Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POVOLENÉ POTRAVINY U KETODIETA

Vhodné potraviny

Je obecně povolené libové maso, ryby, vejce, panenské oleje, mléčné výrobky, ořechy a semínka, a některé druhy ovoce, jako je například avokádo či citron. Zapomenout byste však měli na výrobky obsahující velké množství tuků, sacharidové produkty, přílohy k jídlům, obiloviny, uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, kávu a alkohol.

Ketodieta se často drží 5 dní, během nichž je nutné jíst velké množství bílkovin. Vše je dobré rozložit do několika denních porcí, kterých by mělo být minimálně 5. Stejně tak je třeba dbát na správný postup přípravy, kdy nesmíme zapomínat na nutnost dušení, přípravy bez tuku nebo vaření. Bílkoviny ve stravě bychom měli doplňovat i dostatečným množstvím zeleniny. Pozor také na případná negativa diety, která mohou souviset s tím, že strava je jednotvárnější, což může vést třeba i k tomu, že našemu tělu chybí celá řada nesmírně důležitých látek, které budeme potřebovat. Proto je třeba dodávat je do těla z externích zdrojů – ať už jsou jakékoliv.

Zdroj: Ketodieta

Diskuze: Kokos

Dobrý den,
Co kokosové mléko?! Je povolené?!

Zdroj: diskuze Kokos
Počet odpovědí: 0

Proteinová dieta

Svůj název získala ketodieta dle jevu ketóza, k němuž během této diety dochází. Jedná se o přirozený stav, kdy organismus čerpá pouze z vlastních tukových zásob. K tomu ovšem dojde pouze za předpokladu, že snížíte příjem sacharidů, které by tělo zásobily takzvanou okamžitou energií, na minimum. V důsledku procesu ketózy tělo čerpá energii z ketonů, které vznikají při rozkládání tuků. Díky ketonům můžete zároveň pociťovat menší chuť k jídlu. Ke ketóze obvykle dochází již po dvou až třech dnech, kdy naše tělo začíná sahat do tukových zásob. Zajímavostí je rovněž příznivý vliv této diety na snižování hladiny cukru v těle.

Ketonová dieta je vhodná pro lidi s nadváhou či pro ty, kteří chtějí změnit svůj životní styl. Do ketodiety by se však neměli pouštět lidé s onemocněním ledvin či jater, dále diabetici a lidé s vysokou hladinou cholesterolu. Určitou míru rizika však představuje i pro osoby, které prodělaly infarkt myokardu.

Zdroj: Ketodieta

Diskuze: pes čívává popis a potraviny

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny
Počet odpovědí: 2

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze: potraviny pro zdravé ledviny

Přátelé potřebuji radu co dělat pro ledviny v zimě,je prý dobré teplo a zahřivaci potraviny , a to jaké děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Potraviny pro zdravé ledviny
Počet odpovědí: 0

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze: Re: Re: zakázané potraviny při užívání warfarinu

Děkuji

Zdroj: diskuze Zakázané potraviny při užívání warfarinu
Počet odpovědí: 1

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze: potraviny s obsahem železa

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa
Počet odpovědí: 0

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, rajčata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze: Re: potraviny nevhodné při dně

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Počet odpovědí: 1

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze: Trombóza jaké potraviny nejíst

Dobrý den,mám trombozu kterou jsem dostala po úrazu na lyžích přetrhané vazy v koleně,chtěla by jsem vědět které potraviny nesmím jíst aby se mi to ne zhoršilo.Děkuji

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta
Počet odpovědí: 3

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze: Re: vhodné potraviny při odkyselení organismu

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu
Počet odpovědí: 1

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Počet odpovědí: 2

Průměrně jang potraviny

K průměrně jang potravinám se řadí bílé rybí maso, jako je platýs, pstruh, dále celozrnná mouka v chlebu nebo housce, mořská sůl, miso, sójová omáčka používaná při vaření.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Diskuze: Re: Jídelníček při užívání warfarinu

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Počet odpovědí: 4

Zdravá výživa

Spolu se zvýšeným příjmem zinku musí každodenní jídelníček zahrnovat další potraviny, které zvyšují hladinu testosteronu:

  • ovoce – banány, avokádo a fíky
  • zelenina – chřest, květák, brokolice
  • zdravé tuky – ryby, losos a tuňák
  • ořechy – mandle a kešu

Zdroj: Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny

Potraviny s vitamínem A

Vitamín A je užitečný pro zdravý vzhled pokožky. Nízkotučné mléčné výrobky, např. jogurt, jsou těmi nejlepšími potravinami, jak získat vitamín A. Jogurt totiž navíc obsahuje acidophilus, což je bakterie, která podporuje střevní zdraví. A zdravý trávicí systém je předpokladem zdravé kůže.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Jídelníček

Nemusíte počítat množství jídla, které sníte. Důležité však je, abyste toho snědli tolik, že se budete cítit nasyceni. Jediné, co byste si měli hlídat, je, abyste preferovali tuky před bílkovinami. Sacharidům se úplně vyhýbejte.

K snídani si dopřejte například výživnou omeletu se šunkou a sýrem či míchaná vajíčka se slaninou a k tomu čerstvou zeleninu.

Ke svačině vám jistě přijde vhod avokádová pomazánka ochucená čerstvým pepřem, solí a pár kapkami citronu.

Oběd se skládá ze salátů a pořádného kusu masa. Salátu s kuřecím masem či steaku z hovězí svíčkové s polníčkovo-rajčatovým salátem snad nikdo neodolá.

K odpolední svačině si můžete dopřát sýrový talíř doplněný čerstvou zeleninou. Pokud však nemáte čas, můžete zvolit rychlovku v podobě proteinového nápoje.

Na závěr dne si dopřejte zdravou tečku v podobě ryby. Lososa na másle zvládne určitě každý. Jako přílohu zvolte například brokolici, květák či mrkev – vše vařené v páře a zakápnuté extra panenským olejem.

Aby vaše jídlo nebylo mdlé, nebojte se jej řádně ochutit. Sůl, pepř, lžička octa či balzamika, čerstvé i sušené bylinky – vše je dovoleno.

Zdroj: Ketodieta

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdravé a čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Chřest - špargl, patří mezi zelené potraviny?

Chřest se neřadí mezi zelené potraviny, ačkoli je velmi zdravý. Často se detoxikace zaměňuje s odvodněním organizmu. Chřest je vynikající diuretikum, je močopudný, ale se samotnou detoxikací nemá mnoho společného. Chřest tedy velmi dobře pomáhá při odvodnění těla a organizmu. To se může hodit například tam, kde jsou nateklé nohy. Dalšími pomocníky, při odvodnění organismu a těla, jsou káva a černý čaj. Toto vše by se dalo nazvat jako přírodní diuretika bez lékařského předpisu.


Zdroj: Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení

Jsou zdravé instantní potraviny?

Instantní potraviny se vyrábějí dehydratací jednotlivých ingrediencí. Tuto metodu lidé využívali už od pradávna a obejde se bez jakýchkoli konzervačních látek. Přidáním vody se pak potravina vrátí do svého původního stavu. Hlavním důvodem, proč jsou instantní potraviny považovány za škodlivé, je obava z přítomnosti nezdravých chemických látek, obecně známých „éček“. Všechny látky obsažené v instantních jídlech jsou kontrolovány státními kontrolními orgány a neměly by překračovat zdraví škodlivé množství. Terčem kritiky u instantních jídel je používání dochucovadel pro zvýraznění chuti pokrmu. Jedná se o glutaman, který se mění v kombinaci se solí na glutamát sodný. K újmě na zdraví může dojít, pokud instantní potraviny konzumujete často. Proto je důležité zařadit do jídelníčku i jiné suroviny a hlavně – všeho s mírou.

Zdroj: Instantní potraviny

Test nejlepších instantních polévek

Zde můžete vidět porovnání instantních polévek.

Zdroj: Instantní potraviny

Rady pro jaterní očistu

Další potraviny, které čistí játra jsou artyčoky, chřest, zelí a růžičková kapusta. Jedení potravin, které jsou ideální pro detoxikaci, je skvělý způsob, jak udržet zdravou funkci jater. Nicméně, pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje jaterní očista. Měla by se dělat alespoň dvakrát ročně, aby odstranila veškeré cizorodé látky, které mohou být uvězněny v játrech.

Zdroj: Potraviny na detoxikaci jater

Cena Instantního droždí

Zde můžete vidět cenu instantního droždí.

Zdroj: Instantní potraviny

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU