Stejně jako potraviny typu hroznové víno nebo borůvky mohou i určité bylinky ředit krev. Bylinky lze snadno zařadit do každodenní stravy, přičemž jejich působení můžeme zintenzivnit tím, že budeme kromě nich konzumovat další potraviny, které mají tutéž funkci, tedy ředí krev. Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.
Bylinky prospívají celému organismu. Nejen že působí preventivně při podpoře kardiovaskulárního zdraví, ale mají i další pozitivní účinky, kvůli kterým by se měly stát nedílnou součástí stravy.
V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vraná.
Mezi byliny snižujícísrážlivostkrve patří kajenský pepř, který se označuje jako královská bylina a je mnohými považován za nejlepší bylinu pro srdce. Dále je to vše s vysokým obsahem vitaminu C, který je velmi důležitý pro zdravé cévy.
Kurkuma je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, které má mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma též podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji s rakovinou a v její prevenci.
Další přírodní látky pomáhající ředit krev:
Bromelain, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamin B6, vitamin E, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).
Přírodní antikoagulanty napomáhají s ředěním krve, zároveň však představují i zdravý způsob výživy. Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce. Vhodným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv.
Z bylin proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Antikoagulanty obsahuje také koření jako kari, paprika, kajenský pepř, skořice, tymián, kurkuma, kopr, oregano, lékořice a máta.
V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Duchoňová.
Dobrý den, mám zvýšenou hladinu kys. močové. Dr. mně předepsala Purinol, prý to žádnou dietou nesnížím.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.
Jak denní příjem vitaminu K ovlivňuje terapii Warfarinem? Významná změna v příjmu vitaminu K může vést k významné a potenciálně nebezpečné změně INR. INR je test používaný k měření účinku Warfarinu a k úpravě dávky Warfarinu. Pokud se například sníží množství vitaminu K ve stravě, INR se zvýší. Také snížení množství vitaminu K ve stravě může ztížit zvládnutí léčby Warfarinem. U pacientů, kteří mají nízký příjem vitaminu K, bylo zjištěno větší kolísání INR.
V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Když máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak byste měla dávat pozor na celkový příjem purinů ve stravě. Denni limit pro příjem purinů je 400 mg. Pohanka patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů surové pohanky obsahuje 53 mg purinů.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vrana.
Účinek tohoto léku trvá průměrně 16-18 hodin od podání. Je bezpečné pít alkohol při užívání tohoto léku? Interakce Fraxiparinu s alkoholem není známa a před konzumací většího množství alkoholu je vhodné poradit se s lékařem.
Obecně platí, že pro antikoagulační léčbu je třeba přijmout zvláštní opatření týkající se konzumace alkoholu. Jeden drink (nebo sklenka vína) denně není problém a nemá to vliv na srážlivostkrve. Nadměrné pití alkoholu však může nepříznivě ovlivnit srážlivostkrve. Kvůli operaci se může v tepnách vytvořit nežádoucí krevní sraženina. Tomu se říká trombóza. Trombóza může úplně uzavřít krevní cévu, takže orgány za zablokovanou krevní cévou nedostanou žádnou nebo nedostatečnou krev. Aby se zabránilo trombóze, lékař předepisuje léky proti srážení krve. Fraxiparine je jedním z takových léků. Mírná konzumace alkoholu není problém, ale nadměrná konzumace alkoholu se důrazně nedoporučuje.
V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pichlerova.
Potřebovala bych vědět jaké potraviny snižují kyselinu močovou. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva
Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.
Pravděpodobně to nejlepší, co můžete udělat, abyste svému antikoagulačnímu lékaři pomohli efektivně řídit vaši Warfarinovou terapii, je sdělit mu jakékoli změny ve vašem životě, které by mohly ovlivnit účinky Warfarinu. Měli byste informovat svého lékaře o všech dietních změnách, které chcete provést, právě ještě před jejich provedením. Podle toho s vámi lékař naplánuje kontrolní měření srážlivosti krve a ověří se tak správné a zdraví neohrožující účinky léčby.
V naší poradně s názvem WARFARIN A DOBROMYSL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haunerova Miluše.
Dobrý den, prosim o radu. Mohu uzivat Hemostop probio s dobromysli současně s warfarinem? Dekuji. Miluše H.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin je skvělý lék, když se dodržují dietní opatření, které vyloučí potraviny a doplňky stravy ovlivňující srážení krve. Pokud budete experimentovat s jakýmkoliv léčivým doplňkem, musíte si ověřit jeho účinky na srážlivostkrve odběrem krve a vyhodnocení srážlivosti dva až tři dny po započetí užívání. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby a přijďte si nechat odebrat krev. Jen tak můžete mít jistotu, že tato kombinace vám neublíží. Jinak hrozí problémy ohrožující život.
Správné složení krve ovlivňuje nejen naše tělesné zdraví, ale i naše duchovní rozpoložení. Látky quercetin a apigenin, které pomáhají při ředění krve, se nacházejí ve vysokých koncentracích v běžně konzumovaných potravinách, jako je cibule, kapusta, červené víno a zelený a černý čaj. Dalšími zdroji jsou čokoláda a kakao. Zkoumá se účinek flavonoidů obsažených například v rostlině Flaveria bidentis, patřící do slunečnicové rodiny, dále v bobulích arónie, semenech vinné révy (Vitis vinifera) a jiných. Další zkoumání snad přinese přírodní náhradu chemických léků. V tomto směru jsou nadějné flavonoidy, které vykazují protisrážlivý účinek a brání tvorbě trombů.
V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.
Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivostkrve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.
Nejdříve je třeba vysvětlit roli vitamínu K při srážení krve. Játra používají vitamín K k tvorbě speciálních proteinů srážejících krev. Vitamín K má přímý vliv v procesu srážení krve. Čím více bude dostupného vitamínu K, tím více bude vyrobeno speciálních proteinů. Warfarin působí proti vitamínu K. Konkrétně Warfarin snižuje schopnost jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev. Díky tomuto snížení schopnosti jater využívat vitamín K k produkci normálně fungujících forem proteinů srážejících krev, tak Warfarin snižuje riziko tvorby krevní sraženiny.
V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.
Proč lékaři předepisuji walfarin když jsou léky , které neomezují konzumaci zeleniny ??????
Vyčetl jsem z textu -- Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa --
Stále se píše o 90 mokrogramech vitamínu " K " jaké je to množství a jak to mám zjistit ??????????
Jan Stuchlík
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
90 mikrogramů vitamínu K přijmete z normální denní vyvážené stravy, ze které vyloučíte nevhodné potraviny uvedené v článku. Nejlepší je, vytvořit si jídelníček na týden a ten pak rotovat 4 týdny. Na začátku (7. den) každého nového jídelníčku je potřeba nechat změřit srážlivostkrve (quick test). Tím si ověřiíte, že se stravujete správně vzhledem k Warfarinu.
V průběhu těhotenství prochází tělo ženy mnoha změnami a jednou z nich je i změna krevní srážlivosti. Ta může v určitých případech vést až k opakovaným potratům, proto je nutné krev vyšetřit. V průběhu zdravého těhotenství dochází k mírnému vychýlení krevní rovnováhy směrem k většímu srážení. Důvodem je pravděpodobně větší ochrana ženy před vykrvácením. Někdy se ale stává, že tato odchylka překročí únosnou míru. Příčinou může být dědičná dispozice, o které žena ani nemusí vědět a která by se mimo těhotenství ani nemusela projevit.
Vrozená větší srážlivost umocněná v těhotenství může způsobit závažné komplikace včetně opakovaných potratů. Příčinou je ucpání cév v děloze či placentě krevní sraženinou a následný nedostatečný tok okysličené krve směrem k plodu. Problém může rychle odhalit vyšetření srážlivosti krve některou z moderních metod a následná vhodná antikoagulační (protisrážlivá) terapie pak ženě umožní zdárný průběh těhotenství.
V době porodu a v šestinedělí je krevní srážlivost maximálně vystupňována a může ženu ohrozit například plicní embolií. Při správné strategii vyšetřování a léčbě však lze toto nebezpečí i u velmi rizikových skupin žen omezit na minimum.
V naší poradně s názvem REISHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.
Prosím, mám hustou krev......mohla by mi reishi pomoc ředit krev? děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit krevní srážlivost. Problém je v tom, že nevíme přesně jaké dávky budou účinkovat ve vašem případě. Můžete se domluvit se svým lékařem, aby vám častěji měřil srážlivostkrve, než se podaří najít zpusob, jak udržet krevní srážlivost na potřebné míře. Samozřejmě platí, že nejbezpečnějším způsobem, jak udržet srážlivostkrve, je prostřednictvím antikoagulační léčby. A to proto, že s jistotou víme, že každá pilulka bude působit každý den stejně, kdežto u hub se toto zaručit nedá.
Z potravin, které mají vliv na ředění krve, lze uvést především česnek a cibuli.
Česnek je považován za velmi prospěšnou přírodní látku. Mimo jiné působí právě na ředění krve, a to díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou rovněž primární složkou aspirinu, který se předepisuje k ředění krve. Konzumace česneku prospívá zdraví srdce a cév a pomáhá ničit patogeny v těle.
Cibule obsahuje salicyláty taky, a tudíž i ona pomáhá ředit krev.
Mezi další přírodní antikoagulanty patří například hrozny, ananas, jablka, zázvor a některé koření. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu těchto pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu.
Hrozny obsahují flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která mimo jiné snižuje i krevní tlak.
Ananas obsahuje enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem, poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Ananas je také zdrojem vlákniny, která odstraňuje z krve toxiny a špatný cholesterol, pomáhá snižovat krevní tlak.
Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.
Zelenina, koření a byliny – proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor.
V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.
Dobrý den, pokud sním k obědu kyselé zelí nebo kapustu, mohu ten den vynechat dávku warfafinu?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
To bohužel takhle nefunguje. Některé potraviny sice zesilují účinky Warfarinu ale nenahrazují jeho roli. Jde o to, že při kombinaci Warfarinu a některých potravin se Warfarin lépe vstřebává do organismu a pak hrozí riziko krvácení. Když ale Warfarin nevezmete a sníte tyto potraviny, tak se nic nestane, protože se neprojeví žádný podpůrný efekt, neboť v těle není žádný Warfarin. Samotnými potravinami nelze dostatečně regulovat srážlivostkrve. Samovolné vysazení Warfarinu zvyšuje riziko ucpání krevního oběhu a může být velmi nebezpečné.
Kyselina močová vzniká v lidském těle jako důsledek rozkládání purinů, které člověk přijímá v potravě a zároveň si je ale dokáže i sám syntetizovat v játrech. Kyselina močová se v těle šíří krví a vylučuje se močí. Vysoké hodnoty této kyseliny mají negativní vliv na zdravotní stav člověka, k tomu může dojít tím, že člověk přijímá příliš mnoho purinů v potravě, nebo jeho tělo nedokáže puriny eliminovat, případně nemusí správně fungovat ledviny. Vysoká hladina kyseliny močové v těle se projevuje nejen pocitem únavy, ale i záněty kloubů (často právě kyselina močová způsobuje u člověka dnu) a tvorbou ledvinových kamenů.
Česnek je považován za jednu z nejzdravějších bylin. Posiluje celý organismus, snižuje obsah cholesterolu v krvi a udržuje hladinu cukru v rovnováze.
Způsob použití
Česnek se většinou používá jako ochucovadlo pokrmů, ale lékaři doporučují sníst klidně jeden stroužek česneku denně.
Na co si dát pozor
Mezi negativní účinky česneku patří nepříjemný zápach a zažívací problémy, které konzumace česneku může vyvolat. Osoby, které se léčí se srážlivostí krve, by u konzumace česneku měly být opatrné, protože užívání česneku zvyšuje riziko krvácení u těchto nemocných.
Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.