Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKLINY NA GENITÁLIÍCH

OBSAH

Folikulitida na genitáliích

Jedinou možností, jak zabránit jejímu vzniku na genitáliích, je přestat se holit v daném místě. Možností by eventuálně byla změna způsobu holení.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luděk.

Díky!!! ;o)

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Botox na vlasy postup video

Video, na kterém je vidět postup aplikace botoxu na vlasy, je vidět tady: video botox na vlasy
 

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Genitální bradavice foto

Tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět bradavičky na genitáliích.

Zdroj: Genitální bradavice

Popraskaný jazyk

Hluboké příčné praskliny svědčí o mozkových příhodách, o dispozici k cévním poruchám a o skrytých neurózách. Popraskaný jazyk může znamenat dehydrataci nebo špatnou hydrataci těla v důsledku horečky, někdy je ale popraskaný jazyk vrozený.

Zdroj: Nemoci jazyka

Botox na vlasy cena

V domácích podmínkách je možné použít sérum Loreal serie Expert Fiberceutic sérum, což je intenzivně posilující sérum na vlasy, které ovlivňuje přímo struktury vlasových aminokyselin a obsahuje 15 ampulí s 15ml botoxového séra. Cena za domácí botox na vlasy je zde: Botox na vlasy doma cena.

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fruhaufova.

dobrý den,
nakazila jsem se svrabem v jednom nejmenovanem masážním zařízení.. Bohužel to že to je svrab mi pan dr potvrdil až po týdnu, kdy už jsem byla osypaná úplně všude s obrovskou alergickou reakci na parazita samotného. Dostala jsem mast INFECTOSCAB která mi nepomohla a zabraly až kortikoidy. Udělala jsem doma totální deratizaci ale bohužel po 14 dnech se svrab objevil i u zbytku rodiny (2malé deti a manžel) dostaly stejnou mast a já také aby jsme to tedy zničily v rodině. Opět jsem udělala optření k tomu určená nic méně i na sobě i na dětech pozoruji že se nám pupínky objevují pořád. Byt se snažíme dodržovat maximální hygienu mám pocit že i když jsme mast aplikovaly už 2x že to nepomohlo..
Ráda bych věděla jestli přísady k domácí masti seženu v každé lékárně a zajímalo by mne v jakém momentě jsme nejvíc infekčí, pan dr totiž tvrdí že po aplikaci INFECTOSCABU už infekční nejsme čemuž mám problém věřit..
děkuji za odpověd..
Eva F

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniel.

Dobrý den chci se optat , když mám po svrabu na genitáliích červené bouličky za jak dlouho zmizí...pár dnů mě už nic nesvědilo až teď zase lehce začalo.. Je možné že v bouličkách byli zapóřené zákožky ? A popřípadě čím to ještě zle hojit krom infectoscabu

Zdroj: diskuze Svrab

Bradavice na genitáliích

Genitální bradavice (kondylomata) se přenášejí výhradně pohlavním stykem. Postihují vlhké prostředí pohlavních sliznic, kde jsou nejprve menšími narůžovělými útvary, jež se rychle rozrůstají a splývají do větších květákovitých útvarů. Objevit se mohou jak u mužů, tak u žen, a to v celé oblasti pánevního dna. U nás patří k nejrozšířenějším pohlavně přenosným chorobám. Častěji se objevují u osob se sníženou imunitou (například v průběhu nemoci) nebo u těhotných žen.

Zdroj: Bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Plíseň na kůži – příznaky

Mykóza je infekce způsobená například kvasinkami. Přenáší se pohlavním stykem, ale objevit se může i jako důsledek oslabené imunity nebo nesprávné životosprávy.

Mykóza se nejčastěji léčí antimykotiky ve formě mastí. Někdy pacient musí také upravit životosprávu: jedná se především o omezení cukrů ve stravě. Nestyďte se navštívit svého lékaře, jelikož neléčená mykóza se může šířit nebo se z ní může stát chronické onemocnění.

Zdroj: Šupiny na genitáliích

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Kdy je vhodné použít botox na vlasy

Kadeřníci říkají, že je botox na vlasy je zvláště vhodný pro klienty/ky s velmi dlouhými vlasy, protože tyto dlouhé vlasy, tím jak dlouho rostly, tak jsou často suché a mají roztřepené konečky. Dále je botox na vlasy vhodný pro ty, jejichž vlasy se staly krepaté nebo křehké kvůli poškození teplem z natáčení, z rovnání a z fénování anebo také pro vlasy po opakovaném barevní. Odborníci k botoxu na vlasy tvrdí, že na rozdíl od jiných pěstících látek, jde botox rychle použít, a opravené vlasy mohou být hned po aplikaci ostříhány do požadovaného střihu. Protože molekula proniká hluboko do vlasu, tak chrání vlasy před jejich budoucím poškozením a významně je tím posiluje. Ti, kteří již tuto léčbu zkusili, tak pozorovat fyzickou změnu ve svých vlasech, které byly jakoby tlustší. Profesionální léčebná řada, známá jako L'Oreal Professionnel Fiberceutic, byla tak úspěšná, že firma se uvedla do prodeje i řadu s botoxovými šampony a kondicionéry, které si zákazníci mohou zakoupit v kadeřnických salonech k použití na doma.
 

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE NA GENITÁLIÍCH FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Po holení přirození se mi nejlépe osvědčil obyčejný ocet. Po oholení si octem namažu vyholená místa, penis a varlata i jako prevenci proti plísním. S přítelkyní to děláme už léta a naprosto v pohodě. Stačí jen vyzkoušet

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav.

Dobrý den.Asi před třemi měsíci se me udělali vyrustky v rozkroku které postupně z tmavli.Momentálně v rozkroku cítím tupou bolest což sem předtím necítil a hlavně mám problém jelikož sem stydlivy s tím někde zajít.Poradite mi co mám dělat nebo kam popřípadě zajít?Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bradavice na genitáliích foto

Co způsobuje praskliny na patách

Pokožka na patách vysychá, což není nic nepřirozeného. Výrazně silnější vrstva přirozeně zrohovatělé kůže se nachází na místech, která jsou více namáhaná nebo kde je větší riziko poškození kůže. Zrohovatělou kůži na patách bychom měli pravidelným škrábáním redukovat, protože právě tím odstraníme i nejobvyklejší příčinu vzniku popraskaných pat. Některé příčiny lze ale jen těžko ovlivnit. K takovým patří genetické predisposice, mykózy či plísně, ale také vyšší věk, užívání různých léků (protisrážlivých), revma nebo lupénka. A co musíme učinit, abychom zabránili popraskání kůže na nohou? Mazat, mazat a mazat.

Správná péče o nohy: Tvrdou kůži na patách odstraňte mechanicky, tedy pemzou nebo škrabkou na nohy. Kůži na chodidlech můžete změkčit koupelí se speciálním olejem. Nejpostiženější místa ošetřete korekčním gelem nebo tyčinkou, která pomůže zacelit největší rány. Nohy namažte krémem na popraskané paty nebo regeneračním balzámem, jenž kůži na nohou zvláční a zajistí, aby tento efekt vydržel co nejdéle. Nakonec si oblečte bavlněné ponožky a nechte krém působit celou noc.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina K..

Dobrý den, prosím o radu. Léčím se s plísní na palci u nohy a nějakou dobu mám již malý černý flek, viz foto. Je to u praskliny nehtů, tak jsem nejdřív myslela, že to může být špína, ale nejsem si jistá. Děkuji za odpověď. M.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro Martinu K. Pří pohledu na váš nehet na palci je patrné, že dochází k namáhání nehtové ploténky, která praská směrem od nehtového valu. Vypadá to, jako byste se při chůzi enormně odrážela přes palce a nehet se při tom tak ohýbá, až praskne a vyteče trochu krve z lůžka, což zbarví postiženou část do hněda až černa, pokud je krve více. Z tohoto důvodu se vám také ve finální oblasti odchlipuje nehet od nehtového lůžka a sekundárně se vám tam tvoří opakovaně plíseň nehtů. Na vině také mohou být výkyvy ve výživě nebo stres periodicky se opakující co čtyři až pět měsíců.
Pokud se vše pohybuje společně s nehtem, tak není třeba panikařit a vše v klidu řešit v ordinaci lékaře ortopeda. Nehet na palci ale roste zapeklitě pomalu, abyste mohla posoudit, zda je to nebezpečné či nikoliv, proto je nejvhodnější a to se týká i vašeho problému, nechat si vzniklou situaci na nehtu vyšetřit kožním lékařem, který k tomu má výtečnou pomůcku, takové zvětšovací kukátko - dermatoskop, kterým může jasně zjistit, o co se vašem případě jedná a jak s tím dále pokračovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co je botox na vlasy

Léčba, která stojí pouhých 370 Kč pro polodlouhé vlasy, údajně propůjčí vlasům novou sílu a tyto posilující účinky na vlasech vydrží až deset mytí. Botox na vlasy je navržený odborníky z L'Oreal Professionnel a tato kouzelná formule obsahuje molekuly, které vyhledávají a připojují se k místům, kde je poškozen keratin, což je protein, který tvoří vlasová vlákna. Podle vynálezců, tyto molekuly pronikají hluboko do vlasu a utěsňují mezery a omezují tak lámavost vlasů. Kromě botoxu mohou být do séra přidány také vitaminy a další posilující látky, takže se dosahují opravdu dlouhodobé posilující výsledky. Tento produkt s Botkem na vlasy je skutečně jiný, než jsme mohli kdy vidět, protože umožňuje vlasy skutečně opravovat. Molekula aktivní látky nalezne poškozená vlákna, kde je pak schopna měnit svoji strukturu a vytvořit síť a zacelit tak nerovnosti na povrchu vlasu a navrací vlasům zpět jejich přirozený lesk a sílu. Tyto aktivní molekuly, které mají ochrannou známku se jménem Cylane, jsou k dispozici pouze prostřednictvím kadeřnických salonů a na vlasy by je měli aplikovat pouze proškolení odborníci. Na vlasy se nejdříve nanáší speciální šampon, a pak po opláchnutí a vysušení ručníkem je pomocí takové injekční stříkačky aplikován botox v séru.
 

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Příznaky svrabu

Máte-li toto kožní onemocnění, budete pravděpodobně trpět svěděním a podrážděním pokožky, které se postupně zhoršuje, a to až do doby, než dojde k usmrcení všech roztočů.

Prvotním projevem svrabu je tedy svědění pokožky, které nastává během noci nebo po koupeli a je doprovázeno suchou pletí. Svědění je způsobeno alergickou reakcí na roztoče. Někdy může dojít k velmi intenzivnímu svědění, zejména u malých dětí a starších osob. Podráždění kůže často vypadá jako vyrážka nebo kožní vřídky připomínající svým rozmístěním malé zakřivené koleje. Tyto příznaky jsou výsledkem tunelů roztoče pod horní vrstvou kůže. Někdy mohou být viditelné malé puchýře nebo samotní roztoči, kteří vypadají jako malá černá tečka na konci tunelu. U dětí se může objevit jen zarudlá a zanícená kůže, někdy s malými vřídky, které připomínají puchýře.

Symptomy se objevují zejména:

  • mezi prsty a na straně dlaně či zápěstí;
  • na vnější straně loktů a v podpaží;
  • kolem pasu a pupíku;
  • na hýždích;
  • kolem bradavek, po stranách prsou (u žen);
  • na genitáliích (u mužů).

U kojenců a malý dětí dochází ke svědění a podráždění kůže zejména v oblasti hlavy, krku a obličeje. Také se může objevit na dlaních a chodidlech. Drobná poranění v těchto oblastech připomínají puchýřky.

Fotogalerie svrabu

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět svrab: svrab fotogalerie.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diagnostika nemocí podle jazyka

Základní zdravotní stav se určuje podle vitality, jasnosti a barvy jazyka. Důležité je také vyšetření kořene jazyka. Barva těla jazyka odráží skutečný stav orgánů a krve. Povlak jazyka odráží vliv horka nebo chladu a současnou tělesnou kondici člověka. Čím tlustší je povlak, tím silnější a významnější jsou patogenní vlivy v těle člověka. Rozložení ukazuje, kam tyto patologické faktory pronikly. Zvlhčení jazyka ukazuje na stav tekutin v těle. Barva zdravého jazyka by měla být živá a jasná, světle červená, zdravě narůžovělá. Normální jazyk by měl být ohebný, ani příliš ochablý, ani přespříliš tuhý. Normální zdravý jazyk nemá praskliny ani pupínky, bradavice nebo vřídky. Když je vyplazený, tak se netřese ani nechvěje a není nateklý, avšak ani příliš tenký. Přítomnost povlaku poukazuje na normální trávení, ale povlak nesmí být příliš tlustý, má bílou barvu, nikoliv zažloutlou či jiné zabarvení. Normální jazyk je lehce vlhký, ne však mokrý či příliš suchý. Dětský jazyk je bledší a vlhčí a barvu mění rychleji, než tomu bývá u dospělých. Nemoc u dítěte bezpečně rozeznáte, objeví-li se mu na jazyku zarudnutí nebo červené tečky. Dítě se musí léčit až do vymizení těchto příznaků a změn na jazyku. Rovněž podle vitality a jasnosti barvy lze určit zdravotní stav. Když má jazyk barvu živou, pak je prognóza dobrá, je-li jeho barva tmavá a povadlá, pak může být prognóza negativní. V tomto smyslu je obzvláště důležité pečlivé vyšetření kořene jazyka. Barva „těla“ jazyka je v tomto ohledu asi nejdůležitějším aspektem. Poskytuje okamžitý a jasný obraz momentálního stavu jedince. Může být také spolehlivým indikátorem původu některých citových problémů. Úzkostný člověk nebo člověk, který má potíže s vnitřním klidem, mívá zarudlý celý jazyk nebo jeho špičku. Bledý jazyk může signalizovat nedostatek životní energie a síly.

Zdroj: Nemoci jazyka

Co na prasklou patu

Nejdříve musíte zjistit příčiny vzniku a poté najít vhodné recepty z lidových prostředků.

Zde jsou babské rady na prasklé paty:

Aloe vera: Gel z aloe vera si natřete na paty po jejich namočení ve vlažné vodě. Případně můžete vyzkoušet pastu z aloe vera a medu. Pokud ji budete používat každý den po celý týden, pocítíte rychlé zlepšení stavu nohou. Ideální je používat aloe vera před spaním. V noci se může do pokožky velmi dobře vstřebat (nezapomeňte na ponožky).

Aspirin: Aspirin (balení po 10 ks) a sklenka vodky. Rozetřete tablety na prášek, zalijte vodkou a po dobu dvou dnů používejte jako teplý obklad na noc.

Banán: Dva zralé banány rozmačkejte na hladkou kaši. Tuto směs pečlivě naneste na chodidla a nechte 20 minut působit, poté opláchněte. Tento postup opakujte každý den po dobu dvou týdnů, dokud nebudete spokojeni s výsledkem. Banán obsahuje látky, které dokážou dokonale zvláčnit tvrdou kůži na nohou. V banánu najdete také vitaminy A, B6 a C, které mají vliv na pružnost kůže a příznivě ovlivňují její hydrataci.

Bylinky: Heřmánek je univerzální a pomáhá, i když některým se může jeho vůně spojovat s miminky. Takže je možné sáhnout i po jiné síle z přírody. Vhodná je komonice smíchaná se semeny pískavice, anebo komonice s kořenem kostivalu. Ale je možno přidat i další rostliny, ovesnou slámu, měsíček, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí si můžete vytvořit téměř neomezené množství, podle vlastních preferencí a také podle toho, jak na ně naše paty budou reagovat.

Cibule: Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky a ty položíme na paty v husté vrstvě. Zabalíme pod celofán, oblečeme si ponožky a necháme působit po dobu 2–3 hodin.

Cuketa: Cuketu umixujeme, přidáme lžíci olivového oleje, zábal dáme na paty a necháme působit pod bavlněným šátkem celou noc.

Glycerin s octem: Udělejte si obklad z glycerolu, 9% octu a amoniaku. Všechny komponenty namíchejte ve stejném poměru, amoniak přidejte až nakonec. Namočte hadřík v kapalině a ovažte si jím paty.

Jedlá soda: Do misky s vlažnou vodou vsypte 3 polévkové lžíce jedlé sody. V této směsi namáčejte chodidla po dobu 15 minut. Poté nohy osušte a obruste je pemzou. Opakujte dvakrát týdně. Jedlá soda působí jako exfoliant, stejně jako peeling odstraní z vašich pat mrtvé buňky a má protizánětlivé vlastnosti.

Kokosový olej či sádlo: Silnou vrstvu kokosového oleje (nebo vepřového sádla) naneste na předem omytá a osušená chodidla. Na nohy si oblečte ponožky a olej (sádlo) a nechte působit přes noc. Opakujte každý večer před spaním. Kokosový olej i vepřové sádlo se skvěle vstřebávají do lidské kůže. Navíc obsahují spoustu vitaminů (například A, D nebo E), které vyživují a hydratují pokožku.

Listerine a ocet: Připravte si směs z 1 šálku ústní vody Listerine, 1 šálku bílého octa a 2 šálků vody. Chodidla namočte do této směsi po dobu 15 minut. Poté z nich pomocí pemzy odstraňte suchou kůži. Tento postup opakujte každý den, dokud se vám paty nezahojí. Listerine obsahuje thymol a alkohol, tedy látky, které ničí plísňová onemocnění, léčí praskliny a zklidňují pokožku. Naopak kyseliny obsažené v octu pokožku chodidel změkčí, čímž usnadní její odstranění.

Lopuch: Rozemelte lopuchové listy na kaši, přidejte med a trochu mouky. Zábal dejte na paty a nechte působit celou noc. Izolujte bavlněným šátkem.

Medový zábal: Na paty rozetřete tlustou vrstvu medu a oblečte si bavlněné ponožky. Nechte působit celou noc, ráno smyjte zbytky teplou vodou.

Mýdlo na praní: Nalijte 2 litry teplé vody a rozpusťte v nich lžičku jedlé sody. Přidejte lžíci strouhaného mýdla a zamíchejte. Připravte si takovou koupel každý večer a macerujte kůži 20–25 minut. Nakonec propláchněte vodou.

Olej: Masáž nohou se směsí sezamu a kokosového oleje byste měli aplikovat denně. Natírejte si chodidla před spaním, na nohy si dejte bavlněné ponožky, abyste si neušpinili postel. Je vhodné tento proces opakovat po dobu tří až pěti dnů, abyste získali opravdu efektivní výsledky. Také můžete zkusit koupel nohou v teplé vodě s obsahem mandlového oleje (2–3 polévkové lžíce). Dokonce i směs mátového oleje s medem může pomoci v léčbě tohoto nepříjemného estetického problému.

Olivový olej: Pravidelným natíráním olivového oleje na popraskané paty můžete tento problém zmírnit. Kvalitní olivový olej totiž pokožku vyživí a poskytne jí potřebnou vlhkost. A pomozte pokožce i zevnitř – konzumujte potraviny, které obsahují olivový olej. I díky tomu bude pokožka zdravá a hebká.

Ovesná kaše: Zkuste si nohy drhnout směsí z ovesných vloček a jojobového oleje. Tuto masáž byste měli provádět alespoň 15–20 minut. Vločky působí jako účinný peeling a olej opět zvláční pokožku. Nezapomeňte však, že péče o chodidla by se měla stát pravidelnou záležitostí. Po odstranění popraskané pokožky stále nelze zapomínat na prevenci.

Ovocná kaše: Patám prospěje masáž ovocnou kaší. Zkuste rozmáčknout banány a směsí si masírujte nohy alespoň deset minut. Pro lepší výsledek pastu na patách nechte i půl hodiny. Kromě banánu můžete vyzkoušet také papáju. Je to skvělý zdroj vlákniny, která vyživí a zjemní vaše chodidla.

Peroxid vodíku: V 5 litrech teplé vody rozpusťte lžíci 3% peroxidu. Paty v tomto roztoku namáčejte 10–15 minut, poté odstraňte odumřelé vrstvy tvrdou houbou. Pemzu nepoužívejte, podporuje praskání. Aplikujte 2–3krát týdně.

Rýžová mouka, med a ocet: Ze 3 lžiček rýžové mouky, 1 lžičky medu a 3 kapek octa vytvořte kašičku. Chodidla namočte na 10 minut do vlažné vody a poté připravenou směsí paty jemně vyčistěte. Opakujte dvakrát až třikrát týdně. Rýžová mouka pokožku chodidel vyčistí a dodá jí potřebné minerály. Med má antiseptické účinky, díky čemuž hojí praskliny na patách. Ocet jako mírná kyselina napomáhá odlupování staré pokožky, neboť ji dokáže změkčit.

Vazelína: Nohy si napařte v horké vodě, vysušte ručníkem a namažte vazelínou – tlustou vrstvu. Poté zalepte širokou náplastí a nechte působit celou noc.

Vosková kúra: Toto je jeden z nejúčinnějších prostředků pro domácí léčbu popraskaných pat. Připravte si jednu svíčku a hořčičný olej. Pastu vytvoříte z roztátého vosku a teplého hořčičného oleje. Pokud budete aplikovat na paty denně, odstraníte popraskání kůže a s tím spojenou bolest.

Zinková mast: Zinková mast se aplikuje ve večerních hodinách v rozumné vrstvě a zabalí do bavlněných ponožek.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Mykóza genitálií u mužů

Kvasinkové infekce penisu nejsou příliš časté. Výskyt souvisí buď se špatnými životními návyky, nebo se závažnou poruchou imunity. V každém případě by se mykóza měla řešit, nejlépe ve spolupráci s odborníkem.

Pacienti si často myslí, že mykóza penisu je pohlavní nemoc. Úplná pravda to není, poněvadž intimní styk představuje jen jednu z možností, jak lze mykózu získat. Proto mezi klasické sexuálně přenosné infekce nepatří. Navíc k přenosu při pohlavním styku dojít nemusí, i když partnerka kandidózou trpí. Muže, který měl sex s takto nemocnou ženou, není nutné léčit, pokud se u něho neobjeví příznaky onemocnění. Nicméně se doporučuje vyhýbat se nechráněnému sexu, dokud žena infekci nevyléčí.

Příznaky

Mykóza penisu mívá různé podoby, přesto existuje soubor příznaků, jimiž se většinou projevuje: na žaludu se objeví zarudlá kůže, otok, podráždění, zánět, bílé skvrny, žalud může svědit; předkožka se začne obtížně přetahovat a pod ní vzniká hrudkovitý zapáchající sekret. Vše může doprovázet bolest při močení a při sexu. Mykóza penisu je vzácné onemocnění, které může upozornit na dlouhodobě špatnou životosprávu nebo na počínající, mnohem závažnější onemocnění. Mezi velmi závažné jevy patří invazivní kandidóza, při níž se kvasinky šíří krevním řečištěm do celého těla. Tento stav může u mužů se sníženou imunitou vyvolat právě kandidóza penisu. Invazivní forma nemoci musí být léčena v nemocnici, a to silnými antimykotiky. Jedná se totiž o onemocnění, jež může rychle skončit smrtí. K faktorům zvyšujícím riziko přechodu kandidózy penisu v invazivní typ se řadí: virus HIV, diabetes, chemoterapie, dialýza, centrální žilní katétr, užívání léků potlačujících imunitu.

Při podezření na mykotické onemocnění penisu se nebojte obrátit na lékaře. Ten na základě příznaků může buď rovnou zahájit léčbu, nebo provést další testy. Testy zahrnují stěry z postižené tkáně, případně i vyšetření na některé pohlavně přenosné choroby. Lékař by měl brát rovněž v potaz jiná, závažnější onemocnění, se kterými může kandidóza souviset, například diabetes nebo HIV infekci.

Část lehčích mykotických postižení penisu zmizí sama od sebe. Pokud se tak nestane, existuje léčba ve formě antimykotických mastí nebo tablet. Co se prášků týče, užívá se mimo jiné: ketokonazol, flukonazol, klotrimazol, mikonazol. Podobu místně nanášeného krému má antimykotikum Nystatin (obsahující stejnojmennou léčivou látku) nebo Canesten pro muže. V přípravku Canesten se nachází léčivá látka klotrimazol, což je antimykotikum určené k aplikaci na kůži. Klotrimazol působí proti řadě choroboplodných houbovitých mikroorganismů, včetně dermatofytů, kvasinek a plísní. Ničí i některé druhy bakterií. Canesten krém se tedy používá k léčbě kožních a slizničních infekcí, které jsou způsobeny kvasinkami, plísněmi a některými bakteriemi.

Kožní a slizniční onemocnění

  • Plísňová onemocnění (dermatomykózy), jež se nejčastěji vyskytují v místech snadného zapaření (v kožních záhybech): mezi prsty u nohou (tinea pedis), v oblasti třísel (tinea inguinalis), na trupu (tinea corporis), na rukou (tinea manus). Projevují se zčervenáním, svěděním, někdy olupováním kůže, případně může kůže i bolestivě popraskat.
  • Pityriasis versicolor: toto onemocnění má podobu olupujících se nesvědivých skvrn, které se obvykle objevují na hrudníku nebo na zádech.
  • Erythrasma: projevuje se jako hnědočervené, mírně šupinaté, ostře ohraničené, nesvědivé skvrny až plochy, jež najdeme v oblastech snadného zapaření nebo mezi prsty.
  • Zánět zevních rodidel u žen (vulvitida): projevuje se svěděním, zarudnutím, pálením, zduřením nebo bolestivostí zevních rodidel.
  • Zánět žaludu pohlavního údu u mužů (balanitida): projevuje se zarudnutím a svěděním žaludu a předkožky, případně páchnoucím výtokem z předkožkového vaku.

Neurčí-li lékař jinak, nanáší se Canesten krém 2krát až 3krát denně na postižená místa v tenké vrstvě (obvykle stačí asi 0,5 cm krému na plochu o velikosti dlaně). U žen se krémem potírá oblast zevních rodidel až ke konečníku, u mužů kůže žaludu a předkožka. Krém je třeba používat 1–2 týdny.

Před každým použitím krému je třeba postižené místo pečlivě omýt a osušit.

Jestliže nedojde ke zlepšení stavu po 7 dnech léčby u zánětu zevních rodidel nebo po 14 dnech léčby u kožních infekcí, případně pokud se příznaky dokonce zhorší, vyhledejte lékaře. Pro úspěšnost léčby přípravkem Canesten krém je důležitá pravidelná aplikace a dostatečně dlouhá doba léčení. Aby se pacient úplně uzdravil, musí krém používat výše uvedenou dobu, a to i v případě, že vymizely klinické známky onemocnění. Bez porady s lékařem nepoužívejte přípravek déle než 4 týdny.

Zdroj: Šupiny na genitáliích

Mykóza genitálií u žen

Mykóza pohlavních orgánů (tedy infekce způsobená houbami) trápí něžné pohlaví častěji než muže. Alespoň jednou za život jí trpí tři ze čtyř žen. Typickým příznakem mykózy je svědění zevních rodidel. Mírné svědění se často objevuje přibližně tři dny před menstruací, není doprovázeno výtokem a během menstruace samo odezní. Svědění však může být (i když ojediněle) poměrně nesnesitelné, někdy se změní až v pálení v pochvě, jež mohou doprovázet následující příznaky: zarudnutí pochvy a zevních rodidel, bílý tvarohovitý výtok z pochvy, otok rodidel, pálení a řezání při močení, zápach výtoku, bolestivý pohlavní styk.

Ovšem nezapomínejte, že každá pochva je osídlena bakteriemi, houbami i viry. A není žádoucí, aby se žena snažila tyto organismy zlikvidovat. Za normálních okolností je pochva sama schopná udržovat rovnováhu v tomto mikrobiotickém prostředí. Existuje ale mnoho faktorů, které mohou poševní prostředí narušit, v důsledku čehož počet kvasinek rychle narůstá. Výsledkem je poševní kvasinková infekce.

Poševní prostředí se narušuje kromě jiného i pohlavním stykem. Přestože pohlavní styk představuje pro většinu z nás příjemnou záležitost, pro pochvu může znamenat narušení přirozeného prostředí. Poševní prostředí může být při pohlavním styku narušeno mechanicky (drobná poranění například při nedostatečné vlhkosti pochvy) nebo „zavlečením“ jiných bakterií, které žijí na partnerovi. Prostředí může být po ejakulaci změněno i přítomností spermií. To vše napomáhá přemnožení kvasinkových organismů. V současné době lidé často souloží nepravidelně, kumulovaně (o víkendech, dovolených, na líbánkách), což neumožňuje pochvě, aby se dostatečně adaptovala na nové podmínky. Tudíž pokud plánujete uskutečnit více styků, musíte pochvě zajistit dostatečnou lubrikaci. Používejte lubrikant, jenž chrání tkáně před poškozením a močový měchýř před infekcí. Při pohybu penisu se kvasinky totiž mohou dostat i do močové trubice a močového měchýře. Proto je dobré se před souloží i po ní vymočit.

Poševní prostředí ovlivňují rovněž změny koncentrace hormonů, tedy mimo jiné i menstruační cyklus: v první polovině cyklu estrogeny stimulují pochvu a čípek, čímž se vytváří sekret, který se podobá vaječnému bílku a který představuje prostředí příznivé pro spermie. Množství sekretu stoupá až do ovulace. Po ovulaci se k estrogenům přidává hormon progesteron a tato kombinace mění poševní sekret: začíná být smetanově bílý, není tak vazký a pro spermie je méně příznivý. Od prvního dne cyklu pH v pochvě postupně klesá a s blížící se menstruací se stává kyselejším. Kyselost svědčí kvasinkám, proto čím je menstruace blíže, tím více pochva svědí. Při menstruaci se pH opět upravuje, tudíž po ní nepříjemné svědění obvykle samo zmizí. Vliv na poševní prostředí (jak pozitivní, tak negativní) může mít též užívání hormonální antikoncepce či jiná hormonální léčba. V neposlední řadě se koncentrace hormonů, a tedy i kyselost vaginálního prostředí mění v těhotenství, v pubertě a během přechodu.

V otázce mykózy genitálií u žen hraje důležitou roli adekvátní hygiena: neměla by být ani přemrštěná, ani nedostatečná. Existuje mnoho přípravků určených k intimní hygieně, které neobsahují saponáty a mýdla, naopak obsahují žádoucí kyselinu mléčnou. K dispozici máme také různé vaginální gely (například s přídavkem čajovníku australského), jež mohou sloužit jako prevence proti přemnožení nežádoucích kvasinek. Neprovádějte výplachy pochvy, neboť tím odstraníte i žádoucí bakterie. Hygienu by měl dodržovat rovněž váš partner, protože bakterie jím zavlečené do pochvy vám mohou způsobit nepříjemnosti. Z hlediska přirozeného rovnovážného poševního prostředí je výhodné monogamní partnerství, jelikož u obou partnerů se mikroflóra po určité době „sjednotí“. Důležitý je taktéž výběr správného oblečení: spodní prádlo by mělo být bavlněné a dostatečně prodyšné. Silonové nebo velmi těsné věci, ale také například setrvání v mokrých plavkách přispívají k narušení přirozeného poševního prostředí, což může vést k přemnožení kvasinek.

Ženy trpící cukrovkou mají v krvi větší množství cukru, mohou tedy více trpět na kvasinkové infekce. Nadměrná konzumace sladkostí může i u zdravých žen přispívat ke vzniku mykóz. Kvasinky totiž milují sladké. Žijí ve střevech, kde se mohou přemnožit a odkud se mohou dostat do pochvy a přemnožit se v ní. Harmonické vaginální prostředí narušuje i léčba některými antibiotiky. Ta hubí i žádoucí bakterie, což má za následek přemnožení kvasinek (nemají svého přirozeného nepřítele, a nikdo jim tudíž nebrání v množení).

Napomoci obnově střevní mikroflóry může konzumace potravin s probiotiky (například jogurty obohacené bakteriemi rodu Lactobacillus). Jak již bylo řečeno, onemocnění střev může přispívat k nežádoucímu vzniku kvasinkových onemocnění. Časté výplachy střev či používáním projímadel mohou narušit střevní mikroflóru. Střeva by se měla pročišťovat prostřednictvím vlákniny.

Když se kvasinkové onemocnění objeví, je třeba (jako u každé jiné pohlavně přenosné choroby) léčit oba (všechny) sexuální partnery. Partneři (muži) žen, jež trpí častými mykózami, představují až ve čtvrtině případů přenašeče kvasinek bez jakýchkoli příznaků. Během léčby by se měla používat takzvaná bariérová forma antikoncepce, a sice kondom. Avšak mykóza se může rozvinout i bez pohlavního styku či bez přičinění partnera.

Léčba mykotické infekce je dnes ve většině případů běžnou záležitostí. V současnosti existuje velké množství lokálních (místních) i celkových (tabletových) léčivých preparátů. Všechny se vyznačují vysokou účinností, díky níž dochází k rychlému ústupu klinických příznaků a zničení kvasinek.

V případě běžného nekomplikovaného akutního jednorázového zánětu s charakteristickým klinickým i mikroskopickým nálezem nepředstavuje léčba větší problém. Již po základním vyšetření vám lékař předepíše lék. V dnešní době lze koupit i léky bez předpisu, nicméně při opakujících se infekcích je vhodná návštěva lékaře. Jako první léčebný krok se obvykle doporučuje lokální aplikace antimykotika, tedy léku na kvasinkové infekce. Lokální (místní) léky se vyrábějí ve formě krémů, mastí, čípků, globulí či gelů.

Mezi tyto preparáty patří Multi-Gyn ActiGel. Jedná se o vaginální gel, jenž se používá jako prevence i léčba poševních obtíží (pálení, svědění, podráždění, výtok, nepříjemný zápach), dále jako prevence a léčba bakteriální infekce pochvy. Poskytuje okamžitou úlevu při potížích a rychle obnovuje přirozené poševní pH nezbytné pro účinnou léčbu. Optimalizuje poševní prostředí a zlepšuje stav tkáně. Zvlhčuje suchou poševní sliznici v klimakteriu. Může se používat i jako lubrikační gel. Je bezpečný a přírodní.

Multi-Gyn ActiGel je bioaktivní gel, což znamená, že vykazuje určitou biologickou aktivitu. Jedná se o zcela unikátní biologickou aktivitu, která je založena na standardizovaném vysokém obsahu bioaktivních polysacharidů. Klíčovou složkou produktu je patentovaný komplex polysacharidů nazvaný 2QR. Tento komplex má jedinečnou schopnost inhibovat (tlumit) růst škodlivých mikroorganismů a zároveň stimulovat růst užitečných laktobacilů v pochvě. To je velmi důležité pro poševní flóru a pro prevenci a léčbu bakteriální vaginózy (přemnožení kokoidních bakterií). Multi-Gyn má pH 4,1 (pH zdravé pochvy). Vzhledem k tomu, že Multi-Gyn ActiGel obnovuje prospěšnou mikrobiální poševní flóru, je více efektivní. Rychle mírní svědění, bolestivost, zarudnutí a citlivost poševní tkáně. Napomáhá regeneraci poševní stěny.

Jedná se o volně prodejný produkt.

Druhou formu léčby představuje užívání tablet (takzvaná systémová léčba). Při této léčbě se tablety polykají, místně v oblasti genitálu nejsou kromě důkladné hygieny potřeba žádná speciální opatření. Standardní délka systémové léčby se pohybuje od jednoho do pěti dnů, což většinou stačí k vymizení klinických příznaků. Některým ženám se i po vyléčení mykózy uvedenými antimykotickými přípravky toto onemocnění opakovaně vrací. V takovém případě se musí řešit nejen samotná mykóza, ale i příčina jejího opakování. Tu je třeba hledat především v imunitě: ženy s opakovanými mykózami mívají zpravidla problémy s „lokální imunitou“ ve vaginální tkáni. U těchto žen by měla léčba probíhat pod dohledem lékaře, který i na základě odborného vyšetření stanoví optimální léčebný postup.

Zdroj: Šupiny na genitáliích


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP