Téma: 

potraviny s velkým obsahem bílkovin


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN

Dělení podle skupin

1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku

  • Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
  • Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
  • Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
  • Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
  • Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
  • Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
  • Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
  • Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
  • Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
  • Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
  • Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
  • Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
  • Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
  • Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
  • Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
  • Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
  • Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
  • Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
  • Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
  • Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
  • Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g

2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků

  • Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
  • Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
  • Eidam 30% tuku v suš. – bílkoviny ve 100 g: 30,3 g, tuky ve 100 g: 14 g
  • Ementál – bílkoviny ve 100 g: 28,2 g, tuky ve 100 g: 28,4 g
  • Arašídy – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 44,2 g
  • Trvanlivý salám (typ Poličan) – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 47 g
  • Slunečnicová semínka – bílkoviny ve 100 g: 26,5 g, tuky ve 100 g: 49 g
  • Big Mac – bílkoviny ve 100 g: 24,2 g, tuky ve 100 g: 22,5 g
  • Uzená makrela – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 17,7 g
  • Jehněčí – bílkoviny ve 100 g: 20,9 g, tuky ve 100 g: 22,6 g
  • Mandle – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 52,4 g

Detail odstavce: Dělení podle skupin
Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno: 31.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: potraviny s obsahem železa

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa
Odesláno: 7.11.2011 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 0

POTRAVINY NA PODPORU ZDRAVÉ KŮŽE

Turecká kuchyně

Vybírejte si libové maso s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Turecká kuchyně představuje vhodný návod, jak naložit se zinkem a minerály, které podporují kožní pevnost. Dobré je i pečené nebo uzené krůtí maso, ale vyhněte se aromatizovanému krocanovi, který obsahuje nevhodné přísady. Krocana můžete jíst na různé způsoby, buď v sendvičích, nebo jako hlavní jídlo.

Detail odstavce: Turecká kuchyně
Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže
Zveřejněno: 28.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zvýšená kyselina močová

Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová
Odesláno: 19.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ČISTOU PLEŤ

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdravé a čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Detail odstavce: Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů
Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť
Zveřejněno: 28.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 22.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

DRASLÍK

Draslík v potravinách

Draslík se v potravě vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou například hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku se řadí lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.

Detail odstavce: Draslík v potravinách
Zdroj: Draslík
Zveřejněno: 10.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jídelníček při užívání warfarinu

Já užívám warfarin již tři roky a nemám problém jíst stejnou stravu, jako před tím. Musí se omezit příjem potravin s velkým obsahem vitaminu K, ne zcela vyloučit.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Odesláno: 27.2.2018 uživatelem Krupka Jiří
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

SACHARIDY

Glykemický index

Glykemický index potravin (GI) vyjadřuje, jak rychle po konzumaci sacharidové potraviny (= potravina s obsahem škrobů nebo cukrů) stoupne hladina cukru (glukózy) v krvi. Čím je GI potraviny vyšší, tím více a rychleji stoupá po snědení této potraviny hladina glukózy v krvi. Po potravinách s vysokým GI (nad 70) máme dříve hlad, zvyšuje se riziko vzniku nadváhy a cukrovky. Vysoký GI mají hlavně potraviny s takzvanými „rafinovanými sacharidy“: bílé a sladké pečivo, loupaná rýže, pufované obilniny a většina sladkostí. Nižší GI mají potraviny, ze kterých se škroby a cukry vstřebávají pomaleji – luštěniny, ovoce a zelenina, celozrnné obilniny, ořechy a semena, mléčné výrobky.

Detail odstavce: Glykemický index
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nevhodné jídlo při warfarinu

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu
Odesláno: 7.12.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN

Rizika z nadměrné konzumace bílkovin

  • Přetížení, případně až možné poškození v důsledku nadměrné tvorby amoniaku a zaplavení organismu bílkovinnými zbytky.
  • Přetížení a poškození ledvin, jde o takzvaný pseudouremický syndrom.
  • Nebezpečí aterosklerózy vyvolané zvýšenou hladinou cholesterolu při dlouhodobé nadměrné konzumaci bílkovin převážně živočišného původu.
  • Trávicí potíže, jako je nadýmání, jsou způsobeny hnilobnými dyspepsiemi při rozkládání bílkovin ve střevě.
  • Zpracování nadměrného objemu bílkovin ochuzuje organismus o energii. Tento efekt je dán nutností vynaložit energii na zpracování stravou přijatých bílkovin, přičemž podobně jako po požití alkoholu vzniká teplo. Lidé konzumující nadbytek bílkovin mají dost energie na udržení tělesné teploty, což je výhodou v zimě, ale v létě snadno dochází k přehřívání organismu.
  • Zvýšená tvorba nitrosaminů a biogenních aminů, jako vedlejších produktů rozkladu bílkovin ve střevě, představuje zvýšené riziko nádorů tlustého střeva.
  • Zvýšená tvorba podkožního, ale i útrobního tuku – ketogenní aminokyseliny.
  • Osteoporóza vyvolaná ztrátami vápníku se objevuje zejména u žen, které se předávkují bílkovinami, aniž by přitom aktivně cvičily.
  • Aminokyselinová dysbalance se objevuje v případě nadměrné konzumace některých izolovaných aminokyselin.
  • Akné, zhoršení pleti, ale i další případné alergie.
  • Dna, tedy bolestivé onemocnění kloubů, které se zhoršuje v důsledku ukládání přebytků kyseliny močové, hrozí všem, kteří konzumují hodně jater, zvěřiny, sardinek a kaviáru.

Bílkoviny jsou pro tvorbu svalů nezbytné, nic se ale nemá přehánět.

Detail odstavce: Rizika z nadměrné konzumace bílkovin
Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno: 31.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: potraviny nevhodné při dně

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Odesláno: 24.10.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM ŽELEZA

Seznam potravin s bohatým obsahem železa

Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.

Seznam potravin bohatých na železo:

  • banány: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • brambory rané: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • celer: obsah 6 mg Fe na 1 kg
  • cibule: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • česnek: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • hlávkový salát: obsah 11–15 mg Fe na 1 kg
  • chléb celozrnný: obsah 17 mg Fe na 1 kg
  • jablka: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • jogurt: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • maso krůtí: obsah 12 mg Fe na 1 kg
  • med: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • meruňky: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • mléko polotučné: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • mrkev: obsah 10–20 mg Fe na 1 kg
  • rajčata: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • rybíz červený: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • rybíz černý: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • ryby mořské: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • ryby sladkovodní: obsah 6–11 mg Fe na 1 kg
  • rýže: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • sýry: obsah 3,5–6,5 mg Fe na 1 kg
  • tvaroh: obsah 3,5 mg Fe na 1 kg
  • vaječný bílek: obsah 2 mg Fe na 1 kg

Detail odstavce: Seznam potravin s bohatým obsahem železa
Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa
Zveřejněno: 8.12.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: puriny a cizrna

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cizrna
Odesláno: 14.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Purinová dieta

Při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto se dieta doplňuje podáváním léků, které snižují tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, tj. 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popř. alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Dále se doporučuje nepřejídat se, omezit stravu s vyšším obsahem tuků a nekonzumovat ostrá jídla. Také je vhodné zařadit do každého týdne 1–2 odlehčené zeleninové dny. Chraňte se před prochladnutím a hodně se hýbejte, neboť pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve.

U nízkopurinové diety bychom měli dodržet tato pravidla:

  • základ stravy by měly tvořit potravinyobsahem purinů nižším než 50 mg;
  • omezit bychom měli potravinyobsahem purinů kolem 50–150 mg;
  • vyloučit ze stravy bychom měli potraviny obsahující více než 150 mg purinů.

Detail odstavce: Purinová dieta
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: puriny v patizonu

Patison stejně jako dýně patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů kolem 40 mg na 100 g patisonu.

Zdroj: diskuze Puriny v patizonu
Odesláno: 20.10.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM ŽELEZA

Vysoká hladina železa v těle

Železo vytváří v těle velmi škodlivé radikály, které mohou přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy. Z těchto důvodů je potřeba varovat před zastaralým postupem spočívajícím v tom, že jsou lidem s nedostatkem železa podávány doplňky s vysokým obsahem železa, a to více než 30 mg, bez doplňkových živin, které tělu umožňují železo uložit a využít. Nadměrné železo tak pouze cirkuluje v organismu a způsobuje nemoci. Většina degenerativních onemocnění včetně tří výše jmenovaných je zčásti způsobena hydroxylovými radikály vytvořenými nevázaným nebo špatně vázaným železem v těle.

Doporučuje se tedy konzumovat jídla a potraviny, které navazují železo (chelátory) a udržují jej ve vazbě až do té doby, než bude využito procesy zpracování železa, například při tvorbě červených krvinek. Potraviny, které obsahují vysoké množství těchto chelátorů, jsou fialově pigmentované druhy ovoce a zeleniny, jako jsou borůvky, ostružiny, černý rybíz, červené (fialové) zelí a červená řepa.

Detail odstavce: Vysoká hladina železa v těle
Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa
Zveřejněno: 8.12.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: ledovy salat

Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun
Odesláno: 12.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

ZELENÉ POTRAVINY PRO DETOXIKACI A UZDRAVENÍ

Chlorela a spirulina

Mladý ječmen

Zelené potraviny mají co nabídnout. Jsou zdrojem velkého množství vitaminů, minerálních látek a aminokyselin, dále antioxidantů, bílkovin, stopových prvků atd. Mezi zelené potraviny řadíme mladý ječmen, spirulinu, mladou pšenici, chlorellu, výhonky vojtěšky.


Zelený ječmen

Často dostupný ve formě prášku, který se rozpustí ve vodě a pije hlavně ráno. Obsahuje vlákninu, více než 20 aktivních enzymů, chlorofyl, spektrum vitaminů a minerálů, rostlinné bílkoviny a aminokyseliny. Mladý ječmen je důležitý zejména pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, vitaminů C, E, B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu.
  • Využití: Díky obsahu bílkovin a vlákniny má vysokou sytivost, a proto je výborným doplňkem při dietách a obezitě. Enzymy slouží k nastartování detoxikace. Mladý ječmen zvyšuje obranyschopnost pokožky vůči negativnímu záření, zpomaluje stárnutí buněk, snižuje riziko civilizačních nemocí a příznivě působí na hormonální systém. Využívá se i při psychickém vypětí a stresu a také redukuje tělesný pach. Vysokému obsahu železa a chlorofylu vděčí za schopnost zabraňovat tvorbě trombů a zvyšuje elasticitu cév.

Detail odstavce: Chlorela a spirulina
Zdroj: Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení
Zveřejněno: 5.3.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Test na nedostatek hořčíku

Nejlepší je prevence. Já jím denně hrstičku ořechů, ovoce, zeleninu, luštěniny. Z masa zařazuji do jídelníčku telecí, kuře, králík. Velkým vzorem je pro mne americký lékař J. Fuhrman. Jeho léčba je založena na zdravých potravinách. Tyto potraviny mají i dostatek hořčíku, takže nemusím přemýšlet nad žádným testem.

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle
Odesláno: 2.8.2017 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SACHARIDY

Sacharidy v potravinách

Existují tři základní druhy potravin s vysokým obsahem sacharidů.

Přílohy, obiloviny, ovoce a zelenina

  • těstoviny
  • brambory
  • rýže
  • pečivo
  • ovesné vločky, müsli, corn flakes (všechny možné Nesquik, CINI minis a podobně)
  • ovoce a zelenina

Sladká jídla

  • bonbóny
  • čokoláda
  • mléčné dezerty, pudinky
  • zákusky
  • sladké nápoje

Skryté sacharidy

Jedná se o potraviny, které nejsou zase tak známé.

  • kečup
  • omáčky
  • oříšky, luštěniny
  • mléko a mléčné výrobky

Detail odstavce: Sacharidy v potravinách
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014

POTRAVINY NA PODPORU ZDRAVÉ KŮŽE

Nízkotučné mléčné výrobky

Měli byste konzumovat mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (zejména odtučněné mléko nebo sýry, které obsahují 2 % tuku). Tuky a sacharidy nejvíce poškozují kůži. Jezte nízkotučné jogurty, mohou být smíchané s ovocem. Pokud máte chuť na zmrzlinu, hledejte možnosti, které neobsahují velké množství kalorií a tuku. Mléko obsahuje vitamín A, který pomáhá redukovat vrásky.

Detail odstavce: Nízkotučné mléčné výrobky
Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže
Zveřejněno: 28.11.2012

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Detail odstavce: Co je to purin
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

POTRAVINY POSILUJÍCÍ LEDVINY

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Detail odstavce: Potraviny čínské medicíny
Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno: 2.4.2015

KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ ZINEK?

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Detail odstavce: V čem najdeme zinek?
Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?
Zveřejněno: 6.11.2011

MOČOPUDNÉ POTRAVINY

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Detail odstavce: Praktický význam odvodňování
Zdroj: Močopudné potraviny
Zveřejněno: 15.10.2015

SACHARIDY

Potraviny bohaté na sacharidy

Hlavní jídla i svačiny by měly být založeny na potravinách bohatých na sacharidy s preferencí nízkého obsahu tuku tak, aby byly hlavním zdrojem energie sacharidy, nikoliv tuky. Následující potraviny by měly na talíři nebo v jídelníčku zabírat minimálně polovinu místa:

  • celozrnné pečivo a cereálie
  • rýže, těstoviny a jiné obiloviny
  • čerstvé ovoce, džusy, sušené ovoce, dušené nebo kompotované ovoce
  • zelenina obsahující škroby (brambory, kukuřice)
  • luštěniny (čočka, fazole, sójové výrobky)
  • slazené mléčné výrobky (ovocné jogurty, mléčné koktejly, ovocné krémy)

Za součást celkového příjmu sacharidů je třeba považovat také cukr a sladké potraviny (marmeláda, med, sladkosti, sirupy). Jsou vhodné zejména při vysokoenergetické dietě a při potřebě sacharidů před, během a po výkonu.

Vhodným zdrojem energie ve specifických situacích a při dietě s velmi vysokým obsahem sacharidů jsou nápoje bohaté na sacharidy (tedy ovocné džusy, nealkoholické nápoje, ovocné a mléčné koktejly). Do této skupiny patří mnoho doplňků stravy speciálně připravených pro sportovce, jako jsou sportovní nápoje, energetické gely a tekutá jídla.

Detail odstavce: Potraviny bohaté na sacharidy
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014

ZELENÉ POTRAVINY PRO DETOXIKACI A UZDRAVENÍ

Chlorella vulgaris

Obsahuje až 60 % kvalitních bílkovin a především chlorofyl, jehož je Chlorella nejbohatším přírodním zdrojem. Dále obsahuje vitamin C, B12, karotenoidy, minerály, aminokyseliny, vlákninu a také výjimečný Chlorella růstový faktor podporující buněčnou regeneraci a hojení.
  • Využití: Vyrovnává pH v trávicím traktu čímž se zvyšuje vstřebání důležitých látek přijímaných z potravy, čistí trávicí trakt – hlavně střeva od usazenin, zlepšuje peristaltiku. Celkově působí na regeneraci buněk, má omlazující účinek a přispívá ke snížení kyselého pH v organizmu. Používá se k vylepšení vzhledu pokožky při kožních obtížích (alergie, ekzémy, lupénka anebo kosmetická celulitida), má antibakteriální a antivirové účinky. Vhodná pro diabetiky, lidi s vysokým cholesterolem, lidi s předčasným stárnutím a oslabenou imunitou. Její užívání se doporučuje k prevenci rakoviny.

Detail odstavce: Chlorella vulgaris
Zdroj: Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení
Zveřejněno: 5.3.2012

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ ČISTOU PLEŤ

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Detail odstavce: Potraviny s vitamínem A
Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť
Zveřejněno: 28.11.2012

CO JE TUKOVÁ DIETA?

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Detail odstavce: Princip tukové diety.
Zdroj: Co je tuková dieta?
Zveřejněno: 28.12.2011

POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU

Jak snížit množství kyseliny močové v těle

Doporučuje se omezit množství alkoholu a kávy, protože obě látky podporují produkci purinů, a tím přispívají k většímu množství kyseliny močové v krvi. Ke snížení této kyseliny v těle je třeba také pít více vody. Dokonce se doporučuje pít citrusové limonády a šťávy v případě, že člověk trpí ledvinovými kameny vzniklými z nadbytku kyseliny močové.

Ke snížení kyseliny močové v krvi přispěje také změna jídelníčku, kdy je vhodné omezit zvířecí bílkoviny obsahující velké množství puriny (vnitřnosti, ale i mořské plody). Vhodné jsou naopak potraviny s nízkým obsahem sodíku, ten se totiž také podílí na zvyšování hladiny kyseliny močové v těle. Doporučují se konzumace potravin s nízkým obsahem purinů. Nevhodné jsou různé doplňky stravy s vysokým obsahem vitamínů C a D, protože ty zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů a také zvyšují hladinu kyseliny močové v těle.

Pokud lékaři předepíší léky na vysokou hladinu kyseliny močové, je třeba, aby je pacient pravidelně bral a dodržoval také doporučení lékaře.

Vhodné je také vyhnout se potravinám s vysokým podílem purinů (červené maso, vnitřnosti, mořské plody atd.) stejně tak by z jídelníčku měli zmizet slazené nápoje (i fruktózní nealkoholické nápoje). Naopak vhodná je konzumace potravin s protizánětlivými účinky, jako jsou třešně, borůvky, jahody, ananas, celer.

Na množství kyseliny močové v těle má vliv i váha člověka. Nadváha může být také příčinou vyššího množství kyseliny močové v lidském těle. Negativní vliv může mít i náhle zhubnutí.

Na množství kyseliny má vliv také acidóza (vysoka hladina kyselin v krvi, kdy je hodnota pH menší než 7).

Detail odstavce: Jak snížit množství kyseliny močové v těle
Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou
Zveřejněno: 15.9.2018