Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ NIKL

OBSAH

Potraviny obsahující nikl

Běžným zdrojem niklu je hrách, proso, pohanka, oves, ovesné vločky, klíčky, těstoviny, otruby a zelené části rostlin, česnek, kapusta hlávková i růžičková, bílé zelí, jablko a jiné plodiny.

Za potraviny bohaté na nikl se považují vnitřnosti, herinky, mušle, sója, sójové mléko, špenát, luštěniny, česnek, kapusta, fíky, ananas, maliny, švestky, ovocné konzervy, čokoláda, kakao, některé druhy čaje, marcipán, mandle, oříšky, slunečnicová jádra a prášek na pečení.

Nejběžnějším symptomem negativního účinku niklu v závislosti na dávce je výskyt alergických reakcí, zarudnutí pokožky, tvorba vyrážek, chronická bronchitida, snížení funkce plic – u lidí, kteří požili větší množství, 100 000krát vyšší než se běžně nachází v pitné vodě, byly pozorovány poruchy žaludku, krve a poškození ledvin. Chronická expozice může způsobit ztrátu čichu a perforaci nosní přepážky.

Zdroj: Alergie na nikl

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde www.ceskenemoci.cz/n… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin

Alergie na nikl a kobalt

Nejčastějšími spouštěči alergie jsou nikl, chrom a kobalt. Nikl je nejen součástí nerezové oceli, ale i zlatých a stříbrných slitin. Mohou ho však obsahovat i některé potraviny. Také se uvolňuje z nádobí na vaření. Kobalt se nachází v kovových slitinách, většinou alergie na oba kovy spolu úzce souvisí. Alergii na nikl a kobalt jednoznačně prokážou epikutánní testy (na tělo se umístí náplasti s alergizující látkou a hodnotí se míra alergické reakce na těle). Prokázanou alergii nelze vyléčit. Pokud jste přecitlivělí na některý z kovů, musíte se mu doživotně vyhýbat. Jedině odstranění vyvolávající příčiny vás alergie zbaví. Pokud se již objevila vyrážka, kožní lékař či lékárník vám poradí a pomohou s lokální léčbou.

Tip: Cvočky, kovové knoflíky, ozdoby na oblečení potřete lakem na nehty, nátěr drží dlouho, až po čase je nutná obměna.

Fotografie s alergií na nikl.

Zdroj: Alergie na nikl

Potravinová alergie

Potravinová alergie znamená přecitlivělou reakci organismu na určitou potravinu nebo potraviny a může se projevovat jedním nebo kombinací více příznaků z poměrně široké škály. Postihuje 2 až 3 % lidí, u kojenců a dětí do tří let se jedná dokonce o 5 až 8 %

Zdroj: Alergie na nikl

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý deň,
poprosím Vás koľko mg purinov môže denne konzumovať človek s dnou?
Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď
S prianím pekného dňa J.Vargová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puriny jsou přírodní látky, které se nacházejí ve všech buňkách těla a prakticky ve všech potravinách. U lidí jsou puriny metabolizovány na kyselinu močovou, která slouží jako antioxidant a pomáhá předcházet škodám způsobeným aktivními formami kyslíku. Nepřetržitý přísun kyseliny močové je důležitý pro ochranu lidských cév. Ovšem častý a vysoký příjem potravin bohatých na puriny však zvyšuje hladinu kyseliny močové v séru, což má za následek dnu a mohlo by být rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění, onemocnění ledvin a metabolický syndrom. Pro lidi trpící dnou se doporučuje denní příjem purinů v potravě nižší než 400 mg. Nejde však jen o puriny, ale je potřeba se soustředit i na další faktory ovlivňující metabolizmus, jako je pitný režim a zdravý pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny obsahující puriny

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Léčba

Při potravinové alergii se vyvarujte potravinám, o nichž víte, že vám vyvolávají alergii. Nikl je přítomen i v mnoha potravinách a silnému alergikovi může řádně zkomplikovat život. Nikl je také v mnoha kosmetických přípravcích, v prášcích na praní, v saponátech na nádobí. Alergici by proto, pokud perou v rukou, měli používat rukavice, stejně i při mytí nádobí, oken či podlahy. Dále nepoužívat spreje, laky ani tužidla, také bývají v kovových obalech. Základem léčby kožní alergie na nikl je vyhýbání se poniklovanému materiálu. Zpravidla platí, že pokud již nemocný jednou reagoval na nikl, bude alergie přetrvávat po zbytek života. Pro zmírnění alergické reakce je možné použít krém s hydrokortizonem.

Zdroj: Alergie na nikl

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

Dobrý den,

mockrát Vám děkuji za sdělení zjištěných příčin této zákeřné alergie. Jako chlap nevěnuji způsobu praní moc pozornosti, tak nám tato možná souvislost trochu unikla. Po více jak roční dietě se vzhledem k přetrvávajícím potížím také přikláním k možné kontaktní alergii, proto jsem zmínil i těžké kovy obsahující zejména nikl.

Prací prášek ukrytý v oblečení, lůžkovinách, nebo ručníku, tedy v neustálém přímém kontaktu s pokožkou, může být obzvláště při zvýšeném pocení zdrojem veškerých uvedených alergických projevů. Používáme sice jiný prášek z DM, ale předpokládám, že složení většiny prášků bude obdobné jako u PERSILU. Otázkou zůstává která složka tyto problémy způsobuje a jaký prášek je tedy vhodný a zároveň dost účinný. Můžete poradit co používáte?

Děkuji, Miloš

Zdroj: diskuze Alergie??

Karob a puriny

Karob obsahuje 8 % bílkovin, hořčík, vápník, železo, fosfor, baryum, měď, zinek, nikl a vitaminy A, B, B1, B2, B3 a D. Obsažené minerály jsou důležité pro zdravou pleť. V medicíně se karob používá k léčení kašle a průjmu. Karob je přímo stvořen jako zdravá alternativa čokolády, neobsahuje žádné simulanty jako kofein a theobromin, které naleznete v čokoládě. Kofein má sice analgetické vlastnosti, ale má i vedlejší efekty, jako je neklid, nervozita a nevolnost – stimuluje mozek a další orgány, ale také zvyšuje srdeční tep. Karob je přírodně sladký, takže výrobky z něj obsahují podstatně méně cukru než ty čokoládové. Karobový prášek může být náhradou kakaového prášku v každém receptu. Karob je dostupný rovněž ve formě tyčinek, bonbonů a cukrovinek. 100 g karobu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Hani, dobry den, mam naprosto stejny problem, stejna vyrazka, stejna mapa, otok tvare. Drzim jiz vice jak rok dietu na zaklade zjistene precitlivelosti na ruzne potraviny, navstevuji lecitele, posiluji imunitu. Snizila se cetnost otoku, ale na puvod problemu nikdo neprisel. Na otok pomaha pouze kortikoid, nebo injekce na pohotovosti. Jednou z pricin muze byt take alergie na tezke kovy, hlavne nikl, ktery je obsazen i v potravinach. Patram dal, pokud mate jiz konkretni vysledky, dejte prosim vedet. Dekuji a preji brzke uzdraveni. Milos

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana H.

Dobrý den Miloši,
přeji brzké zjištění, čím to je.. já naštěstí zjistila a jsem již bez otoků.. na alergologii mě nic nezjistili a pí. doktorka přeposlala na specialistku kožní, která se zabývá kontatkní alergií, tudíž mě bylo jasné.. že bude zkoušet na mém těle.. nač mohu být alergická.. jako třeba kovy, prášky, avivaže aj.. načeš jsem se pustila sama do zkoušení.. vysadila jsem aviváže.. a nic.. otoky trvaly dále.. pak jsem si říkala, peru v Persilu.. ale to je pitomost.. kolikrát jsem prala v dětském pro citlivé , ale přeci jen jsem přestala prát v Persilu.. a světe div se.. najednou jsem byla bez otoků... shodou okolností jsem asi po několika týdnech vytáhla nový ručník a po umytí jsem se do něj utírala.. v noci mi zas otekla pulka ksichtu.. no a samozřejmě, že to byl ručník, ještě praný v Persilu.. takže u mě to dopadlo takhle dobře.. a Persil nechci už v životě vidět.. hlavně,že jednička na našem trhu... asi pěkný svinstvo v tom musí být..když to dokáže vyvolat takovou alergii.. mějte se přeji brzké zjištění problému... Hana h.

Zdroj: diskuze Alergie??

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi JAK NA SUCHÉ A ROZPRASKANÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna.

Me hodne pomohlo kdyz jsem si na noc namazala Vitaskin gold a dala si na ruce rukavice. Hlavne ted na podzim ma i mala dcera hodne vysusene ruce zimou a take ji to pomohlo. ale opravdu ruce zabalit do rukavic. Vitaskin gold je hodne mastny a krasne ruce zjemni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ina.

Předražený šunt obsahující škodlivé látky! Mnohem lepší přípravky a především levnější najdete lehce.

Zdroj: diskuze Jak na suché a rozpraskané ruce

Obsah purinů v kávě

Ve 100 g kávy je 0 g purinů, můžete pít i slabší kávu nebo zelený čaj, kávu s mlékem.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Nejlepší kombinací s krémy či séry obsahující kyselinu hyaluronovou je Skinroller, pro lepší zapracování do pokožky a tím i dosažení jejich lepšímu účinku. Informace najdete též na www.skinroller.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší kombinace

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena maresova.

Dobry den jsem o katetrizacni ablaci fib sini v dubnu 2017 beru xarelto mohi jist ovoce myslim pomerance mandarinky atd? Nebo lepe co nemuzu dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou dietu a můžete s ním jíst co chcete. Jen pozor na Acylpyrin, ten se nesmí s Xareltem používat. Ani prostředky obsahující kyselinu acetylsalicylovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozdíl mezi warfarinem a xarelto

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi PES ČÍVÁVÁ POPIS A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Vaněk.

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, mám doma také čivavu, fenečku, v březnu jí budou 3 roky. Ta moje čivava je dost vybíravá, nejraději má jídlo vařené, hustou polévku, např. masíčko (kuřecí, hovězí, vepřové.) se zeleninou, vajíčko - stačí 1/2 na den , rýži, nudle, oves.vločky, brambůrek. Ale i tak mám doma granulky, pro malé plemena, některé jsou přímo pro čivavy. Nad kapsíčkama, paštičkama, atd. ohrnovala nos, čichla a odešla, radějí hladověla. Jinak když si najdete web.stránky , která je věnovaná čivavám, tam je o tomto plemenu úplně všechno, také jsem zpočátku nevěděla co s tím malým štěnětem, byl to dárek, pro mě ten nejkrásnější.

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Puriny a jahody

100 g jahod má 9 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Jáhly a puriny

Jáhly mají průměrný obsah purinů mezi 75 a 150 mg na 100 g.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Obsah purinů v kysaném zelí

100 g kysaného zelí obsahuje 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Obsah purinů v pórku

100 g pórku obsahuje 74 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP