného tlaku na nehtovou ploténku v těsné botě například pří dlouhé nebo namáhavé chůzi nebo po zakopnutí o nějakou překážku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem OBRÁZKY AFTY NA VNITŘNÍ STRANĚ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONIKA DOLEŽALVÁ.

Prosím vás mám dotaz asi před 10dněmi jsem se kousla do tváře z vnitřní strany mám také ulomený zub .u toho zubu se mi udělala dírka asi 3mm moc nebolí.je červená okolo trochu bílá .Nevím jestli jde o aft nemám s tím Zkušenosti .koupila jsem si CANNADENT. Můžete mi prosím poradit
Děkuji m.doležalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nebojte, tohle aft není. Poranění vnitřní sliznice od kousnutí je běžné a samo se zahojí za 10 dní. Problém nastává, když se koušete opakovaně a často na jedno místo. To je potom třeba tento problém konzultovat se stomatologem. Obvyklá péče bývá bylinný roztok Herbadent, který místo poranění dezinfikuje a urychluje hojení.

Zdroj: diskuze Obrázky afty na vnitřní straně tváře

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky po předchozích zranění jsou vlastně jizvy. Tyto jizvy vznikly z náhradního vaziva, které bohužel nemá stejné vlastnosti, jako původní kůže. S trochou štěstí se dají mírně vyrovnat jejich povrchové nerovnosti pomocí lejzru nebo dermabráze. Ale barva moc upravit nejde. Pouze dočasně se dají tyto barevné odchylky překrýt pomocí make-up krémy.
Pokud by bylo příčinou bílých flíčků něco jiného, například pityriáza, tak se dají léčit a můžete se jich zbavit natrvalo. Nezbytné by bylo vyšetření pravého původu flíčků u kožního lékaře, který pak určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Závěr studie

Podle této studie [1] byla pravděpodobnost ztráty sluchu vysoká u pacientů s omezením rotace krční páteře do levé strany a že výskyt ztráty sluchu po poranění krční páteře byl vyšší u mužů. Zdá se, že omezení rotace vlevo může být použito jako prediktor pro diagnostiku sluchového postižení po poranění krční páteře (zejména u mužů).

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Diskuze

V diskuzi OBNOVA TVORBY PIGMENTACE KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jílková.

Má někdo zkušenost s obnovou pigmentu po poranění kůže na pleti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obnova tvorby pigmentace kůže

Ošetření zranění v nose

Pro poranění nosu je nutná první pomoc. Toto poranění se zastavuje pomocí sterilního polštářku. Mírným tlakem se zastaví krvácení a vyhneme se dalším kontaminacím. Péče o otevřené rány nosu by měla být prováděna lékařem. Cílem ošetření je předejít infekci rány a dosáhnout rychlé a funkční regenerace tkáně. Před zahájením léčby by měla být jasná velikost, stáří a přítomnost přidružených poranění. Rána se šije, až po dezinfekci. Tyto rány bývají velmi špinavé, takže jsou vyčištěny fyziologickým roztokem nebo peroxidem vodíku. Vyčištění rány je důležité u otevřených ran, kožních poranění, při obnažení chrupavek nebo kostí.. Pokud se jedná o poranění, které vzniklo pokousáním zvířetem nakaženým vzteklinou, tak zde se podává profylaxe tetanu. Antibiotická profylaxe by měla být podávána v závislosti na stupni a velikosti hojení. Intubace je nezbytná v případech, kdy je velké krvácení a dochází ke krvácení do dutiny nosní či ústní.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHYRE NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den ,

mam dotaz,
jsem diabetik na inzulinu a pred tremi dny jsem si na plazi u more protrel chodidlo az se vytvoril dost velky puchyr ktery praskl ...
je lepsi ranu ocistit, namazat masti a nasledne zalepit a nebo nechat otevrenou na vzduchu ?
bohuzel si ted nemohu dovolit delasi dovolenou, takze potrebu poradit co je lepsi moznost, kdyz nohy musim pouzivat ... Diky za radu Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržujte poranění v čistotě a v suchu. Pod náplastí by se to pařilo a vznikaly by zde choroboplodné mikroorganizmy. Pečlivě vyměňujte ponožky a kontrolujte stav hojení. Kdyby se to zanítilo, tak použijte višněvského balzám a lehce to ofačujte. Když se to do 10 dnů nezahojí, tak běžte na kožní.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Puchyre na chodidle

Příčiny zranění nosu

Častými příčinami zranění v nose jsou hluboké trhliny, řezy a bodné rány, které zasahují do podkožních tukových tkání. Také do těchto příčin patří i kousnutí od zvířete a proniknutí cizího předmětu. Velmi častá poranění jsou i z dopravních a průmyslových nehod, školní, sportovní a bojová poranění nebo po pádech na tvář. Chronická nebo akutní onemocnění mohou vyvolat kožní boláky v nose, jako je bazální buněčný karcinom.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Závodská.

Dobrý den, již měsíc pozoruji na ukazováčku pravé nohy několik malých teček pod nehtem. Prosím o radu, zda by se mohlo ještě spíše o výron či něco vážnějšího? Myslím si, že zhruba před 2 měsíci jsem narazila pravou nohou o roh postele. Přikládám foto. Moc vám děkuji a přeji hezký den.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie jde o výron krve z důvodu poranění během růstu. Do několika měsíců to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co je pneumotorax

Pneumotorax je stav, při kterém pronikne vzduch z plic do pohrudniční dutiny, což je dutina obalující plíce. Při tomto stavu vzduch v plicích uniká a dochází ke kolapsu plic nebo jejich částí. Nejčastěji pneumotorax vzniká při poranění hrudníku či plic, případně při některých lékařských zákrocích. Pneumotorax se dělí zpravidla na uzavřený, otevřený a záklopkový. Většinou se objevuje pneumotorax pouze jedné plíce, je tedy ztíženo dýchání, ale životní funkce je zachována.

Při takzvaném uzavřeném pneumotoraxu se místo, kterým vzduch z plic unikl do pohrudniční dutiny, ihned uzavře. Někdy tento případ také nazýváme jako jednorázový pneumotorax.

Otevřený pneumotorax se objevuje hlavně při poranění hrudní stěny, jícnu či průdušek a při zlomeninách žeber. Jak název napovídá, místo průniku vzduchu do pohrudniční dutiny zůstává otevřené.

V případě záklopkového nebo ventilového pneumotoraxu se místo poranění při nádechu otevírá a při výdechu zavírá – vzduch se tedy hromadí v pleurální dutině a nemůže ven. Přibývající vzduch postupně tlačí i na druhou plíci a ostatní orgány, čímž narušuje i jejich funkci.

Pneumotorax vzniká i jako důsledek jiných plicních chorob (cystická fibróza, plicní obstrukční nemoc), objevuje se častěji u chlapců či mužů, zejména pokud se v rodině opakovaně vyskytují pneumotoraxy. K onemocnění jsou také náchylnější jedinci s takzvaným Marfanovým syndromem.

Mezi hlavní příznaky pneumotoraxu patří bolest na hrudi, pocity dušnosti a dráždivý těžký kašel. V případě, že se jedná o otevřený pneumotorax, objevuje se v ráně při výdechu zpěněná krev. Typický je také zvuk unikajícího vzduchu.

Při podezření na pneumotorax je nutné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc.

Zdroj: Pneumotorax

Diskuze

V diskuzi OPRUZENINY A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miky.

to si děláte srandu , pálí to jako čert

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Ale kdepak, nepálí, musíš to přiměřeně naředit, máš-li kůži sedřenou tak si to tam nesyp ve velkém, dej si sodu do koupele, stačí půl malého šálku na celou vanu, nebo si opruzeniny otři, stačí čajová lžička na velký hrnek,dle poranění kůže musíš začít velice pomalu. Renata

Zdroj: diskuze Opruzeniny a jedlá soda

Co je to kalciová mast

Kalciová mast je multifunkční mast určená na problematickou suchou pleť. Kalciová mast se používá na drobná poranění pokožky, na nehnisavá zranění, praskliny, popáleniny a jejich ošetření. Výborně pokožku promašťuje a regeneruje a má hojivé účinky.

Zdroj: Kalciová mast

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Sokolová.

Nevybavuji si, jestli se nějak říká punkční jehle na punkci dutin. Potřebuji do křížovky -
na 5 písmen.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Kalciová mast v těhotenství

Kalciová mast se používá pro pravidelné ošetřování prsů, léčbu poranění a ragád (trhlin) prsních bradavek, prasklin kůže při zvětšování objemu bříška. Přípravek je určen pro dospělé, mladistvé, děti, pro těhotné i kojící ženy.

Zdroj: Kalciová mast

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobry den,
pod palcem na noze se mi objevila tato tmava skvrna. Co me znervoznuje, je ta jasna cerna tecka uprostred, kolem ktere se zrejme rozleva krev. Nejsem si vedom zadneho poraneni v danem miste. Co si o tom myslite ?
Dekuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Správně jste to identifikoval, jde o krev pod nehtem. Zřejmě jste vykonával aktivitu (chůzi, běh), která byla tak náročná, že došlo k vytvoření tohoto hematomu. Na nehtu u palce je vidět náznak tvorby hematomu i na druhé straně. Celé to vypadá, jako byste měl nehty tenčí než je u mužů obvyklé. Tenký nehet není tak pevný, aby mohl odolávat silám při došlapu a více se ohýbá, díky čemuž pod ním mohou vznikat krevní výrony.
Můžete zkusit užívat vitamíny, které zpevní vaše nehty. Jde především o vitamíny B7, 12 a 9. Můžete je koupit samostatně a nebo jsou obsaženy v přípravku Bkomelex forte. Podpůrně můžete užívat Omega-3 mastné kyseliny a posilněte příjem bílkovin pomocí proteinových drinků pro sportovce. Nehty se vyvíjí pomalu, proto i tyto doplňky stravy je třeba užívat dlouhodobě (měsíce, roky).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den, asi před třemi týdny jsem zjistila fialovy flek pod nehtem na pravém palci u nohy. Je to neohranicena rozlita skrvna, Lůžko je mírně namodrale, nic nebolí ani po zmáčknutí . Flek se objevil z ničeho nic. Neuvědomují si žádné poranění, Mám se,obávat, že je to melanom, nebo to může býti plíseň či hematom. Děkuji za Vaši odpověď Petra

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Účinky Framykoinu

Framykoin je baktericidní antibiotikum pro lokální užití se širokým antibakteriálním spektrem. Bacitracin a neomycin působí na mikroby a koky včetně stafylokoků. Přípravek obsahuje kombinaci dvou antibiotik se širokým antibakteriálním účinkem. Působí na většinu mikroorganismů, které mohou být příčinou infekce u povrchových poranění kůže.

Framykoin je určený k ošetření drobných poranění především v místech, kde hrozí vyšší riziko vzniku infekce, a k ošetření po dermatologických a drobných chirurgických zákrocích. Je vhodný i při infikovaných nálezech výše popsanými mikroorganismy, a to díky své formě zásypu. Neměl by se však používat přímo na městnavá místa hemoroidů.

Zdroj: Framykoin na hemoroidy

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Kde pomáhá?

Vynikající je především jako prostředek na drobná poranění (první pomoc), na kloubní obtíže, otoky, bolesti svalů, kloubů a pohmožděniny. Tinktura z květů této byliny dobře regeneruje poškozené tkáně, odstraňuje nahromaděnou krev v modřinách, používá se při revmatizmu, vykloubení, zánětech ústní sliznice, jako antiseptikum do povrchových ran a také při kožních onemocněních. Tinktura působí i na akné, které odolává jiné léčbě. Pomáhá i při nemocích povrchových cév a bodnutí hmyzem. Arnika se používá i jako vlasový a kosmetický přípravek, hlavně při svědění pokožky a lupech. Mnohé současné klinické studie prokázaly zklidnění pokožky při popáleninách.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Příznaky poranění páteřní ploténky

Psi mají vysoké prahy bolesti a instinkt nedat najevo, když je něco bolí. Ve volné přírodě je totiž zjevně zraněné zvíře to, které dravci seberou. Ale pokud budete pozorní, můžete zjistit, zda váš pes má bolesti z poranění disku. Podívejte se na následující varovné příznaky poranění páteře:

  • Třes – zvláště v kombinaci s neobvyklou nečinností;
  • Odmítání vstát a hrát si, dokonce i kvůli jídlu;
  • Kňučení, když svého psa hladíte nebo se ho pokoušíte zvednout;
  • Stažená hlava, prohnutá záda nebo jiná podivná poloha;
  • Odmítnutí sklonit se k misce s jídlem nebo vodou, aby se najedli nebo napili;
  • Kulhání jakéhokoli druhu;
  • „Opilá“ zadní část, která se pohybuje, ale vypadá, jako by nebyla zcela pod kontrolou;
  • Tahání zadních nohou;

Pokud si všimnete některého z těchto varovných příznaků, okamžitě zavolejte svého veterináře. Pokud váš pes tahá zadní nohy nebo vykazuje jakékoli jiné známky ochrnutí nebo silné bolesti, zamiřte ihned do ordinace. Je moudré nečekat a zavolat veterináři po cestě.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Uzená polévka s bramborem

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Zdroj: Uzená polévka

Prevence zranění nosu

V první řadě prevence je přirozená opatrnost a vyhýbání se jakémukoliv nebezpečí, které by zapříčinilo porušení nosu. Pro sporty a povolání, kde hrozí nebezpečí poranění čelní plochy jsou určené chrániče. Ochrannými pomůckami se míní masky, helmy nebo chrániče nosu. Při častých poraněních nosu může dojít k poškození hluboké tkáně. Tato poškození vznikají nadměrným krvácením a nevyčištěním rány.

Zdroj: Zranění v nose


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP