Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POVLAK NA ZUBECH

OBSAH

Nemoci podle jazyka

  • Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku.
  • Bílý povlak ve středu jazyka značí onemocnění dvanácterníku.
  • Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu.
  • Hnědý povlak znamená onemocnění žlučníku.
  • Suchý jazyk oznamuje onemocnění cukrovkou.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBY PRASKLA SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewa.

co mam delat když my praskaji na zubech sklovina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prasklou sklovinu na zubech je třeba vidět, aby bylo možné určit příčiny praskání skloviny a pak i následnou prevenci před dalším praskáním skloviny na zubech. Zajděte tedy ke svému stomatologovi a nechte si svůj chrup vyšetřit s důrazem na prasklou sklovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zuby praskla sklovina

Co znamená žlutě zbarvený jazyk

Žlutě zbarvený jazyk signalizuje poruchy metabolismu. Pokud máte žlutý jazyk, můžete mít zvýšenou hladinu žluči v žlučníku anebo onemocnění jater. Žlutý povlak na jazyku nejčastěji signalizuje poruchu funkce žlučníku. Žlutá barva v zadní části jazyka, pokud ho zdvihneme k patru, může být jedním z příznaků žloutenky. Žlutý povlak na jazyku může rovněž signalizovat artritidu nebo dnu. Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí recept na bělení zubů

Skvrny na zubech způsobené antibiotiky či metabolickými poruchami

Skvrny se mohou na zubech vytvořit rovněž v důsledku užívání antibiotik (tetracyklinových) nebo metabolických poruch organismu. Při diagnostice, jež bývá někdy obtížná, rozhoduje především tvar křídové skvrny a její umístění na zubu.

U demineralizace se většinou jedná o půlměsícovité skvrny v oblasti krčků zubů, kde ulpívá delší dobu povlak. Působením kyselin plaku se sklovina oslabuje a dochází ke vzniku prvního stadia zubního kazu – křídové skvrny.

U „tetracyklinových zubů‟ se jedná o proužky různě zbarvené zubní tkáně (od bílých skvrn až po hnědé). Bílé skvrny mohou vzniknout i při chronickém zvracení (ranní nevolnosti v těhotenství, bulimie a jiné), kdy povrch zubu naleptávají kyseliny žaludečních šťáv a ze skloviny se vyplavují minerály.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po antibiotikách.

Zdroj: Skvrny na zubech

Poradna

V naší poradně s názvem MÍRNĚ BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU KOJENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

nevím tedy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý povlak na jazyku kojence byste měla konzultovat s dětským lékařem. Dnes je povlak mírný, ale za týden se může rozvinout a léčba bude náročnější. Proto neodkládat a jít za doktorem co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mírně bílý povlak na jazyku kojence

Skvrny na zubech od čaje

Taktéž konzumace čaje může na zubech vytvářet hnědý až černý potah. Jedná se o zubní kámen, do něhož se ukládají pigmenty z čaje.

Zde můžete vidět skvrny na zubech od čaje.

Tyto skvrny, respektive zabarvený zubní kámen vlastními silami neodstraníte, proto je potřeba navštívit dentální hygienistku či zubního lékaře, kteří vám skvrny odstraní.

Zdroj: Skvrny na zubech

Černý povlak na jazyku

Povlak tmavé až černé barvy vychází z nedostatku vitamínu B3 (niacin), dehydratace, nadměrného pití kávy a kouření, nízké imunity, z nemoci trávicího traktu.

Jak se zbavit černého povlaku

Jednoduše, je nutné odstranit příčinu projevu a pravidelně doplňovat tekutiny.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá červený povlak na jazyku.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem MALINOOSTRUŽINA-BÍLÝ POVLAK NA STONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Vesely.

Dobrý den,na mladém malinoostružiníku se mi tvoří na stoncích jakýsi bílý práškový povlak..nevím o co se jedná,nikde jsem o tom nic nenašel.Prosím poradíte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý prášek na rostlinách maliníku je plíseň způsobená houbou Sphaerotheca macularis, která ovlivňuje maliny a způsobuje zkadeření listů. Obvykle jsou plísní pokryty spodní strany listů. V těžkých případech se houba objeví na horním povrchu listu. Normálně je tato plíseň známa jako padlí jahodníkové a používá se i stejná chemická ochrana jako u jahod. Pro postřik se používá fungicid z řady dostupných výrobků, z kterých nejznámější je TALENT. Mezi další účinné fungicidy patří: AMISTAR | COSAVET DF | DAGONIS | FLOSUL | IQ-CRYSTAL l | KUMULUS WG | LUNA PRIVILEGE | LUNA SENSATION | ORTIVA | SERENADE ASO | THIOVIT JET | TOPAS 100 EC | ZATO 50 WG.
Postřik proveďte co nejdříve v den, kdy nebude po dlouhou dobu pršet. A opakujte ho dvakrát po třech týdnech. Větve, které jsou napadeny a můžete je obětovat, tak radši hned ostříhejte a spalte.

Zdroj: diskuze Malinoostružina-bílý povlak na stoncích

Hnědý povlak

Hnědý povlak jako příznak nemoci signalizuje nesprávnou funkci jater, onemocnění žlučníku, vysoký cholesterol.

Jak se zbavit hnědého povlaku

Odstranit příčinu a hydratovat organismus. Vhodné je kloktat třeba šalvějí nebo slanou vodou, eventuálně kloktadlem Tantum Verde.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá hnědý povlak jazyka.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Diskuze

V diskuzi ČTVEREČKY NA ZUBECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simule.

Ahoj,potřebovala bych pomoc! zubař mi zdělal rovnátka po 2 letech a já si to asi špatně čistila a ted tam mám čtverečky! :'( potřebuji pomoc!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čtverečky na zubech

Příčiny žlutého jazyka

Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Nemoci jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEJ POVLAK ZEMINY U ORCHIDEI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu na substrátu na orchidejí mám bílý povlak co s tím. Dočetla jsem se že je to častou zálivkou já zaléváme 1krat týdně je to moc,? Děkuji za odpověď
Vesecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše orchidej má bílou plíseň. Plísně potřebují ke svému životu vlhko a to přichází z vaší zálivky. Pravděpodobně máte substrát s větší schopností nasáknout vodu. Proto bude stačit zalévat jednou za dva až tři týdny. Zde je návod, co dělat:
Odstraňte všechen substrát s povlakem. Aby se zabránilo šíření choroby, pak použijte sprej proti plísním Fugispray bezchlórový. Zde je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…
Roztok aplikujte na místa odkud byl odebrán plesnivý substrát. Při rozsáhlé kontaminaci je možné roztok nalít do celého substrátu v rámci zálivky v ředění jedna lžíce na 3 litry vody. Rostlině to neublíží. Pokud nemáte fungispray, pak do postižené oblasti nalijte v plné síle peroxid vodíku z lékárny. Opakujte každé 2 až 3 dny, dokud se nezastaví jeho šumění.

Zdroj: diskuze Bílej povlak zeminy u orchidei

Hnědé skvrny na zubech

Mezi příčiny tmavého povlaku a hnědých skvrn na zubech patří především: cigarety, červené víno, perlivé limonády, káva, černý čaj, čokoláda, borůvky, kyselé džusy. Další příčinou může být i užívání nadměrného množství antibiotik (užíváte-li v dětství nebo v období dospívání tyto léky ve větších dávkách, je velice pravděpodobné, že budete mít v dospělosti na zubech tmavé skvrny).

Zde můžete vidět hnědé skvrny na zubech.

Veškeré oranžové, žluté nebo hnědé léze (zejména pak u horních frontálních řezáků) se odstraní z povrchu skloviny bělením. Poté se zesvětlí celková barva zubu, takže se začnou vytrácet i bílé léze. Bělení zubů by mělo patřit vždy do rukou odborníků.

Zdroj: Skvrny na zubech

Diskuze

V diskuzi ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej Kadlec.

Potřeboval bych se zeptat jaktoze mám žlutý povlak na jazyku. Bojím se abych neměl něco s ledvinami.

Zdroj: diskuze Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

Skvrny na zubech po bělení

Jestliže se rozhodnete pro bělení zubů, je vhodné tento proces konzultovat se stomatologem. Ten jednak stanoví diagnózu a zhodnotí riziko vedlejších reakcí, jednak určí, který způsob bělení je pro vás nejvhodnější (ordinační bělení chemické či za pomoci laseru, domácí bělení pomocí nosiče vyrobeného na míru a podobně). Tím se minimalizuje pravděpodobnost vzniku barevné disharmonie chrupu po ukončení bělení, což u volně prodejných bělicích prostředků není možné.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po bělení.

Zdroj: Skvrny na zubech

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Léčba

Léčba je individuální. Pokud nemáte žádné další obtíže, může povlak vymizet sám od sebe nebo může pomoci dostatečně pít vodu, čaje, ovocné šťávy a vyplachovat ústa po konzumaci potravin. Pokud máte jakékoli další obtíže, doporučuje se vyhledat lékaře, aby vás prohlédl a určil příčinu tohoto problému.

Zdroj: Žlutý povlak na jazyku

Diskuze

V diskuzi KOKOSOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Měla jsem bílý povlak na jazyku, který opravdu nešel seškrábnout. Zkusila jsem mlsat kokosový olej a povlak zmizel. Zřejmě tedy kvasinky, plísně..Tak si občas zamlsám a problém se nevrací.:-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kokosový olej

Žlutý jazyk

Silný povlak žluté barvy signalizuje žlučníkové obtíže. Zežloutnutí v zadní části jazyka je příznakem plísňové nebo bakteriální infekce v ústech či žloutenky.

Jak se zbavit žlutého jazyka

Eliminovat příznaky vzniku žlutého zabarvení jazyka, zmírnit překyselení organismu pomocí detoxikace.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá žlutý jazyk.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Skvrny na zubech po rovnátkách

Pokud chcete mít zuby nejen rovné, ale i zdravé, je třeba klást maximální důraz na hygienu. Zbytky jídel, které se na rovnátkách uchytí, mohou dlouhodobě lokálně škodit a způsobit tak poškození zubní skloviny, demineralizovat ji a následně vést k jejímu trvalému narušení. Na zubech pak vznikají skvrny, jež postupně tmavnou. Jazyk bývá považován za přirozený kartáček na zuby, ale lidé, kteří mají rovnátka, jej k čištění postupně přestávají používat, protože kontakt jazyka s kovem není úplně příjemný. A to vede kromě jiného k hromadění zubního plaku.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po rovnátkách.

Skvrny na zubech po rovnátkách odstraní dentální hygienistka. S rovnátky by se mělo obecně chodit na pravidelnou dentální hygienu, neboť se tím může předejít tvorbě zubních kazů i zmíněných skvrn. Hluboké a rozsáhlé léze lze pak obrousit pomocí vysokorychlostních násadců. Následuje chemická mikroabraze 5% kyselinou chlorovodíkovou a pemzou.

Zdroj: Skvrny na zubech

Co znamená bílý povlak po vytržení zubu

Po vytažení zubu je nutno věnovat zvýšenou péči ústní hygieně. Doporučuje se čistit zuby častěji, než je obvyklé, nejlépe po každém jídle, zvláště pečlivě pak na noc. Povlak se zpravidla objevuje po úraze jako následek zhmoždění tkání, rovněž tak i po jakémkoliv chirurgickém výkonu. Pokud se navíc dostaví otok, bolest a teplota, je nutné navštívit lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Příznaky

  • Bílé nebo krémově žluté skvrny v ústech, na dásních, měkkém patře a jazyku, ale pozor na možnou záměnu se zbytky mlíčka.
  • Dítě je neklidné, plačtivé.
  • Odmítá potravu.

Zdroj: Bílý povlak na jazyku u kojence

Bílý povlak v ústech

Pokud máte v ústech mykózu (mykoza v ústech), můžete pociťovat tyto symptomy: špatný dech a zahleněná ústní dutina, bílý povlak na jazyku a v ústní dutině, přetrvávající únava, nespavost, oslabená imunita a v důsledku toho časté chřipky, bolesti v kloubech, pocity staženosti v krku a v ramenou a k tomu i bolesti hlavy, dentální problémy, tmavé kruhy pod očima, poměrně častá nízká horečka, zácpa, anebo průjem, popřípadě i plynatost, pocity suchosti v puse, pocit suchých očí, nevysvětlitelné škrábání.

Zdroj: Kvasinky na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP