Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY VLIV NA BARVU STOLICE

OBSAH

Zdravá stolice u dětí

Jak je stolice velká, záleží na druhu potravy, kterou obvykle dítě jí. Pokud je strava bohatá na celulózu, tedy rostlinnou vlákninu, je množství stolice větší. Je to zapříčiněno tím, že rostlinná vláknina působí v zažívacím ústrojí jako houba, která vstřebává veškeré toxiny, a odnáší pak s sebou škodlivé látky. Chybí-li však vašemu dítěti ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny, je stolice tvrdá a suchá. Vylučováním tvrdé stolice se navíc střeva velmi namáhají. Zápach stolice je přirozený. Ovšem stolice po zeleninové vegetariánské stravě páchne méně než po stravě masité. Minimální zápach bývá po mléčné stravě. Naopak jsou potraviny, které způsobují zvýšený zápach stolice. Mezi ně patří kedlubna, květák, fazole. Že je stolice v pořádku, poznáme na první pohled podle středně hnědé barvy. Barvu stolice totiž určuje do značné míry potrava.

Zdroj: Stolice u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakuk.

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možné ze po bananech a mandarinkach se mi změnístolice ve zlutou barvu dděkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Žlutá stolice

Žlutá stolice může znamenat, že potraviny prochází zažívacím traktem relativně rychle. Žlutou stolici lze nalézt u lidí s refluxní chorobou. Příznaky refluxní choroby jsou pálení žáhy, bolest na hrudi, bolest v krku, chronický kašel a dušnost. Symptomy se obvykle zhorší, když ležíte nebo se ohýbáte. Mezi potraviny, které mohou zhoršit příznaky refluxní choroby, patří máta peprná, tučná jídla, alkohol, káva a čokoláda. Žlutá stolice může být zapříčiněna i vyšší produkcí žluči. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud dojde ke snížení množství žluči, vypadá stolice na první pohled nažloutle. Pokud dojde k většímu snížení ve výstupu žluči, stolice ztrácí téměř všechny barvy a stává se bledou nebo šedou. Pokud k takovéto změně v barvě stolice dojde náhle, může být žlutá stolice příznakem bakteriální infekce ve střevech. Poraďte se tedy se svým lékařem.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT BILLIRUBIN V JÁTRECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Volfová.

Syn 15 let prodělal 2013 žloutenku typu E, nevěděli jsme o tom a tak syn dvoufázově trénoval a nedodržoval dietu. Rok a půl ho bolí 3x do týdne břicho asi 5 cm vlevo od pupku. Má poškozená játra billirubin 101 stále pomalu stoupá, nesportujeme, máme dietu, užíváme essenciale forte, stále zameškáváme ve škole, ráno když se mu zvedá žaludek tak ho nemůžu poslat do školy, snídaně na to nemá vliv, zkoušíme alergie na potraviny zatím bez výsledku, lepek nemáme, stále mu odebírají krev vše OK. Moč Ok, stolice OK.Provedeno SONO-nic, CT nic, Fibroskopie nic, další vyšetření fibro po roce nic. Kam mám syna objednat na vyšetření sám už začíná být z bolesti břicha špatný, chce za kamarády do školy...děkuji za jakoukoliv informaci, jsem naprosto zoufalá VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit billirubin v játrech?

Tmavá stolice v těhotenství

Tmavá stolice v těhotenství může souviset s konzumací stravy nebo vitamínů, které zbarvují stolici do tmavé barvy. To samé platí i po porodu. Pokud má stolice tmavou barvu a vyloučila jste barvicí potraviny či vitamíny, bude nezbytné podstoupit odborné vyšetření.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY NA ZVÝŠENÍ HLADINY TESTOSTERONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin U.

A existuje nějaké přírodní řešení na zvýšení testosteronu? Nebo ne přímo zvýšení ale spíš zpomalení nebo zastavení jeho úbytku? Už je mi přes 50 a takové ty typické projevy nižšího testosteronu na sobě začínám pociťovat. Tak jenom jestli je nějaká domácí alternativa abych nemusel hned běhat k doktorovi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rimison.

O potravinách nevím, ale mě pomohl doplněk stravy. Nevím jestli má teda přímo vliv na zvýšení testosteronu, ale rozhodně dokáže pomoci zmírnit projevy jeho úbytku, jako je únava, energie nebo třeba libido. Konkrétně mi pomohl doplněk Vitamen a jsou v něm bylinky jako kotvičník, pískavice a ženšen které mají přesně na tohle vliv.

Zdroj: diskuze Testosteron

Barva stolice

Majitel psa má možnost posoudit nejen konzistenci stolice, ale také její barvu. Barvu stolice určují žlučová barviva, která vznikají v játrech, a to jako důsledek rozkladu červeného krevního barviva.

Barvu stolice ovlivňuje značně i krmivo. Velké množství masa způsobuje tmavší barvu stolice, stejně tak jako borůvky, pokud je pes jí. Pokud psovi podáváme více zelené zeleniny, mohou mít výkaly nazelenalou barvu. Mrkev nebo červená řepa mohou mít za následek, že se stolice zbarví dočervena, mléčné produkty nebo vejce zase barví spíše dožluta.

Nezávisle na tom existují i zbarvení, která vás upozorní na chorobné procesy.

Zdroj: Černá stolice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Foltýnková Zdenka.

Vršky rostliny získaly žlutou barvu -opravdu citronově žlutou barvu, jinak na nich není nic vidět

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Důvody žloutnutí listů u rajčat:
- mohlo by to být z důvodu nedostatku dusíku v půdě. Zda-li je to tento případ můžete zjistit zkontrolováním hladiny dusíku v půdě a pak případně přidat trochu výživných látek do půdy. Po několika dnech můžete pozorovat, jestli jsou stále žluté a nebo začaly zelenat.

- dalším důvodem by mohla být houba nebo bakteriální problém jako Alternaria alternata nebo dalších nemocí rajčat. Pokud vaše rostlina má nějakou takovou nemoc, pak by měla být odpovídajícím způsobem ošetřena.

- někdy to může být problém se škůdcem v rostlinách, který musí být správně odstraněn. Mohly by to být housenky nebo červi ovlivňující zdravotní stav rostliny rajčete. Můžete použít organické pesticidy, jenž se dobře vypořádají s touto situací.

Před provedením jakýchkoli změn s půdou nebo přidáním pesticidů, je třeba se ujistit, že rostlina není vysychlá. Půda by měla být dostatečně vlhká. Pokud tomu tak není, pak může být i tento malý nedostatek důvodem ke žloutnutí listů.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat

Léčba oranžové stolice

Pokud je oranžová stolice výsledkem stravy obzvláště bohaté na oranžové potraviny, zvažte jejich výměnu za jiné zdravé možnosti. Pak pozorujte, zda má tato změna požadovaný efekt. Obvykle přebytek beta karotenu ve stravě má ​​jen dočasný účinek na vaše střeva. Ve většině případů není nutná žádná léčba.

Pokud barvu stolice mění lék, který užíváte nebo způsobuje jiné nepříjemné nežádoucí účinky, poraďte se s lékařem o těchto nežádoucích účincích. Alternativní lék může být vhodným řešením. Pokud při užívání antibiotik nemáte mimo oranžové stolice žádné jiné nežádoucí účinky, počkejte na ukončení léčby, a pozorujte, zda se vaše stolice vrací do normální zdravé barvy.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketa.

Dobry den dcera ma problem je ji 7 a ma vetcne umazany kalhotky nekdy i stolici .Necítí,kdyz to jde ven:-( dekuji za odpoved p. Černá

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Acholická stolice u dospělých

Světlá stolice u dospělých je patologický příznak, který ukazuje na poruchu jaterní tkáně nebo na problém s odtokem žluči. Barva stolice je dána přítomností žluči ve stolici, a je-li stolice světlá, znamená to, že se žluč v játrech netvoří nebo že do střeva nepřitéká. Obě tyto příčiny světlé stolice mohou být velmi závažné a neměly by se podceňovat. Pokud jste si všimli, že je vaše stolice či stolice někoho z vašich blízkých světlá, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Předtím než začnete pomýšlet na různá onemocnění, je nutné zapátrat v paměti, zda jste v posledních dvou dnech nekonzumovali potraviny, které by mohly stolici zbarvit tak, že se jeví světlejší než obvykle. V příbalovém letáku užívaných léčiv byste také mohli najít informaci o tom, že preparát mění barvu stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

co je pricinou kdyz zustavaji zbytky stolice v konecniku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aaa.

muze jit o alergii na laktozu, vynechte mleko, jogurty a vse, v cem je mleko..

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Světlá stolice u dětí

Světlá stolice u dětí může být příznakem poruchy průtoku žluči žlučovodem. Bývá pak spojena s tmavou močí. Barvu stolice ale také ovlivňuje jídlo, které dítě snědlo. Pokud by problém se světlou stolicí u dítěte přetrvával déle, raději s dítětem navštivte dětského lékaře.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi VLIV KRMIVA NA TUHOST STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Mého psa - SBT, 18 měsíců - krmím od malička krmivem Carnilove od firmy Brit. Nejprve krmivem Puppy a od roku střídám jednotlivé druhy tohoto typu. Již delší dobu mívá pes poměrně často ( většinou ) ne přímo průjem ale dosti měkkou stolici.
Poraďte mi prosím, zda je tato situace řešitelná změnou krmení a pokud ano, tak za jaký druh.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vliv krmiva na tuhost stolice

Léky a oranžová stolice

Některé léky, jako je antibiotikum rifampicin, mohou způsobit oranžovou nebo světlou barvu stolice. Léky obsahující hydroxid hlinitý, například antacida (léky na překyselený žaludek), mohou u některých lidí produkovat oranžovou nebo šedou stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi FUROLIN - DOTAZ NA BARVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.

Může mi prosím někdo sdělit, jakou barvu má tableta furolin? Děkuji. Vláďa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nasta.

žlutou

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Světlá stolice

Stolice, která je bledá nebo šedá, může být způsobena nedostatečným žlučovým výstupem z důvodu cholecystitidy, žlučových kamenů, Giardia parazitní infekce, hepatitidy, chronické pankreatitidy nebo cirhózy. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud se sníží výstup žluči, stolice je mnohem světlejší. Jiný typ světlé stolice je zapříčiněn použitím antacidu, který obsahuje hydroxid hlinitý. Stolice se může stát dočasně světlou rovněž po zkoušce iriografie. Světlá stolice může být lesklá nebo mastná a je odporně páchnoucí kvůli nestrávenému tuku ve stolici.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi ŘIDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den měl bych dotaz. Moje stolice je tak poslední měsíc řidší. Je to taková kaše ale někdy zase hustší nevíte čim by to mohlo být ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řidká stolice

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Stužkovitě tenká stolice

Stejně jako nepravidelná stolice, může být i stužkovitě tenká stolice způsobena nedostatkem v oblasti sleziny. Dalšími příznaky nedostatku jsou snadná tvorba modřin, nadýmání, plynatost, nepravidelná stolice, únava, nechutenství, řídká stolice se slabým zápachem. Také může dojít k problémům, které jsou způsobeny stresem a přepracováním. Jedení některých potravin bývá také příčinou zhoršení. Mezi špatné potraviny patří smažené nebo mastné potraviny, mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina a studené nápoje. Dietní léčba pak zahrnuje příjem teplé, vařené potravy, vhodný je také zázvorový a skořicový čaj, oba dva zahřívají organismus. Stužkovitě tenká stolice může být způsobena střevní obstrukcí. Benigní rektální polypy, zvětšená prostata, zvětšení tlustého střeva nebo rakovina prostaty jsou dalšími možnými příčinami, které mohou způsobit obstrukci.

Zdroj: Druhy stolice

Červená nebo kaštanová stolice

Červená nebo kaštanová stolice může znamenat velký problém v podobě rakoviny. Odstíny světlé krve nebo lehce natrávené krve jsou projevem krvácení v nižších oblastech gastrointestinálního traktu a může se jednat o život ohrožující stav.

Ve stolici by se neměla objevovat žádná krev! Krev se může ve stolici objevit při hemoroidech, při ruptuře análního otvoru nebo při krvácení z divertiklů, dále při průjmech, při zánětlivém onemocnění střev a při rakovině. Každopádně tento nález vyžaduje návštěvu lékaře. Nepodceňujte tento stav!

Ani červená nebo kaštanová stolice nemusí být vždy signálem závažného onemocnění. Jasně červené zabarvení může být způsobeno konzumací potravin s obsahem červených barviv, jako jsou různé nápoje, želatina, rajčata, řepa. Řepa například stolici zabarví do světle červené barvy připomínající barvu jasné krve. Vždy záleží na množství potraviny, kterou jste konzumovali. Někdy stolice může obsahovat více různých odstínů červené barvy.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Tmavá stolice

Stolice, která je téměř černá a má hustou konzistenci, může být způsobena krvácením v horní části trávicího traktu. Mezi nejčastější onemocnění, které způsobují tmavou stolici, patří duodenální nebo žaludeční vřed, jícnové varixy, Mallory-Weissův syndrom (spojen s alkoholismem) a gastritida. Některé potraviny, potravinové doplňky nebo léky mohou způsobit dočasně černou stolici. Patří mezi ně:

  • bismut (Pepto-Bismol);
  • železo;
  • aktivní uhlí;
  • aspirin v NSA (které mohou způsobit krvácení do žaludku);
  • tmavé potraviny, jako je černá lékořice a borůvky.

K tmavé stolici může dojít také při zácpě. Pokud se u vás objeví tento typ stolice, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Druhy stolice

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice

Zelená stolice

Pro normální peristaltiku střeva je charakteristická zelená barva. Pohyby střevního ústrojí začínají zbarvovat stolici do zeleného odstínu, čímž vzniká takzvaný zelený chvost na vaší stolici. Zelené potraviny a zelená zelenina taktéž zbarvují stolici do tohoto odstínu. Patří sem například listový salát, okurky, papriky a další. Rovněž potravinové doplňky a doplňky stravy se železem mohou při rychlé distribuci stolice způsobit zelený odstín. Rychlá peristaltika střeva navíc neposkytuje dostatek času k rozkladu žluči, čímž zůstává charakteristická zelená barva stolice. Toto jsou tedy hlavní příčiny zeleného zbarvení stolice.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP