Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍČINY A LÉČBA STŘEVNÍ PLYNATOSTI

OBSAH

Střevní parazité a léčba

V případě podezření na střevní parazity je důležité vyšetření stolice a krve. Poté následuje léčba příslušnými léky (antiparazitiky). Léčba spočívá v opakovaném podávání léků. Velice důležitou součástí léčby jsou také zvýšená hygienická opatření, která slouží jako prevence. Základem je dostatečné mytí rukou, především po použití toalety a před jídlem. Při léčbě parazitů se dají použít i byliny, například česnek. Ten je nejznámějším prostředkem proti parazitům.

Zdroj: Střevní parazité

Poradna

V naší poradně s názvem ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM POMALOU FORMOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Já to pomalé čištění dělám každý den ráno po dobu půl roku. Pak půl roku pauza a potom znovu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Díky za příspěvky. Držel jsem to 10 dnů poctivě, změny byly znatelné, především ve zvýšené plynatosti, což nevím, zda je vpořádku. Změna extrementu, především jeho barvy, byla evidentní a to takřka žlutá. Tak prozatím nepokračuji, dám si přestávku a uvidím.

Zdroj: diskuze Čištění organismu olejem pomalou formou

Příčiny zapáchající plynatosti

Průměrné složení plynu je 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Tato směs je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá, nicméně zastoupení těchto plynů silně záleží na bakteriích, které žijí ve střevě.

Zápach je dán sulfanem, což je sloučenina síry. Mezi množstvím zkonzumované potravy obsahující síru a výsledným pachem je úměra. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi VELKÁ PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánek Petr.

Dobrý den mněl bych k vám dotaz.Trpím velkou plynatostí a chtěl bych vědět jestli může mit vliv na krevní tlak.Stává se mi že po ránu mám velký tlak v žaludku mám vyšší tlak.Když si párkrát říhnu tak se mi uleví a tlak jde dolů Děkuji za odpověd. děkuji Štěpánek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velká plynatost

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí není, odborně se tento stav nazývá meteorismus. Průměrný člověk vytvoří přibližně půl litru střevních plynů denně a v průměru si člověk od střevních plynů uleví cca 14krát denně. K samotnému úniku plynů dochází někdy bez nápadných slyšitelných projevů, případně s tichým zasyčením, jindy však i s velmi hlučným charakteristickým zvukovým efektem („prdem“). Rychlost úniku plynů je v průměru 3 m/s, individuální odchylky rychlosti v ústí jsou možné a závisí na aktuálním tlaku plynu.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A  PANGROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den. Ovlivňuje uźivaní pangrolu na trávení účinnost warfarinu .?
Děkuji za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pangrol obsahuje účinnou látku pankreatin, který se obvykle získává ze slinivky břišní prasat nebo krav. Slinivka je orgán u zvířat a lidí, který vyrábí chemikálie – amylázu, lipázu a proteázu – které jsou potřebné pro správné trávení. Pankreatin se používá jako lék s prokázanou účinností při léčbě problémů s trávením, které vznikají, když byla slinivka odstraněna nebo nefunguje dobře. Cystická fibróza nebo pokračující otok slinivky (chronická pankreatitida) jsou dva ze stavů, které mohou způsobit špatné fungování slinivky břišní.
Pancreatin se také používá při střevní plynatosti (nadýmání) nebo jako prostředek na podporu trávení. Toto jsou všechno prospěšné účinky, které můžete využít, i když užíváte Warfarin, protože Pangrol nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a testoviny

Babské rady, jak se zbavit plynatosti

Smíchejte čajovou lžičku kmínu, fenyklu, máty peprné a heřmánku. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně teplé. Čaj nemusí být vhodný pro děti.

Pokud trpíte plynatostí dlouhodobě, měli byste vynechat z jídelníčku luštěniny, některé druhy zeleniny, sycené nápoje nebo kávu. Krátkodobější terapie spočívá v konzumaci čajů před nebo po jídle. Používá se zázvorový nebo mátový čaj, připravovaný z čerstvých surovin (ne sáčkový). Pomáhá také pravidelné žvýkání zázvoru před jídlem.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem BIOMODULAČNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Habanec.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je biomodulační léčba vhodná, či možná u myopatie druhého typu, při souběhu obou podtypů. V případě, že ano, jak kde a koho kontaktovat. Předem děkuji.
S pozdravem Milan Habanec

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Biomodulační léčba může být účinná všude, kde panuje důvěra v tuto metodu a důvěra v lékaře, který ji provádí. Jde o metodu soustřeďující se na psychosomatické příčiny zdravotního problému. Pokud biomodulační léčba nepomůže, tak určitě neuškodí. Pro podrobnosti k této léčbě můžete kontaktovat nestátní zdravotnické zařízení Endala.
Adresa: Na Příkopě 998/31
110 00 Praha 1, pasáž Broadway budova A, I.patro
Telefon: +420 225 113 355
Mobil: +420 604 226 652
E-mail: recepce@endala.cz
Pracovní doba
pondělí – čtvrtek: 8:00 – 20:00 hodin pátek: 8:00 – 16:00 hodin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Biomodulační léčba

Neustálé nadýmání – příčiny

Převážná část plynů se vstřebává, zbytek pak odchází konečníkem z těla ven. V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Potravou pro tyto bakterie jsou prebiotika (nestravitelné jídlo). Konzumace některých potravin prospívá určitým bakteriím, které následně vytvářejí plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořen z 80 až 90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se tyto bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Takže, pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, produkce rektálního plynu je snížena.

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin, která se projeví jako bolest v podbřišku nebo jako nadýmání po jídle. Jak již bylo napsáno, vše je individuální, dvě osoby sní stejné množství sacharidů, ovšem jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné. Ve společnosti je plynatost velmi nepříjemná a obtěžuje nás zejména psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost než její opak. Zástava odchodu plynů je varujícím příznakem, že je něco v nepořádku.

Kde se plyny berou:

  • ze spolykaného vzduchu (dusík) ;
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou;
  • z plynů vznikajících při trávení;
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů;
  • z plynů vznikajících hnitím bílkovin a sekretů.
Z čeho se plyny skládají:
  • dusík;
  • kyslík;
  • oxid uhličitý;
  • vodík;
  • metan.

K odstranění plynu z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale i říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi VLEKLÉ STŘEVNÍ POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám čínského naháčka a má časté prujmy s hnisem( vypadá to jako s rosolem), Chodíme stále dokola k veterinářce tak mu vždy dá antibiotika, tak ho to na chvilku přejde a pak to má opět znova. Těd mu dala probiotika, já jsem mu koupila detoxikačný gel Entero ZOO a bere to asi 3 neděle a prujem dostal znovu. Už nevím co s ním mám dělat , jsem zoufalá, je to náš miláček máme ho jako naše dítě je v čistotě, nevím čím by to bylo, byla bych moc vděčná kdyby my někdo mohl poradit. děkuji za jakoukoliv zprávu. Hezký den Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Čupová.

Dobrý den,
vzhledem k opakovaným problémům bych doporučovala pejska vyšetřit důkladně – parazitologické vyšetření směsného vzorku trusu příp. mikrobiologické vyšetření trusu, dále hematologické a biochemické vyšetření krve, kde se kromě jiného zhodnotí také stav slinivky, jater a dalších vnitřních orgánů doplněné o sonografické či rentgenologické vyšetření, atd. Neuvádíte věk pejska, způsob krmení a další podrobnosti, v úvahu připadá mimo jiné např. i alergie na krmivo. Možnosti veterinární diagnostiky jsou v dnešní době velmi rozsáhlé, věřím, že brzy bude pejsek v pořádku. Probiotiky a Enterozoo gelem rozhodně neublížíte.
Hezký den, MVDr. Čupová

Zdroj: diskuze Vleklé střevní potíže

Léky na plynatost

K léčbě plynatosti a pocitu plnosti se nejčastěji používá lék Espumisan ve formě drobných tobolek, které se velmi snadno polykají, nebo tobolky Motilium.

Tipy, jak se zbavit nadýmání po jídle:

  • dopřejte si dostatek pohybu – zlepšíte peristaltiku střev a zrychlíte metabolismus, vyzkoušejte také masáž břicha či nahřívání;
  • vyzkoušejte bylinky – doporučujeme osvědčený fenyklový nebo heřmánkový čaj, bylinné čaje však rozhodně neslouží jako náhražka léků;
  • omezte nadýmavé potraviny – pozor na čerstvé pečivo, těstoviny a luštěniny, omezte sladké limonády s bublinkami.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Dostálová.

V půlce července jsem onemocněla zánetem močových cest, léčba biseptolem. Pro přezrvávající přítomnost bakterií nyní beru Furolin a je mi den ze dne hůř( bplesti v podbřišku) v příbalovém letáku píšou že jsou možné střevní potíže, nevim čim by to tu bolest šlo zmírnit, jestli vynechat třeba kávu nebo jestli má někdo zkušenost co na to . Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ze zkušenosti bych doporučila užívat furolin s jídlem a nikdy ne na prázdný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Střevní parazité a nadýmání

Odborníci ve zdravotnictví tvrdí, že plynatost a nadýmání jsou obvykle výsledkem nesprávného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchy, jakou je například syndrom dráždivého tračníku (IBS). U některých lidí se objevují bolesti v oblasti břicha (často silné), když jsou střeva naplněny plyny. Nadměrné množství plynů může být velice zneklidňujícím a nepříjemným stavem.

Zdroj: Střevní parazité

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Léčba svědění kůže

V léčbě se lékař nejprve zaměřuje na odstranění příčiny svědění. Pokud to není možné, nebo je příčina neznámá, použijí se léky, které svědění potlačují. Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru či zásypu, ale také změnu stravy na zásaditou, s převahou ovoce a zeleniny, vyvarování se dráždivým, toxickým a tělu nevlastním látkám (kouření, drogám, alkoholu, průmyslově zpracovaným potravinám, polotovarům, konzervantům, umělým sladidlům, barvivům, stabilizátorům). Důležitá je změna životního stylu, méně stresu, kvalitní spánek, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, relaxace a pozitivní přístup k sobě samým i ke svému životu, ze kterého vše vychází.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem VEDLEJŠÍ ÚČINKY ANTIBIOTIKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Probiotika je třeba vnímat stejně vážně, jako antibiotika a věnovat jejich užívání patřičnou pozornost. Za prvé je třeba probiotika užívat hned jak se započne léčba antibiotiky a to tak, že nejdříve se užije antibiotikum a za 3 až 4 hodiny se užije probiotikum, až do doby dobrání antibiotik. Za druhé je potřeba probiotika užívat dále i po skončení léčby antibiotiky a to alespoň dva týdny. Proč? Antibiotika jsou stále více agresivnější a ničí střevní flóru. Když nepřichází do těla nové kulrury ve formě probiotik, tak ve střevech začne množení nevhodné flóry, která přežila nebo se tam dostala potravou a ta pak způsobuje průjmy, změny středního metabolismu, bolesti, únavu, ale také poničení střevní stěny, které může vést k zánětu a k rakovině.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Co je to hlen ve stolici?

Hlen je čirá, bílá nebo žlutá konzistentní látka rosolu produkovaná sliznicí v tlustém střevě. Hlen je ale produkován i dalšími orgány v těle, například plícemi, kde se podílí na zachycení případných cizích částic, které jsou vdechovány. Střevní hlen chrání vnitřní výstelku a pomáhá zmírnit průchod stolice. Hlen ve stolici není sám o sobě škodlivý, ale může být příznakem onemocnění nebo závažného stavu, který vyžaduje léčbu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÁ ŽILKA V OKU PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel STANISLAV.

Dobrý večer,beru 5,5 roku Walfarín adnes poprvé na schuzi mě prasklá žilka v oku,tak že mě zalila celé oko krví.Mám jít k lékaři nebo to mám přejde samo.Děkuji Standa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba bude nejspíše probíhat tak, že se to nechá volně vstřebat během tří týdnů. Nicméně by to měl vidět oční lékař. Jde o váš zrak, který je nenahraditelný. Proto si co nejdříve sjednejte kontrolu u očního lékaře a nechte si změřit srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklá žilka v oku příčiny

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Střevní obstrukce

Neprůchodnost střev je spojena se zácpou, těžkými křečemi, břišní distenzí a zvracením, stejně jako s průchodností hlenu. Neprůchodnost střev může být způsobena například nárazem stolice, srůsty (jizvy), kýlou, žlučovými kameny, nádorem nebo požitím nepotravinářských výrobků. Překážky musí být ošetřeny/odstraněny v nemocnici chirurgickým zákrokem.

Hlen ve stolici nemusí být vždy způsoben syndromem dráždivého tračníku nebo ulcerózní kolitidou, proto nepodléhejte panice, ale jestli jsou změny ve stolici častější nebo dlouhodobější, navštivte lékaře.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Hádě střevní

Hádě střevní (Strongyloides stercoralis) je endoparazit, jehož hostitelem je člověk nebo pes. Má protáhlé tělo a dorůstá velikosti 0,8–2,2 mm. Samičky jsou větší než samci. Vyskytuje se především v tropických a subtropických oblastech, ale jsou známy případy napadení i v ČR. Parazitičtí jedinci žijí ve střevě člověka. Nemoc způsobená hádětem se nazývá strongyloidóza. Nejčastěji se larvy do člověka dostávají kůží a pak putují krevním řečištěm do plic, kde samozřejmě člověka dráždí ke kašli. Ten kašle a následným polknutím hlenu, který larvy obsahuje, se larva dostane do střeva, kde dospěje a opět produkuje vajíčka.

Příznaky

Některá napadení mohou probíhat bez příznaků, ale většinou přítomnost háděte ve střevě způsobuje zdravotní problémy. Dochází k poškození sliznice střeva, což způsobuje průjmy, bolesti břicha nebo zvracení. Dále se při průniku larev kůží může objevit dermatitida. Přítomnost larev v dýchacích cestách zase způsobuje kašel a bolest na prsou.

Diagnostika

Paraziti se vyšetřují unikátní metodou – diagnostickým přístrojem METATRON 4027GR ClinicalTM, v současné době je v ČR jen jediný. Diagnostický přístroj METATRON GR Clinical umožňuje vyšetření pokrokovou neinvazivní cestou, kterou lze s vysokou přesností zjistit parazity a záněty v organismu. Certifikovaný přístroj provede celkový screening organismu, problémová místa označí a vyšetří do hloubky, specifikuje s vysokou přesností příčiny onemocnění a stanoví diagnózu. Vyšetření je bez odběrů, vpichů, rychlé a bezbolestné. Součástí vyšetření je návrh terapie a doporučení vhodných preventivních opatření s cílem zamezit opakování onemocnění a tím i nebezpečí vzniku chronického stadia.

Zde můžete vidět, jak vypadá hádě střevní.

Léčba

Strongyloidózu lze vyléčit použitím léků, jako je Mintezol, Zentel (účinnou látkou je albendazol) a podobně.

Zdroj: Tenkohlavec bičíkový


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP