Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:
sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,9 g,
perník obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,8 g,
čokoládové sušenky & Animal Crackers obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21 g,
jemné trvanlivé pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,8 g,
Vanilka Cream Sandwich obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,7 g
ovocný koláč obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,5 g,
piškotový dort obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,2 g.
Druhy mouky s vysokým obsahem sacharidů:
bramborová moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 133 g,
bílá rýžová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 126,6 g,
rafinovaná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 123,7 g,
bílá chlebová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 99,4 g,
žitná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 78,2 g.
Marmelády a džemy s vysokým obsahem sacharidů:
marmelády obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 13,3 g,
meruňkový džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 12,9 g
dietní džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 7,5 g.
Pečivo s vysokým obsahem sacharidů:
francouzský chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 72,1 g,
pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 39,5 g,
sladké pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,5 g,
pita chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
křupavá pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27 g,
muffin obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,2 g,
tortilla obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 15,4 g,
bílý chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 14,3 g.
Výrobky z brambor s vysokým obsahem sacharidů:
bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,3 g,
instantní bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,9 g,
sladké brambory obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,7 g,
hranolky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,2 g,
bramborák obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 10,3 g.
Nápoje a ovoce šťávy s vysokým obsahem sacharidů:
jahodový koktejl obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 53,3 g,
Guava Nektar obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40,8 g,
Fruit Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40 g,
ovocné ochucené nápoje obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 38,2 g,
hroznová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 37,4 g,
Passion Fruit Juice obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,7 g,
Orange snídaňový nápoj obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
Green Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,8 g,
šťáva z granátových jablek obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,7 g,
ananasová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,2 g.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá moc práce, dýně se vloží do trouby a peče se.
Výživový bonus: přináší významné množství vitamínu C, pomáhá snížit bolesti svalů a oxidační poškození po intenzivním slunění.
Meruňky
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
Meruňky jsou vhodné jako svačina, přidané do jogurtu, do ovesných vloček, a dokonce i do salátů.
Výživový bonus: obsahují vysoké množství beta-karotenu.
Avokádo
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
Avokádo je prakticky bez cukru. Ve skutečnosti 75 procent jeho sacharidů pochází z nestravitelné vlákniny.
Výživový bonus: obsahuje nenasycené tuky.
Jahody
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
Jahody svou chutí uspokojí chuť na sladké.
Výživový bonus: jsou zdrojem vitamínu C.
Červený grapefruit
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Tento druh obsahuje asi o 20 procent méně cukru než jeho oranžová varianta. Jen nezkoušejte zkrotit jeho kyselou sílu obalením v cukru.
Výživový bonus: je zdrojem vitamínu C.
Další prospěšné ovoce: rebarbora, vodní meloun, broskve, ananasový meloun, ostružiny.
Sumec
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Sumec obsahuje vysoce kvalitní bílkovinu. Filety z této ryby jsou skvělé dušené, grilované, pečené v troubě nebo na pánvi.
Výživový bonus: maso sumce je dobrým zdrojem vitamínu B12, který náš nervový systém potřebuje, aby správně fungoval.
Konzervy z lososa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Výživový bonus: tato forma pokrmu je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit.
Kuřecí paličky
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Kuřecí paličky mají bohatší chuť než kuřecí prsa. Pokud se bojíte zbytečného tuku v kůži, tak tu můžete jednoduše odstranit a upéct paličky samostatně.
Výživový bonus: obsahují selen, což je výborný antioxidant.
Krůta
Jedna porce krůtího masa obsahuje 0 gramů sacharidů.
Mleté krůtí maso je dobrou alternativou hamburgerů.
Výživový bonus: obsahuje úplný arzenál esenciálních aminokyselin, které mohou „napumpovat“ svaly.
Vepřová panenka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Vepřová panenka, pokud je správně připravená, má dobrou šťavnatou chuť. Má vynikající poměr bílkovin a tuků.
Výživový bonus: je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín řady B).
Svíčková
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Výživový bonus: červené maso je přirozeným zdrojem kreatinu.
Rostbíf
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Zkuste několik plátků rostbífu s restovanou červenou paprikou a dijonskou hořčicí. Jde o výborný pokrm.
Výživový bonus: obsahuje vysoce vstřebatelnou normu železa.
Další vhodné druhy masa a ryb: slepice, platýs, mleté hovězí maso, krůtí prsa, kuřecí stehna, konzervované sardinky.
Niva
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) rovná se 0 g.
Niva má ořechovou příchuť a je výborná s dušenou brokolicí.
Výživový bonus: je zdrojem prvotřídního vápníku.
Máslo
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Máslo si díky svému složení opět našlo své místo v naší kuchyni, zkuste smíchat dušený květák s máslem, čerstvým tymiánem a ochutit solí.
Výživový bonus: náhražky másla mohou cholesterol ovlivnit hůř než nasycené tuky obsažené v másle.
Vejce
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Protein ve vejcích je považován za kvalitu vyšší, než jakou lze nalézt v jiném pokrmu.
Výživový bonus: vědci zjistili, že vejce jsou překvapivě dobrým zdrojem antioxidantů.
Cottage cheese
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Výživový bonus: Cottage cheese je napěchovaný proteinem s nízkým obsahem sacharidů. Je tak dobrou volbou stravy ve večerních hodinách.
Řecký jogurt
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Výživový bonus: obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro náš organismus.
Kozí mléko
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
Kozí mléko obsahuje méně sacharidů než kravské mléko a je snadněji stravitelné, a podle nedávného výzkumu je bohatší v řadě živin, jako jsou omega mastné kyseliny.
Výživový bonus: obsahuje konjugované kyseliny linolové (CLA) a mastné kyseliny.
Další prospěšné mléčné výrobky s nízkým obsahem uhlohydrátů: hermelín, kozí sýr, ricotta, kefír, zakysaná smetana, tavený sýr.
Tofu
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
Tofu je nejen pro vegetariány, nabízí levnou variantu bílkovin i pro „masožravce“. Samotné je bez chuti, ale když přidáte tofu do omáčky, tak brilantně pohltí její chuť. Tofu lze marinovat a opékat jako maso na grilu.
Výživový bonus: obsahuje isoflavony, které jsou pro organismus prospěšné.
Tempeh
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
Tempeh je masitá placička, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, což je slušný zdroj bílkovin. Jeho chuť lze popsat jako kouřovou, ořechovou a zemitou. Hodí se do polévek, omáček a k opékání.
Výživový bonus: obsahuje zdravá probiotika.
Fazole
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 18 g.
Fazole mají vyšší obsah sacharidů, ale mohou se pochlubit značným množstvím rostlinných bílkovin – 12 gramů ve 100 g. Můžete je použít do salátů a s míchanými vejci.
Výživový bonus: obsažená vláknina může pomoci snížit prudký vzestup hladiny krevního cukru způsobený sacharidy v potravě.
Dýňová semínka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Dýňová semínka jsou zdrojem bílkovin (asi 7 gramů v porci). Používají se do salátů, ovesných vloček, jogurtu nebo tvarohu.
Výživový bonus: obsahují velké množství zinku, který má pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.
Další prospěšné potraviny z této řady: konopná semínka, neslazené sójové mléko.
Sýr
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Sýr je vhodný pro děti i dospělé.
Výživový bonus: nabízí dostatek vápníku pro kosti.
Vlašské ořechy
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 4 g.
Vlašské ořechy jsou vhodnou svačinou na cestách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a sodík.
Výživový bonus: dodávají organismu měď, která je potřebná pro správnou produkci energie v těle.
Kapusta
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 až 12 g.
Výživový bonus: obsahuje dostatečné množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A.
Mandlová moučka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Mandlová moučka je vyrobena z jemně mletých mandlí. Používá se jako přísada do palačinkového těsta.
Výživový bonus: má vyšší množství bílkovin a vitamínu E než běžně používané mouky.
Skleněné nudle
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Tyto průsvitné želatinové nudle jsou vyrobeny z práškového kořene asijské rostliny a mají většinou nestravitelná vlákna s názvem glucomannan. Shirataki nudle mají poněkud nepopsatelnou chuť, ovšem jako příloha k omáčkám jsou velmi vhodné.
Výživový bonus: Obsahují glucomannan, který může pomoci zlepšit hladiny cholesterolu a glykémii u jedinců s cukrovkou.
Amaranth
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 23 g.
Výživový bonus: Toto bezlepkové obilí dodává významné množství manganu, což je minerál nezbytný pro správný metabolismus.
Další prospěšné mouky: z lískových oříšků, kokosová moučka, arašídová mouka.
Neslazený ledový čaj
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
Nápoj vyrobený z čerstvého čaje a vody zažene žízeň a nezpůsobí ztrátu v boji s nadváhou.
Výživový bonus: správě připravený zelený čaj je výborný antioxidant a nastartuje váš metabolismus k lepšímu spalování tuků.
Kupované slazené lahvové čaje jsou však doslova cukrovou bombou!
Neslazené mandlové mléko
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Výživový bonus: obsahuje vitamín E.
Javorový nápoj
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
Každý doušek této tekutiny má jemnou a stejnou chuť. Javorovým nápojem je možné zalít ranní lívance.
Výživový bonus: sirup je bohatý na mangan.
Rajčatová šťáva
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 10 g.
Rajčatová šťáva má mnohem méně cukru než obsahuje pomerančová šťáva.
Výživový bonus: je to výborný antioxidant.
Další prospěšné nápoje: sodovka, voda, neslazené konopné mléko, bylinné čaje.
V naší poradně s názvem MOHU DAROVAT KREV S PRÁŠKEM XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pelesny Karel.
Mohu darovat krev když beru prášek Xarelto20? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Darování krve s léky na ředění krve? Nejlepšími příklady jsou Warfarin a rivaroxaban (Xarelto). I když jsou to často prospěšné léky, způsob, jakým mění vaši krev, znamená, že nemůžete darovat svou krev. Než budete moci darovat krev nebo krevní produkty, budete muset počkat.
Zářivě červená: jasně červená menstruační krev znamená, že krev tělo opustila velice rychle. Tento typ výtoku krve je v pořádku a bývá většinou lehký a rychlý.
Tmavě červená: tmavě červená krev je obvykle "starší krev". Ta může být uložena v děloze delší dobu a chvilku trvalo, než se z těla dostala. Mnoho žen mívá takovouto tmavě červenou krev ráno po probuzení.
Hnědá/černá: tato krev je také starší, stejně jako předchozí. Většina žen může mít tmavě hnědou až černou krev ke konci menstruace. Může to být také krev, která v děložním záhybu zůstala z minulého období menstruace. Vyskytuje se také u žen, které menstruují častěji (mají kratší menstruační cyklus, například 21 dní).
Oranžová: jasně červená menstruační krev, která se mísí s kapalinami z děložního čípku může mít oranžový nádech s červenými proužky.
Zářivě oranžová: krev může být spojena s infekcí, takže pokud máte podezření, je nejlepší poradit se s gynekologem.
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Krvácení z konečníku v podobě tmavé krve může být projevem prasknutí žaludečního nebo dvanácterníkového vředu. Pokud dojde k prasknutí vředu, dochází mimo jiné k masivnímu krvácení z konečníku. Proto je větší výskyt krve nutné neprodleně konzultovat s lékařem. Dalšími příznaky jsou celková slabost, pokles krevního tlaku spojený s omdléváním, pocení a tmavá stolice.
Další možností je krvácení z jícnu. Krvácení z jícnu se může projevit buď zvracením krve, nebo jejím průchodem přes žaludek do střev. V takovém případě nalézáme ve stolici černou, natrávenou krev. Příčin je celá řada. Kromě zánětů jícnu může jít o takzvaný Mallory-Weissův syndrom. Jeho podstatou je, že při úporném zvracení či kašli dojde k poškození sliznice jícnu a ta začne krvácet. Je to mnohem častější problém, než by se zdálo. Krvácení z jícnu může vycházet i z jícnových varixů, které se vyskytují u pokročilých forem cirhózy jater.
Tmavé krvácení se může objevit i u autoimunitních neinfekčních zánětů. Jde o záněty trávicího traktu, které jsou způsobeny abnormální imunitní reakcí našeho organismu. Imunitní systém v takové situaci napadne buňky stěny trávicího traktu a to může způsobit řadu obtíží včetně smrtelných komplikací. Zasažena může být trávicí soustava v celé své délce, ale nejčastěji postiženou částí jsou střeva – tenké střevo u Crohnovy choroby a tlusté střevo u ulcerózní kolitidy. U Crohnovy choroby se vyskytuje krev červená či tmavá (podle místa zánětu), u ulcerózní kolitidy jde typicky o krev červenou, nenatrávenou. Nemoci bývají dále provázeny průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují křeče, bolesti břicha, nucení na stolici, občas se ve stolici nalézají hleny (zejména u ulcerózní kolitidy). Smrtelnými komplikacemi je protržení zánětem narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.
Nález tmavé krve se nazývá meléna. Tmavá (až černá) krev je natrávená a pochází tedy z vyšších pater trávicí trubice. Zjednodušeně řečeno: tmavá natrávená krev ve stolici pochází z úseku od dutiny ústní po horní dvě třetiny tenkého střeva. Zabarvení stolice do červena či černa mohou způsobit i některépotraviny (například borůvky, červená řepa a mnoho dalších). Podobný vzhled stolice mohou způsobit i doplňky stravy obsahující železo.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Člověk je skutečně zdráv, když je jeho krev dostatečně řídká a okysličená tak, aby stihla roznést po těle všechny potřebné živiny a především kyslík. Pokud se krev pohybuje pomalu, člověk se začíná "dusit".
Toto jsou hlavní příčiny husté krve:
Pocení - pomáhá regulovat tělesnou teplotu, a pokud jste přehřátí, pocením se tělo ochlazuje. Dochází tím ale ke ztrátě tekutin, a jestliže je nedoplníte, tělo se nebezpečně přehřívá.
Nedostatek tekutin.
Vysoké dávky proteinů a kreatinu a podobných dusíkatých látek ve stravě.
Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev - jejich konzumace způsobuje únavu, což paradoxně lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.
Ve stresu se organismus připravuje na "boj", proto zvyšuje srážlivost krve - jde o stav "ztuhlé" krve v žilách, kterou je třeba rozproudit.
Ke zvyšování hustoty krve dochází i v nadmořských výškách - dbejte na přísun tekutin, opět je nejvhodnější pitná voda nebo neperlivé minerálky s obsahem vápníku a hořčíku.
Nadměrné dávky bílkovin z potravy -pokud nemají vyvážené zastoupení aminokyselin, způsobují v organismu vysoký obsah odpadních látek, proto je nutné pravidelně pít.
Intenzivní hodinové cvičení v posilovně - krev je pak tak hustá, jako by z ní ubyl litr čisté vody.
Patologické zmnožení červených krvinek neboli polyglobulie - jde vlastně o opak anémie, zvané lidově též chudokrevnost. Někdy polyglobulii vyvolá například zbytnění srdce, ale může jít také o důsledek stresu či dlouhodobé dehydratace. Mimochodem, podobné zhušťování krve používají někteří sportovci coby formu dopingu, když užívají hormon erytropoetin (EPO), který jinak produkují ledviny.
Překyselení organismu - dá se částečně ovlivnit stravou. V případě, že jste problémy s hustotou krve neměli a nově se objevily, je na místě upozornit lékaře, aby nechal provést případná vyšetření.
Ve svém příspěvku JAKE JSOU VHODNE POTRAVINY PRO ZBAVENI SE DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kúrova.
Asi před dvěma lety jsem onemocněla dnou. Nasadili mě prašky sice mě pomahaji , ale chci se te dny zbavit. Moc mě boli veškere klouby v těle , hlavně na rukou. Mam i artozu v prstech na rukou. Chtěla bych vědět jake potraviny jsou nejvhodnějši a ktere ovoce mužu jest a ktere zase nesmim. Prosim o radu a taky jsem darce krve , už jsem dala 44 odběru. Jestli mužu vubec davat krev. Jak vlastně postupovat pri teto nemoci . Děkuji za informace Kúrova Alena
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pokud se objeví krev ve stolici, může se jednat o krvácení ze zažívacího nebo dýchacího systému. Krev ve stolici se řadí mezi vážnější příznaky a jejich přehlížení může mít fatální následky. Vždy je důležité dle podoby krve ve stolici nalézt místo krvácení:
černá, natrávená krev ve stolici pochází z části od úst až po tenké střevo, nebo může jít i o spolknutí krve z plic
červená krev ve stolici pochází z konce tenkého, nebo celého tlustého střeva
pokud je krvácení do stolice příliš malé, lze je prokázat odebráním malého kousku stolice a jeho laboratorním rozborem
Je nutné si uvědomit skutečnost, že přítomnost krve ve stolici ještě neznamená přítomnost polypu v tlustém střevě. Krvácení do stolice může být způsobeno mnoha dalšími příčinami, jako jsou hemoroidy, infekce tlustého střeva a podobně. Také přítomnost polypu v tlustém střevě neznamená, že pacient trpí rakovinou.
V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.
Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: https://www.prozdravi.cz/pc…
Každá krev ve stolici by měla být vždy vyšetřena lékařem. Při vyšetření stolice na skryté krvácení je odebrán vzorek stolice a je vyšetřen na přítomnost stopových prvků. Je to jednoduchý a rychlý způsob, jak zjistit, zda se ve vaší stolici nevyskytuje krev. Mnoho lidí má strach ze samotného testování. Často jen z ostychu, k němuž však není důvod. Test na okultní krvácení je nad 50 let bezplatný, je bezbolestný a naprosto intimní. Odběry se totiž provádějí doma a k lékaři jen přinesete „psaníčka“ s odebranými vzorky.
V současné době jsou na českém trhu dva typy testů okultního krvácení ve stolici. Nejvíce používaným a zároveň nejlevnějším typem testu jsou takzvané guajakové testy. Guajakový test se skládá z guajakem impregnovaného filtračního papírku, uzavřeného v lepenkovém rámečku. Pacient, lékař nebo zdravotní sestra pomaže kartu tenkou vrstvou stolice. Následně je na kartu nakapán vyvíjecí roztok obsahující peroxid vodíku a pozoruje se změna barvy karty. Pokud je krev přítomna, aktivní složka hemu podporuje přeměnu guajaku na guajakovou modř. Výskyt modré barvy indikuje pozitivní reakci. Zásadní nevýhodou tohoto testu je, že dává pozitivní reakce s dalšími organickými látkami obsahujícími železo v mase, ovoci a zelenině. Z tohoto důvodu je nezbytně nutné před testováním a v průběhu testování držet dietu – nejíst červené maso, polosyrové maso, jakoukoliv syrovou zeleninu a ovoce, vitamín C, potravní doplňky obsahující železo a tak dále. V opačném případě vycházejí testy jako pozitivní a potenciální pacienti jsou nuceni se podrobit dalším klinickým zkouškám. Tyto testy je třeba provádět třikrát za sebou ve třech po sobě následujících dnech.
Druhým typem testu jsou takzvané imunochemické testy, které ve stolici detekují přímo přítomnost bílkoviny lidského hemoglobinu. Výhodou těchto testů je asi 6krát větší citlivost (50 mikrogramů na 1 gram stolice), než je citlivost guajakových testů (300 mikrogramů na 1 gram stolice). Další neocenitelnou výhodou je jejich specifita pro lidský hemoglobin, a proto není třeba držet dietu v průběhu testování. V současnosti jsou již v lékárnách k dispozici tyto imunochemické testy v balení po jednom kuse. Pacienti, kteří se chtějí nechat otestovat na přítomnost krve ve stolici dříve než ve věku 50 let nebo se chtějí testovat častěji, než hradí pojišťovna, mají možnost tyto testy zakoupit v lékárně. Provedení testu je nutno svěřit svému praktickému lékaři.
V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.
Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na začátku je třeba říci, že červená řepa se může konzumovat, i když se užívá Warfarin.
Warfarin je lék na ředění krve. Jeho účinek je založen na vychytávání vitamínu K. Čím méně bude v lidském organismu vitamínu K, tím déle bude trvat, než se krev srazí (krev bude delší dobu tekutější). Proto je třeba při léčbě Warfarinem dodržovat dietu, která dodá každý den stejné množství vitamínu K. Z tohoto důvodu lze určit potraviny, které mohou negativně ovlivňovat léčbu Warfarinem tím, že obsahují velké množství vitamínu K. Bulva červené řepy je potravina, která nemá velké množství vitamínu K a proto je možné ji bez problému konzumovat i při léčbě Warfarinem v libovolném množství. Jinak je to ale se zelenou natí červené řepy, která je také jedlá a často se používá. Zelené listy červené řepy obsahují vysoké množství vitamínu K a je potřeba být na pozoru, protože deset listů natě z červené řepy pokryje 100% možného příjmu vitamínu K.
Větší sraženiny: srážení krve je příznakem těžšího období. Když tělo řeší silnější krvácení, vytváří se takzvané antikoagulanty, které zabraňují srážení krve. Během některých těžších období, není dostatek času na to, aby se tato látka vytvořila, a to vede ke tvorbě sraženin. Tyto krevní sraženiny se mohou objevit v libovolné barvě krve, ale jsou obvykle tmavé. To je proto, že starší krev, která se hromadí v děložní stěně, vytváří silnější menstruaci.
Kluzká, rosolovitá: kluzká a rosolovitá krev může být smíchaná s hlenem z děložního hrdla. Cervikální hlen se běžně vyskytuje v pochvě a po smíchání s menstruační krví, která je lehká, může dát dohromady kluzkou gelovitou strukturu. Tato krev je během menstruace nejčastější.
Řídká, vodnatá: u této krve bylo zabráněno srážení, což mohla způsobit silná a rychlá menstruace. Obvykle je krev jasně červená, smíchaná s hlenem děložního hrdla.
Tkáňovitá: vzhled endometriální tkáně v krvi - může být příznakem potratu, tudíž je nutné okamžitě navštívit lékaře. Pokud často používáte tampony, je možné, že během menstruace začíná odcházet i část děložní sliznice. Časté používání tamponů se tedy nedoporučuje, pokud to není zcela nutné.
Ve většině případů jsou změny krevní barvy a textury normální a není důvod k obavám. Budete-li mít podezření na abnormalitu, kontaktujte svého gynekologického lékaře.
Ve svém příspěvku MARKSTAR@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.
Bez vyřešení skutečné příčiny lupusu nepřináší aplikace kortikoidů trvalé výsledky. Příčinou lupusu jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla. Ty se v případě lupusu projevují různými příznaky jako je únava, bolest kloubů, bolest na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči atd. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si lupus sami trvale odstranili, a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.
Příčiny červené, čerstvé krve ve stolici mohou být způsobené poruchou srážlivosti krve, nebo léky na ředění krve, brániční kýlou (mnohdy se projevuje bez příznaků), střevními výchlipkami (jedinec má pocit plnosti, zácpu, plynatost, nadýmání, bolesti břicha), dále ulcerózní kolitidou (únava, krev ve stolici, bolest břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty), Crohnovou chorobou (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolesti kloubů), nepřehlédnutelnou příčinou jsou i hemoroidy (krvácení z hemoroidů se projevuje sytě červenou krví na povrchu stolice, pálením, bolestí a svěděním konečníku) a také rakovina tlustého střeva (dochází k střídání zácpy a průjmu, pocitu plnosti, krev ve stolici, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti).
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některépotraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.
Hustota krve závisí na kvalitě práce všech lidských orgánů. Příčiny mohou být různé, ale jedna věc je jistá, hustá krev není schopna plnohodnotně vykonávat svou primární funkci - dodávku živin. Krevní buňky přidávají na hustotě krve, zatímco plazma má kapalnější konzistenci. Pokud tedy počet krvinek převýší hustotu plazmy, zvýší se i viskozita a hustota krve. Vzhledem ke zvýšené viskozitě pak nejsou všechny krvinky schopné plně vykonávat svou funkci. To znamená, že orgány nedostanou vyživující látky a ty odpadní se zase z orgánů nedostanou pryč. K tomu, aby se odčerpávala hustá krev, potřebuje srdce pracovat nad své síly, nemluvě o trombóze, křečových žilách, ateroskleróze či poruše prokrvení orgánů včetně mozku.
Aby se zabránilo stagnaci v cévách a zlepšila se průchodnost, je nutné ředění krve. Po absolvování krevního obrazu a určení závažnosti hyperviskózního syndromu určí lékař nezbytná opatření k normalizování stavu. Mějte na paměti, že krev je životodárnou mízou organismu, pohonem srdce a elektrárnou života.
Mezi potraviny, které takzvaně zahušťují krev, patří brokolice, květák, špenát, kořenová zelenina. Dále je nutná střídmost u těchto potravin: cukr, brambory, banány, sladké nápoje, tučná jídla, sladké, slané, uzeniny, káva, alkohol.
Krev ve stolici je vždycky podezřelý nález a vyžaduje návštěvu lékaře. Průjmy a příměs krve ve stolici jsou základními příznaky zánětlivého postižení tlustého střeva z různých důvodů. Jedním z nich může být ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. Jestliže máte bolesti, a navíc jste zhubli, tak je tato příčina velmi pravděpodobná. Stanovení správné diagnózy spočívá v provedení vyšetření krve, stolice a endoskopickém vyšetření – v tuto chvíli postačí vyšetření konečného úseku tlustého střeva, takzvaná sigmoideoskopie. Tato vyšetření vám provede lékař-gastroenterolog. Jak již bylo uvedeno, krev ve stolici musí být vždy prověřena lékařem.
Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose. Některá z povrchově uložených cévek se poškodí například při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má sklon se opakovat, což se projeví jako krvavý hlen z nosu.
Dále se krev v nose může objevit při alergické rýmě, a to v důsledku překrvení sliznice.
Dlouhodobé smrkání krve (nejen) u dětí vždy vyžaduje vyšetření příčiny. Může totiž jít o známku zvýšené krvácivosti (snížené srážlivosti), což je stav, který může mít mnoho příčin, od těch běžných až po ty vážnější.
Krev z nosu při rýmě u dětí může být způsobena i banálním odsátím hlenu z dutiny nosní. Při poruše sliznice se může v nose objevit zaschlá krev, což je velmi nepříjemné pro dítě a omezuje jej to v dýchání nosem.
Smrkání krve v těhotenství je ve většině případů naprosto normální, sliznice v těhotenství jsou hodně překrvené, a tak se stane, že nějaká cévka praskne a vyskytne se smrkání krvavých hlenů.
V první řadě je třeba snížit příjem soli a výrobků s jejím vyšším obsahem (například uzeniny nebo instantní polévky). Dále je důležité snížit příjem cukrů. Skvělým diuretikem je meloun, okurka či kořenová zelenina (celer, petržel a pastinák). Proto při odvodňování tyto potraviny do svého jídelníčku zařazujte co nejvíce. Dobrým pomocníkem pro odvodnění jsou i obyčejná jablka, která navíc pomáhají upravovat peristaltiku střev.
Na odvodnění se doporučují i bylinné čaje a výtažky z bylin. Rostliny, které se využívají k odvodňování, jsou kopřiva dvoudomá, bříza bradavičnatá, smetanka lékařská, přeslička rolní, pýr plazivý, ale také černý rybíz, černý bez nebo brusinka obecná.
Další diuretické potraviny: cibule, fazole, listová zelenina, ananas, petržel, hrozny, chřest, česnek, kofein, čaj a čokoláda. Také konzumace potravin bohatých na draslík může pomoci při odvodnění, mezi takovéto potraviny řadíme maso, brokolici, hrách, brambory, rajčata, sladké brambory, švestky, kiwi, banány, citrusové plody, meloun a meruňky. Dalším vynikajícím zdrojem draslíku je mléko, jogurt a ořechy.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).