Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRACOVNÍ NESCHOPNOST PO KYRETÁŽI

OBSAH

Kdy po kyretáži do práce

Délka pracovní neschopnosti záleží na povaze povolání, které žena vykonává, a také na tom, jak se sama cítí. Obecně to bývá maximálně týden po výkonu.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Kaska.

Na nohách mezi kolenem a kotníkem se mi udělala nepříjemná svědivá vyrážka chtěl bych znát ordinační hodiny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Každý pracovní den od 7 do 15 hodin.

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Menstruace po kyretáži

Krvácení po kyretáži by mělo být mírné a ustat za několik dní. Pokud krvácíte velmi silně nebo dlouho (déle než 14 dní), máte bolesti nebo horečku, navštivte neprodleně lékaře. Uvedené příznaky mohou být způsobeny infekcí, kterou je třeba včas léčit.

Slabé krvácení (špinění) po revizi dělohy ustává do týdne. První menstruace po kyretáži se dostaví za 4–6 týdnů. U kyretáže po porodu může odchod očistků trvat několik týdnů.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: www.sklerotizace.cz/…

Zdroj: diskuze Mast proti metličkovým žilkám

Délka pobytu a pracovní neschopnost

Komplexní lázeňská léče (KLP) je předepsána na 21- nebo 28denní pobyt dle indikace. Komplexní lázeňská léče probíhá v rámci pracovní neschopnosti.

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Kleinová.

Dobrý den,
mohu přijít s dcerou(12let),na vyšetření bez doporučení od praktického lékaře?Je to možné i v pátek ráno??
děkuji za odpověď.Kleinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, je to možné. Otevřeno je každý pracovní den a můžete přijít i bez doporučení. Když dorazíte ráno v osm, tak budete mít větší šanci, že se dostanete na řadu, než když přijdete v deset hodin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní ambulance praha karlovo nám

Vypuštění silikonového oleje z oka

Nutnost předoperačního vyšetření záleží na celkovém stavu a zvyklosti pracoviště, kde bude operace provedena. Zákrok je menšího rozsahu, dle zvyklosti pracoviště se provede anestezie, častěji nyní už jen lokální, za pomocí parabulbární injekce. Samotné vypuštění silikonového oleje trvá přibližně 30 minut a je bezbolestné. Do oka se zavedou vstupy, vypustí se olej, dutina se vypláchne, zkontroluje se stav sítnice a případně se ošetří nějaká část sítnice, pokud je to třeba. Operace je ukončena vyplněním oka tekutinou z infuze. Pracovní neschopnost se odvíjí od profese a diagnózy, kvůli níž byl do oka olej dáván. U pracujících jedinců je většinou pracovní neschopnost vhodná přibližně na týden. Fyzickou zátěž je nutné omezit po dobu 7 dnů, pak již dle pokynů ošetřujícího lékaře podle stavu hojení oka.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Poradna

V naší poradně s názvem PSNV - PRACOVNÍ SPOLEČNOST NÁSTAVKOVÝCH VČELAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oskar Marša.

Zdravím,
rád byc se opět chtěl zúčastnit soutěže "Med roku" , avšak mne nechce při registraci pustit dál , protože již dříve jsem se doutěže zúčastnil a já si nepamatuji heslo pod kterým jsem se v minulosti registroval . Poraďte mi prosím , , jak dála pokračovat , abych se mohl zaregistrovat.

Děkuji Marša Oskar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Udělejte si novou registraci do soutěže Med roku. Tady je adresa s formulářem, který vyplňte a napište si do svých poznámek nové přihlašovací údaje. Formulář je zde: www.psnv.cz/med-roku…

Zdroj: diskuze PSNV - Pracovní společnost nástavkových včelařů

Bolesti po kyretáži

Kyretáž je velmi bolestivý zákrok, a proto se provádí v celkové anestezii. Bolestivost po výkonu je normální. Pokud však bolesti přetrvávají delší dobu, může se jednat o zánět, který se dostal do dělohy po kyretáži. Je tedy nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Kontakt

Organizace spolupracuje se Státní správou ČR (Ministerstvo zemědělství, Státní veterinární správa, Státní zemědělský intervenční fond), Středním odborným učilištěm Blatná, Střední lesnickou školou Hranice, Mendelovou společností pro včelařský výzkum, Mendelovou univerzitou Brno, Pracovní společností nástavkových včelařů SK, Českým svazem včelařů.

Kontakt na společnost: Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o. s., Staroměstská 6/1, 370 04 České Budějovice, tel. 728 717 375, e-mail Info@psnv.cz, webové stránky www.psnv.cz

Zdroj: PSNV - Pracovní společnost nástavkových včelařů

Poradna

V naší poradně s názvem CO DNES DOSTANEME U ZUBAŘE ZDVARMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Vnučka (23) byla nucena si po dvouměsíční léčbě nechat vytrhnout zub moudrosti . Účet za úkon byl 5000,-. ( Navíc ji praskl 1?? steh) a pro velké bolesti si musela nechat vystavit neschopnost.
Můžete mi napsat , kde je a k čemu si platíme VZP . Nebo alespoň poradit , kam se obrátit o případný příspěvek . Je to hnus . Děda Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vytrhnutí zubů moudrosti ze zdravotních důvodů je plně hrazeno ze zdravotního pojištění.
Vezměte účet a obratťe se na svou zdravotní pojišťovnu a požádejte o proplacení účtu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi MÁM PO OSTEOTOMII KOLENE NÁROK NA KOMPLEXNÍ LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lahoda Lubomír.

Mám po osteotomii levého kolene.Po operaci jsem absolvoval rehabilitaci.Mám nárok na lázně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Králová.

Dobrý den!Jsem po operaci kolene s meniskem a dvakrát rozštípnutým kolenem.Budu končit rehabilitace.Mám to jako pracovní úraz.Mám nárok na lázně.Děkuji

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Co je to Longova metoda

Základem Longovy metody je odstranění přebytečné tkáně a následné sešití sliznice, prováděné zvláštním přesným nástrojem – staplerem, který je zaveden do konečníku. Stapler řeší zároveň příčinu zvětšení hemoroidů a výhřezu konečníku, neboť přerušuje drobné cévy, které přivádějí do hemoroidů krev, a fixuje sliznici na její původní místo. Sliznice není v místě hemoroidů odstraněna a nevzniká tak jizva jako po klasických operacích, která nedovolí dobré utěsnění řiti. Nehrozí také poškození svěračů konečníku, ke kterému při dřívějších operacích mohlo dojít. Operace je téměř bezbolestná, provádí se v krátké celkové nebo páteřní (spinální) anestezii a trvá asi 15 minut. Operovaný pacient zůstává v nemocnici 1 až 3 dny, pracovní neschopnost trvá asi týden, což je asi čtvrtinová doba než u klasických zákroků. Pooperační bolesti jsou ve srovnání s klasickými operacemi velmi malé, což dosvědčují pacienti, kteří byli dříve operováni jinou metodou se špatným výsledkem a pak se podrobili Longově operaci.

Zdroj: Longova metoda

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Ahoj,,,,,,, Má rada zní. Kupte domu pracovní sešit a kroužkujte slova barevně .Nad ně číslice dle druhu. Další pomůckou ...... je nastříhej kartičky,napiš slovo a číslici vedle. Syn přiřazuje. Chvíli to potrvá, ale s Vaší péčí to zvládnete. Můj syn ,se to také tak naučil. Používejte i barvy.....Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Přesně souhlasím s barevným označováním slov podle druhů. Kupte si pastelky a nebo fixy.
Ideální barvy jsou:
1. Podstatná jména MODRÁ
2. Přídavná jména FIALOVÁ
3. Zájmena BLEDĚ MODRÁ
4. Číslovky TYRKYSOVÁ
5. Slovesa ČERVENÁ
6. Příslovce ORANŽOVÁ
7. Předložky ŽLUTÁ
8. Spojky ZELENÁ
9. Částice ČERNÁ (dřevěná tužka s tuhou)
10. Citoslovce ŠEDÁ nebo STŘÍBRNÁ

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Kdo je nástavkový včelař

Je to včelař, který chová včely v nástavkových úlech (vysokonástavkových, středněnástavkových a nízkonástavkových).

Zdroj: PSNV - Pracovní společnost nástavkových včelařů

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pibilova lenka.

Jsem v koncich, kde najdu v praze a okoli kozniho lekare ktery osetri blizkou osobu ve vecernich nebo nocnich hodinach? Nikdo nechape ze existuje prace behem ktere se proste neda odejit pres den do kozni ambulance. Stav je akutni. Existuje kozni pohotovost? Na netu jsem nic nenasla a nemocnice radi pres den do ambulance coz v nasem pripade proste nejde. Diky za jakekoliv info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Platný Zákoník práce říká:
Pokud zaměstnanec v pracovní době absolvuje u lékaře vyšetření nebo ošetření, je zaměstnavatel povinen omluvit jeho nepřítomnost v práci, poskytnout mu pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Nezbytně nutnou dobou je nejen samotný lékařský výkon (vyšetření nebo ošetření), ale i cesta do zdravotnického zařízení a zpět a doba čekání na příjem u lékaře, případně jiné přímo související úkony.
Nekomplikujte si situaci a běžte k lékaři v denní době. Lékařů, kteří by byli ochotni ambulantně vyšetřovat mimo rámec obvyklé pracovní doby, je jen hrstka, takže těžko se v nich najde nejlepší odborník právě na váš problém. Během denní doby máte škálu nejlepších lékařů mnohem větší a dostupnější a tím i větší šanci na rychlé uzdravení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Aspergerův syndrom – příznaky

Je důležité si uvědomit, že člověk s poruchou Aspergerovým syndromem nemá obecné zpoždění v oblasti výuky jazyků, ve vývoji poznávacích schopností a adaptivního chování (jiného než v oblasti sociální interakce). To je v rozporu s typickými vývojovými projevy u autistických dětí, které vykazují výrazné schodky a deviace v těchto oblastech před třetím rokem života.

U jedince se projevují trvale zhoršené sociální interakce s ostatními, a to nedostatek očního kontaktu, výraz obličeje, neohrabané držení těla a gesta. Neschopnost rozvíjet přátelství s ostatními dětmi stejného věku. Nedostatek spontánnosti a sdílení radosti ze zájmů nebo úspěchů s jinými lidmi (například nedostatek představivosti). Neschopnost vyjádřit vhodné a odpovídající sociální nebo emocionální reakce, například když hovoří, nebo když si hraje s ostatními. Dítě při komunikaci vykazuje malou nebo žádnou reakci, pocity nebo empatii k druhému dítěti.

U těchto jedinců se opakují stejné vzorce chování, zájmy a aktivity, zaujetí nebo posedlost jedním nebo dvěma tématy, které se opakují s abnormální intenzitou. Zdánlivě nepružné dodržování určitých rituálů. Opakované manýry například s rukou nebo prsty, konkrétně házení jimi nebo kroucení, nebo jde o komplexní pohyby celého těla.

Dalším typickým projevem je trvalé zaujetí částmi předmětů. Soubor příznaků pak způsobuje jedinci významné společenské, pracovní nebo jiné důležité omezení v oblasti fungování lidské společnosti. Jiné obecné popisy raného vývoje jedinců s Aspergerovým syndromem obsahují určité projevy, které mohou být užitečné při identifikaci onemocnění. Tyto projevy zahrnují i fascinaci písmeny a čísly. Ve skutečnosti může být malé dítě schopno dekódovat slova s malým nebo žádným pochopením významu obsahu slova. Vytvoří si blízký vztah k rodinným příslušníkům, ale nevhodné vztahy a interakce s přáteli a ostatními. Dítě s Aspergerovým syndromem se například může pokusit navázat kontakt s ostatními dětmi prostřednictvím neustálého objímání nebo naopak tím, že na ně křičí.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT POŠKOZENÉ NEHTOVÉ LŮŽKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám zřejmě poškozené nehtové lůžko na ukazováčku,mám na nehtu podélnou rýhu a na konci se mi nehet rozděluje-praská.Musím ho stále do půlky zastřihovat,abych někde neuvázla a nehet vážně nezatrhla.Dřív se poškozené nehty trhaly,je nějaká jiná pomoc?Děkuji.Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Můj syn měl pracovní úraz, svez se mu žebřík na prsty u ruky, bojím se jestli nemá poškozené lůžko. Byl s tím na chirurgii, a má dva prsty podložené něčím z hliníku, aby byly v klidu . Co když bude mít poškozené lůžko. Dá se to nějakým způsobem řešit? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit poškozené nehtové lůžko

Léčba

Během léčby je důležité zvýšit hygienický standard, zajistit nedráždivé pracovní i domácí prostředí, ve kterém se pacient pohybuje. Při práci s detergentními látkami (syntetické spotřební látky obsahující saponáty, mýdlo nebo jejich směs, které se používají na praní, mytí, odmašťování, čištění) a s organickými rozpouštědly je nutné používat ochranné rukavice, ochranné pracovní masti a pasty. Na utišení svědění se podávají antihistaminika. Lokálně se používá Jarischův roztok. Dále je nutné vyléčit různá hnisavá ložiska, pokud se právě vyskytují někde v organismu pacienta, zvláště je důležitá léčba nemocných zubů, mandlí a podobně.

Zdroj: Numulární dermatitida

Rekonvalescence

Do nemocnice je třeba přijít nalačno (obvykle ráno), popřípadě je žena potřebnou dobu před zákrokem hospitalizována v nemocnici. Po uspání pacientky lékař nejprve dezinfikuje pochvu a děložní hrdlo. Pokud je potřeba, rozšíří děložní hrdlo, a potom vsune do děložního hrdla trubičku, kterou budou procházet nástroje při kyretáži. Následně lékař odsaje obsah dělohy nebo ho vyškrábne ostrým nástrojem, kyretou. Celý zákrok trvá 15 až 20 minut, z toho odstranění děložního obsahu zhruba 5 až 10 minut. Několik hodin po zákroku může žena obvykle z nemocnice odejít (ze zkušenosti je vhodný odvoz autem).

Po kyretáži se chovejte jako v šestinedělí. Vyhněte se zvýšené tělesné námaze, hodně odpočívejte. Kvůli zvýšenému riziku infekce nepoužívejte tampóny, nekoupejte se (pouze se sprchujte), vynechte pohlavní styk.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Příznaky poporodní deprese

Příznaky mohou bez léčby přetrvávat týdny, měsíce nebo roky:

  • těžký smutek;
  • pocity beznaděje;
  • sebeobviňování z toho, že jsem špatná matka;
  • neschopnost navázat kladný vztah k dítěti;
  • ztráta životní energie;
  • silná frustrace;
  • extrémní únava a vyčerpání;
  • ztráta chuti k jídlu, nebo naopak nadměrná konzumace potravy;
  • nespavost, nebo naopak nadměrná spavost;
  • nechuť k sexu;
  • nezájem o okolí.

Zdroj: Poporodní deprese

Příznaky mírného autismu

Některé z běžných souborů symptomů, které jsou pozorovány u jedinců trpících mírnou formou autismu.

  • Neschopnost zahájení konverzace s ostatními dětmi nebo navázání přátelství. V případě, kdy již dítě zahájí rozhovor, nemusí být schopno udržet interakci na delší dobu.
  • Dítě se často zabývá jednoduchou činností, ignoruje lidi nebo jednotlivce kolem sebe. Ve většině případů dítě pokračuje v činnosti hraní se stejnou hračkou dlouhou dobu.
  • Komunikuje za dlouhou dobu nebo diskutuje o zcela nesouvisejících věcech.
  • Děti obtížně udržují oční kontakt po dlouhou dobu.
  • Časté jsou změny nálad, nedostatek ohledu k pocitům ostatních atd.
  • Opakované chování. Děti mohou stále dokola opakovat stejné řádky knihy nebo sledovat stejnou věc, dokonce mohou opakovat předchozí rozhovor.
  • Mezi další příznaky spojené s mírným autismem patří horší motorika, neschopnost přijít na to, co chtěly jiné osoby, řeč těla a nesmírný zájem o nejmenší podrobnosti z netriviálních témat nebo věcí.

Zdroj: Známky a příznaky mírného autismu u dětí

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Příznaky

Příznaky dyslexie bývá před nástupem do školy obtížné rozpoznat, ale existují určité symptomy, které mohou naznačit možnou dyslexii. Jakmile dítě dosáhne školního věku, bývá učitel první, kdo si povšimne problému. Specifická vývojová porucha se totiž často projeví při čtení a učení.

Předškolní věk

Známky a symptomy upozorňující na možný problém:

  • pozdní mluvení;
  • pomalé učení nových slov;
  • neschopnost najít rým.

Školní věk

Jakmile je dítě ve škole, mohou být příznaky dyslexie zřetelnější:

  • čtení hluboko pod očekávanou úrovní vzhledem k věku dítěte;
  • problémy zpracování a pochopení toho, co slyší;
  • obtížnost pochopení rychlých pokynů;
  • problém s příkazy;
  • problém s pamatováním si pořadí věcí;
  • obtíže vidět (občas slyšet) podobnosti a rozdíly v písmenech a slovech;
  • neschopnost vyslovit neznámé slovo;
  • vidění písmena nebo slova opačně. Je to běžné u malých dětí, ale může být výraznější u dětí s dyslexií;
  • problémy s pravopisem;
  • problémy s učením cizího jazyka.

Dospívající a dospělý

Příznaky dyslexie dospívajících a dospělých jsou podobné těm, které jsou popsány u dětí. Ačkoli je lepší pracovat s dyslexií již v raném věku, nemusí se ani dospívající či dospělý bát požádat o pomoc. Mezi některé běžné příznaky dyslexie dospívajících a dospělých patří:

  • obtížné čtení;
  • potíže s pochopením vtipů nebo idiomů;
  • čtení nahlas;
  • potíže s časovým managementem;
  • problém se sdělením stručného obsahu příběhu;
  • problém naučit se cizí jazyk;
  • neschopnost memorování.

Pro dyslexii je typické, že dítě začíná číst později než jiné děti. Většina dětí se učí číst v mateřské škole nebo v první třídě, ale děti s dyslexií nedokážou v tomto věku pochopit základy čtení. Poraďte se tedy s odborníkem, pokud si povšimnete něčeho takového. Když je dyslexie diagnostikována a není s ní pracováno, potíže se čtením pokračují až do dospělosti.

Zdroj: Dyslexie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP