Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ PROKRVENÍ


POTRAVINY PODPORUJÍCÍ PROKRVENÍ, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Uhlohydráty přestavují sloučeninu uhlíku, vodíku a kyslíku, tedy prvků, které mají za úkol zásobovat organismus energií. Uhlohydráty jsou tak nejlepším zdrojem energie pro lidský organismus. Když přijímáme uhlohydráty, naše tělo je rozloží na krevní cukr neboli glukózu, která je vhodným zdrojem energie pro buňky. Zdrojem uhlohydrátů jsou moučné výrobky, chléb, pečivo, knedlíky a další potraviny. Mějte však na paměti uhlohydráty = sacharidy.


Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENI PRSTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobry den,docela casto me brni a boli konecky prstu, staci kdyz je mi trochu zima na ruce nebo je mam delsi dobu v jedne poloze tak mi konecky zbelaji, jakoby je necitim ale velmi to boli..neustale nosim rukavice, velmi rychle mi ruce prochladnou. Obcas me boli i zapesti. Zacala se mi pod nehtama delat tvrda kuze ktera praska a boli me to a nehty se mi hodne kazi. Nejdrive jsem myslela ze by to mohla byt nehtova plisen, ale nikdy jsem s tim problemy nemela takze si spis myslim ze je to od toho spatneho prokrveni. Je mi 20 a nadvahou netrpim, zdrave se stravuji. Prosim poradte mi co si koupit v lekarne nebo jake potraviny zaradit do sveho jidelnicku ziju nyni v zahranici a nemam moznost se tu nechat vysetrit. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na zlepšení prokrvení periferií nejlépe pomáhá dlouhodobé užívání ginkgo biloba (jinan dvoulaločný). Pod latinským názvem to jde sehnat i v zahraničí. Taktéž mírné popíjení červeného vína (jedna až dvě deci denně) napomůže prokrvení a zahřátí končetin. Pravidelný pohyb se zatěžováním všech partií, například ve fitness, také pomáhá řešit tyto problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Brneni prstu

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Příběh

Ve svém příspěvku JAKÉ CIKY NA PROKRVENÍ DOLNÍCH KONČETIN PŘI UZÁVĚRU PÁNVE - STENTGRAFTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Prosím o radu, jakými cviky bych podpořil prokrvení dolní končetiny, u které došlo k uzávěru pánve. Jsem po EVAR AAA před 3 roky a IM před 30 lety, trpím Idiopat. plicní fibrozou.
Cévní lékař mi doporučil rehabilitaci dol. konččetin, ale nevím, jaké cviky bych měl provádět.
Podotýkám, že při chůzi mám po chvíli tupou bolest v celé noze a v třísle a mohu jíti jen velmi pomalu.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jaké ciky na prokrvení dolních končetin při uzávěru pánve - stentgraftu

Potraviny na odkyselení

Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.

K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.

Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a  potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)

Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.

Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.

Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tebokan je lék na zlepšení paměti a svůj účinek má založen na zlepšení prokrvení mozku. Účinky zlepšující prokrvení mohou zároveň posilovat účinky Warfarinu a mohlo by dojít ke krvácení. Pro bezpečné společné užívání bude třeba provést přeměření srážlivosti krve na začátku léčby Tebokanem a podle výsledků upravit dávkování Warfarinu. Po skončení léčby Tebokanem se provede znovu přeměření srážlivosti krve a přizpůsobí se dávkování Warfarinu. Obě tyto změny v léčbě Warfarinem i potřebné testy srážlivosti vám udělá praktický lékař. Uvědomte svého lékaře o svém záměru užívat společně s Warfarinem lék Tebokan a dohodněte si s ním zmíněný postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vedlejší účinky

Jídelníček jako semafor

Semafor je barevně rozdělen: zelená znamená „volno“ – tyto potraviny bychom si měli vybírat nejčastěji; oranžová znamená „pozor“ – tyto potraviny můžeme jíst, ale v omezeném množství; červená znamená „stop“ – těmto potravinám bychom se měli raději vyhýbat.

Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být tedy ze zeleného kruhu.

ZELENÁ – tyto potraviny by měly tvořit většinu našeho jídelníčku, jedná se o sacharidy a patří sem: mandlové mléko, ovoce (nemůžeme se zeleninou, jen s mrkví), kakao, sójová smetana, sójové mléko, tofu, celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, všechny obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, bílé maso, olivový olej.

Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.

ORANŽOVÁ – nic se nesmí přehánět, tedy jen málo a občas, jedná se o neutrální potraviny a patří sem: zelenina, koření, sůl, olej, mandle, med, sójová omáčka, hřiby, žampiony, hlíva ústřičná, hovězí maso, vepřové maso, bílé pečivo, bílá rýže, olej.

Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.

ČERVENÁ – nevhodná jídla, která je lépe vypustit, jedná se o bílkoviny a patří sem: jogurt, sýry do 30 %, smetana, tvaroh, zakysaná smetana, máslo, maso, ryby, vejce, mozzarella, smažená jídla, uzeniny, sladkosti, chipsy, máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Kombinujeme červenou a žlutou, nebo zelenou a žlutou – nikdy červenou a zelenou! Žádná dieta nemůže fungovat bez předešlé detoxikace!

Zdroj: článek Zdravý jídelníček podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dieta na slinivku

Potraviny

Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.

Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.

Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

Zdroje non-hem železa:

  • čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
  • kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
  • hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
  • králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
  • hovězí maso (zadní) – 1,54 mg/100 g syrového masa
  • krůtí maso (prsa) – 1,20 mg/100 g syrového masa
  • treska – 1,05 mg/100 g syrového masa
  • tuňák – 1,02 mg/100 g syrového masa
  • vepřové maso (kýta) – 0,77 mg/100 g syrového masa
  • kuřecí maso (prsa) – 0,74 mg/100 g syrového masa
  • losos (umělý chov) – 0,34 mg/100 g syrového masa

Zdroj: článek Nedostatek železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potraviny s obsahem železa

Co nejíst při dně

Trpíte-li hyperurikémií nebo dnou, tak byste měli dodržovat nízkopurinovou dietu (nízkopurinová dieta), což znamená upřednostňovat potraviny s nízkým obsahem purinů. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.

Vysokopurinové potraviny: Mladé maso (kuřecí a telecí), zvěřina a vnitřnosti (játra, mozek, ledvinky z hovězího masa). Jakékoli potraviny s nasycenými tuky. Mořské plody a jiní měkkýši (ančovičky, sardinky, sleď, makrela). Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu. Pivo a výrobky z droždí a kvasnic.

Potraviny se středním obsahem purinů: Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (maximálně 1/2 hrnku denně). Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně). Pšeničné otruby a klíčky (denně do 1/4 šálku). Fazole, čočka a hrách (maximálně 1 šálek denně). Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně). Ovocné šťávy bez přidaného sirupu. Masové vývary.

Nízkopurinové potraviny: Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina a další. Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů. Ořechy a ořechová másla. Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné). Ovoce, vejce, káva a čaj.

Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy. Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.

Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.

Bez obav konzumujte celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny, mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr, vejce, ovoce a zeleninu. Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu, více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.

Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny, nejlépe po poradě s lékařem.

Zdroj: článek Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při užívání warfarinu

Cviky na prokrvení nohou

Zařaďte do svého každodenního harmonogramu sportovní aktivity a krevní oběh bude opět fungovat na 100%! Skvělou relaxaci i prokrvení organismu zaručuje také sauna a horká koupel s přidáním skořicového, rozmarýnového nebo levandulového vonného oleje. Nezapomeňte ani na pravidelnou masáž nohou a nošení teplých ponožek. Ti odvážnější mohou vyzkoušet akupunkturu!

K určení správné diagnózy a následné volby efektivní terapie je důležité provedení podiatrického vyšetření s komplexní diagnostikou pohybového aparátu.

Aktivní metody terapie – cvičení a rehabilitace – by měly být aplikovány dle kineziologického rozboru nejprve od nohou, které tvoří základnu pohybového systému, a následně se postupuje do vyšších pater – stehenní svaly, pánev, osový skelet. Cvičení a mobilizace se zaměřují na odstranění zjištěných problémů.

Aby byla odstraněna ztuhlost nohou, jsou cvičením svalového aparátu posilovány oslabené a protahovány zkrácené svalové skupiny. Tím je obnovována pružnost a normální tonus svalů nohy, přičemž se zlepší i krevní zásobení a inervace. Ztuhlost nohy bývá zapříčiněná spasmy a zkrácením drobných svalů nohy následkem nedostatečného prokrvení a nervové stimulace, kdy dochází k fibróze (zhuštění) podkoží a kloubních pouzder. Noha pak není pružná a není schopna se při chůzi přizpůsobit nerovnostem povrchu, a tím pádem je více náchylná úrazům.

Součástí cvičení je i mobilizace nohou, například cvičení se soft míčky, cvičení na nestabilních plochách, spirální dynamika, kinesiotaping. Pomocí kinesiotapingu lze dosáhnout stimulace receptorů s lepším vnímáním pohybu a následným uvolněním zkrácených struktur a mobilizací kloubů. Cvičení vycházející ze spirální dynamiky dbá na optimální zapojení svalů nohy i celé dolní končetiny s využitím spirálního principu ve všech etážích pohybového systému. Zásluhou navození koordinovaného pohybu a svalové rovnováhy lze spirální dynamikou řešit například odstranění blokád a bolestí pohybového aparátu, korekce vadného držení těla a podobně.

Při rehabilitaci v případě narušené funkce nohou a pohybového aparátu jsou využívány metody fyzikální terapie, zaměřené především na zlepšení trofiky, prokrvení a inervace periferie dolních končetin. Jedná se o různé typy elektroléčby (působení elektrického proudu na nervosvalovou soustavu) a vodoléčebné metody, jako například vířivku, 4komorovou lázeň, uhličité koupele, včetně suchých uhličitých koupelí a koupelí ozónem.

Zdroj: článek Nedokrvování končetin

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, mám problém s přípravou každodenního jídla pro manžela, který užívá warfarin. Kamkoliv se podívám, všude je co by neměl, ale já bych potřebo- vala konkrétní jídelníček z toho co může. Pokud je to možné, pošlete mi nějaké návrhy nebo mně na nějakou stránku odkažte. Děkuji Foukalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to složité, jen je potřeba po nějakou dobu konzumovat více méně stejné potraviny a jen je různě kombinovat. Vyberte potraviny, které vašemu manželovi chutnají a sestavte z nich jídelníček na týden. Další týdny používejte stále stejné potraviny, ale jinak je nakombinujte, aby to nebylo moc jednotvárné. Po měsíci vyberte jiné chutné potraviny a složte z nich nový jídelníček. Při každé změně vybraných potravin je potřeba provést kontrolní zaměření srážlivosti krve do jednoho týdne od změny.
To, že se zde uvádí seznam potravin, které zesilují nebo zeslabují účinky Warfarinu neznamená, že by se neměly vůbec používat. Používat se mohou v přiměřeně malém množství, ale hlavně se musí v tomto množství konzumovat pravidelně po nějakou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při užívání warfarinu

Léky na prokrvení končetin

Mezi léky na prokrvení končetin patří například Enelbin.

Enelbin je lék, který předpisují zejména cévní lékaři. Patří do skupiny takzvaných vasodilatačních léků, což jsou lidově řečeno léky na roztahování cév. Účinnou látkou je sloučenina naftidrofuryl. Naftidrofuryl uvolňuje hladkou svalovinu cév, rozšiřuje je, zlepšuje průtok krve, a dokonce působí velmi lehce proti shlukování destiček a srážení krve.

Největší využití má tento přípravek v cévním lékařství. Lék se obvykle podává u ischemické choroby dolních končetin, při postižení cév končetin při cukrovce 1. typu či 2. typu, u Raynaudovy nemoci a při pocitu chladných končetin. Enelbin se může podávat u různých nemocí mozku vznikajících na podkladě zhoršeného prokrvení při ateroskleróze. Obvykle se podávají dvě 100miligramové tablety denně.

Lék většinou nemá zásadní vedlejší účinky, je však nutno zdůraznit, že nedokáže zázraky a u těžších forem ICHDK je nutné ho považovat spíše za podpůrnou léčbu.

Pokud jste příznivci přírodní léčby, tak jako prevenci zkuste vodoléčbu. Při nedokrvení končetin nejlépe poslouží právě osvědčená domácí vodoléčba, ke které potřebujete pouze teplou a studenou vodu, vanu nebo velký škopek. Končetiny musí být před vodoléčbou pořádně zahřáté – masírujete je kartáčem, třete rukama a podobně. Léčení vodou je tak staré jako lidstvo samo. Starým osvědčeným receptem proti nedokrvování nohou je i chůze naboso ve vlhké trávě hned po ránu, jakmile vstanete z teplého lůžka. Zpočátku choďte v trávě jen několik minut. Nohy pak řádně otřete, obujte si vhodnou obuv a choďte do zahřátí a prokrvení nohou.

Zdroj: článek Nedokrvování končetin

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Vhodná strava při hemeroidech

Pro zvládání hemoroidů se zaměřte na stravu s vysokým obsahem vlákniny a dodržujte dostatek tekutin. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, mohou změkčit stolici a předcházet zácpě, čímž snižují zátěž hemoroidálních žil. Dostatečný příjem tekutin, včetně vody a dalších tekutin, je také zásadní pro správné trávení a prevenci tvrdé stolice.

Vhodné potraviny k jídlu při hemeroidech

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

  • Ovoce: Jablka (se slupkou), hrušky (se slupkou), bobule, banány, švestky.
  • Zelenina: Listová zelenina (špenát, kapusta atd.), brokolice, mrkev, růžičková kapusta, batáty.
  • Celozrnné obiloviny: Hnědá rýže, oves, celozrnný chléb, quinoa.
  • Luštěniny: Fazole, čočka, cizrna.
  • Ořechy a semínka: Mandle, lněná semínka, chia semínka.
  • Potraviny bohaté na flavonoidy: Bobule, citrusové plody, červené zelí, hořká čokoláda.
  • Potraviny bohaté na vodu: Meloun, okurky, celer.
  • Potraviny pro hydrataci: Voda, bylinné čaje (heřmánek, máta peprná).
  • Další: Probiotické potraviny jako jogurt s živými kulturami (pokud je váš imunitní systém zdravý).

Potraviny, kterým se vyhnout při hemeroidech

  • Zpracované potraviny s nízkým obsahem vlákniny: Bílý chléb, pečivo.
  • Kořeněná jídla: Mohou dráždit hemoroidy.
  • Alkohol: Může dehydratovat a zhoršit zácpu.
  • Kofeinové nápoje: Mohou také dehydratovat.
  • Červené maso: Může být hůře stravitelné.

Obecné dietní rady

Postupně zvyšujte příjem vlákniny

Náhlé zvýšení může způsobit plynatost a nadýmání. Příjem vlákniny zvyšujte pomalu během několika týdnů.

Pijte dostatek tekutin

Snažte se vypít alespoň 2 litry tekutin denně, přičemž velkou část by měla tvořit voda.

Naslouchejte svému tělu

Pokud cítíte nutkání na stolici, okamžitě jděte na toaletu. Nenamáhejte se ani seďte příliš dlouho na záchodě.

Zvažte návštěvu dietologa

Pokud potřebujete další rady ohledně správné stravy, může vás lékař odkázat k dietologovi.

Zdroj: článek Hemeroidy a jejich domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem PROKRVENÍ ŽALUDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Funguje hloh i na prokrvení žaludu na penisu? Nebo mi prosím poraďte, jak bych ho mohl více prokrvit, aby byl větší. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žalud se prokrvuje prostřednictvím topořivých tělísek, pomocí kterých se také zvětšuje. Průtok krve topořivými tělísky a tedy i to jak bude žalud prokrven řídí mozek v závislosti namíře erotického vzrušení. Pokud nestačí erotické vrušení na pořádné napumpování krve do penisu a jeho úplné ztvrdnutí, tak je tu ještě možnost použít vakuovou pumpu. Vakuovou pumpu je třeba používat pomalu a postupně odčerpávat vzduch, jak se bude penis zvětšovat. Tato procedura trvá několik desítek minut. Pak, až je penis díky podtlaku naplněn krví, tak se zaškrtí u kořene erekčním kroužkem, aby z něho krev tak rychle neodtekla.
Hloh v této souvislosti je jen podpůrným prostředkem pro správnou funkci hlavní pumpy - tedy srdce a může takto nepřímo i podpořit prokrvení žaluda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prokrvení žaluda

Potraviny na odvodnění

V první řadě je třeba snížit příjem soli a výrobků s jejím vyšším obsahem (například uzeniny nebo instantní polévky). Dále je důležité snížit příjem cukrů. Skvělým diuretikem je meloun, okurka či kořenová zelenina (celer, petržel a pastinák). Proto při odvodňování tyto potraviny do svého jídelníčku zařazujte co nejvíce. Dobrým pomocníkem pro odvodnění jsou i obyčejná jablka, která navíc pomáhají upravovat peristaltiku střev.

Na odvodnění se doporučují i bylinné čaje a výtažky z bylin. Rostliny, které se využívají k odvodňování, jsou kopřiva dvoudomá, bříza bradavičnatá, smetanka lékařská, přeslička rolní, pýr plazivý, ale také černý rybíz, černý bez nebo brusinka obecná.

Další diuretické potraviny: cibule, fazole, listová zelenina, ananas, petržel, hrozny, chřest, česnek, kofein, čaj a čokoláda. Také konzumace potravin bohatých na draslík může pomoci při odvodnění, mezi takovéto potraviny řadíme maso, brokolici, hrách, brambory, rajčata, sladké brambory, švestky, kiwi, banány, citrusové plody, meloun a meruňky. Dalším vynikajícím zdrojem draslíku je mléko, jogurt a ořechy.

Zdroj: článek Potraviny podporující odvodnění těla

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍNY PRO RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

co použivat na růst řas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.

Zdroj: příběh Vitamíny pro růst řas

Dieta

Po fundoplikaci je zásadní postupný přechod z tekuté na pevnou stravu. Zpočátku se dodržuje čirá tekutá strava, poté se přechází na měkkou, poté na středně měkkou stravu a nakonec na běžnou stravu. Důraz je kladen na malá, častá jídla, důkladné žvýkání a vyhýbání se potravinám, které mohou způsobovat nepříjemné pocity nebo reflux.

Fáze I: Čirá tekutá strava

Tato fáze začíná den po operaci a zahrnuje tekutiny, jako je voda, vývar a čiré šťávy. Vyhýbejte se extrémně horkým nebo studeným tekutinám a syceným nápojům.

Fáze II: Měkká strava

Tato fáze se zavádí 2 dny po operaci a trvá přibližně dva týdny. Zahrnuje konzumaci měkkých, vlhkých potravin, které se snadno žvýkají a polykají. Mezi příklady patří pyré z masa, ryb a zeleniny, dobře uvařené cereálie a bramborová kaše.

Fáze III: Přechod na běžnou stravu

Po dvou týdnech můžete začít zavádět širší škálu měkkých potravin a postupně se vracet k běžné stravě, ale stále se vyhýbat velmi tvrdým, suchým nebo kořeněným jídlům.

Obecné pokyny

  • Jezte malá, častá jídla: To pomáhá předcházet přeplnění a nepříjemným pocitům.
  • Důkladně žvýkejte jídlo: Před polykáním se ujistěte, že je jídlo dobře rozmělněno.
  • Pijte tekutiny mezi jídly: To zabraňuje dehydrataci a pomáhá jídlu projít jícnem.
  • Vyhněte se syceným nápojům: Mohou způsobovat plynatost a nepříjemné pocity.
  • Omezte nebo se vyhněte určitým potravinám: Některé potraviny, jako jsou mastné, kořeněné nebo kyselé potraviny, mohou vyvolat reflux a měly by se jim vyhýbat nebo konzumovat s mírou.
  • Naslouchejte svému tělu: Věnujte pozornost signálům svého těla a podle toho upravte svůj jídelníček.

Nevhodné potraviny

  • Tučné potraviny: Mohou zhoršit reflux.
  • Kořeněné potraviny: Mohou způsobit podráždění.
  • Kyselé potraviny: Citrusové plody, rajčata a některé omáčky mohou vyvolat reflux.
  • Sycené nápoje: Způsobují plynatost a nadýmání.
  • Suché nebo těžko žvýkatelné potraviny: Mohou být obtížně polykatelné.
  • Syrové ovoce a zelenina: Některé mohou být obtížně stravitelné.
  • Chléb, krekry a další škrobové potraviny: Mohou být obtížně polykatelné.

Důležité informace

  • Poraďte se se svým chirurgem nebo registrovaným dietologem, který vám poskytne individuální dietní poradenství.
  • Dodržujte konkrétní pokyny vašeho zdravotnického týmu.
  • Pokud máte potíže s polykáním nebo přetrvávající nepříjemné pocity, vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: článek Fundoplikace

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Dekuju ale to us mam zasebou us to trva 3roky a nevym jal dal je to hrozne a muzu se zeptat na co je presne ten ARGINMAX dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

ArginMAX je preparát podporující chuť k sexu, zintenzivňuje prožitky a učiní vás více nadrženým. Vzhledem k vašemu přání omezit předčasnou ejakulaci si myslím, že bude spíše na škodu, než k užitku. Navíc ve 24 letech nepoznáte prakticky žádný účinek, neb vaše tělo je dostatečně zasobováno hormony, které jsou tímto preparátem stimulovány.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Problem

Potraviny, které potlačují chuť k jídlu

Pravdou je, že mnoho druhů potravin může omezit chuť k jídlu, ale to neznamená, že se po nich hubne. Právě umírněnost v jídle je opravdu klíčem ke štíhlé postavě. Mluvíme-li o potravinách, které potlačují hlad, tak hovoříme o potravinách, které mohou zasytit i v menších porcích. Je pravda, že každý příjem potravy odstraní pocit hladu, ale na druhou stranu ne všechny potraviny jsou pro hubnutí dobré. Potraviny potlačující chuť k jídlu, mají vysoký obsah vlákniny a některý druh škrobu. Zejména vláknina umožní cítit dříve pocit nasycení, protože nemůže být strávena. Mezi potraviny zabraňující chuti k jídlu patří potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce a zelenina, jenže tyto potraviny jsou dost často přehlíženy. Proto, hledáte-li potraviny, které potlačují chuť k jídlu, tak byste měli vybírat brambory, fazole, čočku, hrách a listovou zeleninu.
 

Zdroj: článek Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA A ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kosek.

Je známé,nebo doložené působení kurkumy na artrózu,jako možný lék?Děkuji za odpoběď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.

1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.

2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.

3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.

4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.

5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.

Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kurkuma a artróza

Opatření proti studenému nosu

Pokud máte studený nos, může se jednat o cévní problém, poruchu cévní reaktivity na změny okolí teploty. Můžete zkusit nějaký přípravek s jinanem dvoulaločným (Gingko biloba) nebo jiný volně prodejný lék na rozšíření cév a zlepšení periferního prokrvení. Ale pokud by se stav během několika týdnů nezlepšil, navštivte lékaře.

Na studený nos můžete použít obklad z teplé soli. Sůl ohřejte v troubě na klasickém plechu na teplotu přijatelnou pro styk s pokožkou (cca 40–45 stupňů). Ohřátou sůl vložte do malého plátěného pytlíku a přiložte na nos tak, aby jej celý seshora zakrýval. Nechte teplo prostupovat přibližně 15–20 minut. Toto opakujte každý den po dobu 10 dnů. Sůl samozřejmě můžete použít opakovaně. Často se spíše používá způsob napařování v horké vodě. Ovšem použití suchého tepla není totéž, účinek je rozdílný. Napařování spíše rozprouďuje energii těla a výrazně uklidňuje, stahuje energii dolů a zvyšuje cirkulaci krve. Kdežto suché teplo více doplňuje energii.

Pokud máte studený nos, doporučuje se úprava jídelníčku. Na podzim a přes zimu byste měli vysadit ochlazující potraviny, které jsou vhodné pouze přes léto, kdy je hodně teplo. A když se ochladí, zase zařadit zahřívací potraviny. Takže přes zimu více koření – chilli, zázvor, skořice, badyán, hřebíček, pepř, doporučuje se pití teplých čajů, konzumace pohanky, jáhel, obilovin, preferuje se dlouhodoběji tepelně upravená strava, podušené ovoce, řepkový olej. Nevhodná je kukuřice a kukuřičná mouka, veškeré citrusy, olivový olej, všechny studené úpravy stravy, saláty, zmrzliny, studené nápoje, jogurty, rajčata – to jsou potraviny vhodné zase až na léto. Prostě musíte stravu přizpůsobit ročnímu období.

Látky, které obsahují listy ginkgo biloby, respektive jinanu dvoulaločného, pomáhají při studeném nosu hned několikrát. Zvyšují schopnost tkáně vydržet bez dostatku krve, zlepšují průtokové vlastnosti krve, a navíc „odchytávají“ volné radikály, takže riziko, že se vám na cévách usadí nečistoty a dojde k jejich ucpání, je mnohem nižší.

Skvělá zpráva pro milovníky červeného vína – sklenička denně vás zaručeně zahřeje.

Také pomocí jednoduchých cviků zlepšíte prokrvení těla. Vyhoupněte se na špičky a zase zpátky. Opakujte každý den 20krát. Pokud máte problémy se stabilitou, můžete se postavit na špičku jedné nohy a druhou stát celou plochou na zemi. Nohy vystřídejte. Pomáhá i chůze po schodech, zvlášť když našlapujete na schody špičkami, účinné jsou rovněž dřepy.

Někdy se také doporučuje „trénovat“ cévy střídáním tepla a chladu.

Suchá kůže je citlivá, má slabší obranyschopnost a také se hůře brání změnám okolní teploty. Udržujte ji proto vláčnou pomocí mastných krémů.

Zdroj: článek Příčiny studeného nosu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA PODPORU PAMĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Maminka užívá dlouhodobě warfarin.Protože začíná občas zapomínat, tak bychom jí chtěli opatřit nějaký přípravek na podporu paměti.Potřebovala bych s tím poradit.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší přírodní produkt na posílení paměti je Ginkgo Biloba. Bohužel ginkgo inhibuje faktor aktivující krevní destičky, což ve spojení s Warfarinem může zapříčinit krvácení. Přírodní léčba na posílení paměti se soustředí především na to, jak dostat k mozku více krve a tím zvýšit jeho výkon. To znamená, že žádné běžně dostupné prostředky na posílení paměti nebudou společně s Warfarinem bezpečné. Bohužel to v tomto případě platí stejně tak i pro lecitin, což je další přírodní produkt podporující mozek.
Místo potravních doplňků zkuste společně zajít za lékařem geriatrem, který provede potřebná vyšetření a doporučí vám vhodný další postup. Počítejte s tím, že na posílení paměti nejlépe funguje trénink a strava. Ta by měla být vyvážená s dostatkem pomalých sacharidů a kvalitních tuků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

Jaké potraviny opravdu pomáhají při zácpě

Klíčem je vláknina, voda a potraviny podporující zdravou střevní mikroflóru. Níže najdete potraviny, které mají prokazatelný efekt.

1. Švestky a sušené švestky

Švestky jsou považovány za jedno z nejsilnějších přírodních projímadel. Obsahují vlákninu i sorbitol – látku, která pomáhá změkčit stolici. Stačí 4–6 sušených švestek denně.

2. Ovesné vločky

Bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Podporují správnou konzistenci stolice a zlepšují pohyblivost střev. Doporučuje se ovesná kaše nebo přidání vloček do jogurtu.

3. Jogurt s probiotiky

Probiotika obnovují střevní mikroflóru, která hraje zásadní roli v pravidelném vyprazdňování. Pomáhá zejména bílý jogurt s živými kulturami.

4. Lněná semínka

Lněné semínko je velmi bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Nejlepší účinek má čerstvě drcené a zalité vodou. Podporuje změkčení stolice.

5. Zelenina bohatá na vlákninu

  • mrkev,
  • brokolice,
  • cuketa,
  • špenát,
  • červená řepa.

Je vhodné ji konzumovat vařenou či dušenou, protože je šetrnější ke střevům.

6. Ovoce s vysokým obsahem vlákniny

Jablka, hrušky, kiwi a pomeranče obsahují vlákninu i vodu, což pomáhá stolici změkčit. Nejlépe fungují konzumované se slupkou.

7. Celozrnné obiloviny

Celozrnný chléb, bulgur, quinoa nebo hnědá rýže podporují přirozenou funkci střev díky vysokému obsahu vlákniny.

8. Luštěniny

Čočka, fazole a cizrna obsahují velké množství vlákniny, které pomáhá stimulovat pohyb střev. Začínejte s menšími porcemi, aby nedošlo k nadýmání.

9. Chia semínka

Chia semínka po namočení vytvoří gel, který podporuje hydrataci stolice. Stačí jedna lžíce chia gelu denně.

Zdroj: článek Co jíst při zácpě – potraviny, které opravdu fungují

Co zvýrazní popraskané žilky

  • Sauna, parní lázně, horké obklady, tohle všechno podporuje přílišné prokrvení a zvyšuje tak viditelnost všech prasklých žilek na celém těle.
  • Agresivní mýdla a pleťová voda obsahující alkohol nebo produkty obsahující ovocné kyseliny mohou pokožku podráždit a způsobit její zčervenání – přílišné prokrvení.
  • Příliš mnoho slunce zmenšuje pevnost vaziva a cévky, které leží přímo pod pokožkou, se stávají více viditelnými.
  • Velké teplotní výkyvy namáhají jemné žilky a způsobují jejich roztažení a pak následné průsaky.
  • Příliš mastné krémy při péči o pleť, protože se pod nimi hromadí příliš mnoho tepla a to zase podporuje prokrvení.
  • Velmi kořeněná jídla a alkohol jemné žilky vyburcuje k roztažení a tím dojde k jejich zviditelnění.
  • Při kouření nikotin zase naopak zužuje jemné krevní žilky a krev jimi nemůže protékat a dochází k lokálnímu zvýšení krevního tlaku v jemných cévkách, které pak snadněji praskají.

Zdroj: článek Jak na červenání tváří a praskání žilek

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová

 Gabriela Štummerová

 Bc. Jakub Vinš


potraviny podporujici pro rust deti
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
potraviny podporující ředění krve
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.