POTRAVINY A BYLINY PROTI ZÁCPĚ je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Uhlohydráty přestavují sloučeninu uhlíku, vodíku a kyslíku, tedy prvků, které mají za úkol zásobovat organismus energií. Uhlohydráty jsou tak nejlepším zdrojem energie pro lidský organismus. Když přijímáme uhlohydráty, naše tělo je rozloží na krevní cukr neboli glukózu, která je vhodným zdrojem energie pro buňky. Zdrojem uhlohydrátů jsou moučné výrobky, chléb, pečivo, knedlíky a další potraviny. Mějte však na paměti uhlohydráty = sacharidy.
Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů
Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
V naší poradně s názvem KURKUMA A ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kosek.
Je známé,nebo doložené působení kurkumy na artrózu,jako možný lék?Děkuji za odpoběď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.
1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.
2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.
3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.
4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.
5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.
Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.
Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Zde si můžete přečíst příbalový leták glycerinových čípků Suppositoria Glycerini supp. 10 x 2,06 g Zentiva.
1. Co je přípravek Suppositoria glycerini Léčiva a k čemu se používá
Pokud se do 7 dnů nebudete cítit lépe nebo pokud se Vám přitíží, musíte se poradit s lékařem.
Glycerin (glycerolum), obsažený v čípku, na sebe váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva a usnadňuje tak její odchod při zácpě. Účinek se dostaví za 10 - 20 minut po použití.
Čípky Suppositoria glycerini Léčiva používají dospělí, dospívající a děti starší než 10 let při zácpě různého původu, např. při změně prostředí, životosprávy, při dlouhodobém upoutání na lůžku, po operaci, při zahuštěné a zatvrdlé stolici, v těhotenství, v šestinedělí a při kojení, při dlouhodobé zácpě k nácviku pravidelného odchodu stolice.
2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Suppositoria glycerini Léčiva používat
Jestliže jste alergický(á) na léčivou látku nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).
Při bolestivých trhlinkách v oblasti řitní
Při krvácejících hemoroidech.
Přípravek není určen pro děti mladší než 10 let.
Upozornění a opatření
Na přípravek může vzniknout návyk, nedoporučuje se proto jeho nepřetržité denní používání po dobu delší než 1 týden. Při zácpě dodržujte vhodnou životosprávu (dostatek pohybu, strava bohatá na vlákniny, tj. ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, dostatečné množství tekutin apod.).
Při krvácení z konečníku nebo nemožnosti se vyprázdnit po použití těchto čípků vyhledejte lékaře, může jít o závažné onemocnění.
Před použitím přípravku Suppositoria Glycerini Léčiva se poraďte se svým lékařem, pokud trpíte dlouhodobou zácpou.
Bez porady s lékařem nepoužívejte přípravek Suppositoria glycerini Léčiva déle než 1 týden.
Další léčivé přípravky a přípravek Suppositoria Glycerini Léčiva
Přípravek se prakticky nevstřebává, proto používání těchto čípků neovlivňuje účinky jiných léků současně užívaných. Nepoužívejte však současně s tímto přípravkem bez porady s lékařem jiné léky v čípkové formě.
Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a) nebo které možná budete užívat. V případě předepisování jiných léků upozorněte lékaře, že používáte Suppositoria glycerini Léčiva.
Těhotenství a kojení
Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento p
Ve svém příspěvku JANČA BYLINY NA ZANĚT ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Prosim o radu.Dcera má zanět štítné žlázy.Jsou nějaké byliny na tento problém?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanátová Helena.
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat,mám problémy se štítnou žlázou a tloustnutím,dva roky beru každý den eutyrox 100,zkoušela jsem i různé diety ale bohužel nic nezabralo,existují nějaké bylinky které by mi pomohly zredukovat váhu,v současné době při výšce 170 cm vážím 90 kilo.
Děkuji s pozdravem
Vanátová Helena
Pokud potřebujete pomoc do 30 minut, použijte glycerinové čípky. Tyto čípky obsahují 85% glycerolum (2,06 g v 1 čípku). Pomocnými látkami jsou uhličitan sodný, kyselina stearová, 85% glycerol.
Glycerin (glycerolum) obsažený v čípku na sebe váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva a usnadňuje tak její odchod při zácpě. Účinek se dostaví za 10–20 minut po použití.
Produkt Suppositoria glycerini Léčiva používají dospělí a děti starší než 10 let při zácpě různého původu, například při změně prostředí, životosprávy, při dlouhodobém upoutání na lůžku, po operaci, při zahuštěné a zatvrdlé stolici, v těhotenství, v šestinedělí a při kojení, při dlouhodobé zácpě k nácviku pravidelného odchodu stolice.
Přípravek se nesmí používat při známé přecitlivělosti na některou jeho složku, při bolestivých trhlinkách v oblasti řitní, při krvácejících hemoroidech.
Přípravek není určen pro děti mladší než 10 let.
Přípravek se prakticky nevstřebává, proto používání těchto čípků neovlivňuje účinky jiných současně užívaných léků. Nepoužívejte však současně s tímto přípravkem bez porady s lékařem jiné léky v čípkové formě. V případě předepisování jiných léků upozorněte lékaře, že používáte Suppositoria glycerini Léčiva.
Dávkování a způsob použití
Dospělí a děti starší než 10 let si podle potřeby zavádějí 1 čípek do konečníku. Přípravek vyvolá vyprázdnění stolice za 10–20 minut po zavedení čípku.
Nácvik vyprázdnění stolice u návykové zácpy
Ráno po probuzení vypijte sklenici vody nebo čaje, za půl hodiny se nasnídejte a po snídani zaveďte do konečníku 1 čípek Suppositoria glycerini Léčiva. Jakmile se dostaví nucení na stolici, nejdéle však do půl hodiny, pokuste se o vyprázdnění. Po několika dnech vynechávejte čípky a pokoušejte se o vyprázdnění stolice ve stejnou dobu bez čípků.
Před upotřebením uvolněte čípek roztržením nastřižené fólie nad špičkou čípku!
Upozornění
Na přípravek může vzniknout návyk, nedoporučuje se proto jeho nepřetržité denní používání po dobu delší než 1 týden. Při zácpě dodržujte vhodnou životosprávu (dostatek pohybu, strava bohatá na vlákniny, tedy ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, dostatečné množství tekutin a podobně).
Při krvácení z konečníku nebo nemožnosti se vyprázdnit po použití těchto čípků vyhledejte lékaře, může jít o závažné onemocnění.
Rovněž při dlouhodobé zácpě vyhledejte lékaře.
Při náhodném požití většího množství čípků, zvláště dětmi, může dojít k žaludeční nevolnosti, případně ke zvracení. Je vhodné vypít větší množství studené vody a vyhledat lékaře.
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nejdůležitějšími potravinami pro vyčištění tlustého střeva je zelenina a strava s bohatým obsahem vlákniny. Stavební materiál, ze kterého sestává zelenina a ovoce, celulóza, má schopnost povzbudit a zintenzivnit funkci tlustého střeva. Vlákniny jsou nutné k urychlení procesu vyměšování. Pokud v jídelníčku chybí, obsah střeva stagnuje a proces onemocnění může začít. I strava bohatá na vodu je důležitá, rovněž jídla s neutrální nebo zásaditou hodnotou pH.
Ideálně by měl poměr kyselina a zásada v našem těle představovat dvacet ku osmdesáti, často je tomu bohužel naopak. Zelenina je výborná zásobárna zásad a měla by být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupena, především máte-li problémy s tlustým střevem. Výjimkou jsou ovšem brambory, rajčata, lilky, feferonky a tabák, které patří k čeledi lilkovitých. Obsahují totiž jedovatou látku jménem solanin, na kterou reagují velmi citlivě především osoby trpící bolestmi a artritidou. Osoby, jejichž trávicí soustava nesnáší jídla příliš bohatá na kyseliny, by se měly vyhýbat citrusovým plodům.
Pokud již nejíte velké množství syrových potravin, začněte dietu konzumací syrového ovoce a zeleniny k vyčištění těla jen pomalu a mírně. Především syrové ovoce a med uvedou do chodu zvlášť „agresivní“ procesy čištění. I některé druhy zeleniny mají tyto vlastnosti, a proto by měly být během diety požívány jen s mírou: cibule, pórek, pažitka, pastinák.
Pro mnoho lidí nebude tou nejlepší metodou začít naráz s čisticí dietou, protože tak mohou tělu způsobit jistý druh šokového stavu. Jedovaté látky jsou v těle nahromaděny v hlubokých orgánech (játra a ledviny). Když sáhneme k extrémní dietě se syrovými potravinami, dostanou se odtud jedovaté látky do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou-li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat „léčebnou krizi“. Ta se dostaví, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než je vyměšovací orgány mohou odstranit, což potom vede k otravě krve a mízní tekutiny.
Vhodná výživa
Fazole aduki, fermentované sójové boby (například pasta miso, k dostání v prodejnách zdravé výživy), květák, celer, čínské zelí, kukuřice, okurky, fíky, med, hlávkový salát a žluté sójové boby – to jsou některé z potravin, které doporučuje čínská medicína pro tlusté střevo.
Jezte více obilnin, a to zvláště rýži a proso (u nás většinou k mání loupané – jáhly). Proso neobsahuje lepek, je zásadité a nevyrábí v těle hlen. Může být však těžko stravitelné, pokud není správně připraveno. Namočte proso přes noc, dobře je propláchněte a&n
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.
Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.
1. CO JE PŘÍPRAVEK LACTULOSA BIOMEDICA A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Indikační skupina
Osmoticky působící laxativum (projímadlo).
Charakteristika
Přípravek je účinné projímadlo, které působí místně v tlustém střevu a nevstřebává se. Zvyšuje kyselost střevního obsahu, snižuje tvorbu amoniaku a dusičnanů, způsobuje změknutí stolice. Nenarušuje fyziologickou činnost střev.
Laktulosa rovněž vykazuje prebiotický účinek (prebiotika jsou látky selektivně podporující růst a aktivitu zdraví prospěšných bakterií žijících v tlustém střevě).
Indikace
Přípravek se užívá při chronické zácpě způsobené především porušením vyprazdňovacího reflexu vlivem špatných návyků či při potřebě měkké stolice. Na doporučení lékaře se přípravek užívá při portosystémové encefalopatii (poruchách centrálního nervového systému, které doprovázejí poškození jater).
Přípravek je vhodný pro dospělé i děti, dětem se podává pouze na doporučení lékaře, pro podání dětem do jednoho roku musí být zvlášť závažné důvody.
2. ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE PŘÍPRAVEK LACTULOSA BIOMEDICA UŽÍVAT
Neužívejte přípravek Lactulosa Biomedica, jestliže jste alergický(á) na léčivou látku nebo na jakoukoli pomocnou látku přípravku nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku. Dále jej neužívejte při neprůchodnosti střev, při nesnášenlivosti laktózy a při galaktosemii (vzácné závažné dědičné onemocnění, při němž je vyloučena mléčná strava), protože přípravek obsahuje menší množství laktózy a galaktózy.
Upozornění a opatření
Před užitím přípravku Lactulosa Biomedica se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.
Opatrnosti je třeba u diabetických pacientů, protože přípravek obsahuje menší množství přidružených volných cukrů (maximálně 12 g galaktózy a maximálně 8 g laktózy ve 100 ml sirupu). Při dávkování obvyklém při zácpě nepředstavuje toto množství cukrů pro diabetiky riziko. Obsah galaktózy a laktózy je však třeba vzít v úvahu při jaterních onemocněních, kde se používají vyšší dávky.
V průběhu léčby se doporučuje pít dostatečné množství tekutin.
Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 2 týdny, zácpa může být příznakem jiného závažného onemocnění.
Další léčivé přípravky a přípravek Lactulosa Biomedica
Účinky přípravku Lactulosa Biomedica sirup a jiných léků se mohou navzájem ovlivňovat. Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užíval(a), nebo které možná budete užívat, a to na lékařský předpis i bez něj.
Léky, jejichž uvolňování z lékové formy je závislé na hodnotě pH v tlustém střevě, nemusí dosáhnout plné biologické do
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.
Dobrý den, mám problém s přípravou každodenního jídla pro manžela, který užívá warfarin. Kamkoliv se podívám, všude je co by neměl, ale já bych potřebo- vala konkrétní jídelníček z toho co může. Pokud je to možné, pošlete mi nějaké návrhy nebo mně na nějakou stránku odkažte. Děkuji Foukalová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není to složité, jen je potřeba po nějakou dobu konzumovat více méně stejné potraviny a jen je různě kombinovat. Vyberte potraviny, které vašemu manželovi chutnají a sestavte z nich jídelníček na týden. Další týdny používejte stále stejné potraviny, ale jinak je nakombinujte, aby to nebylo moc jednotvárné. Po měsíci vyberte jiné chutné potraviny a složte z nich nový jídelníček. Při každé změně vybraných potravin je potřeba provést kontrolní zaměření srážlivosti krve do jednoho týdne od změny.
To, že se zde uvádí seznam potravin, které zesilují nebo zeslabují účinky Warfarinu neznamená, že by se neměly vůbec používat. Používat se mohou v přiměřeně malém množství, ale hlavně se musí v tomto množství konzumovat pravidelně po nějakou dobu.
Pro zvládání hemoroidů se zaměřte na stravu s vysokým obsahem vlákniny a dodržujte dostatek tekutin. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, mohou změkčit stolici a předcházet zácpě, čímž snižují zátěž hemoroidálních žil. Dostatečný příjem tekutin, včetně vody a dalších tekutin, je také zásadní pro správné trávení a prevenci tvrdé stolice.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.
Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.
K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.
Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)
Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.
Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.
Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Semafor je barevně rozdělen: zelená znamená „volno“ – tyto potraviny bychom si měli vybírat nejčastěji; oranžová znamená „pozor“ – tyto potraviny můžeme jíst, ale v omezeném množství; červená znamená „stop“ – těmto potravinám bychom se měli raději vyhýbat.
Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být tedy ze zeleného kruhu.
ZELENÁ – tyto potraviny by měly tvořit většinu našeho jídelníčku, jedná se o sacharidy a patří sem: mandlové mléko, ovoce (nemůžeme se zeleninou, jen s mrkví), kakao, sójová smetana, sójové mléko, tofu, celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, všechny obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, bílé maso, olivový olej.
Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.
ORANŽOVÁ – nic se nesmí přehánět, tedy jen málo a občas, jedná se o neutrální potraviny a patří sem: zelenina, koření, sůl, olej, mandle, med, sójová omáčka, hřiby, žampiony, hlíva ústřičná, hovězí maso, vepřové maso, bílé pečivo, bílá rýže, olej.
Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.
ČERVENÁ – nevhodná jídla, která je lépe vypustit, jedná se o bílkoviny a patří sem: jogurt, sýry do 30 %, smetana, tvaroh, zakysaná smetana, máslo, maso, ryby, vejce, mozzarella, smažená jídla, uzeniny, sladkosti, chipsy, máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
Kombinujeme červenou a žlutou, nebo zelenou a žlutou – nikdy červenou a zelenou! Žádná dieta nemůže fungovat bez předešlé detoxikace!
Ve svém příspěvku EFEKTIVNÍ, NEZÁTĚŽOVÉ LÉKY NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kverka.
Dobrý den, velice mě trápí onemocnění DNA, kterým trpím již cca 20 let. Dříve bylo ataků málo ovšem s postupem času ataky přibývaly. Lékař mi naordinoval klasické léky na dnu, ovšem po určité době vznikla nesnášenlivost (reakce) na tyto léky a tudíž byly vysazeny (alopurinol, adenurik). Nezbylo mi, nežli krotit nemoc nizkopurinovou stravou, byliny, homeopatika. Do určité doby vše vcelku fungovalo, ovšem poslední dobou je ataků čím dál více a nyní jsem v prac. neschopnosti od podzima. Neustálá stěhovavá bolest, již chronická mě velice frustruje. Stále se nemohu dostat do komfortní zóny, kdybych mohl opět plnohodnotně pracovat a vůbec, žít. Je mi 50 roků, sportovec, nekuřák a nevím již co užívat, aby se můj stav zlepšil. Za dobu nemoci jsem již kvalitně poučen a vyškolen, co jíst, pít,dýchání, odpočinek, zásadité potraviny atd. Nyní užívám ONEGA 3,po které se trochu stav zlepšil, ovšem stále to není ono. Zřejmě tento preparát obsahuje málo polyfenolů, které jsou tak nezbytné k účinnosti OMEGY. Nevím ani, kde koupit lepší. Stále mé tělo vykazuje zánět cca crp do 20 jednotek. Kyseelina močová hraniční, nebo mírně zvýšená - bez léků, jarerky ok, kreatinin 90.cukry i cholesterol ok. Krev. tlak 120/70.Můžete mi prosím pomoci? Kontakt 739 499 269
Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.
Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.
Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.
Zdroje non-hem železa:
čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
Ve svém příspěvku LNĚNÉ SEMÍNKO DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
k lněnému semínku: všimla jsem si v zimě,když jsem nasypala ptáčkům směs ovesných vloček,slunečníkových semem ,pšeničných semen a lněných semínek, ptáci sezobali vše, kromě lněných semínek a tak jsem přemýšlela, zda nejsou také škodlivá, protože jsem užívala lněné semínko protizácpě (dvě lžičky rozemleté, namleté asi na 3dny a uložené v ledničce,) když jsem nádobku po spotřebování hned neumyla,,zůstal tam zápach po žluklém oleji..Nebo kupovala jsem celozrný chléb , byl velmi chutný čerstvý s lněnými sermínky na povrchu i uvnitř,ale někdy v některých místech při kousnutí bylo cítit plíseň, tak teď už jsem opatrná při jeho kupování . V některém receptu se doporučují jádra meruněk, ty se kdysi přidávaly do meruňkových zavařenin, potom se zavrhovaly- prý pro jejich jedovatost , není tady podobná spojitost se lněnými semínky ?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Čistý olivový olej je více než jen zdravý a chutný tuk, ale může také pomoci se zmírněním zácpy. Tento olej stimuluje trávicí systém, který pomáhá s pohybem tlustého střeva. Pravidelné užívání olivového oleje tak předchází zácpě.
V dopoledních hodinách by měla být užita lžíce olivového oleje. Ideální je, aby byl konzumován na lačný žaludek. Olivový olej může být smíchán s citronovou šťávou, pokud chcete zlepšit jeho chuť. Citronová šťáva působí také sama o sobě jako přírodní prostředek protizácpě.
V naší poradně s názvem PROBLÉMY S PRÁŠKY NA SNÍŽENÍ HLADINY CHOLESTEROLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Bešťák.
Manželka (1945) má po zjištění při preventivní prohlídce nyní na počátku října hladinu cholesterolu asi 5,5. Po určitou dobu bere už druhé prášky, tentokrát Mertenil.
Průvodním jevem jsou úporné průjmy, znemožňující svým způsobem normální pobyt mimo domov. Toto se projevilo již na jaře při jiném druhu léku. - Zajímavé je, že jsme o víkendu byli po 3 dny v Praze, de fakto po celé dny ve městě, prášky vysadila a vše bylo zcela v pořádku. Nyní ráno cca 5 x na toaletě, "špinavá voda".
Některé z výše uvedených negativních účinků se projevují rovněž. Příbalový leták ovšem hovoří spíše o průjmech, než o zácpě.
Prosíme o bližší komentář, případně radu, zkušenost. - jsou úporné průjmy běžnou negativní reakcí? Zdá se, že nepomáhá ani výměna léku. - Je nutné ho brát?
Zaznamenal jsem i názor, že hladina "špatného" cholesterolu byla dříve stanovena výše a že byla snížena na hodnotu cca 5, mj. i z důvodu prospěchu farmateutických firem.
Děkujeme za odpověď.
Manželé Bešťákovi
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cholesterol jde snížit i bez léků a to dietou a vhodnými doplňky. Tělo si cholesterol samo nevyrobí, takže když ho nedostane ve stravě, tak se neobjeví ani v krvi. U žen také velmi dobře snižuje hladinu cholesterolu červené víno podávané v pravidelných dávkách 2 dcl denně. Poraďte se se svým lékařem o vysazení léků způsobujících průjmy a dohodněte se na jiném řešení.
Tinktura je jednou z velmi užitečných a univerzálních metod. Standardní metoda používaná po mnoho staletí zahrnuje použití alkoholu, zejména vodky, která má jemnou chuť a výborně extrahuje bylinné živiny a léčivé vlastnosti. Tinkturu lze přidávat do vody, která může být použita pro přípravu čaje, nebo ji lze použít k vytvoření masti.
Pro výrobu bylinné tinktury budete potřebovat:
sušené byliny
vodku
Pokud použijete sušené byliny, je důležité dodržet správný poměr. Postačí 1 díl sušených bylin a 5 dílů vodky. U čerstvých bylin se používá poměr jedna ku třem. Při výrobě je důležitě, aby byly byliny nakrájeny na jemno a poté lehce vloženy do sklenice. Není vhodné je umačkávat, protože by se tak vodka nedostala až na dno. Do sklenice s bylinami přidejte vodku. Je důležité, aby byliny plavaly ve vodce. Sklenici zašroubujte víkem a nechte odstát po dobu dvou týdnů. Důležité je sklenici každý den protřepat, dojde tak k lepšímu uvolňování. Jakmile uplyne doba zrání, obsah sklenice se přelije přes filtr. Důležité je, aby došlo k vytlačení veškeré tekutiny a likvidaci zbylé buničiny. Nálev by měla být umístěn do tmavé, sterilizované sklenice. Tinkturu lze skladovat na tmavém místě klidně po dobu několika let.
V naší poradně s názvem JAK JIST PO OPERACI PISTELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Krcmova.
Jsem po operaci fisury v konecniku a nwvim, jak se ted stravovat, aby se rana brzy zahojila. Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po operaci píštěle je potřeba udržovat stolici v řídkém stavu, aby se předešlo zácpě, která by mohla roztahovat konečník a způsobovat otevírání rány a krvácení. Přírodním lékem na udržení řídké stolice je psyllium. Další alternativa je užívání hořčíku v dávce 2 krát denně 500 mg, to také způsobí řídkou stolici. Složení stravy není důležité - jezte na co budete mít chuť. Zůstaňte také v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem.
Zelený nápoj lze připravit z jakékoli zelené natě sebrané z čisté lokality. Hlavní podíl představuje jetel luční nebo vojtěška. Mimo jetel můžeme přidat podle chuti například kopřivu dvoudomou, list smetanky lékařské, list řebříčku obecného, případně jiné známé byliny. Ty opereme pod tekoucí vodou. Část bylin dáme do mixéru, zalijeme 0,5 až 1 l čisté pramenité vody a za chodu mixéru po troškách přidáváme byliny. Mixujeme asi 5 minut, třeba i po menších dávkách, a nalijeme do PET láhve. Uzavřené v láhvi necháme alespoň hodinu louhovat v ledničce, několikrát průběžně protřepeme, pak scedíme přes plátno a nápoj je připraven k podávání. Zelený zázrak rozhodně nesladíme, nepřidáváme ani med nebo citron. Můžeme jej uchovat zásadně ve tmě, v uzavřené láhvi a v ledničce maximálně do druhého dne. Doporučujeme ho spotřebovat co nejdříve, protože kvalita okysličováním poměrně rychle klesá. Nápoj musí mít jasně zelenou travní barvu, a pokud se barva oxidací změní na olivovou, již jej nekonzumujte.
Byliny lze sbírat většinou až do konce listopadu. Chuť zeleného nápoje můžete upravovat vzájemným poměrem bylin. Jetel a kostival je sladký, kopřiva a kontryhel neutrální, řebříček trochu hořkokyselý, pampeliška hořká, šťovík kyselý. Máte-li kvalitní odšťavovač, použitelný i na byliny, můžete si místo nápoje v mixéru připravit extrakt z bylin bez přidání vody. Ten pak konzumujte v malém množství 50 až 100 ml.
Zelená voda má také mimořádně silný energetický potenciál „radiovitality“ a jedná se o potravinu na samém vrcholu energetických možností s mimořádným přínosem pro energetiku organismu. Tento nápoj vykazuje velice dobrou zásaditou reakci a pozitivně ovlivňuje pH našeho organismu. Vezměte dvě hrsti směsi zelených výhonků jedlých bylin, například smetánky lékařské, kopřivy, sedmikrásky, jahodníku, jetele, vojtěšky, listů trav, lze přimíchat i zelené části kulturních rostlin – špenátu, petržele, salátu, máty, šalvěje, řeřichy a podobně. Vše dobře operte a zalijte 300 ml studené vody, rozmixujte a přeceďte přes husté sítko. Vzniklý zelený nápoj hned vypijte.
V naší poradně s názvem BOLENI A KRVÁCENÍ ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.
Dobry den mam menší problem je to delší doba co mě to velmi trápí mam bolení zadku kdyz jdu va velkou netrpím zácpou a ani prujmem , Jen me to boli a svedi uz sem měla i ve stolici krev ale jen dvakrát a trapi me to uz asi dva měsíce nekdy se to objeví nekdy pak zas ne chci se zeptat jestli to jsou hemeroidy nebo ne , nebo jestli je to neco ze strevama děkuji za odpo
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Nejspíše to budou hemoroidy na svém začátku. Stav se může zhoršit při zácpě a nebo při větší námaze. Abyste předešla velmi bolestivému záchvatu, tak doporučuji zajít za praktickým lékařem a on vám doporučí odborníka, který vás toho zbaví.
O odstranění žaludečních vředů se můžete pokusit tradiční čínskou bylinnou medicínou, která je namíchána z 11 druhů bylinek. Byliny se vsypou do skleněné varné konvice, zalijí se 750–1 500 ml studené vody a nechají louhovat přibližně 1 hodinu. Poté se zalitá směs uvede prudce do varu, přičemž konvice zůstává odkrytá, aby se zabránilo nadměrnému zpěnění. Po uvedení do varu se nádoba přikryje tak, aby z konvice mohla unikat pára, a na mírném ohni vaříme ještě 30 minut. Poté vývar scedíme a po mírném vychlazení můžeme pít. Scezené byliny necháme v nádobě. Při přípravě druhého, obvykle večerního čaje, se byliny opět zalijí cca 500–750 ml vody a celý proces vaření se opakuje. Byliny se však už nelouhují. Ranní odvar je možné si připravit současně s večerním. Takto připravený odvar z bylin se pije vždy před jídlem a vždy teplý. Doporučujeme postup přípravy čaje dodržet, neboť čaj k pití po ránu bude silnější. Mějte na mysli, že k léčbě je potřeba dlouhý a kvalitní spánek, čaj působí močopudně, proto se navečer pije čaj slabší a minimálně 3 hodiny před ulehnutím na lůžko. V případě problémů s konzumací nápoje (je hořký), jej lze zpočátku trochu naředit či zapíjet vodou, případně osladit či zajíst medem.
V naší poradně s názvem KREV V KONEČNÍKU PŘI ZÁCPĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Walther.
Dobrý den . beru Calcichew D3 proti měknutí kostí ,špatně se vypráznuji velmi málo jen tak na papír a nakonec se mi po tom slabém vyprázdnění objeví krev na papíře asi doufám že z konečníku je červená . Glukosol na vyprázdnění nezabírá. děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro kvalifikované zjištění příčin vašich nesnází bude potřeba důkladnější vyšetření, které přinese více ukazatelů, než uvádíte ve svém dotazu. Doporučuji navštívit ordinaci lékaře gastroenterologa a s jeho pomocí zkusit zjistit možnou nápravu.
Dostatečné množství vitamínu C. Lidé s vysokým obsahem vitamínu C v těle mají nižší riziko vzniku cukrovky. Ovoce a zelenina jsou velmi vhodné, zejména pak pomeranče, jahody, brokolice. Souhrnně lze tedy konstatovat, že ideální jsou potraviny bohaté na vitamín C.
Byliny a koření jsou bohaté na antioxidanty, čímž zabraňují zánětům spojeným s cukrovkou. Mezi účinné byliny a koření patří hřebíček a skořice.
Rýže snižuje nervové a cévní poškození způsobené cukrovkou.
Při diagnóze diabetu není třeba vzdát se zcela sladkých pokrmů, existují i dezerty, které jsou určeny pro diabetiky.
Další potraviny a doporučení určené pro diabetiky:
Káva s mlékem je vhodná, protože snižuje riziko vzniku diabetu o 7 %. V kávě a mléku je obsaženo množství vápníku a vitamínu D. Doporučuje se užívání nízkotučného mléka, kvůli hlídání kalorií.
Cvičení je ideální prevencí proti cukrovce. Cvičení se zátěží je zvláště dobré na spalování viscerálního tuku, tedy břišního tuku, který pokrývá orgány a zvyšuje riziko vzniku metabolických syndromů (diabetes 2. typu).
Ovesné vločky mohou pomoci proti obezitě, diabetu a srdečním infarktům. Velmi vhodné je každodenní snídání ovesných vloček se skořicí. Jen půl lžičky skořice denně způsobuje citlivost buněk na inzulín, což pomáhá s převodem hladiny krevního cukru na energii.
Jahody jsou velmi bohaté na vitamín C, který snižuje riziko vzniku diabetu.
Celozrnné potraviny vedou ke snížení břišního tuku, snižují rizika srdečních onemocnění, hypertenzí a diabetu druhého typu.
Vegetariánská strava je ideální, protože vesměs obsahuje vysoké dávky vitamínu C, které snižují rizika vzniku cukrovky. Vitamín C zabraňuje nahromadění volných radikálů, které poškozují buňky a zasahují do metabolismu glukózy.
Detoxikaci začnete tím, že si k obědu připravíte dušenou zeleninu, kičadi nebo zeleninovou polévku. Večeři už nejezte žádnou a následující den pijte pouze detoxikační vodu. Ta podporuje trávení a čistí organismus. Detoxikační vodu si připravíte následujícím způsobem: 2 litry vody přiveďte k varu, nalijte do termosky a přidejte tři tenké plátky čerstvého zázvoru, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku fenyklu, 2 kuličky černého pepře a 2 lístky máty. Pijte 1 dl každou půlhodinu. Po 2 hodinách, pokud vás přepadne hlad, vypijte zázvorový čaj. Když budete mít velký hlad, dejte si kičadi. Během dne si na břicho přikládejte termofor s horkou vodou. Před spaním si vezměte detoxikační bylinnou směs Triphala. K dlouhodobějšímu a pozvolnému pročištění a detoxikaci organismu můžete použít bylinné přípravky. Za nejznámější a nejúčinnější detoxikační přípravek je považována právě zmiňovaná Triphala, kterou tvoří kombinace tří bylin: haritaki, bibhitaki a amalaki. Účinkuje jemně na celý trávicí trakt, regeneruje ho a reguluje. Také podporuje činnost močového, oběhového a dýchacího ústrojí, napomáhá vylučovat z těla těžké kovy a odstraňuje z organismu toxiny. Triphala se doporučuje při chronické zácpě, redukční dietě, k regeneraci žaludku a střev. Její užívání by mělo být dlouhodobé, alespoň 3 měsíce.
Postup: Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Zázvor oloupeme a nakrájíme na 4–5 kousků, vložíme do vody, přikryjeme poklicí a necháme vřít na mírném ohni. Mezitím propláchneme rýži a okapanou ji vložíme do polévky, zesílíme oheň a vaříme. Očištěnou pokrájenou zeleninu přidejte k rýži do vody a vařte dalších 10 minut. Dochuťte kořením a můžete konzumovat.
Po detoxikaci organismu byste se měli držet určitých pravidel, aby se vám toxiny v těle nezačaly opět hromadit:
Nejezte brzy po předchozím jídle.
Dodržujte správné kombinace potravin.
Nenuťte se do jídla, pokud nemáte hlad.
Nepřejídejte se.
Jezte stejně velké porce každý den.
Nepijte studené nápoje.
Používejte koření a detoxikační byliny.
Dělejte si pravidelně detoxikační odlehčovací dny.
Potraviny
Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázv