Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRICINA VYSOKE HLADINY VAPNIKU V KRVI

OBSAH

Upozornění k vápníku

Dospělí mezi 19 až 50 lety věku by měli zkonzumovat 1000 mg vápníku za den. U příliš mnoho vápníku je nepravděpodobné, že by přispěl k syndromu suchého oka, ale nadměrné množství tohoto nerostu může způsobit problémy. Příliš mnoho vápníku může zvýšit riziko vzniku nepravidelného srdečního rytmu a může způsobit zácpu a zvracení.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Poradna

V naší poradně s názvem SARKOIDIZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF.

Jak ovlinuje kakao sarkoidozu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sarkoidiza

Syndrom suchého oka

K yyndromu suchého oka dochází při poklesu produkce slz, po kterém máte oční membrány suché a podrážděné. Tento stav postihuje více ženy než muže. Pokročilý věk a léky jsou často na vině pro suché oči, i když příčina někdy zůstává neznámá. Syndrom suchého oka může způsobit pálení, podráždění, hlenovité slzy, nepohodlí při nošení kontaktních čoček a slzy při čtení nebo řízení. Neexistuje žádný náznak, že nadměrný příjem vápníku způsobuje syndrom suchého oka.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Přírodní léčba vysoké hladiny kreatininu v krvi

Chcete-li pomoci tělu s vylučováním nadbytečného kreatininu, zde jsou některá doporučení, kterými byste se měli řídit:

  • zvyšte příjem tekutin, aby byl vyplaven kreatinin z ledvin;
  • pijte brusinkový džus, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest;
  • zahrňte do jídelníčku okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy;
  • zdržte se nadměrné konzumace alkoholu;
  • vyhněte se červenému masu a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin;
  • použijte ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi;
  • pijte šťávu z Aloe vera, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak;
  • pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Léčba

Zvýšenou hladinu tuků v krvi způsobují dvě skupiny látek – cholesterol a triglyceridy. Největším rizikem vysoké hladiny triglyceridů je vznik akutního zánětu slinivky břišní, který může pacienta ohrozit na životě. V léčbě je na prvním místě dietní opatření a přísný zákaz alkoholu. Z léků se používají nejčastěji statiny, zvláště pokud má pacient zároveň hypercholesterolemii. Takzvané fibráty (deriváty kyseliny fibrové) jsou lékem volby na samostatně se vyskytující hypertriglyceridemii. Jejich výhodou je, že zároveň zvyšují hladinu „hodného cholesterolu“ HDL. Podobně působí i niacin (vitamín B3), který snižuje uvolňování triglyceridů z tukové tkáně.

Zdroj: Triglyceridy v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A KÁVA BEZ KOFEINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Je možné pít kávu bez kofeinu při zvýšené kyselině močové ?
Nebo obsahuje stejně vysoké množství purinů jako běžná káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kávu je možné pít bez problémů i při dně. Podle jedné americké studie, která probíhala na 14 tisících lidech, se zjistilo, že káva dokonce snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Vysoké hladiny kyseliny močové způsobují dnu. Podle této studie byly účinky podobné pro kávu s i bez kofeinu. Bezpečné množství kávy při dně jsou 3 šálky za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Sarkoidóza

Sarkoidóza je onemocnění, které způsobuje oblasti zánětu ve vašich očích, lymfatických uzlinách, plicích a dalších tkáních. Kromě pocitu sucha v očích, můžete mít i vysokou hladinu vápníku v těle. To však neznamená, že nadměrné množství vápníku je vždy zodpovědné za způsobení buď sarkoidózy, nebo suchého oka. Sarkoidóza je závažné onemocnění, které vyžaduje lékařskou diagnózu a léčbu. Kromě suchých očí a podráždění, se při ní budete pravděpodobně setkávat i s dalšími příznaky, jako je bolest na hrudi, suchý kašel, dušnost, celkové nepohodlí a ztráta vlasů.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bob.

Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
Bob

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Trittico má celou řadu nežádoucích účinků, mezi které patří i změny v jaterních funkcích. Určitě by bylo na místě vzít si výsledky jaterních testů a ukázat je lékaři, který vám předepisuje lék Trittico. V nabídce je široká paleta různých antidepresiv, která tyto účinky u vás mít nemusí. Poraďte se proto spolu o náhradní léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoké jaterní testy

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Doporučení k vápníku

Doplňky vápníku mohou být používány jednotlivci, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství ve své stravě. Pro nejlepší absorpci vápníku by každá přijatá dávka neměla být vyšší než 500 až 600 mg. Také nepoužívejte kostní moučky nebo dolomit jako zdroj vápníku. Tyto složky by mohly být nebezpečné, protože mohou obsahovat olovo.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

z výživových doplńků mi nejvíce na snížení hladiny cukru v těle pomohl tento přípravek, www.ceskyrajzdravi.c… akorát mi přijde, že je škoda, že není na trhu tak známý

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Norma CRP

Laboratoře mají své stupnice (tabulka) pro stanovení hodnoty CRP u dospělých, a to normálních a abnormálních hodnot. Obvykle platí, že pokud v těle nemáte zánět, nebudete mít měřitelnou hladinu CRP v krvi. Nicméně hodnoty do 5,0 mg/litr jsou považovány za normální hodnoty. V případě hladiny CRP v rozmezí od 5 do 30 mg/litr se jedná o virovou infekci (na tu se nepředepisují antibiotika, protože na ně nezabírají), a když vyjde hodnota CRP nad 30 mg/litr, jedná se s největší pravděpodobností o bakteriální infekci (někdy se uvádí, že hodnoty C-reaktivního proteinu v rozmezí 30–40 mg/litr jsou neurčité a o bakteriální infekci lze s jistotou hovořit až při hodnotách nad 40 mg/litr).

V případě vysoce citlivého testu hs-CRP pro účely rizika kardiovaskulárních onemocnění uvádí Americká asociace pro onemocnění srdce následující rozmezí:

  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi menší než 1 mg/litr, máte malé riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pohybuje-li se koncentrace hs-CRP v krvi v rozmezí 1 až 3 mg/litr, máte střední (průměrné) riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi vyšší než 3 mg/litr, hrozí u vás vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Protože se systémy a hodnoty používané jednotlivými laboratořemi liší, berte výše uvedené parametry jako orientační.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA JE VE VÝŽIVĚ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení výživové příčiny cukrovky typu 2 nepřispívá podávání inzulinu k trvalému vyléčení nemoci, jen potlačuje její příznaky. Příčinou tohoto typu cukrovky je nevhodná strava, vyvolávající inzulinovou rezistenci, která způsobuje, že hladina cukru v krvi se zvyšuje na nezdravé hladiny. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si cukrovku typu 2 sami trvale vyléčili, a inzulin jste už nepotřebovali. Kontakt tel. 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina je ve výživě.

Vápník

Vápník je přírodní živina, která je obsažena v mnoha potravinových zdrojích, jako jsou mandle, sušené fíky, zelí, lískové ořechy, ústřice, sardinky a tofu. Mléčné výrobky obsahují obzvláště bohatý zdroj vápníku v potravě. Tento minerál pomáhá předcházet osteoporóze a je důležitým prvkem v raném vývoji kostí. Některé výzkumy ukazují, že vápník může pomoci v léčbě premenstruačního syndromu, vysokého krevního tlaku, poruch koncentrace, křivici, vysokého cholesterolu a cévním mozkovým příhodám.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

já jsem ještě objevila přípravek glukorizin a ten mi taky pomáhá na udržení hladiny cukru v těle...tak si tolik nemusím hlídat jídlo

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroj: Minerál vápník

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

mě taky pomohl přípravek s názvem glukorizin, s jiným nemám zkušenost, ale tento opravdu zabírá na snížení hladiny cukru v těle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viola.

www.ceskyrajzdravi.c… tohle je ono o čem tady pšete?

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Co je to GMT

GMT znamená gama-glutamyltranspeptidázu. Látka GMT je stejně jako ALT a AST enzym vlastní lidskému tělu. Stanovení hodnot tohoto enzymu slouží především ke kontrole průběhu onemocnění v oblasti jater, žlučníku a slinivky břišní. Po odeznění onemocnění se hodnoty normalizují. GMT se stanovuje poměrně zřídka, protože jeho hladina víceméně kopíruje hladiny dvou enzymů ALT a AST, s jednou důležitou výjimkou. Je to totiž enzym účastnící se odstraňování mnoha jedů, zahrnujících v tomto případě i léky a alkohol. Izolované nebo vysoké hodnoty v krvi GMT v lékařské praxi signalizují alkoholika či alespoň pořádnou pařbu v několika předchozích dnech, nebo pravidelného uživatele léků (včetně narkomanů). Analogicky může být zvýšené GMT u sportovců pomáhajících si k lepším výsledkům anaboliky. Stejně jako u mnoha předchozích i následujících vyšetření se nejedná o průkazné vyšetření, pouze o nález vzbuzující v daných souvislostech důvodné podezření na hodnoty GMT při cirhóze, především GMT u alkoholika.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Zdraví kostí

Lidská kostra je největším odběratelem, ale i zásobárnou vápníku. Bez dostatečného množství vápníku by vaše kosti nemohly správně růst a vyvíjet se, pomáhá obnovovat malé množství úbytku kostní hmoty (snadno se do kostí absorbuje). Nedostatek vápníku v organismu může vést k opakovaným zlomeninám kostí. Vápník posiluje imunitní systém, chrání ho před škodlivými bakteriemi a toxiny, obsaženými v celém těle.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Zdraví srdce

Zvýšený příjem vápníku je důležitý pro lidi, kteří mají problémy se srdeční činností. Napomáhá zejména ke snižování krevního tlaku. Podílí se rovněž na srážlivosti krve a reguluje srdeční rytmus.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP