Téma: 

potraviny snižující cukr v krvi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Česnek

Účinek na snížení krevního cukru

Česnek je považován za jednu z nejzdravějších bylin. Posiluje celý organismus, snižuje obsah cholesterolu v krvi a udržuje hladinu cukru v rovnováze.

Způsob použití

Česnek se většinou používá jako ochucovadlo pokrmů, ale lékaři doporučují sníst klidně jeden stroužek česneku denně.

Na co si dát pozor

Mezi negativní účinky česneku patří nepříjemný zápach a zažívací problémy, které konzumace česneku může vyvolat. Osoby, které se léčí se srážlivostí krve, by u konzumace česneku měly být opatrné, protože užívání česneku zvyšuje riziko krvácení u těchto nemocných.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: cukr 8, v krvi

Jaké byliny na malé množství v krvi. Naměřeno 8 v 70 letech po druhé.

Zdroj: diskuze Cukr 8, v krvi
Odesláno: 9.3.2017 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 0

JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi
Zveřejněno: 6.8.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Fazole

Účinek na snížení krevního cukru

Fazole obsahují látky podporující látkovou přeměnu a další prospěšné látky. Tím výrazně snižují hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Fazole se mohou konzumovat syrové i uvařené v podobě přílohy, polévky a jiných pokrmů. Účinný je i fazolový čaj (do kterého se často přidávají i listy borůvek a skořice).

Na co si dát pozor

Fazolové boby obsahují lektiny, které mohou vyvolat zažívací problémy. Nebezpečí těchto látek se sníží, když se fazole tepelně zpracují. Pokud fazole vaříte společně s jinou zeleninou (například boršč), je důležité si uvědomit, že jejich vaření trvá dále.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Dlouhodobý cukr v krvi, neboli koncentrace glukózy v krvi (glykemie), je za normálních fyziologických podmínek u zdravého člověka udržována v úzkém rozmezí hodnot 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno a po jídle nižší než 10 mmol/l. Glykemie se určuje ze žilní krve odběrem u lékaře a nebo v domácích podmínkách vlastním glukometrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr
Odesláno: 8.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: potraviny obsahujici purin

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem IREN
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI

Cukr v krvi − hodnoty

Normální hodnota glykemie na lačno se pohybuje v rozmezí 3,5−5,5 mmol/litr, 2 hodiny po jídle kolem 8 mmol/litr. Při hypoglykemii pod 4 mmol/l hrozí okamžitý kolaps (je tedy akutně nebezpečná). Hyperglykemie se v hodnotách 10−15 mmol/l nijak neprojevuje, nebezpečná je však z dlouhodobého hlediska (poškození očí, nehojící se záněty a podobně).

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi
Zveřejněno: 6.8.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: příčiny otoku vnitřní strany tváře

Dobrý den, mám dotaz?

pokaždé když ráno vzbudím mám obličej natekléj už přes rok.Mám štitnou žlázu užívám Euthyrox 50 mikrogramů ,ale to mám už od 10.let je mě 40.let.

Byla jsem na konizace.děložního čípku.HPV virus

A v krvi jsem měla cukr 5,22 na lačno a po glukoze asi 120 min. 11,67 cukr a mám nateklé břicho .

Můžete mě poradit?

Děkuji s pozdravem

Lopézova

Zdroj: diskuze Příčiny otoku vnitřní strany tváře
Odesláno: 25.6.2016 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Cibule

Účinek na snížení krevního cukru

Cibule obsahuje životně důležité látky, díky kterým také snižuje hladinu cukru v krvi, a to dokonce i když je vařená. Používají se její oloupané cibule, řidčeji se používá i nať.

Způsob použití

Cibule se může jíst syrová, ale i vařená, dá se z ní uvařit cibulová polévka, používá se jako příloha. Odborníci doporučují sníst asi 60 g cibule denně.

Na co si dát pozor

Pokud někdo dává přednost cibuli syrové, je důležité, aby cibule byla čerstvá, protože 24 hodin potom, co se rozkrojí, se stává toxickou. Pokud tedy cibuli zkonzumujete hned poté, co ji oloupete a rozkrojíte, budete mít jistotu, že byla v pořádku.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Jestli jste zvyklý nejíst pár hodin před spaním, tak zkuste zařadit ještě před spaním jedno malé jídlo. Dělejte to pravidelně každý den a sledujte, jak se pohybuje vaše glykemie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji
Odesláno: 2.3.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TRIGLYCERIDY V KRVI

Dieta

Při dietě ke snižování triglyceridů v krvi se doporučuje vyhnout se jakémukoliv tučnému jídlu, vařit více „na vodě“, konzumovat libové a ideálně drůbeží nebo rybí maso, hojně zeleniny namísto omáček, vyhnout se smaženým jídlům a vaření na oleji. Omezit tuky, zejména živočišné, vyloučit kalorické potraviny (sladké, tučné), výrazně omezit alkohol (je velmi kalorický). Nekonzumovat smažené, fritované pokrmy a potraviny, které jsou bohatým zdrojem cholesterolu (žloutky jako samostatný pokrm, vnitřnosti).

Zdroj: Triglyceridy v krvi
Zveřejněno: 16.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI?

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi?
Zveřejněno: 23.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Cukr po intenzívním sportu

Jsem diabetik 1. stupně už 11 let, a ted se mi nejak nedaří držet cukr při sportu.
V 17.00 cukr 5,2, opravdu jeden plátek toustového chleba (25 g) a cca 10 g gervais, od 17.30 do 18.30 polozávodní čtyřhra v bembajsu a v 19.00 cukr 17,9 !!!!
To nemohl být cukr z jídla, ale údajně játra začly produkovat cukr z svalů a tuků. Stalo se mi to víckrát, je k tomu nějaká rada? Najíst se před bembajsem a píchnout inzulín? Dík za radu

Zdroj: diskuze Cukr po intenzívním sportu
Odesláno: 1.9.2015 uživatelem Martin
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dieta na vysoké tuky v krvi

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi
Odesláno: 21.7.2016 uživatelem Paula
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: snížení železa v krvi

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi
Odesláno: 3.4.2017 uživatelem Melicharová Jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Vhodný jídelníček

Jíst pravidelně 4–6krát denně, častěji a menší množství.

Vyloučit ze stravy lehce vstřebatelné cukry (bílý cukr), jako zdroj energie využívat potraviny obsahující cukr v přirozené formě a škrob (pečivo, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, mléko).

Snížit příjem celkového množství tuků, upřednostňovat tuky rostlinného původu a nízkotučné mléčné výrobky.

Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, vločky) – při jejich konzumaci totiž nedochází k vysokému vzestupu hladiny krevního cukru a déle přetrvává pocit sytosti.

Nutný je dostatečný příjem tekutin ve formě vody, sody, vybraných minerálek, čajů, diabetických limonád; nevhodné jsou nápoje slazené cukrem (kofola, kola, tonik) a nadměrné požívání alkoholických nápojů (riziko hypoglykemie).

Omezit příjem kuchyňské soli – zvyšuje krevní tlak, namísto soli lze jídla ochutit bylinkami a kořením.

Zajistit ve stravě dostatek vitamínů a minerálů (smíšená strava jich obsahuje v dostatečném množství).

Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).

Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.

Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno: 15.2.2017

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Jablka

Účinek na snížení krevního cukru

Jablka mají vysoký obsah vody a málo sacharidů, také v sobě mají vitamíny a draslík. Jablka mají mnoho užitečných léčivých vlastností, mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Způsob použití

Jablka můžete jíst v nejrůznějších formách, čerstvá i sušená. Jejich látky můžete přijímat z jablečných moštů, džusů, kompotů, džemů a dalších jídel. Obecně platí, že po tepelné úpravě se léčivé účinky snižují. Takže je rozhodně zdravější dát si k jídlu čerstvé nebo sušené jablko, než například jablečný štrúdl.

Na co si dát pozor

Není vhodné jíst jablka ve větším množství (jedno až dvě jablka denně naopak zdraví prospívají), protože při trávení kvasí ve střevech, a tím vznikají alkoholy, které tělu vůbec neprospívají. Jablka prodávaná v obchodech jsou často ošetřena nejrůznějšími chemickými postřiky proti plísním a škůdcům, které jsou pro nás nebezpečné. Proto je lepší si jablka vždy radši pořádně omýt a malým dětem jablka raději oloupat.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Zvýšený cukr v krvi, tedy hodnota 20 mmol na 1 litr krve, působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, dále na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až úplnému selhání, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy tento stav způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno: 15.2.2017

FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI

Co znamená hladina cukru v kapilární krvi 20 mmol/l

Stále zvýšený cukr v krvi nad 15 či 20 mmol/l krve působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až k úplnému selhání ledvin, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi
Zveřejněno: 14.5.2016

JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI?

Přírodní léčba vysoké hladiny kreatininu v krvi

Chcete-li pomoci tělu s vylučováním nadbytečného kreatininu, zde jsou některá doporučení, kterými byste se měli řídit:

  • zvyšte příjem tekutin, aby byl vyplaven kreatinin z ledvin;
  • pijte brusinkový džus, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest;
  • zahrňte do jídelníčku okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy;
  • zdržte se nadměrné konzumace alkoholu;
  • vyhněte se červenému masu a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin;
  • použijte ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi;
  • pijte šťávu z Aloe vera, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak;
  • pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi?
Zveřejněno: 23.4.2013

JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI

Hladina cukru v krvi po jídle

Hladina cukru na lačno není nijak důležitá, je to jen hodnota vztažená na referenční stav. Daleko důležitější je hodnota glykemie po jídle, tedy po zátěži způsobené sacharidy. Proto se při podezření na diabetes provádí jako první orální glukózový toleranční test (OGTT). Při něm pacient vypije roztok glukózy a v určitých časových intervalech se pak měří odezva glykemie. Například: když je při OGTT hodnota glykemie ráno na lačno 6,7 a hodnota po vypití glukózy po 2 hodinách také 6,7, znamená to, že člověku dobře funguje metabolismus glukózy.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi
Zveřejněno: 6.8.2015

CUKR

Cukr krupice

150ml hrnek cukru krupice váží asi 170 g a lžička cukru krupice váží asi 6 gramů. 100 g cukru krupice obsahuje 1 680 kJ, má 401,24 kcal, 99,5 g sacharózy a 0,001 g vápníku.

Výhody, nevýhody

V našich stravovacích návycích převládá hlavně bílý rafinovaný cukr. Ten se většinou od ostatních potravin liší zejména tím, že je pouze zdrojem energie a není nositelem jiných výživových faktorů. K trávení bílého cukru naše tělo potřebuje některé vitamíny skupiny B, zejména vitamín B1, a z minerálních látek hlavně hořčík, chrom a zinek. Navíc ještě dochází ke zvýšenému vylučování inzulinu, který se rychle snaží snížit hladinu glukózy v krvi, což neprospívá našemu organismu.

Cena

Zde může vidět cenu cukru krupice.

Zdroj: Cukr
Zveřejněno: 18.4.2015

KYSELINA MOČOVÁ, JAK NA NI

Příčiny kyseliny močové v krvi

Kyselina močová je látka špatně rozpustná ve vodě, při zvýšené koncentraci může vytvářet krystalky, které se mohou usazovat v kloubech a vzniká onemocnění dna a artritida.

V poslední době je příčinou zvýšení kyseliny močové nadměrná konzumace masa, zejména bílkovin u sportovců. Ti, ačkoli žijí relativně zdravým životem a snaží se konzumovat zdravé potraviny, mají často zvýšené hodnoty kyseliny močové právě díky konzumaci nadměrného množství bílkovin. Masité potraviny jsou podstatně hůře stravitelné než zelenina. Trávení živočišných bílkovin vede k tvorbě nadměrného množství kyseliny močové a současně se zvýší překyselení těla. Tudíž méně masa a více zeleniny.

Nejčastějšími faktory zvyšujícími hodnoty kyseliny močové v krvi jsou:

  • věk
  • dietní chyba (špatné stravování)
  • stres
  • zvýšená tělesná zátěž
  • kouření
  • alkohol
  • obezita
  • onemocnění ledvin
  • genetika
  • užívání některých léků

Zdroj: Kyselina močová, jak na ni
Zveřejněno: 7.4.2017

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Grapefruity a citrusy

Účinek na snížení krevního cukru

Vitamín C je nutný ke správnému metabolizování a k přeměnám v lidském organismu. Grepy a citrusy mají vysoký obsah tohoto vitamínu, a proto jsou i ony důležité ke snížení krevního tlaku. Zároveň grepy mají i protizánětlivé účinky. Mezi účinky pomerančů patří posilování obranyschopnosti, protirakovinné účinky, snižování hladiny cholesterolu v krvi a další.

Způsob použití

Grepy, pomeranče a jiné citrusy účinkují, když jsou konzumovány v čerstvé podobě, ale i ve formě čerstvě vytlačených šťáv. Pokud dáváte přednost džusům, je dobré si hlídat, jestli se jedná o 100 % džusy, nebo jen o koncentráty, které nemají ovocnou složku tak vysokou.

Na co si dát pozor

Nevýhodou grepů je, že okyselují organismus, a proto je třeba si hlídat množství grepů, které jíme. Vhodný je zhruba 1 grep za 14 dní. U grapefruitů je potřeba si uvědomit, že brání rozkládání některých léků ve střevech a játrech, což může způsobit, že se těmito léky předávkujete. Proto není vhodné jíst grapefruity, pokud berete léky na krevní tlak, rakovinu, snížení hladiny cholesterolu a potlačení imunitního systému po transplantaci orgánů. U pomerančů není nutné tak kontrolovat, kolik jich sníte.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015

CUKR

Charakteristika cukru

Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.

Zdroj: Cukr
Zveřejněno: 18.4.2015

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Co zvyšuje hladinu cukru v krvi

V prvé řadě zvyšuje hladinu cukru v krvi sedavý způsob života. Dále je to častá konzumace potravin s vysokým GI, patří sem například pečivo z bílé mouky, hranolky, sladkosti, slazené snídaňové cereálie či rozvařená rýže. Tyto potraviny zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a podporují ukládání tukových zásob, což jsou rizikové faktory i pro rozvoj diabetu. Brzy po jídle se totiž znovu dostaví hlad – jednoduše proto, že rychlý nárůst glykemie po konzumaci potravin s vysokým GI vyvolá rychlou akci inzulínu, který hladinu glukózy pohotově sníží, a tělo získá dojem, že je třeba ji opět rychle doplnit, nejlépe konzumací něčeho pořádně sladkého.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017