Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKLÉ ÚSTNÍ KOUTKY

OBSAH

Praskání koutků úst je běžný stav, se kterým se často setkáváme v ordinacích dermatologů a stomatologů. Příčinou častého praskání koutků úst je buď vzácná Baelzova nemoc (glandulární cheilitida) anebo nejčastěji Perléche. Perléche, latinsky anguli infectiosi, označuje zanícené ústní koutky. Název perléche je odvozen z francouzského slova "chlípník", ale také znamená lízat. Právě nadměrné olizování postižených oblastí je charakteristické pro onemocnění s názvem perléche. Onemocnění perléche je dále charakterizováno zarudnutím a popraskání kůže v koutcích rtů.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Otče prosím Vás o radu. Zeť má již delší dobu bolavé ústní koutky,nehojí se. Předem děkuji a přeji Vám vše dobré. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučte svému zeti, aby si v lékárně koupil mast Clotrimazol AL, Hydrocortizon a vitamíny B komplex. Masti se nanáší na bolavá mista 3 krát denně samostatně s odstupem dvou hodin. Nejdřív Clotrimazol a za dvě hodiny Hydrocortizon. Vitamín B komplex se užívá jedna tableta během dne. Ústní koutky by se měly do týdne srovnat. Pokud ne, bude zapotřebí navštívit zubního lékaře a dohodnout se s ním na další léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Prasklé koutky úst

Mokvavé ústní koutky sice častěji trápí děti než dospělé, ale v podstatě se s tímto problémem můžete setkat v jakémkoli věku. Projevují se obvykle jako bolestivé trhlinky až drobné macerace v koutcích úst. Dochází při tom nejprve k zarudnutí místa a následně k mokvání kůže, kde se potom vytvoří drobné prasklinky a ragády, které bývají překryty stroupky s kousíčky v barvě medu.

Prasklé koutky fotky

Zde můžete vidět, jak vypadají prasklé koutky.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Diskuze

V diskuzi KAM JÍT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vall.

Ahoj, taktéž má trápí tento problém, mám povadlé ústní koutky a ráda bych s tím něco udělala. Dočetla jsem se i o možnosti kyseliny hyaluronové o které zde píšeš, zajímalo by mě jestli tě to nějak bolelo a na kolik tě to vyšlo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monča.

mě to nebolelo vůbec, bylo to raz dva hotové a okamžitě jsem se mohla vrátit do běžného života, vůbec ti na to netřeba dovolenou nebo marodku. Vyšlo mě to na 1500Kč, co jsem slyšela o jiných klinikách tak toto je skvělé cena, některé chtěli i více než 3000 ...

Zdroj: diskuze Re: Kam jít?

Prasklé koutky – čeho je nedostatek

Prasklé koutky vznikají z nedostatku železa a vitamínu B. Proto by mělo dojít k doplnění těchto chybějících prvků. Nejlepší cesta je skrze potraviny, ale to neznamená, že nemůžete vyzkoušet i lékárenské doplňky. Většinou pomohou. Prasklý koutek může být způsoben i nedostatkem zinku.

Zdroj: Prasklé koutky

Diskuze

V diskuzi KAM JÍT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nelly.

Na jakou estetickou kliniku a Praze jít, když mám zájem o zvětšení rtů, ale ráda bych předešla tomu, abych vypadala jako kachna.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

s velikostí rtů jsem byla spokojená, ale co mi vadilo byly povadlé ústní koutky. Naštěstí se to dá stejně upravit pomocí kyseliny hyaluronové, takže jsem neváhala a zákrok jsem podstoupila. Zákrok se dá vyřešit během polední pauzy, efekt je okamžitý :)

Zdroj: diskuze Kam jít?

Prasklé koutky po pití alkoholu

Jakmile dojde k popraskání koutků po konzumaci alkoholu, doporučuje se snížení jeho konzumace.

Zdroj: Prasklé koutky

Diskuze

V diskuzi POPRASKANE KOUTKY KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železa v těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zezulka.

Už to zase začíná - vloni jsem trpěla na popraskané koutky od podzimu do jara, prostě když se ochladilo! A teď už zase. Lidičky, ale vyzkoušela jsem malý zázrak! Taková malá mastička od Vitelly - pasta Ictamo. Do dvou dnů mám koutky úplně zdravé!!!

Zdroj: diskuze Popraskane koutky kvasinky

Popraskané koutky úst – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět popraskané koutky úst.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Prasklé koutky – čeho je to nedostatek

Na vzniku prasklých koutků se podílí nedostatek vitamínů řady B, především riboflavinu a laktoflavinu, které jsou součástí enzymů ovlivňujících metabolické pochody v organismu. Dále lze mezi příčiny bolavých koutků přiřadit také nedostatek železa a účinky některých antibiotických léků na bázi tetracyklinu.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Prasklé koutky úst

Jedná se o postižení ústního koutku, řidčeji jednoho, častěji obou. Začíná na přechodu sliznice v kůži jako malá, začervenalá skvrna, která má uprostřed mělkou prasklinu. Postupně se skvrna zvětšuje, červená, svědí nebo bolí, mokvá a prasklina je hlubší. Poté se ložisko pokrývá žlutou nebo červenohnědou krustou.

Zdroj: Prasklé koutky

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ŽILKY A JEJICH LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Užívám GODASAL 100 V POLEDNE 1 tabletu.Ráno beru Rutin 50mg doplněk na žíly
na nohách se mi začaly tvořit metličky a žilky.Mám také křečové žíly.
prosím poradit co mohu užívat aby se mi zlepšily moje metličky na nohách.
Děkuji s pozdravem A.Kuchařová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anežka.

poradí mi někdo

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a jejich léčba

Ústní koutky – léčba

Jako u každého jiného onemocnění je primárně potřeba vyloučit závažnější onemocnění a přijít na skutečnou podstatu praskání koutků. Obecné doporučení zní: udržovat koutky suché, ale vláčné. Pokud se prokáže kvasinková infekce, je potřeba používat antimykotickou mast podle doporučení lékaře. U kvasinek je dále vhodné vyřadit ze stravy bílý cukr a bílou mouku. Z pohledu alternativní medicíny se jedná o signál překyselení organismu.

V případě, že je zdrojem problémů infekce v ústech, je nutné navštívit zubního lékaře. Dále zvyšte péči o ústní dutinu, pomohou i pravidelné dezinfekční výplachy úst.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK STOJÍ SLEPENÍ PRASKLE HORNÍ ZUBNÍ NÁHRADY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiráček Vl..

Kolik zaplatím za opravu prasklé horní náhrady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cena za opravu prasklé náhrady je závislá na míře poškození. Ale cena bude vždy nižší než je výroba nové náhrady, která by byla potřeba v případě podomácku slepené náhrady pomocí vteřinového lepidla. Proč? Protože po domácku slepená zubní náhrada nikdy nebude mít takovou pevnost a brzy praskne znovu. Navíc zbytky lepidla poškodí hrany podél praskliny a to znemožní její svaření v zubní laboratoři a učiní náhradu neopravitelnou. Přesnou cenu za opravu zjistíte jedině po poradě se zubním lékařem v zubní ordinaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní protézy jsou nejlepší a cena

Homeopatika borax 5CH

Borax 5CH je vynikající na afty, které mají bělavou spodinu, jsou silně bolestivé a bolest je zhoršována studeným. Pacient si případně může stěžovat i na pocit hořké pachuti v ústech a suchost ústní sliznice. Dávkování: 3x denně 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Diskuze

V diskuzi KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ozog.

Dobrý den ,
chci se podělit o mou zkušenost s popraskanými koutky v ústech . Stává se mi to jednou za čas (3-4 měsíce ) tak používám mast IMAZOL se 100% účinkem , dva max tři dny stačí .

Stalé zdraví přeje JO

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koutky

Prasklé koutky příčina

Příčin vzniku prasklých koutků je mnoho a často se jedná o kombinaci několika z nich. Jednak jde o příčiny místní, jednak o komplexní. Mezi lokální příčiny počítáme potom především hygienické prohřešky, agresivní složení slin, ale i nedostatečnou péči o chrup a infekce, zejména plísně. Postižené koutky svědí až k bolesti, postižení jedinci si je neustále olizují a zvlhčují, čímž nemocné místo neustále dráždí, infikují, v důsledku čehož může vzniknout zánět, který se špatně hojí a často opakuje.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÉ ŽILKY A ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr blažek.

Dobrý den,mohu to mít ze sváření kovu.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano,při sváření kovů vzniká celé spektrum silného záření, které může oči takto poranit. Nejlepší léčba teď je chránit oči před ostrým světlem a nechat to přirozeně zahojit. Hojení trvá asi týden. Nejdříve odezní otok a pak i to zčervenání bělma. Příště používejte při sváření tlumící ochranné sklo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a červené oči

Co způsobuje bolestivé koutky

Bolestivé koutky mají více původců.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky

Prasklé koutky – příčina

Koutky obvykle popraskají při častém olizování rtů nebo ve větrném, chladném a suchém počasí. Dalším viníkem může být nedostatek živin, a to především železa, vitamínu A, C nebo vitamínů skupiny B.

Praskání koutků může být známkou plísňové infekce, jako je moniliáza (onemocnění způsobené kvasinkami candida, postihující sliznice, kůži i vnitřní orgány), která se také projevuje zarudnutím kolem popraskaného koutku. Občas koutky popraskají i v reakci na nějakou složku v novém kosmetickém výrobku.

Ale existují i další příčiny popraskaných koutků, jako je chudokrevnost, alergie, slintání během spánku (u dětí), záněty pod zubní protézou, nadměrná konzumace alkoholu nebo cukrovka či rakovina.

Zdroj: Prasklé koutky

Borax 9CH

Borax 9CH se používá na příznaky odpovídající kvasinkovému postižení sliznice úst čili na bílé skvrny na sliznici, ty mohou i krvácet a infekce je často doprovázena průjmem. Dávkování: 3x denně 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Homeopatie

Při problémech s popraskanými koutky zkuste například:

  • Sepia officinalis 15CH – používá se na rozpraskané koutky a nebolestivé praskliny.
  • Graphites 15CH – používá se, když z prasklin vytéká medově zbarvená, ale čirá tekutina, která zasychá do strupů.
  • Nitricum acidum 15CH – používá se, když jsou praskliny jakoby vyříznuté nožem, jsou velmi hluboké a bolestivé a mají tendenci krvácet.

Dávkování

Všechna výše popsaná homeopatika se podávají 3x denně v dávce 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Co na rozpraskané koutky

Na popraskané koutky se používají lokální preparáty a je dobré dodržovat vyváženou stravu. K místním léčivům patří taková, která zajistí vysoušení a dezinfekci mokvavých ložisek, dále bývá do organismu dodáván vitamín B a také železo, jehož případný nedostatek lékař zjistí podle krevního obrazu pacienta. V případě mykózy jsou předepisovány i protiplísňové přípravky.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP