Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY PŘI LÉČBĚ WARFARIN

OBSAH

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZASADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlada.

Patřím k těm, kdo užívá warfarin. Chtěl bych poprosit o zkušenosti s jeho užíváním a s možnou konzumací zásadotvorných potravin a pochutin. Jde mi např. také o kávovinovou směs Melta, arašídové křupky, různé masové paštiky a pomazánky. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zasadotvorné potraviny

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Jakékoliv ovoce se může při valfarinu konzumovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem se může jíst všechno, jen některé potraviny - ty zelené je potřeba hlídat.
Ať manžel jí jako do teď a počká na první výsledky při kontrole u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Můžu na warfarin tuňáka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tuňák sám o sobě téměř žádný vitamín K nemá a tudíž nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Změna nastává teprve tehdy, když je tuňák naložený v oleji, protože olej vitamín K obsahuje. Pro srovnání jedna plechovka tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje jen 0,33 mikrogramů vitamínu K, ale plechovka s tuňákem v oleji obsahuje 12 mikrogramů vitamínu K. Situaci lze trochu zlepšit, když před konzumací tuňáka necháte z masa okapat všechen olej. Tuňáka si můžete dopřát, i když užíváte Warfarin, ale je-li naložen v oleji, tak ho musíte zakalkulovat do svého denního příjmu vitamínu K, který pro ženy činí 90 mikrogramů za den. Je-li tuňák jen ve vlastní šťávě, můžete ho sníst kolik chcete a nemusíte ho vůbec kontrolovat, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Beru warfarin mohu jatrovou omáčku.Vyvar s játrové knedlíčky.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra patří mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K a je třeba jim věnovat pozornost při léčbě Warfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst stejné množství vitamínu K. Pokud máte svůj jídelníček vyladěný a každý den máte stejný příjem vitamínu K a nárazově přidáte játra v podobě játrové omáčky nebo játrových knedlíčků, tak ten den musíte omezit jiné potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, aby denní součet nepřesáhl limit pro příjem tohoto vitamínu. Pamatujte si, že 100 gramů jater obsahuje asi 11 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zakázané potraviny při užívání warfarinu

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mleko polotucne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mohu pít mléko, když užívám Warfarin?
Ano, můžete. Maso, ryby, vejce, mléko, sýr a jogurt jsou bezpečné potraviny, které můžete konzumovat bez omezení, i když užíváte Warfarin.
Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin

Warfarin a cuketa

Cuketa patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K. Její konzumaci je třeba započíst do denního příjmu vitamínu K, neboť jedna mladá cuketa obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
po dvou plicních emboliích už musím Warfarin užívat doživotně.
Nikde jsem tu nečetla dotaz na fíky. Jak je to prosím s užíváním léku a těmito plody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je třeba udržovat sále stejný příjem vitamínu K každý den. Pro ženy je tato hranice na úrovni 90 mikrogramů vitamínu K a pro muže 120 mg. Fíky patří mezi potraviny s průměrným obsahem vitamínu K. 100 gramů čerstvých fíků obsahuje 5 mg vitamínu K, ale 100 gramů sušených fíků má vitamínu K 16 mg. Fíky můžete bez obav konzumovat, i když užíváte Warfarin, ale v případě sušených je třeba hlídat jejich množství, aby vám to nerozkolísalo váš vyvážený jídelníček, který si určitě při této léčbě držíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Warfarin a káva

Káva patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K, ale kofein může ovlivnit metabolismus warfarinu. Dosud však nejsou žádné zprávy o případech, které by tuto teorii potvrdily. Pokud vám káva nevyhovuje, můžete zvolit variantu bez kofeinu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a hrášek

Hrášek patří do kategorie zeleniny se středním množstvím vitaminu K, proto je nutné jej konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu. Jeden šálek zeleného hrášku obsahuje 36 mikrogramů vitamínu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa gajarska.

Dobrý deň chcela by som sa opýtať či môžem jesť vajcka a kolko citrusy a jogurt ďakujem gajarska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých potravin je třeba hlídat množství. Vajíčka, jogurt a citrusy mimo grapefruitu můžete jíst bez omezení. Hlídat je třeba zelené potraviny, jako je kapusta, zelí (i to červené), okurky, brokolice. Zelené potraviny je možné konzumovat, ale jen v malém množství a každý den stejně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Warfarin a rajčata

Rajčata (rajče) lze konzumovat, je třeba s nimi počítat v celkovém příjmu vitamínu K, neboť jedno průměrně velké rajče obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. Jedno cherry rajčátko obsahuje 1,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HK.

Dobrý den. Ředím krev po operaci srdeční chlopně warfarinem, mohu si dat mísu LASAGNÍ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů a pro muže 120 mikrogramů.
Lasagne jsou tvořeny převážně těstovinami a masem. Obě tyto potraviny obsahují jen velmi málo vitamínu K. Celkově jedna porce lasagna obsahuje 8 mikrogramů vitamínu K. Takže lasagne můžete bez obav konzumovat, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jist a pit.

Warfarin a Paralen

Paralen při léčbě Warfarinem není kontraindikovaný a lze jej užít.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Warfarin a Paralen

Paracetamol, což je účinná látka Paralenu, lze při souběžné léčbě s Warfarinem bez obav použít. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Největší obsah vitamínu K

Vitamín K snižuje hladinu Warfarinu v krvi. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta, a zelená listová zelenina (špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Warfarin a česnek

Česnek je znám mimo jiné jako oblíbený prostředek snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Tato jeho vlastnost je dána inhibicí shlukování krevních destiček, což může zvýšit rizika krvácivosti. Pacienti s Warfarinem by se měli vyhnout užívání jakéhokoli extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku denně.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a vitamín K 

Nejdříve je třeba vysvětlit roli vitamínu K při srážení krve. Játra používají vitamín K k tvorbě speciálních proteinů srážejících krev. Vitamín K má přímý vliv v procesu srážení krve. Čím více bude dostupného vitamínu K, tím více bude vyrobeno speciálních proteinů. Warfarin působí proti vitamínu K. Konkrétně Warfarin snižuje schopnost jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev. Díky tomuto snížení schopnosti jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev, tak Warfarin snižuje riziko tvorby krevní sraženiny.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP