Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PRAŽENÉ


PRAŽENÉ je jedno z témat, které se týká tohoto článku. V tomto článku přinášíme seznam potravin, které je vhodné jíst pro zdravé oči, protože obsahují vitamíny a minerální látky nezbytné pro udržení zdraví a zajištění správného fungování vašich očí. Nezbytnou součástí péče o oči je konzumace vhodných potravin obsahujících ty správné vitamíny, které pomáhají udržet zdraví očí. Existuje mnoho očních chorob a jedení správné potravy může snížit riziko výskytu těchto onemocnění.


Minerály – selen a zinek

Selen a zinek jsou dva klíčové minerály, které pomáhají v procesu oxidace. Pomáhají tělu vstřebávat antioxidanty, takže jejich každodenní příjem napomáhá správné funkci antioxidantů i v prevenci očních onemocnění. Zinek lze nalézt v sýru, jogurtu, červeném mase, vepřovém mase a v některých cereáliích. Selen nalézaje obsažen v ořeších, celozrnném pečivu, rýži a těstovinách se sýrem. Ale stejně jako u antioxidantů platí, že příliš velké množství těchto minerálů může způsobit problémy.

Vybrané potraviny se zdrojem selenu:

  • sušené para ořechy;
  • tuňák konzervovaný v oleji;
  • hovězí nebo telecí játra;
  • vařená treska;
  • semolinové vařené nudle;
  • makarony se sýrem;
  • vařené makarony;
  • špagety s masovou omáčkou;
  • kuřecí maso (prsa);
  • hovězí pečeně;
  • celozrnný chléb;
  • syrová vejce;
  • bílý chléb;
  • vařená rýže s dlouhými vlákny;
  • nízkotučný tvaroh (2%);
  • sušené vlašské ořechy;
  • sýr čedar.

Vybrané potraviny se zdrojem zinku:

  • ústřice;
  • cereálie;
  • vařená vepřová noha;
  • vařená hovězí roštěná;
  • vařená hovězí svíčková;
  • vařená vepřová plec;
  • snídaňové cereálie obohacené o 25 % zinku;
  • cereálie z pšeničných otrub;
  • kuřecí stehno, prsa;
  • vařená vepřová panenka;
  • svíčková pečeně;
  • bílý jogurt s nízkým obsahem tuku;
  • pečené fazole s vepřovým masem;
  • pečené fazole;
  • suché pražené kešu oříšky;
  • nízkotučný ovocný jogurt;
  • suché pražené pekanové ořechy;
  • zralá semena cizrny;
  • suché pražené ořechy bez arašídů;
  • švýcarský sýr;
  • suché pražené mandle;
  • sušené vlašské ořechy;
  • mléko – jakýkoli druh;
  • sýr čedar;
  • mozarella;
  • fazole;
  • zelený hrách;
  • ovesné vločky (instantní);
  • vařený platýs.

Zdroj: článek Co jíst pro zdravé oči

Příběh

Ve svém příspěvku KAVA NA ZHUBNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

jeste se chci zeptat jestli jste nektera sehnala zelenou kavu nekde v obchode {nemyslim tabletky!} Shanela jsem ji ale bez vysledku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena Hromasová.

Ahoj, zelenou kávu zakoupíte téměř ve všech NC i menších obchodech. Cena v akci + - 100,- jinak kolem 169,- Ovšem není 100 % ze zelené kávy, je to směs zelené a pražené. Já ji kupuji již dlouho, je poměrně silná, ale chutná. Výrobce je Nescafé GREEN blend, instantní káva ve sklenici a zeleným víčkem. Jezdím hodně do Francie a Německa, ale myslím, že na trhu je puze tato jediná. Elena

Zdroj: příběh Kava na zhubnuti

Kakaové boby pražené, nebo nepražené?

Každý si může vybrat, zda použije kakaové boby pražené, nebo nepražené. Nepražené kakaové boby mají typickou a výjimečnou chuť. Můžeme je používat při vaření, ale nejvíce hodnotných látek si zajisté zachovají, když je nebudeme tepelně upravovat. Můžeme je mlsat jako takové, ale lze jimi posypat již hotové moučníky, přidat je do nápojů, pomazánek, salátů a tak podobně. Pražené kakaové boby jsou méně kyselé a hlavně křehčí. Praží se při teplotě do 120 °C po dobu 15 až 60 minut, poté se z povrchu odrolí tenká slupka. Touto procedurou získávají kakaové boby svou charakteristickou chuť a vůni. Pražené boby se dále drtí nebo melou na kakaovou hmotu, která se používá například k výrobě kakaového másla nebo kakaového prášku.

Zdroj: článek Kakaové boby

Antioxidanty – vitamín E

Vitamín E je dalším antioxidantem, který umí vše. Konzumace potravin bohatých na vitamín E pomáhá předcházet nebo snižovat rizika Alzheimerovy choroby, ischemické choroby srdeční a pomáhá chránit proti různým typům rakoviny. Pokud jde o zdravé oči, je vitamín E spojen s prevencí šedého zákalu a oddálením růstu kataraktu. Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou ořechy, zelená listová zelenina a některé obiloviny.

Vybrané potravy s obsahem vitamínu E:

  • olej z pšeničných klíčků;
  • suché pražené mandle;
  • slunečnicový olej;
  • kukuřičný olej;
  • sojový olej;
  • zmrazené nebo vařené listy tuřínu;
  • syrové mango;
  • suché pražené arašídy;
  • směs ořechů a arašídů;
  • majonéza;
  • zmrazená, sekaná nebo vařená brokolice;
  • vařená zelená pampeliška;
  • suché pražené pistáciové oříšky;
  • zmrazený nebo vařený špenát;
  • kiwi.

Zdroj: článek Co jíst pro zdravé oči

Která káva je na hubnutí?

Vědci se ve svých výzkumech soustředili na vliv kávových zrn na organismus člověka. Během výzkumu také měnili vývojové stádium plodu při sklizni. Pro výrobu naší oblíbené pražené kávy robusta nebo arabica normálně sbíráme plody, když mají červenou barvu. Vědci ale vypražili kávová zrna, která byla při sklizni ještě zelená, jako by nebyla ještě zralá. Jejich výzkumy zjistily, že takzvaná zelená káva má mnoho užitečných vlastností pro lidský organismus. Především je to, v zelené kávě hojně obsažená, kyselina chlorogenová a polymerické fenoly, které patří mezi nejsilnější antioxidanty.

Zdroj: článek Zhubnout pomocí kávy

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vápník v potravinách

Zvýšit příjem zinku

Studie ukazují, že ke snížení hladiny testosteronu vede nedostatek zinku. Dostatečný příjem zinku je tedy rozhodující pro zajištění normální produkce testosteronu. Potravinami bohatými na zinek jsou například: rostbíf, jehněčí, hnědá rýže, arašídy, ústřice, humři, suché pražené kešu oříšky.

Zdroj: článek Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Zdravé pamlsky z hnědé barvy

Pražené ořechy s medem se dají konzumovat i během detoxikace, kdy je největší chuť na sladké.

Popis:

100 g vlašských nebo lískových ořechů nebo mandlí, med podle chuti

Na suché teflonové pánvi ořechy opražíme tak, aby se na nich vytvořily hnědé, ne černé skvrnky, necháme vychladnout, pak je můžeme nasekat, umlít nebo nechat v původním stavu a smíchat je s medem.

Další příklady zdravých pamlsků: zdravé čokolády, mandle nebo datle v čokoládě, listové těsto v čokoládě, závin s ořechy, závin s mákem.

Příklady nezdravých pamlsků: líný závin, ořechový koláč.

Tip na konzervování ovoce bez cukru: omyté, vypeckované ovoce se uloží do čistých sklenic, shora trochu posolíme, sklenici uzavřeme a sterilizujeme. Ovoce samo pustí cukr.

Zdroj: článek Stravování podle Mačingové

Jídelníček

Strava má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Vhodná strava by měla obsahovat 30 % tuků, z toho 2/3 tuků rostlinného původu, 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Pokud se aktivně věnujete sportu, ale máte sedavé zaměstnání, je doporučováno 20 % bílkovin z celkového denního příjmu energie. Na rozdíl od racionální stravy si můžete dopřát více energie. Tu lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály), ryb, zejména tučných. Kromě rybího tuku, který má na organismus stejně pozitivní vliv jako rostlinné tuky, získáte rovněž kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny. Nezapomínejte na hojnou konzumaci ovoce a zeleniny (obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, některé druhy sacharidy, avokádo tuky). Maso je vhodné konzumovat libové. Tučné sice není zakázáno, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy (obsahuje velké množství živočišných tuků, jejichž nadbytečná konzumace vede ke zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi, LDL cholesterolu a ke snížení HDL cholesterolu). Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů, vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, ale kromě něj i jiné látky, které dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle. Koření a bylinky jsou vhodným doplňkem jídelníčku. Snídaně má být vydatná, například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem plus sklenice pomerančového džusu, dva kusy celozrnného pečiva nebo dva krajíce chleba s máslem či Ramou, případně jiným roztíratelným rostlinným tukem, plus sýr typu žervé, pomazánky (například sýrová, vaječná, tvarohová, tuňáková, čočková), uvařené vejce, dušená šunka a zelenina (rajče, okurka, paprika aj.). K dopolední svačině se hodí ovoce. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte chuť na snídani, stačí sníst něco malého jako banán nebo müsli tyčinku s ovocem a čaj. Na svačinu kolem 9–10 hod jsou vhodné sendviče nebo bagety s pečeným libovým nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a zeleninou (například ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, příznačným doplňkem jsou kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si ho lze zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je doporučováno sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, potraviny by neměly být nadýmavé (luštěniny) ani by neměly mít vysoký glykemický index, tj. sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož snižují glykemický index. Vhodný je například tvaroh s ovocem a jeden kus celozrnného

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Anorexie

Jídelníček

Strava při léčbě mentální anorexie má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Konkrétně by vyvážená strava měla obsahovat 30 % tuků (z toho 2/3 tuků rostlinného původu), 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Energii lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály) a z ryb (zejména tučných; z ryb se získávají též kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny). Dále se doporučuje častá konzumace ovoce a zeleniny (obsahují vlákninu, vitamíny a minerály; ovoce a některá zelenina obsahují též sacharidy, avokádo i tuky). Co se týče masa, mělo by se konzumovat převážně maso libové. Tučné maso sice zakázáno není, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy, protože obsahuje velké množství živočišných tuků a nadměrná konzumace těchto tuků způsobuje zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů (vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, avšak kromě něj obsahuje i jiné látky, jež dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle). Koření a bylinky pak představují vhodný doplněk jídelníčku.

Snídaně má být vydatná, jelikož je to start do nového dne. Ke snídani jsou vhodné například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem a k tomu 1 sklenice pomerančového džusu. Nebo 2 kusy celozrnného pečiva či 2 krajíce chleba potřené máslem nebo roztíratelným rostlinným tukem a doplněné sýrem typu žervé nebo pomazánkou (například sýrovou, vaječnou, tvarohovou, tuňákovou, čočkovou) nebo uvařenými vejci či dušenou šunkou a zeleninou (rajče, okurka, paprika a podobně). K dopolední svačině je vhodné samotné ovoce, případně ovocný salát. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte-li chuť na vydatnou snídani, měli byste sníst alespoň něco malého, například banán nebo müsli tyčinku s ovocem a vypít čaj. Ke svačině kolem 9. či 10. hodiny jsou potom vhodné různé sendviče nebo bagety s pečeným libovým masem nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a se zeleninou (ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, vhodný doplněk představují ovocné kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si lze oběd zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je dobré sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, jídlo by však nemělo být nadýmavé (ne luštěniny a podobně) ani by nemělo mít vysoký glykemický index (sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož vláknina a tuk snižují glykemic

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak překonat anorexii

Způsob přípravy č. 2

Potřebujete oloupanou a přebranou pohanku. Pohanku na pánvici opražte. Míchejte a pražte do té doby, než pohanka začne pukat. Pokud okamžitě nespotřebujete opraženou pohanku, je možné ji uskladnit v uzavřené nádobě a odložit na jindy. Na jeden hrnek čaje si připravte asi dvě lžičky pražené pohanky. Dejte ji do šálku a zalijte asi 200 ml vroucí vody. Jakmile odvar vychladne, slijte ho. Nápoj je připraven ke konzumaci. Pohanku lze použít opakovaně. Spaření je možné dokonce až dvakrát a stále bude mít nápoj velmi neobvyklou příchuť. Po spaření je možné pohanku sníst. Při přípravě tudíž nemáte žádný odpad.

Zdroj: článek Čaj z pohanky

Smetanka lékařská

Smetanka lékařská je velmi rozšířená vytrvalá bylina s vřetenovitým mléčnatým kořenem a vícehlavým oddenkem. Z oddenku vyrůstá růžice přízemních listů, z jejíhož středu rostou lysé duté stvoly zakončené žlutými květními úbory. Listy, které se zvolna zužují v řapík, jsou jemně chloupkaté, podlouhle kopinaté, s okrajem hrubě kracovitým. Květní úbory na konci stvolu mají přibližně 200 jazykovitých obojakých květů, hustě směstnaných na květním lůžku. Pampeliška kvete od jara do podzimu. Plodem je nažka s chmýrem. Celou rostlinu prostupují mléčnice, proto při utrhnutí roní hořkou bílou šťávu. Smetanka obsahuje široký komplex účinných látek: hořčiny taraxin a taraxasterin; třísloviny; inulin jakožto zásobní látku; soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyseliny křemičité a fosforu; vitamíny A, B, C, D; fytosteroly; fruktózu. Hladina inulinu v kořeni kolísá (nejvyšší je na podzim), obsah taraxinu stoupá v červenci a v srpnu. Smetanku lékařskou najdeme na loukách, pastvinách, mezích či v zahradách. Prakticky lze říci, že roste téměř všude.

Smetanka se v léčitelství používala již v antických dobách. Staří Řekové používali mléko z pampelišek na pihy a žluté skvrny na kůži, k léčbě očních zánětů a ke zmírnění či odstranění únavy a slabosti. Dnes se smetanka užívá zejména vnitřně.

Vnější použití smetanky lékařské:

V současné době se smetanka zevně téměř nepoužívá. Její extrakt lze využít k léčbě ekzémů.

Vnitřní použití smetanky lékařské:

Smetanka povzbuzuje trávicí orgány a podporuje sekreci trávicích šťáv. Také působí močopudně a podporuje tvorbu a sekreci žluči a žaludečních kyselin. Rovněž příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin.

Smetanka se používá nejčastěji ve formě odvaru. Je součástí celé řady léčivých čajových směsí.

Užívá se při špatné kontrakci, při špatném vyprazdňování žlučníku, při zánětech žlučníku a žlučníkových kamenech, jako amarum při nedostatečné tvorbě žaludečních kyselin a trávicích šťáv, též při zánětech žaludeční sliznice, zánětech močových cest, při snížené tvorbě moči a při ledvinových kamenech, při špatném zažívání spojeném se zácpou a obecně při špatné funkci trávicího traktu. Podporuje celkovou látkovou výměnu organismu. Využívá se ke snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Účinné látky ve smetance lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý stavební aparát těla.

Někdy se používá i šťáva z čerstvého kořene, jež se užívá 4krát denně po 1–2 čajových lžičkách. Čerstvé listy se doporučuje užívat při chorobách látkové výměny.

Mladé pampeliškové listy, které ještě neobsahují hořké mléko, se hodí jako zelenina do salátů, neboť představují hodnotný zdroj vitamínu C. Pražené pampeliškové kořeny lze použít jako náhražku kávy (stejně jako kořeny čekanky). Z rozkvetlých pampeliškových úborů se dá připravit dobrý pampeliškový med.

Zdroj: článek Pampeliška lékařská

Pistácie a zdraví

Nejznámější formou pistácií jsou pražené solené oříšky, které lze přímo sníst. Z pistácií ovšem můžete mimo jiné připravit mnoho lahodných pokrmů, a to z nesolené formy, přičemž si jádra zachovávají všechny své výživné látky, které v nich jsou přirozeně obsaženy.

Pistácie jsou dobře stravitelné oříšky s jemnou konzistencí. Mají svou typickou chuť, která skvěle doplní téměř každé jídlo. Jsou vhodné také při redukčních dietách, protože zasytí již v malém množství. Obsahují mnoho látek důležitých pro lidský organismus. Z těch nejvýznamnějších jsou to železo a měď, které se dobře vstřebávají spolu s vitamínem C, takže je dobré jíst pistácie společně s ovocem. Pistácie mají v průměru 55 % olejů, 20 % bílkovin a 15 % cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.

Zdroj: článek Pistácie

Co o nich říká Wikipedie

Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve Střední Asii a na Blízkém východě. Pěstuje se pro oříšky, které známe pod názvem pistácie. Pistácie lze konzumovat čerstvé, pražené anebo jako součást různých potravin, například pistáciová zmrzlina, lokum nebo salám Mortadella. Mezi tři největší producenty pistácií patří Írán, Spojené státy (Centrální údolí) a Turecko. Dále se pěstuje například v Číně, Sýrii a Řecku. Jak je z oblastí pěstování zřejmé, pistácii nejlépe vyhovuje suché až polopouštní subtropické klima. Vrcholu produkce dosahují stromy asi ve 20 letech a jsou zastřihovány kvůli snadnější sklizni. Nejrozšířenějším kultivarem je „Kerman“.

Při nevhodném zpracování nebo uskladnění mohou pistácie obsahovat jedovaté aflatoxiny, produkované především plísněmi rodu Aspergillus, které jsou známé jako silné karcinogeny. Kvůli vysokému obsahu tuků a nízkému obsahu vody jsou pistácie při přepravě ve velkých objemech náchylné k samovznícení, proto je třeba při přepravě pistácií v lodní dopravě dodržovat zvláštní pravidla.

Zdroj: článek Pistácie

Recepty pro vegany

Quinoa je surovina, která na rozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, čímž se řadí mezi neobvykle komplexní potraviny. Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.

Quinoa se zeleninou

Ingredience: 1 cibule, 250 g dýně Hokkaido nebo máslové dýně, 1 větší cuketa, 200 g čerstvých žampionů, 2 lžíce zeleninového vývaru bez glutamanů (například Würzl), dle chuti provensálské koření, 1 hrst dýňových semínek, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu, 150 g quinoy, bylinková nať.

Postup: Quinou minimálně 3x spaříme vařící vodou (jako jáhly − ztratí tím hořkost) a dáme vařit v poměru 1 díl quinoy k 2,5 dílu vody. Nesolíme. Vaříme cca 20 minut, poté necháme 5 minut pod pokličkou dojít. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, dýni oloupeme (Hokkaido nemusíme) a nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme na kostky, mladou nemusíme loupat. Žampiony nakrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli osmažíme (zvolíme větší pánev, například WOK) na oleji (z hroznových jadýrek, pokud chceme opravdu košer jídlo, jinak stačí olej řepkový), záhy přidáme dýni a krátce smažíme (cca 5 minut). Můžeme přihodit hrst dýňových semínek. Na druhé pánvičce na trošce oleje rychle osmahneme žampiony a cuketu a přidáme trochu sójové omáčky. Žampiony a cuketu vložíme do pánve s dýní, přidáme koření (kdo má co rád, totéž platí o zelenině − žádná dogmata) a 2 lžičky bujónu Würzl. Mírně podlijeme vodou a dusíme cca 10−15 minut. Na závěr do zeleninové směsi přidáme quinou a čerstvé zeleninové natě dle libosti. Do hotového pokrmu můžeme ještě vmíchat 1 lžíci lněného oleje, jenž dobře promazává nejen střeva.

Quinoa na salát

Ingredience: 100 g quinoy, 100 g rajčat, 1 avokádo, 1 menší červená cibulka, hladkolistá petrželka, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř na dochucení.

Postup: Quinou propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořkosti, a poté ji uvaříme dle návodu na sáčku. Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno a pokrájíme rajčata a petrželku. Avokádo omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu pokrájíme na kostičky. Nakrájené avokádo pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědlo. Nyní smícháme veškeré připravené ingredience, vše zalijeme olejem a dle chuti osolíme a opepříme. Tento salát můžeme využít jako přílohu nebo samostatně jako lehký oběd či večeři.

Quinoa s kuřecím masem

Ingredience: 300 g quinoy, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 1 avokádo, 2 rajčata, 3 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce lněné

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co to je quinoa

Jak vyplavit kyselinu močovou z těla

Nejdůležitější zásady:

  • Dodržujte dietu – omezte příjem purinů, alkoholu, pijte dostatečné množství tekutin.
  • Pijte čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy, hlavně šťávu z třešní, jahod, celeru – neutralizují kyselinu močovou.
  • Do svého jídelníčku zařaďte i zrniny, semena a ořechy.
  • Nejezte smažená jídla, pražené ořechy ani jiné poživatiny s obsahem oleje, který prošel varem. Oleje po vystavení vysokým teplotám žluknou a žluklé tuky rychle ničí vitamin E, což má za následek zvýšenou tvorbu kyseliny močové.
  • Užívejte vitaminové doplňky – deficit některých živin může vyvolat záchvat dny. Nedostatek kyseliny pantothenové (vitaminu B5) může značně zvýšit hladinu kyseliny močové. Podle studie provedené s využitím pokusných zvířat bylo prokázáno, že výživa chudá na vitamin A způsobuje vznik dny. Nedostatek vitaminu E způsobuje poškození buněčných jader, což má za následek vznik kyseliny močové.
  • Z bylinek používejte vojtěšku, kopřivu, lopuch – snižují hladinu kyseliny močové.
  • Užívejte bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje – mohou snižovat hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje také vitamin C a E.

Zdroj: článek Léky na snížení kyseliny močové

Ořechy a cukrovka

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.

Zdroj: článek Ovoce a cukrovka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Gabriela Štummerová


pražená slunečnicová semínka
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pražení pistácií
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.