Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍČINA ZÁVRATÍ

OBSAH

Léky na závratě

Lékař vám může předepsat léky, které působí na závratě a snižují jejich závažnost. Druhy léků na závratě:

  • kinetózní léky – snižují pocit závratí a napomáhají proti nevolnosti a zvracení;
  • léky na nevolnost – potlačují nevolnost a zvracení během závratí.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem HLAVOVÉ NERVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Široký.

Jak se dá vyšetřit toto nervové složení zda funguje dobře když trpím závratí a na nic se nepřišlo.nervovou soustavu mi nikdo nevyšetřoval.kdo a jak to vyšetří? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlavové nervy, ale i všechny ostatní vyšetřuje a lečí lékař neurolog. Neurologie má mnoho vyšetřovacích metod, které odhalí případné anomálie ve funkčnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hlavové nervy

Domácí léčba závratí

Některé domácí léky na závratě snižují dopad Menierovy choroby. Zde je několik typů na závratě:

  • Pokud máte pocit závratě, tak si sedněte nebo lehněte. Během projevů závratě se vyhněte věcem, které zhoršují příznaky, jako je náhlý pohyb, jasné světlo, sledování televize nebo čtení.
  • Odpočívejte během a po závratích. Nespěchejte s návratem k běžným aktivitám.
  • Buďte si vědomi možnosti ztráty rovnováhy. Pády vedou k vážným zraněním. Během noci používejte vhodné osvětlení. Pro lepší stabilitu se doporučuje chůze s holí, zejména u lidí, kteří trpí chronickými potížemi s rovnováhou.
  • Pokud pozorujete časté příčiny závratí, vyhněte se řízení auta a obsluze těžkých strojů, protože by mohlo dojít k nehodě nebo ke zranění.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRAT A SLABOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Daníšková.

Mám po mozkové mrtvici cca 2.měsíce.nebyla silná ,ale trpím zpomalenou reakcí a závrati lehkou.mimo jiné mám jakoby pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak.nevím ,zdali požádat o jiné konkrétní vyšetření at jsem v klidu.Mám léky propanorm na srdce a silnější aritmiíí a pradaxu na ředění krve

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dva měsíce po mozkové příhodě se právě seznamujete s novými pocity, které nastaly po této příhodě. Zpomalená reakce, lehká závrať, pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak můžou být následky mozkové mrtvice, ale také můžou naznačovat nevyřešený problém ve vašem mozku. Určitě by bylo vhodné informovat o těchto pocitech svého neurologa a domluvit se s ním na vyšetření magnetickou rezonancí nebo CT hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Závrat a slabost

Neinvazivní terapie a postupy

Někteří lidé s Menierovou chorobou mají lepší výsledky po uplatnění jiných, neinvazivních léčebných postupů, máme na mysli například:

  • Rehabilitaci; pokud máte při závratích problémy s rovnováhou, můžete těžit z vestibulární rehabilitační terapie. Tato terapie zahrnuje cvičení a aktivity, které se provádějí během terapeutického sezení či doma. Pomáhají vašemu tělu a mozku ke znovuzískání schopností zpracovávat informace správným způsobem.
  • Postižený Menierovou chorobou užívá naslouchátko, které zlepší sluch. Lékař vás může odkázat na ušního lékaře, který vám poradí s možnostmi naslouchátka a vybere pro vás to nejvhodnější.
  • Meniettovo zařízení. Léčba závratí je těžká, ale tato terapie zahrnuje použití pozitivního tlaku na střední ucho, čímž zlepšuje výměnu kapaliny. Meniett pulzní generátor vysílá pulzy tlaku do zvukovodu přes vzduchovou trubičku. Léčbu lze provádět doma, obvykle se provádí třikrát denně po dobu pěti minut. Meniettovo zařízení zlepšuje příznaky závratí, jako je hučení v uších a sluchový tlak. Dlouhodobá efektivita tohoto zařízení nebyla stanovena.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,
prosím o radu. Asi 2 měsíce trpím nočními závratěmi. Pokaždé když se otočím z boku na záda, nebo naopak, se budím se šílenými závratěmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Noční závratě, které vás probudí, bude potřeba řešit vyšetřením, protože můžou mít mnoho příčin. Od onemocnění vnitřního ucha, přes diabetes a výkyvy v krevním tlaku až po anémii z nedostatku železa. Začněte nejdříve u svého praktického lékaře, který udělá základní zjištění a pak vás nasměruje dále. Než se vám to podaří objasnit a vyléčit, tak zatím si můžete pomoci tím, že si na noc podložíte horní část těla, což vám umožní spát v polosedě. Při této poloze u některých pacientů dochází ke zmírnění nočních závratí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co způsobuje závrať

Léčba středního ucha pomocí injekcí

Léky se aplikují pomocí injekce do středního ucha, absorbují se do vnitřního ucha a zlepšují příznaky závratě.

  • Gentamycin, antibiotikum, které je toxické pro vnitřní ucho, snižuje vyrovnávací funkci ucha, čímž druhé ucho přebírá rovnovážnou zodpovědnost. Zavádění tohoto léku se provádí během lokální anestezie v ordinaci lékaře a snižuje četnost a závažnost příznaků závratě. Ale vzniká zde riziko dalšího ohluchnutí.
  • Steroidy (dexamethason) – pomáhají proti příznakům závratí u některých lidí. Aplikace tohoto léku se provádí v lokální anestezii. Dexamethason je o něco méně účinný než gentamycin, ale dexamethason nezpůsobuje ztrátu sluchu.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem SERMION POR ČÍM LZE NAHRADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Urban.

Dotaz:Předem přeji hezký den.Mám být léčen novodobým lékem SERMION POR TBL FLM.Jelikož mám i další léky jako warfarin, Lorista H ,Lorista 50 a Tulip,po přečtení všech dostupných informací se mi nezdá, abych uvedený lék na Menierovu chorobu užíval.Nehledě na to, že s tímto lékem jak jsem dále vyčetl nejsou kromě krys a dalších zvířat a kromě několika testujících osob žádné zkušenosti.Pokusného králíka rozhodně dělat nebudu,proto se ptám, zda existují jiné léky a cenově dostupné.Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na Meinerovu nemoc neexistuje žádný lék, který ji může vyléčit, ale používají se léky, které mohou potlačit nepříjemné projevy této nemoci, jako například závratě. Lék Sermion se ve světě s úspěchem používá k léčbě závratí u lidí již deset let, takže nejde o žádný novodobý nevyzkoušený lék. Lékař, který Vám předepsal Sermion na Menierovu chorobu, Vás bude určitě pravidelně a často kontrolovat, aby při jeho používání nedošlo ke shoršení Vašich kardio-vaskulárních problémů. Pokud svému lékaři důvěřujete, pak věřte i v léčbu lékem Sermion.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sermion por čím lze nahradit

Příčina slaných rtů

Příčina slaných rtů může být spojená s užíváním určitých léků. Budou-li potíže přetrvávat i po vysazení daného léku, je jistě vhodné navštívit lékaře k podrobnějšímu vyšetření a zjištění jiné příčiny potíží. Další příčinou pocitu slaných rtů mohou být některé infekce, stejně tak některé metabolické choroby. Nejbanálnější příčinou slaných rtů může být pot. Proto při sportování, zvýšené tělesné námaze anebo v letních měsících chraňte své rty vhodnými přípravky.

Zdroj: Slané rty

Poradna

V naší poradně s názvem TEZEO 40 A BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dekuji Vam za rychlou odpoved.Jen jeste musim upresnit,ze na rehabilitace chodim,krcni pater je podle ortopeda jiz uvolnenejsi a vcera jsem byla u neurologa,ktery mi odblokoval 5-6 obratel.Velka uleva od zavrati.Jen jeste ta hlava poboliva a tlak v hlave citim.Take mi vcera delali sono krcnich tepen vsech.To je v poradku.Hlava mi poboliva celou tu dobu od zacatku leku na tlak,tzn.od listopadu-prosince.Tezeo beru teprve 5dni.Mam strach abych neco nezanedbala,proto se ptam jestli ty bolesti nemuzou byt nejak vazne nebezpecne.Na ct me nikdo neposlal,asi k tomu nevidi duvod.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když už to takto důkladně již řešíte s lékaři na ortopedii a neurologii, tak ještě průběžně informujte svého kardiologa. Kardiolog potřebuje znát vaše pocity, aby mohl případně upravit dávkování. Stavte se za ním co nejdříve a sdělte mu jaké změny se u vás udály po změně léčby krevního tlaku. Rovněž se zmiňte o tom, že vás pobolívá hlava.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Duchovní příčina prasklých koutků

Duchovní příčiny nebo pověry o prasklých koutcích nejsou nijak vysvětleny. Známé jsou pouze pověry o záškubech rtů a o suchých rtech.

Pověry o záškubu horního rtu

Níže jsou uvedeny některé z mýtů týkajících se záškubů na rtech, které nemají vědeckou podporu, ale získáte je na internetu:

  • Pravděpodobně se stane něco špatného, ​​pokud zjistíte, že se vám cuká spodní ret.
  • Pokud máte záškuby v levém horním rtu, pravděpodobně budete bojovat s blízkým příbuzným nebo ztratíte přítele.
  • Pokud vám škube v pravém horním rtu, brzy dostanete spoustu peněz.
  • Přijdete o peníze v případě, že se vám škube v pravém dolním rtu.
  • Pokud máte záškuby v obou rtech, brzy se setkáte s nějakým cizincem.

Zdroj: Prasklý koutek duchovní příčina

Diskuze

V diskuzi TMAVÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie provazníkova.

DObrý den mého syna před sedmi měsíci operovali z vrozenou srdeční vadou, a má tmavou stolici čím jeto příčina směje se bolesti bříška nemá zácpu taky ne papá pravidelně je na příkrmech treba piskoty s banánem s mlekem kojeneckym nebo mu dělám mléčné kojenecké kašičky od šestého měsíce ale stoluce je tmavá jak muže byt příčina tohodle děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavá stolice

Otok pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít cévní příčinu (ucpaná céva může být závažný stav, tudíž je vhodné toto konzultovat s lékařem) nebo mohl vzniknout jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Na svědění uší je dobré použít vodičku do ucha, která se jmenuje Otic Solution. Jde koupit volně v lékárně. Tady je vidět její cena: www.zbozi.cz/hledani…
Při použití postupujte podle přiloženého návodu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

no jo, ale ta rozpouští maz, já mám ucho naprosto čisté bez mazu a svědí to stále

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Otok kotníku levé nohy

I zde platí to, co bylo popsáno výše, otok jednoho kotníku může způsobovat ucpaná céva (nutná konzultace s lékařem) nebo otok vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Ano, cvičí se na tu stranu, kde je problém (v mém případě vpravo). U mě problémy pominuly již po prvním cvičení. Obrovská úleva.
Nejdříve se ve mně vše vzpouzelo, protože se vlastně položíte do polohy, která je nejvíc nepříjemná, které se snažíte vyhnout. Takže hlavu natočit 45 st. doprava (když je problém vpravo) a rychle si lehnout na záda. Během 2 - 5 vteřin dojde k masivní závrati, točí se vše kolem. Měla jsem strach, že budu zvracet nebo omdlím. Pomohlo mi soustředit mysl na to, že to přejde, že musím klidně a pravidelně dýchat, nezavírat oči a snažit se je i při těch "otáčkách" fixovat na jeden předmět. Oči nezavírat - je to mnohem horší. Taky ruce mírně tlačené k podložce do určité míry pomáhají uvědomovat si, že ležím, že se opravdu netočím. Nejhorší točení trvalo tak 30 vteřin, pak se zpomalovalo, až do úplného zastavení. Pak hlavu stále v leže rychle otočit doleva. Opět závrať, ale už ne tak hrozná a kratší. I po zastavení ležet ještě 1 minutu. Pak se překulit na levý bok a hlavu položit, aby se nos dotýkal podložky. ležet minutu a posadit se. Opět chvíli sedět.
Nakonec mi pocity po cvičení připadaly horší než cvičení. Bylo mi "slabo", nejisto, žaludek na vodě, jako po omdlení.
Závrať nebolí, ale je hrozně nepříjemná.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Příčiny oteklých nohou

Příčinou řady problémů s nohami je nevhodná obuv. Levné boty, příliš vysoké podpatky nebo naopak ploché podrážky jsou příčinou otoků nohou nejen v létě. Nemusíte však hned sahat po zdravotní obuvi, často stačí, pokud si do svých bot pořídíte ortopedické vložky.

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou je v tomto případě v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Otoky se také vyskytují u řady onemocnění, kdy jsou jejich průvodním příznakem. Pokud se jako příčina otoku nohou vyloučí fyzická námaha, nevhodná obuv nebo obezita či těhotenství a jestliže se otok objevil spontánně, měli byste zajít k lékaři. Jednou z vážných příčin otoku nohou může být trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění, případně onemocnění ledvin.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava vaclová.

Může byt příčina kvasinek u může,prot že má cukrovku?
Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přemnožení kvasinek souvisí s imunitou. Je-li oslabená první co na tělo zaútočí jsou kvasinky. Zvýšená glykemie rovněž přispěje k rozvoji kvasinek. Řešením je držet krevní cukr na správné úrovni vhodnou dietou nebo inzulínem. Na postižených místech použít mast Clotrimazol 2 krát denně, a když se situace do týdne nezlepší, navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky u mužů

Co způsobuje závratě?

Závratě způsobené srdečním onemocněním

  • Srdeční infarkt, arytmie (nepravidelný srdeční rytmus), příliš rychlá tepová frekvence, příliš pomalá tepová frekvence.
  • Oslabení, věk, onemocnění srdečního svalu (kardiomyopatie), toxiny nebo léky, které mají vliv na rychlost a sílu kontrakcí srdce.

Závratě způsobené srdečními chorobami

  • Mrtvice, nádor, bolesti hlavy, migrény, hypoventilace.
  • Mdloby (synkopa) – nedostatečné zásobení mozku okysličenou krví, což způsobí ztrátu vědomí, obvykle po ztrátě krve z výstupů ze srdce.
  • Může dojít k úniku moči a nezvladatelným emocím.
  • Na změny stavu mysli má vliv demence, ale i léky, drogy a alkohol.

Závratě způsobené léky

Téměř všechny léky mají vedlejší účinky a možný vliv na závratě, zejména léky:

  • na krevní tlak, sedativa, antidepresiva, léky na bolest a některá antibiotika;
  • diuretika způsobují dehydrataci, změny krevních elektrolytů, efekty srdce nebo jiné nežádoucí účinky.

Závratě způsobené metabolickými poruchami

  • hypoxie (nízká hladina kyslíku);
  • nízká hladina krevního cukru (hypoglykémie) včetně reakce na inzulín;
  • dehydratace (z mnoha příčin).

Závratě a stárnutí

  • snížení kapacity při cvičení nebo jiných činnostech;
  • snížená schopnost krevního oběhu vyrovnat rychle tlak při vzpřímené pozici (ortostatické hypotenze);
  • kornatění tepen (arterioskleróza) způsobující snížený přísun krve do mozku, srdce a dalších orgánů;
  • celková slabost;
  • neuropatie – progresivní dysfunkce nervů způsobená mnoha nemocemi, zejména diabetem;
  • závratě u žen mohou být způsobené menopauzou.

Onemocnění způsobující závratě

  • Vnitřní krvácení nebo krvácení, které může být nepovšimnuté.
  • Anémie (nízký počet červených krvinek).
  • Dlouhodobý pobyt na lůžku způsobující slabost a ztrátu kompenzační schopnosti při vzpřímené poloze.
  • Infekce.
  • Endokrinní onemocnění způsobující omezení hormonu, který je produkován do orgánů, jako je štítná žláza, nadledvinky a hypofýza. Dojde k dehydrataci.
  • Alergie způsobuje dýchavičnost nebo nízký krevní tlak vyvolávající sinusitidu, která má za následek závratě.

Psychiatrické důvody závratí

  • Deprese, úzkost nebo panická porucha.
  • Hypoventilace způsobená příliš rychlým a hlubokým dýcháním při úzkosti. Může dojít ke křečím v rukou či nohou.
  • Somatizace, to znamená převod duševního onemocnění (úzkosti nebo deprese) do tělesných příznaků. Pacient si je vědom psychické poruchy, ale trvá na tom, že má pouze fyzické potíže.

Zdroj: Příčiny závratě

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Špatně se mi dýchá.CHodím pochody.Ale před dvěma roky sem měl plicní emboliji,může to být příčina.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špatné dýchání příčiny


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP