Téma: 

potraviny bez cukru


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Detail odstavce: Skořice
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jablecny ocet pro diabetika

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Zdroj: diskuze Jablecny ocet pro diabetika
Odesláno: 28.3.2018 uživatelem Vera Novakova
Počet odpovědí: 0

SACHARIDY

Glykemický index

Glykemický index potravin (GI) vyjadřuje, jak rychle po konzumaci sacharidové potraviny (= potravina s obsahem škrobů nebo cukrů) stoupne hladina cukru (glukózy) v krvi. Čím je GI potraviny vyšší, tím více a rychleji stoupá po snědení této potraviny hladina glukózy v krvi. Po potravinách s vysokým GI (nad 70) máme dříve hlad, zvyšuje se riziko vzniku nadváhy a cukrovky. Vysoký GI mají hlavně potraviny s takzvanými „rafinovanými sacharidy“: bílé a sladké pečivo, loupaná rýže, pufované obilniny a většina sladkostí. Nižší GI mají potraviny, ze kterých se škroby a cukry vstřebávají pomaleji – luštěniny, ovoce a zelenina, celozrnné obilniny, ořechy a semena, mléčné výrobky.

Detail odstavce: Glykemický index
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: ledovy salat

Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun
Odesláno: 12.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

POROVNÁNÍ UMĚLÝCH SLADIDEL

Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.

Detail odstavce: Nejběžnější náhražky cukru
Zdroj: Porovnání umělých sladidel
Zveřejněno: 7.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kombucha - tibetská houba

Kombucha i kefírová (tibetská) houba jsou známé jako tibetská houba. Pravděpodobně kvůli svým legendárním zdravotním výhodám, pro které se obě tyto kvašené potraviny vyrábějí. Kombucha také hláskována jako kombu-cha, či přeložena z japonštiny jako kombu (mořské řasy) a Cha (čaje), je často zaměňována s japonskými vodními krystaly (Tibi) nebo Tibicos, které jsou velmi podobné oné kefírové houbě. Japonská vodní zrna jsou normálně fermentována ve vodě (nebo v džusu) a cukru no a kefírová zrna naopak v mléce. Kombucha také kvasí ve vodě, čaji a cukru a nikoliv v mléce. Každý z těchto zástupců nabízí jedinečné účinky na lidské zdraví a chutný nápoj a přesto jsou odlišné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kombucha - tibetská houba
Odesláno: 16.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ODVODNĚNÍ TĚLA

Potraviny na odvodnění

V první řadě je třeba snížit příjem soli a výrobků s jejím vyšším obsahem (například uzeniny nebo instantní polévky). Dále je důležité snížit příjem cukrů. Skvělým diuretikem je meloun, okurka či kořenová zelenina (celer, petržel a pastinák). Proto při odvodňování tyto potraviny do svého jídelníčku zařazujte co nejvíce. Dobrým pomocníkem pro odvodnění jsou i obyčejná jablka, která navíc pomáhají upravovat peristaltiku střev.

Na odvodnění se doporučují i bylinné čaje a výtažky z bylin. Rostliny, které se využívají k odvodňování, jsou kopřiva dvoudomá, bříza bradavičnatá, smetanka lékařská, přeslička rolní, pýr plazivý, ale také černý rybíz, černý bez nebo brusinka obecná.

Další diuretické potraviny: cibule, fazole, listová zelenina, ananas, petržel, hrozny, chřest, česnek, kofein, čaj a čokoláda. Také konzumace potravin bohatých na draslík může pomoci při odvodnění, mezi takovéto potraviny řadíme maso, brokolici, hrách, brambory, rajčata, sladké brambory, švestky, kiwi, banány, citrusové plody, meloun a meruňky. Dalším vynikajícím zdrojem draslíku je mléko, jogurt a ořechy.

Detail odstavce: Potraviny na odvodnění
Zdroj: Potraviny podporující odvodnění těla
Zveřejněno: 7.11.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Není následku bez příčiny.

Bez vyřešení skutečné příčiny astma nepřináší aplikace kortikoidů ani různé inhalátory trvalé výsledky. Příčinou vzniku astma jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u astmatu to vede k nadprodukci histaminu a vytvoření bronchiálních spasmů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si astma sami trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Není následku bez příčiny.
Odesláno: 27.2.2018 uživatelem Vladimír
Počet odpovědí: 0

ZELENÉ POTRAVINY PRO DETOXIKACI A UZDRAVENÍ

Chřest - špargl, patří mezi zelené potraviny?

Chřest se neřadí mezi zelené potraviny, ačkoli je velmi zdravý. Často se detoxikace zaměňuje s odvodněním organizmu. Chřest je vynikající diuretikum, je močopudný, ale se samotnou detoxikací nemá mnoho společného. Chřest tedy velmi dobře pomáhá při odvodnění těla a organizmu. To se může hodit například tam, kde jsou nateklé nohy. Dalšími pomocníky, při odvodnění organismu a těla, jsou káva a černý čaj. Toto vše by se dalo nazvat jako přírodní diuretika bez lékařského předpisu.


Detail odstavce: Chřest - špargl, patří mezi zelené potraviny?
Zdroj: Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení
Zveřejněno: 5.3.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Není následku bez příčiny.

Bez vyřešení skutečné příčiny astma nepřináší aplikace kortikoidů ani různé inhalátory trvalé výsledky. Příčinou vzniku astma jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u astmatu to vede k nadprodukci histaminu a tvorbě bronchiálních spasmů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si astma sami trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Astma léčit kyslíkem
Odesláno: 27.2.2018 uživatelem Vladimír
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Detail odstavce: Kysané i čerstvé zelí
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pes čívává popis a potraviny

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny
Odesláno: 29.1.2017 uživatelem Antonin Vaněk
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Hypoglykemický šok

Hypoglykemický šok dostávají diabetici, kterým klesne hladina krevního cukru glukózy pod kritickou mez. Je to stav, který daného pacienta ohrožuje na životě. Cukrovka (diabetes mellitus) je poruchou metabolismu – tělo není schopné využívat cukry a jiné sacharidy ze stravy. Když nemocný nedodržuje pravidelný režim jídla (nejlépe po třech hodinách, zdravé potraviny a podobně), může ho postihnout zmíněný hypoglykemický šok. Při těžké hypoglykemii vyžaduje pacient nejen pomoc okolí, ale někdy i pomoc zdravotníků, jelikož může upadnout do hypoglykemického šoku, který může skončit smrtí.

Hypoglykemický šok je vážný akutní zdravotní problém. Šok organismu způsobuje nedostatek krevního cukru glukózy v krvi. Hladina krevního cukru klesne pod dolní normální hranici. Když jde o příliš výrazný pokles, může nastat náhlé bezvědomí bez varovných předchozích potíží. Zde můžete vidět, jak vypadá hypoglykemický šok.

V případě hypoglykemického šoku okamžitě postiženému podejte sladký nápoj a na zajedení chleba nebo pečivo. Když nic takového u sebe nemáte, zkuste sehnat aspoň kostku cukru. Čokoláda není v tomto případě dobré řešení, protože cukry, které obsahuje, jsou navázané na tuky zabraňující rychlému uvolňování sacharidů do krve. Kdybyste ale nic jiného při ruce neměli, je i tento typ sladkého lepším řešením než nechat diabetika upadat do hlubšího šokového stavu!

Hladinu cukru ovlivňují ve velké míře potraviny. Mnoho potravin má například schopnost snižovat zvýšenou hladinu cukru v krvi, čímž pomáhají lidem s cukrovkou žít zdravěji a déle.

Mezi takovéto potraviny patří: třezalka tečkovaná, černý bez, fenykl, grapefruit, jahody, meloun, švestky, banány, lilek, okurka, hlávkový salát, tykev, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, obilniny, rýže, celozrnné potraviny, skořice, kurkuma, hřebíček, bobkový list.

Detail odstavce: Hypoglykemický šok
Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno: 15.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Dotaz

Pokud nemáte celiakii, tak je zbytečné, abyste jedla potraviny bez lepku. V bezlepkových potravinách je omezena bílkovina z pšenice, ječmene, žita a ovsa. Pokud se rozhodnete bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavujete se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, abyste si naordinovala bezlepkovou dietu samovolně. Jezte normálně a hlídejte si jen potraviny s vyšším obsahem purinů, kterých jezte jen trošičku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách
Odesláno: 13.3.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Detail odstavce: Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: druhy cukru i pro diabetiky

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky
Odesláno: 24.10.2016 uživatelem stanislav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Česnek

Účinek na snížení krevního cukru

Česnek je považován za jednu z nejzdravějších bylin. Posiluje celý organismus, snižuje obsah cholesterolu v krvi a udržuje hladinu cukru v rovnováze.

Způsob použití

Česnek se většinou používá jako ochucovadlo pokrmů, ale lékaři doporučují sníst klidně jeden stroužek česneku denně.

Na co si dát pozor

Mezi negativní účinky česneku patří nepříjemný zápach a zažívací problémy, které konzumace česneku může vyvolat. Osoby, které se léčí se srážlivostí krve, by u konzumace česneku měly být opatrné, protože užívání česneku zvyšuje riziko krvácení u těchto nemocných.

Detail odstavce: Česnek
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: cukrovka a aceton

Aceton v dechu cukrovkářů je normální jev a je spojen s chybným metabolickým odbouráváním cukrů. Nechte si preventivně změřit hladinu krevního cukru a informujte o tomto zjištění svého diabetologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka a aceton
Odesláno: 11.7.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Fazole

Účinek na snížení krevního cukru

Fazole obsahují látky podporující látkovou přeměnu a další prospěšné látky. Tím výrazně snižují hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Fazole se mohou konzumovat syrové i uvařené v podobě přílohy, polévky a jiných pokrmů. Účinný je i fazolový čaj (do kterého se často přidávají i listy borůvek a skořice).

Na co si dát pozor

Fazolové boby obsahují lektiny, které mohou vyvolat zažívací problémy. Nebezpečí těchto látek se sníží, když se fazole tepelně zpracují. Pokud fazole vaříte společně s jinou zeleninou (například boršč), je důležité si uvědomit, že jejich vaření trvá dále.

Detail odstavce: Fazole
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Není následku bez příčiny.

Bez vyřešení skutečné příčiny revmatoidní artritidy (RA) nepřináší aplikace kortikoidů ani léků na bolest trvalé výsledky. Příčinou vzniku RA jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u RA jsou takto ničeny tkáně velkých kloubů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si RA sami trvale odstranili, zbavili se bolestí a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.
Odesláno: 22.2.2018 uživatelem Vladimír Prokeš, nutriční terapeut
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ODVODNĚNÍ TĚLA

Co způsobuje zavodnění organismu

Příčiny zavodnění jsou různé, může se jednat o hromadění soli v organismu, konzumaci nadměrného množství soli nebo cukru v potravě, zadržování vody v těle v těhotenství nebo před menstruací, překyselení organismu, špatnou funkci lymfatického systému, nedostatečný pitný režim, konzumaci alkoholu, nevhodnou hormonální antikoncepci, ale také o nemoci, jako je cirhóza jater, onemocnění ledvin, srdeční choroby nebo vysoký krevní tlak.

Detail odstavce: Co způsobuje zavodnění organismu
Zdroj: Potraviny podporující odvodnění těla
Zveřejněno: 7.11.2017

MOČOPUDNÉ POTRAVINY

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Detail odstavce: Praktický význam odvodňování
Zdroj: Močopudné potraviny
Zveřejněno: 15.10.2015

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Cibule

Účinek na snížení krevního cukru

Cibule obsahuje životně důležité látky, díky kterým také snižuje hladinu cukru v krvi, a to dokonce i když je vařená. Používají se její oloupané cibule, řidčeji se používá i nať.

Způsob použití

Cibule se může jíst syrová, ale i vařená, dá se z ní uvařit cibulová polévka, používá se jako příloha. Odborníci doporučují sníst asi 60 g cibule denně.

Na co si dát pozor

Pokud někdo dává přednost cibuli syrové, je důležité, aby cibule byla čerstvá, protože 24 hodin potom, co se rozkrojí, se stává toxickou. Pokud tedy cibuli zkonzumujete hned poté, co ji oloupete a rozkrojíte, budete mít jistotu, že byla v pořádku.

Detail odstavce: Cibule
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Co zvyšuje hladinu cukru v krvi

V prvé řadě zvyšuje hladinu cukru v krvi sedavý způsob života. Dále je to častá konzumace potravin s vysokým GI, patří sem například pečivo z bílé mouky, hranolky, sladkosti, slazené snídaňové cereálie či rozvařená rýže. Tyto potraviny zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a podporují ukládání tukových zásob, což jsou rizikové faktory i pro rozvoj diabetu. Brzy po jídle se totiž znovu dostaví hlad – jednoduše proto, že rychlý nárůst glykemie po konzumaci potravin s vysokým GI vyvolá rychlou akci inzulínu, který hladinu glukózy pohotově sníží, a tělo získá dojem, že je třeba ji opět rychle doplnit, nejlépe konzumací něčeho pořádně sladkého.

Detail odstavce: Co zvyšuje hladinu cukru v krvi
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ČISTOU PLEŤ

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Detail odstavce: Potraviny s vitamínem A
Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť
Zveřejněno: 28.11.2012

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ČISTOU PLEŤ

Zdravé oleje

Zdravé oleje promazávají pokožku, která tím dostává zdravější celkový vzhled. Tyto oleje obsahují esenciální mastné kyseliny a udržují všechny živiny z procesu použití k jejich vytvoření. Zdravé oleje jsou lisované za studena, tzn. vyráběny procesem, který zahrnuje pouze lisování, vytápění a stáčení. Jedna až dvě polévkové lžíce denně stačí k získání živin bez přidání nadbytečných kalorií.

Detail odstavce: Zdravé oleje
Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť
Zveřejněno: 28.11.2012

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Černý bez

Účinek na snížení krevního cukru

Staré přísloví praví, že bez černý je lékem proti devíti nemocem. Léčebné účinky bezu jsou známé spoustu let a nedají se zpochybnit. Bez se využívá v léčitelství, potravinářství i farmacii. U bezu je důležité, že jeho plody obsahují rostlinný inzulín, který je diabetikům doporučován.

Způsob použití

Plody černého bezu je samozřejmě nutné pro snížení krevního tlaku přijímat vnitřně. Žádné zábaly nám v takovém okamžiku opravdu nepomohou. Vhodné je si třeba připravit z černého bezu čaj. Jeho plody se dají v létě usušit, nebo si je můžete koupit v lékárně. Plody se také dají zavařit.

Na co si dát pozor

U černého bezu si určitě dávejte pozor, abyste bezinky konzumovali vždy tepelně upravené nebo usušené, protože čerstvé plody bezu mají projímavé účinky. Pozor si také dejte, abyste nekonzumovali kůru nebo listy, protože jsou považovány za poněkud jedovaté. Příznaky otravy jsou zvracení, průjmy, slabost. Stejné příznaky se ale mohou projevit, i když sníte větší množství syrových plodů. Pokud sami sbíráte plody bezu černého, dávejte pozor, abyste je nezaměnili s jinými druhy bezu, protože ty jsou označovány jako toxické.

Detail odstavce: Černý bez
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Detail odstavce: Borůvky
Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ČISTOU PLEŤ

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdravé a čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Detail odstavce: Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů
Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť
Zveřejněno: 28.11.2012

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Jak snížit vysokou cukrovku

Rychlé snížení hladiny cukru v krvi je možné pomocí rostlin, bylin a potravin, které mají schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního cukru. Mezi ně patří například černý bez, fenykl, grapefruit, jahoda, meloun, banán, okurka, hlávkový salát, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, skořice.

Léčící potraviny:

Jezte denně syrový česnek, pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.

Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.

Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného „inzulínu“ a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.

Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.

Rovněž jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.

U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je i lněný olej.

Ideální potravinou jsou také luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.

Některé druhy koření, jako je hřebíček či bobkový list, mohou aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.

Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.

Detail odstavce: Jak snížit vysokou cukrovku
Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017