Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY BEZ KALORIÍ

OBSAH

Ryby

Ryby jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které vyživují pokožku a zabraňují ucpání pórů a vzniku vrásek. Výbornou volbou je losos, který obsahuje asi 150 kalorií v 60 až 80 gramech. Z lososa můžete získat kromě omega-3 mastných kyselin také selen a minerály snižující riziko nadměrného slunění.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Diskuze

V diskuzi BORDEL KOLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

Nejlepší je Purina ProPlan pro štěňata s dávkováním jak je uvedeno na obale. Border kolie je velmi aktivní zvíře a potřebuje o něco více kalorií než běžná plemena. Takže během dne doplňujte energetický příjem pamlsky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Já mám tří měsíční borderku a papá tvaroch strochou mlíčka někdy přidám i žloutek,také má ráda kolinka-těstoviny s masíčkem rajskou polévku.Granulky,za odměnu piškotky.váží do 10kg jí i rýži s masíčkem.Je s ní velká legrace je veselá přetahujem se o hadřík staré papuče může kousat mé nekouše.Přejí hodně radosti se štěňátkem p.Eva

Zdroj: diskuze Bordel kolie

Zdravé oleje

Zdravé oleje promazávají pokožku, která tím dostává zdravější celkový vzhled. Tyto oleje obsahují esenciální mastné kyseliny a udržují všechny živiny z procesu použití k jejich vytvoření. Zdravé oleje jsou lisované za studena, tzn. vyráběny procesem, který zahrnuje pouze lisování, vytápění a stáčení. Jedna až dvě polévkové lžíce denně stačí k získání živin bez přidání nadbytečných kalorií.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Diskuze

V diskuzi PES ČÍVÁVÁ POPIS A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Vaněk.

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, mám doma také čivavu, fenečku, v březnu jí budou 3 roky. Ta moje čivava je dost vybíravá, nejraději má jídlo vařené, hustou polévku, např. masíčko (kuřecí, hovězí, vepřové.) se zeleninou, vajíčko - stačí 1/2 na den , rýži, nudle, oves.vločky, brambůrek. Ale i tak mám doma granulky, pro malé plemena, některé jsou přímo pro čivavy. Nad kapsíčkama, paštičkama, atd. ohrnovala nos, čichla a odešla, radějí hladověla. Jinak když si najdete web.stránky , která je věnovaná čivavám, tam je o tomto plemenu úplně všechno, také jsem zpočátku nevěděla co s tím malým štěnětem, byl to dárek, pro mě ten nejkrásnější.

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny

Sladké brambory

Sladké brambory jsou tzv. přírodním antioxidantem a obsahují hodně beta-karotenu, ten chrání kůži před poškozením slunečním zářením, dává zelenině její světlou barvu. Středně sladké brambory obsahují pouze 117 kalorií, jedí se i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Můžete zkusit i jinou žlutou a oranžovou zeleninu a ovoce, jako jsou meruňky, mrkev a citrusy.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kout.

Užívám warfarin a deně k obědu 1x 10 pivo,totéž k večeři a na noc 1dcl vína.Může to být na škodu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je bezpečné jedno pivo denně. Vyšší dávky alkoholu pak mohou ovlivnit výsledky léčby Warfarinem. I z výživového hlediska je to špatně, protože v alkoholu je mnoho kalorií, které když tělu dodáte na konci dne, tak se uloží do tuků a časem to způsobí nadváhu, vysoký tlak, diabetes a chátrání těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a alkohol

Nízkotučné mléčné výrobky

Měli byste konzumovat mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (zejména odtučněné mléko nebo sýry, které obsahují 2 % tuku). Tuky a sacharidy nejvíce poškozují kůži. Jezte nízkotučné jogurty, mohou být smíchané s ovocem. Pokud máte chuť na zmrzlinu, hledejte možnosti, které neobsahují velké množství kalorií a tuku. Mléko obsahuje vitamín A, který pomáhá redukovat vrásky.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem DNA CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Kalima.

Jak si sestavit jídelníček když mám dnu a jsem k tomu naví ještě diabetik ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem případě vycházejte ze stravy pro lidi se dnou a tam, kde je v receptech použitý cukr, ho nahraďte stévií. Jako přílohu volte nejčastěji brambory a rýži. Sladké ovoce jezte jen střídmě. Nápoje pijte jen takové, které mají 0 kalorií. Pivo vyřaďte úplně i to nealkoholické. Místo mlsání používejte různé ořechy. A pro úplnost zařaďte častý zdravý pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst

Warfarin a kedlubna

Jak již bylo řečeno výše, kedlubna je vhodnou potravinou a adekvátní náhradou za špenát. Kedlubna obsahuje 0,1 μg vitaminu K1 ve 100 g. Mimo jiné představuje nezanedbatelný zdroj sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, manganu, železa i fosforu, včetně vitaminů skupiny B a kyseliny nikotinové, pantotenové a listové. Obsahuje také hodně vlákniny – její rozpustná forma mírně snižuje hladinu cholesterolu a nerozpustná se podílí na průchodnosti střev. Kedlubna má rovněž málo kalorií a v poslední době se objevují i její potenciální účinky proti rakovině tlustého střeva. Listy obsahují více vitaminu C a vápníku než hlízy.

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY PRO ZDRAVÉ LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha juráčková.

Přátelé potřebuji radu co dělat pro ledviny v zimě,je prý dobré teplo a zahřivaci potraviny , a to jaké děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny pro zdravé ledviny

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, rajčata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Banán a cukrovka

93 % kalorií v banánech pochází ze sacharidů. Tyto sacharidy jsou ve formě cukru, škrobu a vlákniny. Jeden středně velký banán obsahuje 14 gramů cukru a 6 gramů škrobu. Banány mají vysoký obsah sacharidů, takže zvyšují hladinu cukru v krvi více než jiné potraviny. Plně zralé banány mají vyšší GI a způsobí, že hladina krevního cukru po nich stoupne rychleji než po konzumaci zelených nebo nezralých banánů.

Pokud máte rádi banány, následující tipy by vám mohly pomoci minimalizovat jejich účinky na hladinu cukru v krvi:

  • Sledujte velikost porce: Jezte menší banán, abyste snížili množství cukru, které sníte najednou.
  • Zvolte pevný, téměř zralý banán: Vyberte banán, který není příliš zralý, takže obsah cukru bude o něco nižší.
  • Rozšiřte příjem plodů po celý den: Rozšiřte příjem ovoce, abyste pomohli snížit glykemickou zátěž a udržet stabilitu v krvi.
  • Jezte banány spolu s jinými potravinami: Vychutnejte si banány s jinými potravinami, jako jsou ořechy nebo jogurty, které pomáhají zpomalit trávení a vstřebávání cukru.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Průměrně jang potraviny

K průměrně jang potravinám se řadí bílé rybí maso, jako je platýs, pstruh, dále celozrnná mouka v chlebu nebo housce, mořská sůl, miso, sójová omáčka používaná při vaření.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP