Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍČINY BRNĚNÍ JAZYKA

OBSAH

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elis.

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že mám mravenceni jazyka.. Brnění.. Vůbec nevím z čeho to může být.. Byla jsem na ORL, tam sem dostala b komplex a prý že by to mělo zmizet, ale bohužel problémy trvají.. Nemáte stím nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mravenčení nebo brnění jazyka nastává také v případě deformace krční páteře. Ta se v poslední době objevuje stále více a na vině je naše zírání do monitoru, když děláme takovou tu želví hlavu. Když už jste se odhodlala k lékaři na ORL, tak v tom setrvejte a zajděte ještě na oddělení ortopedie a prodiskutuje to ještě tam. Nečekejte žádné léky, ale spíš rady co dělat na uvolnění krku a celé páteře, popřípadě doporučení na rehabilitaci. Léčba totiž v těchto případech netrvá týden nebo 14 dní, ale roky a je třeba k tomu navíc změnit životní styl. Výsledkem pak bývá pevné tělo a jazyk bez brnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení jazyka

Brnění jazyka a končetin

Brnění jazyka a končetin může způsobit i deformace páteře se zvětšenou bederní a krční lordózou a hrudní kyfózou.

Léčba spočívá v pravidelné rehabilitaci a nápravě správného držení těla, v závažnějších případech je na místě nošení korzetu či operativní řešení. Včasnou a správnou léčbou lze předejít budoucím zdravotním komplikacím. Neléčené formy těchto onemocnění nepříznivě ovlivňují správnou funkci pohybového aparátu a mohou vést k nepříjemným bolestem zad a vzniku nevzhledného hrbu. Těžké formy onemocnění mohou narušovat fungování vnitřních orgánů, zejména srdce a plic.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Ardamica.

Dobrý večer už mám delší dobu problémy s brněním jazyka vždy když snim něco tvrdšího tak mě začne brnět jazyk ale i zuby mě bolí ,mám trochu ostřejší stoličky .Posílám foto mám i trochu bělejší jazyk tak nevím jakého doktora mám navštívit a nebo jestli by jste mi poradily taky mám trochu strach z rakoviny děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakoviny se nyní bát nemusíte, protože váš jazyk nevykazuje příznaky zhoubného nádoru. S odstraněním nepříjemného brnění jazyka vám pomůže stomatolog. Objednejte se u svého zubního lékaře a povězte mu o svých problémech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Brnění jazyka

Brnění jazyka je nepříjemná záležitost, která pacientovi dlouhodobě znepříjemňuje život.

Příčiny

Brnění jazyka může souviset s nízkou hladinou vápníku či poruchou štítné žlázy.

Léčba

Léčba se odvíjí od primární příčiny, a proto je nutné zkontrolovat hladinu vápníku a funkci štítné žlázy.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENI A PALENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den,uz delsi dobu me brni a pali jazyk mam na nem cervene pupinky a na korenu boule take jsem mela v krku moucnivku.Byla jsem u obnodniho lekare delal mi krevni testy a vse je v poradku take mi rekl ze nevi co se mnou a ze si na to asi budu muset zvyknout.Jsem s toho uz podrazdena a nevim co mam delat.Beru horcik a nake prasky na zaludek ale zadna zmena.Vsude pisou ze to muze byt nedostatek vit.b12 muzu ho take zacit brat?Beru jeste prasky na astma a na alergii pride mi ze uz tech prasku mam dost.Prosim moc o radu.Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Přesně znám tuhle bezradnost. Jakmile lékař řekne, že byste si na to měla zvyknout, tak je nejlepší čas na nalezení nového lékaře. Každý nemůže znát všechno, to je normální. Vyhledejte jiného lékaře a začněte znovu.

Zdroj: diskuze Brneni a paleni jazyka

Bolest jazyka

Bolest jazyka je ve většině případů spojená se zánětem.

Příčiny

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida), který se projevuje zarudnutím a vyhlazením na špičce jazyka. Stav bývá kromě bolesti doprovázen nepříjemným pocitem pálení a brnění jazyka.

Léčba

Léčba spočívá v doplnění vitamínu B12.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi PORUCHY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Králová.

Můj 75letý otec má tmavě červený jazyk a neustále ho samovolně vyplazuje aniž by to sám registroval.Mate s tím někdo nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluska.

Dobry den nema někdo zkušenost,co je přičinou
Fialoveho jazyka,navic mam v něm mravence
Jako lehke brněni a necitim žadnou chuť
A nachlazeny nejsem.
Dekuji za vaše odpovědi ,je mi 57let.

Zdroj: diskuze Poruchy jazyka

Brnění jazyka a rtů

Brnění jazyka a rtů může být způsobeno hyperventilací. Příčinou hyperventilace bývá psychické rozrušení, hádka, nakupení stresu a další, nebo takzvaná panická ataka při úzkostných poruchách a následné rychlé a hluboké dýchání, kterým dojde k nadměrnému vydýchání CO2 způsobujícímu právě mravenčení a křeče. Příznaky pak jsou brnění končetin a kolem úst, jazyka, rty se mohou svírat. Objevuje se pocit točení hlavy, sevření na hrudi a dušnost. Okysličení krve ale zůstává 100%, kůže má růžovou barvu.

První pomocí je, že postiženého uklidníte, vyzvete ke klidnému dýchání: nadechnout do břicha, po nádechu zapnout břišní svaly, pomalu a dlouze vydechnout. Dále můžete nechat postiženého dýchat do sáčku přidrženého přes nos a ústa, tím se zvýší koncentrace CO2 v krvi. Případně můžete podat malou dávku sedativa na uklidnění (Diazepam 5 mg, Neurol 1 mg, Lexaurin 3 mg).

Zdroj: Brnění jazyka

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem KREV Z JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žofie.

Zničehonic mi. začne krvácet z jazyka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezdůvodné krvácení z jazyka není radno podceňovat a je třeba jít ihned k lékaři. Jazykem se zabývá stomatolog (zubní lékař), ale pomoci může i lékař ORL, popřípadě praktický lékař.

Pomůže vám, když budete mít fotky svého jazyka, když právě krvácí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev z jazyka

Brnění jazyka v těhotenství

Nedostatek vitamínu B: Jazyk brní, jestliže se tělu nedostává vitamínů řady B. Vitamíny řady B jsou organickou složku potravy, která je nezbytná pro život, zdraví a růst. Tělo je neumí vyrábět, a proto se musí dodávat v potravě. Vyrovnaná dieta zahrnující různorodé potraviny obsahuje i dostatečné množství všech vitamínů. Malý příjem vitamínů vyvolává charakteristické příznaky jeho nedostatku. Je-li příčinou brnění jazyka nedostatek vitamínu B, obtíže zmizí po zvýšeném přísunu.

Tetanie: Brnění jazyka může být rovněž příznakem tetanie. Onemocnění vzniká při poklesu stavu vápníku, hořčíku a vodíku v mimobuněčné tekutině nebo také při vzestupu iontů sodíku, draslíku a fosforu v mezibuněčné tekutině. K tetanii může docházet při poklesu obsahu vápníku v krevním séru se snížením jeho ionizace. To se stává například tehdy, když se sníží činnost příštítných tělísek, anebo také při ztrátě vápníku prostřednictvím střeva nebo ledvin. První příznaky tetanie začínají tuhnutím kolem úst, brněním končetin, pocitem dřevěnění či brnění jazyka. Někdy se může objevit i křeč obličejového svalstva nebo ruky.

Další možné příčiny:

  • Jazyk může brnět jako příznak nějaké infekční choroby.
  • Brnění jazyka se občas dostaví jako doprovodný jev onemocnění krční páteře.
  • Někdy jazyk brní v důsledku alergické reakce: na hmyzí štípnutí, žihadlo, neznámé nebo neznámou látkou ošetřené ovoce. Jestliže se k brnění jazyka přidá i otok, je nejvyšší čas na návštěvu pohotovostní služby (mohlo by hrozit až udušení) a později alergologické ordinace.
  • Odborné vyšetření může prokázat i jiná onemocnění.

Fyzikální příčiny brnění jazyka:

  • Brnění jazyka je běžný jev při pojídání příliš studené zmrzliny.
  • Z vnějších příčin brnění jazyka může přicházet v úvahu ještě následek popálení, například horkým pokrmem nebo horkým tukem.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindrich Sliksbir.

Mám bolesti a brněni chodidel , jak to léčit???

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Příčiny pálení jazyka

Příčinou pálení jazyka může být rovněž aftózní stomatitida, nebo poranění sliznice jazyka mechanicky, termicky či chemicky. Většina těchto příznaků zmizí v podstatě i bez léčení sama. Pokud potíže přetrvávají, je vhodné si zajistit kontrolu u zubního lékaře.

Zdroj: Zánět jazyka

Diskuze

V diskuzi LÉKAŘI NEVĚDÍ ,CO MI JE.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Už 2 měsíce mám červený flek mezi prsama ,Někdy to dost pálí Strašně se potím, únava,malátnost. Stále bolest v krku, štípání za osmičkama. Tak mi vytrhli 2 osmečky naráz.Po šesti týdnech ještě horší. Přidalo se brnění do rukou, nohou, bolest zubů, ztuhlost šíje,ztuhlost žvýkacích svalů, štípání u kořene jazyka.Může to být pásový opar, na to mi nikdo odběr nevzal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékaři nevědí ,co mi je....

Prognóza

Prognóza rakoviny jazyka záleží na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Vždy jde o individuální léčbu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Hlavní příčiny a jejich léčba

Epilepsie: Mravenčení jazyka může být součástí takzvané aury, což je velmi obtížně popsatelný stav předcházející epileptickému záchvatu. Aura je u každého jedince poněkud jiná a může kromě brnění jazyka zahrnovat velké množství dalších smyslových vjemů včetně čichových, zrakových a sluchových.

Mozkové příhody: Mozkové mrtvice mohou způsobovat poruchy citlivosti jednotlivých částí těla včetně jazyka. Poruchy mohou zahrnovat ztrátu citlivosti nebo vznik pocitů, jako je brnění. Náhle vzniklé mravenčení jazyka, obzvláště je-li spojené s poruchami řeči, hybnosti nebo citlivosti dalších částí těla, je dobrým důvodem okamžité návštěvy lékaře, a to i když obtíže rychle vymizí. V takovém případě totiž může jít o situaci známou jako TIA (tranzitorní ischemická ataka), která může být následována rozsáhlou mozkovou mrtvicí.

Roztroušená skleróza: Tato autoimunitní choroba způsobuje poškození mozku a míchy s mnoha možnými neurologickými projevy včetně poruch citlivosti a hybnosti, včetně mravenčení jazyka.

Minerálový rozvrat: Mravenčení jazyka může provázet odchylky koncentrace sérových iontů a objevuje se například u nízké koncentrace vápníku a vysoké koncentrace draslíku.

Snížená funkce štítné žlázy: Mravenčení jazyka bývá popisováno jako méně běžný příznak při nedostatečné funkci štítné žlázy. Přesný důvod nicméně není známý.

Otrava těžkými kovy: Řada těžkých kovů způsobuje při otravě mimo jiné i mravenčení jazyka. Příkladem může být otrava olovem a otrava rtutí.

Nedostatek vitamínu B12: Nedostatek tohoto vitamínu způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida) s jeho zarudnutím a vyhlazením. Stav bývá doprovázen nepříjemným pocitem pálení a mravenčení jazyka.

Léčba je vždy individuální a závisí na příčině onemocnění. Nikdy tento stav nepodceňujte a v každém případě vyhledejte lékaře.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Těžká.

Asi 3 týden mě trápí pobolívání špičky jazyka. Jako bych měla špičku jazyka odřenou a suchou, mám ji trochu červenější a 1 cm od špičky jsou prasklinky. Připadá mě to jako maličkost, ale začíná mě to znepokojovat. Prosím o radu. Těžká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Znepokojujete se správně, protože každá taková prasklinka znamená riziko zanesení infekce a zhoršení problému. Úplně nejlépe vám pomůže zubní lékař, ten vám přesně řekne co to je a jak to léčit. Kdyby měl dlouhé objednací termíny, tak běžte na polikliniku na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jazyka

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Příčiny žlutého jazyka

Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Nemoci jazyka

Tajemství jazyka

Jazyk byl v centru pozornosti v Indii, kde je součástí rituálu ranního očišťování. Jedná se o očišťování všech otvorů těla, zejména však jazyka, který byl čištěn od povlaku.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Příčiny bolesti jazyka

Bolest jazyka může být způsobena některou z níže uvedených příčin:

  • poškození nervu – mohlo vzniknout při vytržení zubu
  • nedostatek vitamínů v těle, nedostatečný příjem určitých vitamínů, zejména B-komplex a železo
  • suchost v ústech
  • potravinové alergie, například alergie na potraviny
  • alergická reakce, například na zubní pastu
  • kandidóza – přemnožení kvasinek v celém těle, zejména ve střevech, se projevuje i na jazyku, na jazyku je přítomný bílý povlak, který nejde seškrábnout
  • bakteriální onemocnění – některá bakteriální onemocnění mohou vyvolávat bolest jazyka

Zdroj: Bolest jazyka

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP