Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PŘÍČINA OPAKUJÍCÍHO SE JEČNÉHO ZRNA


PŘÍČINA OPAKUJÍCÍHO SE JEČNÉHO ZRNA je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Ječné zrno je nejčastější onemocnění očního víčka. Na horním či dolním víčku se objeví bolestivá bulka, která vzniká následkem ucpání některé z povrchových žlázek víčka. Toto ucpání vyvolá zánět, který se prezentuje svými čtyřmi typickými projevy (zčervenání, otok, zteplání, bolest).


Ječné zrno – léčba

Jak už bylo uvedeno, ječné zrno není závažné onemocnění, a proto jej lze léčit doma. Léčba spočívá v trpělivosti. Ječné zrno musí dozrát a pak prasknout, přičemž se vyplaví hnis. Poté samovolně odeznívá. Zrání ječného zrna jde uspíšit teplými obklady, které se přikládají na nemocné oko. Pokud se přidá intenzivnější svědění oka, je možné použít antibiotickou oční mast či kapky (jsou k dostání v lékárně bez lékařského předpisu). V době onemocnění ječným zrnem se nedoporučuje vkládat kontaktní čočky, je lépe se oka příliš nedotýkat a v žádném případě by se neměl nanášet make-up. Léčba trvá zhruba 5–7 dní, pokud se nějak významně prodlouží nebo se ječné zrno vrací, je zapotřebí vyhledat lékaře. K podpůrné léčbě je možné používat doplňky stravy na přírodní bázi, které působí přímo na zrak nebo posilují obranyschopnost.

  • Vhodnost léčby závisí na typu a lokalizaci postižené žlázky a dále na stadiu zánětu, proto je dobré poradit se s lékařem. Značné procento se hojí samo a léčbu nevyžaduje.
  • Zpočátku jsou doporučovány teplé obklady (jak u akutní, tak i chronické formy), které někdy mohou urychlit zkapalnění obsahu ječného zrna s následným vytvořením drobného ohraničeného abscesu (přirovnejme k malému měchýřku naplněnému hnisem), případně i vést ke spontánnímu vyprázdnění a vstřebání.
  • Po vytvoření abscesu je vhodný drobný chirurgický zákrok – naříznutí a šetrné odstranění zhnisaného obsahu žlázky. Následuje aplikace antibiotické masti několikrát denně do spojivkového vaku.
  • U chronických forem přetrvávajících déle než 6–8 týdnů je vhodná malá operace při místním znecitlivění, kdy se ječné zrno nařízne několikamilimetrovým řezem a jeho obsah se odstraní.
  • Někdy lze použít i injekci speciálního léku ze skupiny kortikoidů přímo do ječného zrna, u nás je tento postup méně častý.
  • Při opakujících se ječných zrnech někdy stav zlepší preventivní podávání tetracyklinových antibiotik. V těchto případech se nevyužívá tolik antibiotického efektu léku, ale především jeho vlivu na formování a kvalitu mazu produkovaného mazovými žlázkami.

Zdroj: článek Jak léčit ječné zrno

Poradna

V naší poradně s názvem AFT V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Udělalo se mi něco v jednom oku v koutku, manžel říká, že to připomíná aft. Je to možné a jak to léčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To bude nejspíše ječné zrno. Nejrychlejší léčba ječného zrna je pomocí léku Maxitrol, který tyto obtíže vyléčí do tří až čtyřech dnů. Maxitrol je účinný kombinovaný lék, ve kterém jsou zároveň antibiotika i kortikosteroid a je na lékařský předpis, takže bude nezbytná návštěva očního lékaře, což v tomto vašem případě jedině prospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Aft v oku

Prevence ječného zrna

Prevence ječného zrna spočívá především v dodržování hygienických pravidel:

  • Čistota rukou. Pravidelné a časté umývání rukou mýdlem a proudem teplé vody zajistí, že na rukou, majících tendenci se mimoděk dotýkat očí, nebudou ulpívat bakterie, které mohou způsobit ječné zrno.
  • Zamezit častému dotýkání očí, protírání a podobně. Je nutné to hlídat hlavně u dětí a alergiků. Tření očí může být i naučený zlozvyk.
  • Čistota očních pomůcek. Má se na mysli především manipulace s kontaktními čočkami, která by se měla řídit pravidly k tomu určenými. Pozor na kvalitu a životnost roztoků, v nichž se čočky přechovávají.
  • Používání kvalitních make-upů, hlavně těch, které se aplikují na víčka a řasy. Pravidelné a každodenní odlíčení a následné umytí obličeje a očí je samozřejmostí. Nezapomenout na oči ani při ranní hygieně či umývání během dne.

Účinné je i věnovat pozornost zvyšování celkové obranyschopnosti organismu:

  • zdravá a vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálů;
  • otužování a přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu;
  • užívání doplňků stravy ke zlepšení zraku a posílení imunity.

Zdroj: článek Jak léčit ječné zrno

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Valášková.

Dobrý den, mohla bych, prosím, požádat o jídelníček na ztučnělá játra?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cílem při léčbě jakéhokoli typu nahromadění tuku v játrech je dosáhnout zdravé hmotnosti pomocí diety a cvičení. V pokročilých stádiích pomáhá lék resmetirom (Rezdiffra), ale i tak je třeba jej používat spolu se změnami životního stylu pro snížení hmotnosti. Co byste tedy měla jíst?
Obecně platí, že čím je vaše strava více rostlinná, tím lépe. To pomůže inzulínu lépe fungovat a také pomůže při hubnutí.
Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, měla byste spolupracovat se svým lékařem, aby vám vymyslel stravovací plán (jídelníček), který bude pro vás nejlepší.
Obecně mohu doporučit středomořskou stravu. Ta kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Skládá se ze zdravých tuků, antioxidantů a komplexních sacharidů:
- Ryby a mořské plody;
- Ovoce;
- Celá zrna;
- Ořechy;
- Olivový olej;
- Zelenina;
- Avokádo;
- Luštěniny.
K tomu si zvolte vhodné tuky. Lidé se ztučnělými játry mají často inzulínovou rezistenci. To znamená, že tělo produkuje inzulin, ale nedokáže jej dobře využít. Glukóza se hromadí v krvi a játra ji přeměňují na tuk.
Některé tuky ve vaší stravě mohou pomoci vašemu tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že vaše buňky mohou přijímat glukózu a vaše játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.
- Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a lněném oleji a listové zelenině.
- Mononenasycené tuky v rostlinných zdrojích, jako jsou olivy, ořechy a avokádo.
Vyhněte se nasyceným tukům, které vedou k většímu ukládání tuku v játrech. Nasycené tuky obsahují tyto potraviny:

- Drůbež, kromě libového bílého masa;
- Tučný sýr;
- Jogurt, kromě nízkotučného;
- Červené maso;
- Pečivo a smažená jídla vyrobená z palmového nebo kokosového oleje;
- Sladkosti, jako jsou bonbóny, limonády a další potraviny s přidanými cukry, včetně kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
Využívejte přírodní antioxidanty, které najdete v kávě, zeleném čaji, syrovém česneku, ovoci a zelenině.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček pro ztučnělá játra

Příčiny ječného zrna

Jednou z příčin mohou být ucpané žlázy na víčkách. Pokud trpíte chronickou blefaritidou, mohou se bakterie dostat do žláz a infikovat je, takže jste náchylnější ke vzniku dalších ječných zrn. V některých případech může způsobit ječné zrno používání nadměrného množství očního make-upu či jeho sdílení s jinými lidmi. Někteří jedinci si všimnou rozvoje ječného zrna v období stresu.

Zdroj: článek Ječné zrno

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Melanom pod nehtem foto

Příznaky a projevy

Příchod ječného zrna je obyčejně ohlašován nejprve bolestí celého víčka. Posléze dochází ke koncentraci bolesti a zčervenání jednoho místa (obyčejně kolem 3. dne). Vzniká zarudlá boule vyplněná hnisem. Tato boule – měkký uzlíček – může někdy zaniknout v celkovém otoku oka. Pro potvrzení přítomnosti ječného zrna může lékař provést manévr přetočení víčka vnitřkem ven. Na vnitřní straně víčka je patrné žluté hnisající zrno. Vlivem změn hustoty produktů očních žláz, přítomností hnisu v ječném zrnu a zvýšeným tlakem víčka na oko může někdy dojít k zastřenému vidění.

Zdroj: článek Jak léčit ječné zrno

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Špatná funkce jícnu

Špatná funkce jícnu znamená proniknutí obsahu žaludku, a to části natrávené potravy a žaludečních šťáv do jícnu. Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která nepříznivě působí na sliznici jícnu. Její buňky jsou tak odlupovány a vzniká zde zánět, který sliznici dále poškozuje. Buňky sliznice se sice obnovují, ale pokud je růst nových buněk pomalejší než ztráta dosavadních buněk a jejich funkce k ochraně jícnu je nedostatečná, dochází k refluxní ezofagitidě – tedy zánětu jícnu na podkladě dráždění kyselou žaludeční šťávou. Toto onemocnění, pokud je dobře léčeno, nemusí spět až k zánětlivým změnám. Zároveň ne každý reflux musí být hned považován za nemoc. Krátkodobě se vyskytuje docela často i u zdravých jedinců. Může být způsoben určitou stravou, například kořeněnými jídly, sladkými pokrmy či alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Jícen má ve své stěně jícnové svěrače, přičemž dolní svěrač má nejvýznamnější roli ze všech protirefluxních činitelů. Jeho správnou funkci pozitivně ovlivňuje potrava bohatá na bílkoviny, alkalizace žaludečního obsahu (tu zajišťují jednak sliny a jednak o něco níž slinivka břišní) a tzv. prokinetika, což jsou léky užívané při léčbě refluxu. Naopak svěrač uvolňují a tím nahrávají zpětnému chodu žaludečního obsahu tučná a kořeněná jídla, peprmint, čokoláda, kofein, nikotin a alkohol. U gravidních žen dochází k refluxu častěji vlivem hormonálních změn (působení progesteronu). V tomto případě není reflux nebezpečný, po porodu se stav většinou sám upraví.

Je známá i celá řada léků, které způsobují reflux, např. theophyllin (Afonilum, Euphyllin, Spophyllin, Theoplus) používaný k léčbě astmatu, dále nitráty k léčbě akutního srdečního selhávání, některá antiarytmika (Verapamil, Isoptin, Lekoptin, Blocalcin, Diacordin) a nesteroidní antirevmatika, což je například Ibuprofen (Brufen) a Acylpyrin. Při nadměrném užívání uvedených léků se mohou tedy vyskytnout potíže spojené s reflexem a je dobré poradit se o další a vhodnější léčbě s vaším lékařem.

Hlavním příznakem je pálení žáhy, které se odborně nazývá pyróza. Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí (může být podobný jako u anginy pectoris), který sahá od žaludku až do krku a může být spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Někdy se totiž kyselý obsah vrací až do úst. To se v lékařské terminologii nazývá regurgitace (návrat). Pálení žáhy se objevuje zpočátku jen po některých jídlech (sladká, pečená jídla, smažené pokrmy, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný pyrózou po každém jídle, někdy dokonce i nalačno a v noci. Tomu přispívá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Funkce jícnu

Příběh

Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: příběh Křemík v potravinách

Příprava kamutu – recepty

Kamut se zeleninou: 230 g kamutu, 200 g brokolice, 1 sladká mrkev, 1 červená cibule, 60 g dýňových semínek, 5 cm zázvorového kořene, 1 lžíce bio sezamového oleje, ½ lžičky celého římského kmínu, 2 lžičky tamari sójové omáčky, nerafinovaná sůl

Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v nové vodě (dvojnásobné množství) s bobkovým listem 60 minut v tlakovém hrnci. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme. Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme hranolky mrkve a pokrájenou brokolici. Osolíme, přidáme kmín, minutu smažíme a pak podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme sójovou omáčku a vše zakápneme zázvorovou šťávou (zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a v ruce vymačkáme). Chvilku ještě smažíme, stáhneme z plotny a můžeme podávat s kvašenou zelinou.

Kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy: ¾ hrnku vařeného kamutu = ½ hrnku zrna kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy, 1 cm řasy kombu, ½ celeru, větší hrst rukoly (cca 40 g), gomasio,hrst vlašských ořechů, 3 pol. lžíce olivového oleje za studena lisovaného

Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 min s řasou kombu a špetičkou soli. Můžeme využít i zbylého zrna z předešlého dne. Celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky, smažíme na kvalitní pánvi na olivovém oleji. Smažení je poměrně dlouhé. Jakmile máme kostičky krásně nahnědlé, přidáme sůl, 3 min ještě smažíme a poté přidáme čerstvě namletý pepř a smažíme jen 5 s. Stáhneme z plotny, přidáme kamut, který se nám krásně prohřeje a teplota se nám sníží. Díky tomu můžeme přidat natrhanou rukolu, která se tak nespaří a nescvrkne, zůstane krásně křupavá. Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi. ½ opražených ořechů roztlučeme a zamícháme do kamutu, zbylou ½ posypeme kamut na talíři. Ke kamutu můžeme podávat napařenou zeleninku, nejlépe mrkev, která nám talíř rozzáří, a salátovou okurku. Okurku je dobré nahrubo nastrouhat, promíchat s 1 až 2 polévkovými lžícemi umeocta a nechat půlhodinky odležet.

Salát z kamutu: 1 šálek (235 ml) kamutových zrn namočených přes noc, 1/3 šálku citrónové šťávy, 1/3 šálku sójové omáčky tamari nebo shoyu, ¼ šálku sezamového nebo slunečnicového oleje, 1/2 šálku vlašských ořechů, 3 lžíce sezamových semínek, 2 mrkve nakrájené na nudličky, 1 kedlubna nebo 1/2 salátové okurky nakrájené také na nudličky

Postup: Kamutová zrna uvařte doměkka. Bude to trvat tak hodinku. Že jsou hotová, poznáte podle toho, až začnou praskat. Pokud zvolíte kedlubnovou variantu, mrkev a kedlubnu jemně upravte na páře. Opravdu jemně, aby&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kamut

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA PURINY V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, nemůžu najít nikde, kolik je purinů v popcornu? Zda ho syn s hyperurikémií vůbec může? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Popcorn se vyrábí ze zrna kukuřice speciálního druhu známého jako Zea mays everta. Pouze tento druh způsobí známý pukavý zvuk a vytvoří popcorn.

Chcete vědět jaký vliv má popcorn na dnu - vysvětlím to níže. V tuto chvíli je důležité pochopit, zda je popcorn pro lidi dobrý nebo špatný. Mnoho lidí si myslí, že je extrémně špatný, takže vědět víc je důležité.

Stručně řečeno, popcorn je zdravá svačina. Obsahuje vitamíny A, E, K, B1, B2, B3, B6, B5 a B9. Přítomny jsou také minerály, jako je zinek, železo, měď, vápník a draslík. Popcorn je bohatý na polyfenoly, chemikálie, které pomáhají lidskému tělu eliminovat volné radikály. Jinými slovy, polyfenoly nabízejí antioxidační vlastnosti.

Popkorn a dna je ta pravděpodobně nejdůležitější otázka, kterou máte na mysli. První věc, kterou je třeba zmínit je, že popcorn má nízký obsah purinů. 100 gramů popcornu vytvoří 100 mg kyseliny močové. To je nízké a pro většinu lidí trpících dnou to nebude znamenat žádné riziko zhoršení dny.

Pokud jde o obsah purinů, pak je popcorn bezpečný při dně.

To samozřejmě neznamená hltat toho každý den před televizí tuny; to je jen zbytečné nahromadění celkového denního příjmu purinů. Pamatujte, že popcorn není jídlo, je to příležitostná svačina.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka puriny v potravinách

Zrna

Možná jste slyšeli, že vydatné celozrnné výrobky jsou nejzdravější, pokud je konzumujete ve vaší stravě. Pokud hledáte snadno stravitelná zrna, budete se muset držet těchto druhů:

  • bílý nebo rafinovaný chléb nebo rohlíky
  • obyčejné bagely
  • bílý toast
  • bílé krekry

V obchodě s potravinami můžete také najít suché nebo vařené cereálie s nízkým obsahem vlákniny.

Zpracované sušenky, které neobsahují sušené ovoce nebo ořechy, mohou být šetrné k vašemu zažívacímu systému. Do této kategorie patří také hladké těstoviny nebo nudle a preclíky vyrobené z rafinované mouky.

Rafinovaná mouka ze zrna byla upravena tak, aby odstranila otruby a klíčky, což usnadňuje její trávení. Na rozdíl od nerafinovaných mouk, které procházejí menším zpracováním a obsahují vyšší množství vlákniny. Rafinované mouky se obvykle nedoporučují ve velkém množství jako součást zdravé výživy.

Zdroj: článek Lehce stravitelné potraviny

Příběh

Ve svém příspěvku VARFARIN A UŽÍVÁNÍ GANODERMY LUCIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Steinbach Hofmanvá.

Dobrý den, mohu se někde dozvědět, zda se smí užívat Ganoderma lucidum při užívání Varfarinu?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimíra.

Prosím o posouzení, před týdnem mě byl v nemocnici předepsán Warfarin, moje deti mně koupily doplněk stravy Choco Lite který jsem užívala, po dobu pobytu v nemocnici jsem užívání přerušila a teť nevím jestli můžu pokračovat. Choco líne má složení zelená kávová zrna, goji, ACAI Berry, chia semínka, výtažek z houby Ganoderma lusidum a přírodní kakao. Děkuji za odpověď.

Zdroj: příběh Varfarin a užívání Ganodermy lucidum

Zelená káva jako přírodní spalovač tuků

Stále je kladena otázka, proč zelená káva je tak efektivní, jako potravinový doplněk. Ukázalo se, že existuje řada důvodů, proč tomu tak je. Čistý extrakt zelených kávových zrn obsahuje kyselinu chlorogení a jiné podobné polyfenolické látky, které působí jako silné antioxidanty. Pokud jsou kávová zrna pražena, tak je obsah kyseliny chlorogení výrazně snížen, a tím jsou sníženy i zdravotní výhody, nežli v její syrové a nepražené podobě. Jinými slovy, zelená kávová zrna mají mnohem více antioxidantů nežli pražená kávová zrna. I když je zelená káva užitečná v boji proti volným radikálům v našem těle, tak zároveň může snížit hladinu glukózy v krvi, snížit krevní tlak a zabránit hromadění viscerálního (vnitřního) tuku v těle. Vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku a ledviny, což může vést k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka, kardiovaskulární choroby a některé formy rakoviny. Skutečností je, že extrakt ze zelené kávy zabraňuje hromadění vnitřního tuku v těle a tím patří mezi efektivní dietní doplněk.

Zdroj: článek Na co je dobrá zelená káva

Poradna

V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám cukrovku 2typu 8roku.Posledni rok ji mám hodně nestabilní.Picham si inzulín Humulin R a noční Lantus.Utoho nočního mám pocit že mě moc nepomáhá.Mam někdy ráno 17mol.Snazim se to paní doktorce vysvětlit,ale spíš mě to zvisila.Je to stejný.Snazim se večer málo večeřet.Nepomahato.Zeli kyseli,taky nic moc.Treba ho jim malé množství.Timto vás prosím o radu,pomoc.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšenou ranní glykemii můžete zkusit snížit jedním malým jídlem před spaním. Právě dlouhodobé několikahodinové hladovění během noci často zvyšuje hodnotu krevního cukru po probuzení. No a co je nejlepší jídlo před spaním? Správné jídlo před spaním by mělo obsahovat složené sacharidy, bílkoviny a jen málo tuku.

Komplexní sacharidy, jako jsou celá zrna, ovoce a zelenina, vám poskytnou stálý zdroj energie při usnutí.

Bílkoviny s malým množstvím tuku vám pomůžou udržet vydatný spánek po celou noc a udrží stabilní krevní cukr.

Tyto kombinace však mohou mít i další výhody.

Některé důkazy naznačují, že jídlo bohaté na uhlohydráty s vysokým glykemickým indexem před spaním můžou pomoci usnout. Je to proto, že sacharidy mohou zlepšit transport aminokyseliny tryptofanu, který může být přeměněn na neurotransmitery, které pak pomáhají navodit spánek. Stejný účinek může platit i pro potraviny bohaté na tryptofan, jako je mléko, ryba, drůbež nebo červené maso.

Některé důkazy také naznačují, že jídlo bohaté na tuk může zlepšit kvalitu spánku.

Tipy na noční občerstvení:
- jablko s arašídovým máslem,
- celozrnné sušenky a plátek krůtího masa,
- kombinace sýrů a hroznů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Zelená káva jako přírodní spalovač tuků

Proč je tedy zelená káva tak efektivní potravinový doplněk? Ukázalo se, že existuje řada důvodů. Čistý extrakt zelených kávových zrn obsahuje kyselinu chlorogenovou a jiné podobné polyfenolické látky, které působí jako silné antioxidanty. Pokud jsou kávová zrna pražena, tak je obsah kyseliny chlorogenové výrazně snížen, a tím jsou sníženy i zdravotní výhody, jaké měla ve své syrové a nepražené podobě. Jinými slovy, zelená kávová zrna mají mnohem více antioxidantů nežli pražená kávová zrna. Zelená káva je nejen užitečná v boji proti volným radikálům v našem těle, ale zároveň dokáže snížit hladinu glukózy v krvi, snížit krevní tlak a zabránit hromadění viscerálního (vnitřního) tuku v těle. Vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku a ledviny, což může vést k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka, kardiovaskulární choroby a některé formy rakoviny. Stručně řečeno, extrakt ze zelené kávy zabraňuje hromadění vnitřního tuku v těle a tím patří mezi efektivní dietní doplněk.

Zdroj: článek Zelená káva

Příběh

Ve svém příspěvku KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomíra.

Prosím ještě telfon kvůli poště.Děkuji.Groligová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Víšek.

Prosím Vás, jak prodáváte kefírová zrna? Myslím tím množství, cenu, dopravu atd.Předem děkuji za Vaši odpověď.
Hezký den
Jan Víšek

Zdroj: příběh Kefírová houba prodej

Celá zrna

Vláknina obsažená v celých zrnech pomáhá zlepšit hladinu cholesterolu v krvi a chránit srdce proti nemocem. Strava bohatá na celozrnné potraviny je spojena zvláště se stěnami krční tepny. Tyto tepny jsou zodpovědné za dodávání krve do mozku. Ucpávání krčních tepen způsobuje nahromadění aterosklerózy a zvyšuje riziko srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Přidejte si tedy celá zrna do své každodenní stravy. Doporučený denní příjem je 25 gramů zrn každý den pro ženy a 34 gramů denně pro muže. Můžete konzumovat celá zrna, jako je hnědá rýže; celozrnné těstoviny; ječmen nebo ovesné vločky; případně quinou.

Zdroj: článek Potraviny na pročištění tepen a cév

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Steatoza jater

Ječné zrno – popis

Ječné zrno (hordeolum) je zánět mazové žlázky některé z řas, které obklopují oko, aby jej chránily. Vzhledem k velikosti řas jsou i jejich mazové žlázky drobounké, v normálním stavu mají za úkol řasy zvlhčovat. Pokud se však z nějakého důvodu zanítí, jejich velikost se začne zvětšovat, uvnitř se začnou množit bakterie, případně i hnis, a ječné zrno je na světě. U oka vyroste nehezký váček (absces) ve velikosti, a mnohdy i barvě, zralého zrna ječmene. Původcem infekce způsobující ječné zrno je stafylokok, zánětlivá bakterie.

Hlavní příčinou vzniku ječného zrna je ucpání vývodu mazové žlázky určité řasy. V uzavřeném prostoru se hromadí maz, kde se skvěle daří bakteriím, které se ihned začnou množit a způsobí tak zánět.

Příčin ucpání mazové žlázky může být víc:

  • nesprávná a nedostatečná hygiena;
  • nevhodný make-up, případně nedostatečné odlíčení;
  • nesprávně ošetřené oční čočky;
  • dotýkání se oka špinavýma rukama či předměty;
  • pobyt v zaprášeném prostředí;
  • snížená imunita;
  • některé onemocnění, například cukrovka.

Zdroj: článek Jak léčit ječné zrno

Příběh

Ve svém příspěvku PŘÍČINOU I ŘEŠENÍM ARTRITIDY JE VÝŽIVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Revmatoidní artritida je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a kloubech, kde být má (příčina osteoporózy a artritidy), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (příčina aterosklerózy). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze nebo artritidě více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více artritidy a infarktů. To, že artritida není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě artritidu ani ve vyšším věku prakticky neznají a tak nepotřebují kloubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na artritidu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se revmatické artritidy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Příčinou i řešením artritidy je výživa.

Léčba u dospělých

Při bakteriální příčině se provádějí výplachy oka antibiotickými kapkami. Celkově se v tabletách podávají antibiotika pouze v případě dlouhodobé chronické infekce. U virových příčin se antibiotika nepodávají. Je vhodné dodržovat klid, oko zastiňovat (sluneční brýle), aby nebylo zbytečně drážděno světlem. Víčka je možné lehce chladit, což uleví bolesti a uvolní otok. Je také důležité, aby pacient dbal na hygienická opatření, používal vlastní hygienické pomůcky (ručníky), aby nepřenesl zánět na někoho dalšího.

Při léčbě ječného a vlčího zrna se doporučuje přikládat na víčko teplé obklady, lékař pak může drobným zásahem hnis uvolnit. Na okolí se podávají antibiotické masti, které zamezí dalšímu šíření zánětu. O tuto oblast by mělo být také více pečováno. Přímo do ložiska je také možné aplikovat malou dávku antibiotik, což má velkou účinnost. Udává se, že po první injekci vymizí chalazion u 70–80 %pacientů. Větší ječná zrna, která působí obtíže, je možné odstranit drobným chirurgickým zákrokem v lokální anestezii – při něm je vyříznuta bulka spolu s jejím pouzdrem.

Zdroj: článek Hnis v oku

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Taťána.

Dobrý den, manželovi byla diagnostikovaná revmatická artritida. Prosím o radu.
Jak podpořit léčbu bylinkami, popřípadě dietou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Revmatoidní artritida je dlouhodobá autoimunitní porucha, která primárně postihuje klouby. Revmatoidní artritida se projevuje horkostí, otokem a bolestí kloubů. Bolest a ztuhlost se často zhoršují po odpočinku. Nejčastěji se jedná o zápěstí a ruce, přičemž na obou stranách těla jsou obvykle postiženy stejné klouby. Příčina revmatoidní artritidy není doposud známa, pouze se předpokládá, že ji způsobuje kombinace genetických a environmentálních faktorů. Hlavní roli při revmatoidní artritidě hraje imunitní systém, který z neznámého důvodu napadá klouby. To má za následek zánět a ztluštění kloubního pouzdra. Nemoc dále ovlivňuje přilehlou kost a chrupavku.

Léčba je omezena pouze na zmírnění příznaků, protože skutečná příčina není známa a není tedy možné tuto nemoc léčit ani vyléčit. Cílem léčby je zmírnit bolest, omezit zánět a zlepšit celkové fungování člověka. Tomu může pomoci rovnováha mezi odpočinkem a cvičením, používání dlahy, rovnátek nebo podpůrných ortéz. K léčbě se často používají léky proti bolesti, steroidy a protizánětlivé léky ze skupiny NSAID (mnoho z nich se dá volně koupit v lékárně). Ke zpomalení vývoje revmatoidní artritidy lze použít antirevmatika (označení DMARD), jako je hydroxychlorochin a methotrexát (jen na lékařský předpis). V určitých situacích může pomoci i chirurgické řešení.

Co se týče přírodní léčby a diety, tak zde moc možností není. Dieta, která by zmírňovala postup revmatoidní artritidy, neexistuje žádná. Samozřejmě platí, že zdravá strava a pohyb jsou prospěšné vždy. Jako přírodní léčbu revmatoidní artritidy lze použít přírodní léky na zmírnění bolesti. Sem patří kapsaicin (přírodní výtažek z chilli papriček), alobal na bolest kloubů, akupunktura, masáže a cvičení. U některých pacientů pomohly magnety, které se přikládaly na postižená místa.

Mnoho lékařů ke zmírnění příznaků revmatoidní artritidy doporučuje ošetření teplem a chladem.
Chlad: Omezuje otoky a záněty kloubů. Například během záchvatů bolesti na postižený kloub umístěte balíček s ledem. Jen to nepřehánějte. Studený obklad přiložte jen na 15 minut a mezi ošetřeními si udělejte alespoň 30ti minutovou přestávku.
Teplo: Uvolňuje svaly a urychluje průtok krve. Můžete použít elektrickou vyhřívanou dečku nebo teplý vlhký ručník. Nepoužívejte příliš velké horko. Kůže se nesmí spálit. Tepelnou terapii můžete využít i ve sprše, kde necháte teplou vodu dopadat na bolestivou oblast. To může pomoci uklidnit projevy. Horká vana je dalším dobrým způsobem, jak uvolnit ztuhlé svaly. Nepoužívejte vířivky ani horké vany, pokud máte vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění.
Vyzkoušejte hřejivou koňskou mast. Ta obsahuje kapsaicin, což je přírodní látka získaná z pálivých chilli papriček. Vědecké studie ukazují, že může pomoci zmírnit bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Revmatická artritida

Domácí léčba ječného zrna

Doprovodné nepříjemné příznaky onemocnění, tedy svědění a bolest, někdy nutí pacienta k mnutí či škrábání oka. To ale zvyšuje riziko zanesení další infekce do oka z nesterilních rukou (dříve se proto alespoň doporučovalo neprovádět toto mnutí prsty, nýbrž hřbetem ruky, u kterého se předpokládá, že je čistější). Lepší úlevou od těchto potíží a zároveň pomocí k urychlení zrání zrna je přikládání teplých obkladů. Jednou možností jsou mokré (lépe spíše jen vlhké) bylinné obklady (kapesník namočený do horkého heřmánkového vývaru či borové vody), jinou alternativou jsou suché teplé obklady (kapesník přežehlený žehličkou). Dále se také doporučuje (ač někteří jeho vliv na ječné zrno vyvrací) užívání vitamínu řady B (B-komplex).

Zdroj: článek Jak léčit ječné zrno

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Po náhlém vysazení antidepresiv vám zřejmě nebude lépe. Naopak se váš stav může zhoršit natolik, že budete chtít skončit se životem. Co nejdříve se obraťte na svého psychiatra a dohodněte se s ním na postupném ukončení léčby antidepresivy. Sama ale léčbu neukončujte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dobeš Josef Ing..

Antidepresiva neřeší problémy, které má každý z nás. Že statistiky vyplývá, že cca 67 procent lidí trpí v zimě, kdy je málo světla, depresí. Ve své podstatě má každý chemicky vyráběný lék
T. ZV. vedlejší účinky, potažmo tedy škodí zdraví v jiné oblasti. Vždy se musí přijít na příčinu stresu, který zdravotní problém v určité oblasti života způsobil. Např. Pokud je příčina, t. zv. stresor v práci, dá se to řešit dvěma způsoby a to buď že daného člověka t. zv. převálcujete a pokud na to nemáte energii, tak nezbývá, než se od dotyčného vzdálit, např. odejít do jiné pozice ve firmě, nebo změnit zaměstnání. V soukromém životě, zvlášť když jsou v rodině nezletilé děti a je to horší ale i to se dá řešit.
Obecná zdravotní rada která pomůže k životu bez léků je pohyb, tedy např. chůze, jízda na kole a další s někým blízkým, protože i sociální kontakt mysl posílí. Přitom se člověk t. zv. rozdýchá, více se okysličí krev a vzhledem k tomu, že není člověk uzavřený v místnosti v bytě, či kanceláři, které mají rovné přímky stěn, které v přírodě nenajdete, tak se Vám i mysl rozjasní. U každého jednotlivce je příčina problému jiná, tedy je zapotřebí, jak jsem v úvodu napsal, vyřešit problém
a pak pracovat na zklidnění mysli.

Zdroj: příběh Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Základní potraviny v makrobiotice

Obilná zrna musí zůstat celá a rovněž se musí konzumovat celá. Připravují se vařením v tlakovém hrnci nebo se pečou v keramickém hrnci. Hlavními konzumovanými zrny jsou zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, kukuřice, jáhel, ovsa, žita.

Zelenina v makrobiotice tvoří spolu s obilninami základ stravy. Nejlepší je čerstvá, domácí. Měla by se používat zelenina sezónní, tudíž není vhodné používat zeleninu, která v našem pásmu v dané době běžně neroste. V zimě je tedy vhodné konzumovat tykev, zelí a kořenovou zeleninu. Zelenina se dále doporučuje jako příloha k rybám, protože napomáhá k trávení rybího masa. Mezi nevhodnou zeleninu řadíme špenát, rebarboru, chřest, mangold a rajčata, obsahují totiž velké množství šťavelanů, které bývají často alergeny.

Mořské řasy jsou další důležitou součástí makrobiotické stravy. Jsou cenným zdrojem velkého množství stopových prvků a minerálů, které jsou nezbytné k optimalizaci metabolických procesů v těle. Mořské řasy používané v makrobiotice: agar-agar, arame, dulse, hijiki, irský mech, kelp, kombu, nori, wakame.

Luštěniny tvoří rovněž základní kámen stravy makrobiotika. V současné době jsou luštěniny velmi opomíjeny, což je velká chyba. Obsahují totiž vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu a jsou tak zdravější než maso. Navíc obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů.

Sója a sójové výrobky patří také k důležitým součástem makrobiotiky. Mezi její největší přednosti patří lehce stravitelné bílkoviny. Nejčastěji používané sójové výrobky jsou: tofu, tempech, miso a sójová omáčka Tamari.

Doplňkové potraviny v makrobiotice:

  • sůl – v makrobiotice se používá výhradně sůl mořská, která se získává odpařením mořské vody;
  • mezi další doplňkové potraviny a koření patří například zázvor, rýžový ocet, cibule, sójová omáčka, švestky umeboši, nori koření, sezamová sůl prášek z mořských řas a další;
  • sladidla – používají se pouze přírodní – ječmenný slad, amasake, jablečný sirup;
  • oleje – používají se jen nerafinované oleje, vyrobené pouhou extrakcí za studena. K pravidelnému používání se hodí zejména světlý a tmavý sezamový olej a kukuřičný olej za studena.

Pokud se rozhodnete stravovat se podle zásad makrobiotiky, tak postupně omezujte nasycené tuky, rafinovaný škrob a cukry. Do jídelníčku zařaďte více obilnin, luštěnin, zeleniny, mořské řasy. Každý den se snažte jíst několik druhů obilnin a zeleniny převážně v syrovém stavu, dále luštěniny a mořské řasy. Základním kuchyňským vybavením je tlakový hrnec, dřevěné náčiní, nerezové nádobí (či ze slitiny), nože uhlíkové nebo z nerez oceli, velký nerezový cedník, keramické mísy na pečení v troubě. Potraviny omývejte až před přípravou a používejte se slupkou, ve které je obsaženo nejvíce cenných látek. Luštěniny před vařením namočte na 8 hodin (nejlépe přes noc). Vodu z namočených luštěnin slijte, z obilovin můžete použít na vaření. Zeleninu připravujte vařením, ale vhodnější je příprava nad parou. Uvařenou zeleninu ochuťte malým množství sójové omáčky a osolte špetkou soli.

Zdroj: článek Makrobiotika a zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDENÍ HLAVY, PŘI SLEDOVÁNÍ TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavol Píštek.

Při delším sledování televize mne začne svědit hlava.,.Práce s počítačem mi nevadí Nepomáhají žádné šampon . Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě bych ihned preventivně použil přípravek proti vším. Ten je pro vás neškodný a jednoznačně do budoucna vyloučí možnost, že máte vši. Pokud svědění do několika dní po aplikaci přípravku na vši neustoupí, tak je na řadě další možná příčina neurologické povahy. Tyto problémy se svěděním hlavy by mohla způsobovat pozice a nastavení krku při sledování televize. V krční páteři je mnoho nervových zakončení, která když se dráždí tlakem nebo pohybem, tak mohou do mozku přinášet vadné vzruchy. Ve skutečnosti se na vaší hlavě nic neděje, ale mozek dostává informace, že vás svědí hlava. Příčina může být v celkově špatném držení těla nebo ve způsobu posedu při sledování + mnoho dalších. Pro přesné určení příčiny bude vhodné nechat se nejdříve vyšetřit lékařem na neurologii a na základě jeho doporučení posléze i na ortopedii. Podle výsledků se pak zkuste podřídit návrhům obou lékařů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svědí kůže

Špaldová mouka a lepek

Celozrnná mouka se získává mletím celého zrna. Celozrnná mouka je obecně definována jako takzvaný střední typ mouky, tedy polohrubá. Avšak i celozrnnou mouku lze namlít na hladkou, polohrubou a hrubou. Samozřejmě existuje i špaldová bílá hladká mouka. Hladká mouka oproti celozrnné mouce po umletí prochází sítkem, a má tak přirozeně nižší obsah otrub. Nejedná se čistě o bílou hladkou mouku, která vzniká odstraněním klíčku a otrub, ale o jemnou, hladkou mouku, která má nižší obsah otrub a je vhodná na pečení i vaření. Mouka se mele tradičním, velmi šetrným způsobem na mlýnských kamenech. Takto mletá mouka si zachovává všechny živiny, minerální látky, vitamíny a trávicí enzymy. Čerstvě namletá mouka navíc krásně voní, což způsobuje zejména klíček. Kupovat mouku s prodlouženou dobou spotřeby do zásoby, znamená, že si kupujeme mouku, která už neobsahuje klíček, ve kterém je život a který tvoří základ pro novou rostlinku. Je to mouka, v níž se již opravdu nemá co pokazit.

Špaldová mouka obsahuje méně lepku než pšeničná mouka. Zdravá mouka vzniká rozemletím všech tří částí zrna. Někteří celiatici ji snášejí dobře, jiní, s nižší tolerancí lepku, musí i tuto mouku vyřadit ze svého jídelníčku.

Zdroj: článek Špaldová mouka

Mletí kávy

Pro každý způsob přípravy kávy je důležité mít jinak umleté kávové zrno. Pro přípravu tzv. turecké kávy je nejvhodnější pudrová konzistence. Jemně mletá káva je ideální pro přípravu espresa. Velmi hrubě mletá kávová zrna se hodí pro přípravu kávy překapávané. Ale pozor! Pokud necháte kávu mlít příliš dlouho, káva se může připálit a zhořknout. Obecně platí pravidlo, že čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím by měla být konzistence jemnější. Ideální je mlít kávová zrna těsně před přípravou kávy, pak se dokonale rozvine chuť a aroma.

Zdroj: článek Jak připravit šálek dobré kávy

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


pricina oboci
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pricina oparu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.