Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKÁNÍ KOUTKŮ PŘÍČINY

OBSAH

Hlavní příčiny popraskaných koutků úst

Popraskané a zanícené koutky úst se nejčastěji objevují u dětí a mladých dospělých, kteří slintají během spánku anebo mají ortodontická rovnátka. U starších dospělých zase proces stárnutí způsobuje kožní vrásky na rtech s povrchními nebo i hlubokými linkami, které sahají od úst až dolů k bradě. Do těchto vrásek na rtech se kapilárním efektem dostávají sliny z úst a vrásky na rtech pak trpí podobně, jako koutky. Popraskané a zanícené koutky mohou být více zřejmé v zimě, kdy je chladnější počasí a sušší vzduch. Praskání koutků úst a následné jejich olizování pro udržení jejich vlhkosti, vytváří půdu pro infekce. Jakmile jsou koutky úst popraskané nebo prasklé, tak nahromaděné sliny mohou zapříčinit vznik kvasinkové infekce. Nejběžnější kvasinkovou infekci doprovázející popraskané koutky způsobuje candida albicans.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Poradna

V naší poradně s názvem MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíš za to můžou kvasinky. Podobně se projevují i při praskání ústních koutků. Bude potřeba odebrat vzorek z povrchu kůže, na kterém se provedou testy účinných látek a podle výsledků se určí vhodný lék. Zajděte na gastroenterologii a tam je požádejte o pomoc. Jinak hrozí zbytečné komplikace zanesením druhotné infekce do mokvající tkáně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Další příčiny popraskaných koutků

  • Stomatitida je zánět tkání pod zubní protézou. Pokud zubní protézy nejsou pravidelně vyjmuty a vyčištěny, tak se může rozvíjet chronická kvasinková infekce, které může postihnout i koutky úst.
  • Nedostatek zubů, zejména těch zadních zubů, které podporují obličej, tváře a rty, může vést ke kousnutí s následným vytvořením trhlin nebo popraskání v koutcích úst.
  • Výživové nedostatky, jako je například anémie z nedostatku železa anebo nedostatek vitaminu B.
  • Náhlá zvýšená konzumace alkoholu taktéž způsobí popraskání koutků.
  • Diabetes a rakovina také vedou ke změnám v oblasti ústní sliznice.


Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Prasklé koutky – příčina

Koutky obvykle popraskají při častém olizování rtů nebo ve větrném, chladném a suchém počasí. Dalším viníkem může být nedostatek živin, a to především železa, vitamínu A, C nebo vitamínů skupiny B.

Praskání koutků může být známkou plísňové infekce, jako je moniliáza (onemocnění způsobené kvasinkami candida, postihující sliznice, kůži i vnitřní orgány), která se také projevuje zarudnutím kolem popraskaného koutku. Občas koutky popraskají i v reakci na nějakou složku v novém kosmetickém výrobku.

Ale existují i další příčiny popraskaných koutků, jako je chudokrevnost, alergie, slintání během spánku (u dětí), záněty pod zubní protézou, nadměrná konzumace alkoholu nebo cukrovka či rakovina.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, před několika dny jsem objevil bílé tečky v koutku oka, v té červené části.Tak se chci zeptat, z čeho to asi může být ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Petře, tohle vypadá na nějaké polypy. Doporučuji zajít v Kroměříži na oční, aby se ti na to mrkli. Obvykle to spraví antibiotické kapky - nejčastěji Maxitrol. Recept na Maxitrol dostaneš od očního.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé tečky v koutku oka

Popraskané koutky úst foto

Fotografie, na kterých jsou vidět popraskané a zanícené koutky úst, jsou vidět tady popraskané koutky úst.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

Léčba popraskaných koutků úst

Nejúčinnějším lékem na popraskané koutky je udržet je suché a vláčné. Pokud jsou popraskané koutky doprovázeny i kvasinkovou infekcí, která se projevuje moučnými usazeninami v koutcích, tak je vhodné použít antimykotické masti například Clotrimazol mast. Vhodná je také zinková pasta anebo pro udržení vláčnosti rtů lékařská vazelína.

Jestliže jsou popraskané koutky úst způsobeny infekcí v ústech, tak i po jejich vyléčení bude probíhat častá recidiva, dokud se nevyléčí primární příčina, například stomatitida pod protézami. Ta se nejlépe vyléčí pomocí výplachů chlorhexidinem. V chlohexidinu můžeme nechat přes noc také vyčistit zubní protézu.

Pokud jsou popraskané koutky způsobeny přemírou alkoholu nebo nedostatkem vitamínů B, tak je velice účinným pomocníkem lék riboflavin, což je vitamín B2.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

prosím o radu jak zabránit ,praskání kůry kmenů švestek a jabloní

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Ústní koutky – léčba

Jako u každého jiného onemocnění je primárně potřeba vyloučit závažnější onemocnění a přijít na skutečnou podstatu praskání koutků. Obecné doporučení zní: udržovat koutky suché, ale vláčné. Pokud se prokáže kvasinková infekce, je potřeba používat antimykotickou mast podle doporučení lékaře. U kvasinek je dále vhodné vyřadit ze stravy bílý cukr a bílou mouku. Z pohledu alternativní medicíny se jedná o signál překyselení organismu.

V případě, že je zdrojem problémů infekce v ústech, je nutné navštívit zubního lékaře. Dále zvyšte péči o ústní dutinu, pomohou i pravidelné dezinfekční výplachy úst.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA PRASKÁNÍ CÉVEK NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Báňarova.

Chtěla jsem se zeptat co mám jíst a co koupit v lékárně na praskání cévek.
Dělá se to opakovaně.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto určit co přesně vám pomůže, neboť je třeba vidět, jak vypadají příznaky a jaký je váš celkový zdravotní stav. To vše může jednoduše provést a určit váš praktický lékař, za kterým byste se měla vypravit, pokud chcete s těmito projevy něco dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak na praskání cévek na nohách

Léky na praskání žilek

Lék ascorutin v sobě přináší společné působení vitamínu C a rutinu. Obě tyto látky blahodárně působí na cévy a omezují jejich prosakování. Ascorutin má přímý vliv na metličkové žilky, které po jeho užívání sníží svoji viditelnost. Lék ascorutin je volně k dostání v lékárnách. Nejlevnější cena ascorutinu je tady: Ascorutin cena.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Poradna

V naší poradně s názvem AFT V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Udělalo se mi něco v jednom oku v koutku, manžel říká, že to připomíná aft. Je to možné a jak to léčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To bude nejspíše ječné zrno. Nejrychlejší léčba ječného zrna je pomocí léku Maxitrol, který tyto obtíže vyléčí do tří až čtyřech dnů. Maxitrol je účinný kombinovaný lék, ve kterém jsou zároveň antibiotika i kortikosteroid a je na lékařský předpis, takže bude nezbytná návštěva očního lékaře, což v tomto vašem případě jedině prospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aft v oku

Příčiny

Jedná se o záležitost celého organismu, a proto je důležitá takzvaná holistická léčba. Základem je vždy hledat prvotní příčinu. Praskání žilek může způsobovat histamin, stres, onkologické onemocnění, vysoký krevní tlak. Příčin může být velké množství, je třeba podrobnější vyšetření. Může se jednat i o nedostatek vitaminu C, ale to je extrémně vzácné. Pravděpodobnější je, že příčinou je váznoucí odtok krve nebo lymfy, tedy srdeční selhávání, záněty lymfatických uzlin nebo nedostatek pohybu.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBY PRASKLA SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewa.

co mam delat když my praskaji na zubech sklovina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prasklou sklovinu na zubech je třeba vidět, aby bylo možné určit příčiny praskání skloviny a pak i následnou prevenci před dalším praskáním skloviny na zubech. Zajděte tedy ke svému stomatologovi a nechte si svůj chrup vyšetřit s důrazem na prasklou sklovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zuby praskla sklovina

Prasklé koutky po pití alkoholu

Jakmile dojde k popraskání koutků po konzumaci alkoholu, doporučuje se snížení jeho konzumace.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Na kůstce nosu mám malou prasklou žilku.Dá se odstranit
bez laseru? Také mi praskají žilky ve vnitřnim koutku,pouze vždy na pravém oku.Lékař to přičítá řasám.Ty jsme z koutku odstranili,předepsal i kapky Maxitrol.Nemám vysoký tlak.Neužívám ani léky na ředění krve.Poraďte,ďekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Karlo, já bych vám doporučil měsíční celaskonovou terapii. Kupte si přípravek Ascorutin a užívejte ho po dobu jednoho měsíce podle přiloženého návodu. Tento lék stahuje cévy a zabraňuje pronikání krve skrze cévní stěny, což je evidentně váš problém. Po měsíci se ozvěte a vyhodnotíme výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose

Fotografie

Zde je k dispozici několik odkazů na fotografie skvrn na očním bělmu:

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle vypadá, že to bude trvalá vada růstu nehtu, která bude mít své příčiny v nehtovém lůžku. Někdy to způsobí přibývající věk, někdy úraz a někdy i špatná výživa. Velice často je nutné si na to zvyknout a přizpůsobit k tomu péči o nehet. Jestli chceš mít jistotu co to je, tak zajdi na kožní, tam se na to podívají a přesně ti řeknou co s tím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Prasklé koutky úst

Jedná se o postižení ústního koutku, řidčeji jednoho, častěji obou. Začíná na přechodu sliznice v kůži jako malá, začervenalá skvrna, která má uprostřed mělkou prasklinu. Postupně se skvrna zvětšuje, červená, svědí nebo bolí, mokvá a prasklina je hlubší. Poté se ložisko pokrývá žlutou nebo červenohnědou krustou.

Zdroj: Prasklé koutky

Časté příčiny rakoviny oka

  • Světlé oči – pokud máte modré, šedé nebo zelené oči, máte vyšší riziko vzniku očního melanomu než lidé, kteří mají hnědé oči;
  • Světlý tón pleti – Lidé se světlou pletí jsou náchylnější k rozvoji rakoviny kůže a očí;
  • Používání solárií - Solária jsou dobře známou příčinou rakoviny kůže, ale mohou také zvýšit riziko rakoviny oka. Vždy používejte opalovací brýle!
  • Nadměrná expozice slunečnímu světlu – to je také častá příčina. Je důležité si uvědomit, že brýle bez UV ochrany jsou lupou proti rakovině. Zachytí sluneční světlo dopadající na vaše čočky a zvětší je na kůži kolem oka. Kůže kolem oka je neuvěřitelně citlivá a jemná, takže ochrana před slunečními brýlemi, čočky Transition nebo sluneční brýle na předpis jsou nutností.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Profesionální metody léčby metličkových žilek

Díky nejnovější laserové technice je možné rušivé žilky léčit cíleně, minimálně bolestivě a jen s minimem vedlejších účinků. Už delší dobu je úspěšná léčba pulzujícím barevným laserem. Nevýhodou je, že se může vytvořit hrubý povrch, modřina nebo otok, které se obvykle po týdnu zhojí. Mnoho dermatologů a kosmetiček proto pracuje s fotodermickým bleskem. Tato metoda je bezbolestná a mohou se s její pomocí ošetřovat i větší plochy během jednoho sezení.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Příčiny popraskaných žilek v oku

Popraskané žilky v očích trápí lidi, kteří dlouhé hodiny pracují u monitorů bez denního světla. Potápění do velké hloubky může rovněž způsobit popraskané žilky v oku. Popraskané žilky v očích jsou i průvodním jevem zánětu oční spojivky. Zánět spojivek se na pohled projevuje zarudlou a zanícenou průhlednou blankou, jíž je pokryta vnitřní strana očních víček. Zarudlé je i bělmo očí. Zánět spojivek může způsobovat alergie. Poměrně častým alergenem je srst hlodavců: morče, oblíbení potkani. Stačí, aby si dítě se zvířetem hrálo, a pak se mimoděk dotklo svého obličeje. Kromě červených očí a zarudlých spojivek provází alergický zánět spojivek většinou i otok víček (oči se zúží do štěrbin).

Praskání žilek v oku způsobuje některým lidem užívání určitých léků, zejména takových, které minimalizují riziko vzniku trombóz.

Pro některé lidi není vhodná korekce oční vady pomocí kontaktních čoček. U citlivějších jedinců mohou čočky způsobit praskání žilek v oku (pálení, svědění, zarudnutí, pocit „písku v očích“).

Krví zbarvené bělmo někdy provází nestřídmou konzumaci alkoholu.

Žilka v oku praskne po nenadálém tlaku. Může to být přímý tlak fyzický, což nastane nejčastěji při nějaké rvačce nebo zápasu, při kontaktním sportu, autonehodě a podobně. Popraskané žilky v očích jsou velmi často doprovodným jevem porodu. Prasklými žilkami trpí někteří lidé i při naprosto banálním zvracení. Žilky v oku praskají rovněž lidem s vysokým krevním tlakem.

Jak vypadají popraskané žilky v oku.

Zdroj: Prasklá žilka v oku

Tmavá skvrna na oční skléře

Když je na bělmě nějaká skvrna, je výrazná kvůli bílému pozadí. Proto upoutá vaši pozornost většinou během okamžiku, kdy se objeví. Takže, pokud jste jedním z těch, kteří nedávno objevili skvrnu na oční bílé oblasti nebo na bělmě, jak se tomu správně říká, pak je zde to, co o tom potřebujete vědět.

Obvykle jsou tyto pihy nebo skvrny neškodné, ale pokud se objevily náhle z čista jasna, pak je vhodné poradit se s oftalmologem, protože by to mohlo být také příznakem něčeho vážnějšího například rakoviny.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Příčiny a typy skvrn

Tyto skvrny na rozdíl od znamének jsou spíše léze nebo névy, většinou ploché nebo mohou být mírně vyvýšené buď v černé, růžové nebo hnědé barvě. Někdy může být tento névus také bez pigmentace. Tento névus se také může vyskytovat ve tkáni pod sítnicí, ale k jeho zobrazení je potřeba speciální lampy.

Skvrny na očním bělmu mohou být také pigmentové nádory, přičemž tyto skvrny nebo pihy bývají většinou neškodné. Nejběžnějším z očních nádorů jsou vrozené névy, kromě jiných jako spojivkový melanom a melanóza. Névy jsou způsobeny pigmentovými buňkami nebo nadměrným růstem melanocytů. Většina lidí, kteří mají névy, je má od narození nebo se objevují v raném dětství. Obvykle nemusí být skvrna patrná až do puberty, protože v tomto věku se stává větší a tmavší.

Primárně získaná melanóza se obvykle vyskytuje u lidí se světlou pletí a také náhle, nejvzácnější formou je spojivková melanóza, která se vyskytuje buď náhle, nebo jako primárně získaná melanóza.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP