Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY ZPŮSOBUJÍCÍ NADÝMÁNÍ

OBSAH

Potraviny přispívající k plynatosti a nadýmání

Kromě dýně existují další potraviny, které mohou přispívat k plynatosti a nadýmání, jako jsou fazole, brukvovitá zelenina, mléčné výrobky a sycené nápoje. Věnujte pozornost tomu, které potraviny nebo nápoje mohou způsobovat vaše příznaky, a zkuste omezit jejich příjem nebo najít alternativní možnosti.

Každý máme jiný trávicí systém a to, co může způsobit plynatost a nadýmání u jedné osoby, nemusí ovlivnit jinou. Mezi další běžné viníky patří cibule, česnek, jablka, hrušky a umělá sladidla. Vedení potravinového deníku a sledování příznaků vám může pomoci určit, kterým potravinám se ve stravě vyhnout nebo je omezit.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.

Mám nepříjemnou úzkost scvrklého těla jak by mě ta úzkost chtěla celého pohltit, tiky v očích, slzení, bolesti na srdci pod srdcem, co mám udělat abych se nepříjemné úzkosti zbavit, abych to byl opět celý já, mám za sebou psychoterapie a myslím si že to mohlo vyvolat náhlé vysazení prášků citalec a neurol které jsem bral cca15 let, když jdu necítím vůbec své těle hlavně záda a je to velmi nepříjemné, i když rozum funguje normálně. Jiří Hofman Broumov dnes beru eliciu, derin, euthyrox, snažím choduit na procházky, jíst hodně ovoce, minerálky a stále nic nezabírá, úzkost stále vyvíjí od října lonského roku a je stále velmi nepříjemná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení prvotní příčiny úzkosti nepřináší užívání antidepresiv trvalé výsledky. Touto příčinou jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující chronické záněty nervů v těle a buněk v mozku. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit výživu, abyste se z úzkosti trvale uzdravili, a žádné léky jste k tomu už nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Nepříjemná úzkost

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání

Nadýmání v začátku těhotenství

Těhotenství je provázeno řadou hormonálních změn, které vedou i ke zpomalení trávicích procesů a k omezení pohybu střev. Tyto jevy pak mohou mít za následek nepříjemné pocity plynatosti, nadýmání nebo zácpu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství se obvykle ženy snaží obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné potraviny, tak tyto náhlé změny mohou působit nadýmavě. Důležitý je způsob stravování. Jíst by se mělo v klidu a beze spěchu, jídlo je dobré rozdělit na menší dávky a jíst vícekrát denně. Snažte se neomezovat pohyb, příznivě ovlivňuje činnost střev a pomůže vyhnout se nadýmání. Vhodné jsou například procházky nebo plavání.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nemáte prosím někdo radu jak alespoň trošku zmírnit astmatický záchvat?Je víkend a došel mi inhalátor.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny astma nepřináší aplikace kortikoidů ani různé inhalátory trvalé výsledky. Příčinou vzniku astma jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé autoimunitní reakce těla, které napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u astmatu to vede k nadprodukci histaminu a tvorbě bronchiálních spasmů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit výživu, abyste si astma sami trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Astma

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NENÍ NÁSLEDKU BEZ PŘÍČINY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny astma nepřináší aplikace kortikoidů ani různé inhalátory trvalé výsledky. Příčinou vzniku astma jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u astmatu to vede k nadprodukci histaminu a vytvoření bronchiálních spasmů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si astma sami trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Není následku bez příčiny.

Léky na plynatost

K léčbě plynatosti a pocitu plnosti se nejčastěji používá lék Espumisan ve formě drobných tobolek, které se velmi snadno polykají, nebo tobolky Motilium.

Tipy, jak se zbavit nadýmání po jídle:

  • dopřejte si dostatek pohybu – zlepšíte peristaltiku střev a zrychlíte metabolismus, vyzkoušejte také masáž břicha či nahřívání;
  • vyzkoušejte bylinky – doporučujeme osvědčený fenyklový nebo heřmánkový čaj, bylinné čaje však rozhodně neslouží jako náhražka léků;
  • omezte nadýmavé potraviny – pozor na čerstvé pečivo, těstoviny a luštěniny, omezte sladké limonády s bublinkami.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi ASTMA LÉČIT KYSLÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pichler.

Dobrý den
mám astma bronchiale, pomůže mi léčba kyslíkem? Jestli jo, jaký přístroj mám koupit?
Předem děkuji za odpověď.
Pichler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny astma nepřináší aplikace kortikoidů ani různé inhalátory trvalé výsledky. Příčinou vzniku astma jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u astmatu to vede k nadprodukci histaminu a tvorbě bronchiálních spasmů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si astma sami trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Astma léčit kyslíkem

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Předcházení nadýmání

Abychom odstranili plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdravím všechny.Mám revmatoidní artritidu dlouho asi 40 let/po anginách/ 2-3 stupně a k tomu asi 10 let neuropatii nohou a rukou.Nyní i močového měchýře,bojuji s tím 4 měsíce,moč v pořádku,potíže veliké.Opravdu hrozné spojení.Co mám za bolesti nebudu vypisovat.Jezdím často do lázní,snažím se cvičit co mě jde a hlavně chci napsat o lécích.Užívala jsem už kde co od Ibubrufenu po jiné preparáty i kortikoidy a nyní nesnáším už vůbec nic a musím trpět.Mám vedlejší účinky a je mě s léky hůř,než bez nich.Naposled mě lékař dal inj.Mectojed,sama jsem si píchala,jednou týdně,vydržela jsem do 3.inj.nedalo se to.Nevím co se mnou bude.Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Prokeš, nutriční terapeut.

Bez vyřešení skutečné příčiny revmatoidní artritidy (RA) nepřináší aplikace kortikoidů ani léků na bolest trvalé výsledky. Příčinou vzniku RA jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u RA jsou takto ničeny tkáně velkých kloubů. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si RA sami trvale odstranili, zbavili se bolestí a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Proces trávení dýně

Než se ponoříte do tématu dýně a jejího vlivu na trávení, je důležité mít základní představu o tom, jak funguje náš trávicí systém. Když sníme dýni, tak prochází trávicím systémem, kde ji enzymy a žaludeční kyselina rozkládají na menší kousky. Živiny se pak vstřebávají stěnami střev a odpad se vylučuje stolicí.

Proces trávení není jen mechanické štěpení potravy. Trávicí systém je také ovlivněn naším nervovým systémem a hormony. Například vzhled a vůně jídla mohou vyvolat uvolňování trávicích enzymů a žaludeční kyseliny, a to ještě předtím, než si dáme první sousto nějakého skvělého pokrmu z dýní.

Navíc druhy potravin, které s dýní kombinujeme, mohou mít významný dopad na náš trávicí systém. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je dýně, mohou pomoci regulovat trávení a předcházet zácpě. Na druhou stranu potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru mohou zpomalit trávení a vést k nepohodlí a nadýmání.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi MARKSTAR@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení skutečné příčiny lupusu nepřináší aplikace kortikoidů trvalé výsledky. Příčinou lupusu jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé poškození střev a následné autoimunitní reakce těla. Ty se v případě lupusu projevují různými příznaky jako je únava, bolest kloubů, bolest na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči atd. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si lupus sami trvale odstranili, a kortikoidy jste nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer kdy Vás můžu zavolat

Zdroj: diskuze Markstar@email.cz

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Rajnošková.

Dobrý den,

polyfunkční neuropatii a s tím je spojená slabost,často padám,nohy mě nebolí.Prosím,co bych mohla ještě zkusit pro zmírnění slabosti.Užívala jsem Milgammu,dostávala jsem injekce.Lékařka mi ještě doporučila návštěvu ortopedie,ale klouby mám v pořádku.
Děkuji Vám za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Položili jste si nebo svým lékařům někdy otázku, proč neuropatii máte nebo co je její příčinou? Bez vyřešení skutečné příčiny neuropatie končetin nepřináší užívání léků trvalé výsledky. Příčinou vzniku neuropatie jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u neuropatie jsou ničeny nervová spojení v nohou a rukou. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si neuropatii sami trvale odstranili, a žádné léky jste nepotřebovali. Konzultace zdarma na tel. 608 155 338.

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Bolest kloubů

Osobní strážcové: Jahody, maliny, borůvky, citrusové plody a další ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C. Je všeobecně známo, že vitamin C zpomaluje opotřebování kloubů. Tento vitamin se také podílí na tvorbě kolagenu a právě tento prvek je jedním ze základních stavebních prvků kloubů, kloubních chrupavek a kostí.

Nepřátelé: Nejsou známé potraviny, které by přímo vyvolávali bolest pohybového ústrojí.

Zdroj: Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NEUROPATIE PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Řičánek.

mám po chemoterapii neuropatii končetin.Gabapentin mně moc nepomáhá.Co by bylo lepší? Dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Položili jste si nebo svým lékařům někdy otázku, proč neuropatii máte nebo co je její příčinou? Bez vyřešení skutečné příčiny neuropatie končetin nepřináší užívání léků trvalé výsledky. Příčinou vzniku neuropatie jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u neuropatie jsou ničeny nervová spojení v nohou a rukou. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si neuropatii sami trvale odstranili, a žádné léky jste nepotřebovali. Konzultace zdarma na tel. 608 155 338.

Zdroj: diskuze Léčba neuropatie po chemoterapii

Co je to nadýmání a plynatost

Plynatost a nadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Břicho jako balon

Osobní strážcové: Mátový čaj a fenyklová semínka Šálek mátového čaje po každém jídle dokáže zpacifikovat křeče, které vznikají při utváření plynu uváznutém v trávícím ústrojí. Stejně tak poslouží i půl kávové lžičky fenyklových semínek užitých po každém jídle.

Nepřátelé: Perlivé minerální vody a jiné sycené nápoje, potraviny slazené sorbitolem, organismem déle stravitelná zelenina: fazole, brokolice, květák či tofu. Nadýmání u některých lidí způsobuje také mléko a výrobky z něj, například acidofilní mléko.

Na pálení břicha nebo pálení v břiše je nejlepší jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Jedlá soda je zásadité činidlo, které vyrovná překyselení zažívacícho traktu a zmírní tak pocity pálení břicha.

Zdroj: Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Běžné příčiny plynatosti a nadýmání

Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.

Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.

V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP